Ukrajina

japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#142026 Re: Ukrajina

Post by japin_mutapi »

skrbavi-admin wrote: 15/01/2023 15:05
detroit-mercy wrote: 15/01/2023 15:03
Eto ti sjedis u Pentagonu i znas da su stali 6 mjesci kasnije :mrgreen:.
mogu ja i obrnuto - eto ti sjedis u pentagonu pa znas da su 6 mjeseci ranije :lol:

btw jel to isti onaj Pentagon sto je reko da daju Ukrajini maksimalno 96h..... ah jos jedan us prdoklacar do besvijesti
sajops :mrgreen:
nije valjda da vjerujete amerima :lol:
skrbavi-admin

#142027 Re: Ukrajina

Post by skrbavi-admin »

japin_mutapi wrote: 15/01/2023 16:18
skrbavi-admin wrote: 15/01/2023 15:05

mogu ja i obrnuto - eto ti sjedis u pentagonu pa znas da su 6 mjeseci ranije :lol:

btw jel to isti onaj Pentagon sto je reko da daju Ukrajini maksimalno 96h..... ah jos jedan us prdoklacar do besvijesti
sajops :mrgreen:
nije valjda da vjerujete amerima :lol:
vjerovo ja do 95e, e poslije 95e me poceli lagat.... :run: valjda im nismo bili nestA puno isplativi, joste smo obrezani.... ajoj :lol:
Čitalac

#142028 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Prema Washington Postu, postavlja se pitanje treba li Kijev i dalje da troši ljudstvo i municiju na borbe oko Bahmuta ili da ih sačuva za predstojeću ofanzivu.
Ukrajina se suočava s teškim izborima o tome koliko dublje svoju vojsku treba uvući u dugotrajnu borbu oko grada Bakhmuta, dok se Kijev priprema za novu protuofenzivu drugdje na fronti koja zahtijeva očuvanje oružja, streljiva i iskusnih boraca. Rusija je eskalirala svoj napad na tom području posljednjih dana, pokrenuvši divljačke borbe koje su naglasile visoku cijenu bitke. Ruski plaćenici i oslobođeni osuđenici iz skupine Wagner probili su se u susjedni grad Soledar i približili se Bakhmutu, čije im je zauzimanje izmicalo mjesecima, unatoč prednosti u vatrenoj moći i spremnosti da žrtvuju trupe.

Ukrajinska vojska sada mora odlučiti koliko još snaga i koliko više streljiva i oružja može potrošiti kako bi nastavila braniti Bakhmut - grad za koji mnogi vojni analitičari smatraju da ima relativno mali strateški značaj za šire bojište, ali koji je postao opterećen političkom simbolikom za obje strane. Odluke dolaze dok ukrajinski dužnosnici – u iščekivanju novih oklopnih vozila obećanih od strane SAD-a, Francuske i Njemačke - kažu da se pripremaju pokrenuti novu protuofenzivu u nadolazećim mjesecima kako bi pokušali oteti još teritorija od Rusa. Uspjeh u toj kampanji bio bi ključan za predsjednika Volodimira Zelenskog da pokaže kontinuirani zamah na bojnom polju i zadrži domaću i međunarodnu potporu u ratu koji sada traje jedanaesti mjesec.

"Moraju imati jedinice izvan borbe koje opremaju i obučavaju za ovu ofenzivu", kaže Michael Kofman, vojni analitičar u CNA-u sa sjedištem u Virginiji. "Zbog toga je Bakhmut bitka za koju mislim da je bila korisna za Ukrajinu, ali sada se postavlja pitanje o tome koliko bi cijena borbe za Bakhmut mogla spriječiti cjelokupnu ukrajinsku strategiju za ovu zimu ili proljeće."

Moskva je bacila desetke tisuća vojnika u borbu, prema visokom američkom dužnosniku, koji je anonimno razgovarao o osjetljivim vojnim detaljima, a izgubila je tisuće tih ljudi u bitci za Bakhmut. Posljednjih je tjedana ukrajinski grad koji je nekoć imao 70.000 ljudi postao prožet dodatnom političkom simbolikom s obje strane. Za Ruse bi njegovo zauzimanje omogućilo Moskvi da se pohvali prijeko potrebnom pobjedom i preuzme zamah u ratu u kojem njezine snage nisu zauzele veći grad od prošlog ljeta. Za Ukrajince, dužnosnici su Bakhmut proglasili "tvrđavom" i ikonom nadljudskog otpora, zbog čega je čak i proračunato povlačenje politički teško.

