Ecci wrote: ↑14/12/2022 11:30
skafiskafsnjak wrote: ↑14/12/2022 11:24
Sad samo majku imam.
Njoj pomazem , kupujem sta treba i uplatim. Ona ce to u BiH da potrosi. Svaki put kada odem 10 dana dole mislim da minimalno 700 do 1000 eura potrosim.
Hmmmmmmm ......koliko ono dijaspora "ulozi" u BiH?
Oko 5 milijardi godisnje. Novac iz dijaspore je jedino sto jos drzi Bosnu iznad vode
Pogrešno ti je razmišljanje skroz.
Tvojom logikom ja bih mogao da isječem 50% šuma u BiH,prodam Slovencima i Italijanima, totalno devastiram državu i kažem "Ljudi, uradio sam dobru stvar, uplatio sam 10 milijardi poreza u posljednjih 10 godina".
Druze treba da shvatiš da
milion izgubljenih ljudi nema cijenu
Tih milion ljudi koji su otišli su 2020 donijeli 5 milijardi.
Godinama se njihove veze sa BiH sve više gube, 2030 će to biti 4 milijarde, 2040 će biti 2 milijarde , 2050 će biti 500 miliona, 2060 će to biti "nula".
A zamisli da je tih milion+ ljud ostaloi u BiH, da od toga 300 000 njih radi i imaju prosječnu bruto platu 1700 KM. To je svaki mjesec 600 miliona, 12 mjeseci = 7,2 milijarde godišnje. I tako iz decenije u deceniji, Mujo, pa njegov sin, pa njegov unuk, pa praunuk...
Dijaspora donosi prazne gradove, škole, ulice, para 30/40 godina i onda je the end, nema više Bosne i Hercegovine, ostale su samo prazme zgrade, kuće, škole, bolnice...
Otvoriš hrvatski portal, oni tamo skaču od sreće što su EU, što dobiju milijare iz fondova.
Vide li ti ljudi šta su izgubili, da ih je 20% manje u posljednjih 10 godina otkako su ušli EU? Ne može tih 10/20 milijardi koje su dobili da nadoknadi 20% stanovništva kojeg su izgubili.
Šta mislite za koliko bi Austrijanci dali 2 miliona ili Nijemci 17 miliona mladih ljudi što je otprilike 20% njihovog stanovništva???