INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Sanjarko

#9876 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Sanjarko »

Tamo gdje Sunce sja, to je moja domovina, tamo gdje Sunce sja, to je moja Makedonija. :)

Koja Bosna i bakaraci? Ubi Makedonija proizvodnjom. Ja i moji kupujemo dosta njihove proizvode od ajvara do drugih. O recesiji najavljenoj niko nista? Samo belaj za belajem se reda godinama nama narodu. :-)
dječak sa šibicama

#9877 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by dječak sa šibicama »

Trappist wrote: 04/01/2023 13:31 https://www.index.hr/vijesti/clanak/usp ... sti_prva_d
"Usporedili smo cijene osnovnih namirnica u Hrvatskoj i Sloveniji"

Kad gledam njihove cijene gori bijes u meni. Jbt plate su im sigurno duplo vece u prosjeku, a cijene SVEGA su im ili iste ili blago skuplje nego kod nas. Cijena 1kg pileceg filea 5 eura u sloveniji, kod nas mimo akcije bude po 13-14 km kg. A hvalimo se jakom domacom proizvodnjom mesa :-)
Da, nevjerovatno, u Sloveniji je prosjecna penzija preko 800 eura, u BiH nesto preko 500 ali maraka, sa tim da vecina penzionera prima onu najnizu koja je sada niti 450 km a navodno ce im povecati za 11% uz ALI ako se usvoji budzet.

Cijene im nisu tri puta vece, no eto nasi penzioneri su najvjerniji glasaci vladajuce mafije. Pa...
Nokian808

#9878 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Nokian808 »

teskeredzic_22 wrote: 03/01/2023 17:08
Nokian808 wrote: 03/01/2023 15:45 Sad je nastupio kokuzni januar sada ce cijene dole sto su derali derali su...
Malo morgen.
Nema cijena više nikad u padu.
pa vec padaju a mi svojim novcanicima glasamo...piletina file ko gleda moze kupiti i za 8,5 KM (Fortuna marketi, Robot 8,80 KM) , Milka velika 3.95 ko gleda....Ulje kupio za 3,60 KM znaci cijene padaju ako ima dovoljno onih koji gledaju sta koliko kosta.

BTW nafta je opet sletila dobro
https://oilprice.com/Energy/Energy-Gene ... -Year.html
ali najvaznije je da su cijene gasa pale na nivoe prije rata u Ukrajini
slicno je i sa sirovinama tako da su visoke cijene rezultat prije svega pohlepe a protiv pohlepe se bori bojkotom.
Last edited by Nokian808 on 04/01/2023 15:27, edited 3 times in total.
dječak sa šibicama

#9879 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Cijene moraju pasti, jer su nerealnbo podignute, ali kod nas nista ne mora pa cijene i dalje rastu.

Kad padne cijena nafte, kazu pa poskupice struja, iako do daljnjeg nema nista od poskupljenja struje u Federaciji i sve da sutra donesu odluku, ona se ne moze sprovesti 60 dana jer FERK tako zahtjeva dakle prakticno struja ne moze poskupiti prije marta najranije.

Ovo je lihvarska drzava i to je to, radi ko sta hoce. Vlast se bavi sama sobom a fadil laprda o prihodu od poreza kao da je on nesto uradio, poslao inspekcije, jest kurac nego cijene narasle a inspekcije kao i po navici, uzimaju koverte. Znam licno primjer lika koji radi u jednoj opcini, sa strane drzi kafic, nikada mu inspekcija nije usla niti ce jer "radi u opcini" i lik maksimalno zavrce drzavu na porezu. Takvih je milion.
Ironmen

#9880 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Ironmen »

dječak sa šibicama wrote: 04/01/2023 15:20 Cijene moraju pasti, jer su nerealnbo podignute, ali kod nas nista ne mora pa cijene i dalje rastu.

Kad padne cijena nafte, kazu pa poskupice struja, iako do daljnjeg nema nista od poskupljenja struje u Federaciji i sve da sutra donesu odluku, ona se ne moze sprovesti 60 dana jer FERK tako zahtjeva dakle prakticno struja ne moze poskupiti prije marta najranije.

