Naravno da uhljebi ne osjete nikakve pomake, ali zato privatni obrtnici i mala privreda u KS itekako osjeti, uz mlade, porodilje, i socijalne slucajeve. Vi naravno ne spadate no u jednu o ovih kategrija. Vi ste budzetlije koje samo hoce vece plate i 1080 KM naknade.sehohari wrote: ↑26/12/2022 15:44Malinaši su na federalnom.izvrsni direktor wrote: ↑26/12/2022 15:40
Ah govoris o kantonu..ma tacno, nikakve promjene u odnosu na malinaše...nikakvenijedan sda uhljeb nije osjetio napredak...
I da, čovjek reće da nema promjena na lokalu.
Vi to shvatite kako hocete.
Možda bi bilo bolje da pričaš o argumentima, a ne da etiketiraš sagovornika
SDA-All about
- Styling
#81301 Re: SDA-All about
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#81302 Re: SDA-All about
Dobro ba, znamo da ti je mjesto u opstini dobro leglo, pa sad imas vremena da pises 24/7.
Imate li vi ikakve pokazatelje toga da je stanje mnogo bolje?
Neke vijesti o povecanju gdp-a, znatno vece povecanje plata i tkd....? Dosad je izaslo samo da je se i pored te mizerne porodiljske naknade broj novorodjenih znatno smanjio.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#81303 Re: SDA-All about
e čuj GDP
kako da ne. posebno će skočiti nakon gradnje kosmodroma u Butilama.
kako da ne. posebno će skočiti nakon gradnje kosmodroma u Butilama.
- drug_profi
#81304 Re: SDA-All about
To što se broj beba smanjuje i pored mjera Vlade KS, znaci da je šteta koju je SDA pravila godinama tolika da s eljudi ne usuđuju rađati ovdje više. Ne znaju hoće li za godinu dana imati čime dijete hraniti.
Jer se toleriše minimalac od 420 maraka i to se čak smatra platom. To nije ni socijalna pomoć. Od toga ništa čovjek ne može. Ni režije riješiti.
Evo kod mene još dva mlada čovjeka prekidaju ugovor na neodređeno i sa 1. januarom odlaze u germaniju. Plate nisu čemu, ali nisu ni 800 maraka. Oko prosjeka se vrte. I to više nije dovoljno. Hvala Fadilu ekonomskom geniju.
Jer se toleriše minimalac od 420 maraka i to se čak smatra platom. To nije ni socijalna pomoć. Od toga ništa čovjek ne može. Ni režije riješiti.
Evo kod mene još dva mlada čovjeka prekidaju ugovor na neodređeno i sa 1. januarom odlaze u germaniju. Plate nisu čemu, ali nisu ni 800 maraka. Oko prosjeka se vrte. I to više nije dovoljno. Hvala Fadilu ekonomskom geniju.
Last edited by drug_profi on 26/12/2022 16:05, edited 1 time in total.
- PreWiBa
#81305 Re: SDA-All about
GDP per capita.
Ako stvoriš pozitivno poslovno okruženje, raste privreda.
A problem tih naknada, sporo otvaranje firmi... sve je to na lokalnom ili kantonalnom nivou.
Ako nemaš neke brojke koje pokazuju uspješnost nove vlade, sve se opet svodi na "rekla-kazala". Ne moraju biti plate ili GDP. Ali mora biti nešto.
-
made_in_sarajevo
#81306 Re: SDA-All about
https://www.klix.ba/magazin/showbiz/unu ... tid=Zxz2cZ
Cekam dia i zahiragu da joj objasne i onog vehabiju iz udobnog luxemburga
- tramvajtrojka
#81307 Re: SDA-All about
made_in_sarajevo wrote: ↑26/12/2022 17:17 https://www.klix.ba/magazin/showbiz/unu ... tid=Zxz2cZ

sda botovi su okrenuli alijinu unuku protiv Alije
- Baltazar_khan
#81308 Re: SDA-All about
"Unuka Alije koja nije na Alijinom putu"
Al im se nagovorila Nađa, ovo ih bas boli
Kakvi zaostali primitivci smeta im jelka
Kakvi zaostali primitivci smeta im jelka
- SmokingMan
#81309 Re: SDA-All about
Ma na putu je da postane bošnjački Nick Fuentes.
- Chmoljo
#81310 Re: SDA-All about
Kako da ne. Ekononski bum u doba korone, uz redovno karanje sa visih nivoa u vidu poskupljivanja plina ili mijenjanja pondera.sehohari wrote: ↑26/12/2022 16:04GDP per capita.
