Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
-
guruguru95
#69151 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Pa odlučite se onda da li je to narativ SDA ili politički interes Bošnjaka. Nemojte poistovjećivati SDA sa čitavim nacionalnim korpusom Bošnjaka. Zaboli me za SDA i njihove aspiracije prema Istoku. To što je jebenoj Biseri Turković draži Iran od Berlina, ne mora značiti da sam kupio pušku i pretvorio se u Mevlida. 
-
Osmi Socrates
#69152 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ako se ova idiotkinja Turković susreće sa iranskim ministrom vanjskih poslova i dopušta da on iz Sarajeva šalje antiameričke poruke, onda je jasno kako SDA zloupotrijebljava status "stranke Bošnjaka", koji su sami prisvojili i igraju se sa njim kao sa igračkom.
To je učinila kao "lame duck" ministar, što je još znakovitije.
Ne moraš biti ni prijatelj ni neprijatelj ni sa kim. Čak i danas je moguće održati prividnu neutralnost, bez gubljenja iz vida strateških interesa BiH i Bošnjaka. Možeš biti pametan ili glup u međunarodnim odnosima. Ona i njena stranka su izabrali da budu idioti.
Nije im ni prvi put. Organiziranje izbornog skupa jedne turske političke partije u Sarajevu je drugi idiotizam. Pa onda i dovođenje turskog predsjednika na svoj izborni skup.
To je neoprostivo.
To je učinila kao "lame duck" ministar, što je još znakovitije.
Ne moraš biti ni prijatelj ni neprijatelj ni sa kim. Čak i danas je moguće održati prividnu neutralnost, bez gubljenja iz vida strateških interesa BiH i Bošnjaka. Možeš biti pametan ili glup u međunarodnim odnosima. Ona i njena stranka su izabrali da budu idioti.
Nije im ni prvi put. Organiziranje izbornog skupa jedne turske političke partije u Sarajevu je drugi idiotizam. Pa onda i dovođenje turskog predsjednika na svoj izborni skup.
To je neoprostivo.
- Styling
#69153 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Znamo mi svi koliko je NATO bitna stvar, ali isto tako je činjenica da su aspiracije na članstvo svedene na partnerstvo i da je komisija za pridruživanje postala komisija za saradnju.noviforumas wrote: ↑19/12/2022 22:25Kazem, pisao sam vec, ali evo. Nije samo Dino, mjesecima se laze (i na ovom forumu, izmedju ostalog) da mi, kao, samo "saradjujemo" sa NATO paktom, bez aspiracija da udjemo. Valjda da bi se moglo reci, vidite, mi bi htjeli u NATO, ali ovi prije nas su zajebali, pa nema nista od toga.
Nije nikakva tajna kako se ulazi u NATO, kakav je proces, sta treba da se uradi, dokle smo mi itd. Sve su to javno dostupne informacije. Dino i spin doktori racunaju na to da javnost ne zna, kao sto ne zna. Jer NATO je krajnje neozbiljna organizacija, to je nesto kao Bajramski turnir, pa ti malo ulazis malo saradjujes, sta fali, jel.
Hvata se semantike i kao "ne prejudicira" se clanstvo. BiH je u MAP-u, a sam NATO kaze na svojoj sluzbenoj stranici da MAP sam po sebi ne prejudicira clanstvo - u smislu, potrebne su reforme. To se u nasem slucaju prvenstveno odnosi na uknjizavanje vojne imovine.
https://www.nato.int/cps/en/natohq/topics_49127.htmParticipation in the MAP does not prejudge any decision on future membership. Bosnia and Herzegovina needs to continue pursuing democratic and defence reforms to fulfil its NATO and EU aspirations and to become a well-functioning independent democratic state.
