Hajd malo podrobnije objasni ovo...laik1981 wrote: ↑21/12/2022 13:22Taj godisnji izvjestaj je usvojen i prije nekih mjesec i po dana kada Dodik nije bio nicim ucijenjen da to uradi.. Isto tako ce biti usvojen i iduce godine.. Kada vas se slusa ispadne da je taj ANP usvojen samo jednom.. Sam ulazak u nato je sasvim odvojeno pitanje u odnosu na ANP.. U samom tom dokumentu stoji da ANP ne prejudicira ulazak u NATO, te da ce za eventualni ulazak u NATO, ako nas tamo nekad pozovu, biti potrebno odlucivanje u drzavnom parlamentu.. Srbija je trenutno na visem stupnju suradnje sa NATO-om nego mi..archi_a wrote: ↑21/12/2022 13:09 Nema šuplje. Da bi se ušlo u NATO, mora se prolaziti procedura. Procedura, kroz papire nalaže da se šalje ANP. Uslovima je tako predviđeno. Ljudi moraju imati sve papire da bi bilo regularno. Koliko će ANP-ova biti poslano do trenutka kada će tijela nadležna za to reći dosta je, idemo na veći level nije precizirano. Možda više ni jedan, možda još tri, ali je proceduralno ispoštovano. Secesionisti nisu htjeli da čuju za papir! Znamo dobro šta je dodik govorio na tu temu. Podsjetnik:"nisam ja budala, neću da pošaljem ni prazan papir u NATO, pa da ovi na zapadu sutra kažu, evo, Bosna je ispunila uslove, sad ćemo ih primiti".
Godinu dana kasnije, šalje se program reformi, milorad ulazi u državnu vlast, odobravaju se mandati.
A tada opozicija sa nikšićem, i ostalim gušterima, oborenih noseva udaraju nisko na sda i df, kao ovi prave koaliciju sa snsd-om i hdz-om. Spinuju, te nije anp, te popustili ste snsd-u.
A šta danas imamo, sad oni bjanko potpisuju, ne treba ništa zauzvrat, samo nam dajte fotelje, ebem li im sve.
Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
-
Vaya
#69351 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
- lerdi
#69352 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Jel moguće ovoliko lagati zbog čistog političkog neslaganja? Pitanje je i za tebe i za ovog sajbera. Čuj ANP odvojen od članstva u NATO, a ANP ustvari ključni dio MAP-a koji je ustvari akcioni plan za članstvo u NATO. I kakvu onda razmjenu mišljenja očekujete? Ovo što vi radite je spinovanje, izvrtanje činjenica i prikazivanje vlastitih fikcija kao činjenica.laik1981 wrote: ↑21/12/2022 13:22Taj godisnji izvjestaj je usvojen i prije nekih mjesec i po dana kada Dodik nije bio nicim ucijenjen da to uradi.. Isto tako ce biti usvojen i iduce godine.. Kada vas se slusa ispadne da je taj ANP usvojen samo jednom.. Sam ulazak u nato je sasvim odvojeno pitanje u odnosu na ANP.. U samom tom dokumentu stoji da ANP ne prejudicira ulazak u NATO, te da ce za eventualni ulazak u NATO, ako nas tamo nekad pozovu, biti potrebno odlucivanje u drzavnom parlamentu.. Srbija je trenutno na visem stupnju suradnje sa NATO-om nego mi..archi_a wrote: ↑21/12/2022 13:09 Nema šuplje. Da bi se ušlo u NATO, mora se prolaziti procedura. Procedura, kroz papire nalaže da se šalje ANP. Uslovima je tako predviđeno. Ljudi moraju imati sve papire da bi bilo regularno. Koliko će ANP-ova biti poslano do trenutka kada će tijela nadležna za to reći dosta je, idemo na veći level nije precizirano. Možda više ni jedan, možda još tri, ali je proceduralno ispoštovano. Secesionisti nisu htjeli da čuju za papir! Znamo dobro šta je dodik govorio na tu temu. Podsjetnik:"nisam ja budala, neću da pošaljem ni prazan papir u NATO, pa da ovi na zapadu sutra kažu, evo, Bosna je ispunila uslove, sad ćemo ih primiti".
