Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Locked
Haris.ba

#69126 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Haris.ba »

palermo wrote: 19/12/2022 21:54 Pa kako je ogranicio tako može i odgraničiti . Razumijem ja šta vi kažete, ali ako ne postoji artikulirani politički otpor koji ima svoju konkretnu snagu, onda je sve moguće. Pouzdavati se u tom slučaju u procedure, nadležnosti i slično je bojim se prilično naivno
Nije stvar unutrasnjeg politickog otpora. Ne sekira se sta bi mu rekli u Bosni.

Vec je stvar sto je to neka procedura viseg nivoa odlucivanja. Pa nisu to Rusi koji ne pikaju potpisano. Pa onda kada daju garancije suvereniteta Ukraini - to je relativno koliko im se cefne.

To ne moze Rusima jednostavno da prodje, da ne postuju potpisano - ni silom ne mogu sta hoce.

Sve dok Dejton se smatra medjunarodnim sporazumom, ta procedura ostaje.
lerdi

#69127 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by lerdi »

MuaDib wrote: 19/12/2022 20:47 Komšić kao tražit će od Krišto izjašnjenja o NATO.
😂😂😂😂
A gospođa Krišto se sigurno neće njemu očitovati.
😂😂😂😂
Ako bude protiv, preglasati će ga, a nema luksuz povući VNI, jer će o njemu u tom slučaju odlučivati HDZ.
Bez kluba u Domu naroda, priča o 2:1 postaje očigledna ubleha.
😂😂😂😂
Sva besmisao funkcije , od koje pravi pitanje biti ili ne biti.
Onaj ko daje podršku Osmorci zna šta radi i zna kako do kraja da ogoli ublehe na kojima se godinama jaše.
Ti se exDF-ovac u ovo baš razumiješ izgleda. Za izbor mandatara se ne može povlačiti nikakav vitalni interes, posebno ne nacionalni jer u predsjedništvu se isti i ne povlači već vitalni entitetski interes. Nije ovo za tebe vjeruj. Trebao si kod ovih prvih smajlija stati kad već sa osnovama ne barataš :skoljka:
noviforumas

#69128 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by noviforumas »

Styling wrote: 19/12/2022 21:52
noviforumas wrote: 19/12/2022 21:51 Prenesi mu rijeci NATO pakta: https://www.nato.int/cps/en/natohq/topics_49127.htm
Prenesi mu ti, rekoh ti. Neću ti ja biti kurir. Stisni petlju.
Odustajanje od NATO puta bi bila historijska greska od koje se BiH vjerovatno nikad ne bi oporavila. To ne vrijedi nicega, ali zaista. Nema tendera ni uhljebljenja koji vrijede toga.
Haris.ba

#69129 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Haris.ba »

noviforumas wrote: 19/12/2022 22:11
Styling wrote: 19/12/2022 21:52 Prenesi mu ti, rekoh ti. Neću ti ja biti kurir. Stisni petlju.
Odustajanje od NATO puta bi bila historijska greska od koje se BiH vjerovatno nikad ne bi oporavila. To ne vrijedi nicega, ali zaista. Nema tendera ni uhljebljenja koji vrijede toga.
Je li pricas npr.o mjestu direktorice jedne bolnice i o tenderima o respiratorima?
noviforumas

#69130 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by noviforumas »

Haris.ba wrote: 19/12/2022 22:16 Je li pricas npr.o mjestu direktorice jedne bolnice i o tenderima o respiratorima?
Kazem, pisao sam vec, ali evo. Nije samo Dino, mjesecima se laze (i na ovom forumu, izmedju ostalog) da mi, kao, samo "saradjujemo" sa NATO paktom, bez aspiracija da udjemo. Valjda da bi se moglo reci, vidite, mi bi htjeli u NATO, ali ovi prije nas su zajebali, pa nema nista od toga.

