Damir Arnaut kaze da imenovanjem Hurtica osmorka daje sve poluge VM u ruke Dodika i Civica za sva imenivanja i SIPE i OSE i sva odlucivanja. Cak i USA ambasada pitala osmorku znate li sta to znaci?Novak20 wrote: ↑11/01/2023 23:31 SDS i PDP se bune protiv kandidature novog ministra Bošnjaka iz RS i tvrde da je teg na strani bošnjačke politike, esdeaovci iz dijaspore kmeče protiv borca A R BiH.
Svašta.
https://www.dnevnik.ba/vijesti/patrioti ... te-2650087
“Samo dan nakon što se stišalo gromoglasno srbovanje, predlažu da ministar u Vijeću ministara iz kvote koja pripada Republici Srpskoj bude kadar Pokreta za državu, snajperista Armije BiH koji je pisao srbomrzačke pamflete, Sevlid Hurtić. Ovakav potez nije zabilježen u našoj političkoj povijesti, kao što je nezamislivo da neko iz Sarajeva za ministra predloži borca Vojske Republike Srpske”, rekao je zastupnik PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) Milanko Mihajlica, prenosi N1.
Dalje dodaje da nije teško zamisliti kakva bi se hajka putem režimskih medija digla da je svojevremeno bilo kome iz PDP-a ili SDS-a uopće palo na pamet da predloži takvo nešto.
“U zemlji apsurda najveći izdajnici se prodaju za najveće patriote, a samo ovdje se može desiti da Pokret za državu pravi koaliciju sa ‘Pokretom protiv države’ kako zbog svog glasačkog tijela svi iz političkog Sarajeva karakteriziraju SNSD. U stvarnosti nikome od njih nije ni do države, ni entiteta, niti bilo kojeg naroda, nego isključivo do njihovih fotelja i mogućnosti da što više uzmu iz proračuna, ne pitajući kojeg”, kaže Mihajlica.
Dodao je dalje da je prijedlogom Hurtića za ministra, SNSD sam isporučio Osmorci četvrtog ministra u Vijeću ministara BiH.
Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
-
miop
#74001 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
-
mirza_15
#74002 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Da se citirammirza_15 wrote: ↑11/01/2023 21:09To je jedan mehanizam. Drugi je onaj koji je Emela pitala Arnauta, ali on očigledno nije čitao par stranica ispod člana zakona autentično tumačenje upravo tog stava koji kaže:
Samo ovo stoji nekoliko stranica dalje u zakonu i Arnaut to očigledno nije pročitao (ili se iz nekog razloga pravi da nije). On spominje da na stranici ideš na FAQ pa tamo to pročitaš. Izgleda da je in tamo čitao, a nije čitao čitav zakon.U autentičnom tumačenju izmjena i dopuna Zakona o Vijeću ministara, koje je donio Miroslav Lajčak, stoji da se upravo član 18. stavu 3. tumači "na način da se njime predviđa ulaganje najvećih napora kako bi se osiguralo da glas najmanje jednog člana iz svakog konstitutivnog naroda iz navedene odredbe daje predsjedavajući Vijeća ministara i zamjenici. U slučaju da su predsjedavajući ili zamjenici odsutni ili na drugi način spriječeni da na navedeni način glasaju, oni će ovlastiti po jednog člana Vijeća ministara, koji pripada istom konstitutivnom narodu da daju glas u njihovo ime. U slučaju da predsjedavajući ili zamjenici u tu svrhu ne ovlaste člana Vijeća ministara ili da je u tu svrhu ovlašteni član ministara odsutan ili na drugi način spriječen da da navedeni glas, bilo koji drugi član Vijeća ministara, koji pripada datom konstitutivnom narodu, ima pravo dati navedeni glas."
Dakle, pored toga što Dino može blokirati da dođe na dnevni red, čak i kada dođe taj jedan glas nije bilo čiji nego Dinin ili onoga koga Dino ovlasti.