Godinu dana kasnije, šalje se program reformi, milorad ulazi u državnu vlast, odobravaju se mandati.
A tada opozicija sa nikšićem, i ostalim gušterima, oborenih noseva udaraju nisko na sda i df, kao ovi prave koaliciju sa snsd-om i hdz-om. Spinuju, te nije anp, te popustili ste snsd-u.
A šta danas imamo, sad oni bjanko potpisuju, ne treba ništa zauzvrat, samo nam dajte fotelje, ebem li im sve.
- dr_Evil
#69353 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Da, upravo to. PARTNERSTVO sa NATO-om. Ne clanstvo! Hvala sto si postavio ovo.Trappist wrote: ↑21/12/2022 13:04 Dok avaz, raport i ostali mediji nove progresivne vlasti pljuju po komsicu, sa zapadne strane svijeta:
"Premijer Velike Britanija Rishi Sunak čestitao je Željku Komšiću izbor za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine dodavši da je nedavno usvajanje Programa reformi pozitivan korak u partnerstvu sa NATO-om.
"Hvala vam na ljubaznoj poruci kojom ste mi čestitali na imenovanju. Isto tako, primite moje iskrene čestitke na ponovnom izboru i inauguraciji za člana Predsjedništva, posvećenog brizi za interese i ravnopravnost svih naroda i građana u Bosni i Hercegovini", rekao je Sunak.
"Nedavno usvajanje Programa reformi je još jedan pozitivan i dobrodošao korak u vašem važnom partnerstvu sa NATO-om", istakao je Sunak."
Istakao je da važba pokazuje da NATO i Srbija rade zajedno i jačaju partnerstvo. „Najbolji način da pokažemo da smo partneri nije da držimo govore. Možemo Vučić i ja da držimo govore satima, jer smo i dobri prijatelji, i govori jesu važni, ali još je važnije delovati. Važno je da se saradnj ne sastoji samo od reči, već i od dela”, rekao je Stoltenberg. Panel, u hotelu „Hajat Ridžensi”, organizuje Beogradski bezbednosni forum, javlja Tanjug.
I onda su fino potpisali suradnju sa NATOM umjesto clanstva. KOmisiju za suradnju s natom, novu odluku, iiiiii sistem koordinacije. Ispotisivali sve, i jos im Dodo zavrnuo usi. Da ne izmisljamo toplu vodu.
I sad se ja i ti prepiremo ovdje ko je veci izdajnik, SDA ili dosadasnja opozicija. Genijalno!
- dr_Evil
#69354 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Uzmimo da je ANP=Program reformi, takvim ga je NATO prihvatio. U njemu stoji da se ne prejudicira clanstvo do nove odluke BIH, + standard za svakoga odluke NATO-a da nas primi. U osnovi mi reformisemo vojsku onako kako mi zelimo, a NATO jednostavno prihvata to. Mogli smo to i bez MAP-a. Drago mi je da smo u njemu, krivo mi je sto smo se vratili 2 koraka unazad sto se tice clanstva.lerdi wrote: ↑21/12/2022 13:32
Jel moguće ovoliko lagati zbog čistog političkog neslaganja? Pitanje je i za tebe i za ovog sajbera. Čuj ANP odvojen od članstva u NATO, a ANP ustvari ključni dio MAP-a koji je ustvari akcioni plan za članstvo u NATO. I kakvu onda razmjenu mišljenja očekujete? Ovo što vi radite je spinovanje, izvrtanje činjenica i prikazivanje vlastitih fikcija kao činjenica.
Najvaznije zahtjeve od NATO-a nismo bili u stanju ispuniti, zbog toga je MAP bio zaustavljen. Od sevapa su nam ih sklonili, a mi smo im se popisali u facu.
-
konami666
#69355 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Nego da malo popustite sa natom i sa EU, šta se radi TRENUTNO da građanima bude bolje? NATO i EU su za pametne i obrazovane, ne za krezave. Šta se radi po pitanju toga da svakodnevnica bude bolja? Hoće li i dalje kultura biti boze me sačuvaj, hoće li se i dalje bacati smeće po ulici, hoće li se i dalje svake godine pred zimu bacati grah da se vidi kakvo će zagađenje biti zraka po većim gradovima itd? Rekao bi čovjek nema nikakvih drugih problema, samo NATO i EU. Prvo sapun pa onda parfem.
