INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Sanjarko

#9951 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Sanjarko »

zippoo87 wrote: 06/01/2023 00:14
dječak sa šibicama wrote: 06/01/2023 00:11 Pa ne znam, kazu da med koji se prodaje u trgovinama, jeste med, nije neki kvalitet jer je industrijski (sta god to znacilo, ne kontam jer pcela je pcela jebiga) ali je med.

Najbolji je naravno onaj sto se prodaje pod domaci ali certificiran, ono sto se prodaje uz cestu i po oglasima kao "domaci" ne da nije med, nego je opasno po zdravlje.

Mislim da ne moze prodavati med sa certifikatom, ako nije med.
U svakom gradu ima barem 1-2 pcelara koji se time bave 20 godina i vise.
Od takvih se kupuje med a ne ni po trznim centrima a to pored puta,to meda nije vidilo ni na slici...nedavno neka televizija radila prilog o tome i odnijela sve uzorke na test u labaratoriju...taj med je otrov,to je opasno jesti.Nadjite na netu prilog.
Jeste skuplji ovaj med ali znas da je med a ne obicni secer.
FTV, Zelena Panorama, ako se nevaram. Imaju ti medovi nesto, neku otrovnu supstancu u sebi, neznam kako se zove.
Nokian808

#9952 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Nokian808 »

Furfurol - nastaje pri pregrijavanju secera...iritant, kancerogen i toksican u vecim kolicinama.
Inace u vezi outleta hrane na autopijaci zna biti hrane sa isteklim rokovima.
Ako si obrazovan u smislu hrane, kako se ponasa i rizicima moze se kupiti dosta jeftinih stvari jos sasvim upotrebljivih ali i oni se znaju zanjeti i skupo prodavati ono sto iako nije mozda otrovno ipak kvalitetom nije vise podesno.
zippoo87

#9953 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by zippoo87 »

Nokian808 wrote: 06/01/2023 00:40 Furfurol - nastaje pri pregrijavanju secera...iritant, kancerogen i toksican u vecim kolicinama.
To je to...pregrijavanjem secera postaje otrovno.
Ali ovo ne zna 99% kupaca meda niti znaju da "med" nije pravi med :D
Pitajte neku stariju osobu i nece imati pojma.
nekome

#9954 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by nekome »

Sanjarko wrote: 06/01/2023 00:16
zippoo87 wrote: 06/01/2023 00:14

U svakom gradu ima barem 1-2 pcelara koji se time bave 20 godina i vise.
Od takvih se kupuje med a ne ni po trznim centrima a to pored puta,to meda nije vidilo ni na slici...nedavno neka televizija radila prilog o tome i odnijela sve uzorke na test u labaratoriju...taj med je otrov,to je opasno jesti.Nadjite na netu prilog.
Jeste skuplji ovaj med ali znas da je med a ne obicni secer.
FTV, Zelena Panorama, ako se nevaram. Imaju ti medovi nesto, neku otrovnu supstancu u sebi, neznam kako se zove.
Sanjarko

#9955 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Sanjarko »

nekome wrote: 06/01/2023 01:25
+1
Snake Eyes

#9956 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Snake Eyes »

Nokian808 wrote: 06/01/2023 00:40 Furfurol - nastaje pri pregrijavanju secera...iritant, kancerogen i toksican u vecim kolicinama.
Inace u vezi outleta hrane na autopijaci zna biti hrane sa isteklim rokovima.
Ako si obrazovan u smislu hrane, kako se ponasa i rizicima moze se kupiti dosta jeftinih stvari jos sasvim upotrebljivih ali i oni se znaju zanjeti i skupo prodavati ono sto iako nije mozda otrovno ipak kvalitetom nije vise podesno.
HMF - Hidroksimetilfurfural. Prirodni med treba da sadrži ispod 2 mg% HMF-a a isti raste prilikom njegovog zagrijavanja tj. sasvim je svejedno da li se radi o falsifikovanom ili originalnom medu a razlog je taj da je osobina pravog meda da se kristalizira, ukoliko je temperatura prilikom dekristalizacije meda viša od nominalne količina HMF-a i u najkvalitenijem medu rapidno raste.
Inače namirnice sa jako visokim HMF-om su između ostalog i domaći džemovi-pekmezi, jasan je razlog zašto.
Tko smatra domaći pekmez napravljen od soka domaće jabuke nezdravim i kancerogenim proizvodom?
problemnatravunu

#9957 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by problemnatravunu »

Ovaj med uz cestu ne bih nikada kupio , i to ne samo po BiH , nego općenito,
a mislim da je svaki med iz trgovačkog centra -supermarketa u redu, da nije patvoren !