Normalno je da ovo ne zna svako, ali nije tesko istraziti tematiku. Ko ne zna Engleski, ima Google Translate. Mozda je i Dino samo neinformisan, ali nisu svi oko NiP-a i Osmorke, nema sanse. Poenta je, on jednostavno ne govori istinu. Naravno, cim to kazem, ja sam SDFA bot i sve sto ide uz to. U sustini, smatram da treba razdvojiti drzavne interese egzistencijalne prirode kao sto je NATO od dnevno-politickih prepucavanja.
I na kraju krajeva, posteno bi bilo reci "necemo raditi na NATO clanstvu iduce 4 godine, imamo druge prioritete" i pustiti da glasaci odluce je li to bila dobra odluka ili ne, nego lagati.
Evo ako je Styling neozbiljna i nezainteresovana, siguran sam da npr. @A_A_AKCIJA razumije koliko je NATO bitna stvar.
Možemo mi u Željkovom MAP-u biti godinama a da nikada postanemo član jer se izašlo u susret Dodiku.
Neozbiljno je tvrditi da je put u NATO nezaustavljiv proces (Željko) a onda tvrditi kako je dogovorom između Osmorke i partnera taj isti put ugrožen (opet Željko). Ne znam ko je ovdje onda neozbiljan.
- MuaDib
#69154 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
ispravka je na mjestu, entitetski je interes. Ali to ne mjenja suštinu da u slučaju da ga Komšić potegne o tome raspravlja Klub hrvata federalnig Doma naroda.lerdi wrote: ↑19/12/2022 22:02Ti se exDF-ovac u ovo baš razumiješ izgleda. Za izbor mandatara se ne može povlačiti nikakav vitalni interes, posebno ne nacionalni jer u predsjedništvu se isti i ne povlači već vitalni entitetski interes. Nije ovo za tebe vjeruj. Trebao si kod ovih prvih smajlija stati kad već sa osnovama ne baratašMuaDib wrote: ↑19/12/2022 20:47 Komšić kao tražit će od Krišto izjašnjenja o NATO.
A gospođa Krišto se sigurno neće njemu očitovati.
Ako bude protiv, preglasati će ga, a nema luksuz povući VNI, jer će o njemu u tom slučaju odlučivati HDZ.
Bez kluba u Domu naroda, priča o 2:1 postaje očigledna ubleha.
Sva besmisao funkcije , od koje pravi pitanje biti ili ne biti.
Onaj ko daje podršku Osmorci zna šta radi i zna kako do kraja da ogoli ublehe na kojima se godinama jaše.![]()
.Ustav BiH Član V stav 2. tačka:
d) Član Predsjedništva koji se ne slaže sa nekom odlukom Predsjedništva može da izjavi da je ona veoma štetna po vitalne interese entiteta za teritoriju sa koje je izabran, pod uslovom da to učini u roku od tri dana od njenog usvajanja. Takva odluka će se odmah uputiti Narodnoj skupštini Republike Srpske, ako je takvu izjavu dao član sa te teritorije, bošnjačkim delegatima u Domu naroda Federacije, ako je takvu izjavu dao bošnjački član, ili hrvatskoj delegaciji tog tijela, ako je takvu izjavu dao hrvatski član. Ako je ta izjava potvrđena dvotrećinskom većinom u roku od deset dana po upućivanju, osporena odluka Predsjedništva neće stupiti na snagu
- tataćusak
#69155 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Pa ako ona ne bude htjela predsjedništvu da se očituje valjda će i još neki predsjednik da ide na dom naroda, možda DenisMuaDib wrote: ↑19/12/2022 20:47 Komšić kao tražit će od Krišto izjašnjenja o NATO.
A gospođa Krišto se sigurno neće njemu očitovati.
Ako bude protiv, preglasati će ga, a nema luksuz povući VNI, jer će o njemu u tom slučaju odlučivati HDZ.
Bez kluba u Domu naroda, priča o 2:1 postaje očigledna ubleha.
Sva besmisao funkcije , od koje pravi pitanje biti ili ne biti.
Onaj ko daje podršku Osmorci zna šta radi i zna kako do kraja da ogoli ublehe na kojima se godinama jaše.
