nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Dope_Man

#22751 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Dope_Man »

drug_profi wrote: 20/12/2022 14:03 Jeste sve tako ako tako kazete.

Ali zar ima logike u tome da policija tereti putnike koji nisu duzni znati ZOBS kao sto ni ja nisam duzan znati zakon o pomorskoj plovidbi kad sam na trajektu.
Po meni je kriv vozac koji pristaje da vozi nevezane putnike.
Logika je da, ako koristis nesto, trebas da se upoznas sa relevantnim propisima. Dakle ako sjedas u necije auto trebas da znas bar osnove koje moras znati kao putnik - da imas obavezu vezanja (ne pada mi uopste nijedna druga obaveza koju bi morao znati putnik osim vezanja).

Ne zanima nikoga je li ti vozac objasnio ili nije, niti se to moze dokazivati. TI kao putnik nisi ispostovao nesto i tebi ide kazna isto kao sto bi isla za pisanje na trotoaru.
Dimu1927

#22752 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Dimu1927 »

jarane u pravu nema logike, samo ono sto pise :) tako bar pravnici kazu :)
vjeshalica

#22753 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by vjeshalica »

Ateista wrote: 20/12/2022 13:22
drug_profi wrote: 20/12/2022 13:10 Nisam siguran. Ali mi neka logika govori da suvozac ne mora znati propise, dok vozac mora. A drugo, kako prisiliti nekog ko nema vozacku i vozilo da plati kaznu ?
Nije saobracajna kazna jedina, moze biti ometanje javnog reda i mira, ne znam ni za to postoji li nacin da te primora ako nemas vozilo, uostalom ne moras ni posjedovati vozilo da vozis i napravis kaznu, opet isti problem.
Stoji to da suvozac nije duzan poznavati propise ako nema vozacku, ali valjda se ide na to da se podrazumijeva da svako zna.
Nemaju ni svi pjesaci vozacku pa se moraju ponasati u skladu sa Zobsom.
drug_profi

#22754 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by drug_profi »

Dimu1927 wrote: 20/12/2022 15:06 jarane u pravu nema logike, samo ono sto pise :) tako bar pravnici kazu :)
:thumbup:

Ali su mi krvavi ovi sto mi objasnjavaju konstantno... :lol:
Ateista

#22755 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Ateista »

Laplace wrote: 20/12/2022 13:28
Ateista wrote: 20/12/2022 13:22

Nije saobracajna kazna jedina, moze biti ometanje javnog reda i mira, ne znam ni za to postoji li nacin da te primora ako nemas vozilo, uostalom ne moras ni posjedovati vozilo da vozis i napravis kaznu, opet isti problem.
Stoji to da suvozac nije duzan poznavati propise ako nema vozacku, ali valjda se ide na to da se podrazumijeva da svako zna.
Nepoznavanje zakona ili propisa te ne oslobađa odgovornosti zbog njihovih kršenja.
To je tacno, s tim sto bi bilo logicno da se neke osnove zobsa uce u skolama i da se samim tim podrazimijeva da je svako to naucio. Cini mi se da se neke stvari vezane za pjesake i uce, ne znam da li se uci o obaveznom vezanju u autu.
Laplace

#22756 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Laplace »

Ateista wrote: 20/12/2022 22:26
Laplace wrote: 20/12/2022 13:28

Nepoznavanje zakona ili propisa te ne oslobađa odgovornosti zbog njihovih kršenja.
To je tacno, s tim sto bi bilo logicno da se neke osnove zobsa uce u skolama i da se samim tim podrazimijeva da je svako to naucio. Cini mi se da se neke stvari vezane za pjesake i uce, ne znam da li se uci o obaveznom vezanju u autu.
Način prelaska ceste se, na primjer, uči, i to u nižim razredima osnovne škole. Detaljno, sve procedure (gledanje desno pa lijevo pa desno, provjera i stupanje na cestu tek kad si 100% siguran da je prelazak za tebe bezbjedan. Uči se i da se obavezno prelazi na pješački ako je u blizini. Druga je stvar što to malo ko poštuje, i od strane djece i od strane onih koji ih tome uče.

