Ukrajina

Bernardinac

#141201 Re: Ukrajina

Post by Bernardinac »

drug_profi wrote: 09/01/2023 16:03 Do kraja februara će ih poslati mogu se kladiti. Mozda vec za 10 dana prelome.
Nadam se da je obuka negdje vec krenula. Pretpostavljam da ovi sto idu u UK i PL na obuku imaju u sastavu i posade koje se obucavaju na Chaliju i Leu.
Jer ne bi Britanci samo tako rekli evo vam tenkovi. Znači ima 10-20 posada obučenih zajedno sa serviserima.
Istog sam mišljenja.
Čak mislim da nema nikakvih stvarnih trzavica u vezi leoparda i njemačkog protivljenja.
Tenkovi će doći a sve ostalo je sajops Ukrajine i saveznika 😜

Zapad igra onu poznatu igru zbog kojeg je Putin i nasjeo na foru i zaglavio.

EU u nesuglasicama, ne mogu se dogovoriti, svak vodi svoju politiku, stalno se neko buni, Mađari jedno, Turci drugo, Švabe treće i sl.

Priča da će uskoro nestati naoružanja u NATO skladištima, da će Eu postati gladna i hladna.
Priča da će se Zapad umoriti i jednog dana dignut ruke od svega i sl.

Rusi se "ohrabruju" "provjerenim izvorima" i vijestima i informacijama da je globalni Zapad u moralnoj, ekonmskoj i svakoj drugoj krizi i još malo pa će se sve srušiti ko kula od karata u njihovu korist.

Oni su se nadali kako će se nešto promjeniti padom Borisa Jonsona, pobjedom konzervativaca u USA, promjenom vlade u Italiji itd.
A to se nije desilo.

Sa druge strane Zelenski će stalno kukati prema Zapadu kako mu se ne pomaže dovoljno i kako je i Ukrajina skoro na koljenima itd.

Poenta svega je sebe(zapad i Ukrajina) prikazati slabim.

Rusima se uvijek treba dati nada da će nešto iskamčit.
Ne trebaš im nikada otvoreno dati do znanja da je ustvari glavni plan ruski totalni poraz u Ukrajini.

Uvijek moraju imati LAŽNU slamku spasa.

Moje mišljenje.
drug_profi

#141202 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Ko li je zaplatio?
jednonogi_Jack

#141203 Re: Ukrajina

Post by jednonogi_Jack »

Švedski ministar vanjskih poslova Tobias Billström rekao je da će sljedeći paket vojne pomoći uključivati ​​samohodne topove kalibra 155 mm Archer, koje su među najboljima na svijetu.

"Veliki paket pomoći će ove jeseni biti praćen još jednim, a ovaj put će uključivati ​​artiljerijski sistem Archer, koji je Ukrajina eksplicitno tražila. Pitanje nije da li ih šaljemo, već kada ih šaljemo", rekao je on.
Hajde, nadamo se. Da vidimo kako će se oni pokazati u borbenim uvjetima.
drug_profi

#141204 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Bernardinac wrote: 09/01/2023 22:35 Sa druge strane Zelenski će stalno kukati prema Zapadu kako mu se ne pomaže dovoljno i kako je i Ukrajina skoro na koljenima itd.

Ne trebaš im nikada otvoreno dati do znanja da je ustvari glavni plan ruski totalni poraz u Ukrajini.

Moje mišljenje.
Interesantno. Ima tu istine.
drug_profi

#141205 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

jednonogi_Jack wrote: 09/01/2023 22:48
Švedski ministar vanjskih poslova Tobias Billström rekao je da će sljedeći paket vojne pomoći uključivati ​​samohodne topove kalibra 155 mm Archer, koje su među najboljima na svijetu.

"Veliki paket pomoći će ove jeseni biti praćen još jednim, a ovaj put će uključivati ​​artiljerijski sistem Archer, koji je Ukrajina eksplicitno tražila. Pitanje nije da li ih šaljemo, već kada ih šaljemo", rekao je on.
Hajde, nadamo se. Da vidimo kako će se oni pokazati u borbenim uvjetima.
Meni je ovo vrh sve cijevne artiljerije.
Robotizovano, posada ne mrda iz kabine. Mislim da su u samom Archer vozilu samo vozac i komandir, a jos dvojica u pratecem vozilu sa municijom.
geralt

#141206 Re: Ukrajina

Post by geralt »

Rusi izgleda opet usli u prve kuce u Bahmutu na istocnoj ivici grada. Kolicina artiljerijske paljbe koju trenutno sipaju na grad je navodno nezapamcena.
saimidin

#141207 Re: Ukrajina

Post by saimidin »

drug_profi wrote: 09/01/2023 22:49
Bernardinac wrote: 09/01/2023 22:35 Sa druge strane Zelenski će stalno kukati prema Zapadu kako mu se ne pomaže dovoljno i kako je i Ukrajina skoro na koljenima itd.