- mayab
#69156 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Može biti da se Borjana ne htjedne očitovati glede Natoa , i recimo digne to Komšo na vitalni nacionalni interes Hrvata ,
ali to u parlamentu FBiH garant pada ,
HDZ bi tu "hladno" glasao protiv Natoa , samo jer je to predložio Željko ..... a ovamo se kao "najviše zalažu ..." za NATO
Politika je kurva , i to ona najgora, nemoralna...
HDZ bi tu "hladno" glasao protiv Natoa , samo jer je to predložio Željko ..... a ovamo se kao "najviše zalažu ..." za NATO
Politika je kurva , i to ona najgora, nemoralna...
- Styling
#69157 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Kurvanjski bi bilo od Željka da je ne potvrdi ako za to nema nikakvih prepreka.mayab wrote: ↑20/12/2022 07:23 Može biti da se Borjana ne htjedne očitovati glede Natoa , i recimo digne to Komšo na vitalni nacionalni interes Hrvata ,
HDZ bi tu "hladno" glasao protiv Natoa , samo jer je to predložio Željko ..... a ovamo se kao "najviše zalažu ..." za NATO![]()
Politika je kurva , i to ona najgora, nemoralna...![]()
I sam je rekao da je put u NATO nezaustavljiv.
-
palermo
#69158 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Vidm da sam nesto propustio zadnjih mjeseci I godina. Moze li me netko podsjetiti kada smo se to okrenuli istoku I odmakli od zapada ? Ili se to sudi samo po ovom sastanku odlazece administracije sa ministrom vanjskih psolova Irana. ?
- Dr. Kuca
#69159 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Posto je snsd hdz + 8 zasniva na programskoj kolaciji, nece biti problem za kristo da dostavi to danas do pauze za dorucak.
Last edited by Dr. Kuca on 20/12/2022 08:49, edited 1 time in total.
- dr_Evil
#69160 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
De ti meni kazi ali ono ljudski kakav je islam prakticirala ljubavnica dobrog dede, i gdje je isparila?
- tramvajtrojka
#69161 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
moze podsjecanje nije problem ali kad ti odgovoris na pitanje koje sam ti postavio jucer a ne da ga zaobilazis
moze li samo objašnjenje za ovo boldirano tko je do sada bio sa djavolom u koaliciji i zasto se tad to koaliranje nije nazivalo djavolska koalicija nego je bilo neophodna koalicija i borba za drzavu
zar patriote nemaju hrabrosti da odgovore na ovo
-
Vaya
#69162 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
NATO je kroz historiju, tj. kroz svoj proces sirenja pravio i razvijao razne strategije kako da odredjenju zemlju ili odredjenu grupu zemalja integrise u NATO grupaciju, to se posebno odnosilo na zemlje koje su bile u sastavu nekadasnjeg Varsavskog pakta ili zemlje koje su bile pod komunistickom vlascu. Tako je 1999 godine osmisljen MAP (Membership Action Plan) kao primarni cilj da se tadadnja SR Jugoslavija ukljuci u NATO, a onda je isti sistem primjenjen za sve ostale kako za ex-Yu zemlje, tako i za Visegradsku grupu, Balticke zemlje, Rumuniju i Bugarsku...
Onog trenutka kada je na stranici web NATO-a 2018 objavljeno da je BiH aktivirala MAP, tu je sva prica se zavrsila. Dodatno je stvar samo dodatno potvrdjena 2019 kada je poslat prvi ANP, odnosno PR kao potvrda da se proces MAP-a primjenjuje i da sve pravim putem. Politicka prepucavanja da se neka komisija zove "za NATO integracije" ili "za saradnju sa NATO" ili da li se zove ANP ili Program reformi u ovom trenutku je apsolutno nebitan... MAP je pretposljednja faza, tehnicka, kojom ti NATO postavlja zadacu koju ti ispunjavas, te kada oni kazu da je sve zavrseno ide posljednja faza, ona politicka, da se politika usaglasi/prelomi da se udje u NATO. Koliko cemo mi godina slati ANP-ove, odnosno kolikl cemo drzati aktiviran MAP nije ni bitno - jedina stvar je bitna da je proces aktiviran 2018 i da je zvanicno pokrenut sa nase strane 2019.