Ne znam kako je danas za ostala pravila u saobraćaju i koliko se tome pažnje posvećuje u školama. Nas su (dok sam bio učenik) učili i da se trotoarom ide desnom stranom, da se ne gura, ne glupira, da se vodi računa kuda i kako hodaš itd. I neki bonton a ne samo članovi ZOBS-a. Bilo nekad u Titovoj Jugoslaviji...
Ateista

#22757 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Ateista »

Laplace wrote: 21/12/2022 10:42

Način prelaska ceste se, na primjer, uči, i to u nižim razredima osnovne škole. Detaljno, sve procedure (gledanje desno pa lijevo pa desno, provjera i stupanje na cestu tek kad si 100% siguran da je prelazak za tebe bezbjedan. Uči se i da se obavezno prelazi na pješački ako je u blizini. Druga je stvar što to malo ko poštuje, i od strane djece i od strane onih koji ih tome uče.

Ne znam kako je danas za ostala pravila u saobraćaju i koliko se tome pažnje posvećuje u školama. Nas su (dok sam bio učenik) učili i da se trotoarom ide desnom stranom, da se ne gura, ne glupira, da se vodi računa kuda i kako hodaš itd. I neki bonton a ne samo članovi ZOBS-a. Bilo nekad u Titovoj Jugoslaviji...
Ja se slabo sjecam toga iz svog skolovanja, ali to i nije cudno s obzirom na okolnosti tada i mijenjanje skola i sredine, cime sam jedan predmet potpuno zaobisao da ga nikad nisam ni imao.
Dobro je da danas to ima, to sto se ne postuje je druga stvar, treba da postoji edukacija da se zna da je svako prosao, trebalo bi i za vezanje pojasa pa da nema izgovora "ja nisam vozac pa ne znam zobs, trebao me vozac upozoriti" i slicno.
JavierBosnia

#22758 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by JavierBosnia »

A zasto policija ne kaznjava pojas na zadnjem sjedistu? I kod mene imaju svi naviku naprijed da se vezu, ali nazad niko nikada. Cak sam i sam takav, kada sam na suvozacu vezem se, ali nazad ne. A opasnost i zakon valjda vrijedi za sve
Throttle

#22759 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Throttle »

Laplace wrote: 21/12/2022 10:42 Način prelaska ceste se, na primjer, uči, i to u nižim razredima osnovne škole. Detaljno, sve procedure (gledanje desno pa lijevo pa desno, provjera i stupanje na cestu tek kad si 100% siguran da je prelazak za tebe bezbjedan.
Il je lijevo-desno-lijevo
Laplace

#22760 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Laplace »

Throttle wrote: 21/12/2022 12:24
Laplace wrote: 21/12/2022 10:42 Način prelaska ceste se, na primjer, uči, i to u nižim razredima osnovne škole. Detaljno, sve procedure (gledanje desno pa lijevo pa desno, provjera i stupanje na cestu tek kad si 100% siguran da je prelazak za tebe bezbjedan.
Tako su nas učili. Danas je desno-lijevo-desno. I mene je čudilo zašto prvo desno.
Throttle

#22761 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Throttle »

Do mog skolovanja su to zamjenili :D
Il si se igro na casu u osnovnoj kad su to pricali :lol:
Dozer

#22762 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Dozer »

Zavisi od pravca saobracaja :D

Ako prelazis jednosmjernu cestu, neces k'o mahnit mlatit glavom lijevo-desno kad ti vozila dolaze samo s jedne strane :D

Osim ako vjezbanje vratne kicme nije u pitanju :D
Last edited by Dozer on 21/12/2022 12:29, edited 2 times in total.
Throttle

#22763 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Throttle »

Moguce da je bila britanska literatura, nisam to uzeo u obzir :lol:
Laplace

#22764 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Laplace »

Dozer wrote: 21/12/2022 12:27

Zavisi od pravca saobracaja :D

Ako prelazis jednosmjernu cestu, neces k'o mahnit mlatit glavom lijevo-desno kad ti vozila dolaze samo s jedne strane :D