“Za nas je Bakhmut isti kutak naše zemlje kao Soledar, Herson, Melitopolj, Harkov ili Dnjepro. To je naša domovina. Borimo se i borit ćemo se za svaki metar naše zemlje”, rekao je Yuriy Skala, zapovjednik bataljuna obavještajne službe koji se trenutno bori u Bakhmutu. "Ali mi ćemo se mudro boriti: ako okolnosti budu zahtijevale taktički manevar, najviši vojni vrh sigurno će donijeti ispravne zaključke i akcije...Podržat ću odluku vrhovnog zapovjednika da taktički manevrira i stvori novu liniju obrane ako postane jasno da su gubici preveliki", dodao je Skala. “Mi nismo Rusi. Mi smo Ukrajinci i ljudski život je za nas najveća vrijednost.”
https://www.washingtonpost.com/national ... -strategy/
doox

#142029 Re: Ukrajina

Post by doox »

Svaki dan povećaju za dva. Počeli su sa 10, a sada su već na 14.
zilog

#142030 Re: Ukrajina

Post by zilog »

skrbavi-admin wrote: 15/01/2023 15:10
Maliodmene wrote: 15/01/2023 15:09

Ta njihova procjena je mozda i spasila Ukrajinu i Kijev jer su se levati upecali i krenuli na Kijev bez mozga. Nikad nemoj potcjenjivati Pentagon, oni znaju sta ce Putin posrat prije nego sto ovaj ode u wc.
ne osporavam ja nista / al je puno toga indiciralo da su ukrajince pustili niz vodu.... da nije tako dali bi im oruzje prije a ne poslije putlerovih igranja sa lazima o vjezbama
Pusti suplju... :roll:

Onda bi smo slusali naklapanja da su USA i UK zeljeli rat u Ukrajini, mozda i od tebe? Podozrenja i mrznje ti ne fali...
Pola Evrope bi se pokolebalo i posvadjalo oko sankcija...
skrbavi-admin

#142031 Re: Ukrajina

Post by skrbavi-admin »

zilog wrote: 15/01/2023 16:53
skrbavi-admin wrote: 15/01/2023 15:10

ne osporavam ja nista / al je puno toga indiciralo da su ukrajince pustili niz vodu.... da nije tako dali bi im oruzje prije a ne poslije putlerovih igranja sa lazima o vjezbama

Onda bi smo slusali naklapanja da su USA i UK zeljeli rat u Ukrajini, mozda i od tebe? Podozrenja i mrznje ti ne fali...
jasta evo odma stavljam bijelu traku jer kako se usudjujem pricat svojom glavom..... je l da.... davidovu zvijezdu u kombinaciji sa mjesecom.... :-) :roll:
saimidin

#142032 Re: Ukrajina

Post by saimidin »

To sto britanci daju 10-14 tenkova je samo da pripreme teren za leoparde, jer ameri ne zele dati abramse, a briti nemaju dovoljno calengera

Ipak cini se da ni leoparda nece doci mnogo do proljeca, tako da UA ofanziva mozda bude tek u septembru, a mozda I tek narednog proljeca

Kako god, nece ovaj rat smiriti ove godine, ali naredne je moguce
zigzag

#142033 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

Biće tu krvi još poprilično. Mada se moral poremeti kada se sukobi razvuku na godine.
Ali ne može drugačije.
Moraju izdržati. A prilive oružja i opreme sa zapada imaju. To im je velika olakšica.
zilog

#142034 Re: Ukrajina

Post by zilog »

skrbavi-admin wrote: 15/01/2023 17:09
zilog wrote: 15/01/2023 16:53

jasta evo odma stavljam bijelu traku jer kako se usudjujem pricat svojom glavom..... je l da.... davidovu zvijezdu u kombinaciji sa mjesecom.... :-) :roll:
Nemoj bijelu traku, stavi H iza odma*... :mrgreen:
Sanjarko

#142035 Re: Ukrajina

Post by Sanjarko »