-
seksi_ideje
#69356 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Malo strpljenja. Sutra cu baciti kasike pa da vidim.konami666 wrote: ↑21/12/2022 14:19 Nego da malo popustite sa natom i sa EU, šta se radi TRENUTNO da građanima bude bolje? NATO i EU su za pametne i obrazovane, ne za krezave. Šta se radi po pitanju toga da svakodnevnica bude bolja? Hoće li i dalje kultura biti boze me sačuvaj, hoće li se i dalje bacati smeće po ulici, hoće li se i dalje svake godine pred zimu bacati grah da se vidi kakvo će zagađenje biti zraka po većim gradovima itd? Rekao bi čovjek nema nikakvih drugih problema, samo NATO i EU. Prvo sapun pa onda parfem.
- dr_Evil
#69357 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
To je greska ogromna osmorke, trebali su pokazati da su iznad politike i postaviti nekoga ko sto je Faruk Hodzic za premijera. ALi jok, metni Nerku. Mislim bolji je Nerko 1000 puta od DilFe, ali opet nije u tome stvar.konami666 wrote: ↑21/12/2022 14:19 Nego da malo popustite sa natom i sa EU, šta se radi TRENUTNO da građanima bude bolje? NATO i EU su za pametne i obrazovane, ne za krezave. Šta se radi po pitanju toga da svakodnevnica bude bolja? Hoće li i dalje kultura biti boze me sačuvaj, hoće li se i dalje bacati smeće po ulici, hoće li se i dalje svake godine pred zimu bacati grah da se vidi kakvo će zagađenje biti zraka po većim gradovima itd? Rekao bi čovjek nema nikakvih drugih problema, samo NATO i EU. Prvo sapun pa onda parfem.
-
Vaya
#69358 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ok, posto u MAP-u stoji da ne prejudicira da cemo postati clan NATO, hajd nam reci koji je to NATO-v integracijski proces u kojem pise kada aktivirate taj program i kada ispunite obaveze iz tog programa da ce biti zagarantovano clan NATO saveza, pa da to sapnemo nasim politicarima, pa da apliciraju za taj program, a ne MAP...dr_Evil wrote: ↑21/12/2022 14:10Da, upravo to. PARTNERSTVO sa NATO-om. Ne clanstvo! Hvala sto si postavio ovo.Trappist wrote: ↑21/12/2022 13:04 Dok avaz, raport i ostali mediji nove progresivne vlasti pljuju po komsicu, sa zapadne strane svijeta:
"Premijer Velike Britanija Rishi Sunak čestitao je Željku Komšiću izbor za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine dodavši da je nedavno usvajanje Programa reformi pozitivan korak u partnerstvu sa NATO-om.
"Hvala vam na ljubaznoj poruci kojom ste mi čestitali na imenovanju. Isto tako, primite moje iskrene čestitke na ponovnom izboru i inauguraciji za člana Predsjedništva, posvećenog brizi za interese i ravnopravnost svih naroda i građana u Bosni i Hercegovini", rekao je Sunak.
"Nedavno usvajanje Programa reformi je još jedan pozitivan i dobrodošao korak u vašem važnom partnerstvu sa NATO-om", istakao je Sunak."
Istakao je da važba pokazuje da NATO i Srbija rade zajedno i jačaju partnerstvo. „Najbolji način da pokažemo da smo partneri nije da držimo govore. Možemo Vučić i ja da držimo govore satima, jer smo i dobri prijatelji, i govori jesu važni, ali još je važnije delovati. Važno je da se saradnj ne sastoji samo od reči, već i od dela”, rekao je Stoltenberg. Panel, u hotelu „Hajat Ridžensi”, organizuje Beogradski bezbednosni forum, javlja Tanjug.I onda su fino potpisali suradnju sa NATOM umjesto clanstva. KOmisiju za suradnju s natom, novu odluku, iiiiii sistem koordinacije. Ispotisivali sve, i jos im Dodo zavrnuo usi. Da ne izmisljamo toplu vodu.
