DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Ateista

#1276 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Post by Ateista »

Zna li neko kako se na HDI motorima 2010. godiste zna kad vrsi regeneraciju?
Nikad ni po cemu to nisam skontao, ili se mozda jako rijetko i pali.

Inace, u ovih 6-7 godina mi se mozda 4-5 puta ukupno pokazala poruka antipolution fault i osjetim da mi ogranici malo snagu.
Odem na autoput i vozim u visokim obrtajima ali ni po cemu ne skontam da to radi, poruka ostane i tek kad ugasim auto irecimo prenoci iduci dan nema vise toga i pocne normalno ici.
Vecinom vozim po gradu, ali opet mi se to jako rijetko desava, i to sto se desilo je bilo u toku zime, ne znam zasto bas tad.

Isto tako nikad mi do sad nije bila poruka da treba zamijeniti kesu sa aditivom, prethodni vlasnik je rekao da je upravo zamijenio, ne znam moze li stvarno trajati toliko dugo ili je on to vec skinuo i supljirao, a ova poruka da je za nesto drugo bila?
ElRe

#1277 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Post by ElRe »

U leru radi na 1000 obrtaja, i tad motora ima malo drugačiji "promukao" zvuk.
rusmir.ba

#1278 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Post by rusmir.ba »

VladaFBiH wrote: 25/10/2022 13:43
rusmir.ba wrote: 25/10/2022 07:34

Ne komplikuju nego im to traze drzave, a i njima nije mrsko, originalni da se kupi kod njih DPF par hiljada € a svi ce izdrzati 4-5god, ili ako im odvezes auto u servisu kaz "tako treba". Sto se tice pravilnika nije mi jasno onda kako iko prodje tehnicki ako je na snazi od 2020.? I posto se sa ovom tehnologijom ne moze utvrditi da li ga ima ili nema (jer i to su rjesili sa nekim busenjem rupica na cijevi) na koji nacin mogu to provjeriti? I ako se i nadje da nema sta onda dalje, auto nece proci jer umjesto EURO6 zadovoljava Euro5 ili 4 i smatra se neispravnim dok nam i dalje auta sa EUR0 ili 1 krstare. Puno nedorečenosti, a ako ikad i krene to opet ce se na tehnickom, kao i do sada, prolaziti bez problema. Sta sve srecem na putu od tih sto prodju tehnicki.

Kako god, DPF je bivsi, pa ako nekad i bude trebalo da se mjenja nov na ebayu je 300€, a nije vise ni polovan u BiH. Ovaj rahatluk bez regeneracije svako dan-dva nema cijenu :)
kao i mnoge stvari u ovoj državi - postoji na papiru ali u praksi ne ali u ovom slučaju je pitanje do kada jer će nas sigurno natjerati da se primjeni isto kao što je donesen

btw. vozim auta sa dpf/fap filterom godinama i nikada ali baš nikada nisam imao situaciju da mi je pokrenuo regeneraciju. Auta su bila: Clio, Peugeot 208, 307 i 308, Megane, Corolla, Octavia & SuperB i s njima sam prešao od 70.000 do 200.000km po BiH (kako s kojim). Sve što sam imao je da mi jednom crkao SCR ali je bio u garanciji. S kojim autom, kojim motorom i na kojim (stvarnim) kilometražama imate taj problem?
Probaj vozit po gradu, prosjek 17km/h. Pa da vidis kako je kad ti upali na pola puta. Ti prekines. Krenes sutra na posao opet krene i ne zavrsi. Onda vozas po mahali da ne prekines i treci put. Druze ovo se ne moze opisati koji je rahatluk. A auto preslo cca 130.000. Nazalost bar pola je grad.
rusmir.ba

#1279 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Post by rusmir.ba »

ElRe wrote: 25/10/2022 11:55 @rusmir.ba koji motor je kod tebe u vozilu?
VW 1.6 81kw
Revolucionar ★

#1280 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Post by Revolucionar ★ »

Glupost je reci da je kupovina nekakvog mid range porodicnog automobila pogresna kupovina auta. Jednostavno, sistem dpf-a na vecini vozila danas je nedorecen i cudan. Nemoguce ga je drzati sasvim urednog u loko uvjetima. Ono sto vecina kaze da ne primjeti regeneraciju, to je jer ne obracas paznju dok te ne krene handrit :D
axe22

#1281 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Post by axe22 »

