Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Locked
Ricken

#73276 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Ricken »

mirza_15 wrote: 09/01/2023 22:58
Ricken wrote: 09/01/2023 21:14

Moraš shvatiti da u političkom životu jednog društva, iz kojeg proizilaze historijske činjenice, težinu imaju pravno utvrđeni događaji, u odnosu na percepciju pojedinca. Tako recimo, negiranje genocida, je percepcija pojedinca kažnjiva zakonom, dok je genocid u Srebrenici pravna činjenica.
Moja osobna percepcija je i genocid u Prijedoru, ali to nije pravna činjenica, i danas je niko i ne spominje više. Nadam se da je jasnije.
S obzirom da genocid u Prijedoru nije pravna činjenica onda bi hipotetski bilo ok obilježavanje nekog datuma u vezi sa tim? Kada već vućeš paralele i kada je 9.januar bio ok dok ga ustavni sud nije proglasio neustavnim (bilo dakle ok proklamovanje republike (isključivo) srpskog naroda), onda bi po tebi bila ok recimo proslava dana oslobođenja Biljana(u Biljanima je počinjen strašan pokolj) sve dok je sud ne proglasi neustavnom?
Moram priznati da ne razumijem kontekst postavljenih pitanja, pa samim tim jedino što mogu da ti odgovorim je da isključivo podržavam djelovanje institucija sistema, koje trebaju biti na tom nivou da mogu zaštiti pravni poredak, bez obzira na lične percpecije i afinitete bilo koga.

Možda ti sebi treba da postaviš pitanje koja je svrha instituicija, uspostavljeni pravni i politički sistem jednog društva, koje nije sposobno da ga prije svega zaštiti i provodi. Ja se potpuno slažem da u skladu sa ustavom, RS nije entitet jednog naroda, ali postavljam tebi pitanje, da li je to suštinska percepcija političkog sistema koji je tamo uspostavljen i koji egzistira, od strane građana, političkih subjekata iz RS-a i FBiH, pa i same međunarodne zajednice?

I umjesto da 9. januara organizujemo povorke sjećanja na rezultate jednostranog akta SDS-a, mi izvlačimo novinske članke iz 2004, 2005. godine. Mudro i ohrabrujuće.

Nisu građani krivi, što se politička vizija NIPa svela na personalni obračun.

U svakom slučaju, ako će pomoći, prenosim ti historijski kontekst 9 januara u odnosu na RS, što je odlično objasnio Husnija Kamberović:

“U decembru 1991. Predsjedništvo BiH pokreće inicijativu da međunarodna zajednica prizna međunarodno-pravni subjektivitet BiH, jer je bilo jasno da se Jugoslavija raspada. Reakcija je bila da je jedna grupa poslanika u Skupštini uglavnom srpskih napustila Skupštinu i formirala neku paralelnu Skupštinu srpskog naroda. Ta skupština je na svom zasjedanju 9. januara u Holiday Innu donijela odluku da proglašavaju “Republiku srpskog naroda BiH” koja je trebala uključiti do tada formirane tzv. “srpske autonomne oblasti unutar BiH” pri čemu su kazali da namjeravaju da se u tu republiku mogu uključiti i oni prostori za oni koji smatraju da su srpski, a koji su ostali raznim ratovima etnički očišćeni od Srba“.

Ipak, ključna stvar leži u sljedećoj činjenici, smatra Kamberović.

“Oni su tražili da ta “Republika Srpskog naroda” bude sastavni dio Jugoslavije. Tu je zapravo ključna stvar. Ako gledamo šta se desilo 9. januara, to nije ova skupština i ova republika koju mi imamo priznatu u Dejtonu i koja danas egzistira kao dio BiH. Razlika je u tome da u Dejtonskoj proceduri i procesu uspostavljanja mira je dekonstruisana ova republika koja je formirana 9. januara i uspostavljena je RS, kao entitet unutar BiH. Kada govorimo o ovoj RS iz 9. januara, oni su čak u Deklaraciji kazali da im je ključni cilj onemogućavanje formiranja BiH kao cjelovite države. Još jedno, osmog januara, dan prije proglašenja, jedna delegacija HDZ-a i SDS-a su bili kod Franje Tuđmana i oni su njega tada obavijestili da oni ne žele nezavisnost BiH i da će sutradan proglasiti zasebnu republiku srpskog naroda. To govori o tome kako je dio političke elite u BiH nastojao onemogućiti suverenitet i međunarodno priznanje i da je postojala određena vrsta komunikacija i interakcije sa ovima koji su od novembra 1991. formirali HZHB i o tome su informirali Tuđmana“.
Last edited by Ricken on 10/01/2023 01:17, edited 1 time in total.
apsidejzi

#73277 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by apsidejzi »

Thorgerson wrote: 10/01/2023 00:43 Ma jasno, ja samo kazem da trebamo da gledamo svoje i svoj pravac.

Naprave oni proslavu, pa daj napravimo mi jos vecu za drzavni praznik.

Kad smo imali proslavu nezavisnosti ili drzavnosti.
Sta radimo za te praznike?

Obidju mezarja i groblja i svako svojoj kuci. Neradni dan. Pokoja zastava postavljena, obicno naopako. I eto to je to.

