Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Locked
miop

#74001 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by miop »

Novak20 wrote: 11/01/2023 23:31 SDS i PDP se bune protiv kandidature novog ministra Bošnjaka iz RS i tvrde da je teg na strani bošnjačke politike, esdeaovci iz dijaspore kmeče protiv borca A R BiH.

Svašta.

https://www.dnevnik.ba/vijesti/patrioti ... te-2650087
“Samo dan nakon što se stišalo gromoglasno srbovanje, predlažu da ministar u Vijeću ministara iz kvote koja pripada Republici Srpskoj bude kadar Pokreta za državu, snajperista Armije BiH koji je pisao srbomrzačke pamflete, Sevlid Hurtić. Ovakav potez nije zabilježen u našoj političkoj povijesti, kao što je nezamislivo da neko iz Sarajeva za ministra predloži borca Vojske Republike Srpske”, rekao je zastupnik PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) Milanko Mihajlica, prenosi N1.

Dalje dodaje da nije teško zamisliti kakva bi se hajka putem režimskih medija digla da je svojevremeno bilo kome iz PDP-a ili SDS-a uopće palo na pamet da predloži takvo nešto.

“U zemlji apsurda najveći izdajnici se prodaju za najveće patriote, a samo ovdje se može desiti da Pokret za državu pravi koaliciju sa ‘Pokretom protiv države’ kako zbog svog glasačkog tijela svi iz političkog Sarajeva karakteriziraju SNSD. U stvarnosti nikome od njih nije ni do države, ni entiteta, niti bilo kojeg naroda, nego isključivo do njihovih fotelja i mogućnosti da što više uzmu iz proračuna, ne pitajući kojeg”, kaže Mihajlica.

Dodao je dalje da je prijedlogom Hurtića za ministra, SNSD sam isporučio Osmorci četvrtog ministra u Vijeću ministara BiH.
Damir Arnaut kaze da imenovanjem Hurtica osmorka daje sve poluge VM u ruke Dodika i Civica za sva imenivanja i SIPE i OSE i sva odlucivanja. Cak i USA ambasada pitala osmorku znate li sta to znaci?
mirza_15

#74002 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by mirza_15 »

mirza_15 wrote: 11/01/2023 21:09
Styling wrote: 11/01/2023 20:09

Dnevni red i sve što dolazi na VM je predmet saglasnosti između predsjedavajućeg i zamjenika. Znači, ako Dino bude smatrao da neki prijedlog nije dobar za Bošnjake taj prijedlog se neće naći na sjednici. Time se štiti interes Bošnjaka.
To je jedan mehanizam. Drugi je onaj koji je Emela pitala Arnauta, ali on očigledno nije čitao par stranica ispod člana zakona autentično tumačenje upravo tog stava koji kaže:
U autentičnom tumačenju izmjena i dopuna Zakona o Vijeću ministara, koje je donio Miroslav Lajčak, stoji da se upravo član 18. stavu 3. tumači "na način da se njime predviđa ulaganje najvećih napora kako bi se osiguralo da glas najmanje jednog člana iz svakog konstitutivnog naroda iz navedene odredbe daje predsjedavajući Vijeća ministara i zamjenici. U slučaju da su predsjedavajući ili zamjenici odsutni ili na drugi način spriječeni da na navedeni način glasaju, oni će ovlastiti po jednog člana Vijeća ministara, koji pripada istom konstitutivnom narodu da daju glas u njihovo ime. U slučaju da predsjedavajući ili zamjenici u tu svrhu ne ovlaste člana Vijeća ministara ili da je u tu svrhu ovlašteni član ministara odsutan ili na drugi način spriječen da da navedeni glas, bilo koji drugi član Vijeća ministara, koji pripada datom konstitutivnom narodu, ima pravo dati navedeni glas."
Samo ovo stoji nekoliko stranica dalje u zakonu i Arnaut to očigledno nije pročitao (ili se iz nekog razloga pravi da nije). On spominje da na stranici ideš na FAQ pa tamo to pročitaš. Izgleda da je in tamo čitao, a nije čitao čitav zakon.

Dakle, pored toga što Dino može blokirati da dođe na dnevni red, čak i kada dođe taj jedan glas nije bilo čiji nego Dinin ili onoga koga Dino ovlasti.