A problem tih naknada, sporo otvaranje firmi... sve je to na lokalnom ili kantonalnom nivou.
Ako nemaš neke brojke koje pokazuju uspješnost nove vlade, sve se opet svodi na "rekla-kazala". Ne moraju biti plate ili GDP. Ali mora biti nešto.
"Nista osim pruge" je uzrecica koja sa svim dovoljno oslikava stanje uma u koji nas je dovela minder sadakistanska politika.
Prije nego je presao na mracnu stranu, prpa je imao fin spisak uradjenog.
Da bi se osjetili stvarni ucinci pa i gdp, potrebne su politike koje se vode malo dugorocnije. A ne da jednim tenderom rijesis zagadjenje zraka. Sto je otprilike domet razmisljanja prosjecnog covjeka kod nas.
Ono gdje je ova vlada najvise uradila, odnosno Forto ko premijer, jeste ti da je vlast priblizila obicnom covjeku. Ne bjezi od odgovornosti i situacija kada zabrlja. Hvata se u kostac sa velikim problemima.
Ljudi generalno nisu svjesni kako se vladalo, koliko se zaglibilo i koliko ce trebati energije da se dosta stvari promijeni. Za to ce trebati kvalitetni ljudi koje je sve teze naci.
- Chmoljo
#81311 Re: SDA-All about
Cuj "na alijinom putu".tramvajtrojka wrote: ↑26/12/2022 17:26made_in_sarajevo wrote: ↑26/12/2022 17:17 https://www.klix.ba/magazin/showbiz/unu ... tid=Zxz2cZ
sda botovi su okrenuli alijinu unuku protiv Alije![]()
![]()
Jel to dzibril nije ginko popio pa nam zaboravio javiti da je pegamber bio medju nama?
- PreWiBa
#81312 Re: SDA-All about
Reci cu jednu neugodnu stvar.Chmoljo wrote: ↑26/12/2022 17:44Kako da ne. Ekononski bum u doba korone, uz redovno karanje sa visih nivoa u vidu poskupljivanja plina ili mijenjanja pondera.sehohari wrote: ↑26/12/2022 16:04
GDP per capita.
"Nista osim pruge" je uzrecica koja sa svim dovoljno oslikava stanje uma u koji nas je dovela minder sadakistanska politika.
Da bi se osjetili stvarni ucinci pa i gdp, potrebne su politike koje se vode malo dugorocnije. A ne da jednim tenderom rijesis zagadjenje zraka. Sto je otprilike domet razmisljanja prosjecnog covjeka kod nas.
Ono gdje je ova vlada najvise uradila, odnosno Forto ko premijer, jeste ti da je vlast priblizila obicnom covjeku. Ne bjezi od odgovornosti i situacija kada zabrlja. Hvata se u kostac sa velikim problemima.
Ljudi generalno nisu svjesni kako se vladalo, koliko se zaglibilo i koliko ce trebati energije da se dosta stvari promijeni. Za to ce trebati kvalitetni ljudi koje je sve teze naci.
Nas covjek i ne cijeni tu "blizinu". To je nažalost nusprodukt raznih okupatora, komunističke vlasti, ali i 30-godišnje vladavine SDA.
Rekao sam, ne mora biti ekonomija.
Mogu biti i druge bitne stvari. Npr. zagađenje koje si naveo. Svjestan sam da zrak ne može nakon godinu-dvije od jednom biti kao na Alpama, ali opet, brojke moraju pokazati neki pozitivni smjer. Nek je 5% manje, i 5 posto je pozitivno.
Koliko je udesa? Brojke iz zdravstvenog sektora? Uspjeh u obrazovanju? Sve su to pozitivne stvari, gdje bi neko mogao reći "e, ovdje su se pokazali".
Vidio sam ja i prugu, vidio sam i gradnju tunela na Kobiljoj glavi. Ali bi želio i neke druge stvari.
Gradnja puteva, davanje malo para tu i negdje - to je Vučić-politika. Mislim da moramo i možemo bolje.
-
preludezalude
#81313 Re: SDA-All about
Gdje su sada Mladi Muslimani da kritikuju nemuslimanstvo u liku unuke ni manje ni vise nego Alije Izetbegovica. Znaju prosipati pamet i kritikovati sve sto po njima nije tradicija Bosnjaka i vjere. Hajde sad malo kritikujte.
-
konami666
#81314 Re: SDA-All about
Tradicija bošnjaka sto se vjere tiče bi trebala biti crkva bosanska ako ćemo sad iskrenopreludezalude wrote: ↑26/12/2022 18:31 Gdje su sada Mladi Muslimani da kritikuju nemuslimanstvo u liku unuke ni manje ni vise nego Alije Izetbegovica. Znaju prosipati pamet i kritikovati sve sto po njima nije tradicija Bosnjaka i vjere. Hajde sad malo kritikujte.