Njih treba ignorisati. Eto ih u njihovom brlogu. Ne mozes ba nekome nazor nesto nametati. Narocito jer se radi o 90% apsolutno neobrazovanom i neotesanom drustvu. Dzaba ti mu mozes citati presude i presude, kakva korist... to nece doci do 1 od 10.000 osoba. Sudstvo ocito ne radi svoj posao, ohr suti, ambasade isto... a ovi divljaju svake godine.

Kazem ponovo. Pocnimo se baviti nasim stvarima i ono za sta se mi zalazemo.
S njima treba pricati jezikom koji razumiju. Lijepo brate stavis kameru na ulaz u Sarajevo i sva auta koja prodju, hop procitas registraciju i onda lagano posaljes fakturu na adresu. Pravis guzvu u gradu. Jbg.
mistek

#73278 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by mistek »

Thorgerson wrote: 10/01/2023 00:43 Ma jasno, ja samo kazem da trebamo da gledamo svoje i svoj pravac.

Obidju mezarja i groblja i svako svojoj kuci. Neradni dan. Pokoja zastava postavljena, obicno naopako. I eto to je to.

Njih treba ignorisati. Eto ih u njihovom brlogu. Ne mozes ba nekome nazor nesto nametati. Narocito jer se radi o 90% apsolutno neobrazovanom i neotesanom drustvu. Dzaba ti mu mozes citati presude i presude, kakva korist... to nece doci do 1 od 10.000 osoba. Sudstvo ocito ne radi svoj posao, ohr suti, ambasade isto... a ovi divljaju svake godine.

Apsolutno. Problem je što se u svemu gledaju oni i onda se čak teži kopiranju. Pobjeda je gledati sebe i razvijati sebe, a, kao što kažeš, eto ih u njihovom brlogu. I ne mora to biti Dan nezavisnosti (a slažem se i to da treba obilježiti puno svečanije, dovesti neke eminentne ličnosti, obavezno uključiti što više FBiH u to, pri tome mislim na dijelove sa hrvatskom većinom, obilježiti i ukrasiti), može biti jačanje svega drugog. Možemo mi i bez njih jačati recimo institut bosanskog jezika, a ne sami preispitivati šta je i kako je. Nek kmeče. Možemo mi sami jačati BiH u raznim stvarima. Od ubjeđivanja s njima i ispravljanja krive Drine nema ništa. A, provocirati je najlakše i oni će to sve više raditi.
Ricken

#73279 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Ricken »

mirza_15 wrote: 09/01/2023 23:06
Lakat Jebić wrote: 09/01/2023 22:55
Pa o atmosferi ovdje mozda najbolje govori cinjenica da se ovdje i forumasa Alfonsa Kaudersa proglasilo SDA botom. Ko je duze na forumu, zna koliko je to tragikomicno.

I ima jos jedna poenta koja mi je naumpala, a vezana za ovo gore sto sam napisao o historijskom kontekstu.

Ova Dinina objava je promasaj jos i zbog tog sto su ove izjave koje je iskopao dosle u doba pokusaja relaksiranja odnosa, gdje se Silajdzica optuzivalo da provocira i da Dodiku nabacuje na famozni volej.

Relaksiranja odnosa za koje se sad taj isti Dino zalaze.

Sveskupa, objava je toliki promasaj da sam iznenadjen, jer je Dini javni nastup i hendlanje drustvenih medija najjaca strana.
Dino ne relaksira na 9.januaru. Dini se prigovara što će u vlast sa Dodikom, a argument je da Dodik obilježava 9.januar. U tom kontekstu je apsolutno opravdana tema: šta su o 9.januaru izjavljivali i šta su radili nekada oni koji danas vrše strašan pritisak i lažno morališu.
Neprigovara se Dini što se formira vlast sa HDZ i SNSD, iako matematčki nije bila neophodna, već obmanjujuće izjave o relaksiranim odnosima, novom Dodiku, kadrovskoj politici prilikom formiranja VM, posvećenoj programskoj koaliciji i programu koji je objavljen koji otvara mogućnosti dodatnog urušavanja državnih institucija.

Eventualno izbor koalicionih partnera, se može zamjerati u kontekstu da novi pregovarači nisu pokazali zrelost da se nose sa Čovićem i Dodikom, pa se opravdano postavlja pitanje zašto mu je isporučen 4 delegat i zašto se nije dala šansa, objektivno slabijoj opoziciji, koja nije dio ruske agende i nema kapacitet političke manipulacije.
mirza_15

#73280 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by mirza_15 »

Ricken wrote: 10/01/2023 00:46
mirza_15 wrote: 09/01/2023 22:58

S obzirom da genocid u Prijedoru nije pravna činjenica onda bi hipotetski bilo ok obilježavanje nekog datuma u vezi sa tim? Kada već vućeš paralele i kada je 9.januar bio ok dok ga ustavni sud nije proglasio neustavnim (bilo dakle ok proklamovanje republike (isključivo) srpskog naroda), onda bi po tebi bila ok recimo proslava dana oslobođenja Biljana(u Biljanima je počinjen strašan pokolj) sve dok je sud ne proglasi neustavnom?
Moram priznati da ne razumijem kontekst postavljenih pitanja, pa samim tim jedino što mogu da ti odgovorim je da isključivo podržavam djelovanje institucija sistema, koje trebaju biti na tom nivou da mogu zaštiti pravni poredak, bez obzira na lične percpecije i afinitete bilo koga.

