SDA-All about

ZoomZoomKiwi

#81351 Re: SDA-All about

Post by ZoomZoomKiwi »

redhat wrote: 27/12/2022 10:33
Dozer wrote: 26/12/2022 21:07
Slazem se 100%.

Uz jednu opasku - tesko cemo se mi rijesiti SDA naslijedja bar jos 10 godina.
5 bi bilo fantasticno, ali za to kompletna nova vlast mora zapeti k'o mutava u promjene. Bukvalno svaki covjek na poziciji, bilo kojoj. Ali, prije toga se treba rijesiti svih mogucih i nemogucih SDA polupismenih kadrova koje su ustolicavali zadnjih 30 godina.

To je jedan kompletan sistem sacinjen od hiljada ljudi, a njegovo ciscenje i resetovanje ce potrajati bar 4 godine. Samo to. I tek onda se moze poceti pricati o pocetku poboljsanja.
Jwr, sve dok SDA ima svoje ljude na bilo kojoj javnoj funkciji i poziciji, radice sve sto moze da opstruira bilo kakav napredak i poboljsanje.

Ovo ponavljam kao papagaj vec godinama, ali SDA funkcionise na jednom vrlo jednostavnom principu, koji su odlicno usavrsili za 30 godina - tamo gdje vladaju, tu kradu maksimalno i zaokruzuju vladavinu bezgranicnim zaposljavanjem na budzete, ucjenama, mitom, korupcijom i raznim drugim kriminalom.
Tamo gdje vide da gube vlast, ili su vec izgubili, unaprijed pocinju sa spinovanjem i adresiranjem svih svojih nebuloza onima koji ih smjenjuju.

Ovo vidimo najbolje i najjasnije kroz Hayat TV. Evo samo vecerasnji primjer, a svaki dan imamo slican novi - Fadil obecava povecanje penzija za 11%, ali samo ukoliko se usvoji budzet.
A SDA ce uraditi sve da se budzet ne usvoji, jer ce na taj nacin okriviti novu vlast za to.
A to sto su oni jahali i harcili te iste penzionere 30 godina, kroz besmisleni sistem.koji su upravo oni uspostavili, to nikom nista.
Najtuznije je sto ce penzioneri nasjesti na ovaj spin.

Za sve one koji i dalje misle da je SDA nesto dobro, u bilo kojem smislu, taj je totalni idiot jer ta stranka je najvece zlo koje se moglo desiti ovoj zemlji, a s tim i Bosnjacima. Sve su vas prodali za svoj fildzan, pri cemu ih uopste nije zanimalo koliko ce vas biti pobijeno, silovano, zatvoreno i muceno (da jeste, od 96 do danas bi konstantno podnosili tuzbe i protiv pojedinaca, i protiv njihove genocidne tvorevine), a onda su vas nastavili jahati i jasu i u njemu.

Btw, prica o Deda Mrazu traje vec jedno 10 godina, i pokrenula je upravo SDA.
Sve potpis uz jednu laganu modifikaciju termina promjene - mi se necemo riješiti SDA recidiva za Tvog i mog zivota, nažalost.
Doći će do jednog čiščenja ali isključivo ukoliko osmorka uspije prepoznati istorijski trenutak i zadatak koji je pred njima i ukoliko uspiju zanemariti lične animozitete i sujete a to će im jako teško ići jer već sad tu imaju problema. Također treba uzeti u obzir i to da su najjači kadrovi osmorke ujedno i jedini koji znaju kako se fajtati sa zelenima upravo potekli iz njedara sda - ne tvrdim da im namjere nisu dobre, treba im dati priliku i prostor a nadat se da se neće uljuljkati kad dodju na vlast i da nece ponavljati iste greske.
To da je SDA najvece zlo koje jer zadesilo bosance i bosnjake od kuge iz srednjeg vijeka na ovamo, u to valjda nema sumnje.
Čistićemo se mi njih isto kao i domaćih izdajnika i kvislinga iz prošlog rata i to će da traje, tito je bio puno konkretniji a ni njemu nije uspjelo kako treba.
Kakva istina...

To je tačno tako i ne bih mogao dodati ništa na sve ovo.