Moje mišljenje.
Interesantno. Ima tu istine.
Naravno da ima, zaba se kuha, a nije ni svjesna, jer kako je bilo natezanje od 24.2. nije ovo sad ni lose

zapadu je bitno da putlera ne prenese I ne rokne A, a UA ce na zalost morati dobro iskrvariti dok moderni tenkovi dodju uznacajnim brojevima, ali bitno je probiti led sa par komada

Problem je sto orka ima ko govana, I nije ih lahko ocistiti, ali sve se moze kad se male ruke sloze
Mrvice_ba

#141208 Re: Ukrajina

Post by Mrvice_ba »

geralt wrote: 09/01/2023 22:53 Rusi izgleda opet usli u prve kuce u Bahmutu na istocnoj ivici grada. Kolicina artiljerijske paljbe koju trenutno sipaju na grad je navodno nezapamcena.
Ukrajinska odbrana je umorna, rotacije nisu blagovremene. A orke navaljuju, umjesto da Ukrajinaca vec ima 2 miliona pod oruzjem, oni klizu. Klizat ce, ali do kada vidjet cemo.
Distortion

#141209 Re: Ukrajina

Post by Distortion »

Ocito je da su orci napredovali po ovom izvjestaju i udaraju svim i svacim. Ko ne zna engleski moze copy paste na google translate. Kako god opasno je ugrozen Soledar, orci ne gledaju na gubitke koji su veliki.

Soledar Situation at 21.00

Soledar is in a dangerous situation. The enemy has reached a position from which he can fire on the main supply route to Soledar. The Russians can't get on the right path. This is not a complete encirclement, but normal supply along the route is impossible, this is critical for defense. But there are opportunities to correct the situation.

We have considerable forces concentrated in this area, there are troops, there are many people. There is equipment. The difficult situation is clear to everyone. Actions are needed that will correct this situation. What is needed are not chaotic actions, but planned ones, to realize our advantages step by step. The tactical situation is clear to our command, O. Syrskyi, the commander of the OUV, was in Soledar yesterday.

What is happening in Soledar itself? The temperature complicates the actions of the troops: - 18, this must be taken into account, and it creates problems for us and the enemy. At this temperature, combat capability is highly dependent on adequate supplies.

The 46th Airborne Brigade is fighting tough defensive battles for every house. They are also helped by some other units - border guards, SSO, tankers. Melee battles and skirmishes continue. Today, the Russians advanced in some directions, but at the cost of very heavy losses.

The 46th aeromobile brigade is doing its best, maintaining combat capability in extremely difficult conditions. The paratroopers act exemplary, the fighters trust the commanders, and everyone does everything possible to destroy the enemy. The Russian assault groups are destroyed one by one in close-range contact battles, but they continue to attack and bring reserves into battle.

But the main threat from the Russians is to cover the city from the flanks. They will do everything possible to make their way to the track behind Soledar. To bypass Soledar, fresh reserves from the airborne troops were sent, the Russian command attaches great political importance to the capture of Soledar.

It is mentioned how one 93rd mechanized brigade with the support of TRO battalions held the front from Soledar to Bakhmut for three months in a row in the summer. How important it would be if the brigade commander and all battalion commanders of the 93rd battalion were recognized for their skillful actions at the highest level, and they tried to organize management, intelligence, and the use of troops as effectively as the 93rd operated. They fought for every landing and inflicted losses on the Russians many times greater than they suffered themselves. If you manage in this way, then there is every possibility to correct the situation.

Units of the 10th Mountain Assault Brigade and the 46th Airmobile Brigade are also operating nearby as effectively. Our army has the commanders and experience to effectively destroy the Russians and win in the most difficult conditions.