Možda ti sebi treba da postaviš pitanje koja je svrha instituicija, uspostavljeni pravni i politički sistem jednog društva, koje nije sposobno da ga prije svega zaštiti i provodi. Ja se potpuno slažem da u skladu sa ustavom, RS nije entitet jednog naroda, ali postavljam tebi pitanje, da li je to suštinska percepcija političkog sistema koji je tamo uspostavljen i koji egzistira, od strane građana, političkih subjekata iz RS-a i FBiH, pa i same međunarodne zajednice?

I umjesto da 9. januara organizujemo povorke sjećanja na rezultate jednostranog akta SDS-a, mi izvlačimo novinske članke iz 2004, 2005. godine. Mudro i ohrabrujuće.

Odgovor na bjesomučne napade nije politička vizija. To je samo odgovor na lažno moralisanje. Službeni odgovor na 9.januar, barem onaj formalni, je došao kao saopštenje stranke.
Ne treba ti sud i instirucije da misliš svojom glavom, donosiš zaključke, rješavaš moralne dileme... Npr. Ne treba mi presuda Suda da bih izrazio zgražavanje ubistvom Dženana Memića. Ili, kakva god bude presuda Suda u slučaju Fadila Novalića i drugih neće me ubijediti da je sasvim normalno da poljuprivredno dobro nabavlja sofisticiranu medicinsku opremu. Isto tako, ne treba ti Ustavni sud da znaš da li te nešto vrijeđa ili ne vrijeđa. Ne može da te ne vrijeđa prije presude, a da te počne vrijeđati nakon presude. Ustavni sud je donio odluku o ustavnosti a ne o moralnim i drugim aspektima obilježavanja tog dana. I da ponovim, kada te neko prozove izdajnikom jer ideš u vlast sa Dodikom koji pravi paradu za 9.januar, logično je da mu odgovoriš: "šta mi ti imaš pričati. Tvoji prisustvovali obilježavanju i poštovali taj dan." Ili misliš da Dino nema pravo da odgovori na takve napade?
Ricken

#73281 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Ricken »

mirza_15 wrote: 10/01/2023 01:14
Ricken wrote: 10/01/2023 00:46

Odgovor na bjesomučne napade nije politička vizija. To je samo odgovor na lažno moralisanje. Službeni odgovor na 9.januar, barem onaj formalni, je došao kao saopštenje stranke.
Ne treba ti sud i instirucije da misliš svojom glavom, donosiš zaključke, rješavaš moralne dileme... Npr. Ne treba mi presuda Suda da bih izrazio zgražavanje ubistvom Dženana Memića. Ili, kakva god bude presuda Suda u slučaju Fadila Novalića i drugih neće me ubijediti da je sasvim normalno da poljuprivredno dobro nabavlja sofisticiranu medicinsku opremu. Isto tako, ne treba ti Ustavni sud da znaš da li te nešto vrijeđa ili ne vrijeđa. Ne može da te ne vrijeđa prije presude, a da te počne vrijeđati nakon presude. Ustavni sud je donio odluku o ustavnosti a ne o moralnim i drugim aspektima obilježavanja tog dana. I da ponovim, kada te neko prozove izdajnikom jer ideš u vlast sa Dodikom koji pravi paradu za 9.januar, logično je da mu odgovoriš: "šta mi ti imaš pričati. Tvoji prisustvovali obilježavanju i poštovali taj dan." Ili misliš da Dino nema pravo da odgovori na takve napade?
Mislim da si se uključio na pola moje diskusije sa sajberom, pa ispadaš iz suštine onoga o čemu je pričano, jer ovdje se ne govori o čemu ti, ja, Sajber ili bilo tko od nas lično misli.
Da pojasnim, ne može odgovoran političar djelovati, govoriti i zalagati se mimo pravog okvira i pravnih činjenica. Fadil Novalić, kako zakon kaže, prema presumpciji nevinosti, nije kriminalac dok ga sud ne osudi.
Srpska Republika Bosna i Hercegovina je dekonstruisana u Daytonu. Entitet RS je isključivo Daytonska kategorija, i u okviru toga on ima pravo na svoj dan, tako da pravni aspekt tog pitanja, dolazi do izražaja nakon odluka US, zašto to ne može biti 9. januar.

Dino Konaković naravno da ima sva moguća ljudska prava, pa i da odgovori na napade kako smatra da je to najprimjerenije. Moje osobno mišljenje je da nije doprinio jačanju institucija sistema, već nastavio svoj lični obračun od kojega ja kao građanin sam nakon izbora suviše umoran.
mirza_15

#73282 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by mirza_15 »

Ricken wrote: 10/01/2023 01:01
mirza_15 wrote: 09/01/2023 23:06

Dino ne relaksira na 9.januaru. Dini se prigovara što će u vlast sa Dodikom, a argument je da Dodik obilježava 9.januar. U tom kontekstu je apsolutno opravdana tema: šta su o 9.januaru izjavljivali i šta su radili nekada oni koji danas vrše strašan pritisak i lažno morališu.
Neprigovara se Dini što se formira vlast sa HDZ i SNSD, iako matematčki nije bila neophodna, već obmanjujuće izjave o relaksiranim odnosima, novom Dodiku, kadrovskoj politici prilikom formiranja VM, posvećenoj programskoj koaliciji i programu koji je objavljen koji otvara mogućnosti dodatnog urušavanja državnih institucija.

