Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
-
elcaliente
#3326 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
I da se vratim na djeciji doplatak.
Imam rodjaka koji ima 3 male curice, on razvozi novine u Avazu a zena mu je nastavnica.
Iduceg mjececa dolaze u Njemacku pocinju raditi u starackom domu. Imaju svoj stan u BiH ali se sele u Bremen.
Jer ti mislis da bi se on selio da ima 3000KM djecijeg doplatka??
Imam rodjaka koji ima 3 male curice, on razvozi novine u Avazu a zena mu je nastavnica.
Iduceg mjececa dolaze u Njemacku pocinju raditi u starackom domu. Imaju svoj stan u BiH ali se sele u Bremen.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#3327 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Zviz de smiri malo
- skafiskafsnjak
#3328 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa npr ovdje ja i zena 5000 eur, dole bi nam bilo ok 3500-4000KM. Manje godisnjeg ne bi bilo problem jer za dio godisnjeg svakako dolazim u BiH. Trebalo bi mi za more i da odmorim malo.Bloo wrote: ↑07/01/2023 19:41Losije kako?skafiskafsnjak wrote: ↑07/01/2023 19:40
Da. Ali ja bih prvi prihvatio losije uslove kod nas nego sto ovdje imam. Ne sad losije bas bas .... ali neshto losije da. Jer svak voli da bude kuci, medju svojim narodom.
Isto tako igrac Frankfurta ce prihvatiti manju platu .... npr 3 miliona.
Niza plata ali koliko?
Manje godisnjeg?
Vise ili manje radnih sati?
Radnih sati ne znam .... 8-9 sati dnevno mi je ok, preko 9 mi je previse. I
da nakon 5 radnih dana imam 2 slobodna ili nakon 6 da imam 3 slobodna.
Kao sto sam vec pisao, idealno bi bilo kada bi mogao remote raditi dole, a za dojce firmu. Da ostanem prijavljen ovdje .... 2 stolice jednom gujicom
Ali te neke stvari je vrlo tesko jer nismo inzinjeri niti It-strucnjaci .... nazalost.
A ovdje se vecinom prica o tim ljudima kako su se vratili .... sta je sa onima koji nisu visoko skolovani? Vracaju li se .... mislim da nisu jer kao nekvalifikovan bolje prolazis u Njemackoj. I to i jeste problem , bar ja mislim ....
Last edited by skafiskafsnjak on 07/01/2023 22:16, edited 1 time in total.
- skafiskafsnjak
#3329 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
@Ozimician sigurnost zadovoljavajuca? Prije par mjeseci se toliko pricalo o ratu da nije normalno .... bas sam tada dolazio dole. Nije ni meni svejedno .... svi su mi dole, ne moze mi ni biti svejedno.
Mozda nije bilo opravdano, mozda je krivica politicara , ne znam. Ali bez obzira nas problem je sto imamo podjelu na troje , od kojih 2 zeli dio drzave samo za sebe. Ja ne znam hoce li se ikada to rijesiti ....
Para ima vise nego sto se misli ... politicari sebi dizu plate za 500KM dok pojedini penziooneri nemaju za hljeba ...
Koliko se novca ulaze u nasu drzavu, a koliko u susjedne ? Vrlo vjerovatno u nasu najmanje .... i to neshto govori. Pajdo Bakirov, Erdogan, dodje na vjencanje , bude kum, i produzi u Srbiju i dogovara investicije ....
Mozda nije bilo opravdano, mozda je krivica politicara , ne znam. Ali bez obzira nas problem je sto imamo podjelu na troje , od kojih 2 zeli dio drzave samo za sebe. Ja ne znam hoce li se ikada to rijesiti ....
Para ima vise nego sto se misli ... politicari sebi dizu plate za 500KM dok pojedini penziooneri nemaju za hljeba ...
Koliko se novca ulaze u nasu drzavu, a koliko u susjedne ? Vrlo vjerovatno u nasu najmanje .... i to neshto govori. Pajdo Bakirov, Erdogan, dodje na vjencanje , bude kum, i produzi u Srbiju i dogovara investicije ....