Sta se dogadza iz pravca Poljske? Citam usla velika grupa tenkova. Znj je portal, nisam provjeravao vijest, da li je istina ili ne.
jednonogi_Jack

#142036 Re: Ukrajina

Post by jednonogi_Jack »

saimidin wrote: 15/01/2023 17:15 To sto britanci daju 10-14 tenkova je samo da pripreme teren za leoparde, jer ameri ne zele dati abramse, a briti nemaju dovoljno calengera

Ipak cini se da ni leoparda nece doci mnogo do proljeca, tako da UA ofanziva mozda bude tek u septembru, a mozda I tek narednog proljeca

Kako god, nece ovaj rat smiriti ove godine, ali naredne je moguce
Dotle će ruje pokrenuti svoju ofanzivu. I sve ono što se bude naakumuliralo će se onda trošiti na odbranu. Moraće Ukrajinci požuriti.
Peacean

#142037 Re: Ukrajina

Post by Peacean »

Šta sve Bradley donosi i koliko bi ih još moglo stići

giannibelif

#142038 Re: Ukrajina

Post by giannibelif »

skrbavi-admin wrote: 15/01/2023 14:28
giannibelif wrote: 15/01/2023 09:11 Zbog tih stvari se ja ovdje i ponašam maltene kao stranac. Sutra ako dodje do takve situacije, ja mogu biti ili posmatrač ili prevodilac u nekom EUFOR bataljonu, a i na to gledam drugačije otkako sam dobio dijete. Ja ginuti neću za jedan dio stanovništva koji me ne smatra svojim niti će moje dijete.
bilo je takih jos koji su se pravili grbavi - pa su zavrsili razbagerani.....
Da, tebi ću dati da se sakriješ iza mog transportera. Dobit ćeš i konzervu kad si tako pametan da liječiš taj PTSP.
skrbavi-admin

#142039 Re: Ukrajina

Post by skrbavi-admin »

zilog wrote: 15/01/2023 17:26
skrbavi-admin wrote: 15/01/2023 17:09

Nemoj bijelu traku, stavi H iza odma*... :mrgreen:
nahuci razliku izmeJDu zajbancije i ostalog.
zigzag

#142040 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

:
Sanjarko wrote: 15/01/2023 17:27 Sta se dogadza iz pravca Poljske? Citam usla velika grupa tenkova. Znj je portal, nisam provjeravao vijest, da li je istina ili ne.
Šta veliš, poljaci napali ukrajinu?
skrbavi-admin

#142041 Re: Ukrajina

Post by skrbavi-admin »

giannibelif wrote: 15/01/2023 17:42
skrbavi-admin wrote: 15/01/2023 14:28

bilo je takih jos koji su se pravili grbavi - pa su zavrsili razbagerani.....
Da, tebi ću dati da se sakriješ iza mog transportera. Dobit ćeš i konzervu kad si tako pametan da liječiš taj PTSP.
sakrio sam se ja u NATO transporter vec.... a ti baljezgaj :lol:
Čitalac

#142042 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Ambasador Ukrajine u Berlinu Oleksij Makejev pozvao je tamošnje vlasti da konačno započnu sa prebacivanjem tenkova Leopard 2 jer je, kako je rekao, bez njih oslobođenje svih teritorija nemoguće.
"Njemačko oružje, njemački tenkovi su vitalni. Imamo vrlo malo vremena za rasprave. Očekujemo da naši saveznici to razumiju i učine pravu stvar. Bez tenkova Leopard nemoguće je oslobađanje ukrajinskih teritorija koje je Rusija okupirala. Svako daljnje odgađanje Ukrajince košta života. Njemačko oružje spašava živote. Njemački protuzračni sustavi pomažu nam u presretanju projektila, a njemački tenkovi pomoći će nam u oslobađanju teritorija. Tada će prestati i zvjerstva ruskih okupacijskih snaga", uvjeren je Oleksij Makejev.
Kao što je objavljeno, njemački koncern oružja Rheinmetall, prema njegovom čelniku, neće moći isporučiti tenkove Leopard Ukrajini prije 2024, čak i ako njemačka vlada sutra odluči da ih prebaci.
giannibelif

#142043 Re: Ukrajina

Post by giannibelif »

skrbavi-admin wrote: 15/01/2023 17:52
giannibelif wrote: 15/01/2023 17:42

sakrio sam se ja u NATO transporter vec.... a ti baljezgaj :lol:
I još nisi izašao?
skrbavi-admin