We all worry about the heroes of Soledar, and we believe in our army, which, with proper organization, can defeat the Russian invaders near Soledar.
drug_profi

#141210 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Mislim da je vrlo važan detalj:

drug_profi

#141211 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

geralt wrote: 09/01/2023 22:53 Rusi izgleda opet usli u prve kuce u Bahmutu na istocnoj ivici grada. Kolicina artiljerijske paljbe koju trenutno sipaju na grad je navodno nezapamcena.
Opet da ponovim fluidnu mobilnu taktiku odbrane... :evil:
Maknes se da te ne samelje. Onda ti melješ.
Ako dobro melješ vratićeš se.
Ako ne, ima nova linija.

Nemojte bas svako dnevno pomjeranje linija shvatati kao katastrofu.
Mrvice_ba

#141212 Re: Ukrajina

Post by Mrvice_ba »

drug_profi wrote: 09/01/2023 23:28
Ako ne, ima nova linija.

Manjak vojnika vidljiv kod nasih.
drug_profi

#141213 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Mrvice_ba wrote: 09/01/2023 23:31

Ako ne, ima nova linija.

Manjak vojnika vidljiv kod nasih.
Ma nema manjka. Imas na ovom frontu u rezervi bar 10k, najmanje. Jednostavno nema smisla praviti guzvu jer je neprijatelju onda teze promasiti.
Rothmans

#141214 Re: Ukrajina

Post by Rothmans »

Bezveze ovo postaje. Zapad ih moze nafilovat oruzjem da rijese rat do kraja mjeseca.
A ovi sto kukaju sto ukrajinci ne posalju milion ljudi da gine,samo pogledajte na videima na sta lici taj istok Ukrajine. Samo blato jbt i sad tu treba 100 milja ljudi da izgine da forumski moral ne trpi ? Yeah right,nek svak brani svoju grudu.
Zenicani nisu bili nicim ugrozeni,a slalo ih po cijeloj BiH da ginu. Posebno mi je zao sto su stradali oko Sarajeva, da bi ovi sad mogli srat o mudzahedinima, 7. Muslimanskoj itd . Sljedeci put gospodo sami rjesajite nesuglasice sa 'starom rajom'
zigzag

#141215 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

Al -18 stepeni.

Koji je to haos....
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#141216 Re: Ukrajina

Post by Chmoljo »

Rothmans wrote: 09/01/2023 23:39 Bezveze ovo postaje. Zapad ih moze nafilovat oruzjem da rijese rat do kraja mjeseca.
A ovi sto kukaju sto ukrajinci ne posalju milion ljudi da gine,samo pogledajte na videima na sta lici taj istok Ukrajine. Samo blato jbt i sad tu treba 100 milja ljudi da izgine da forumski moral ne trpi ? Yeah right,nek svak brani svoju grudu.
Zenicani nisu bili nicim ugrozeni,a slalo ih po cijeloj BiH da ginu. Posebno mi je zao sto su stradali oko Sarajeva, da bi ovi sad mogli srat o mudzahedinima, 7. Muslimanskoj itd . Sljedeci put gospodo sami rjesajite nesuglasice sa 'starom rajom'
pa jes. da je Sarajevo kapituliralo Zenica bi bila nešto kao polis okružen sa HVO i VRS.
Handbanana

#141217 Re: Ukrajina

Post by Handbanana »

toska wrote: 09/01/2023 22:14 Kad se pogledaju detalji o ruskim snagama na Bahmutu i Soledaru postaje jasnija snaga i izdžljivost UA vojnika.
Tu silu vjerovatno niko drugi na planeti ne bi mogao zaustaviti (Amere ne računam).
Na ludu srecu svih mlitavih, bezmudnih Ojropljana orki navalili na jedinu zemlju izvan NATO-a koja im se mogla oduprijeti.
Zamislite Svedjane, Fince da se ovako mjesecima makljaju za jedan gradic dok talas za talasom zgadije napada. Znaju oni kakva je to daleko-istocna stoka s'kojom nem'res in casno ratovati, zato i bjeze u zagrljaj NATO-a. Cijeli kontinent treba podrzati Ukrajinu ako imaju imalo mozga.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#141218 Re: Ukrajina

Post by Chmoljo »

