Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
skafiskafsnjak

#2451 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

Ozimician wrote: 14/12/2022 12:02
skafiskafsnjak wrote: 14/12/2022 11:24 Sad samo majku imam.
Njoj pomazem , kupujem sta treba i uplatim. Ona ce to u BiH da potrosi. Svaki put kada odem 10 dana dole mislim da minimalno 700 do 1000 eura potrosim.

Hmmmmmmm ......koliko ono dijaspora "ulozi" u BiH?
Predstavljati ulaganje dijaspore u BiH kao nesto pozitivno je isto kad imas stan i prodas ga za 150 000 KM - dakle imas svakih 10 god. 15 000 KM dodatno da trosis i tebi super - ali sta nakon tih 10 god. Tako je i sa dijasporom, ulagat ce dok su roditelji zivi i to je to.
Ni neg ni poz, nije to poenta bila.
Poenta je bila da sam otisao i drzava nema koristi od mene.
A nije istina ....
elcaliente

#2452 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

skafiskafsnjak wrote: 14/12/2022 12:09
Ozimician wrote: 14/12/2022 12:02

Predstavljati ulaganje dijaspore u BiH kao nesto pozitivno je isto kad imas stan i prodas ga za 150 000 KM - dakle imas svakih 10 god. 15 000 KM dodatno da trosis i tebi super - ali sta nakon tih 10 god. Tako je i sa dijasporom, ulagat ce dok su roditelji zivi i to je to.

A nije istina ....
Gledajuci tako obdavojica placate porez na prihod i osiguranja u Njemackoj. BiH od vas ima pdv kada kupite cevape itd.
Eh sada dolazi do razlike, skafinjak placa porez u Njemackoj i zivi tu, slabo koristi BiH infrastrukturu a Ozimican placa poreze u Njemackoj, vecinu vremena provodi u BiH i haba dzabe BiH infrastrukturu. :skoljka:
Hakiz

#2453 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Hakiz »

elcaliente wrote: 14/12/2022 11:37
skafiskafsnjak wrote: 14/12/2022 11:31

Sve dadzbine su ovo, nije samo porez. nije ni u Njemackoj porez 30% nego sve zajedno
Dazbine nisu porez! To su podpuno dva razlicita termina, od dazbina drzava nema nista, to uzimaju osiguranja.
Krajni korisnik osiguranja je radnik dok poreza nije.
Dazbine se placaju na osnovu visine plate a porez na osonvu porezne klase.
To su totalno dvije razlicite stvari, meni nije jasno zato ljudi u Bosni to mjesaju i sve im spada pod isto.

Evo tacno koliko je porez na 2000 eur.

https://www.brutto-netto-rechner.info/
Dadžbine nisu porez, ali u FBiH, ne znam za RS, neplaćanje dadžbina se smstra poreskim prevarom, pa i jesu. Ima dugo da je tako riješeno. Tako da se mogu posmatrati kao porez. Pa, na primjer, banka u kojoj imaš račun ne bi smjela ni primiti od firme novac za tvoju platu a da joj firma ne dostavi dokaz da je platila dadžbine i u tvoje ime (umjesto tebe, ali od tvoje bruto plate) uplatila porez na tu platu. A to znači, ako ti nisu plaćene dadžbine ne možeš podići platu.

Zašto banke primaju te uplate, pa se desi da možeš podiči pkatu, ali ne možeš kod doktora jer ti nije uplaćeno zdravstveno, to je već pitanje za Agenciju za bankarstvo. Znamo zašto firme to rade i da imaju svoje ljude u bankama koji Im to omogućavaju, ali zašto agencija toleriše bankama kršenje zakona to je već pitanje za agenciju, tužilaštvo i SIPA.
Blixen

#2454 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Blixen »

Ozimician wrote: 14/12/2022 12:06 Koliko je takvih - ako ima 1% - dobro je.
Neznalice koje pljuju po svemu iz dijaspore stvaraju taj privid
Puno raje vani ima jako puno para za BiH uslove
Ozbiljna se lova uzela i ulaže se dalje
Šlageri pišu po forumu o tome da se rade poslovi koji drugi neće 🤣
Glupsoni
Papci pucaju fraze o sposobnim ovdje i nesposobnim tamo 🤣
Raja zlobna i puna čemera