Što se tiče ove opasne tvari u medu i pekmezu, pa niko to ne konzumira u tako velikim količinama u kratkom vremenskom roku, pa da se baš "naguta" tog otrova ; moje mišljenje
Snake Eyes

#9958 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Snake Eyes »

Ko zivi u Sarajevu jebe mu se za HMF.
_Reds_

#9959 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by _Reds_ »

Svako ko je pčelar med proda na kućnom pragu, mada i njih ima sumnjivih, u smislisu da miješaju med.
vjeshalica

#9960 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by vjeshalica »

xoklix wrote: 05/01/2023 23:11
vjeshalica wrote: 05/01/2023 22:48
:thumbup:
Madi je smeće
Meni njihova čiketina najbolja dok mi je npr. preskupa Ovako piletina bezukusna i gumena.
Perutnina Ptuj Srbac domaca korektna, nema kiseline u zeludcu
Kad vidim facu Madijevog vlasnika vidim i sto mu piletina je drasticno propala a nekad je bila sasvim ok. Pohlepni debeli smrad.
vjeshalica

#9961 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by vjeshalica »

Snake Eyes wrote: 06/01/2023 06:40 Tko smatra domaći pekmez napravljen od soka domaće jabuke nezdravim i kancerogenim proizvodom?
Ljudi su zderali to godinama domace dok jos nije bilo podvala pa nisu oboljevali od kancera, jedino sad ove generacije hibridnih ljudi, nakon koristenja 2 kasike pekmeza dobije tumor mozga.
Ironmen

#9962 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Ironmen »

Image

Image

Megu sada imate na Ilidzi, vjerujem da je akcija za sve markete u drzavi a ovaj Djuric mislim da radi samo u par gradova u RS.

Ali primjetan je pad ulja u zadnjih sedmica, zasto ostale cijene ne padaju, cak sta vise odredjeni proizvodi iz dana u dan raste a glavni razlog je sto mi nemamo nikakvu agenciju za zastitu potrosaca.

Evo recimo u HR su lihvari odma posle prelazka na Euro poceli zaokruzivati cijene i desilo se to da je skoro sve poskupilo ali eto njihova vlada kakva god da je probat ce nesto rijesiti i naredili su vracanje cijena kakve su i bile ispekcije ce izlaziti na tere.
darius_maximus

#9963 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by darius_maximus »

vjeshalica wrote: 06/01/2023 08:08
Snake Eyes wrote: 06/01/2023 06:40 Tko smatra domaći pekmez napravljen od soka domaće jabuke nezdravim i kancerogenim proizvodom?
Ljudi su zderali to godinama domace dok jos nije bilo podvala pa nisu oboljevali od kancera, jedino sad ove generacije hibridnih ljudi, nakon koristenja 2 kasike pekmeza dobije tumor mozga.
Izvini, samo da ovo prokomentarišem. :D
Da, prije po pričama niko nije umirao od kancera, ali je zato bilo priča "zaspao u hladu pod drvetom" ili "znojav sjedio na promahi" i "za par dana ga presjeklo".
Ako ima išta što seljak ne voli, to je priznati da je bolestan.
Sve je od znoja, propuha, itd.
O mentalnom zdravlju da ne govorim (objesio se, itd.).

Na stranu to, što se cijena tiče, mislim da se isplati otići uzeti nekih stvari na HOŠE pijaci dole.
Naravno, ne mislim da treba otići zbog jedne pavlake, ali paketi mlijeka, sokova, i druge stvari na veću količinu, mislim da se još isplati.
citroen xm

#9964 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by citroen xm »

Pa u svakom, baš svakom kupovnom proizvodu imaš više štetnih stvari od tih koje se nalaze u domaćem pekmezu. Razni aditivi, emulgatori, pojačivači ukusa...

Na zdravlje čovjeka, ovoga modernog, najviše utiče nedostatak fizičke aktivnosti, stres i industrijska hrana.

Mi kupujemo i pijemo Coca Colu Zero i običnu, a pričamo o štetnosti domaćeg pekmeza.

To što su ljudi oznojeni u hladu umirali ne znači da su imali kancer, od kancera se tako ne umire.
darius_maximus

#9965 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by darius_maximus »

citroen xm wrote: 06/01/2023 10:53 Pa u svakom, baš svakom kupovnom proizvodu imaš više štetnih stvari od tih koje se nalaze u domaćem pekmezu. Razni aditivi, emulgatori, pojačivači ukusa...

Na zdravlje čovjeka, ovoga modernog, najviše utiče nedostatak fizičke aktivnosti, stres i industrijska hrana.

