Republika Turska

HelaS

#35779 Re: Republika Turska

Post by HelaS »

Dok pola Planete prati embargo na promet roba i usluga sa Rusijom, turski predsjednik Erdogan na svaki način pomaže Putinu u ekonomskom oporavku Rusije i osposobljavanju za nastavak rata u Ukrajini i ubijanju nedužnog ukrajinskog stanovništva i razaranju privrede i gradova. Ovo je "gaz preko mrtvih" bezosjećajnog, beskrupuloznog, licemjera, bjelosvjetskog lešinara Erdogana, ova trgovina sa Rusijom i njenim žitaricama :-)

Image

Ne radi se ovdje o besplatnoj distribuciji pšenice i brašna, već o perfidnoj trgovini, u kojoj će jednako zaraditi i Rusija i Turska, njeni trgovci i mlinari. UN FAO redovno finansira nabavku osnovne hrane za siromašne afričke države, a turski trgovci su među najaktivnijim u FAO realizaciji. Nemam informacije, ali sam ubijeđen da će i rusku pšenicu platiti FAO, odnosno mi svi, i na taj način posredno, preko Erdogana, sufinansirati ukrajinski rat.

Osim toga, i Turska proizvodi pšenicu, u manjim količinama i nedovoljno kvalitetnu. Ne postoji prepreka da turski mlinari zamijene rusku pšenicu turskom, i takvu, manje kvalitetnu, prodaju afričkim državama, a sebi zadrže kvalitetniju, rusku :-)
Lopez1981

#35780 Re: Republika Turska

Post by Lopez1981 »

Pa za razliku od mnogih Evropski licemjera koji probise usi o sankcijama dok njihove drzave obaraju rekorde u razmjeni sa Rusima, Turska je od pocetka rekla da nece uvoditi sankcije i dosljedna je za razliku od mnogih, jer ovise o njihovim energentima, a i sami trpe sankcije toga Zapada. Dok im NATO saveznici uvode sankcije i ne zele prodati PVO sisteme, Rus im ga proda. Bili bi teski glupani da zagovnaju sa Rusima dok su pod sankcijama Zapada.

Ali najsmjesnije je kako o Turskoj i njihovim odnosima sa Rusima/Ukrajincima svi drugi pricaju lose osim samih Ukrajinaca jer Ukrajinci znaju da od te Turske od prvog dana dobijaju pomoc na svim poljima.
Sanjarko

#35781 Re: Republika Turska

Post by Sanjarko »

Sta trebaju da rade i sta vi smatrate da je politika?
HarTar

#35782 Re: Republika Turska

Post by HarTar »

Sanjarko wrote: 06/01/2023 18:29 Sta trebaju da rade i sta vi smatrate da je politika?
Rade baš ono što trebaju. Zahvaljujući sporazumu Rusije i Turske Afrika neće gladovati, a neki bi očito željeli da gladuje 300 miliona afrikanaca, kao eto, bitnije jw 30 miliona ukrajinaca. Po meni, očiti rasizam na djelu.
HelaS

#35783 Re: Republika Turska

Post by HelaS »

HarTar wrote: 06/01/2023 22:44
Sanjarko wrote: 06/01/2023 18:29 Sta trebaju da rade i sta vi smatrate da je politika?
Rade baš ono što trebaju. Zahvaljujući sporazumu Rusije i Turske Afrika neće gladovati, a neki bi očito željeli da gladuje 300 miliona afrikanaca, kao eto, bitnije jw 30 miliona ukrajinaca. Po meni, očiti rasizam na djelu.
Ja napisah komentar samo tri posta iznad, ali ti i dalje jurcaš svojom mantrom :-)
Ne radi se ovdje o besplatnoj distribuciji pšenice i brašna, već o perfidnoj trgovini, u kojoj će jednako zaraditi i Rusija i Turska, njeni trgovci i mlinari. UN FAO redovno finansira nabavku osnovne hrane za siromašne afričke države, a turski trgovci su među najaktivnijim u FAO realizaciji. Nemam informacije, ali sam ubijeđen da će i rusku pšenicu platiti FAO, odnosno mi svi, i na taj način posredno, preko Erdogana, sufinansirati ukrajinski rat.