I sad se ja i ti prepiremo ovdje ko je veci izdajnik, SDA ili dosadasnja opozicija. Genijalno!
- lerdi
#69359 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Sad već trolaš jer odbijam da neko ko se zna prijaviti na forum na ovaj način rezunuje stvari. Al hajd da se malo zabavimo kad očito diskusija ide u tom smijeru. Možeš li mi molim te obrazložiti kako smo se vratili 2 koraka nazad što se tiče članstva i kako si došao do zaključka da mi reformišemo vojsku kako mi hoćemo a ne prema NATO standardima?dr_Evil wrote: ↑21/12/2022 14:14Uzmimo da je ANP=Program reformi, takvim ga je NATO prihvatio. U njemu stoji da se ne prejudicira clanstvo do nove odluke BIH, + standard za svakoga odluke NATO-a da nas primi. U osnovi mi reformisemo vojsku onako kako mi zelimo, a NATO jednostavno prihvata to. Mogli smo to i bez MAP-a. Drago mi je da smo u njemu, krivo mi je sto smo se vratili 2 koraka unazad sto se tice clanstva.lerdi wrote: ↑21/12/2022 13:32
Jel moguće ovoliko lagati zbog čistog političkog neslaganja? Pitanje je i za tebe i za ovog sajbera. Čuj ANP odvojen od članstva u NATO, a ANP ustvari ključni dio MAP-a koji je ustvari akcioni plan za članstvo u NATO. I kakvu onda razmjenu mišljenja očekujete? Ovo što vi radite je spinovanje, izvrtanje činjenica i prikazivanje vlastitih fikcija kao činjenica.
Najvaznije zahtjeve od NATO-a nismo bili u stanju ispuniti, zbog toga je MAP bio zaustavljen. Od sevapa su nam ih sklonili, a mi smo im se popisali u facu.
- dr_Evil
#69360 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Jucer smo to varili, svakome je pisalo da treba odluka NATO Saveza, a samo u nasem da:Vaya wrote: ↑21/12/2022 14:25Ok, posto u MAP-u stoji da ne prejudicira da cemo postati clan NATO, hajd nam reci koji je to NATO-v integracijski proces u kojem pise kada aktivirate taj program i kada ispunite obaveze iz tog programa da ce biti zagarantovano clan NATO saveza, pa da to sapnemo nasim politicarima, pa da apliciraju za taj program, a ne MAP...dr_Evil wrote: ↑21/12/2022 14:10
Da, upravo to. PARTNERSTVO sa NATO-om. Ne clanstvo! Hvala sto si postavio ovo.
I onda su fino potpisali suradnju sa NATOM umjesto clanstva. KOmisiju za suradnju s natom, novu odluku, iiiiii sistem koordinacije. Ispotisivali sve, i jos im Dodo zavrnuo usi. Da ne izmisljamo toplu vodu.
Participation in the MAP does not prejudge any decision on future membership.
Ili sto bi mi napisali u nasem ko fol anp-u. Potrebna je nova odluka nase vrle NSRS
Zaruceni smo, ali nismo jos odlucili da se vjencamo. Vise ono ko babo nas obecao begu, ali mlada bi za
Kceri moja, bekriji
da l’ da te dam
(2x)
Hocu babo, hocu bekriju
i ako je bekrija
on ce da me voli
hocu babo, hocu bekriju
-
Vaya
#69361 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ovo sto si ti napisao, apsolutno nema veze sa mojim pitanjem...dr_Evil wrote: ↑21/12/2022 14:33Jucer smo to varili, svakome je pisalo da treba odluka NATO Saveza, a samo u nasem da:Vaya wrote: ↑21/12/2022 14:25
Ok, posto u MAP-u stoji da ne prejudicira da cemo postati clan NATO, hajd nam reci koji je to NATO-v integracijski proces u kojem pise kada aktivirate taj program i kada ispunite obaveze iz tog programa da ce biti zagarantovano clan NATO saveza, pa da to sapnemo nasim politicarima, pa da apliciraju za taj program, a ne MAP...