Mi kupujemo i pijemo Coca Colu Zero i običnu, a pričamo o štetnosti domaćeg pekmeza.

To što su ljudi oznojeni u hladu umirali ne znači da su imali kancer, od kancera se tako ne umire.
Nisu stvari baš tako crno-bijele.

Ono što ja hoću da kažem je da su i prije ljudi umirali od kancera, srčanih, moždanih, itd. ali je to uglavnom ignorisano.
Nisu baš seljaci bili poznati po otvorenosti o tim pitanjima niti da trpe baš "slabost".
Ako ne možeš raditi na njivi i doprinositi, bolje i da umreš, nego da ti dijagnosticiraju rak, slabo srce, itd. pa da te neko mora čuvati i paziti godinama.

A za hranu, ima i tu dobrih i loših stvari na obje strane.
Meni lično "domaće", bez provjera i certifikata znači samo "skuplje".
Niti znaš šta je u proizvodu, ni kako je dobiven.

Također, dosta vrsta krompira, jabuka, krušaka, itd. koje ljudi smatraju "domaćim" su nastale negdje u SAD-u ukrštanjem i modifikacijom.
Banane? Sve modificirane i ne postoji "domaća", sve da je sam ubereš negdje.

Jesti sezonsko, koliko je moguće i ne pretjerivati sa stvarima i ne prejedati se.
Fizička aktivnost, plus genetika, puuno genetike.
Sve to kada se sastavi, nadati se najboljem. :D
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#9966 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by _BataZiv_0809 »

nekome wrote: 06/01/2023 01:25

I na kraju ne rekose koji je koji a ja zbog toga gledao :lol:
pepeljara

#9967 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by pepeljara »

Nasa inspekcija cak i ne mora da izlazi na teren...
Svaki artikl koji prodje kroz kasu fiskalni racun dobije i UIO, svaki item, cijena za svaki dan kad je prodana...

Tako da mogu napraviti izvjestaj, tacnoi kretanje cijena na nivou prodavnice, grada, firme itd...
NE treba njima 100 inspektora da prolazi..

Sigurno ima database podataka svake uplate sigurno 10 godina unazad.
Sejedne se brate, .nakuca se skripta, pripremi se job neki, dnevno da ti salje izvjestaj odstupanja cijena, rasta, i sl.. i paf sve imas crno na bijelo n a mail da ti dodje..

but drzava nece.
Trappist

#9968 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Trappist »

"SVJETSKE cijene hrane pale su u prosincu, označavajući deveti uzastopni mjesečni pad, ali su porasle za više od 14 posto u 2022. u usporedbi s prijašnjom godinom, dosegnuvši najvišu razinu otkako se bilježe, objavila je UN-ova agencija za hranu."

Ma sta ce UN i njihova agencija, nek urade analizu binga, amka i konzuma. Da je barem 14 %
citroen xm

#9969 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by citroen xm »

darius_maximus wrote: 06/01/2023 11:27

Ono što ja hoću da kažem je da su i prije ljudi umirali od kancera, srčanih, moždanih, itd. ali je to uglavnom ignorisano.
Nisu baš seljaci bili poznati po otvorenosti o tim pitanjima niti da trpe baš "slabost".
Ako ne možeš raditi na njivi i doprinositi, bolje i da umreš, nego da ti dijagnosticiraju rak, slabo srce, itd. pa da te neko mora čuvati i paziti godinama.

Također, dosta vrsta krompira, jabuka, krušaka, itd. koje ljudi smatraju "domaćim" su nastale negdje u SAD-u ukrštanjem i modifikacijom.

Jesti sezonsko, koliko je moguće i ne pretjerivati sa stvarima i ne prejedati se.

Pa dobro, normalno.

Umirali su ljudi prije od svega, ali gledaj koliko je u međuvremenu medicina napredovala pa se opet umire u velikom broju. Prije jesu ljudi umirali mladi, ali evo umiru i sada, a smio bih se kladiti da je prije bilo više dugovječnih ljudi.

Jabuke, kakva god da je sorta bila imale su u odnosu na današnje jednu ključnu stvar, nisu bile prskane niti tretirane ničim.

Banane kao domaće nikada nisu ni postojale niti pominjane

Ključ nezdrave hrane danas je u tretiranju svim i svačim, nekada toga nije bilo ni u tragovima. I još jedna bitna stvar je životni tempo i stres, to ubija. Genetika je naravno prisutna, ali protiv nje ne možeš ništa.
Last edited by citroen xm on 06/01/2023 11:51, edited 1 time in total.
fortaleza

#9970 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by fortaleza »

konektovan wrote: 05/01/2023 23:08 Danas u megamarketu, livadski med Apimel ili tako nešto...uglavnom, hrvatska proizvodnja, samo je med iz Ukrajine, Kine....i treću zemlju ne znam, nisam zapamtio, možda je dio iz Hrvatske. :lol:
Cijena za kg 13 malki,..fino skroz izgleda. :mrgreen:
Tegla i čep su hrvatski. A to nije med od pčela, već kristalizirani šećer.