Osim toga, i Turska proizvodi pšenicu, u manjim količinama i nedovoljno kvalitetnu. Ne postoji prepreka da turski mlinari zamijene rusku pšenicu turskom, i takvu, manje kvalitetnu, prodaju afričkim državama, a sebi zadrže kvalitetniju, rusku :-)
MUNAFIK

#35784 Re: Republika Turska

Post by MUNAFIK »

HelaS wrote: 07/01/2023 01:00
HarTar wrote: 06/01/2023 22:44

Ja napisah komentar samo tri posta iznad, ali ti i dalje jurcaš svojom mantrom :-)

Zelks reci da EU drzave i neke druge nemaju nikakvu razmjenu sa bilo cime iz Rusije???
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#35785 Re: Republika Turska

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

HarTar wrote: 29/12/2022 10:31 @parappa Ni meni se ne sviđa ovaj potez. Dugoročno, ovo je pucanj u vlastito koljeno....
A, sad...ako na njihova mjesta zaposli 2 miliona omladine, bar ce neke spasiti od utapanja u Savi. 8-)
HelaS

#35786 Re: Republika Turska

Post by HelaS »

MUNAFIK wrote: 07/01/2023 02:05
HelaS wrote: 07/01/2023 01:00

Zelks reci da EU drzave i neke druge nemaju nikakvu razmjenu sa bilo cime iz Rusije???
Ne.
HarTar

#35787 Re: Republika Turska

Post by HarTar »

@HelaS Gladne afrikance nije briga kako i kojim putem im stiže pšenica, njima je jedino bitno da stiže. Ovaj dogovor Rusija Turska pordžava i UN, tako da....
HarTar

#35788 Re: Republika Turska

Post by HarTar »

Ima Bosne_Bice Bosne wrote: 07/01/2023 05:42
HarTar wrote: 29/12/2022 10:31 @parappa Ni meni se ne sviđa ovaj potez. Dugoročno, ovo je pucanj u vlastito koljeno....
A, sad...ako na njihova mjesta zaposli 2 miliona omladine, bar ce neke spasiti od utapanja u Savi. 8-)
Najbolja opcija je otvaranje 2 miliona novih radnih mjesta. Što se tiče Save, utapaju se Kurdi, nažalost.

Image
JMGuti

#35789 Re: Republika Turska

Post by JMGuti »

HelaS wrote: 06/01/2023 11:22 Dok pola Planete prati embargo na promet roba i usluga sa Rusijom, turski predsjednik Erdogan na svaki način pomaže Putinu u ekonomskom oporavku Rusije i osposobljavanju za nastavak rata u Ukrajini i ubijanju nedužnog ukrajinskog stanovništva i razaranju privrede i gradova.
Ja nikako ne volim ovu genocidnu tursku naciju, mrski su mi skoro kao Rusi, ali to što pričaš je apsolutna glupost.
HarTar

#35790 Re: Republika Turska

Post by HarTar »

Turska MRAP vozila BMC Kirpi ulaze iz Rumunije u Ukrajinu. Na ovim vozilima je instalirana ASELSAN daljinski upravljiva stanica (DUBS) sa 12,7 mm mitraljezom. Vozila su kupljena od strane lUkrajine. Sa ovom narudžbom ukupno je nabavljeno 96 BMC Kirpi vozila, od kojih je 20 uništeno.

Dope_Man

#35791 Re: Republika Turska

Post by Dope_Man »

JMGuti wrote: 07/01/2023 13:30
HelaS wrote: 06/01/2023 11:22 Dok pola Planete prati embargo na promet roba i usluga sa Rusijom, turski predsjednik Erdogan na svaki način pomaže Putinu u ekonomskom oporavku Rusije i osposobljavanju za nastavak rata u Ukrajini i ubijanju nedužnog ukrajinskog stanovništva i razaranju privrede i gradova.
Ja nikako ne volim ovu genocidnu tursku naciju, mrski su mi skoro kao Rusi, ali to što pričaš je apsolutna glupost.
Nije bas. sultan pokusava da sjedi na obje stolice, pa da profitra od obje strane, tako saradjuje i sa rusima, a i Ukrajincima daje Bajraktare.
MUNAFIK

#35792 Re: Republika Turska

Post by MUNAFIK »

Dope_Man wrote: 07/01/2023 16:55

Nije bas. sultan pokusava da sjedi na obje stolice, pa da profitra od obje strane, tako saradjuje i sa rusima, a i Ukrajincima daje Bajraktare.
A sta rade npr USA ili ENG ili FR decenijama?
HarTar

#35793 Re: Republika Turska

Post by HarTar »

Dope_Man wrote: 07/01/2023 16:55

Znači trebalo bi da mu budu preči ruski, ukrajinski, EU ili američki interesi od interesa vlastite zemlje? :lol: :lol: :lol:
HarTar

