EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- B6Redhell
- B6Redhell
#3077 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
[youtube][/youtube]

Prodato 17 hiljada mirajia za 8 godina. I nije neka cifra.
Ta hidrogen auta tri puta komplikovanija i skuplja za napraviti.. kosooki se zajebali pa sad ostatak auto industrije u krivu. A oni u pravu..
Zaklawe mudro zborištintilinic wrote: ↑25/12/2022 00:10Trenutno se kotlja oko 20.000 Miraia + autobus na vodonik ( u EU je fabrika) + rade I probe s brodovima.Mislim da tehnologija nije mrtva.Zakalwe wrote: ↑24/12/2022 13:34 Toyota je prdnula u cabar. Oni su se kladili na vodonik i skrhali gomilu para u razvijanje ali vodonik nije uspio. Mirai niko ne kupuje.
Sad je frka ... imaju velike fabricke kapacitete za SUS smrdilice a trziste se mijenja. Sad je ono "pricaj suplju dok se ne prebacimo na EV".
Sjecam se isto kad je LG izbacio OLED TV .. Samsung je dugo tvrdio da je LCD u stvari bolji, OLED sranje ovo ono...dok nisu sami ovladali tehnologijo, Evo ih sad i oni prodaju OLED televizore a LCD:are su za one jeftinije modele.
Prodato 17 hiljada mirajia za 8 godina. I nije neka cifra.
Ta hidrogen auta tri puta komplikovanija i skuplja za napraviti.. kosooki se zajebali pa sad ostatak auto industrije u krivu. A oni u pravu..
- B6Redhell
#3078 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Vratit ce se na paru i jedrenjeEvolution_IV wrote: ↑25/12/2022 01:10samo me zanima kako ce brodski saobracaj prec na strujuaston_martin wrote: ↑25/12/2022 00:25 hajd dobro auta, ali kako teski saobracaj, zeljeznicki i aviosaobracaj na baterije?![]()
-
aston_martin
#3079 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Thunderf00t debunkira Tesla Semi elektricni kamion:
- canvra888
#3080 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Kako Evropa kad je bukvalno Kalifornija, SAD prije Evrope izglasala famoznu zabranu prodaje novih automobila SUS 2035. ?
Last edited by canvra888 on 25/12/2022 02:45, edited 1 time in total.
-
Seawolf
#3081 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Kad smo kod Riviana, šta kaže šef (onaj penzionisani oficir), kako je zadovoljan sa R1T?B6Redhell wrote: ↑25/12/2022 01:07 Amazon je u saradnji sa rivianom napravio elektricni kombi koji su poceli koristiti. I masovno ih proizvode. Srecem ih non stop. Poprilicno ruzni.
SpoilerShowA sto se tice kamiona. I oni ce za godinu dvije masovno na ceste.
Gledam po americi teslini su poceli isporuke i vrte se po putevima..
- B6Redhell
#3082 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Zbog razlicitih pozicija i njegovog ranga, rijetko dobijem sansu da razgovaram s njim u vezi auta ali ga naravno hvali svaki put… I vidim redovno ga voza. Pored riviana ima i audija a8L tdi i bmw z4 E89.
Neki dan sam slucajno procitao da vlasnici nisu zadovoljni zimi sa farovima jer nemaju grijanja i kad zalede ili zamagle s vana smanji se vidljivost
- Laplace
#3083 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Kao i podmornice: veliki brodovi na nuklearni reaktor. Mislim da sam negdje čitao o takvim rješenjima. A Kanada razvija male modularne reaktore.Evolution_IV wrote: ↑25/12/2022 01:10samo me zanima kako ce brodski saobracaj prec na strujuaston_martin wrote: ↑25/12/2022 00:25 hajd dobro auta, ali kako teski saobracaj, zeljeznicki i aviosaobracaj na baterije?![]()
-
Zakalwe
- Grijem se na: struju
#3084 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Pa barem zeljeznicki saobracaj na struju je rijesen jedno 100 godina ranije pomocu zice iznad pruge iz koje dolazi struja. Ne trebaju baterije.aston_martin wrote: ↑25/12/2022 00:25 hajd dobro auta, ali kako teski saobracaj, zeljeznicki i aviosaobracaj na baterije?