1 kg šećera je max 2 KM.
fortaleza

#9971 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by fortaleza »

dječak sa šibicama wrote: 05/01/2023 23:50
konektovan wrote: 05/01/2023 23:08 Danas u megamarketu, livadski med Apimel ili tako nešto...uglavnom, hrvatska proizvodnja, samo je med iz Ukrajine, Kine....i treću zemlju ne znam, nisam zapamtio, možda je dio iz Hrvatske. :lol:
Cijena za kg 13 malki,..fino skroz izgleda. :mrgreen:

Ima i u Hosi, 13 km ali nije kilogram vec to su one tegle od 800 i nesto grama. Mislim da je turski med, pa je zato jeftiniji, sad ne kontam kako je to turski ukrajinski med 13 a nas nema ispod 20. Ili ovo nije med, ili nasi klosari opet lihvare.
To nije med. Ispod 25 KM nema pravog meda, a i onda zna biti upitno ako ne kupuješ provjereno
citroen xm

#9972 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by citroen xm »

To nema kod nas, ali ne znači da negdje drugo nema pravog meda mnogo jeftinije. U Srbiji je upola te cijene kod pčelara, ako kreneš dalje imaš i mnooogo jeftinije.
darius_maximus

#9973 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by darius_maximus »

citroen xm wrote: 06/01/2023 11:48
darius_maximus wrote: 06/01/2023 11:27

Pa dobro, normalno.

Umirali su ljudi prije od svega, ali gledaj koliko je u međuvremenu medicina napredovala pa se opet umire u velikom broju. Prije jesu ljudi umirali mladi, ali evo umiru i sada, a smio bih se kladiti da je prije bilo više dugovječnih ljudi.

Jabuke, kakva god da je sorta bila imale su u odnosu na današnje jednu ključnu stvar, nisu bile prskane niti tretirane ničim.

Banane kao domaće nikada nisu ni postojale niti pominjane

Ključ nezdrave hrane danas je u tretiranju svim i svačim, nekada toga nije bilo ni u tragovima. I još jedna bitna stvar je životni tempo i stres, to ubija. Genetika je naravno prisutna, ali protiv nje ne možeš ništa.
Bez obzira šta mislio, duže se danas živi, svugdje na svijetu.

Što se prskanja tiče i prije je sve prskano i tretirano.
Ne može se čovjek koji se bavi poljoprivredom nadati da će vrijeme biti dobro, da neće biti bolesti i štetočina i da će sve roditi savršeno.
Nije nikada mogao.
Ako išta prije je bilo gore, jer se koristilo sve živo, jer se nije znalo koliko je štetno.
Pa azbest stavljan u filtere cigareta. :D

Što se "tretiranja" tiče, evo ti izvještaj iz 1969. godine, Slavonija: https://hrcak.srce.hr/file/246892
"Pšenica je slabo napredovala i zaostala u rastu. Nalazila se u vlatanju. Prihrajena je i prskana sredstvima protiv korova i polijeganja."
"Površine zasijane u proljeće, bile su čiste od korova koje su prskane s herbicidima ili bile okopane."
"I povrće se bujno razvilo, ali se moralo stalno okopavati zbog korova, te prskati protiv bolesti. Krumpir, rajčice i luk je napala fitoftora."

Šta misliš šta je bilo u herbicidima i čime je prskana protiv bolesti i korova?

Ono što samo želim reći je da ne treba vjerovati svima koji pričaju o "domaćem", jer je to mačak u vreći.
Otac mog kuma npr. drži pčele.
Ali, on drži za svoj ćeif i meda što dobije, pojedu kući, ali ne ovisi finansijski o njemu.
Te stvari mi nećemo naći u prodaji, nikada.
citroen xm

#9974 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by citroen xm »

Ja pričam o hrani koju su moji pradjedovi proizvodili za sebe. Nisu oni izuzetak, svi su tada tako radili. Kakvo crno tretiranje, ako okreči voćku to joj je sve. Nisu krompir prskali protiv zlatice. Jeli su meso od svojih životinja i povrće i žitarice koje su sami uzgajali.
Sanjarko

#9975 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Sanjarko »

Zar cigare ne sadrze u sebi amonijak, a ne azbest ili su sadrzavale azbest, a sad imaju amonijak.
Post Reply