esso_sa wrote: ↑27/12/2022 12:21
artur morgan wrote: ↑26/12/2022 15:09
Ljetos ga vozio u X3-ci 20d. Ide super, pogotovo kad mjenjac povuces u sport. Bas dobro povuce na nizim brzinama kad pritisnes gas do poda. Na nizim brzinama imas osjecaj da je neki jaci i veci motor. X3 nije lagan, ali taj motor je taman. I danas je po perfomansama bolji od dosta 2.0 motora
Zavisi sta ti smatras kada motor “dobro povuce” ali taj 2.0 motor nije taman za X3 koji je tezak skoro 2 tone. Ok je za X1 ili seriju 3, ali u X3 se vise moze smatrati jeftinom varijantom. Kako vole reci “entry level”.
Kada motor vuce 2 tone, logicno je da ce se veci zivotni vijek i vise naprezati, a obzirom na kilometraze vozila koja se ovdje uglavnom prodaju, 2.0 je odmah u start macak u vreci.
Motor koji je taman za X3 je 3.0d (N57). Puca od momenta, a znacajno rastereceniji od 2.0 (u prosjeku se sva voznja odvija ispod 2.500 obrtaja). Potrosnja neznatno visa od 2.0. Na otvorenom oko 7, u gradu oko 9.
I da, vezano za lanac, na oba N motora je 2014 god BMW konacno uradio “update” mehanizma lanca, tako da ako je auto uredno odrzavano, redovno ulje mijenjano i nije preslo pola miliona kilometara, ne bi trebalo biti problema
Dobro povuce je moj subjektivni osjecaj koji sam stekao u voznji. Mislim da me ne vara
Na nizim brzinama osjetis kad jace ubrza da te solidno pritisce u sjediste, na visim brzinama 110+kmh na autoputu to logicno ne moze, jednostavno imas osjecaj da ide fino, da fino ubrza kad pretices, da nije trom i da mu ne treba puno da bi pretekao auto, ubrzao do 150 kmh i sl. Nije jednostavno objasniti ali eto pokusao sam.
Kad si me pitao sta smatram da dobro povuce, pogledao sam specifikacije tog motora u toj X3-ci, pa ubrzanje je 8,5s do 100 kmh, sto je za mene dobar rezultat za taj motor. Ta X3-a je teska oko 1725 kg, sto je ipak prilicno manje od 2 tone.
Slazem se da je bolji izbor 3.0d, pogotovo za vozace koji hoce i vole jace auto ali statisticki mislim da se vise u X3-ci proda 2.0 motora.
Entry level u toj X3 je 18d (143 ks ) motor i samo prednji pogon. Nisam vidio ni jedan na cesti, tako da u praksi ovaj 2.0 d ( 184 ks ) dodje kao entry level.