Ako trojki osmorki ne uspije makar vidno započeti proces čišćenja od raka zvanog SDA, onda svaki iole normalan Bosanac treba da pakuje kofere čim vidi da od ovog svega nema ništa. Jer ostati ovdje a da se SDA pita pa makar i za izgled mjesne zajednice je čisti mazohizam.
ZoomZoomKiwi

#81352 Re: SDA-All about

Post by ZoomZoomKiwi »

Dozer wrote: 27/12/2022 10:41
giannibelif wrote: 27/12/2022 10:20
Pa radim to i ja, ali ja nisam Alijno unuče u tome je kvaka mog posta. Djevojka živi život moderne žene kakve svi mi znamo. Trenutno sam na odmoru u Bukureštu, moja žena ne pije alkohol, a žene drugara ovdje lopaticom i metlom se kupe od alkohola i njima je to čudno i neobično što moja ne konzumira alkohol. Uspoređuju to sa Emiratima, Istanbulom, mjestima koja su posjetile i vidjele da žene ne piju tamo .Generaliziraju i imaju predrasude kao što predrasude ima i bosanskohercegovačka krezuba fukara.
To je tako, i djaba sve. Mentalitet ovdje se nece promijeniti ni za 100 godina, jer ogrona vecina ljudi u BiH ne putuje, nemaju pojma sta je i kako je negdje drugo.
Oni sto odu vani, i vide sta je i kako je,kada se vate ovamo na sve gledaju s visine. Doduse, mnogi se ni tada ne dohavizaju, nego cak postanu rigidni, ubijedjeni da su nesto posebno. Prizeman mentalninsklop, i za promjenu toga su potrebne generacije,
Tačno tako, širenje vidika je ovdje totalna nepoznanica.

Bosanac je ubijeđen da je ovo što on ovdje živi/preživljava civilizacijski vrhunac i da bolje ne može.
Dozer

#81353 Re: SDA-All about

Post by Dozer »

Previse smo nafurani na svoju pamet.

A, zapravo, sve se svodi na onu cinjenicnu - ne moze se glupanu objasniti da je glup.

I nije to samo u BiH. Ni Srbija nije nista bolja, CG takodjer, Makedonija, Kosovo... Sve je to isti mentalni jad i cemer.
Blixen

#81354 Re: SDA-All about

Post by Blixen »

EFD22 wrote: 27/12/2022 10:45 Bosanac je ubijeđen da je ovo što on ovdje živi/preživljava civilizacijski vrhunac i da bolje ne može.
može u kod erdogana :lol:
dr_Evil

#81355 Re: SDA-All about

Post by dr_Evil »

Blixen wrote: 27/12/2022 10:50
EFD22 wrote: 27/12/2022 10:45 Bosanac je ubijeđen da je ovo što on ovdje živi/preživljava civilizacijski vrhunac i da bolje ne može.
A Iran? :D
Blixen

#81356 Re: SDA-All about

Post by Blixen »

dr_Evil wrote: 27/12/2022 10:53
Blixen wrote: 27/12/2022 10:50
A Iran? :D
to je nedosanjani san :D
zamisljam ih kako ponosno otvaraju SDA istureno odjeljenje IRAN
Roccohljup

#81357 Re: SDA-All about

Post by Roccohljup »

Dozer wrote: 27/12/2022 10:49 Previse smo nafurani na svoju pamet.

A, zapravo, sve se svodi na onu cinjenicnu - ne moze se glupanu objasniti da je glup.

I nije to samo u BiH. Ni Srbija nije nista bolja, CG takodjer, Makedonija, Kosovo... Sve je to isti mentalni jad i cemer.
sto bi rekli divlja balkanska plemena :lol:
Novak20

#81358 Re: SDA-All about

Post by Novak20 »

dr_Evil wrote: 27/12/2022 10:13 Neg, divi sta nam rade kolegi forumasu:
''Deaktivirao sam svoje profile na Facebooku i Twitteru. Nisam nikog blokirao, nego sam ugasio svoj profil'', napisao je Sanel Kajan, te dodao: ''Prijetnje mojoj djeci i agresivne psihički bolesne osobe s pristupom internetu su kap koja je prelila čašu. Ostajem dostupan na svom e-mailu, privatnom i poslovnom, kao i na Viberu, mobitelu i Instagramu. Živjeli''.
Red je bio da napise ko mu prijeti, ako pretpostavim da je HDZ pa na njih je navikao, ako pretpostavimo da je SDA onda nek napusta stranku posto je u koaliciji sa njima.