Nije nikakva tajna kako se ulazi u NATO, kakav je proces, sta treba da se uradi, dokle smo mi itd. Sve su to javno dostupne informacije. Dino i spin doktori racunaju na to da javnost ne zna, kao sto ne zna. Jer NATO je krajnje neozbiljna organizacija, to je nesto kao Bajramski turnir, pa ti malo ulazis malo saradjujes, sta fali, jel.

Hvata se semantike i kao "ne prejudicira" se clanstvo. BiH je u MAP-u, a sam NATO kaze na svojoj sluzbenoj stranici da MAP sam po sebi ne prejudicira clanstvo - u smislu, potrebne su reforme. To se u nasem slucaju prvenstveno odnosi na uknjizavanje vojne imovine.
Participation in the MAP does not prejudge any decision on future membership. Bosnia and Herzegovina needs to continue pursuing democratic and defence reforms to fulfil its NATO and EU aspirations and to become a well-functioning independent democratic state.
https://www.nato.int/cps/en/natohq/topics_49127.htm

Normalno je da ovo ne zna svako, ali nije tesko istraziti tematiku. Ko ne zna Engleski, ima Google Translate. Mozda je i Dino samo neinformisan, ali nisu svi oko NiP-a i Osmorke, nema sanse. Poenta je, on jednostavno ne govori istinu. Naravno, cim to kazem, ja sam SDFA bot i sve sto ide uz to. U sustini, smatram da treba razdvojiti drzavne interese egzistencijalne prirode kao sto je NATO od dnevno-politickih prepucavanja.

I na kraju krajeva, posteno bi bilo reci "necemo raditi na NATO clanstvu iduce 4 godine, imamo druge prioritete" i pustiti da glasaci odluce je li to bila dobra odluka ili ne, nego lagati.

Evo ako je Styling neozbiljna i nezainteresovana, siguran sam da npr. @A_A_AKCIJA razumije koliko je NATO bitna stvar.
sajber87

#69131 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by sajber87 »

noviforumas wrote: 19/12/2022 22:25
Haris.ba wrote: 19/12/2022 22:16 Je li pricas npr.o mjestu direktorice jedne bolnice i o tenderima o respiratorima?
Kazem, pisao sam vec, ali evo. Nije samo Dino, mjesecima se laze (i na ovom forumu, izmedju ostalog) da mi, kao, samo "saradjujemo" sa NATO paktom, bez aspiracija da udjemo. Valjda da bi se moglo reci, vidite, mi bi htjeli u NATO, ali ovi prije nas su zajebali, pa nema nista od toga.

Nije nikakva tajna kako se ulazi u NATO, kakav je proces, sta treba da se uradi, dokle smo mi itd. Sve su to javno dostupne informacije. Dino i spin doktori racunaju na to da javnost ne zna, kao sto ne zna. Jer NATO je krajnje neozbiljna organizacija, to je nesto kao Bajramski turnir, pa ti malo ulazis malo saradjujes, sta fali, jel.

Hvata se semantike i kao "ne prejudicira" se clanstvo. BiH je u MAP-u, a sam NATO kaze na svojoj sluzbenoj stranici da MAP sam po sebi ne prejudicira clanstvo - u smislu, potrebne su reforme. To se u nasem slucaju prvenstveno odnosi na uknjizavanje vojne imovine.
Participation in the MAP does not prejudge any decision on future membership. Bosnia and Herzegovina needs to continue pursuing democratic and defence reforms to fulfil its NATO and EU aspirations and to become a well-functioning independent democratic state.
https://www.nato.int/cps/en/natohq/topics_49127.htm

Normalno je da ovo ne zna svako, ali nije tesko istraziti tematiku. Ko ne zna Engleski, ima Google Translate. Mozda je i Dino samo neinformisan, ali nisu svi oko NiP-a i Osmorke, nema sanse. Poenta je, on jednostavno ne govori istinu. Naravno, cim to kazem, ja sam SDFA bot i sve sto ide uz to. U sustini, smatram da treba razdvojiti drzavne interese egzistencijalne prirode kao sto je NATO od dnevno-politickih prepucavanja.