I pored ovoga, Hurtić je iz pokreta za državu. Moje mišljenje je da on nije Dodikov nego da je pragmatičan na sljedeći način: To što je dao Dodiku u RS-u glas za četvrtog i što je "dobar" sa njim proizilazi iz činjenice da Dodik tamo ima apsolutnu vlast te da je njegov kont da je bolje biti u talu sa njim nego sa opozicijom (za njega lično ili za povratnike) i da tako može dobiti više. Ja mislim da je on "naš", ali vrijeme će pokazati. Moguće da griješim. Kako god, njegov glas ne može presuditi. Taj glas jednog Bošnjaka je glas člana kolegija (Dino), a ne bilo koji glas. Eto gore citata iz Zakona.
Da se citiram :mrgreen:
Roccohljup

#74003 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Roccohljup »

Arnaut priznaje da su se resori/imenovanja vrsila na nacin da se gleda sta je najbolje za stranku a ne sta je najbolje za drzavu
Pandakonda

#74004 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Pandakonda »

Student_u_Ostavci wrote: 11/01/2023 23:35 Kako mi Amerima guramo prst u oko?
Odlikujemo Putina? :lol:
To je Dodikov problem za koji ce on kad tad platiti ceh. Ja ovdje govorim o anti americkoj histeriji koju generisu izborni gubitnici da bi probosanski orjentisane ljude okrenuli protiv zapada koji kakav god da je, jedini istinski saveznik nama na balkanu i niko nam drugi ne moze pomoci jer smo previse mali za ove igre. Kada si mali mozes se samo nadati da tvoji veci saveznici imaju dobre namjere sa tobom. Jer ako si sa pogresnim saveznicima mozes pogledati palestince i afganistance sta se njima desava.
Lakat Jebić

#74005 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Lakat Jebić »

mirza_15 wrote: 11/01/2023 23:44
mirza_15 wrote: 11/01/2023 21:09

To je jedan mehanizam. Drugi je onaj koji je Emela pitala Arnauta, ali on očigledno nije čitao par stranica ispod člana zakona autentično tumačenje upravo tog stava koji kaže:

Samo ovo stoji nekoliko stranica dalje u zakonu i Arnaut to očigledno nije pročitao (ili se iz nekog razloga pravi da nije). On spominje da na stranici ideš na FAQ pa tamo to pročitaš. Izgleda da je in tamo čitao, a nije čitao čitav zakon.

Dakle, pored toga što Dino može blokirati da dođe na dnevni red, čak i kada dođe taj jedan glas nije bilo čiji nego Dinin ili onoga koga Dino ovlasti.

I pored ovoga, Hurtić je iz pokreta za državu. Moje mišljenje je da on nije Dodikov nego da je pragmatičan na sljedeći način: To što je dao Dodiku u RS-u glas za četvrtog i što je "dobar" sa njim proizilazi iz činjenice da Dodik tamo ima apsolutnu vlast te da je njegov kont da je bolje biti u talu sa njim nego sa opozicijom (za njega lično ili za povratnike) i da tako može dobiti više. Ja mislim da je on "naš", ali vrijeme će pokazati. Moguće da griješim. Kako god, njegov glas ne može presuditi. Taj glas jednog Bošnjaka je glas člana kolegija (Dino), a ne bilo koji glas. Eto gore citata iz Zakona.
Ima to. Medjutim to nije zakon, koliko god bio autenticno tumcenje. Ja vidim sljedeci scenarij. Hdz i snsd preglasaju trojku po zakonu, a mimo autenticnog tumacenja. Trojka se buni:

Opcija 1. Stvar ode OHRu... jesmo li uvjereni da ovaj smit nece dat novo autenticno tumacenje?

Opcija 2. Stvar ode ustavnom sudu. Kako god da US presudi, dok dodje na red, kadrovi SNSDa usli u OSA-u, ko ce ih izbacit? Jel se vraca Osmica do nove odluke? Jel ovi ostaju do nove odluke?