I pored ovoga, Hurtić je iz pokreta za državu. Moje mišljenje je da on nije Dodikov nego da je pragmatičan na sljedeći način: To što je dao Dodiku u RS-u glas za četvrtog i što je "dobar" sa njim proizilazi iz činjenice da Dodik tamo ima apsolutnu vlast te da je njegov kont da je bolje biti u talu sa njim nego sa opozicijom (za njega lično ili za povratnike) i da tako može dobiti više. Ja mislim da je on "naš", ali vrijeme će pokazati. Moguće da griješim. Kako god, njegov glas ne može presuditi. Taj glas jednog Bošnjaka je glas člana kolegija (Dino), a ne bilo koji glas. Eto gore citata iz Zakona.
- Roccohljup
#74003 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Arnaut priznaje da su se resori/imenovanja vrsila na nacin da se gleda sta je najbolje za stranku a ne sta je najbolje za drzavu
- Pandakonda
#74004 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
To je Dodikov problem za koji ce on kad tad platiti ceh. Ja ovdje govorim o anti americkoj histeriji koju generisu izborni gubitnici da bi probosanski orjentisane ljude okrenuli protiv zapada koji kakav god da je, jedini istinski saveznik nama na balkanu i niko nam drugi ne moze pomoci jer smo previse mali za ove igre. Kada si mali mozes se samo nadati da tvoji veci saveznici imaju dobre namjere sa tobom. Jer ako si sa pogresnim saveznicima mozes pogledati palestince i afganistance sta se njima desava.
- Lakat Jebić
#74005 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ima to. Medjutim to nije zakon, koliko god bio autenticno tumcenje. Ja vidim sljedeci scenarij. Hdz i snsd preglasaju trojku po zakonu, a mimo autenticnog tumacenja. Trojka se buni:mirza_15 wrote: ↑11/01/2023 23:44Da se citirammirza_15 wrote: ↑11/01/2023 21:09
To je jedan mehanizam. Drugi je onaj koji je Emela pitala Arnauta, ali on očigledno nije čitao par stranica ispod člana zakona autentično tumačenje upravo tog stava koji kaže:
Samo ovo stoji nekoliko stranica dalje u zakonu i Arnaut to očigledno nije pročitao (ili se iz nekog razloga pravi da nije). On spominje da na stranici ideš na FAQ pa tamo to pročitaš. Izgleda da je in tamo čitao, a nije čitao čitav zakon.
Dakle, pored toga što Dino može blokirati da dođe na dnevni red, čak i kada dođe taj jedan glas nije bilo čiji nego Dinin ili onoga koga Dino ovlasti.
I pored ovoga, Hurtić je iz pokreta za državu. Moje mišljenje je da on nije Dodikov nego da je pragmatičan na sljedeći način: To što je dao Dodiku u RS-u glas za četvrtog i što je "dobar" sa njim proizilazi iz činjenice da Dodik tamo ima apsolutnu vlast te da je njegov kont da je bolje biti u talu sa njim nego sa opozicijom (za njega lično ili za povratnike) i da tako može dobiti više. Ja mislim da je on "naš", ali vrijeme će pokazati. Moguće da griješim. Kako god, njegov glas ne može presuditi. Taj glas jednog Bošnjaka je glas člana kolegija (Dino), a ne bilo koji glas. Eto gore citata iz Zakona.![]()
Opcija 1. Stvar ode OHRu... jesmo li uvjereni da ovaj smit nece dat novo autenticno tumacenje?
Opcija 2. Stvar ode ustavnom sudu. Kako god da US presudi, dok dodje na red, kadrovi SNSDa usli u OSA-u, ko ce ih izbacit? Jel se vraca Osmica do nove odluke? Jel ovi ostaju do nove odluke?
I jel ova dilema, ova mogucnost vrijedna ovolike kocke? Za sta? Da Forto bude ministar?
-
Novak20
#74006 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Roccohljup wrote: ↑11/01/2023 23:44 Arnaut priznaje da su se resori/imenovanja vrsila na nacin da se gleda sta je najbolje za stranku a ne sta je najbolje za drzavu
A garant je Arnaut ono najbolje za državu ???
-
Novak20
#74007 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ne nego da se smanji "političko zagušenje" što rek'o Erdogan.Lakat Jebić wrote: ↑11/01/2023 23:49Ima to. Medjutim to nije zakon, koliko god bio autenticno tumcenje. Ja vidim sljedeci scenarij. Hdz i snsd preglasaju trojku po zakonu, a mimo autenticnog tumacenja. Trojka se buni:
Opcija 1. Stvar ode OHRu... jesmo li uvjereni da ovaj smit nece dat novo autenticno tumacenje?