-
Seawolf
#3085 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Iz Toyota / Subaru saradnje na polju razvoja električnih automobila, nastalo je ovo ....
-
Zakalwe
#3086 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Radio sam sa japancima. Pametni i marljivi ali nisu nesto agilni. Kod njih je uobicajeno da radis u istoj firmi od skole do penzije. (bar do nedavno).
To se pomalo odrazava i na smjer velikih firmi. Mogu misliti koja je frka u Toyoti. 370 hiljada zaposlenih, ogromne fabrike u kojim gomila ljudi radi na usavrsavanju brizgalica, plivajucih zamajaca, usisnih grana i ostalih kerefeka koje ne postoje u EV. Prosjecni Japanac zivi skuceno u stanu sa javnim parkingom. Nema gdje da puni sve i da ima EV. Bilo je logicno da ce Japanac projektirati auto u koje se moze nesto sipati za 5 minuta, pa makar da je i vodonik.
Njemci su isto dosli u slicne probleme, stotine hiljada ljudi radi u "supply chain" za proizvodnju brundalica. Do kraja su se suprostavljali i nisu vjerovali da dizlo nestaje. Mora dizlo...makar lagao i varao u softveru da je cistiji nego sto jeste. I onda bub 20 milijardi dolara za varanje a i trziste pocelo da se mijenja...njemci su se nekako i prilagodjavaju. Japanci su jos uvjek u nevjerici. Ali za 4-5 godina doce to na svoje.
Bosance niko ne pita. Bosanac kupuje polovan otpad sa zapada, sipa sta god se u to mora sipati i nema nikakav uticaj na proizvodjace jer ne kupuje novo. Bosanac vozi sta god je jeftino i u to se kune kao najbolje a sve ostalo nevalja.
To se pomalo odrazava i na smjer velikih firmi. Mogu misliti koja je frka u Toyoti. 370 hiljada zaposlenih, ogromne fabrike u kojim gomila ljudi radi na usavrsavanju brizgalica, plivajucih zamajaca, usisnih grana i ostalih kerefeka koje ne postoje u EV. Prosjecni Japanac zivi skuceno u stanu sa javnim parkingom. Nema gdje da puni sve i da ima EV. Bilo je logicno da ce Japanac projektirati auto u koje se moze nesto sipati za 5 minuta, pa makar da je i vodonik.
Njemci su isto dosli u slicne probleme, stotine hiljada ljudi radi u "supply chain" za proizvodnju brundalica. Do kraja su se suprostavljali i nisu vjerovali da dizlo nestaje. Mora dizlo...makar lagao i varao u softveru da je cistiji nego sto jeste. I onda bub 20 milijardi dolara za varanje a i trziste pocelo da se mijenja...njemci su se nekako i prilagodjavaju. Japanci su jos uvjek u nevjerici. Ali za 4-5 godina doce to na svoje.
Bosance niko ne pita. Bosanac kupuje polovan otpad sa zapada, sipa sta god se u to mora sipati i nema nikakav uticaj na proizvodjace jer ne kupuje novo. Bosanac vozi sta god je jeftino i u to se kune kao najbolje a sve ostalo nevalja.
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#3087 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Kinez ce ih jebat
-
tintilinic
#3088 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Zakalwe wrote: ↑25/12/2022 09:05Pa barem zeljeznicki saobracaj na struju je rijesen jedno 100 godina ranije pomocu zice iznad pruge iz koje dolazi struja. Ne trebaju baterije.aston_martin wrote: ↑25/12/2022 00:25 hajd dobro auta, ali kako teski saobracaj, zeljeznicki i aviosaobracaj na baterije?![]()
Dostave, điranje po gradu da ide EV,ali npr. vojna vozila..e to ....