U svakom slucaju zelim mu da se sve to sto prije zavrsi.

Lik se boji i "sv. Nikole". :D

“Ja kao Bošnjak ne mogu svoju djecu odvesti na Advent gdje će ih dočekati sv. Nikola i pomaziti ih i staviti križ na čelo”, kazao je Kajan.
SmokingMan

#81359 Re: SDA-All about

Post by SmokingMan »

Kako djed mraz može znati ponaosob ko je musliman a ko nije, kako bi bio pažljiv prilikom stavljanja krunice, pardon krsta :run: :okac: , oko nečijeg čela? :D
teskeredzic_22
Grijem se na: Toplane
Vozim: Peugeot

#81360 Re: SDA-All about

Post by teskeredzic_22 »

EFD22 wrote: 27/12/2022 10:44
redhat wrote: 27/12/2022 10:33

Sve potpis uz jednu laganu modifikaciju termina promjene - mi se necemo riješiti SDA recidiva za Tvog i mog zivota, nažalost.
Doći će do jednog čiščenja ali isključivo ukoliko osmorka uspije prepoznati istorijski trenutak i zadatak koji je pred njima i ukoliko uspiju zanemariti lične animozitete i sujete a to će im jako teško ići jer već sad tu imaju problema. Također treba uzeti u obzir i to da su najjači kadrovi osmorke ujedno i jedini koji znaju kako se fajtati sa zelenima upravo potekli iz njedara sda - ne tvrdim da im namjere nisu dobre, treba im dati priliku i prostor a nadat se da se neće uljuljkati kad dodju na vlast i da nece ponavljati iste greske.
To da je SDA najvece zlo koje jer zadesilo bosance i bosnjake od kuge iz srednjeg vijeka na ovamo, u to valjda nema sumnje.
Čistićemo se mi njih isto kao i domaćih izdajnika i kvislinga iz prošlog rata i to će da traje, tito je bio puno konkretniji a ni njemu nije uspjelo kako treba.
Kakva istina...

To je tačno tako i ne bih mogao dodati ništa na sve ovo.

Ako trojki osmorki ne uspije makar vidno započeti proces čišćenja od raka zvanog SDA, onda svaki iole normalan Bosanac treba da pakuje kofere čim vidi da od ovog svega nema ništa. Jer ostati ovdje a da se SDA pita pa makar i za izgled mjesne zajednice je čisti mazohizam.
Ne nadajte se ovome , ili pakujte kofere ili čekajte bolja vremena.
Pobjeda osmorke je velika jer to je korak ka nekoj sedmorki , šestorki ili dvojki u narednim decenijama.
Da li će se SDA povremeno vraćati u igru - vjerovatno ali s obzirom da je izgubila naklonost međunarodne zajednice i to najviše zbog kritika Deda Mraza i prozadpadnjačke kulture i načina života te civilizacijskih vrijednosti , primanjem iranskog ambasadora u zvaničnu audijenciju u momentu kada ga svi odbijaju zbog brutalnog kršenja ljudskih prava i sloboda u vlastitoj zemlji , više vjerujem da će oni ostati neka snažnija varijanta današnjeg SDS-a jer će ih IZ i dalje (ne)formalno podržavati.

Od osmorke NEMOJTE OČEKIVATI PROMJENE zbog :

- oni su u vlastitim strankama prvenstveno radi vlastite koristi a ne opšteg dobra. Konaković i Nikšić govore lijepo i populistički , vjerujem obojici ali ne vjerujem ljudima uz njih. Njihov uticaj neće biti dovoljan niti će oni odsijecati i javno kritikovati sve kancere u vlastitim strankama. Uz časne izuzetke i dužno poštovanje istim članovi tih stranaka se suštinski, osim donekle ideološki i civilizacijski , ne razlikuju od SDA članova , to jeste oni članstvo i te partije vide kao rezultat ličnog napredovanja ali ne na osnovu zasluga , znanja i vrijednog rada nego na osnovu podobnosti , štela , klijentelizma , mutnih radnji u javnim nabavkama , skrivanja nekompetencije i sl. , nedostatka bilo kakve strategije razvoja u bilo kojoj oblasti , prodavanja komadfića gradskih zelenih površina različitim Tibrama i svim ostalim štetočinama koji su pored ovoliko slobodnog i nenaseljenog prostora pretrpali i zagušili naše gradove zarad profita a općine i kantoni zarad poreza koje će ubrati.
- osmorka je skup različitih stranka i različitih ciljeva , i ma kako njihova programska koalicija bila jasna i korisna , njihovi individualni ciljevi će prevladati nauštrb koalicije ako dođe kod vage a posebno će biti teško imati jedinstven stav prema Dodiku i HDZ-u.