NI JEDNA DRZAVA KOJA JE AKTIVIRALA MAP (krenuvsi od Poljske preko Baltika do Albanije) NIJE OSTALA VAN NATO SAVEZA! Ovo jedina bitna stvar, sve ostalo je dnevnopoliticko palamudjenje...
Onog trenutka kada je na stranici web NATO-a 2018 objavljeno da je BiH aktivirala MAP, tu je sva prica se zavrsila. Dodatno je stvar samo dodatno potvrdjena 2019 kada je poslat prvi ANP, odnosno PR kao potvrda da se proces MAP-a primjenjuje i da sve pravim putem. Politicka prepucavanja da se neka komisija zove "za NATO integracije" ili "za saradnju sa NATO" ili da li se zove ANP ili Program reformi u ovom trenutku je apsolutno nebitan... MAP je pretposljednja faza, tehnicka, kojom ti NATO postavlja zadacu koju ti ispunjavas, te kada oni kazu da je sve zavrseno ide posljednja faza, ona politicka, da se politika usaglasi/prelomi da se udje u NATO. Koliko cemo mi godina slati ANP-ove, odnosno kolikl cemo drzati aktiviran MAP nije ni bitno - jedina stvar je bitna da je proces aktiviran 2018 i da je zvanicno pokrenut sa nase strane 2019.
NI JEDNA DRZAVA KOJA JE AKTIVIRALA MAP (krenuvsi od Poljske preko Baltika do Albanije) NIJE OSTALA VAN NATO SAVEZA! Ovo jedina bitna stvar, sve ostalo je dnevnopoliticko palamudjenje...
Last edited by Vaya on 20/12/2022 08:53, edited 1 time in total.
-
palermo
#69163 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Nemam pojma, ni za ljubavnicu ni za prakt8ciranje islama. Imas ti nekih informacija. Nije da mene interesuje, al soguram a da ces ovdje naci ahbane za tu cakulu.
Ne bih te opterecivao odgovorom na moje pitanje....
- 512MB
#69164 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ovo su gluposti, jednostavno nije istina šta pišeš. BiH prolazi uobičajen proces NATO integracija kao i sve druge zemlje, zna se procedura. To što je Dodik dobio ustupke da "pridruživanje" naziva "saradnju" da bi spinovao svoje glasače ne mjenja suštinu stvari. Trenerka i Kifla sad koriste isti taj spin.Styling wrote: ↑20/12/2022 06:44Znamo mi svi koliko je NATO bitna stvar, ali isto tako je činjenica da su aspiracije na članstvo svedene na partnerstvo i da je komisija za pridruživanje postala komisija za saradnju.noviforumas wrote: ↑19/12/2022 22:25
Kazem, pisao sam vec, ali evo. Nije samo Dino, mjesecima se laze (i na ovom forumu, izmedju ostalog) da mi, kao, samo "saradjujemo" sa NATO paktom, bez aspiracija da udjemo. Valjda da bi se moglo reci, vidite, mi bi htjeli u NATO, ali ovi prije nas su zajebali, pa nema nista od toga.
Nije nikakva tajna kako se ulazi u NATO, kakav je proces, sta treba da se uradi, dokle smo mi itd. Sve su to javno dostupne informacije. Dino i spin doktori racunaju na to da javnost ne zna, kao sto ne zna. Jer NATO je krajnje neozbiljna organizacija, to je nesto kao Bajramski turnir, pa ti malo ulazis malo saradjujes, sta fali, jel.