I jel ova dilema, ova mogucnost vrijedna ovolike kocke? Za sta? Da Forto bude ministar?
Novak20

#74006 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Novak20 »

Roccohljup wrote: 11/01/2023 23:44 Arnaut priznaje da su se resori/imenovanja vrsila na nacin da se gleda sta je najbolje za stranku a ne sta je najbolje za drzavu
:lol:

A garant je Arnaut ono najbolje za državu ???
Novak20

#74007 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Novak20 »

Lakat Jebić wrote: 11/01/2023 23:49

Ima to. Medjutim to nije zakon, koliko god bio autenticno tumcenje. Ja vidim sljedeci scenarij. Hdz i snsd preglasaju trojku po zakonu, a mimo autenticnog tumacenja. Trojka se buni:

Opcija 1. Stvar ode OHRu... jesmo li uvjereni da ovaj smit nece dat novo autenticno tumacenje?

Opcija 2. Stvar ode ustavnom sudu. Kako god da US presudi, dok dodje na red, kadrovi SNSDa usli u OSA-u, ko ce ih izbacit? Jel se vraca Osmica do nove odluke? Jel ovi ostaju do nove odluke?

I jel ova dilema, ova mogucnost vrijedna ovolike kocke? Za sta? Da Forto bude ministar?
Ne nego da se smanji "političko zagušenje" što rek'o Erdogan.
teskeredzic_22
Grijem se na: Toplane
Vozim: Peugeot

#74008 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by teskeredzic_22 »

Novak20 wrote: 11/01/2023 23:54
Roccohljup wrote: 11/01/2023 23:44 Arnaut priznaje da su se resori/imenovanja vrsila na nacin da se gleda sta je najbolje za stranku a ne sta je najbolje za drzavu

Sven Alkaj će to potvrditi :lol:
A_A_AKCIJA

#74009 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by A_A_AKCIJA »

Pandakonda wrote: 11/01/2023 23:34 Suma sumarum
Ne zamaraj se Kadirovcima.

Plač za pozicijama ulazi u kritičnu fazu.
Ljuti na Amerikance s pravom. O SDA Amerikanci imaju mišljenje kao o Afganistancima koji nisu sačuvali državu.
Ulagali milione decenijama, a oni slagali da imaju šest puta više vojske, da bi pokrali pare.za plate tih nepostojećih vojnika.

E isto je sa SDA. Pokrali i uništili sve što su dotakli.

I sada je plač, Putine primi naaaas, zli Ameri krivi za sve, kada je otišla američka baka sa kolačima.
Leverage

#74010 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Leverage »

Novak20 wrote: 11/01/2023 23:54

Ma nije bitno što to misli Arnaut, tako misli većina. Sve nešto stručnost, ekspertske vlade, trte mrte, ljudi ba idu na izbore, dobiju podršku i stavljaju svoje kadrove bukvalno u svakoj državi na svijetu. Samo se kod nas ljudi tome čude ko pura dreku.
mirza_15

#74011 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by mirza_15 »

To autentično tumačenje stoji u Zakonu. Nisam pravnik pa ne želim da glumim eksperta, moguće da griješim, ali ne mogu ga oni tumačiti kako hoće i ovo tumačenje je, prema mom shvatanju, sastavni dio Zakona. Bukvalno na stranici VM stoji u istom dokumentu. Ako ima neki pravnik na temi neka protumači.

Kako god ima i ova prva kočnica, a to je dnevni red. Ako Dino ne stavi potpis neće ni doći na dnevni red.

I na kraju, ja sam čuo da ovaj Selvid uopšte nije Dodikov čovjek nego kao i Čamil Duraković razumije Dodika kao realnost i nužnost u ovom trenutku, pa se u skladu sa tim i ponaša.
A_A_AKCIJA

#74012 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by A_A_AKCIJA »

miop wrote: 11/01/2023 23:37 Damir Arnaut kaze da imenovanjem Hurtica osmorka daje sve poluge VM u ruke Dodika i Civica za sva imenivanja i SIPE i OSE i sva odlucivanja. Cak i USA ambasada pitala osmorku znate li sta to znaci?
:mrgreen:

Možda ako ponovite par puta po strani, bude i istina.

Koga briga što su vam ljudi detaljno objasnili da nije istina i kako to zapravo ide.

Ali nema veze, samo vi vrištite svoju verziju.