- drug_profi
#81315 Re: SDA-All about
Bogami djevojce na svom mjestu i u glavi i u drustvu. Inace joj je mati drugacija od dajdze svakako.made_in_sarajevo wrote: ↑26/12/2022 17:17 https://www.klix.ba/magazin/showbiz/unu ... tid=Zxz2cZ
- Dozer
#81316 Re: SDA-All about
Slazem se 100%.HD_2015 wrote: ↑26/12/2022 14:04 Zanimljivo je vidjeti kako oponenti SDA prave istu grešku kao i SDA; bave se glupostima, smatrajući svoje glasače ovcama.
Bakir je tek pred gubitak vlasti progovorio o dosta bitnijim temama (nema sada vremena navoditi), pokazujući time da je cijelo vrijeme znao, ali se pravio budala.
Sada isto radi i nova vlast: malo Djeda Mraza, malo respiratora, malo Sebijine diplome, malo šta je rekao ovaj, šta je rekao onaj. Ista predstava, drugi glumci.
Hoće li se kada ko početi baviti kvalitetom života? Tramvajska pruga - svaka čast, ali to je kap u moru i samo jedno ministarstvo u vladi KS. Svaki nivo i svaka služba treba (početi) raditi svoj posao.
Više sam puta ponovio, novi ne-SDA načelnik opštine u mojoj opštini je gori od starog. Neke stvari iz nadležnosti opštine su postale još gore.
Sada su NIP/SDP/NS pozicija, a ne opozicija. Ne može se samo pljuvanjem po SDA dobiti slijedeći izbori.
Uz jednu opasku - tesko cemo se mi rijesiti SDA naslijedja bar jos 10 godina.
5 bi bilo fantasticno, ali za to kompletna nova vlast mora zapeti k'o mutava u promjene. Bukvalno svaki covjek na poziciji, bilo kojoj. Ali, prije toga se treba rijesiti svih mogucih i nemogucih SDA polupismenih kadrova koje su ustolicavali zadnjih 30 godina.
To je jedan kompletan sistem sacinjen od hiljada ljudi, a njegovo ciscenje i resetovanje ce potrajati bar 4 godine. Samo to. I tek onda se moze poceti pricati o pocetku poboljsanja.
Jwr, sve dok SDA ima svoje ljude na bilo kojoj javnoj funkciji i poziciji, radice sve sto moze da opstruira bilo kakav napredak i poboljsanje.
Ovo ponavljam kao papagaj vec godinama, ali SDA funkcionise na jednom vrlo jednostavnom principu, koji su odlicno usavrsili za 30 godina - tamo gdje vladaju, tu kradu maksimalno i zaokruzuju vladavinu bezgranicnim zaposljavanjem na budzete, ucjenama, mitom, korupcijom i raznim drugim kriminalom.
Tamo gdje vide da gube vlast, ili su vec izgubili, unaprijed pocinju sa spinovanjem i adresiranjem svih svojih nebuloza onima koji ih smjenjuju.
Ovo vidimo najbolje i najjasnije kroz Hayat TV. Evo samo vecerasnji primjer, a svaki dan imamo slican novi - Fadil obecava povecanje penzija za 11%, ali samo ukoliko se usvoji budzet.
A SDA ce uraditi sve da se budzet ne usvoji, jer ce na taj nacin okriviti novu vlast za to.
A to sto su oni jahali i harcili te iste penzionere 30 godina, kroz besmisleni sistem.koji su upravo oni uspostavili, to nikom nista.
Najtuznije je sto ce penzioneri nasjesti na ovaj spin.
Za sve one koji i dalje misle da je SDA nesto dobro, u bilo kojem smislu, taj je totalni idiot jer ta stranka je najvece zlo koje se moglo desiti ovoj zemlji, a s tim i Bosnjacima. Sve su vas prodali za svoj fildzan, pri cemu ih uopste nije zanimalo koliko ce vas biti pobijeno, silovano, zatvoreno i muceno (da jeste, od 96 do danas bi konstantno podnosili tuzbe i protiv pojedinaca, i protiv njihove genocidne tvorevine), a onda su vas nastavili jahati i jasu i u njemu.
Btw, prica o Deda Mrazu traje vec jedno 10 godina, i pokrenula je upravo SDA.
Last edited by Dozer on 26/12/2022 21:08, edited 1 time in total.