I na kraju krajeva, posteno bi bilo reci "necemo raditi na NATO clanstvu iduce 4 godine, imamo druge prioritete" i pustiti da glasaci odluce je li to bila dobra odluka ili ne, nego lagati.

Evo ako je Styling neozbiljna i nezainteresovana, siguran sam da npr. @A_A_AKCIJA razumije koliko je NATO bitna stvar.
Kad nato kaze ulazite tada ulazimo pa makar svi horski rekli necemo i bez obzira na to sto su sda i df popustili dodiku 2019. godine i rekli da se ne prejudicira ulazak, potpuno nebitno. Ne moze se istovremeno biti i za iran i za erdogana i za eu i za usa i za nato, morace se odluciti, vuciceva licemjerna politika sjedenja na dvije stolice koja pokusava da se podvali bosnjacima zavrsice se sa dupetom na podu. Nadam se da vecina bosnjaka nece podleci manipulaciji.
noviforumas

#69132 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by noviforumas »

sajber87 wrote: 19/12/2022 22:33 Kad nato kaze ulazite tada ulazimo pa makar svi horski rekli necemo i bez obzira na to sto su sda i df popustili dodiku 2019. godine i rekli da se ne prejudicira ulazak, potpuno nebitno. Ne moze se istovremeno biti i za iran i za erdogana i za eu i za usa i za nato, morace se odluciti, vuciceva licemjerna politika sjedenja na dvije stolice koja pokusava da se podvali bosnjacima zavrsice se sa dupetom na podu. Nadam se da vecina bosnjaka nece podleci manipulaciji.
NATO kaze da MAP ne prejudicira ulazak, pojasnio sam vec. Radi se cisto o jezickoj formulaciji. Objasnio sam i zasto se vi hvatate toga. I ne znam sto mi pominjes SDA, Erdogana, i Iran. Ja sam lijevo od centra po svakom bitnom pitanju. U zivot bih se mogao kladiti da sam liberalniji od 99% ljudi koji pisu na ovom forumu, a pogotovo od ovih a la Styling kojima je Muamer Zukorlic intelektualac :lol: Ako je tebi lakse misliti da sam SDFA bot, onda misli jebiga, sta da ti radim.
A_A_AKCIJA

#69133 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by A_A_AKCIJA »

noviforumas wrote: 19/12/2022 22:25 I na kraju krajeva, posteno bi bilo reci "necemo raditi na NATO clanstvu iduce 4 godine, imamo druge prioritete" i pustiti da glasaci odluce je li to bila dobra odluka ili ne, nego lagati.
Pitanje forme i suštine.

Kod nas ljudi navikli na ispunjavanje nekih glupih uvjeta, pa kontaju i u NATO tako.

Mi šaljemo papir u kojem kažemo da nismo uradili skoro ništa. Osim vojnih vježbi sa NATO snagama.

I to je taj kompromis, gdje Mile mora odobriti budžet za reforme, a budžet je uvijek nula ili blizu. Turci hoće da nam doniraju oružja u vrijednosti desetina miliona, USA isto. Sve stoji.

ANP -MAP nije poštanski posao, pošalji papir i prst u uho. Blokirane su ključne reforme i to je rezultat dogovora SDA, DF sa njima.
noviforumas

#69134 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by noviforumas »

Pitanja sustine su:

1. Govorili li Dino istinu?

2. Obavezuje li se Osmorka na priblizavanje NATO paktu?

Odgovor na prvo je ne. Precizan oddgovor na drugo ne znamo. Znamo sta pise, to jest ne pise, u onim sporazumima.
seksi_ideje

#69135 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by seksi_ideje »

Styling wrote: 19/12/2022 21:43
seksi_ideje wrote: 19/12/2022 21:24 Ko ono stoji iza profila one Vildane koja urlice po Facebooku?
Džemaludin Šabanović
Hvala
A_A_AKCIJA

#69136 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by A_A_AKCIJA »

noviforumas wrote: 19/12/2022 22:41 Pitanja sustine su:

1. Govorili li Dino istinu?

2. Obavezuje li se Osmorka na priblizavanje NATO paktu?

Odgovor na prvo je ne. Precizan oddgovor na drugo ne znamo. Znamo sta pise, to jest ne pise, u onim sporazumima.
Ključno je hoćemo li nastaviti lagati?