- Ozimician
#3330 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ja sam rekao da je sigurnost - OSIM POLITIČKE - zadovoljavajuća. To što ti navodiš jeste politička nesigurnost.skafiskafsnjak wrote: ↑07/01/2023 21:46 @Ozimician sigurnost zadovoljavajuca? Prije par mjeseci se toliko pricalo o ratu da nije normalno .... bas sam tada dolazio dole. Nije ni meni svejedno .... svi su mi dole, ne moze mi ni biti svejedno.
Ja sam mislio na broj ubistava / 100 000 stanovnika, broj silovanja, krađa, itd. Svakodnevnu sigurnost na ulicama...
Što se para tiče, ako gledaš GDP PPP, i porediš na taj način BiH i Njemačku - mi bi u Njemačkoj trebali imati 8x veću platu nego u BIH - jer je država toliko bogatija (po stanovniku) od BiH. Njemačka ima za svakog stanovnika 8x više para nego što ima BiH.
Što se tiče investiranja u Srbiju, nije tema ovdje, ali ne daj Bože nikome onakvih investicija...
- skafiskafsnjak
#3331 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa ta politicka je i najvece sranje ... ona je i dovela do rata 90ih. Doduse, nije samo bas politika .... mora to u covjeku da bude negdje, politicari samo probudili. Sta mislis, ima li danas u ljudima zelje za ponavljanjem 90ih ?Ozimician wrote: ↑07/01/2023 22:09Ja sam rekao da je sigurnost - OSIM POLITIČKE - zadovoljavajuća. To što ti navodiš jeste politička nesigurnost.skafiskafsnjak wrote: ↑07/01/2023 21:46 @Ozimician sigurnost zadovoljavajuca? Prije par mjeseci se toliko pricalo o ratu da nije normalno .... bas sam tada dolazio dole. Nije ni meni svejedno .... svi su mi dole, ne moze mi ni biti svejedno.
Ja sam mislio na broj ubistava / 100 000 stanovnika, broj silovanja, krađa, itd. Svakodnevnu sigurnost na ulicama...
Što se para tiče, ako gledaš GDP PPP, i porediš na taj način BiH i Njemačku - mi bi u Njemačkoj trebali imati 8x veću platu nego u BIH - jer je država toliko bogatija (po stanovniku) od BiH. Njemačka ima za svakog stanovnika 8x više para nego što ima BiH.
Što se tiče investiranja u Srbiju, nije tema ovdje, ali ne daj Bože nikome onakvih investicija...
Ja mislim da nazalost itekako ima.
Nisam ja uopste poredio sa Njemackom, samo sam rekao da ima para u BiH .... ali se previse krade. Kada sebi govnari dignu 500KM platu za nerad ... to je cista kradja.
Pa et, ja sada imam 5x vecu platu nego zadnju u BiH sto sam primio .... naravno, kada eure pretvorim u KM. I znam, navest ces kako placam kiriju itd itd sto je istina, naravno. Ali ovdje mi ostane bar 1000eur svaki mjesec .... dole nije moglo ni 200KM.
Opet kazem, ti si inzinjer, sestra doktor, drugi forumas it strucnjak ... pricate o povratku . Ja vjerujem i razumijem .... ali ja bih volio znati koliko se vrati obicnog naroda ...? Ja iskreno ne znam nikoga da se vratio, dok mnogi dolaze.
- Dope_Man
#3332 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Sad ce deveti januar... Prosle, pretprosle i svake ranije godine vrijeme razmisljanja hoce li neko sranje da se desi. Ove godine kako mi pise raja to pogotovo izrazeno jer je tu na par kilometara od Sarajeva tj u onom sto bi bio regularan dio Sarajeva da nije rata i entiteta.
Ja ove godine za deveti razmisljam dal da odem u jedan indijski restoran, maloprije pojedoh neku lebanonsku hranu, prvi put.. dobra stvar.
Kazu i "nemre se dihat" u Saraj'vu.
Eto kad se isplati.
Ja ove godine za deveti razmisljam dal da odem u jedan indijski restoran, maloprije pojedoh neku lebanonsku hranu, prvi put.. dobra stvar.
Kazu i "nemre se dihat" u Saraj'vu.
Eto kad se isplati.
- Rugafet
#3333 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
@elcaliente Potpis i pečat na sve sto pišeš
Nema, crno se piše kako god da okreneš, em odoše ljudi plus još malo neće imati ko penzićima uplaćivati tako da me valja situacija ni pet para.