Handbanana wrote: 09/01/2023 23:52
toska wrote: 09/01/2023 22:14 Kad se pogledaju detalji o ruskim snagama na Bahmutu i Soledaru postaje jasnija snaga i izdžljivost UA vojnika.
Tu silu vjerovatno niko drugi na planeti ne bi mogao zaustaviti (Amere ne računam).
Na ludu srecu svih mlitavih, bezmudnih Ojropljana orki navalili na jedinu zemlju izvan NATO-a koja im se mogla oduprijeti.
Zamislite Svedjane, Fince da se ovako mjesecima makljaju za jedan gradic dok talas za talasom zgadije napada. Znaju oni kakva je to daleko-istocna stoka s'kojom nem'res in casno ratovati, zato i bjeze u zagrljaj NATO-a. Cijeli kontinent treba podrzati Ukrajinu ako imaju imalo mozga.
pa nije da Finci nisu dokazali da mogu pokazati zube...
zigzag

#141219 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

Eventualno poljaci. Ali oni nisu bili cilj.
Distortion

#141220 Re: Ukrajina

Post by Distortion »

Ako ne, ima nova linija.

Vjerujem da je tako. Sirski je jucer bio u Soledaru, ocito su dobili naredbe i imaju plan. Po onim snimcima se vidi da ih ukrajinci rokaju samo tako i da su na otvorenom cista meta.
Ocito je da su orci poslali jake snage na ovaj front.
eltroxin

#141221 Re: Ukrajina

Post by eltroxin »

Rothmans wrote: 09/01/2023 23:39 Bezveze ovo postaje. Zapad ih moze nafilovat oruzjem da rijese rat do kraja mjeseca.
Nagrizo ti smog mozak? Svakakvih kretena se nakotilo na forumu.
Honda Rajvosa

#141222 Re: Ukrajina

Post by Honda Rajvosa »

Gdje su ovako ukrqjinci iscrpili orke od pocetka rata?sjeverodonjeck?herson?mislim da smo pisali da je unisteno puno elitnih ruskih jedinica. Mislim da i ovdje ukrajinci pametno rade, jer direktno crpe wagner koji je postao udarna snaga orka. Eno danas je bio snimak napada onih levata preko livade usred bijela dana...5 orka manje....a koliko je takvih napada.

Ostaje pitanje hocemol ivdjeti napad ukra tokom zime i gdje. Koaj pretpostavka da ce u ovom periodu rata udariti na svatove i kreminu i zavrsiti posao do kraja. Bila je rasputica tako da su operacije stale....a sad ide smrzavanje tla i nastavak. Na proljece vjerovatno opet neki dobar push kao harkivsko hersonska ofanziva

I da li neko zna jel ko izavljivao kada bi mogli poslati nato avione ukrajini?negdje sam citao sredina 23ce??? Sada imaju nato pvo (nasams,iris,patriot, crotele ili kako vec).u dolasku su i vampiri za dronove. Dakle sve predispozicije stvorene za nato avione. Da li ce to biti f ili gripen ili rafaeli?

A sto se tice tenkova aktivna prica je od jeseni, pa evo sad vidimo da ce polahko dobiti i prve komade tenkova nato. Mozd amalo starije ali za ruske svemirski brod. Uz njih i bradli koji se pokazao odlicnu u zaljevskom ratu i to upravo protiv t72 tj njegovih modernizovanih verzija. (Budimo realni rusi sad najvise koriste te starije tenkove), tek poneki t90

I mislim d aukrajincima trenutno ovo vrijeme predstavlja problem za ofanzivne aktivnosti na njihov nacin. A to je brzi udari.sada su neupotrebljivi svi silni hameri, apc i mrap vozila. A to je ono sto je cinilo,uz tenkove udarnu snagu ukra jedinica.
drug_profi

#141223 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

zigzag wrote: 09/01/2023 23:42 Al -18 stepeni.

Koji je to haos....
Na nišičkoj mi na -17 čekali početak akcije. Čekali u tranšejama od 4 ujutro do 10, kad su javili da se odgađa jer neki "zajebani" nisu smjeli da odrade svoj dio kojim bi sve počelo.
Tad me sitni geler veličine zrna riže pogodio u glavu. Srećom male energije, samo kapu progorio i malo me spržio. Imam kapu još kao uspomenu.
drug_profi

#141224 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Care išli smo i mi svuda iz Sarajeva. Kakva je to priča? Domobranska klasična.
Zeničani su zavaljeni 1992 podobro na prvom pokušaju proboja, koji je čak mogao i uspjeti da je bolje vođen na terenu. To mi znamo. Ali za to su krivi oni koji su vodili te jedinice, a nisu sarajlije.
drug_profi

#141225 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

It's not his day...
Post Reply