Eventualno izbor koalicionih partnera, se može zamjerati u kontekstu da novi pregovarači nisu pokazali zrelost da se nose sa Čovićem i Dodikom, pa se opravdano postavlja pitanje zašto mu je isporučen 4 delegat i zašto se nije dala šansa, objektivno slabijoj opoziciji, koja nije dio ruske agende i nema kapacitet političke manipulacije.
"Nije bila matematički neophodna." Da bi napravio koaliciju bez SNSD-a, sa opozicijom iz RS-a 100% bi je onda pravio i bez HDZ-a. Postoji matematika i za to, ali koje su posljedice takvog izbora? HDZ bi to mirno gledao i formirao vlast na nivou FBiH? Da li bi se onda moralo pokušati izbaciti HDZ iz vlasti u FBiH? Da li bi bilo moguće? Kakvu bi krizu izazvao? Možeš li sagledati sve posljedice takvih poteza? SNSD ima apsolutnu vlast u RS i člana predsjedništva, HDZ je vlast u nekoliko kantona, a ti bi imao potpuno blokiranu državnu i federalnu vlast uz strašan pritisak HNS, možda i događanje naroda u kantonima pod kontrolom HDZ-a... Pa pravi bi diletanti bili da su to i pokušali. Jedino racionalno je bilo praviti vlast sa HDZ-om i SNSD-om. A ako već s njima praviš vlast onda je logično da pokušaš sa stvarima gdje se možda možeš nešto dogovoriti, pa i tu relaksaciju odnosa. Hajmo pogledati koje su alternative ako isključimo ovaj haos i blokadu koju bi izazvao pokušajem pravljenja koalcije sa opozicijom iz RS. Prva je tehnička vlada na nivou države i FBiH. Druga je da SDA sa istim partnerima pravi vlast.

Na koji način se otvaraju vrata dodatnom urušavanju institucija? Koji je to dio sporazuma? Ili ti to samo onako paušalno navodiš na osnovu utiska nakon silnih spinova i pritisaka?
Spit_fire

#73283 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Spit_fire »

Kolaicioni partneri Efendic, Ogresevic i Miletic su iznijeli ozbiljne i argumentovane optuzbe na racun prije svega Dine i Niksica..jesu li se oglasili sta ova dvojica kao demant?
Ricken

#73284 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Ricken »

mirza_15 wrote: 10/01/2023 01:31

"Nije bila matematički neophodna." Da bi napravio koaliciju bez SNSD-a, sa opozicijom iz RS-a 100% bi je onda pravio i bez HDZ-a. Postoji matematika i za to, ali koje su posljedice takvog izbora? HDZ bi to mirno gledao i formirao vlast na nivou FBiH? Da li bi se onda moralo pokušati izbaciti HDZ iz vlasti u FBiH? Da li bi bilo moguće? Kakvu bi krizu izazvao? Možeš li sagledati sve posljedice takvih poteza? SNSD ima apsolutnu vlast u RS i člana predsjedništva, HDZ je vlast u nekoliko kantona, a ti bi imao potpuno blokiranu državnu i federalnu vlast uz strašan pritisak HNS, možda i događanje naroda u kantonima pod kontrolom HDZ-a... Pa pravi bi diletanti bili da su to i pokušali. Jedino racionalno je bilo praviti vlast sa HDZ-om i SNSD-om. A ako već s njima praviš vlast onda je logično da pokušaš sa stvarima gdje se možda možeš nešto dogovoriti, pa i tu relaksaciju odnosa. Hajmo pogledati koje su alternative ako isključimo ovaj haos i blokadu koju bi izazvao pokušajem pravljenja koalcije sa opozicijom iz RS. Prva je tehnička vlada na nivou države i FBiH. Druga je da SDA sa istim partnerima pravi vlast.

Na koji način se otvaraju vrata dodatnom urušavanju institucija? Koji je to dio sporazuma? Ili ti to samo onako paušalno navodiš na osnovu utiska nakon silnih spinova i pritisaka?
Upravo potvrđuješ da je koalicija rezultat želje za brzim formiranjem vlasti i da je program čista šuplja.
U svakom slučaju, kao pojedinac, glasač, nadam se da su procjene dobre, i da će koalicija biti plodonosna za građane.