-
Hakiz
#81317 Re: SDA-All about
Nije moguće da ću se sa tobom u nečemu složitikonami666 wrote: ↑26/12/2022 19:13Tradicija bošnjaka sto se vjere tiče bi trebala biti crkva bosanska ako ćemo sad iskrenopreludezalude wrote: ↑26/12/2022 18:31 Gdje su sada Mladi Muslimani da kritikuju nemuslimanstvo u liku unuke ni manje ni vise nego Alije Izetbegovica. Znaju prosipati pamet i kritikovati sve sto po njima nije tradicija Bosnjaka i vjere. Hajde sad malo kritikujte.![]()
Ali ću dodati da bi crkva bosanska trebala biti religija svih vjernika u BiH, bez obzira na to kojem narodu pripadaju. Nema prepreke da i BiH Hrvat ili Srbin, ako su vjernici, ne budu vjernici crkve bosanske umjesto katoličanstva ili pravoslavlja.
Ne moraju, naravno, imaju pravo na vjeroispovijest koju hoće, ali zašto da ne. Narodnost i religija nisu jednoznačni.
-
HelaS
#81318 Re: SDA-All about
Baltazar_khan wrote: ↑26/12/2022 17:31 "Unuka Alije koja nije na Alijinom putu"Al im se nagovorila Nađa, ovo ih bas boli
![]()
Kakvi zaostali primitivci smeta im jelka![]()
Možda Alija nije bio radikalan, ali je koketirao sa radikalnim, družio se s njima, slikao i davao im podršku. Nažalost."Jutros me, pored nekih jako lijepih vijesti, dočekalo desetine uvreda u komentarima i privatnim porukama jer sam objavila post s okićenom jelkom i čestitala Božić. Toliko primitivizma i mržnje u nepismenim komentarima sa anonimnih profila osoba koje se predstavljaju kao veliki vjernici, a sebi daju za pravo da sude tome šta je ispravno, a šta pogrešno, zaboravljajući da u našoj vjeri samo Bog sudi čovjeku.
Ja sam muslimanka, odgojena u islamskoj tradiciji i vjeri. Praktikujem svoju vjeru i ponosna sam na to što jesam. Odgojena sam i naučena da čuvam svoje i poštujem tuđe. Rođena sam i odrasla u Sarajevu, kosmpolitskom gradu, kojeg nazivaju i evropskim Jerusalemom, gradu u kojem stoljećima u miru koegzistiraju različite vjere i tradicije.
Sa svojim komšijama i prijateljima sam uvijek slavila, i slavit ću, Bajram, Božić, Uskrs i Vaskrs, Novu godinu i sve ostale praznike. Oni će kod mene jesti baklavu, a meni donositi šarena jaja. Moj sin će u vrtiću s drugovima okititi jelku i dobiti paketić od Djeda Mraza, a mi, njegovi roditelji, trudit ćemo se da ga odgojimo u duhu naše vjere, a prvenstveno da bude dobar čovjek.
Ovim primitivcima koji sa anonimnih profila vrište "Da te vidi dedo!" poručujem: Vi mog rahmetli dedu niste poznavali i nemate prava govoriti u njegovo ime. Nemate prava od njega praviti radikalistu ili fundamentalistu, jer on to nije bio. Niste pročitali njegove knjige i nikad niste shvatili suštinu njegove misli. Za početak, predložila bih vam da prelistate njegovu knjigu "Islam između Istoka i Zapada", ali bojim se da su tolerancija i prihvatanje drugog i drugačijeg koncepti koji izmiču mogućnostima vaših ograničenih umova.
Moj dedo je bio kosmpolita u pravom smislu te riječi. Sebe je nazivao "evropskim muslimanom". Sa jednakim interesom čitao je Bhagavadgitu, Bibliju i Stari Zavjet, Dostojevskog i Šopenhauera. Svoju porodicu je odveo u Rim, u Vatikan, da vide Mikelanđelove kipove i baziliku Sv. Petra. Da li ga to čini izdajnikom svoje vjere?
Veliki "vjernici", umjesto što pišete odvratne komentare po portalima i vrijeđate osobe koje i ne poznajete, prvo očistite ispred svoje avlije. Za kraj ću ostaviti citat našeg poslanika Muhammeda a.s.: "Najbolji musliman je onaj od čijih ruku i jezika su mirni drugi muslimani."
Bili bismo sretniji da je sebe nazivao "bosanskim muslimanom", jer je Evropa krcata radikalnih muslimana i vjernika čija se vjera i kultura ipak donekle razlikuje od bosanske.