#142044 Re: Ukrajina

Post by skrbavi-admin »

ako se ko pito kako to izgleda ond fejs ofd plejs

bezdusesiniko

#142045 Re: Ukrajina

Post by bezdusesiniko »

Bivisi vodja Wagnera Andrej Medvedev,pobjegao u Norvesku i zatrazio azil.

https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/z ... -til-norge
Čitalac

#142046 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

To je ovaj, postavljao sam sredinom decembra, dok se krio u Rusiji.
Odmetnuti pripadnik Wagnera Andrej Medvedev koji je zatražio zaštitu od samog Putina, tvrdi da je upoznat sa deset slučajeva likvidacija onih koji odbiju da se bore i najavljuje da će u slučaju da mu se nešto dogodi biti objavljen video zapis egzekucija iz Alčevska. Po Medvedevu, pripadnici Wagnera su prevareni jer uopšte ne primaju dogovorene zarade, a ni porodice poginulih ne bivaju isplaćene.

The identity of Medvedev was confirmed to The Insider by the head of Gulagu.net Vladimir Osechkin. Earlier, Gulagu.net published Medvedev's appeal to the country's leadership and personally to Vladimir Putin with a request to save his life in the event of his capture by mercenaries from the Wagner PMC. Now Medvedev is on the run, he told The Insider that mercenaries of the PMC Wagner are pursuing him. He claims that he has a video of the execution of mercenaries in Alchevsk (Luhansk region) and if something happens to him, this video will be published. In this video, Medvedev said, two prisoners were executed for refusing to fight.
He claims that Wagner's recruited mercenaries do not receive money, and their relatives do not receive the promised payments for the dead: "We have half of the fighters who were evacuated, they were officially presented as missing. Why is this being done? In order not to pay for the insured event for death, because no insurance agency will ever cover such a number of losses, no insurance agency will take on such a thing. "
Mrvice_ba

#142047 Re: Ukrajina

Post by Mrvice_ba »

Ukrajinci dok pokrenu ofanzivu, prvo ce morati izjum uzimati. Orke navaljuju.
Gandalf

#142048 Re: Ukrajina

Post by Gandalf »

Čitalac wrote: 15/01/2023 17:52 Ambasador Ukrajine u Berlinu Oleksij Makejev pozvao je tamošnje vlasti da konačno započnu sa prebacivanjem tenkova Leopard 2 jer je, kako je rekao, bez njih oslobođenje svih teritorija nemoguće.
"Njemačko oružje, njemački tenkovi su vitalni. Imamo vrlo malo vremena za rasprave. Očekujemo da naši saveznici to razumiju i učine pravu stvar. Bez tenkova Leopard nemoguće je oslobađanje ukrajinskih teritorija koje je Rusija okupirala. Svako daljnje odgađanje Ukrajince košta života. Njemačko oružje spašava živote. Njemački protuzračni sustavi pomažu nam u presretanju projektila, a njemački tenkovi pomoći će nam u oslobađanju teritorija. Tada će prestati i zvjerstva ruskih okupacijskih snaga", uvjeren je Oleksij Makejev.
Kao što je objavljeno, njemački koncern oružja Rheinmetall, prema njegovom čelniku, neće moći isporučiti tenkove Leopard Ukrajini prije 2024, čak i ako njemačka vlada sutra odluči da ih prebaci.
bojim se da im te tenkove neće isporučiti ni 2034
Honda Rajvosa

#142049 Re: Ukrajina

Post by Honda Rajvosa »

Gandalf wrote: 15/01/2023 18:47
Čitalac wrote: 15/01/2023 17:52 Ambasador Ukrajine u Berlinu Oleksij Makejev pozvao je tamošnje vlasti da konačno započnu sa prebacivanjem tenkova Leopard 2 jer je, kako je rekao, bez njih oslobođenje svih teritorija nemoguće.

bojim se da im te tenkove neće isporučiti ni 2034
mmogu oni skupit 150 tenkova od drugih... puna ih evropa. Španija, grcka turska ... samo ove 3 drzave imaju preko 1000
sitni svercer

#142050 Re: Ukrajina

Post by sitni svercer »

Post Reply