Hvata se semantike i kao "ne prejudicira" se clanstvo. BiH je u MAP-u, a sam NATO kaze na svojoj sluzbenoj stranici da MAP sam po sebi ne prejudicira clanstvo - u smislu, potrebne su reforme. To se u nasem slucaju prvenstveno odnosi na uknjizavanje vojne imovine.
https://www.nato.int/cps/en/natohq/topics_49127.htm
Normalno je da ovo ne zna svako, ali nije tesko istraziti tematiku. Ko ne zna Engleski, ima Google Translate. Mozda je i Dino samo neinformisan, ali nisu svi oko NiP-a i Osmorke, nema sanse. Poenta je, on jednostavno ne govori istinu. Naravno, cim to kazem, ja sam SDFA bot i sve sto ide uz to. U sustini, smatram da treba razdvojiti drzavne interese egzistencijalne prirode kao sto je NATO od dnevno-politickih prepucavanja.
I na kraju krajeva, posteno bi bilo reci "necemo raditi na NATO clanstvu iduce 4 godine, imamo druge prioritete" i pustiti da glasaci odluce je li to bila dobra odluka ili ne, nego lagati.
Evo ako je Styling neozbiljna i nezainteresovana, siguran sam da npr. @A_A_AKCIJA razumije koliko je NATO bitna stvar.
Možemo mi u Željkovom MAP-u biti godinama a da nikada postanemo član jer se izašlo u susret Dodiku.
Neozbiljno je tvrditi da je put u NATO nezaustavljiv proces (Željko) a onda tvrditi kako je dogovorom između Osmorke i partnera taj isti put ugrožen (opet Željko). Ne znam ko je ovdje onda neozbiljan.
-
palermo
#69165 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ne moze...tramvajtrojka wrote: ↑20/12/2022 08:25moze podsjecanje nije problem ali kad ti odgovoris na pitanje koje sam ti postavio jucer a ne da ga zaobilazis![]()
moze li samo objašnjenje za ovo boldirano tko je do sada bio sa djavolom u koaliciji i zasto se tad to koaliranje nije nazivalo djavolska koalicija nego je bilo neophodna koalicija i borba za drzavu![]()
zar patriote nemaju hrabrosti da odgovore na ovo![]()
- Styling
#69166 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
glupost je koliko ne citas.512MB wrote: ↑20/12/2022 08:50Ovo su gluposti, jednostavno nije istina šta pišeš. BiH prolazi uobičajen proces NATO integracija kao i sve druge zemlje, zna se procedura. To što je Dodik dobio ustupke da "pridruživanje" naziva "saradnju" da bi spinovao svoje glasače ne mjenja suštinu stvari. Trenerka i Kifla sad koriste isti taj spin.Styling wrote: ↑20/12/2022 06:44
Znamo mi svi koliko je NATO bitna stvar, ali isto tako je činjenica da su aspiracije na članstvo svedene na partnerstvo i da je komisija za pridruživanje postala komisija za saradnju.
U prethodnoj odluci koju je podrzao Radmanovic pisalo je da smo apsolutno za integracije i sve je bilo ok i islo sovjim tokom. Bez mogucnosti da neko to zaustavi.
Sada je ta odluka promijenjena i konacnu saglasnost za ulazak u NATO mora dati i Parlament, tj. Srbi.
Je li ti sada jasna razlika izmedju onog sto smo imali i onoga sto sada imamo?
- Styling
#69167 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
NIjedna drzava koja je do sada aktivirala MAP nema etnicku podjelu koju mi imamo niti mogucnost blokiranja procesa vitalnim nacionalnim interesom.Vaya wrote: ↑20/12/2022 08:46 NATO je kroz historiju, tj. kroz svoj proces sirenja pravio i razvijao razne strategije kako da odredjenju zemlju ili odredjenu grupu zemalja integrise u NATO grupaciju, to se posebno odnosilo na zemlje koje su bile u sastavu nekadasnjeg Varsavskog pakta ili zemlje koje su bile pod komunistickom vlascu. Tako je 1999 godine osmisljen MAP (Membership Action Plan) kao primarni cilj da se tadadnja SR Jugoslavija ukljuci u NATO, a onda je isti sistem primjenjen za sve ostale kako za ex-Yu zemlje, tako i za Visegradsku grupu, Balticke zemlje, Rumuniju i Bugarsku...