Revolucionar ★ wrote: 27/10/2022 18:53 Glupost je reci da je kupovina nekakvog mid range porodicnog automobila pogresna kupovina auta. Jednostavno, sistem dpf-a na vecini vozila danas je nedorecen i cudan. Nemoguce ga je drzati sasvim urednog u loko uvjetima. Ono sto vecina kaze da ne primjeti regeneraciju, to je jer ne obracas paznju dok te ne krene handrit :D
7 godina ga drzim urednog u loko uvjetima na vozilu s 250xxx km.
rusmir.ba

#1282 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Post by rusmir.ba »

axe22 wrote: 27/10/2022 20:22
Revolucionar ★ wrote: 27/10/2022 18:53 Glupost je reci da je kupovina nekakvog mid range porodicnog automobila pogresna kupovina auta. Jednostavno, sistem dpf-a na vecini vozila danas je nedorecen i cudan. Nemoguce ga je drzati sasvim urednog u loko uvjetima. Ono sto vecina kaze da ne primjeti regeneraciju, to je jer ne obracas paznju dok te ne krene handrit :D
Jedino ako gazis dnevno po 100km po gradu, tako ispadne za 7god. Kod mene isto star, presao 130.000, a ima bar pola van grada. Da i ja imam duzu rutu kretanja garant bi bio ok. Ne bih nikad prekinuo regen.kad upali. Ovako je npr umjesto 500 puta palio barem 1000. I tad se i puni pepelom. Sta god, vise ne leti pogled na broj okretaja. Manje trosi. Lakse ubrzaje. Pa dokle vidjet cemo.
Evolution_IV
Vozim: 3 Leša

#1283 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Post by Evolution_IV »

ako ga ne gazis ili je dpf ispod mosta, a ne odma iza turba zaboravi, palit ce regeneraciju cesto, taj tvoj pogotovo ako je update uradjen...
axe22

#1284 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Post by axe22 »

rusmir.ba wrote: 03/11/2022 22:43
axe22 wrote: 27/10/2022 20:22
Jedino ako gazis dnevno po 100km po gradu, tako ispadne za 7god. Kod mene isto star, presao 130.000, a ima bar pola van grada. Da i ja imam duzu rutu kretanja garant bi bio ok. Ne bih nikad prekinuo regen.kad upali. Ovako je npr umjesto 500 puta palio barem 1000. I tad se i puni pepelom. Sta god, vise ne leti pogled na broj okretaja. Manje trosi. Lakse ubrzaje. Pa dokle vidjet cemo.
Odnosi se na period kako je vozilo kod mene, uzeto s tih magicnih 150 xxxkm. hhh
Evolution_IV wrote: 03/11/2022 22:57 ako ga ne gazis ili je dpf ispod mosta, a ne odma iza turba zaboravi, palit ce regeneraciju cesto, taj tvoj pogotovo ako je update uradjen...
Kod mene je tacno negdje na sredini auta, tako lagano za ukrasti.
ja71

#1285 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Post by ja71 »

Kod novijih auta je uglavnom teze primijetiti kada regenerira.
To kaze puno ljudi a i ja dijelim to iskustvo.
Prije sam vozio Passata B7, dizel 2.0 snaga 140 KS.
I uglavnom sam mogao primijetiti kada regenerira.

Sada vozim Toyotu Avensis, dizel 2.0 snaga 143 (inace je unutra motor od BMW-a).
Znaci dva jako slicna motora.
I nikada ama bas nikada ne mogu skontati kada regenerira.

A ako prikopcam dijagnozu (OBD2) mogu 100% znati kada regenerira jer tada temperatura izduvnih gasova skoci preko 650°C.
Inace je oko negdje oko 300°C plus/minus 50 po gradu i oko 400 °C po autoputu.

Ako se vozi uglavnom po gradu, generalno se moze reci, sto je auto novije odnosno ima noviju ekolosku normu (Euro 4, Euro 5, Euro 6) to ce biti sklonije problemima sa DPF. Sto je norma novija to je strozija pa DPF mora sve manje mikro-cestice zadrzati.
Zato je bolje ne uzimati Euro 5 ili Euro 6.
Ako imas mogucnost s vremena na vrijeme pritisnuti ga bar na pola sata onda ne bi trebalo biti problema.
acuupo

#1286 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Post by acuupo »