#35794 Re: Republika Turska

Post by HarTar »

Obalska straža Turske spriječila grčko uznemiravanje turskih ribarskih brodova. I na kraju kada dobiju po gu.ici, biće help USA, help EU, help NATO....

http://v.aa.com.tr/2780754

Avis

#35795 Re: Republika Turska

Post by Avis »

DVA ISLAMSKA OSVAJANJA: Salahuddin protiv Mehmeta II

"Zaista ce Konstantinopolj biti osvojen, divan je njegov osvajac i divna je ta vojska!"(Hadis)

Mnogi muslimani vjeruju da se ovo osvajanje vec dogodilo i da je upravo Mehmet II Fatih, osmanski sultan koji je osvojio Konstantinopolj 1453. godine taj kojeg Poslanik a.s. hvali u hadisu.

Ali to nije istina.

Problem se pojavljuje kada muslimani uzmu samo jedan hadis i formiraju misljenje iskljucivo na osnovu tog hadisa uprkos prisustvu drugih hadisa koji razradjuju ovu temu. Isto se dogodilo i sa hadisom koji govori o osvajanju Konstantinopolja. Postoje mnogi sahih hadisi koji nam govore da ce osvajanje Konstantinopolja biti tek nakon Melhame, velikog rata, tj. Armagedona kako ga krscani zovu.

Poslanik a s., je rekao:
"Nakon izgradnje Jerusalema, slijedi stagnacija Medine, nakon toga slijedi Veliki rat, Melhama, a nakon Velikog rata doci ce do oslobadjanja Konstantinopolja i tada ce izaci dedzal".( Sunen Ebu Davud)
Jos neki hadisi govore da ce Konstantinopolj biti oslobodjen tekbirima, da ce se ubrzo nakon oslobodjenja pojaviti dedzal.

Nadamo se da je jasno da ce se osvajanje Konstantinopolja koje je Poslanik a.s. prorekao desiti nakon Melhame, pa stoga komandant koga je Poslanik a s. hvalio nije Mehmet II, jednostavno zato sto se Veliki rat jos nije odigrao.
Mehmet II je ustvari napravio neke teske greske zbog kojih je u tom dijelu svijeta( pravoslavnom svijetu) postojala sve veca mrznja prema islamu. Ono sto zelimo uciniti ovdje u ovom postu je jednostavno iznijeti na vidjelo dvije velike razlike izmedju dva muslimanska komandanta, tj. sultana Salahudina Ejubija i sultana Mehmeta II.

Kur'an naredjuje da ne mozete voditi rat protiv neprijatelja koji tezi miru:
"Ako oni budu skloni miru, budi i ti sklon i pouzdaj se u Allaha, jer On, uistinu, sve cuje i sve zna."( Sura, El-Enfal, 61)

Kada je Sultan Salahudin osvojio Jerusalim 1187 godine ucinio je to u skladu sa Kur'anom.
Kada je Balian, vodja odbrane grada tokom opsade Jerusalema, gubio i situacija je postala beznadezna, Balian je bio spreman da prihvati mirnu predaju grada koju je sultan prvobitno ponudio.Salahudin je pristao na mirnu tranziciju vlasti u gradu. Kasnije se Balian cjenkao za otkupninu, a sultan je svojom velikodusnoscu pristao na to da su mnogi oslobodjeni bez ikakve otkupnine. Samo ce nas zacuditi ako procitamo o ljubaznosti koju je sultan Salahudin pokazao tokom i nakon osvajanja.

Ali to nije bio slucaj sa sultanom Mehmetom II koji je prkosio Kur'anu. Posljednji vizantijski car je pozivao Mehmeta II na mir:
"Kako je jasno da zelis rat vise od mira, kako te ne mogu zadovoljiti svojim zavjetima iskrenosti ili svojom spremnoscu da se zakunem na vjernost, tako neka bude po tvojoj volji..."
Uprkos tome sto je Konstantin XI vise puta pozivao na mir, sultan Mehmet II je odbio zalbu i silom zauzeo grad Konstantinopolj misleci da je on komandant koji je pohvaljen od strane Poslanika a.s. i ubio cara ne pokazujuci milost, ovaj cin je prkos zapovijedi u Kur'anu, tj. suri El-Enfal, 61 ajet.