Ovo je lihvarska drzava i to je to, radi ko sta hoce. Vlast se bavi sama sobom a fadil laprda o prihodu od poreza kao da je on nesto uradio, poslao inspekcije, jest kurac nego cijene narasle a inspekcije kao i po navici, uzimaju koverte. Znam licno primjer lika koji radi u jednoj opcini, sa strane drzi kafic, nikada mu inspekcija nije usla niti ce jer "radi u opcini" i lik maksimalno zavrce drzavu na porezu. Takvih je milion.
Jos juce laprda u medijima kako imamo 280 000 nezaposlenih a treba nam radnika, siva ekonomija cvjeta na sve strane a lik ladno nista ne radi, ne pamtim kad sam cuo da je bilo koja inspekcija odradila nesto i naplatila neku kaznu.
Nokian808

#9881 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Nokian808 »

https://lithuania.postsen.com/trends/67 ... nuary.html

Svi se slazu cijene su jahale talas inflacije i cesto su neosonovano dizane ali u svijetlu cinjenice da su svi energenti pojeftinili, da se ulazi polako u recesiju cijene svega pa i hrane ce neminovno pasti. Sad koliko zavisi i od potraznje kupci moraju svojim novcem glasati za one koji su manje bezobrazni u traganju za profitom.
duh_sa_sjekirom

#9882 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by duh_sa_sjekirom »

Cijene, ako i padnu, bit će to nešto blago, tek reda radi...
Jer, čisto sumnjam da će se npr ulje vratiti na 2 KM ili brašno na 15 KM za 25 kg...ljudi moraju jesti i ne može potražnja za hranom baš toliko opasti.
Gorivo jeste malo sletilo ali kad pojeftinjuju to je po 5 kf i to drže sedmicama a kad poskupljuju to ide po 10-15 kf svakih 7-8 dana.
dječak sa šibicama

#9883 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Dize cijene kako ko zeli, Poli je recimo poskupila 1. januara valjda su pomislili hajde nova godina dizi cijene. I skocila cijena salame, oni to tako kako se kome kurac digne.

Sto i ne bi, nema nikakve odluke vlade o zamrzavanju cijena, osim peleta koji je nekim cudom zaustavljen na 560 km. Akcize nisu ukinute, niti ce, smanjenje PDV na osnovne namirnice nije niti ce, mogu samo povecati. Mafijaska hobotnica je skontala da oni i njihovi uhljebi imaju dobru stranu inflacije, vise se oporezuje jer su vece cijene i vise je novca u budzetu, kupuje se socijalni mir tu i tamo povecanjem penzija i plata u javnom sektoru ali niko da javno kaze da je to pucanje u nogu, dizanje jednog kredita da bi pokrio drugi. Sustinski, to je i dovelo do ovog haosa sa cijenama, stampanje bezvrijednog novca da se iskontrolise steta "najsmrtonosnijeg virusa ikada", sad mazu lazu da je rat u Ukrajini kriv za sve a to nije istina i to je jedna ogromna laz.
Koronasi su nam jebali majku i jebu i dalje, a ja sam prilicno siguran da je to uradjeno sa namjerom.

Ili je ipak neki tamo pojeo sismisa a establishment je brinuo za malog covjeka i njegovo zdravlje i buducnost. I onda je svizac...
Hakiz

#9884 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Hakiz »

dječak sa šibicama wrote: 04/01/2023 17:06 Dize cijene kako ko zeli, Poli je recimo poskupila 1. januara valjda su pomislili hajde nova godina dizi cijene. I skocila cijena salame, oni to tako kako se kome kurac digne.

Sto i ne bi, nema nikakve odluke vlade o zamrzavanju cijena, osim peleta koji je nekim cudom zaustavljen na 560 km. Akcize nisu ukinute, niti ce, smanjenje PDV na osnovne namirnice nije niti ce, mogu samo povecati. Mafijaska hobotnica je skontala da oni i njihovi uhljebi imaju dobru stranu inflacije, vise se oporezuje jer su vece cijene i vise je novca u budzetu, kupuje se socijalni mir tu i tamo povecanjem penzija i plata u javnom sektoru ali niko da javno kaze da je to pucanje u nogu, dizanje jednog kredita da bi pokrio drugi. Sustinski, to je i dovelo do ovog haosa sa cijenama, stampanje bezvrijednog novca da se iskontrolise steta "najsmrtonosnijeg virusa ikada", sad mazu lazu da je rat u Ukrajini kriv za sve a to nije istina i to je jedna ogromna laz.
Koronasi su nam jebali majku i jebu i dalje, a ja sam prilicno siguran da je to uradjeno sa namjerom.