No, sve je to nebitno. Iz svoje ateističke pozicije, dajem punu podršku stavovima i načinu razmišljanja Nađe Berberović-Dizdarević, unuci Alije Izetbegovića *edit. Svejedno, ovo je naš, sarajevski, bosanski život i naša veličina, Nađa to zna i poštuje:
Ja sam muslimanka, odgojena u islamskoj tradiciji i vjeri. Praktikujem svoju vjeru i ponosna sam na to što jesam. Odgojena sam i naučena da čuvam svoje i poštujem tuđe. Rođena sam i odrasla u Sarajevu, kosmpolitskom gradu, kojeg nazivaju i evropskim Jerusalemom, gradu u kojem stoljećima u miru koegzistiraju različite vjere i tradicije.
Sa svojim komšijama i prijateljima sam uvijek slavila, i slavit ću, Bajram, Božić, Uskrs i Vaskrs, Novu godinu i sve ostale praznike. Oni će kod mene jesti baklavu, a meni donositi šarena jaja. Moj sin će u vrtiću s drugovima okititi jelku i dobiti paketić od Djeda Mraza, a mi, njegovi roditelji, trudit ćemo se da ga odgojimo u duhu naše vjere, a prvenstveno da bude dobar čovjek.
Last edited by HelaS on 26/12/2022 21:23, edited 1 time in total.
- Chmoljo
#81320 Re: SDA-All about
To prvo sto si napisao, neugodno ili ne, to je tako. Ali isto tako, treba mijenjati, a to ne ide preko noci. Recimo, primjetio sam da ispada da je nekad mudrije ne vracati pare nrodu kroz socijalno davanje, subvenciju ili potporu, jer ljudima je gore sto je neko dobio, a on nije, nego da niko ne dobije.sehohari wrote: ↑26/12/2022 18:16Reci cu jednu neugodnu stvar.Chmoljo wrote: ↑26/12/2022 17:44
Kako da ne. Ekononski bum u doba korone, uz redovno karanje sa visih nivoa u vidu poskupljivanja plina ili mijenjanja pondera.
Nas covjek i ne cijeni tu "blizinu". To je nažalost nusprodukt raznih okupatora, komunističke vlasti, ali i 30-godišnje vladavine SDA.
Rekao sam, ne mora biti ekonomija.
Mogu biti i druge bitne stvari. Npr. zagađenje koje si naveo. Svjestan sam da zrak ne može nakon godinu-dvije od jednom biti kao na Alpama, ali opet, brojke moraju pokazati neki pozitivni smjer. Nek je 5% manje, i 5 posto je pozitivno.
Koliko je udesa? Brojke iz zdravstvenog sektora? Uspjeh u obrazovanju? Sve su to pozitivne stvari, gdje bi neko mogao reći "e, ovdje su se pokazali".
Vidio sam ja i prugu, vidio sam i gradnju tunela na Kobiljoj glavi. Ali bi želio i neke druge stvari.
Gradnja puteva, davanje malo para tu i negdje - to je Vučić-politika. Mislim da moramo i možemo bolje.
To je uzasno. Ali to ne znaci da treba povladjivati takvom ponasanju.
5% manje zagadjenja znaci strasno mnogo para i strasno velike pripreme da bi se krenulo u to. Nazalost, mi smo sada u jis goroj situaciji da ljudi bjeze od plina iako ga imaju razvedenog. To ko uspije rijesiti, rijesice i drzavno uredjenje BiH na zadovoljstvo svih.
A zdravstvo i obrazovanje su segmenti drustva gdje su reforme teske i slozene, a rezultati dolaze tek nakon duzeg perioda. Pa evo sada da odlicis da popunis kadar kojeg nemas, moras cekati 4-5-6-10 godina, da se zavrse specijalizacije, da imas taj kadar. U cetiri godine, tri su vlade bile, tri ministra zdravstva.
Ja se slazem da ne treba ni od koga praviti svetu kravu. U stvari najveca razlika izmedju trojke (osmorka je nesto malo drugo) i SDA jeste u njihovim glasacima. Glasaci trojke nece oprostiti nerad, zajebanciju i jebavanje u zdrav mozak. Dosad su po meni, uvazavali tu cinjenicu.
Ja garantujem da je SDA uradila ovo sto je trojka u proslom mandatu, imala bi 30 zastupnika u kantonalnoj skupstini.
-
YouAreMyDestiny
#81321 Re: SDA-All about
Šta kaže patriota iz Luksemburga o Nađi?
- dembele
- Dozer
-
Seyfo
#81324 Re: SDA-All about
Zaha pojasnio oko Deda Mraza i jelke, sad mi je sve jasno 
-
meridiyan