- dr_Evil
#69168 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Pa kud ces tako braca, ne mozemo zaobilaziti stozerne veze.
- dr_Evil
#69169 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Nas NATO put je zaustavljen 2018 kada je donesena odluka da se u NATO nece i ne moze bez nove odluke Srba, citaj parlament ili predsjednistvo. E pa sad "prika" cekaj da Putko umre i da Dodika se vrati matici Americi.Vaya wrote: ↑20/12/2022 08:46 NATO je kroz historiju, tj. kroz svoj proces sirenja pravio i razvijao razne strategije kako da odredjenju zemlju ili odredjenu grupu zemalja integrise u NATO grupaciju, to se posebno odnosilo na zemlje koje su bile u sastavu nekadasnjeg Varsavskog pakta ili zemlje koje su bile pod komunistickom vlascu. Tako je 1999 godine osmisljen MAP (Membership Action Plan) kao primarni cilj da se tadadnja SR Jugoslavija ukljuci u NATO, a onda je isti sistem primjenjen za sve ostale kako za ex-Yu zemlje, tako i za Visegradsku grupu, Balticke zemlje, Rumuniju i Bugarsku...
NITI JEDNA DRZAVA KOJA JE AKTIVIRALA MAP nije imala sistem koordinacije gdje se entitet pita vise nego drzava, hvala 2018!
- tramvajtrojka
#69170 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
pa u duhu demokracije je da se odgovori na neko pitanje a ne da se samo postavljaju zabrinuti i nije mi jasno upitipalermo wrote: ↑20/12/2022 08:52Ne moze...tramvajtrojka wrote: ↑20/12/2022 08:25
moze podsjecanje nije problem ali kad ti odgovoris na pitanje koje sam ti postavio jucer a ne da ga zaobilazis![]()
moze li samo objašnjenje za ovo boldirano tko je do sada bio sa djavolom u koaliciji i zasto se tad to koaliranje nije nazivalo djavolska koalicija nego je bilo neophodna koalicija i borba za drzavu![]()
zar patriote nemaju hrabrosti da odgovore na ovo![]()
u duhu relaksacije odnosa i stava budimo dobre komsije treba nam pojasnjenje nekih upita jer gluho i daleko bilo ako sutra iskusne patriote u SDF odu sa djavolom u koaliciju treba ih na vrijeme upozoriti na to zar ne
-
ReymondReddington
#69171 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
BiH ulazi u NATO odmah poslije Srbije 
-
pemanapemani
#69172 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Da li Zapad treba primiti ili usisati državu Bosnu i Hercegovinu ili Bošnjake kao politički narod?palermo wrote: ↑19/12/2022 23:31
Kao politocki narod cemo nestati ako ne budemo znali, htjeli I umjeli artikulirayi nase sopstvene interese. Prica o tome da je nase samo da slusamo je pogubna za Bosnjake kao politicki narod I svodi nas na plemensku zajednicu koju veze pripadnost cevapima, sirnici I humoru. Pun je svijet takvih plemenskih zajednica.
Zapad nas moze primiti kao politicki narod, a.moze.nas I usisati kao grupu ljudi koja nema sopstveni identitet ili ako ga ima vrlo je limitiran.
Jednostavno
Ovakvom metodologijom i narativom uopće, samo se potvrđuje velikosrpska priča kako je agresija na nezavisnu RBiH ustvari bila građanski rat, a u kojem je cilj bio sjebati Bošnjake kao narod.
Isto tako, pokazuje se da je sva ova silna zabrinutost za opstojnost Bosne i Hercegovine dibidus šuplja priča, jer je većini primarno stalo da njihov narod dobije što više moći.