Allah dz.s. naredjuje da se zastite crkve, sinagoge i dzamije. Sultan Salahudin je djelovao u ime Kur'ana i stitio crkve, i katedrale nakon osvajanje Jerusalema.
Salahudin je sacuvao hriscanske bogomolje, ukljucujuci Jerusalemsku crkvu Svetog groba i bolnicu reda Svetog Jovana. Vise od 500 godina prije toga, drugi halifa islama Omer r.a. uzeo je crkvu pod svoju zastitu ,a Salahudin nije mogao drugacije. Omer r.a. je potpisao ugovor sa Sofronijem u kojem im je garantivao sigurnost za njih same, njihovu imovinu, njihove crkve, krstove, bolesne i zdrave u gradu, i za sve obrede u njihovoj vjeri. Ugovorom im je garantovao da njihove crkve nece biti naseljene muslimanima i nece biti unistene i da nece biti nasilno preobraceni, ni na koji nacin osteceni..

Zabiljezeno je da je Omer r.a. bio u obilasku grada, ukljucujuci crkvu Svetog Groba. Kada je doslo vrijeme za molitvu, Sofronije je pozvao Omera r.a. da se moli u crkvi, ali je Omer r.a. to odbio. Insistirao je da ce muslimani kasnije, ako se ondje moli, to iskoristiti kao izgovor da crkvu pretvore u mesdzid - cime ce hriscanstvo lisiti jednog od njegovih najsvetijih mjesta. Umjesto toga, Omer r.ra. je klanjao ispred crkve.

Dakle, sultan Mehmet nije slijedio postupke Salahudina i Omera r.a. prilikom osvajanja Kinstantinopolja, nije stao u zastitu hriscanske svetinje Aja Sofije, nego je prkosio Kur'anu. I ako ikada cujete da je Mehmet II kupio katedralu, znajte da je to velika laz. Kod sultana Salahudina i halife Omera nije bilo vrbovanja hriscanskih djecaka u janjicare i nije bilo odvodjenja hriscanskih djevojaka u hareme. I jasno je da svi ovi postupci ne mogu pripadati vojsci koju je licno pohvalio Poslanik a.s.

Dakle, oslobadjanje Konstantinopolja tek treba da se desi, iza Melhame, i i tad ce se pojaviti pohvaljeni komandant, koji ce se ugledati na Salahudina i Omera r.a. i stati u zastitu hriscanski bogomolja i vratiti im Aja Sofiju.
swanfilter

#35796 Re: Republika Turska

Post by swanfilter »

A, smetnuse cinjenicu da su narod i svestenstvo htjeli predati grad Turcima. No, Konstantinu tron bio vazniji. I zato dođe do krajnjeg osvajanja ratom ...
HarTar

#35797 Re: Republika Turska

Post by HarTar »

@Avis Ko će ga osloboditi? Iran? Drži se ti svojih šiija, mani se Turske.
laserShow
Grijem se na: nacionalizam

#35798 Re: Republika Turska

Post by laserShow »

Moze li mi neko reci sta mi iz BIH imamo zajednicko s turskom, osim vjere? Apsoluno ništa drugo, pa mi je fascinantna ova zaljubljensot nekih u tu istocnu zemlju.
Avis

#35799 Re: Republika Turska

Post by Avis »

HarTar wrote: 08/01/2023 13:18 @Avis Ko će ga osloboditi? Iran? Drži se ti svojih šiija, mani se Turske.
Nisam sija, ovi hadisi nisu iz sitskih izvora. Sije ne vole Omera r.a., Sije zbog nekih svojih stavova, izmedju ostalog i o Omeru r.a, su u zabludi, ali oni nece dati tog divnog vojskovodju koji je pohvaljen iz hadisa i koji ce osloboditi Konstantinopolj, i koji ce poput sultana Salahudina i halife Omera da stane u zastitu hriscanskih bogomolja, a ne da njihove svetinje pretvara u dzamije. Taj osloboditelj Konstantinopolja bice sunija, musliman, i ispravice gresku Mehmeta II i Erdogana i vratiti hriscanima njihovu crkvu. Muslimanima ne treba to da crkve, hriscanske svetinje pretvaraju u svoje bogomolje.
Last edited by Avis on 08/01/2023 13:50, edited 1 time in total.
BiBi911

#35800 Re: Republika Turska

Post by BiBi911 »

laserShow wrote: 08/01/2023 13:28 Moze li mi neko reci sta mi iz BIH imamo zajednicko s turskom, osim vjere? Apsoluno ništa drugo, pa mi je fascinantna ova zaljubljensot nekih u tu istocnu zemlju.
Isto ti vazi I za Bosanske Katolike I Pravoslavce.
Post Reply