Ili sto bi mi napisali u nasem ko fol anp-u. Potrebna je nova odluka nase vrle NSRS![]()
Zaruceni smo, ali nismo jos odlucili da se vjencamo. Vise ono ko babo nas obecao begu, ali mlada bi za
Kceri moja, bekriji
da l’ da te dam
(2x)
Hocu babo, hocu bekriju
i ako je bekrija
on ce da me voli
hocu babo, hocu bekriju
Ako je po tebi MAP pogresan nacin da udjemo u NATO, jer nam NATO okvirnom tekstu NE GARANTUJE clanstvo u savezu, reci mi koji cemo program ili nacin da koristimo koji ce nam to GARANTOVATI...
- dr_Evil
#69362 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Mi reformisemo vojsku onako kako zelimo, tempom koji mi zelimo, i samo onoliko koliko zelimo. NATO nije postavio nikakve uslove pred nas, osim one famozne vojne imovine.lerdi wrote: ↑21/12/2022 14:32
Sad već trolaš jer odbijam da neko ko se zna prijaviti na forum na ovaj način rezunuje stvari. Al hajd da se malo zabavimo kad očito diskusija ide u tom smijeru. Možeš li mi molim te obrazložiti kako smo se vratili 2 koraka nazad što se tiče članstva i kako si došao do zaključka da mi reformišemo vojsku kako mi hoćemo a ne prema NATO standardima?
Naravno ide prema nato standardima, a to je bilo i prije "ANP-a". Bilo i prije sto je Radmanovic potpisao zahtjev za prikljucenje NATO paktu.
Vratili se 2 koraka unazad, evo da se i ja s tobom zabavim posto trolujes:
Ako obecas curi da ces je ozenit za njega, i ona se zaruci s tobom, jos zanemari sto prije toga nisi babovinu upisao na sebe i kupio onu kucu sta si joj obecao prije prstenaa, a ti onda ti kazes evo zaruceni sada , ali ja te ipak necu ozenit, moram odlucit jos malo dok vidim i ostale cure, ali neka mi prstena kod tebe.
To smo mi.
- dr_Evil
#69363 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ja sam odgovorio. Ali hajde, zabavno je, pa cemo opet.Vaya wrote: ↑21/12/2022 14:36Ovo sto si ti napisao, apsolutno nema veze sa mojim pitanjem...dr_Evil wrote: ↑21/12/2022 14:33
Jucer smo to varili, svakome je pisalo da treba odluka NATO Saveza, a samo u nasem da:
Ili sto bi mi napisali u nasem ko fol anp-u. Potrebna je nova odluka nase vrle NSRS![]()
Ako je po tebi MAP pogresan nacin da udjemo u NATO, jer nam NATO okvirnom tekstu NE GARANTUJE clanstvo u savezu, reci mi koji cemo program ili nacin da koristimo koji ce nam to GARANTOVATI...
Mi smo jedini u historiji koji smo napisali DA: SAljemo program reformi, ali to ne znaci da zelimo u NATO. A NATO napisao, Bosna salje program reformi, i nisu rekli zele li u NATO.
Osim ako ima neka forma otvorenog braka sa NATO paktom, ako ima onda nista. Sve uredu.
-
laik1981
#69364 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ma na kraju krajeva nastavice se ovo sto se do sada radilo kada je NATO u pitanju.. Od toga ni Dodik ne bjezi.. Ko tvrdi i zeli da vjeruje da je to dovoljno za pridruzivanje NATO-u neka vjeruje..
- dr_Evil
- 512MB
#69366 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Denis Bećirović je izjavio kako će podržati prijedlog HDZ-a o imenovanju Krišto na ovu poziciju.
"Primjera radi, članovi Predsjedništva BiH za predsjedavajuće Vijeća ministara BiH imenovali su Vjekoslava Bevandu (HDZ) 2010. godine i to Bakir Izetbegović (SDA), Željko Komšić (SDP) i Nebojša Radmanović (SNSD). Denisa Zvizdića (SDA) 2014. godine Mladen Ivanić (PDP), Bakir Izetbegović (SDA) i Dragan Čović (HDZ) i Zorana Tegeltiju (SNSD) 2018. godine Šefik Džaferović (SDA), Željko Komšić (DF) i Milorad Dodik (SNSD). Dakle, 2022. godine ne izmišljamo 'toplu vodu' u pogledu imenovanja predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH", ističe Bećirović.