Upalio se dpf na c5 2016 godisnje vec po koji put :-)
Skinu ga operu sve ok narednih 3000km ,upali se opet odem kod majstora ugase gresku vozim 1ooo kilometara otprilike upali se opet , i opet kod drugog majstora skinu dpf kazu cist i prvi i drugi put elem opet oko 3k predjem i opet lampica ,ugase lampicu opet vozim oko 500km upali se ,zamijene mi neki senzor diferencijalnog pritiska koji ide iznad dpf na neke dvije cjevcice i evo opet vozio oko 350 km i opet se upalila :lol: :lol: :lol: pa da vidim ko ce prije vrisnuti ili ja ili c5
E sad
Voznja je cisto otvoreni put i to autoput, znaci 98 posto otvorena cesta naspram 2 posto gradska voznja .
Aditivi sve ok
Auto je 2.0 150hp i cim se ugasi greska auto ide ko formula .
Poslusam forum(prije nego sam krenuo po servisima) kao vece brzine u manjim obrtajima znaci kad motor nije izletio kroz haubu 40min od zenice do sarajeva ,otiso da mi ugasi gresku kaze majstor pa to je dzaba on radi regeneraciju na 1800 obrtaja :run: :shock: :shock:
Auto ima normu 6 i kontam da li da ide gasenje dpf ili da pokusam jos sta ,da li mi neko moze reci iz iskustva na koju ce mu skinuti normu ako ugasim dpf .
ZoomZoomKiwi

#1287 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Post by ZoomZoomKiwi »

acuupo wrote: 03/12/2022 23:22 Upalio se dpf na c5 2016 godisnje vec po koji put :-)
Skinu ga operu sve ok narednih 3000km ,upali se opet odem kod majstora ugase gresku vozim 1ooo kilometara otprilike upali se opet , i opet kod drugog majstora skinu dpf kazu cist i prvi i drugi put elem opet oko 3k predjem i opet lampica ,ugase lampicu opet vozim oko 500km upali se ,zamijene mi neki senzor diferencijalnog pritiska koji ide iznad dpf na neke dvije cjevcice i evo opet vozio oko 350 km i opet se upalila :lol: :lol: :lol: pa da vidim ko ce prije vrisnuti ili ja ili c5
E sad
Voznja je cisto otvoreni put i to autoput, znaci 98 posto otvorena cesta naspram 2 posto gradska voznja .
Aditivi sve ok
Poslusam forum(prije nego sam krenuo po servisima) kao vece brzine u manjim obrtajima znaci kad motor nije izletio kroz haubu 40min od zenice do sarajeva ,otiso da mi ugasi gresku kaze majstor pa to je dzaba on radi regeneraciju na 1800 obrtaja :run: :shock: :shock:
Auto ima normu 6 i kontam da li da ide gasenje dpf ili da pokusam jos sta ,da li mi neko moze reci iz iskustva na koju ce mu skinuti normu ako ugasim dpf .
Ako je registrovan u BiH šta te briga za normu. Nije baš da kod nas na tehničkom uzimaju za ozbiljno izmjerene vrijednosti sastava izduvnih gasova.

Skidaj to govno i bit ćeš miran.

Ako te baš zanima, vjerovatno će spasti sa Euro6 na Euro4. Barem što se čestica čađi tiče.

Ima li to čudo AdBlue?
acuupo

#1288 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Post by acuupo »

Ugasen mu je adblue ,ma ne mogu vremenski do Pavica u Tuzlu treba mi 4h voznje do njih ,vjerujem da bi ga oni skontali u 10 min sta mu je .Kontam u ovlasteni u Sarajevo da vidim sta ce reci i oni .
seno_bh

#1289 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Post by seno_bh »

Pozdrav
Da podjelim iskustvo sa dpfom
Nakon sto je vise puta palio se u kratkom vremenu, bio skoro 70% zaprljan
Odlucim se na ukidanje
Odnosno izbusen je, iskljucen softverski dpf, egr i klapne usisa
Nakon par dana i pređenih otprilike 100 km auto stade, ne moze se pokrenit, zablokirala klapna usisa
Skine se klapna, ocisti, međutim opet u voznji ponekad zatrza ali ipak nastavi se kotrljat, dok nije nakon par dana opet ista stvar, auto radi, ali ne moze se pokrenit, nema zraka, klapna valda blokirala, auto cesto dizalo obrtaje na 1000 dok je vruc motor
Sad sam odvezao majstoru, valda ce nanovo instalirat sve, ali nije mi jasno otkud ti belaji
Na kraju da kazem da je u pitanju Golf 6 TDI iz 2010 god.
laik1981

#1290 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Post by laik1981 »

EFD22 wrote: 03/12/2022 23:29
acuupo wrote: 03/12/2022 23:22 Upalio se dpf na c5 2016 godisnje vec po koji put :-)
E sad
Aditivi sve ok
Ako je registrovan u BiH šta te briga za normu. Nije baš da kod nas na tehničkom uzimaju za ozbiljno izmjerene vrijednosti sastava izduvnih gasova.