Jesmo li na NATO putu? Jesmo.
Kako napredujemo? Nikako. Stali pored puta i zapalili cigaru.

Šta je bitno od svega? Da sebi lažemo ili da upalimo svijetlo?

Jer, ako si ti potpisao, onda imaš dogovor i svi se slažu. Mi smo slali potpisano, kao da se svi slažemo da stojimo pored puta i ne mrdamo. Nije Mile samo problem, ako se ostali slažu sa njim.
Last edited by A_A_AKCIJA on 19/12/2022 23:02, edited 1 time in total.
sajber87

#69137 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by sajber87 »

noviforumas wrote: 19/12/2022 22:36
sajber87 wrote: 19/12/2022 22:33 Kad nato kaze ulazite tada ulazimo pa makar svi horski rekli necemo i bez obzira na to sto su sda i df popustili dodiku 2019. godine i rekli da se ne prejudicira ulazak, potpuno nebitno. Ne moze se istovremeno biti i za iran i za erdogana i za eu i za usa i za nato, morace se odluciti, vuciceva licemjerna politika sjedenja na dvije stolice koja pokusava da se podvali bosnjacima zavrsice se sa dupetom na podu. Nadam se da vecina bosnjaka nece podleci manipulaciji.
NATO kaze da MAP ne prejudicira ulazak, pojasnio sam vec. Radi se cisto o jezickoj formulaciji. Objasnio sam i zasto se vi hvatate toga. I ne znam sto mi pominjes SDA, Erdogana, i Iran. Ja sam lijevo od centra po svakom bitnom pitanju. U zivot bih se mogao kladiti da sam liberalniji od 99% ljudi koji pisu na ovom forumu, a pogotovo od ovih a la Styling kojima je Muamer Zukorlic intelektualac :lol: Ako je tebi lakse misliti da sam SDFA bot, onda misli jebiga, sta da ti radim.
Ljudi ne razumiju da ovdje nato odlucuje a ne komsic dodik bakir niksic konakovic ili bilo ko drugi. NATO trupe su u bosni i po ne znam koji put kazem oni ako i kad odluce da udjemo ili da oni odu mi cemo uci u nato. Ovo su sve prazne price. Nigdje nisam rekao da si bot, mozemo se sloziti ili ne, ali ako ljudski razmjenimo misljenja i pokusamo razumjeti jedan drugog onda je forumska komunikacija ispunila svrhu. A ovo oko irana erdogana i zapada je bas tako moramo se odluciti a po meni odluka je veoma lagana ako uopste i postoji dilema. Zapad zapad i samo zapad.
palermo

#69138 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by palermo »

sajber87 wrote: 19/12/2022 23:01
noviforumas wrote: 19/12/2022 22:36

Ljudi ne razumiju da ovdje nato odlucuje a ne komsic dodik bakir niksic konakovic ili bilo ko drugi. NATO trupe su u bosni i po ne znam koji put kazem oni ako i kad odluce da udjemo ili da oni odu mi cemo uci u nato. Ovo su sve prazne price. Nigdje nisam rekao da si bot, mozemo se sloziti ili ne, ali ako ljudski razmjenimo misljenja i pokusamo razumjeti jedan drugog onda je forumska komunikacija ispunila svrhu. A ovo oko irana erdogana i zapada je bas tako moramo se odluciti a po meni odluka je veoma lagana ako uopste i postoji dilema. Zapad zapad i samo zapad.
Mozemo uci u NATO I kao dio Hrvatske ili kao njihova kolonija. Sta fali...
sajber87