Osim ako vjezbanje vratne kicme nije u pitanju :D
Tako je jedan poznanik jednom davno bio u Tuzli sa majkom. Žena valjda prvi put bila u gradu sa jednosmjernim cestama, većinu života nije ni napuštala svoje selo. I tako, krenu oni preći cestu a ona gleda desno i prelazi. Sa lijeve strane auto koči, škripe kočnice sve u 16, vozač bogara i psuje sve po spisku a ona mrtva-hladna prelazi i gleda desno. :-D
Ateista

#22765 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Ateista »

JavierBosnia wrote: 21/12/2022 11:51 A zasto policija ne kaznjava pojas na zadnjem sjedistu? I kod mene imaju svi naviku naprijed da se vezu, ali nazad niko nikada. Cak sam i sam takav, kada sam na suvozacu vezem se, ali nazad ne. A opasnost i zakon valjda vrijedi za sve
Koliko ja znam, kod nas je zakonski obavezno samo naprijed, nazad samo djeca u sjedalicama i na onim boosterima.
Moguce da se razlikuje od drzave do drzave.
Dozer

#22766 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Dozer »

U Srbiji svi u autu moraju biti vezani. Cisto da znate.
JavierBosnia

#22767 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by JavierBosnia »

Pa trebalo bi svugdje, onaj nazad bi se u slucaju udesa zabio u sjediste
Ateista

#22768 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Ateista »

JavierBosnia wrote: 21/12/2022 14:26 Pa trebalo bi svugdje, onaj nazad bi se u slucaju udesa zabio u sjediste
Vjerovatno se to smatra manje opasnim kad udaris u sjediste nego u instrument tablu ili sajbu.
Trebalo bi vidjeti malo statistiku kod nesreca i testova, nisam bas upoznat sa tim detaljima, ali cini mi se da ovi nazad uglavnom bolje prodju.
Laplace

#22769 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Laplace »

Ateista wrote: 21/12/2022 15:03
JavierBosnia wrote: 21/12/2022 14:26 Pa trebalo bi svugdje, onaj nazad bi se u slucaju udesa zabio u sjediste
Vjerovatno se to smatra manje opasnim kad udaris u sjediste nego u instrument tablu ili sajbu.
Trebalo bi vidjeti malo statistiku kod nesreca i testova, nisam bas upoznat sa tim detaljima, ali cini mi se da ovi nazad uglavnom bolje prodju.
Prije bih rekao da se ovi naši drže propisa iz vremena kad se u auta uglavnom nisu ugrađivali pojasi nazad.
xamp

#22770 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by xamp »

Ateista wrote: 21/12/2022 13:53
JavierBosnia wrote: 21/12/2022 11:51 A zasto policija ne kaznjava pojas na zadnjem sjedistu? I kod mene imaju svi naviku naprijed da se vezu, ali nazad niko nikada. Cak sam i sam takav, kada sam na suvozacu vezem se, ali nazad ne. A opasnost i zakon valjda vrijedi za sve
Koliko ja znam, kod nas je zakonski obavezno samo naprijed, nazad samo djeca u sjedalicama i na onim boosterima.
Zakonski je obavezno vezanje i nazad. Svi u autu su obavezni da se vezu. u RS-u cesto primjenju zakon, u FBIH nisam do sada cuo da je iko dobio kaznu za nevezanje nazad.

ZOBS Clan 34.
(1) Vozač motornog vozila i lica koja se prevoze tim vozilom dužna su da koriste bezbjednosne pojaseve za vrijeme dok se vozilo kreće u saobraćaju na javnom putu.
canvra888

#22771 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by canvra888 »

Uči se i da se obavezno prelazi na pješački ako je u blizini. Druga je stvar što to malo ko poštuje, i od strane djece i od strane onih koji ih tome uče.
Ma mislim da su roditelji najveći krivci za ovo, jer svojim primjerom daju loše lekcije djeci, logično je onda da će i djeca isto usvojiti.