Opcija 2. Stvar ode ustavnom sudu. Kako god da US presudi, dok dodje na red, kadrovi SNSDa usli u OSA-u, ko ce ih izbacit? Jel se vraca Osmica do nove odluke? Jel ovi ostaju do nove odluke?
I jel ova dilema, ova mogucnost vrijedna ovolike kocke? Za sta? Da Forto bude ministar?
- teskeredzic_22
- Grijem se na: Toplane
- Vozim: Peugeot
#74008 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Sven Alkaj će to potvrditiNovak20 wrote: ↑11/01/2023 23:54Roccohljup wrote: ↑11/01/2023 23:44 Arnaut priznaje da su se resori/imenovanja vrsila na nacin da se gleda sta je najbolje za stranku a ne sta je najbolje za drzavu![]()
-
A_A_AKCIJA
#74009 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ne zamaraj se Kadirovcima.
Plač za pozicijama ulazi u kritičnu fazu.
Ljuti na Amerikance s pravom. O SDA Amerikanci imaju mišljenje kao o Afganistancima koji nisu sačuvali državu.
Ulagali milione decenijama, a oni slagali da imaju šest puta više vojske, da bi pokrali pare.za plate tih nepostojećih vojnika.
E isto je sa SDA. Pokrali i uništili sve što su dotakli.
I sada je plač, Putine primi naaaas, zli Ameri krivi za sve, kada je otišla američka baka sa kolačima.
- Leverage
#74010 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ma nije bitno što to misli Arnaut, tako misli većina. Sve nešto stručnost, ekspertske vlade, trte mrte, ljudi ba idu na izbore, dobiju podršku i stavljaju svoje kadrove bukvalno u svakoj državi na svijetu. Samo se kod nas ljudi tome čude ko pura dreku.Novak20 wrote: ↑11/01/2023 23:54Roccohljup wrote: ↑11/01/2023 23:44 Arnaut priznaje da su se resori/imenovanja vrsila na nacin da se gleda sta je najbolje za stranku a ne sta je najbolje za drzavu![]()
-
mirza_15
#74011 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
To autentično tumačenje stoji u Zakonu. Nisam pravnik pa ne želim da glumim eksperta, moguće da griješim, ali ne mogu ga oni tumačiti kako hoće i ovo tumačenje je, prema mom shvatanju, sastavni dio Zakona. Bukvalno na stranici VM stoji u istom dokumentu. Ako ima neki pravnik na temi neka protumači.Lakat Jebić wrote: ↑11/01/2023 23:49Ima to. Medjutim to nije zakon, koliko god bio autenticno tumcenje. Ja vidim sljedeci scenarij. Hdz i snsd preglasaju trojku po zakonu, a mimo autenticnog tumacenja. Trojka se buni:
Kako god ima i ova prva kočnica, a to je dnevni red. Ako Dino ne stavi potpis neće ni doći na dnevni red.
I na kraju, ja sam čuo da ovaj Selvid uopšte nije Dodikov čovjek nego kao i Čamil Duraković razumije Dodika kao realnost i nužnost u ovom trenutku, pa se u skladu sa tim i ponaša.
-
A_A_AKCIJA
#74012 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Možda ako ponovite par puta po strani, bude i istina.
Koga briga što su vam ljudi detaljno objasnili da nije istina i kako to zapravo ide.
Ali nema veze, samo vi vrištite svoju verziju.
SDA taktika, kakofonijom otupiti čula, dok se ne primi njihova verzija.
-
elk
#74013 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ja koliko traje ova sdf faza ljutnje i negiranja
sta ce biti kada dodje faza prihvatanja? Budzet vise nije nas. Idemo u opoziciju. Daj konopac i skemliju 
-
A_A_AKCIJA
-
meridiyan
-
Osmi Socrates
#74016 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
De ba šta budalešete.
Danas je dao izjavu koja bi trebala da vas natjera da ako baš i ne skinete cheerleading suknjice, a ono bar da se zamislite.
Teško vama kad sa budaletine kao što je Bakir spadnete na budaletinu kao što je Konakovič. I još se fol ponosite tim.