Na tvoje konkretno pitanje vezano za rizike po državu, jako sam skeptičan glede budućeg izbornog zakona i definicije u sporazumu, pogotovo kada se uzme u obzir stav NIPa šta je fer, a šta nije fer, te sadržaj programa koji predviđa reformu pravosuđa na bazi ustava, a ne i posebnog zakona, odobravanje investicije od strane nadležnih ministarstava, a ne parlamentarne skupštine, mogućnost obustavljanja investicija u slučaju zahtjeva Kantona ili općine na osnovu mišljenja stručnih lica ....
mirza_15

#73285 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by mirza_15 »

Spit_fire wrote: 10/01/2023 01:36 Kolaicioni partneri Efendic, Ogresevic i Miletic su iznijeli ozbiljne i argumentovane optuzbe na racun prije svega Dine i Niksica..jesu li se oglasili sta ova dvojica kao demant?
Neće se oglasiti dok se ne formira vlast jer ne žele dolijevati ulje na vatru.

Ogrešević i Efendić i nisu iznijeli neke optužbe. Čak je Efendić danas dosta korektno komentarisao sam sporazum. Ono što Efendić radi je izlazna strategija sa državnog nivoa kako bi se bolje pozicionirao na drugim gdje je lova i gdje nema toliko teških tema gdje se, kako Toni Vukadin kaže, može politički poginuti. S obzirom da nemaju ni kapacitet na državnom nivou, a i da se vlast može formirati i bez njih, Efendić i Ogrešević su se elegantno izvukli na pitanju zakona o nepokretnoj imovini, koji btw podržava i opozicija u RS pa ne razumijem kako je Semir mislio pokušati s njima. Da se ne lažemo, nije Semir naivan političar. Jasno je njemu da i zbog svega što sam nabrojao u prethodnom komentaru, nema smisla to ni pokušati. Samo hladna računica da njega nema nigdje.

Miletić je svašta pričao, nalupao, realno, i masu gluposti, da bi poenta priče došla na kraju gostovanja kada je istakao svoje zahtjeve o petom delegatu. Miletiću čak ni taj sporazum koji je pljuvao nije bitan jer je i dalje dio osmorke i čak će podržati VM uz neke personalne promjene. Dakle, sporazum ne dovodi u pitanje. Čudno zar ne?

Sva trojica su istakla cijenu javno kod Senada(barem jedan dio):

Efendić - ministarstvo energetike i rudarstva plus projekti i sredstva za projekte u ministarstvu
Ogrešević - ministarstvo privrede (isto kao i gore)
Miletić - peti delegat u klubu Hrvata u DN
Jordan1961

#73286 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Jordan1961 »

De ohladi malo. Ni Dino vise ovu pricu ne vergla. I on je do sada skont'o ali ti izgleda jos nije javio.
Eto sada HDZ i SNSD ne blokiraju drzavu. VM se izglasava u Predstavnickom domu PS BiH uz potporu vecine u Predsjednistvu BiH. Nema veta kroz Domove naroda. Osmorka ima vecinu u oba potrebna tijela (racunam i na Komsica). I sa takvim kapitalom Osmorka u raspodjeli prolazi gore od SDA koja je vec ranije uspostavila tradicionalnu praksu naguzivanja HDZ-u i SNSD-u. "Dolaze novi pregovaraci" i od onako umanjenog kolaca uz prednost u startu u pregovorima uspiju izvuci jos manje od trenutno postojeceg. Ovako je George Constanza u Seinfeldu pregovarao oko honorara za pilot epizodu. Samo sto je to komedija a ovo....... jebi ga opet dodje k'o komedija.
Cvancika

#73287 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Cvancika »

mirza_15 wrote: 10/01/2023 01:51
Miletić je svašta pričao, nalupao, realno, i masu gluposti, da bi poenta priče došla na kraju gostovanja kada je istakao svoje zahtjeve o petom delegatu. Miletiću čak ni taj sporazum koji je pljuvao nije bitan jer je i dalje dio osmorke i čak će podržati VM uz neke personalne promjene. Dakle, sporazum ne dovodi u pitanje. Čudno zar ne?
Koje gluposti je nalupao?
mirza_15

#73288 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by mirza_15 »

Ricken wrote: 10/01/2023 01:49

Upravo potvrđuješ da je koalicija rezultat želje za brzim formiranjem vlasti i da je program čista šuplja.
U svakom slučaju, kao pojedinac, glasač, nadam se da su procjene dobre, i da će koalicija biti plodonosna za građane.

Na tvoje konkretno pitanje vezano za rizike po državu, jako sam skeptičan glede budućeg izbornog zakona i definicije u sporazumu, pogotovo kada se uzme u obzir stav NIPa šta je fer, a šta nije fer, te sadržaj programa koji predviđa reformu pravosuđa na bazi ustava, a ne i posebnog zakona, odobravanje investicije od strane nadležnih ministarstava, a ne parlamentarne skupštine, mogućnost obustavljanja investicija u slučaju zahtjeva Kantona ili općine na osnovu mišljenja stručnih lica ....
Bilo kakve ozbiljne izmjene IZ-a će zahtjevati promjenu ustava odnosno 2/3 većinu. Izmjene IZ su obaveza na EU putu. Kada je u pitanju predsjedništvo mislim da će se ići na biranje članova predsjedništva u parlametarnoj procesuri ali vidjet ćemo.

