Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Zakalwe wrote: ↑26/12/2022 10:28
Ma grafovi su izmisljotina ljudi gustera iz sjenke koji hoce da prevare postenog cOjka. Sve je to fotoshop. Nevalja to nista...samo dizloo bajo moj. Sve ce se to dici u nebesa kad ljudi iz sjenke odluce da je to dobro.
Cuj struja. Sve to dolazi iz fosilnih goriva. ZnOOOm ja da je tako. Nemoj ti meni neke dijagrame to nabacivat. A baterija kad se pokvari? A djeca koja kopaju te rude? A? A kad se Evropa smrzne bez ruskog plina? A zamisli kad svi prikljuce auta da se pune? Pala bi citava distribucija. A domet? Zamisli kad krenes iz Bosne na 2000km putovanje autom. Ma bjAAzi.
Ma nije meni sto ti karas nas, nas pljuje ko stigne.
Nego mi japanaca zao
aston_martin wrote: ↑26/12/2022 19:42
Sta kazete na sinteticka goriva, moze li to naftu zamijeniti?
nOOravno da moze. Jos su stare Svabe pravili sinteticki benzin iz uglja u vrijeme WWII ((fischer tropsch metodom). Teoretski bi mogao praviti gorivo iz CO2 u zraku. Problem je samo u efikasnosti...potrosis pet puta vise energije po kilometru pravljeci sintetitcko gorivo za smrdilicu nego sto bi otislo kad bi samo napunio akumulator/bateriju istom. Skuplja pita nego tepsija.
Evo ponovo mrskog nam dijagrama:
Za avione je tekuce gorivo jos uvijek neizbjezno zbog specificne energije po kilogramu goriva. Za auta vise nije.
Električni automobili su igračke za bogate ljude.
Za pristojan EV trebaš minimalno 40 000€, to većina ljudi ni na zapadu sebi ne može da priušti a kamoli tek istočna sirotinja.
Ni 10g star EV većina sebi neće moći priuštit ovdje jer će baterija da mu bude u K nakon 10g i 250 000 km a ko ima 7/8/10 milja eura za novu bateriju
aston_martin wrote: ↑26/12/2022 19:42
Sta kazete na sinteticka goriva, moze li to naftu zamijeniti?
nOOravno da moze. Jos su stare Svabe pravili sinteticki benzin iz uglja u vrijeme WWII ((fischer tropsch metodom). Teoretski bi mogao praviti gorivo iz CO2 u zraku. Problem je samo u efikasnosti...potrosis pet puta vise energije po kilometru pravljeci sintetitcko gorivo za smrdilicu nego sto bi otislo kad bi samo napunio akumulator/bateriju istom. Skuplja pita nego tepsija.
Evo ponovo mrskog nam dijagrama:
Za avione je tekuce gorivo jos uvijek neizbjezno zbog specificne energije po kilogramu goriva. Za auta vise nije.
a izvini iz cega dobijaju struju tj. el.energiju, tek tako pada s neba ili sta vec?
nemoj mi samo rec solarne i vjetroelektrane jer one nisu ni za qrca, a kamoli napajanja hiljade domova i pride punjaca za ove igracke...
Dobilo Sarajevo neki elektricni autobus. Kazu na TV-u garantuje 8 godina bateriju proizvodzac. Valjda je Sarajevo dobilo ili sam pomijesao emisije posto ide jedna naucna odmah iza ovog naseg jutarnjeg programa.
Gradski Autobusi su super za struju jerbo sporo idu i stalno ubrzavaju i koce. Kocenje je regenerativno tako da time mozes puniti baterije, dok obicni autobus samo grije kocnice. Plus sto se kocnice ne habaju.
Sanjarko wrote: ↑28/12/2022 08:02
Dobilo Sarajevo neki elektricni autobus. Kazu na TV-u garantuje 8 godina bateriju proizvodzac. Valjda je Sarajevo dobilo ili sam pomijesao emisije posto ide jedna naucna odmah iza ovog naseg jutarnjeg programa.
Uglavnom kazu stede ti elektricni autobusi pravo.