Daj da se rugamo onom u Danskoj ili Austriji
A bijeda ode na drugu temu i piše kako je Hrvatska skupa, odakle mi za more, na temi o registraciji vozila cvili i pita ko daje na 72 rate, piše da mu je dan skijanja za 4 osobe pola plate, na temi o nekretninama ovi iz dijaspore utiču na cijene stanova u Sarajevu
Sav taj jad izbace iz sebe otrcanim frazama na forumu
Didier

#2455 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

skafiskafsnjak wrote: 14/12/2022 11:22 Ma vidis da gluposti valja.
Nesto govori za velike dadzbine u Deu, a u BiH jos vece. Samo niko ne spominje brutto pa se i ne zna
@PaulTracy ti je dovoljno odgovorio ko valja gluposti.

Evo recimo super mi je činjenica da ne znaš uopšte da je porez u BiH 10% neto plate, a ostalo su druge dadžbine, koje svugdje platiš. Pored u Njemačkoj je uvijek veći od 10%, osim možda u slučaju minimalaca.

Kod nas se računa procenat na neto platu, a na Zapadu procenat OD bruto plate. Kod nas u bruto platu ulaze SVI DOPRINOSI, dok na Zapadu to ne mora biti tako. Kada se sve to usporedi, na Zapadu itekako više uzimaju. U Holandiji se recimo zdravstveno osiguranje skida od neto plate, što kod nas nije slučaj.
PaulTracy

#2456 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PaulTracy »

Ecci wrote: 14/12/2022 11:30
skafiskafsnjak wrote: 14/12/2022 11:24

Sad samo majku imam.
Njoj pomazem , kupujem sta treba i uplatim. Ona ce to u BiH da potrosi. Svaki put kada odem 10 dana dole mislim da minimalno 700 do 1000 eura potrosim.

Hmmmmmmm ......koliko ono dijaspora "ulozi" u BiH?
Oko 5 milijardi godisnje. Novac iz dijaspore je jedino sto jos drzi Bosnu iznad vode :thumbup: :bih:
Pogrešno ti je razmišljanje skroz.
Tvojom logikom ja bih mogao da isječem 50% šuma u BiH,prodam Slovencima i Italijanima, totalno devastiram državu i kažem "Ljudi, uradio sam dobru stvar, uplatio sam 10 milijardi poreza u posljednjih 10 godina".
Druze treba da shvatiš da milion izgubljenih ljudi nema cijenu

Tih milion ljudi koji su otišli su 2020 donijeli 5 milijardi.
Godinama se njihove veze sa BiH sve više gube, 2030 će to biti 4 milijarde, 2040 će biti 2 milijarde , 2050 će biti 500 miliona, 2060 će to biti "nula".
A zamisli da je tih milion+ ljud ostaloi u BiH, da od toga 300 000 njih radi i imaju prosječnu bruto platu 1700 KM. To je svaki mjesec 600 miliona, 12 mjeseci = 7,2 milijarde godišnje. I tako iz decenije u deceniji, Mujo, pa njegov sin, pa njegov unuk, pa praunuk...
Dijaspora donosi prazne gradove, škole, ulice, para 30/40 godina i onda je the end, nema više Bosne i Hercegovine, ostale su samo prazme zgrade, kuće, škole, bolnice...
Otvoriš hrvatski portal, oni tamo skaču od sreće što su EU, što dobiju milijare iz fondova.
Vide li ti ljudi šta su izgubili, da ih je 20% manje u posljednjih 10 godina otkako su ušli EU? Ne može tih 10/20 milijardi koje su dobili da nadoknadi 20% stanovništva kojeg su izgubili.
Šta mislite za koliko bi Austrijanci dali 2 miliona ili Nijemci 17 miliona mladih ljudi što je otprilike 20% njihovog stanovništva???
patriot_bih

#2457 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by patriot_bih »

Znači bez 2.500€ ili 3.000€ bruto kao pojedinac je čista patnja.
elcaliente

#2458 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

patriot_bih wrote: 14/12/2022 12:41
Znači bez 2.500€ ili 3.000€ bruto kao pojedinac je čista patnja.
Naravno, to je uvjek tako bilo.
elcaliente

#2459 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

Hakiz wrote: 14/12/2022 12:20
elcaliente wrote: 14/12/2022 11:37

Dazbine nisu porez! To su podpuno dva razlicita termina, od dazbina drzava nema nista, to uzimaju osiguranja.
Krajni korisnik osiguranja je radnik dok poreza nije.
Dazbine se placaju na osnovu visine plate a porez na osonvu porezne klase.
To su totalno dvije razlicite stvari, meni nije jasno zato ljudi u Bosni to mjesaju i sve im spada pod isto.