#69139 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by sajber87 »

palermo wrote: 19/12/2022 23:06
U NATO cemo na kraju uci , dio hrvatske nikad necemo biti, a ako budemo koketirali sa iranom erdoganom putinom itd kao narod cemo nestati a bosnu raseliti. Onaj ko nas vuce ka zapadu zeli nam dobro, svi drugi su nam prikriveni ili otvoreni neprijatelji. Jednostavno
metal

#69140 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by metal »

lerdi wrote: 19/12/2022 22:02
MuaDib wrote: 19/12/2022 20:47 Komšić kao tražit će od Krišto izjašnjenja o NATO.
😂😂😂😂
A gospođa Krišto se sigurno neće njemu očitovati.
😂😂😂😂
Ako bude protiv, preglasati će ga, a nema luksuz povući VNI, jer će o njemu u tom slučaju odlučivati HDZ.
Bez kluba u Domu naroda, priča o 2:1 postaje očigledna ubleha.
😂😂😂😂
Sva besmisao funkcije , od koje pravi pitanje biti ili ne biti.
Onaj ko daje podršku Osmorci zna šta radi i zna kako do kraja da ogoli ublehe na kojima se godinama jaše.
Ti se exDF-ovac u ovo baš razumiješ izgleda. Za izbor mandatara se ne može povlačiti nikakav vitalni interes, posebno ne nacionalni jer u predsjedništvu se isti i ne povlači već vitalni entitetski interes. Nije ovo za tebe vjeruj. Trebao si kod ovih prvih smajlija stati kad već sa osnovama ne barataš :skoljka:
I šta će biti ako se Komšić usprotivi imenovanju Borjane Krišto za mandatara i ako se pozove na zaštitu vitalnog entitetskih interesa?
meridiyan

#69141 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by meridiyan »

Mozemo. Na putu smo!
meridiyan

#69142 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by meridiyan »

sajber87 wrote: 19/12/2022 22:33

Kad nato kaze ulazite tada ulazimo pa makar svi horski rekli necemo
Mozda Turska blokira kao u slucaje Svedske,Finske. A mozda i neki srbijanski prijatelji , Madjarska ili neki drugi.
Mozda i Hrvatska, sta znas!
palermo

#69143 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by palermo »

sajber87 wrote: 19/12/2022 23:21

U NATO cemo na kraju uci , dio hrvatske nikad necemo biti, a ako budemo koketirali sa iranom erdoganom putinom itd kao narod cemo nestati a bosnu raseliti. Onaj ko nas vuce ka zapadu zeli nam dobro, svi drugi su nam prikriveni ili otvoreni neprijatelji. Jednostavno
Kao politocki narod cemo nestati ako ne budemo znali, htjeli I umjeli artikulirayi nase sopstvene interese. Prica o tome da je nase samo da slusamo je pogubna za Bosnjake kao politicki narod I svodi nas na plemensku zajednicu koju veze pripadnost cevapima, sirnici I humoru. Pun je svijet takvih plemenskih zajednica.
Zapad nas moze primiti kao politicki narod, a.moze.nas I usisati kao grupu ljudi koja nema sopstveni identitet ili ako ga ima vrlo je limitiran.

Jednostavno
sajber87

#69144 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by sajber87 »

meridiyan wrote: 19/12/2022 23:30
sajber87 wrote: 19/12/2022 22:33

Kad nato kaze ulazite tada ulazimo pa makar svi horski rekli necemo
Mozda Turska blokira kao u slucaje Svedske,Finske. A mozda i neki srbijanski prijatelji , Madjarska ili neki drugi.
Mozda i Hrvatska, sta znas!
Je li stvarno mislis da je dugorocno moguce blokirati volju usa unutar NATO. Budimo ozbiljni :)
sajber87