-
Zakalwe
#3089 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Evo malo end-to-end efikasnost:

-
il dottore
#3090 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Kao bosanac izuzetno sam ponosan sto jedan bosanac zivi u Svedskoj i pritom vozi "auto na struju". Narocito sam sretan kad vidim na kojem stepenu razvoja je nas bosanac u Svedskoj kada kritikuje tamo neku automobilsku kompaniju koja se zove Toyota. Nas svedski bosanac se ne zaustavlja na tome te kritikuje i japance i Japan kao drzavu.Zakalwe wrote: ↑25/12/2022 09:25 Radio sam sa japancima. Pametni i marljivi ali nisu nesto agilni. Kod njih je uobicajeno da radis u istoj firmi od skole do penzije. (bar do nedavno).
Doduse malo je i nas na klix forumu prekorio jer su se neki usudili reci nesto protiv "auta na struju".
Ipak, ostaje nam privilegija i zadovoljstvo sto nas bosanac iz Svedske povremeno navrati na klix forum, te sirotinji prezentira grafove i druga dostignuca u tom modernom svijetu.
- Rockefeller
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#3092 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Zakalwe wrote: ↑25/12/2022 09:05Pa barem zeljeznicki saobracaj na struju je rijesen jedno 100 godina ranije pomocu zice iznad pruge iz koje dolazi struja. Ne trebaju baterije.aston_martin wrote: ↑25/12/2022 00:25 hajd dobro auta, ali kako teski saobracaj, zeljeznicki i aviosaobracaj na baterije?![]()
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#3093 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
il dottore wrote: ↑26/12/2022 07:01Kao bosanac izuzetno sam ponosan sto jedan bosanac zivi u Svedskoj i pritom vozi "auto na struju". Narocito sam sretan kad vidim na kojem stepenu razvoja je nas bosanac u Svedskoj kada kritikuje tamo neku automobilsku kompaniju koja se zove Toyota. Nas svedski bosanac se ne zaustavlja na tome te kritikuje i japance i Japan kao drzavu.Zakalwe wrote: ↑25/12/2022 09:25 Radio sam sa japancima. Pametni i marljivi ali nisu nesto agilni. Kod njih je uobicajeno da radis u istoj firmi od skole do penzije. (bar do nedavno).
Doduse malo je i nas na klix forumu prekorio jer su se neki usudili reci nesto protiv "auta na struju".
Ipak, ostaje nam privilegija i zadovoljstvo sto nas bosanac iz Svedske povremeno navrati na klix forum, te sirotinji prezentira grafove i druga dostignuca u tom modernom svijetu.
-
Zakalwe
#3094 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Ma grafovi su izmisljotina ljudi gustera iz sjenke koji hoce da prevare postenog cOjka. Sve je to fotoshop. Nevalja to nista...samo dizloo bajo moj. Sve ce se to dici u nebesa kad ljudi iz sjenke odluce da je to dobro.
Cuj struja. Sve to dolazi iz fosilnih goriva. ZnOOOm ja da je tako. Nemoj ti meni neke dijagrame to nabacivat. A baterija kad se pokvari? A djeca koja kopaju te rude? A? A kad se Evropa smrzne bez ruskog plina? A zamisli kad svi prikljuce auta da se pune? Pala bi citava distribucija. A domet? Zamisli kad krenes iz Bosne na 2000km putovanje autom. Ma bjAAzi.
Cuj struja. Sve to dolazi iz fosilnih goriva. ZnOOOm ja da je tako. Nemoj ti meni neke dijagrame to nabacivat. A baterija kad se pokvari? A djeca koja kopaju te rude? A? A kad se Evropa smrzne bez ruskog plina? A zamisli kad svi prikljuce auta da se pune? Pala bi citava distribucija. A domet? Zamisli kad krenes iz Bosne na 2000km putovanje autom. Ma bjAAzi.