Skidaj to govno i bit ćeš miran.

Ako te baš zanima, vjerovatno će spasti sa Euro6 na Euro4. Barem što se čestica čađi tiče.

Ima li to čudo AdBlue?
Smije li se izaci u EU sa autom kojem je ukinut dpf i egr? Ja cuo da ako te uhvate moras auto slepom vratiti, a valjda imaju neke mobilne uredjaje i mogu mjeriti te gasove kada te zaustave..
Throttle

#1291 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Post by Throttle »

Sanse da te uhvate su minimalne. Ja sam u sloveniji u prosjeku 2 dana sedmicno u zadnjih 2 godine, vidio dvaput patrolu, jednom me zaustavili u manjem mjestu da provjere gdje se vozikamo i to je to. Zna bit punkt s vagom a kontrola putnickih rijetko tj. nisam nikako vidio. U austriji isto relativno rijetko bilo kakva kontrola. Ne znam za dalje, moguce da u Njemackoj bude toga. I oni masovno vade to iz auta
kabal1337

#1292 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Post by kabal1337 »

U holandiji auta sa downpipe ( dizeli) hladno prolaze tehnicki, voze se po njemackoj Nurburingu. Znaci registrovana vozila.
Znaci ne nas fazon dpf oklop, vec cista cijev.
Tadin

#1293 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Post by Tadin »

Imam Opel Insigniu 2012 godište 2.0 150 Ks.
Isto su krenuli problemi sa DPF filterom, opel jednostavno upali safe mode, odvedeš majstoru, on odblokira, softverski pokrene regeneraciju, našprica motor nekim sredstvom, malo provoza automobil i miran si neko vrijeme, nakon čega se opet upali lampica.
Nakon 2-3 ovakva eventa, malo sam istraživao internet i uradio sljedeće.
Prvo sam zamjenio senzor ispušnih plinova koji je osnovni senzor koji javlja da je filter pun.
Prije svega automobil uopće nikad na konzoli mi nije izbacio upozorenje da je DPF pun i da nastavim voziti. Ama baš nikad.
Koliko sam upratio, kad se takvo upozorenje javi, onda se događa aktivna regeneracije DPF filtera i ako se prate upute, rješi se samo od sebe.
Meni se safe mod aktivirao zbog toga što je automobil pokušavao sa pasivnom regeneracijom te ju nakon tri pokušaja nije uspjevao završiti, jer se ona prekine. Vjerojatno sam sam to radio jer je teško primjetiti kad to auto radi (povećana potrošnja, miris auspuha i sl).
Srećom, ovisno od proizvođača do proizvođača, kad se radi pasivna regeneracija, automobil prvo aktivira sve električne potrošače u automobilu da bi "provjerio" da automobil ima dovoljno struje za proces.
Ovo je bitno jer se onda jednostavno instalira led lampica u odgovarajući strujni soket koja onda služi kao indikator da je ecu aktivirao potrošače te samim tim planira provesti regeneraciju.
Kad se lampica ugasi, idealno je da se auto nastavit voziti, mada sam i bezbroj puta to dovršio u leru na parkingu.
Što se tiče čišćenja u vožnji, ipak mislim da je idalno to raditi na 2000 obrtaja u zadnjoj brzini i da nema potrebe da se to radi na višim obrtajima i opterećuje motor.
Evo threada na temelju kojeg sam radio: https://www.vauxhallownersnetwork.co.uk ... tor.609721
a evo forumašu što ima C5 prijedlog https://www.youtube.com/watch?v=i4BZNun ... adDolhescu
S obzirom na probleme, mislim da vrijedi pokušati jer ja od ovog nisam imao više problema sa njom.
Što se tiče skidanja komplet sustava, nisam za to. Kad tad će regulativa i nas dočekati pa će to biti sastavni dio tehničkog pregleda, a mislim da su u Hrvatskoj već započeli sa tim. Kome se to da raditi, slobodno.
kabal1337

#1294 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Post by kabal1337 »