Nema, crno se piše kako god da okreneš, em odoše ljudi plus još malo neće imati ko penzićima uplaćivati tako da me valja situacija ni pet para.
- apsidejzi
#3334 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Sad se isplati iseljenje iz BiH u druge drzave!
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#3335 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ak nadjes dobar poso odmah se isplati ici
A ova suplja o politickoj nestabilnosti i zagadjenju...
Haha takva je situacija u posliednjin 1000 godina
A ova suplja o politickoj nestabilnosti i zagadjenju...
Haha takva je situacija u posliednjin 1000 godina
- Ozimician
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#3337 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nije djeciji doplatak 1000 KM, nego zagarantovana naknada porodiljama, koju ako ne placa psolodavac, placa kanton.elcaliente wrote: ↑07/01/2023 20:16 I da se vratim na djeciji doplatak.
Taj sa tri malo curice ima oravo na djeciji doplatak od 150-200 KM dok su sve tri na redovnom skolovanju.
Onaj pretjeruje da je ublizu sa njemackom, a ti pausalno pricas, a obojica lupate oko ovih hiljadu KM.
- JohnnyS
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#3339 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Vracaju se ljudi poslije praznika
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#3340 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
I sve ce biti gore
Jer kad ode neko sa 20god, on ili ona ce povuci za sobom barem 2-3 jarana, i to daleko lakse ide nego familija sa djecom...

Jer kad ode neko sa 20god, on ili ona ce povuci za sobom barem 2-3 jarana, i to daleko lakse ide nego familija sa djecom...
- Kiki_Musampa
#3341 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Dajte ba više stim dječijim doplatcima i šarenim lažima. Imam troje djece,od ovog smrada od države sam kitu dobio. U TK dječiji doplatak mislim 25 KM, i kasni godinu...25 KM,zamisli...Chmoljo wrote: ↑08/01/2023 01:57Nije djeciji doplatak 1000 KM, nego zagarantovana naknada porodiljama, koju ako ne placa psolodavac, placa kanton.elcaliente wrote: ↑07/01/2023 20:16 I da se vratim na djeciji doplatak.
Taj sa tri malo curice ima oravo na djeciji doplatak od 150-200 KM dok su sve tri na redovnom skolovanju.
Onaj pretjeruje da je ublizu sa njemackom, a ti pausalno pricas, a obojica lupate oko ovih hiljadu KM.
Ispravka krivog navoda: dignut prošle godinw na 103 za socijalno ugrožene. Kako su djeca ugrožena ako oboje rade? Badžo ima svoj servis u DE,voza S8 i ima dječiji doplatak
Last edited by Kiki_Musampa on 08/01/2023 10:02, edited 1 time in total.
- Dope_Man
#3342 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ovo je bas cisti debilizam od avaza koliko vidim kao prvog izvora.
Ljudi odlaze itekako, i sto puta sam ponovio ovdje pametan zivi gdje mu je bolje, al ovo je samo povratak dijaspore koja je dosla busevima, nista vise.
-
PaulTracy
#3343 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Uđeš sa 180cm i 80kg u ring sa čovjekom od 200cm i 110 kg.
Rezultat: polomi ti sve kosti.
U EU u kojoj su Njemačka , Švedska, Holandija,Austrija,Irska etc sa prosječnom neto plaćom od 2200-2700 uđeš sa prosječnom neto plaćom od 600-900€ (Hrvatska, Rumunija, Bugarska etc).
Rezultat: "sve" radno sposobno će da iseli i ode za većim plaćama
Dopustiš najrazvijenijim državama svijeta (Njemačka, Austrija, Švedska etc) u kojim je 4/5 puta veća plaća nego u tvojoj državi da po Sarajevu, Beogradu, Podgorici i Skoplju dijele vize.
Rezultat: "svi radno" sposobni će da odu.
To nije nikakva hebena ekonomija, to je čista logika.
Egzodus u svim istočnoevropskim zemljama nije slučajan već počinje sa ulaskom u EU i pravilom za zapadni Balkan.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#3344 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Sta ce biti gore? Pa gro ljudi koji su mislili ici je otisao. Eto ti bar hodas po Bosni i znas kakvo je stanje u manjim sredinama. Otislo sve sto je htjelo.