Ili je ipak neki tamo pojeo sismisa a establishment je brinuo za malog covjeka i njegovo zdravlje i buducnost. I onda je svizac...
Da je kriv rat, poskupjele bi odjeća, obuća itd, i za njihovu proizvodnju i transport treba energija.
pepeljara

#9885 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by pepeljara »

Svuda je inflacija u svijetu, ali ovo kod nas je cisto profiterstvo na razini ratnog profiterstva.

Jedina stvar sta moze svako od nas da uradi - NE KUPOVATI.
Kad niko ne kupi mlijeko (osim ako bas bas bas bas bas bas ne treba ) - > mlijeko ili se baca, ili se cijena drasticno smanjuje.
Tako je sa svim proizvodima.

Cudo ponuda-potraznja - cista ekonomija.
dječak sa šibicama

#9886 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Koliko je "rat kriv" vidimo po ulju, prvo je bila histerija kako nece biti ulja jer ukrajina jer rusija, digli cijene preko 5 km, dosla jesen odjednom ulje pada ispod 4 marke.

Ulje direktno zavisi od rata u Ukrajini jer su U i R najveci izvoznici suncokreta i uljanih repica u Europi, ako cijena ulja pada kako je onda rat u Ukrajini kriv za poskupljenje maslinovog ulja, recimo. Ili Poli salame.

Supljiraju ekonomski nepismenim gradjanima, kriv rat.

Ljudi uvijek zaboravljaju da u svakoj krizi neko napuni djepove, jos samo kad bi skontali ko, kako i zasto. Fantasticno mi je kako su nasi mafijasi sebe ugradili u sistemu bogacenja uskog kruga ljudi. Oni su ko onaj diler sto poveca cijenu kad tamo negdje u Afganistanu pukne lanac snadbjevanja privremeno. Sitni diler, sitna baraba.

Ovo je ko neki Purge, otvoreni lov, koji ce jednog trena stati. Bar u normalnim drzavama, kod nas ce ga produziti na neodredjeno vrijeme. Socijalnih nemira nema, ovce se ne bune, niko ne protestuje, niko ne negoduje, dakle imaju prostor da rade sta hoce jer ovce bleje.
pepeljara

#9887 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by pepeljara »

Kako pojasniti datum proizvodnje ulja januar.22 -> cijena 5.85 :D, mjesto bingas nas svemoguci.
Trappist

#9888 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Trappist »

pepeljara wrote: 04/01/2023 17:18 Svuda je inflacija u svijetu, ali ovo kod nas je cisto profiterstvo na razini ratnog profiterstva.

Kad niko ne kupi mlijeko (osim ako bas bas bas bas bas bas ne treba ) - > mlijeko ili se baca, ili se cijena drasticno smanjuje.

U njemackoj je oko 8%, kod nas 20%. Sve zbog odlicne reakcije vlasti i jos veceg patriotizma kod gazdi koji dizu cijene kako im se cejfne. Lutrija svaki put kad odes u bingo/konzum, preko noci cijena neceg skroz ljevog skoci za 20%, tipa hrana za pse, cips neki i tako.
A vidim i ne zalimo se nesto posebno. U hrvatskoj zbog eura poceli dizati cijene odmah prvog januara se stotine ljudi javilo zalbama onoj njihovoj sluzbi za zastitu potrosaca.
pepeljara

#9889 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by pepeljara »

Sve je do naroda...bukvalno SVE.
dječak sa šibicama

#9890 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

pepeljara wrote: 04/01/2023 17:18 Svuda je inflacija u svijetu, ali ovo kod nas je cisto profiterstvo na razini ratnog profiterstva.

Da postoji drustvena odgovornost kod naseg covjeka, niko ne bi kupovao piletinu od 13 km (jer imas 9 km na vise lokacija, mozes da biras) i onda ne bi ni bilo te cijene. Ali cim se cijena od 13 km drzi, dakle neko kupuje.

Mi nemamo tu svijest, mi smo i dalje na nivou krda. Niti imamo demokratsku niti drustvenu svijest, samo zakon jacega. Tako smo koncipirani.