SDA taktika, kakofonijom otupiti čula, dok se ne primi njihova verzija.
elk

#74013 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by elk »

Ja koliko traje ova sdf faza ljutnje i negiranja :lol: sta ce biti kada dodje faza prihvatanja? Budzet vise nije nas. Idemo u opoziciju. Daj konopac i skemliju :D
A_A_AKCIJA

#74014 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by A_A_AKCIJA »

mirza_15 wrote: 11/01/2023 23:59 Ako Dino ne stavi potpis
Eee, a ako zaključaju Dinu u podrum a Zukana u WC, šta onda?

Izdajaaaaaa!

Pa ovo postaje ko neki ultraludi film.

:-)
meridiyan

#74015 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by meridiyan »

A_A_AKCIJA wrote: 12/01/2023 00:06
Izdajaaaaaa!

:-)
:lol: Image
Osmi Socrates

#74016 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Osmi Socrates »

De ba šta budalešete. :-)

Danas je dao izjavu koja bi trebala da vas natjera da ako baš i ne skinete cheerleading suknjice, a ono bar da se zamislite.

Teško vama kad sa budaletine kao što je Bakir spadnete na budaletinu kao što je Konakovič. I još se fol ponosite tim.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#74017 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Chmoljo »

to nema kadrova SNSDa već u OSAi?

i da dodam, to jeste u stvari zakon jer je njegov sastavni dio. ne može se njim nešto novo propisati, odnosno nešto protumačiti dodatno već samo u okvirima tog zakona.
Haris.ba

#74018 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Haris.ba »

Član 18

Savjet ministara donosi akta iz svoje nadležnosti većinom glasova članova koji su prisutni i glasaju o svim pitanjima i temama o kojima u daljoj proceduri konačno odlučuje Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine.

O ostalim pitanjima Savjet ministara u pravilu odlučuje konsenzusom, članova koji su prisutni i glasaju a naročito o propisima, imenovanjima i postavljenjima iz djelokruga Savjeta ministara, Poslovniku i njegovom tumačenju.

U slučaju da se konsenzus ne postigne, predsjedavajući Savjeta ministara saziva člana odnosno članove Savjeta ministara koji je (su) protiv kako bi se postiglo rješenje. U slučaju da konsenzus ne bude postignut u roku od sedam dana ni na taj način, odluku donosi Savjet ministara u skladu sa stavom (1) ovog člana, s tim da navedena većina podrazumijeva glas najmanje jednog člana iz svakog konstitutivnog naroda.

U slučaju da zamjenik ministra zamjenjuje ministra u skladu sa ovim zakonom, glas navedenog zamjenika ministra računa se za potrebe izračunavanja većine propisane u stavu (1) ovog člana i za potrebe utvrđivanja postojanja konsenzusa propisanog u stavu (2) ovog člana. Prilikom računanja većine propisane u stavu (3) ovog člana, uračunava se glas navedenog zamjenika ministra, ali se ne smatra glasom pripadnika bilo kojeg od konstitutivnih naroda.[/b][/b]
Ljudi, ne vjerujte vlastitim ocima.
mirza_15

#74019 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by mirza_15 »

Haris.ba wrote: 12/01/2023 00:11
Član 18

Savjet ministara donosi akta iz svoje nadležnosti većinom glasova članova koji su prisutni i glasaju o svim pitanjima i temama o kojima u daljoj proceduri konačno odlučuje Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine.

O ostalim pitanjima Savjet ministara u pravilu odlučuje konsenzusom, članova koji su prisutni i glasaju a naročito o propisima, imenovanjima i postavljenjima iz djelokruga Savjeta ministara, Poslovniku i njegovom tumačenju.

U slučaju da se konsenzus ne postigne, predsjedavajući Savjeta ministara saziva člana odnosno članove Savjeta ministara koji je (su) protiv kako bi se postiglo rješenje. U slučaju da konsenzus ne bude postignut u roku od sedam dana ni na taj način, odluku donosi Savjet ministara u skladu sa stavom (1) ovog člana, s tim da navedena većina podrazumijeva glas najmanje jednog člana iz svakog konstitutivnog naroda.