I da, jedna od svari koja me baš nervira u drugim gradovima mimo Sarajeva (krši se i u Sarajevu, ali se tu barem nekad u nekad zna dobiti kazna za to) - je to što je prosječnom prolazniku mrsko hodati naknadnih 7-10 metara pa preći na pješačkom, nego će radije samo zahljupiti i preći svojevoljno i uz to ometajući saobraćaj. Znači ne pričam o situaciji kada se uvjerio da nema auta, nego ljudi maksuz moraju kočiti zbog njega da bi on prešao mimo pješačkog.
Laplace

#22772 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Laplace »

canvra888 wrote: 21/12/2022 17:16
Uči se i da se obavezno prelazi na pješački ako je u blizini. Druga je stvar što to malo ko poštuje, i od strane djece i od strane onih koji ih tome uče.
Ma mislim da su roditelji najveći krivci za ovo, jer svojim primjerom daju loše lekcije djeci, logično je onda da će i djeca isto usvojiti.

I da, jedna od svari koja me baš nervira u drugim gradovima mimo Sarajeva (krši se i u Sarajevu, ali se tu barem nekad u nekad zna dobiti kazna za to) - je to što je prosječnom prolazniku mrsko hodati naknadnih 7-10 metara pa preći na pješačkom, nego će radije samo zahljupiti i preći svojevoljno i uz to ometajući saobraćaj. Znači ne pričam o situaciji kada se uvjerio da nema auta, nego ljudi maksuz moraju kočiti zbog njega da bi on prešao mimo pješačkog.
I mene to nervira. Doslovno iskoči pred tebe bez gledanja. Pisao sam maloprije an drugoj temi: pješaci iz nekog razloga izbjegavaju pješačke prelaze kao da su minirani.

Najljepše je što na drugoj strani prođe pored pješačkog. Znači, trotoarom hoda i prođe pored pješačkog, pređe ulicu par metara dalje bez ikakve provjere pa na drugoj strani opet prođe pored pješačkog. Tačno kao da misli da su pješački prelazi minirani.
canvra888

#22773 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by canvra888 »

Laplace wrote: 21/12/2022 17:22
canvra888 wrote: 21/12/2022 17:16

I mene to nervira. Doslovno iskoči pred tebe bez gledanja. Pisao sam maloprije an drugoj temi: pješaci iz nekog razloga izbjegavaju pješačke prelaze kao da su minirani.

Najljepše je što na drugoj strani prođe pored pješačkog. Znači, trotoarom hoda i prođe pored pješačkog, pređe ulicu par metara dalje bez ikakve provjere pa na drugoj strani opet prođe pored pješačkog. Tačno kao da misli da su pješački prelazi minirani.
Ma granap nije drito ispred kada pređe pješački pa što bi onda prelazio na pješačkom, bolje nasred ulice pa kad pređe da bude drito ispred granapa, pajel

U nas je svijet operisan od razmišljanja i samo par koraka unaprijed, a kamoli nečeg više.
Ateista

#22774 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Ateista »

xamp wrote: 21/12/2022 16:02
Ateista wrote: 21/12/2022 13:53

Zakonski je obavezno vezanje i nazad. Svi u autu su obavezni da se vezu. u RS-u cesto primjenju zakon, u FBIH nisam do sada cuo da je iko dobio kaznu za nevezanje nazad.

ZOBS Clan 34.
(1) Vozač motornog vozila i lica koja se prevoze tim vozilom dužna su da koriste bezbjednosne pojaseve za vrijeme dok se vozilo kreće u saobraćaju na javnom putu.
:thumbup:
Nisam znao za ovo.
Znaci, jos jedna od situacija gdje se selektivno primjenjuje zakon, kao i do prije 15-tak godina kada je bila rijetkost bilo kome kazna za nevezanje pojasa.
Leon16v
Vozim: Staro željezo

#22775 Re: nasi nazovi trkaci oni koji ugrozavaju zivote i saobracaj

Post by Leon16v »

Danas 3 auta viđoh na travi pored pruge sletila. Trebalo bi krompira baciti na proljeće, jer redovno iskopaju travu
Post Reply