Inflacija je planetarna, to je jasno, i nije kriv rat u Ukrajini.
Rat u ukrajini je samo dio cijele price, ovo se priprema vec dugo i mozda je samo uvod u nesto jos gore, ko to zna.
n+1

#9891 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by n+1 »

Federacija je ograničila marže prehrambenih proizvoda. Što znači da kupovna cijena ne može drastično odstupati od nabavne.

Ako vjerujete da ipak odstupa, onda je vrijeme za građansku dužnost: prijavite.

Taj i taj trgovac, taj i taj artikal. Mislim da marža odstupa od maksimalno propisane.
zippoo87

#9892 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by zippoo87 »

dječak sa šibicama wrote: 04/01/2023 15:20 Cijene moraju pasti, jer su nerealnbo podignute, ali kod nas nista ne mora pa cijene i dalje rastu.

Danas u jednom nasem trznom centru,narucio malu pizzu i toceno pivo...prvo pizzu pa kada sam jeo pivo...za pizzu mi nije donio racun a za pivo od 2.5 KM jeste.
Reko da platim i uzimam racun od 2.5 KM...kaze on pizza je 7 KM i to 9.5 KM...reko a racun.On gleda.
Idi mi donesi i racun za pizzu pa cu platiti...kad dodje kroz 10 minuta,donese i racun za pizzu.

Znam da ovo nije politika konobara ,nego naseg primitivnog gazde,koji ima najgore uslove rada u Gr a sada dijaspore puno...dakle 90% prometa i ne prikaze uopste,niti ko sta pita i trazi racun.
Za svaku sitnicu samo im racun trazite,nemojte da vam je mrsko.
Hakiz

#9893 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Hakiz »

zippoo87 wrote: 04/01/2023 18:06

Danas u jednom nasem trznom centru,narucio malu pizzu i toceno pivo...prvo pizzu pa kada sam jeo pivo...za pizzu mi nije donio racun a za pivo od 2.5 KM jeste.
Reko da platim i uzimam racun od 2.5 KM...kaze on pizza je 7 KM i to 9.5 KM...reko a racun.On gleda.
Idi mi donesi i racun za pizzu pa cu platiti...kad dodje kroz 10 minuta,donese i racun za pizzu.

Znam da ovo nije politika konobara ,nego naseg primitivnog gazde,koji ima najgore uslove rada u Gr a sada dijaspore puno...dakle 90% prometa i ne prikaze uopste,niti ko sta pita i trazi racun.
Za svaku sitnicu samo im racun trazite,nemojte da vam je mrsko.
Ne reći "a račun". Nego izvaditi 2,5 KM. Ako pita "a pizza", reći, ništa pizza, nema računa za nju, da zovemo policiju?
zippoo87

#9894 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by zippoo87 »

n+1 wrote: 04/01/2023 17:31 Federacija je ograničila marže prehrambenih proizvoda. Što znači da kupovna cijena ne može drastično odstupati od nabavne.

Taj i taj trgovac, taj i taj artikal. Mislim da marža odstupa od maksimalno propisane.
I dodje inspekcija,napise kaznu 3000 KM...ovaj plati u roku 8 dana i kazna 1500 KM.
I nastavi prodavati sa tom visokom cijenom do slijedece kontrole...koja bude 1-2 puta godisnje ako i toliko.

Prava kazna bi bilaprvi puta kazna,drugi puta 10 puta veca kazna a treci puta zapecanen cijeli trzni centar i nema rada 1 godinu.
Pa da vidimo onda sta bi radili.

Isto ovo i za benzinske pumpe i sve djelatnosti gdje nas gule.
Pekare isto tako.Pitare...to sve radi na crno 95%...onih 5% uplate da mogu platu pustiti radnicima i to je to.
n+1

#9895 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by n+1 »

zippoo87 wrote: 04/01/2023 18:13
n+1 wrote: 04/01/2023 17:31 Federacija je ograničila marže prehrambenih proizvoda. Što znači da kupovna cijena ne može drastično odstupati od nabavne.

I dodje inspekcija,napise kaznu 3000 KM...ovaj plati u roku 8 dana i kazna 1500 KM.
I nastavi prodavati sa tom visokom cijenom do slijedece kontrole...koja bude 1-2 puta godisnje ako i toliko.