Od osmorke , Dodika i HDZ-a treba očekivati u naredne četiri godine da krenu s pregovorima s Evropskom Unijom , eventualno NATO-om (trebalo bi doći i do ovoga) da nema blokiranja rada institucija , da neke osnovne operativne stvari ekonomskog tipa na državnom i entitetskim nivoima funkcionišu i to je to.
Bezbjedni na vlasti , kontrolišu službe , a a što manje kritike osmorke ka HDZ-u i SNSD-u će održati ovu vlast funkcionalnom 4 godine što je jako bitno.

Od trojke u KS treba očekivati sve vrste komunalno-ekonomskih promjena koje se mogu desiti , još veću transparentnost u radu od dosadašnje , volio bih i kada bi sarajevski DF podržao trojku pa makar i neformalno jer bi to značilo da lijeve partije minus NIP ipak vode Kanton.

Ideološko-civilizacijske promjene u drugim kantonima ne treba očekivati jer su iseljavanja iz drugih krajeva ogromna , pogotovo od strane progresivne raje i od one koja nije na budžetu , ljudi sele na zapad ili u Sarajevo.

To je to ljudi.
Ova vlast i retorika se trebala nastaviti 2006 godine padom vlade Terzića i Ivanića , dobili smo 16 godina minusa i sad ćemo čekati bar deset da se vratimo na nivo 2006.

:bih:
Last edited by teskeredzic_22 on 27/12/2022 12:07, edited 4 times in total.
dr_Evil

#81361 Re: SDA-All about

Post by dr_Evil »

Novak20 wrote: 27/12/2022 11:45
dr_Evil wrote: 27/12/2022 10:13 Neg, divi sta nam rade kolegi forumasu:

Red je bio da napise ko mu prijeti, ako pretpostavim da je HDZ pa na njih je navikao, ako pretpostavimo da je SDA onda nek napusta stranku posto je u koaliciji sa njima.

U svakom slucaju zelim mu da se sve to sto prije zavrsi.

Lik se boji i "sv. Nikole". :D

“Ja kao Bošnjak ne mogu svoju djecu odvesti na Advent gdje će ih dočekati sv. Nikola i pomaziti ih i staviti križ na čelo”, kazao je Kajan.
Svasta se kotura, nije trebao da se zove Advent, u Mo se uvijek zvao Zimski grad, i tako je trebalo da ostane. Mislim da je tada u tom smislu bila ta izjava.

A inace mnogo toga mu se moze prigovorit.
ZoomZoomKiwi

#81362 Re: SDA-All about

Post by ZoomZoomKiwi »

Ne razumijem ovo da ne može djecu odvesti na advent.

Bio sam po cijeloj Europi na raznim adventima nisam nigdje dobio neželjeno krštenje niti pomazanje.

Je l' ja negdje griješim ili?
Logovan

#81363 Re: SDA-All about

Post by Logovan »

Novak20 wrote: 27/12/2022 11:45 Lik se boji i "sv. Nikole". :D

Kakva je ovo laz? :? Kakav Nikola, kakav kriz? :lol:
dr_Evil

#81364 Re: SDA-All about

Post by dr_Evil »

EFD22 wrote: 27/12/2022 12:02 Ne razumijem ovo da ne može djecu odvesti na advent.

Bio sam po cijeloj Europi na raznim adventima nisam nigdje dobio neželjeno krštenje niti pomazanje.

Je l' ja negdje griješim ili?
Ne grijesis. Nemam citavu pricu iza ovoga, ali znam da je bila rasprava prije godinu dvije zasto je neko mostarski Zimski grad preimenovao u advent, a valjda deda mraza u bozicnjaka.