To o odobrenju investicije od nadležnog ministarstva i mogućnosti blokade investicije gdje tačno piše:
3. MJERE I AKTIVNOSTI ZA EKONOMSKI RAST I RAZVOJ, TE USPOSTAVLjANjE MEHANIZMA ZA BRZU PROHODNOST I ODOBRENjE INVESTICIONIH PROJEKATA

a) Partneri iz ovog sporazuma obavezuju se na kreiranje novog programa ekonomskih reformi Bosne i Hercegovine, te su opredjeljeni za brzu prohodnost i odobravanje investicionih projekata na svim nivoima vlasti, a za koje je u skladu s ustavnim nadležnostima potrebna ratifikacija, odobrenje ili neka druga vrsta aktivnosti institucija Bosne i Hercegovine, s ciljem brzog uklanjanja svih administrativnih barijera za realizaciju takvih projekata. U cilju podizanja nivoa investicija u Bosni i Hercegovini, izbjegavaće se politizacija pitanja investicijskih projekata.

b) Potpisnici ovog sporazuma su saglasni za provođenje ekonomskih mjera, s ciljem ublažavanja posljedica ekonomske krize u Bosni i Hercegovini i osiguranja podrške privredi.

d) Stranke iz ovog sporazuma obavezuju se na transparentno informisanje o investicijama.

e) Potpisnici ovog sporazuma ohrabruju i daju snažnu podršku zajedničkim investicionim projektima Republike Srpske, Federacije BiH, Brčko Distrikta BiH i kantona.

g) Potpisnici su opredjeljeni za zaštitu domaćih proizvođača i izvoznika kroz efikasan rad nadležnih institucija, uključujući olakšanje graničnih procedura i infrastrukturno kapacitiranje.

h) Potpisnici podržavaju napore institucija da diplome stečene na akreditovanim univerzitetima u BiH i dalje budu ravnopravne na EU akademskom nivou, te na EU tržištu rada.
mirza_15

#73289 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by mirza_15 »

Cvancika wrote: 10/01/2023 02:01
mirza_15 wrote: 10/01/2023 01:51
Koje gluposti je nalupao?
5 ministara za pro BiH stranu (realno lupa)
Pozvao bi SDA u vlast, ali im ne bi dao izvršne pozicije (čak se i Senad nije mogao suzdržati da se grohotom ne nasmije)
Šulić je sporan i bošnjačku kvotu treba zadržati zbog kontrole u VM (na ovo ću se vratiti) ali on je uvrijeđen jer je i on u bošnjačkoj kvoti pa su pored ta tri trebali tražiti i Hrvatske i Srpske pozicije (one valjda ne nose kontrolu pa bi ih HDZ i SNSD dali) logika na nivou :mrgreen: Ja mislim da bi se i Čović i Dodik geohotom nasmijali na takav prijedlog.

Čitao je član 18. stav 3. ali namjerno nije pročitao Lajčakov dodatak koji se odnosi baš na taj stav i koji je sastavni dio jer se nije uklapao u priču. Činjenica je da je onaj bošnjak u većini zamjenik predsjedavajućeg i nikako ne može biti Šulić. To su ministar VP i ministar finansija. Prvo, da bi tačka dnevnog reda bila na sjednici moraju se složiti premijer i dva zamjenika, a onda, ako se neka odluka za koju je potreban konsenzus ne donese za 7 dana se zakazuje nova gdje je potrebna prosta većina s tim da ima i po jedan glas iz svakog konstitutivnog naroda, ali ne bilo koji nego upravo zamjenika. Zna to Miletić i zato je licemjeran.

A najveća glupost koju je sam sebi napravio u pokušaju pritiska na, prije svega, Trojku (dobro obratiti pažnju na sami kraj gostovanja i priču o petom Hrvatu u DN) je ta da nije imao mjeru u pljuvanju sporazuma pa sam ispada neprincipijelan kada kaže da će sam sporazum, bez ikakvih izmjena, podržati. Onda i nije baš tako strašno kako on nastoji predstaviti zar ne :mrgreen:
mirza_15

#73290 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by mirza_15 »

Jordan1961 wrote: 10/01/2023 01:58

De ohladi malo. Ni Dino vise ovu pricu ne vergla. I on je do sada skont'o ali ti izgleda jos nije javio.
Eto sada HDZ i SNSD ne blokiraju drzavu. VM se izglasava u Predstavnickom domu PS BiH uz potporu vecine u Predsjednistvu BiH. Nema veta kroz Domove naroda. Osmorka ima vecinu u oba potrebna tijela (racunam i na Komsica). I sa takvim kapitalom Osmorka u raspodjeli prolazi gore od SDA koja je vec ranije uspostavila tradicionalnu praksu naguzivanja HDZ-u i SNSD-u. "Dolaze novi pregovaraci" i od onako umanjenog kolaca uz prednost u startu u pregovorima uspiju izvuci jos manje od trenutno postojeceg. Ovako je George Constanza u Seinfeldu pregovarao oko honorara za pilot epizodu. Samo sto je to komedija a ovo....... jebi ga opet dodje k'o komedija.
Gdje sam ja šta napisao o tome da HDZ i SNSD nešto blokiraju ili ne blokiraju? Hajde što ovo što ti pišeš nema veze sa onim što sam ja pisao de nam objasni kako je ovo manje od onoga što je SDA imala? SDA je imala neformiranu vladu FBiH i Zvizdića na čelu VM bez SNSD-a. Mogli su postavljati uslove. Imali 3 ministra. Osmorka nije u sastavu VM, ali jesu HDZ i SNSD. U slučaju ne formiranja VM oni ostaju u tehničkom mandatu. Zašto računaš Komšića? Na stranu sada i način popunjavanja parlamenta kao i raspodjela (po narodima i entitetima) ministarstava. Osmorka ima također 3 i pita se kod četvrtog zajedno sa SNSD-om (taj četvrti mora doći iz RS-a).
mirza_15