U slučaju da zamjenik ministra zamjenjuje ministra u skladu sa ovim zakonom, glas navedenog zamjenika ministra računa se za potrebe izračunavanja većine propisane u stavu (1) ovog člana i za potrebe utvrđivanja postojanja konsenzusa propisanog u stavu (2) ovog člana. Prilikom računanja većine propisane u stavu (3) ovog člana, uračunava se glas navedenog zamjenika ministra, ali se ne smatra glasom pripadnika bilo kojeg od konstitutivnih naroda.[/b][/b]
Ljudi, ne vjerujte vlastitim ocima.
I onda nastavak:
U autentičnom tumačenju izmjena i dopuna Zakona o Vijeću ministara, koje je donio Miroslav Lajčak, stoji da se upravo član 18. stavu 3. tumači "na način da se njime predviđa ulaganje najvećih napora kako bi se osiguralo da glas najmanje jednog člana iz svakog konstitutivnog naroda iz navedene odredbe daje predsjedavajući Vijeća ministara i zamjenici. U slučaju da su predsjedavajući ili zamjenici odsutni ili na drugi način spriječeni da na navedeni način glasaju, oni će ovlastiti po jednog člana Vijeća ministara, koji pripada istom konstitutivnom narodu da daju glas u njihovo ime. U slučaju da predsjedavajući ili zamjenici u tu svrhu ne ovlaste člana Vijeća ministara ili da je u tu svrhu ovlašteni član ministara odsutan ili na drugi način spriječen da da navedeni glas, bilo koji drugi član Vijeća ministara, koji pripada datom konstitutivnom narodu, ima pravo dati navedeni glas."
Ili ćemo se praviti da ovo ne postoji?
Lakat Jebić

#74020 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Lakat Jebić »

Chmoljo wrote: 12/01/2023 00:10

Pa jel ima? Ko su Osmicini zamjenici? Ja koliko znam sve kadrovi PDPa i SDSa.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#74021 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Chmoljo »

Lakat Jebić wrote: 12/01/2023 00:17
Chmoljo wrote: 12/01/2023 00:10

ne znam, fkt. ali ako mi tražiš da povjerujem da nakon toliko godina u vlasti SNSD nema nikoga u agenciji za koju se ne raspisuju konkursi, teško ću bogami :-D
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#74022 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by PreWiBa »

Chmoljo wrote: 12/01/2023 00:20
ne znam, fkt. ali ako mi tražiš da povjerujem da nakon toliko godina u vlasti SNSD nema nikoga u agenciji za koju se ne raspisuju konkursi, teško ću bogami :-D
Nema zamjenika koji bi mogli kontrolisati tu instituciju.
Zato Dodik toliko diže hajku oko OSA-e.
Better Man

#74023 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Better Man »

sehohari wrote: 11/01/2023 22:31
Better Man wrote: 11/01/2023 22:30

Ako već želiš nekog nazvati glupim, onda prvo kreni od sebe, jer šta je drugo nego glup, da ne upotrijebim gori izraz, onaj ko podržava izdajnički porodicu Izetbegović i njihovu mafijašku stranku.
Pa glup je onaj koji misli matricom "ako nisi za nas, onda si protiv nas".
Jedina matrica koje se trebamo držati je pravda, poštenje, zakonitost i sve ono što vodi napretku društva.
Lakat Jebić

#74024 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Lakat Jebić »

Chmoljo wrote: 12/01/2023 00:20
Da, to je slucaj.

Kadrovi SNSDa nikad nisu usli u sigurnosne agencije (ne znam za sve, OSA sigurno, mislim i sluzba za strance). SDA nikad nije dala da dodje na dnevni red, vjerovatno uz konsultacije s Amerikancima.

Nemoj meni vjerovat, ima google, nisu male drame bile o stopiranju imenovanja na sjednicama.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#74025 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by PreWiBa »

Better Man wrote: 12/01/2023 00:23
sehohari wrote: 11/01/2023 22:31

Pa glup je onaj koji misli matricom "ako nisi za nas, onda si protiv nas".
Jedina matrica koje se trebamo držati je pravda, poštenje, zakonitost i sve ono što vodi napretku društva.
Napredak društva podrazumijeva i da imaš dovoljni kapacitet da na svijet ne gledaš kao jednosmjernu ulicu u kojoj postoji samo jedno ispravno mišljenje, a svako ko ne misli kao ti u talu sa političkim protivnikom.
Locked