Nove se trolejbuse vrlo često može vidjeti kako voze sa spuštenim trolama , dakle na baterije
Zakalwe wrote: ↑28/12/2022 22:51
Gradski Autobusi su super za struju jerbo sporo idu i stalno ubrzavaju i koce. Kocenje je regenerativno tako da time mozes puniti baterije, dok obicni autobus samo grije kocnice. Plus sto se kocnice ne habaju.
eh da je to tako savršeno ne bi bili jedan od najvecih promasaja u javnoj mobilnosti , mali doseg potreba za stalnim dopunjavanjem , instaliranje skupih punjaca u centru grada , pitanje sta i kako sa e otpadom nakon sto vijek baterija ode a ide brze nego kod automobila itd itd
svi javni prevoznici koji su ih ozbiljnije uzeli hvataju se za glavu jer se ne mogu uzdati u pouzdanost jer im ispadaju precesto iz voznje , a i hoce unistiti pola remize kad se zapale nije jedna remiza izgorila u zadnje dvije tri godine zbog el. buseva
Zakalwe wrote: ↑28/12/2022 22:51
eh da je to tako savršeno ne bi bili jedan od najvecih promasaja u javnoj mobilnosti , mali doseg potreba za stalnim dopunjavanjem , instaliranje skupih punjaca u centru grada , pitanje sta i kako sa e otpadom nakon sto vijek baterija ode a ide brze nego kod automobila itd itd
svi javni prevoznici koji su ih ozbiljnije uzeli hvataju se za glavu jer se ne mogu uzdati u pouzdanost jer im ispadaju precesto iz voznje , a i hoce unistiti pola remize kad se zapale nije jedna remiza izgorila u zadnje dvije tri godine zbog el. buseva
Znaš šta Kinezi rade u tom slucaju
Kupiš od njih jedan, a dobiješ dva autobusa
Jedan se puni na "remizi", drugi fura ture
Samo vozač pređe iz jednog u drugi i idemo dalje
Rasterete buseve, smanje sebi troškove oko garancija i problema oko punionica
BYD (kineski proizvođač autobusa) sada posluje na tom principu
Jeftinije im
PaulTracy wrote: ↑27/12/2022 13:27
Za pristojan EV trebaš minimalno 40 000€, to većina ljudi ni na zapadu sebi ne može da priušti
Ne mozes kupiti pristojno auto srednje klase ispod 40kEUR. Ali se takva auta proizvode, tako da ih ocigledno neko kupuje?
Za pristojan EV trebaš minimalno 40 000€, to većina ljudi ni na zapadu sebi ne može da priušti
Ne mozes kupiti pristojno auto srednje klase ispod 40kEUR. Ali se takva auta proizvode, tako da ih ocigledno neko kupuje?
Govorim sa gledišta običnog čovjeka, srednje klase, da je malo automobila koje si mogu priuštit.
Sa gledišta autoindustrije, jedan VW, BMW ili Hyundai će u svijetu od 8 milijardi ljudi lako naći par miliona onih koji će da kupe njihove autiće.
Za pristojan EV trebaš minimalno 40 000€, to većina ljudi ni na zapadu sebi ne može da priušti a kamoli tek istočna sirotinja.
Ni 10g star EV većina sebi neće moći priuštit ovdje jer će baterija da mu bude u K nakon 10g i 250 000 km a ko ima 7/8/10 milja eura za novu bateriju
Znam za studenta koji je kupio sebi el-fiata, neki baterijski grob. Nije nikakav buđa, do prije 2 -3 godine mati dobivala socijalu. Momak radi studentski posao, dobio subvenciju od države za el auto, a ostalo učešće + kredit. Sve u svemu momak se ne žali. Malo ko i tamo, a posebno ovdje bez krede uzima nov automobil.
Uveli su od 1 januara za sva vozila preko 50k eura vrijednosti.
Za vozila koja su cijenom ispod,ostaju ista pravila.
Ovi sa index-a su malo pobrkali ili pogresno preveli neke tekstove.
Niko se ne muci sa punjenjem. Sve zavisi kod koga imas pretplatu na punjenje( pricam o ovima koji pune na brzim punjacima).
Sa hidrogen vozilima evo ponavljaju istu politiku povlastica kao sto je nekad bilo sa EVom.
Navodno hidrogen ima autonomiju od 600 km neovisno bila zima ili ljeto. 3 minute proces punjenja. I ima neki elektromotor u cijelom tom sklopu cija zamjena danas kosta kao trecina vozila.
Sve u svemu, jos dugo cemo mi gledati SUS motore u proizvodnji.
Ma gledat ces i elektricne. Najveci problem sa elektricnim je bila subvencije drzavi od goriva.. znaci ne kapa u kasu kao sto je kapalo dok se sipa gorivo na benziskim gdje od svakog litra 20-30% ide drzavi. Sigurno se vec pisalo o tome…
Ali sad to polahko riješavaju ukidanjem povlastica i povecanjem cijena elektricne enegrije..
boli njih kako je i od cega je napravljeno. Koliko ce preci i kako ce ici. To vazi za svaku drzavu. Bilo da je skandinavska ili africka..