A onda se Kordic pravio naivan ko francuska sobarica, ko omaklo se.

Valjda se pravi mjesto skupljanja u jednom multi kulti ko fol gradu, pa treba da bude svima prihvatljivo. Nesto kao sto danas cestitamo praznike :)
Novak20

#81365 Re: SDA-All about

Post by Novak20 »

Logovan wrote: 27/12/2022 12:06
Novak20 wrote: 27/12/2022 11:45 Lik se boji i "sv. Nikole". :D

Kakva je ovo laz? :? Kakav Nikola, kakav kriz? :lol:
Nije laž. Ima audio zapis. A možda se javi i dotični forumaš da ovo demantira. :D

https://www.dnevnik.ba/vijesti/advent-u ... lo-2619700
"Ja kao Bošnjak ne mogu svoju djecu odvesti na Advent gdje će ih dočekati sv. Nikola i pomaziti ih i staviti križ na čelo", kazao je između ostalog novinar FTV- Sanel Kajan u napadu, u pauzi sjednice Gradskog vijeća, na mostarskog gradonačelnika Mostara Marija Kordića.

"Sve mi možete spočitavati, a ovo ne možete! Da dijelim grad Mostar na Bošnjake, Hrvate i Srbe, nemojte mi to raditi!", kazao je u odgovoru gradonačelnik Mostara Mario Kordić.

"Zimski grad o kojem vi pričate će biti u skopu Adventa kako je priča osmišljena. Park Zrinjevac će biti osvijetljen kao zimska bajka, da imamo jedan prelijepi ugođaj, a na Šetnici imamo ugostiteljski dio. Zato vas molim sve da stanete na loptu i pusite nas da napravimo kako jest, a naziva ste se uhvatili bez ikakvog razloga", kazao je Kordić.
JohnnyS

#81366 Re: SDA-All about

Post by JohnnyS »

Gospodin je imao izrazito protuhrvatske stavove, moguće da je neka ratna trauma, nipošto ne želim ulaziti u to, čak ni osuđivati jer ne znam što se krije iza tako radikalne retorike pa da mu smetaju čak i natječaji za nove hrvatske riječi u susjednoj Republici Hrvatskoj. Međutim, vrlo je indikativno da je jedna takva protuhrvatski nastrojena osoba udarna igla Demokratske fronte
dr_Evil

#81367 Re: SDA-All about

Post by dr_Evil »

JohnnyS wrote: 27/12/2022 12:21 Gospodin je imao izrazito protuhrvatske stavove, moguće da je neka ratna trauma, nipošto ne želim ulaziti u to, čak ni osuđivati jer ne znam što se krije iza tako radikalne retorike pa da mu smetaju čak i natječaji za nove hrvatske riječi u susjednoj Republici Hrvatskoj. Međutim, vrlo je indikativno da je jedna takva protuhrvatski nastrojena osoba udarna igla Demokratske fronte
On je bio novinar na prvoj liniji fronta, njegovi protuUZP stavovi su razumljivi(nisu moje vrijednosti vecinom). Istini za volju (divi izraza), on ima izrazite i protuSDA stavove.

Ali ovdje je bio upravu, doduse izrazio se odvratno.
JohnnyS

#81368 Re: SDA-All about

Post by JohnnyS »

dr_Evil wrote: 27/12/2022 12:26
JohnnyS wrote: 27/12/2022 12:21 Gospodin je imao izrazito protuhrvatske stavove, moguće da je neka ratna trauma, nipošto ne želim ulaziti u to, čak ni osuđivati jer ne znam što se krije iza tako radikalne retorike pa da mu smetaju čak i natječaji za nove hrvatske riječi u susjednoj Republici Hrvatskoj. Međutim, vrlo je indikativno da je jedna takva protuhrvatski nastrojena osoba udarna igla Demokratske fronte
On je bio novinar na prvoj liniji fronta, njegovi protuUZP stavovi su razumljivi. Istini za volju (divi izraza), on ima izrazite i protuSDA stavove.

ProtuSDA stavovi su mu iz razloga ne jer ima nešto protiv stranke s kojom će biti u koaliciji na federalnom nivou nego zato što misli da su u Mostaru sve dali HDZu.