Zamijeni Bošnjake za Srbe ili Hrvate u vašim "zabrinutim pričama" i dobit ćeš skoro identičnu priču koju godinama verglaju Dodik i Čović (koji u svojim kukumakanjima o majorizaciji Hrvata obavezno doda i malo domovine Bosne i Hercegovine).
To je priča u kojoj je država Bosna i Hercegovina samo pomoćni alat kojim se dolazi do krajnjeg cilja - što bolji položaj mog naroda.
Poštujem, samo bez licemjerja i šuplje priče o nekoj građanskoj BiH.
-
Vaya
#69173 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
NATO te i nece primiti u svoje okrilje dok ne budes imao iole normalno uredjen politicki i ustavni sistem koji ce moci sutra usporavati ili blokirati rad NATO preko nekih politickih vlastelina u BiH...Styling wrote: ↑20/12/2022 09:36NIjedna drzava koja je do sada aktivirala MAP nema etnicku podjelu koju mi imamo niti mogucnost blokiranja procesa vitalnim nacionalnim interesom.Vaya wrote: ↑20/12/2022 08:46 NATO je kroz historiju, tj. kroz svoj proces sirenja pravio i razvijao razne strategije kako da odredjenju zemlju ili odredjenu grupu zemalja integrise u NATO grupaciju, to se posebno odnosilo na zemlje koje su bile u sastavu nekadasnjeg Varsavskog pakta ili zemlje koje su bile pod komunistickom vlascu. Tako je 1999 godine osmisljen MAP (Membership Action Plan) kao primarni cilj da se tadadnja SR Jugoslavija ukljuci u NATO, a onda je isti sistem primjenjen za sve ostale kako za ex-Yu zemlje, tako i za Visegradsku grupu, Balticke zemlje, Rumuniju i Bugarsku...
Kljucna stvar je da su vanjski poslovi, sigurnost, a narocito odbrana nadleznosti drzave, ja se nadam da ce ti resori i dalje jacati sa svojim ovlastima... Ako je bila politicka volja u RS da se ide prema NATO u periodu od 2005 - 2010, ja sam siguran kada to NATO prepozna trenutak da se aktivira clanstvo za BiH, da ce se stvoriti klima u RS ponovo da za takav stav, ako se ne raspadnemo kao drzava do tada...
Ako je CG postala clanica NATO, a zna se da 45% izabranih politicara u CG parlamentu je pro-srpski/ruski orjentisano, koje sada ti NATO partneri u svrhu neke imaginarne borbe protiv korupcije favoriziraju - vjerujem da ce se i kod nas naci rjesenje - ako budemo postojali do tada...
- 512MB
#69174 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Opet valjaš gluposti, sad te trebamo i školovat ovde na forumu? Nije dovoljno bit zaljubljen u Kiflu da bi svakom loncu bila poklopac.Styling wrote: ↑20/12/2022 09:34glupost je koliko ne citas.512MB wrote: ↑20/12/2022 08:50
Ovo su gluposti, jednostavno nije istina šta pišeš. BiH prolazi uobičajen proces NATO integracija kao i sve druge zemlje, zna se procedura. To što je Dodik dobio ustupke da "pridruživanje" naziva "saradnju" da bi spinovao svoje glasače ne mjenja suštinu stvari. Trenerka i Kifla sad koriste isti taj spin.
U prethodnoj odluci koju je podrzao Radmanovic pisalo je da smo apsolutno za integracije i sve je bilo ok i islo sovjim tokom. Bez mogucnosti da neko to zaustavi.
Sada je ta odluka promijenjena i konacnu saglasnost za ulazak u NATO mora dati i Parlament, tj. Srbi.
Je li ti sada jasna razlika izmedju onog sto smo imali i onoga sto sada imamo?