Tadin wrote: 05/12/2022 15:18 Imam Opel Insigniu 2012 godište 2.0 150 Ks.
Isto su krenuli problemi sa DPF filterom, opel jednostavno upali safe mode, odvedeš majstoru, on odblokira, softverski pokrene regeneraciju, našprica motor nekim sredstvom, malo provoza automobil i miran si neko vrijeme, nakon čega se opet upali lampica.
Nakon 2-3 ovakva eventa, malo sam istraživao internet i uradio sljedeće.
Prvo sam zamjenio senzor ispušnih plinova koji je osnovni senzor koji javlja da je filter pun.
Prije svega automobil uopće nikad na konzoli mi nije izbacio upozorenje da je DPF pun i da nastavim voziti. Ama baš nikad.
Koliko sam upratio, kad se takvo upozorenje javi, onda se događa aktivna regeneracije DPF filtera i ako se prate upute, rješi se samo od sebe.
Meni se safe mod aktivirao zbog toga što je automobil pokušavao sa pasivnom regeneracijom te ju nakon tri pokušaja nije uspjevao završiti, jer se ona prekine. Vjerojatno sam sam to radio jer je teško primjetiti kad to auto radi (povećana potrošnja, miris auspuha i sl).
Srećom, ovisno od proizvođača do proizvođača, kad se radi pasivna regeneracija, automobil prvo aktivira sve električne potrošače u automobilu da bi "provjerio" da automobil ima dovoljno struje za proces.
Ovo je bitno jer se onda jednostavno instalira led lampica u odgovarajući strujni soket koja onda služi kao indikator da je ecu aktivirao potrošače te samim tim planira provesti regeneraciju.
Kad se lampica ugasi, idealno je da se auto nastavit voziti, mada sam i bezbroj puta to dovršio u leru na parkingu.
Što se tiče čišćenja u vožnji, ipak mislim da je idalno to raditi na 2000 obrtaja u zadnjoj brzini i da nema potrebe da se to radi na višim obrtajima i opterećuje motor.
Evo threada na temelju kojeg sam radio: https://www.vauxhallownersnetwork.co.uk ... tor.609721
a evo forumašu što ima C5 prijedlog https://www.youtube.com/watch?v=i4BZNun ... adDolhescu
S obzirom na probleme, mislim da vrijedi pokušati jer ja od ovog nisam imao više problema sa njom.
Što se tiče skidanja komplet sustava, nisam za to. Kad tad će regulativa i nas dočekati pa će to biti sastavni dio tehničkog pregleda, a mislim da su u Hrvatskoj već započeli sa tim. Kome se to da raditi, slobodno.
Aid Dzambo
nagibSA

#1295 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Post by nagibSA »

Koliko se sad krece cijena ukidanja DPF-a, mehanicki+softverski?
Qwerty1234

#1296 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Post by Qwerty1234 »

nagibSA wrote: 21/12/2022 20:19 Koliko se sad krece cijena ukidanja DPF-a, mehanicki+softverski?
Dpf i egr off mehanika + softwer oko 200-250 KM.
Zavisi gdje.
nagibSA

#1297 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Post by nagibSA »

Ne bih EGR (ventil) iskljucivao, samo DPF. "Moj" majstor mi trazio 350 KM, pa reko' da vidim je l' do mene ili njega. Nesto mi mnogo. :)

Ne skida se nista, samo se saće probusi na par mjesta borerom 10-kom. Ne vjerujem da se prcka mnogo po softveru, vjerovatno samo iskljuce regeneraciju.

Bilo kako bilo, mnogo para uzimaju, bas k'o da trebas Tesla biti. Doduse nije ovo jedino, ali...
basicm

#1298 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Post by basicm »

Ma da, samo borerom :)
Koji su to klocevi…
nagibSA

#1299 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Post by nagibSA »

basicm wrote: 22/12/2022 13:23 Ma da, samo borerom :)
Koji su to klocevi…
Ko? Mi ili oni, ili oboje :D

Ja mislim da tako rade, ne skidaju ni saće ni komplet dpf. Vjerovatno bi se zvuk promjenio komplet da skinu sve, a i lakse vi se skontalo da je nesto dirano na dpfu.

Ali opet, platio bih i vise ako ce uraditi kako treba, da ne bude nus pojava i da sam miran. Ne bih po svaku cijenu gledao samo najjeftinije, jer danas svako sve radi.

Nema mi druge, zacepio skroz, ni prisilna regeneracija ne pomaze, presao 260k km.
radostan dan

#1300 Re: DPF/FAP filteri skidanje, off, delete

Post by radostan dan »

nagibSA wrote: 21/12/2022 20:19 Koliko se sad krece cijena ukidanja DPF-a, mehanicki+softverski?
dosta vremena si u ekološkoj državi, banjaš se na plaži pod unesko zaštitom...
i skidaš DPF?
gdje će ti duša nagibe... :mrgreen:
Post Reply