-
ja71
- tramvajtrojka
#3096 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
samo jos treba da hvali njemacki persil i tjtkonektovan wrote: ↑26/12/2022 09:59il dottore wrote: ↑26/12/2022 07:01
Kao bosanac izuzetno sam ponosan sto jedan bosanac zivi u Svedskoj i pritom vozi "auto na struju". Narocito sam sretan kad vidim na kojem stepenu razvoja je nas bosanac u Svedskoj kada kritikuje tamo neku automobilsku kompaniju koja se zove Toyota. Nas svedski bosanac se ne zaustavlja na tome te kritikuje i japance i Japan kao drzavu.
Ipak, ostaje nam privilegija i zadovoljstvo sto nas bosanac iz Svedske povremeno navrati na klix forum, te sirotinji prezentira grafove i druga dostignuca u tom modernom svijetu.![]()
![]()
jbt kupio električni auto kao da je Ferrari uzeo
a Teslu 3 2021 nedavno vozio u autobahnu jbt ono skripucka na sve strane kao da je reno megane druge generacije
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#3097 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Zakljucak: elektricna auta nista ne valjaju.tramvajtrojka wrote: ↑26/12/2022 10:37samo jos treba da hvali njemacki persil i tjt![]()
![]()
jbt kupio električni auto kao da je Ferrari uzeo![]()
vozio se nedavno u id3 sepet mrtvi moja fabija iz 2013 ima bolju unutrašnjost od njega
![]()
a Teslu 3 2021 nedavno vozio u autobahnu jbt ono skripucka na sve strane kao da je reno megane druge generacije![]()
a sklopljena samo tako da das djetetu lego kockice bolje bi je sklopio , jbt auto preslo 40 milja a vec mu sjeban poklopac ostave
![]()
![]()
Koliko onaj ide u krajnost toliko i ti.
Vjerujem da bi popljuvao i eqs da si se sjetio
-
il dottore
#3098 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Ma nije meni sto ti karas nas, nas pljuje ko stigne.Zakalwe wrote: ↑26/12/2022 10:28 Ma grafovi su izmisljotina ljudi gustera iz sjenke koji hoce da prevare postenog cOjka. Sve je to fotoshop. Nevalja to nista...samo dizloo bajo moj. Sve ce se to dici u nebesa kad ljudi iz sjenke odluce da je to dobro.
Nego mi japanaca zao
-
Zakalwe
#3099 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Ma Japanci su OK, ali imaju svoje kulturoloske specificnosti. Nisu agilni, sto jes jes. Takata je znala da im airbagovi ubijaju ljude ali oni su se nakanili da koriste jeftiniji amonijski nitrat umjesto skupljeg sodium azida i pravili se ludi dok kompanija nije otisla u stecaj. Dobri su za usavrsavanje i optimiranje ali kad se nakane ne mogu da skrenu i ako sve pokazuje da su na pogresnom pravcu.il dottore wrote: ↑26/12/2022 10:45 Ma nije meni sto ti karas nas, nas pljuje ko stigne.
Nego mi japanaca zao
Sad se Toyota nakanila na SUS, usavrsila ih do daske ali prilike su izvukle tepih ispod nogu. Haj sad reci onom sto radi u livnici dvaes' godina da nemere vise to vec ce morati baterije da pravi. Sredice oni to ali ce vjerovatno trebati par godina. Truckace se bliski istok, rusija i juzna amerika na SUS jos godinama ali kad se to zakotrlja, prilicno brzo ide.
Za to su Ameri broj jedan: Nova disruptivna tehnologija. Ali brzo izgube fokus i brzo se prebace na nesto drugo prije nego sto to usavrse. Onda se toga Japanci dohvate i naprave kako treba.
To je interestantna tema, mozda malo off topic.
Disclaimer:
Imam takodjer dva SUS auta!
-
Zakalwe
#3100 Re: EV-Electric vehicle(Električna vozila) - All About
Ma to je Agenda 666..."neces imati unutrasnjosti i bices sretan".tramvajtrojka wrote: ↑26/12/2022 10:37 jbt kupio električni auto kao da je Ferrari uzeo![]()
vozio se nedavno u id3 sepet mrtvi moja fabija iz 2013 ima bolju unutrašnjost od njega
![]()