#73291 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by mirza_15 »

Izražavajući zajedničko opredjeljenje za što brže pristupanje i punopravno članstvo Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji kao i nastavak saradnje na regionalnom planu i sa multilateralnim organizacijama u oblasti bezbjednosti
Koje li su to organizacije :mrgreen:

Plus sam Dodik kaže na potpisivanju sporazuma:
Saradnja sa NATO-om postoji, to je nesumnjivo. Svaka nova odluka o NATO-u će biti donesena u BiH, to niko ne spori. HDZ ima svoju poziciju oko NATO, Osmorka isto, mi smatramo da ne treba", rekao je lider SNSD-a Milorad Dodik
Plus NATO u ekspozeu mandatarke...

I onda dođu i kažu da se obustavlja NATO put :mrgreen:
ladacoko

#73292 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by ladacoko »

Upravo tako.

Kad cetelji paradiraju s svojim olupinama despotom i vihorom, trebaju i nasi paradu ponosa za dan drzavnosti.
Izvali tesku artiljeriju i defiluj uz obaveznu nabavku drona bayre koji to lijepo snima odzogo.
Jordan1961

#73293 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Jordan1961 »

mirza_15 wrote: 10/01/2023 02:35
Jordan1961 wrote: 10/01/2023 01:58
Gdje sam ja šta napisao o tome da HDZ i SNSD nešto blokiraju ili ne blokiraju? Hajde što ovo što ti pišeš nema veze sa onim što sam ja pisao de nam objasni kako je ovo manje od onoga što je SDA imala? SDA je imala neformiranu vladu FBiH i Zvizdića na čelu VM bez SNSD-a. Mogli su postavljati uslove. Imali 3 ministra. Osmorka nije u sastavu VM, ali jesu HDZ i SNSD. U slučaju ne formiranja VM oni ostaju u tehničkom mandatu. Zašto računaš Komšića? Na stranu sada i način popunjavanja parlamenta kao i raspodjela (po narodima i entitetima) ministarstava. Osmorka ima također 3 i pita se kod četvrtog zajedno sa SNSD-om (taj četvrti mora doći iz RS-a).
Da skratimo dugu pricu. Moze li Osmorka formirati VM?
Point.

#73294 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Point. »

Kulin Dino opet a kako je SDA kmeeee...a ove izjave koje vadi iz naftalina su iz doba dok je sam bio gorljivi član te iste stranke i to punih 14 godina. I dalje ima pogrešne prioritete, umjesto da opali relaksirajuće šamare novom i boljem Dodiku on se i dalje bahće sda i Željkom. Neka neko javi Kulinu da je predizborna prošla.

Koji beskičmenjak.
Styling

#73295 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Styling »

Svako ko zagovara uspostavljanje vlasti sa opozicijom u RS u trenutku kada Mile i Dragan imaju po četiri delegata u državnom DN, kada Mile ima većinu u NSRS , kada ima predsjednika entiteta i članicu Predsjedništva je politički diletant. Semir je svojim nastupom kod Senada i ovakvim izjavama posljednjih dana samo pokazao da je on političar lokalnog kalibra i da mu je mjesto načelnika opštine krajnji domet.

A, o onom tupku Miletiću i njegovim istupima i idejama neću trošiti riječi.
Styling

#73296 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Styling »

Point. wrote: 10/01/2023 06:43 Kulin Dino opet a kako je SDA kmeeee...a ove izjave koje vadi iz naftalina su iz doba dok je sam bio gorljivi član te iste stranke i to punih 14 godina. I dalje ima pogrešne prioritete, umjesto da opali relaksirajuće šamare novom i boljem Dodiku on se i dalje bahće sda i Željkom. Neka neko javi Kulinu da je predizborna prošla.

Koji beskičmenjak.
Činjeica da se njim ovoliko bavite i pomno pratite šta radi i objavljuje samo govori da svi vi imate kompleks Dine i da biste se rado mijenjali sa njim, ali avaj, nemate m… da izadete iz anonimnosti i nešto pokrenete. Pogotovo dijasporci koji na forumu rade treću smjenu.

Vaša mantra i tiha patnja je “kad porastem hoću da budem Dino”. :lol: :lol:
denis.istok

#73297 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by denis.istok »

Styling wrote: 10/01/2023 06:46

Svako ko zagovara uspostavljanje vlasti sa opozicijom u RS u trenutku kada Mile i Dragan imaju po četiri delegata u državnom DN, kada Mile ima većinu u NSRS , kada ima predsjednika entiteta i članicu Predsjedništva je politički diletant. Semir je svojim nastupom kod Senada i ovakvim izjavama posljednjih dana samo pokazao da je on političar lokalnog kalibra i da mu je mjesto načelnika opštine krajnji domet.