I Rumenko je na fonu:" Pa i SDA je tako, šta fali i mi ćemo."
Nevjerovatno.
"Primjera radi, članovi Predsjedništva BiH za predsjedavajuće Vijeća ministara BiH imenovali su Vjekoslava Bevandu (HDZ) 2010. godine i to Bakir Izetbegović (SDA), Željko Komšić (SDP) i Nebojša Radmanović (SNSD). Denisa Zvizdića (SDA) 2014. godine Mladen Ivanić (PDP), Bakir Izetbegović (SDA) i Dragan Čović (HDZ) i Zorana Tegeltiju (SNSD) 2018. godine Šefik Džaferović (SDA), Željko Komšić (DF) i Milorad Dodik (SNSD). Dakle, 2022. godine ne izmišljamo 'toplu vodu' u pogledu imenovanja predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH", ističe Bećirović.
Nevjerovatno.
-
sajber87
#69367 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Mala ispravka, denis kaze sda i df512MB wrote: ↑21/12/2022 15:55 Denis Bećirović je izjavio kako će podržati prijedlog HDZ-a o imenovanju Krišto na ovu poziciju.
Nevjerovatno.
-
guruguru95
#69368 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ovi više i ne skrivaju da im je jedini cilj bio da se domognu vlasti. Koga briga za predizborne parole, poruke glasačima i priču o epohalnim promjenama? Na kraju krajeva, ko jebe glasače512MB wrote: ↑21/12/2022 15:55 Denis Bećirović je izjavio kako će podržati prijedlog HDZ-a o imenovanju Krišto na ovu poziciju.
Nevjerovatno.
U narednim godinama ovdje ćemo slušati advokaturu Osmorke i ekstatično branjenje njihovih izjava i poteza, uz ono neizbježno: "Pa i SDA je tako... a šta je radila SDA... SDA je ovo, ono... SDA nas je uništila" itd.
Last edited by guruguru95 on 21/12/2022 16:12, edited 2 times in total.
-
Spit_fire
#69369 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
A koliko je samo uporan u onim debatama sa tezama"SDA KOALIRA SA HDZ"guruguru95 wrote: ↑21/12/2022 16:09Ovi više i ne skrivaju da im je jedini cilj bio da se domognu vlasti. Koga briga za predizborne parole, poruke glasačima i priču o epohalnim promjenama? Na kraju krajeva, ko jebe glasače512MB wrote: ↑21/12/2022 15:55 Denis Bećirović je izjavio kako će podržati prijedlog HDZ-a o imenovanju Krišto na ovu poziciju.
Nevjerovatno.![]()
U narednim godinama ovdje ćemo slušati advokaturu Osmorke i ekstatično branjenje njihovih izjava i poteza, uz ono neizbježno: "Pa i SDA je tako... a šta je radila SDA... SDA je ovo, ono... SDA nas je uništila" itd.![]()
![]()
-
guruguru95
#69370 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ma tragikomedija, prijatelju.Spit_fire wrote: ↑21/12/2022 16:10A koliko je samo uporan u onim debatama sa tezama"SDA KOALIRA SA HDZ"guruguru95 wrote: ↑21/12/2022 16:09
Ovi više i ne skrivaju da im je jedini cilj bio da se domognu vlasti. Koga briga za predizborne parole, poruke glasačima i priču o epohalnim promjenama? Na kraju krajeva, ko jebe glasače![]()
U narednim godinama ovdje ćemo slušati advokaturu Osmorke i ekstatično branjenje njihovih izjava i poteza, uz ono neizbježno: "Pa i SDA je tako... a šta je radila SDA... SDA je ovo, ono... SDA nas je uništila" itd.![]()
![]()
![]()
-
Spit_fire
#69371 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Treba vidjet da nema u onoj fasickli kakav plan B
-
guruguru95
#69372 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
- tramvajtrojka
#69373 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ja i
-
Vaya
#69374 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Fasciniran sam tvojom upornoscu da tvrdis da je nesto istina evo vec par dana, a to ne da nije istina, nego apsolutno nije istina.dr_Evil wrote: ↑21/12/2022 14:47Ja sam odgovorio. Ali hajde, zabavno je, pa cemo opet.