Danas je dao izjavu koja bi trebala da vas natjera da ako baš i ne skinete cheerleading suknjice, a ono bar da se zamislite.
Teško vama kad sa budaletine kao što je Bakir spadnete na budaletinu kao što je Konakovič. I još se fol ponosite tim.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#74017 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
to nema kadrova SNSDa već u OSAi?Lakat Jebić wrote: ↑11/01/2023 23:49Ima to. Medjutim to nije zakon, koliko god bio autenticno tumcenje. Ja vidim sljedeci scenarij. Hdz i snsd preglasaju trojku po zakonu, a mimo autenticnog tumacenja. Trojka se buni:
i da dodam, to jeste u stvari zakon jer je njegov sastavni dio. ne može se njim nešto novo propisati, odnosno nešto protumačiti dodatno već samo u okvirima tog zakona.
- Haris.ba
#74018 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ljudi, ne vjerujte vlastitim ocima.Član 18
Savjet ministara donosi akta iz svoje nadležnosti većinom glasova članova koji su prisutni i glasaju o svim pitanjima i temama o kojima u daljoj proceduri konačno odlučuje Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine.
O ostalim pitanjima Savjet ministara u pravilu odlučuje konsenzusom, članova koji su prisutni i glasaju a naročito o propisima, imenovanjima i postavljenjima iz djelokruga Savjeta ministara, Poslovniku i njegovom tumačenju.
U slučaju da se konsenzus ne postigne, predsjedavajući Savjeta ministara saziva člana odnosno članove Savjeta ministara koji je (su) protiv kako bi se postiglo rješenje. U slučaju da konsenzus ne bude postignut u roku od sedam dana ni na taj način, odluku donosi Savjet ministara u skladu sa stavom (1) ovog člana, s tim da navedena većina podrazumijeva glas najmanje jednog člana iz svakog konstitutivnog naroda.
U slučaju da zamjenik ministra zamjenjuje ministra u skladu sa ovim zakonom, glas navedenog zamjenika ministra računa se za potrebe izračunavanja većine propisane u stavu (1) ovog člana i za potrebe utvrđivanja postojanja konsenzusa propisanog u stavu (2) ovog člana. Prilikom računanja većine propisane u stavu (3) ovog člana, uračunava se glas navedenog zamjenika ministra, ali se ne smatra glasom pripadnika bilo kojeg od konstitutivnih naroda.[/b][/b]
-
mirza_15
#74019 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
I onda nastavak:Haris.ba wrote: ↑12/01/2023 00:11Ljudi, ne vjerujte vlastitim ocima.Član 18
Savjet ministara donosi akta iz svoje nadležnosti većinom glasova članova koji su prisutni i glasaju o svim pitanjima i temama o kojima u daljoj proceduri konačno odlučuje Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine.
O ostalim pitanjima Savjet ministara u pravilu odlučuje konsenzusom, članova koji su prisutni i glasaju a naročito o propisima, imenovanjima i postavljenjima iz djelokruga Savjeta ministara, Poslovniku i njegovom tumačenju.
U slučaju da se konsenzus ne postigne, predsjedavajući Savjeta ministara saziva člana odnosno članove Savjeta ministara koji je (su) protiv kako bi se postiglo rješenje. U slučaju da konsenzus ne bude postignut u roku od sedam dana ni na taj način, odluku donosi Savjet ministara u skladu sa stavom (1) ovog člana, s tim da navedena većina podrazumijeva glas najmanje jednog člana iz svakog konstitutivnog naroda.
U slučaju da zamjenik ministra zamjenjuje ministra u skladu sa ovim zakonom, glas navedenog zamjenika ministra računa se za potrebe izračunavanja većine propisane u stavu (1) ovog člana i za potrebe utvrđivanja postojanja konsenzusa propisanog u stavu (2) ovog člana. Prilikom računanja većine propisane u stavu (3) ovog člana, uračunava se glas navedenog zamjenika ministra, ali se ne smatra glasom pripadnika bilo kojeg od konstitutivnih naroda.[/b][/b]
Ili ćemo se praviti da ovo ne postoji?U autentičnom tumačenju izmjena i dopuna Zakona o Vijeću ministara, koje je donio Miroslav Lajčak, stoji da se upravo član 18. stavu 3. tumači "na način da se njime predviđa ulaganje najvećih napora kako bi se osiguralo da glas najmanje jednog člana iz svakog konstitutivnog naroda iz navedene odredbe daje predsjedavajući Vijeća ministara i zamjenici. U slučaju da su predsjedavajući ili zamjenici odsutni ili na drugi način spriječeni da na navedeni način glasaju, oni će ovlastiti po jednog člana Vijeća ministara, koji pripada istom konstitutivnom narodu da daju glas u njihovo ime. U slučaju da predsjedavajući ili zamjenici u tu svrhu ne ovlaste člana Vijeća ministara ili da je u tu svrhu ovlašteni član ministara odsutan ili na drugi način spriječen da da navedeni glas, bilo koji drugi član Vijeća ministara, koji pripada datom konstitutivnom narodu, ima pravo dati navedeni glas."