Prava kazna bi bilaprvi puta kazna,drugi puta 10 puta veca kazna a treci puta zapecanen cijeli trzni centar i nema rada 1 godinu.

Pekare isto tako.Pitare...to sve radi na crno 95%...onih 5% uplate da mogu platu pustiti radnicima i to je to.
Je li bolje da plati 1500 KM kaznu, ili je bolje kukati na forumu?
zippoo87

#9896 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by zippoo87 »

n+1 wrote: 04/01/2023 18:14
zippoo87 wrote: 04/01/2023 18:13

Ti i ja kao kupci nemamo nikakve koristi od toga sto je platio kaznu jer i dalje nastavlja da krsi zakon i ceka novu kaznu.
Dakle poslije kazne,tebi nece artikal biti jeftiniji...tako da je isto,kukao ili ne kukao na forumu.
n+1

#9897 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by n+1 »

zippoo87 wrote: 04/01/2023 18:42
n+1 wrote: 04/01/2023 18:14

Ti i ja kao kupci nemamo nikakve koristi od toga sto je platio kaznu jer i dalje nastavlja da krsi zakon i ceka novu kaznu.
Dakle poslije kazne,tebi nece artikal biti jeftiniji...tako da je isto,kukao ili ne kukao na forumu.
Imam koristi, jer koljem onog koji kolje mene.

Uz to, ako dovoljno ljudi prijavi i ako plati dovoljno kazni, klanje mu se više neće isplatiti.
zippoo87

#9898 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by zippoo87 »

n+1 wrote: 04/01/2023 18:44
zippoo87 wrote: 04/01/2023 18:42

Uz to, ako dovoljno ljudi prijavi i ako plati dovoljno kazni, klanje mu se više neće isplatiti.
Inspekcija iste objekte obilazi najranije jednom u 3-4 mjeseca...ako ti i nadju neregularnosti,dodju kroz 2-3 mjeseca kao da provjere je li sve uredno uradjeno i ispravljeni nedostaci.
Ako si kada imao posla sa inspekcijom,onda bi trebao znati.
Dakle,maksimalno i da ih hoce stalno kontrolisati,mogu doci 3-4 puta u godini a realnost je da dolaze 1 ili 2 i to reda radi,jer se sve zna kome idu koverte i kakve se kazne pisu.
To je ono i vuk sit i ovce na broju...inspekcija "radi" a "postene" gazde plate sve kazne koje dobiju i to je to.
A ono ispod stola su milijarde,koje niko ne zna gdje i kome idu...ovdje vise para na crno ima u opticaju,nego u najvecim narkomansko-dilerskim organizacijama svijeta.
n+1

#9899 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by n+1 »

zippoo87 wrote: 04/01/2023 19:10
n+1 wrote: 04/01/2023 18:44

Inspekcija iste objekte obilazi najranije jednom u 3-4 mjeseca...ako ti i nadju neregularnosti,dodju kroz 2-3 mjeseca kao da provjere je li sve uredno uradjeno i ispravljeni nedostaci.
Ako si kada imao posla sa inspekcijom,onda bi trebao znati.
Dakle,maksimalno i da ih hoce stalno kontrolisati,mogu doci 3-4 puta u godini a realnost je da dolaze 1 ili 2 i to reda radi,jer se sve zna kome idu koverte i kakve se kazne pisu.
To je ono i vuk sit i ovce na broju...inspekcija "radi" a "postene" gazde plate sve kazne koje dobiju i to je to.
A ono ispod stola su milijarde,koje niko ne zna gdje i kome idu...ovdje vise para na crno ima u opticaju,nego u najvecim narkomansko-dilerskim organizacijama svijeta.
Po službenoj dužnosti moraju provjeriti svaku prijavu. Ti moguće govoriš o redovnim inspekcijama.
pepeljara

#9900 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by pepeljara »

Ma najgore sto su kazne za ponavljace male i nikakve.

Recimo da je kazna za tip prevare i slicno 1% od prihoda.., svaki naredni put je povecanje 5%, 25%. a 5 zabrana trajno bavljenje tim poslom i oduzimanje imovine, bili bi svicarska.

Poslozi se to, samo da su kazne kako treba a ne samo klepati narod za pogresno parkiranje i voznja bez pojasa.
Post Reply