Mi smo jedini u historiji koji smo napisali DA: SAljemo program reformi, ali to ne znaci da zelimo u NATO. A NATO napisao, Bosna salje program reformi, i nisu rekli zele li u NATO.
Osim ako ima neka forma otvorenog braka sa NATO paktom, ako ima onda nista. Sve uredu.
Hajd prati me sad detaljnije...
MAP je program finaliziran i predstavljen od NATO-a, na samitu u Vasingtonu 1999 godine, putem kojeg ce zemlje ex-YU i bivse i komunisticke zemlje da postaju clanice NATO saveza. Sama kreacija MAP-a kao integracijskog programa je krenula od 1996 i do njehovog finalnog formata koji se usvojio 1999 se konstantno razvijao i nadogradjivao. Iako su do tada Poljska, Ceska i Madjarska vec od 1995 pocele da rade na reformama i koje su svaka pojedinacno, ali i grupno pregovarale sa NATO-m za punopravno clanstvo, sve 3 drzave su od 1997 sprovodile reforme koje su diktirane razvojem MAP-a. Tako se desilo, da je 1999 kada je MAP kao integracijski program usvojen, takodjer se desilo da su ove 3 zemlje i primljene u NATO i one se smatraju prvim pokusnim kunicima MAP programa.
Sve ostale zemlje, a govorimo o Slovackoj, Rumuniji, Bugarskoj, Estoniji, Latviji, Litvaniji, Sloveniji, Albaniji, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Makedoniji su zvanicno morale da aktiviraju i ratificiraju finalnu verziju MAP-a kao integracijskog programa kao jedinog nacina da postanu NATO clanice.
To znaci govorimo u sustini 14 zemalja koje su jedino i iskljucivo mogle postati clanice NATO-a, tehnicki gledano 11 zemalja, bez ove prve 3. Znaci konacni format MAP-a usvojen 1999 je kazivao i tada isto kao sto govori i sada, da aktivacija i ispunjenje uslova iz MAP-a ne znaci automatski da ces postati clan NATO, ali ako zelis postati clan NATO-a - MAP je jedini put. Znaci svaka od ovih 11 clanica koje su ratificirale i aktivirale MAP su pristale na stavku MAP-a koji kaze da bez obzira na ispunjenje svih uslova, to nije garant da ce postati clanica NATO-a i nije istina da je to primjenjeno samo za BiH kao sto pises po forumu zadnja 3 dana. Svaka od ovih 11 zemalja nakon sto su ispunile obaveze iz MAP-a, su prije nego sto su poslale zvanicni zahtjev u clanstvo su morale da sprovedu ili referendum ili glasanje u drzavnim parlamentima kao konacan demokratski stav gradjana te zemlje o njihov stavu u ulasku NATO - tako da je to jos jedna neistina koju si iznio kada si rekao, da ce to biti iskljucivo karakteristika za BiH. Nije to nikakav uslov poseban za BiH nego za sve zemlje clanice MAP-a.
MAP kao integracijski program je unificiran za sve zemlje. Sadrzi nekih 8 ili 9 koje zemlja kandidat mora ispuniti. Od ekonomskog, zakonodavnog, sudskog, odmbrambenog, sigurnosno-obavjestajnog, segmenta ljudskih prava i tako dalje. Znaci za sve vrijede iste reforma i postizanje istih ciljeva. Dubinski se poglavlja drugacije tretiraju i drugacije vremenski traju od zemlje do zemlje, jer startna pozicija svake zemlje razlicita, nije problematika ljudskih prava nije ista u Sloveniji i Bugarskoj, kao ni sto nije standard oruzanih snaga u Litvaniji i Albaniji isti.