- Lakat Jebić
#74020 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Pa jel ima? Ko su Osmicini zamjenici? Ja koliko znam sve kadrovi PDPa i SDSa.Chmoljo wrote: ↑12/01/2023 00:10to nema kadrova SNSDa već u OSAi?Lakat Jebić wrote: ↑11/01/2023 23:49
Ima to. Medjutim to nije zakon, koliko god bio autenticno tumcenje. Ja vidim sljedeci scenarij. Hdz i snsd preglasaju trojku po zakonu, a mimo autenticnog tumacenja. Trojka se buni:
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#74021 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
ne znam, fkt. ali ako mi tražiš da povjerujem da nakon toliko godina u vlasti SNSD nema nikoga u agenciji za koju se ne raspisuju konkursi, teško ću bogamiLakat Jebić wrote: ↑12/01/2023 00:17Pa jel ima? Ko su Osmicini zamjenici? Ja koliko znam sve kadrovi PDPa i SDSa.
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#74022 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Nema zamjenika koji bi mogli kontrolisati tu instituciju.Chmoljo wrote: ↑12/01/2023 00:20ne znam, fkt. ali ako mi tražiš da povjerujem da nakon toliko godina u vlasti SNSD nema nikoga u agenciji za koju se ne raspisuju konkursi, teško ću bogamiLakat Jebić wrote: ↑12/01/2023 00:17
Pa jel ima? Ko su Osmicini zamjenici? Ja koliko znam sve kadrovi PDPa i SDSa.![]()
Zato Dodik toliko diže hajku oko OSA-e.
- Better Man
#74023 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Jedina matrica koje se trebamo držati je pravda, poštenje, zakonitost i sve ono što vodi napretku društva.sehohari wrote: ↑11/01/2023 22:31Pa glup je onaj koji misli matricom "ako nisi za nas, onda si protiv nas".Better Man wrote: ↑11/01/2023 22:30
Ako već želiš nekog nazvati glupim, onda prvo kreni od sebe, jer šta je drugo nego glup, da ne upotrijebim gori izraz, onaj ko podržava izdajnički porodicu Izetbegović i njihovu mafijašku stranku.
- Lakat Jebić
#74024 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Da, to je slucaj.Chmoljo wrote: ↑12/01/2023 00:20ne znam, fkt. ali ako mi tražiš da povjerujem da nakon toliko godina u vlasti SNSD nema nikoga u agenciji za koju se ne raspisuju konkursi, teško ću bogamiLakat Jebić wrote: ↑12/01/2023 00:17
Pa jel ima? Ko su Osmicini zamjenici? Ja koliko znam sve kadrovi PDPa i SDSa.![]()
Kadrovi SNSDa nikad nisu usli u sigurnosne agencije (ne znam za sve, OSA sigurno, mislim i sluzba za strance). SDA nikad nije dala da dodje na dnevni red, vjerovatno uz konsultacije s Amerikancima.
Nemoj meni vjerovat, ima google, nisu male drame bile o stopiranju imenovanja na sjednicama.
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#74025 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Napredak društva podrazumijeva i da imaš dovoljni kapacitet da na svijet ne gledaš kao jednosmjernu ulicu u kojoj postoji samo jedno ispravno mišljenje, a svako ko ne misli kao ti u talu sa političkim protivnikom.Better Man wrote: ↑12/01/2023 00:23Jedina matrica koje se trebamo držati je pravda, poštenje, zakonitost i sve ono što vodi napretku društva.