- Javier Pena
#3345 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Daleko od toga da je otišlo sve što je htjelo. Ima prostora za odlaske još bar 5 godina, plus svi ovi maloljetnici što se sada školuju.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#3346 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
5 godina po 10-15 hiljada ljudi godisnje.
-
ibizza
#3347 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Opet ti sa tom pričom._BataZiv_0809 wrote: ↑08/01/2023 10:03Sta ce biti gore? Pa gro ljudi koji su mislili ici je otisao. Eto ti bar hodas po Bosni i znas kakvo je stanje u manjim sredinama. Otislo sve sto je htjelo.
Neka se otvore granice, bez ovih lutrija itd, vidio bi koliko bi još svijeta otišlo.
Imaš još uvijek mlade koji izlaze sa zanata i fakulteta, Imaš jos uvijek masu svijeta koji radi kod privatnika, aplicira za vizu svaki mjesec, Imaš masu koja ne igra lutriju , a kada bi se moglo bez lutriju otići, otišli bi...pa ja sam aplicirao u januaru 2019. Za termin, prema tadašnjim trendovima, termin bi dobio u oktobru 2020. Korona se pojavila i blokirala sve...nakon toga , ide ovo minimalno puštanje termina gdje se podjeli cca 300 termina mjesecno, a gdje su onda svi oni aplikanti iz perioda 2019?
Neka se sada napravi istraživanje za odlazak vani, vidio bi da je procenata +70%
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#3348 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa to je cca 50 hiljada ljudi po mojoj procjeni, a ovdje germanizirani Bosancerosi pricaju o stotinama hiljada ljudi godisnje.ibizza wrote: ↑08/01/2023 10:13Opet ti sa tom pričom._BataZiv_0809 wrote: ↑08/01/2023 10:03
Sta ce biti gore? Pa gro ljudi koji su mislili ici je otisao. Eto ti bar hodas po Bosni i znas kakvo je stanje u manjim sredinama. Otislo sve sto je htjelo.
Neka se otvore granice, bez ovih lutrija itd, vidio bi koliko bi još svijeta otišlo.
Imaš još uvijek mlade koji izlaze sa zanata i fakulteta, Imaš jos uvijek masu svijeta koji radi kod privatnika, aplicira za vizu svaki mjesec, Imaš masu koja ne igra lutriju , a kada bi se moglo bez lutriju otići, otišli bi...pa ja sam aplicirao u januaru 2019. Za termin, prema tadašnjim trendovima, termin bi dobio u oktobru 2020. Korona se pojavila i blokirala sve...nakon toga , ide ovo minimalno puštanje termina gdje se podjeli cca 300 termina mjesecno, a gdje su onda svi oni aplikanti iz perioda 2019?
Neka se sada napravi istraživanje za odlazak vani, vidio bi da je procenata +70%
Otidji jaro u manja mjesta po Bosni u periodima kad nema dijaspore (februar-mart, april poslije Uskrsa, maj, septembar-novembar) i prosetaj malo u predvecernjim satima i sve ce ti se samo kazat.
-
konami666
#3349 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ljudi, ne može vam niko na forumu reci da li se isplati odlazak iz BiH ili ne, svako ima različita iskustva i to je jednostavno nešto sto morate probati sami i vidjeti da li vam odgovara i da li vam se isplatilo ili ne. Druga stvar, nemojte očekivati da ćete doći na gotovo, ili barem većina neće. Za dosta stvari će biti potrebna žrtvovanja i odricanja ali morate znati za šta se odričete i zrtvujete. Da li je to za buduće generacije ili za kvalitet života kasnije u životu, to morate sami da odredite. I treća stvar, u jednom periodu od 6-12 mjeseci nećete primijetiti neku bitnu razliku.
- Javier Pena
#3350 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Isti sam, da nema te papirogije, procedura, čekanja i zajebavanja, da samo mogu bahnuti gore kao Hrvati, sutra bih spakovao kofer i otišao. S druge strane, nije me još nužda natjerala, možda bih se i zajebavao sa svim tim da moram.ibizza wrote: ↑08/01/2023 10:13