-
Vaya
#69175 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Da bi se komentarisale sustinski neke stvari, navedena tematika se mora malo bolje razumjeti, a ne komentarisati u duhu trenutnog prepucavanja Osmorka vs. SDA ili ono sto se procita u naslovu nekog clanka na Klixu...dr_Evil wrote: ↑20/12/2022 09:39Nas NATO put je zaustavljen 2018 kada je donesena odluka da se u NATO nece i ne moze bez nove odluke Srba, citaj parlament ili predsjednistvo. E pa sad "prika" cekaj da Putko umre i da Dodika se vrati matici Americi.Vaya wrote: ↑20/12/2022 08:46 NATO je kroz historiju, tj. kroz svoj proces sirenja pravio i razvijao razne strategije kako da odredjenju zemlju ili odredjenu grupu zemalja integrise u NATO grupaciju, to se posebno odnosilo na zemlje koje su bile u sastavu nekadasnjeg Varsavskog pakta ili zemlje koje su bile pod komunistickom vlascu. Tako je 1999 godine osmisljen MAP (Membership Action Plan) kao primarni cilj da se tadadnja SR Jugoslavija ukljuci u NATO, a onda je isti sistem primjenjen za sve ostale kako za ex-Yu zemlje, tako i za Visegradsku grupu, Balticke zemlje, Rumuniju i Bugarsku...
NITI JEDNA DRZAVA KOJA JE AKTIVIRALA MAP nije imala sistem koordinacije gdje se entitet pita vise nego drzava, hvala 2018!
Prvenstvena odluka o clanstvo u NATO neke drzave je interes i odluka samog NATO-a... Da li smo mi interesu NATO-a da postanemo njihova clanica - jesmo... Koji smo prioritet - vjetovatno 10-e kategorije...
NATO je poklopio vecinski svoj interes sto se tice zone jonsko-jadranske regije, tako sto su uvukli clanice Grcke, Albanije i primarno Crne Gore... Mi im sigurno nismo trenutno visoki prioritet, medjutim posto je NATO cilj da sto vise odmakne Srbiju od Rusije, sigurno nece dozvoliti (ja se nadam) da se u dijelu BiH pravi jedna ruska gubernija... Da NATO savezu nije cilj da ima ViH u svom sastavu, nikada ne bi nas uvukla u MAP, nego bi i dalje bili sa Srbijom samo u programu Partnerstvo za mir...
U krajnjoj fazi, politicke odluke...ukoliko je neko mislio da ce se glas RS tu moci izbjeci - grdno sa vara ili ako je neko mislio da je neko pismo Radmanovica iz 2009 dovoljno da se RS po tom pitanju ne pita nosta vise ili da se to gleda kao RS-ov neki konacni stav o clanstvu NATO-a - taj potpuni naivac....
Srbi ce se naravno pitati o clanstvu NATO, ali kroz drzavne institucije, predsjednistvo, drzavni parlament i vijece ministara...ali do tog jos ima dosta posla i prepreka... Neko ko potcjenjuje ili umanjuje vrijednost aktiviranja MAP-a iz 2018 i pritisak na Dodika da se krene slat ANP je ili nepoznavaoc ove materije ili je stranacki obojen, pa zauzima strane u nebitnom politickom prepucavanju izmedju Osmorke i SDA...
2018 i 2019 su izuzetno bitne godine za nas NATO put...
Vanjski poslovi, sigurnost i odbrana su nadleznosti drzave, te ovlasti entiteti nemaju...kao sto sam rekao gore za clanstvo u NATO ce se pitati i Srbi kroz drzavne institucije...ali sad za sad je nama bitno da se fokusiramo na obaveze koje nam NATO salje kroz ANP-ove, a gle divnog cuda - komentar NATO-a je bio da je BiH ispunila oko 80% obaveza iz prvog poslatog ANP-a - sto je odlican rezultat. U ovom trenutku fokus samo staviti na ispunjenje tih obaveza, a vidjet cemo za 5 godina kakva ce biti politicka situacija, koliko ce Ukrajina izgurat Ruse sa svoje teritorije, gdje ce biti Kina i ostale stvari...
Last edited by Vaya on 20/12/2022 10:23, edited 1 time in total.