#69145 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by sajber87 »

palermo wrote: 19/12/2022 23:31
sajber87 wrote: 19/12/2022 23:21
Kao politocki narod cemo nestati ako ne budemo znali, htjeli I umjeli artikulirayi nase sopstvene interese. Prica o tome da je nase samo da slusamo je pogubna za Bosnjake kao politicki narod I svodi nas na plemensku zajednicu koju veze pripadnost cevapima, sirnici I humoru. Pun je svijet takvih plemenskih zajednica.
Zapad nas moze primiti kao politicki narod, a.moze.nas I usisati kao grupu ljudi koja nema sopstveni identitet ili ako ga ima vrlo je limitiran.

Jednostavno
Slazem se uz dodatak da zapad je stvoren na razlicitostima i ne zeli da te usisa i unisti identitet. Bosnjaci su vecinski muslimani autohtoni evropski narod okrenuti prema zapadu, pametna politika tu cinjenicu mora da okrene u nasu korist, onaj ko koketira sa iranom i jednim agresivnim poimanjem islama koji je bosnjacima stran zeli da ti ukine identitet i da te svede na religijsku skupinu ono sto toliko zamjeramo dodiku kad nam se obraca kada kaze da smo muslimani. Molim se samo da ne nasjednemo na tu podvalu koju nam podmecu oni koji nas mrze zbog onog sto smo kroz vijekove.
palermo

#69146 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by palermo »

sajber87 wrote: 20/12/2022 00:02
palermo wrote: 19/12/2022 23:31

Jednostavno
Slazem se uz dodatak da zapad je stvoren na razlicitostima i ne zeli da te usisa i unisti identitet. Bosnjaci su vecinski muslimani autohtoni evropski narod okrenuti prema zapadu, pametna politika tu cinjenicu mora da okrene u nasu korist, onaj ko koketira sa iranom i jednim agresivnim poimanjem islama koji je bosnjacima stran zeli da ti ukine identitet i da te svede na religijsku skupinu ono sto toliko zamjeramo dodiku kad nam se obraca kada kaze da smo muslimani. Molim se samo da ne nasjednemo na tu podvalu koju nam podmecu oni koji nas mrze zbog onog sto smo kroz vijekove.
Praksa da se svaki pokusaj artikuliranja politickih interes Bosnjaka svede na islamski radikalizam postaje simptomaticna I krajnje opasna. A ti to upravo radis.
guruguru95

#69147 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by guruguru95 »

palermo wrote: 20/12/2022 01:05
sajber87 wrote: 20/12/2022 00:02
Praksa da se svaki pokusaj artikuliranja politickih interes Bosnjaka svede na islamski radikalizam postaje simptomaticna I krajnje opasna. A ti to upravo radis.
:thumbup:
Last edited by guruguru95 on 20/12/2022 01:41, edited 1 time in total.
kluz franjo

#69148 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by kluz franjo »

Praksa artikuliranja političkih interesa Bošnjaka kroz bliskost sa režimom u Teheranu i Dohi, uz istovremeno udaljavanje od evro-atlantskih politika postaje simptomatična i krajnje opasna. I za Bošnjake i za BiH.
Srećom ta praksa nije više ni većinska, a ni vladajuća.
guruguru95

#69149 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by guruguru95 »

Praksa da se Bošnjaci okrivljuju za sve probleme, etiketiraju kao glavni kočničar i optužuju za radikalizaciju postaje simptomatična i krajnje opasna.
kluz franjo

#69150 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by kluz franjo »

Praksa da se izborni gubitnici sakrivaju iza Bošnjaka, te da jedino oni pričaju i okrivljuju Bošnjake za neke probleme i uporno ih etiketirajući kao glavne kočničare je idiotizam izbornih gubitnika.
To što svojom propagandom žele radikalizirati Bošnjake je simptomatično i nije bezopasno.
Srećom ta propaganda nije ni većinska, a ni vladajuća.
Locked