Jedina razlika koja je BiH kao drzava imala drugacije od ostalih zemalja aspirantica i sto je imala kao uslov da joj se aktivira MAP jeste knjizenje perspektivne vojne imovine. Taj uslov je stavljen ad acta 2017, kada je Turska izlobirala za nas da se taj uslov privremeno ostavi po strani i da ne bude uslov za MAP, nego da se ta obaveza rijesi u procesu rada MAP-a, tj. ispunjavanja vojnog dijela obaveza kroz ANP-ove. Ustavni sud je donio presudu, da RS mora uknjiziti sve 23 perspektivne lokacije na drzavu BiH, te ce to sigurno biti i uradjeno u nekom buducem vremenu, kada se za to steknu nesto povoljniji politicki uslovi.
NATO je kao i do sada, u par navrata pokazao sasvim pristojnu dozu fleksibilnosti za NATO integracijski proces, tako je na primjer ono sto se kod nas problematizira - naziv, da li je Annual National Plan ili je Program of Reforms, istu situaciju imala Estonija i Bugarska, jer zvanicni NATO integracijski program za te 2 zemlje nije isao pod nazivom ANP, nego je bio prilagodjen za njihove drzavne potrebe, jer je i kod njih to u tom trenutku bilo politicko pitanje (znao sam naziv dokumenta kod Bugara, ali sam zaboravio), medjutim sustina i sadrzaj tih dokumenata kod Estonaca i Bugara je bila ista onoj sustini i sadrzaju koju ima zvanicni i formalni oblik ANP. Tako da je to jos jedna neistina koju uporno iznosis, da je BiH jedina zemlja koja je morala mijenjati naziv zvamicnog dokumenta, te da Program Reformi nije isto kao ANP.
Jos jednom ponavljam, MAP u svom originalnom formatu kaze da ratifikacija, aktivacija i ispunjenje obaveza iz MAP-a ne prejudicira clanstvo u MAP, medjutim ni jedna drzava koja je bila pod komunistickom vlascu, clanica Varsavskog pakta ili je bila pod sferom uticaja Sovjetskog saveza nece postati clanica NATO-a dok ne ratifikuje, aktivira i ispuni obaveze iz MAP-a. Treceg puta nema.
Ono sto je naravno zanimljivo, iako MAP kaze da zemlja koja aktivira i ispuni uslove MAP-a, to ne prejudicira clanstvo u NATO, svih 14 drzava, odnosno tehnicki gledano 11 drzava koje su aktivirale MAP i ispunile sve uslove iz MAP-a su na kraju postale clanica NATO saveza.
Paralela sa integracijom u NATO se moze identicno uporediti sa integracijom u EU. A to znaci;
1. Status potencijalnog kandidata
2. Status kandidata
3. Pregovaracki postupak (poglavlja ili klasteri mozda u buducnosti).
4. Podnosenje zahtjeva
5. Odobrenje od strane EU i svake clanice pojedinacno
To sto smo mi postali clanica kandidat - ne garantuje nam da cemo biti clanica EU. To sto mi sutra zatvorimo sva poglavlja i sprovedemo sve potrebne reforme koje od nas EU trazi ne mora znaciti da cemo postati clanica EU, jer neka postojeca clanica EU kroz Vijece Europske Unije moze blokirati clanstvo odredjene zemlje iako je ona ispunila sve trazene uslove samo zato sto politicke codje te clanice EU smatraju proces prosirenja u tom trenutnku kontra prodiktivnim za EU i tu posebnu zemlju. Da li to znaci da pitencijalna clanica ne treba da otvara poglavlja i da pregovara - apsolutno NE, jer to je jedini nacin da se postane clan EU.
Ista je paralela sa NATO. Mi sebe mozemo od 2018 smatrati clanom kandidatom za NATO koji je 2019 zvanicno otvorio proces pregovaranja sa NATO-m i sada kompletiramo razlicita poglavlja kako bi ispunili sve trazene obaveze.
Molim te nemoj vise da botujes po ovom forumu stvari koje svjesno lazes...ukoliko nesto jos da te interesuje konkretno oko NATO integracija, slobodno pitaj - vrlo rado cu ti odgovoriti.
-
meridiyan
#69375 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Osuđeni falsifikator Sakib Pleh: Neću podnijeti ostavku, najbitnije je da sam direktor
https://interview.ba/2022/12/21/osudeni ... -direktor/