Meni je još zabavan i kao još jedan primjer dehercegovinizacije mostarskih Bošnjaka koji nigdje ne spominje ništa hercegovačko već je sve bosansko.
dr_Evil

#81369 Re: SDA-All about

Post by dr_Evil »

JohnnyS wrote: 27/12/2022 12:31
ProtuSDA stavovi su mu iz razloga ne jer ima nešto protiv stranke s kojom će biti u koaliciji na federalnom nivou nego zato što misli da su u Mostaru sve dali HDZu.

Meni je još zabavan i kao još jedan primjer dehercegovinizacije mostarskih Bošnjaka koji nigdje ne spominje ništa hercegovačko već je sve bosansko.
Da, da.. i sam ovo spominjem cesto, neko je dao tapiju Hrvatima na izraz "Hercegovac" i "hercegovacko". Svojevremeno dok sam jos imao dobre odnose sa vrhuskom SDA/SDP u Mostaru predlegao sam im da napravimo jednu kampanju pod nazivom "I ovo je Hercegovina" gdje bi obuhvatili sve "spomenike" i tradicije Bosnjaka Hercegovine. Od Duvna, Livna, Stoca, Trebinja.. da se vidi i da se zna.

Valjda sve ide pod projekat ALijine fildzan drzave, a tu mjesta za Dubravca crnih ledja i bijelog stomaka(zato sto puno sade paprike) bas i nema.

Lijepo mi nekad bude neugodno kad odem u 'Rvacku, kazem da sam hercegovac, a ljudi se odma za novcanik uhvate. Pa hajd ti objasni da nije Hercegovina samo oko Sirokog.

Nazalost to je proces koji je u toku, i koji ce se nastaviti.

Ali nek se zna, Hercegovina iako najljepsi dio BiH, ona je samo dio Bosne. Sto je rekao Rizvanbegovic "hercegovacki sultan" koji je prvio izvukao Hercegovinu iz Bosne, iako ja mislim da je bio izdajica, Bosnom se ne moze vladati bez Bosnjaka(pri tome je mislio na ljude iz BiH).
tramvajtrojka

#81370 Re: SDA-All about

Post by tramvajtrojka »

dr_Evil wrote: 27/12/2022 12:26

On je bio novinar na prvoj liniji fronta, njegovi protuUZP stavovi su razumljivi. Istini za volju (divi izraza), on ima izrazite i protuSDA stavove.

Image

sreca pa nije ovo primijetio sto je bilo u Sarajevu sve bi nas proglasio cvijecem hahahah , covjek ima preradikalne stavove :-) :-)
JohnnyS

#81371 Re: SDA-All about

Post by JohnnyS »

I to taman kad se preselio u metropolu.

Advent ga prati
dr_Evil

#81372 Re: SDA-All about

Post by dr_Evil »

tramvajtrojka wrote: 27/12/2022 12:45

Spoiler
Show
Image
sreca pa nije ovo primijetio sto je bilo u Sarajevu sve bi nas proglasio cvijecem hahahah , covjek ima preradikalne stavove :-) :-)
Ima on preradikalne stavove, pretjeruje cesto, ostao je u nekim 90-im. A vas sarajlije i ja cesto smatram cvijecem. Mes cini da bih se ipak i ja trebao kaniti liberala i ljevice pa preci u SDF :D
drug_profi

#81373 Re: SDA-All about

Post by drug_profi »

Nego pod koijm nickom na forumu je cjenjeni forumas?
dr_Evil

#81374 Re: SDA-All about

Post by dr_Evil »

drug_profi wrote: 27/12/2022 13:34 Nego pod koijm nickom na forumu je cjenjeni forumas?
Mislim da su svi lokalni forumasi to davno skuzili, a nije red da javno to pisemo. Ne bih volio ni da moje ime neko ovdje napise. Mozemo da pricamo o tome sta on pod svojim imenom i kao iole javna licnost prica,ali bilo bi glupo da pisemo ko je iza nekog nicka.
Spit_fire

#81375 Re: SDA-All about

Post by Spit_fire »

Djed Mraz, adventi, pokloni i ostalo najmanje imaju veze sa religijom :D cisti konzumerizam i marketing
Post Reply