A, o onom tupku Miletiću i njegovim istupima i idejama neću trošiti riječi.
Covjek fino trazi alibi za full izlaz iz te skupine nedoraslih koja sebe naziva vise ne znam ni kako.
Dakle nije vise da nece na drzavnom nivou, sada nece ni na jednom. I trenutno se radi na tome da se NIP potpuno izbaci iz svih kombinacija. Dakle za stabilnu vlast dovoljno je imati SDP ili NS i sa njima se pregovara. Da li će se uspjeti ne znamo ali to je aktuelno.
Inace od formiranja vlade FBIH nema nista jer vise ne postoji vecina u parlamentu da potvrdi izbor.
Isto tako HDZ je izricito protiv primjene pravila da se sjednica ne sazove mjesec dana i onda da 7 delegata DN izglasa clana rukovodstva ali i opcije da samo 2 od 3 clana predlože premijera vlade FBIH. Jer kratkorocno dobijaju ali dugorocno gube. A oni su svjesni da sa SDA-DF-SBIH-NES mogu sve ovo dobiti puno bezbolnije.

Ne znam zaista sto se raja bavi Elmedinom, njega su procitali svi pismeni glasaci :)
Alfons Kauders

#73298 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Alfons Kauders »

Thorgerson wrote: 10/01/2023 00:26
apsidejzi wrote: 10/01/2023 00:18 Braco srbi, dosta se slavilo. Sutra svi u Sarajevo na posao :lol:

Treba vam stavit naplatne kamere sto pravite guzvu u gradu!!!
Izvini, ali ovo kmecanje o poslu i srbima postaje malo dosadno. Moramo mijenjati pricu iz temelja.

Cinjenica je da dosta srba radi u drzavnim organima. Kraj price. To je njihovo pravo. Dakle, nije da mi otkidamo nas hljeb pa njima dajemo. Jer se to tako predstavlja. Sto nije tacno.

Mislim ok, ismijavajte ih, al glup poprilicno argument. Oni placaju komad pdv-a, placaju poreze. I imaju pravo da rade u drzavnim organima.

To sto oni tu drzavu ne vole... je druga stvar.
Nisu svi zaposleni u državnim institucijama. Hiljade rade na drugim poslovima, u privatnom sektoru. Neka se fino zaposle negdje drugo pa nosaju zastave do mile volje.

Usput, da bi nekog zajebavao, ne mora se izvesti policija na put i postaviti rampa. Recimo, ja mislim da je krajnje vrijeme za temeljitu rekonstrukciju na Vracama, asfalt je loš na vrhu, a mogla bi se rekonstruisati i raskrsnica. Opasna je. I na Dobrinji bi se moglo dići stotinjak metara asfalta, npr. da se sanira kanalizacija i ubace novi šahtovi. Postoji opasnost od akvaplaninga. Tu se nesavjesni vozači često trkaju, pa bi se i nakon završetka sanacije u septembru moglo postaviti i 5-6 ležećih.

Treba biti kreativan. :wink:
512MB

#73299 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by 512MB »

Spit_fire wrote: 10/01/2023 01:36 Kolaicioni partneri Efendic, Ogresevic i Miletic su iznijeli ozbiljne i argumentovane optuzbe na racun prije svega Dine i Niksica..jesu li se oglasili sta ova dvojica kao demant?
Jesu, Dino postavio sliku od Bakira na fejs.
Prpa.ba

#73300 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Prpa.ba »

denis.istok wrote: 10/01/2023 07:55 Covjek fino trazi alibi za full izlaz iz te skupine nedoraslih koja sebe naziva vise ne znam ni kako.
Dakle nije vise da nece na drzavnom nivou, sada nece ni na jednom. I trenutno se radi na tome da se NIP potpuno izbaci iz svih kombinacija. Dakle za stabilnu vlast dovoljno je imati SDP ili NS i sa njima se pregovara. Da li će se uspjeti ne znamo ali to je aktuelno.
Inace od formiranja vlade FBIH nema nista jer vise ne postoji vecina u parlamentu da potvrdi izbor.
Isto tako HDZ je izricito protiv primjene pravila da se sjednica ne sazove mjesec dana i onda da 7 delegata DN izglasa clana rukovodstva ali i opcije da samo 2 od 3 clana predlože premijera vlade FBIH. Jer kratkorocno dobijaju ali dugorocno gube. A oni su svjesni da sa SDA-DF-SBIH-NES mogu sve ovo dobiti puno bezbolnije.

Ne znam zaista sto se raja bavi Elmedinom, njega su procitali svi pismeni glasaci :)
NiP je na terenu ugasena stranka, samo im jos niko nije javio. Vise aktivnog clanstva i simpatizera trenutno ima SBB. Proculo se to i po drugim strankama, pa svi gledaju kako da im cim prije vide ledja. Cak i u KS. :-) :lol:

Prica se po mahali da vec ima nacelna saglasnost da Okeric dobije mnogo deblju zamjenu na mjestu Predsjedavajuceg. :lol:
Locked