Evo tacno koliko je porez na 2000 eur.

https://www.brutto-netto-rechner.info/
Dadžbine nisu porez, ali u FBiH, ne znam za RS, neplaćanje dadžbina se smstra poreskim prevarom, pa i jesu. Ima dugo da je tako riješeno. Tako da se mogu posmatrati kao porez. Pa, na primjer, banka u kojoj imaš račun ne bi smjela ni primiti od firme novac za tvoju platu a da joj firma ne dostavi dokaz da je platila dadžbine i u tvoje ime (umjesto tebe, ali od tvoje bruto plate) uplatila porez na tu platu. A to znači, ako ti nisu plaćene dadžbine ne možeš podići platu.

Zašto banke primaju te uplate, pa se desi da možeš podiči pkatu, ali ne možeš kod doktora jer ti nije uplaćeno zdravstveno, to je već pitanje za Agenciju za bankarstvo. Znamo zašto firme to rade i da imaju svoje ljude u bankama koji Im to omogućavaju, ali zašto agencija toleriše bankama kršenje zakona to je već pitanje za agenciju, tužilaštvo i SIPA.
Razmijem ja sto ti pises ali ti isto razumijes da ovo nije korektno kako je opisano i kako se radi u BiH.
Tu je drzava zakazala.
Problem je da je BiH u tranziciji, vecina stvari nije rijesena.
Osiguranja treba odvijiti totalno od drzavnog sistema i pruzitu priliku da ako moze izaberes privatno osiguranje.
Ozimician

#2460 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

elcaliente wrote: 14/12/2022 12:14
skafiskafsnjak wrote: 14/12/2022 12:09

A nije istina ....
Gledajuci tako obdavojica placate porez na prihod i osiguranja u Njemackoj. BiH od vas ima pdv kada kupite cevape itd.
Eh sada dolazi do razlike, skafinjak placa porez u Njemackoj i zivi tu, slabo koristi BiH infrastrukturu a Ozimican placa poreze u Njemackoj, vecinu vremena provodi u BiH i haba dzabe BiH infrastrukturu. :skoljka:
U Njemackoj sam 7 mjeseci, u BiH 5 mjeseci - otprilike - porez na platu i doprinose placam u Njemackoj, u BiH trosim netto platu kad sam tu, placam putarinu na autoputu, placam akcize na gorivo, placam PDV na sve. Kad sam u Njemackoj, isto to placam tamo osim putarine.
A najvecu korist od mene imaju Austrija i Slovenija jer im placam godisnju vinjetu xD a prodjem kratko kroz njih i to vrlo cesto idem.
elcaliente

#2461 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

PaulTracy wrote: 14/12/2022 12:37

Oko 5 milijardi godisnje. Novac iz dijaspore je jedino sto jos drzi Bosnu iznad vode :thumbup: :bih:
Tvojom logikom ja bih mogao da isječem 50% šuma u BiH,prodam Slovencima i Italijanima, totalno devastiram državu i kažem "Ljudi, uradio sam dobru stvar, uplatio sam 10 milijardi poreza u posljednjih 10 godina".

Godinama se njihove veze sa BiH sve više gube, 2030 će to biti 4 milijarde, 2040 će biti 2 milijarde , 2050 će biti 500 miliona, 2060 će to biti "nula".
A zamisli da je tih milion+ ljud ostaloi u BiH, da od toga 300 000 njih radi i imaju prosječnu bruto platu 1700 KM. To je svaki mjesec 600 miliona, 12 mjeseci = 7,2 milijarde godišnje. I tako iz decenije u deceniji, Mujo, pa njegov sin, pa njegov unuk, pa praunuk...
Dijaspora donosi prazne gradove, škole, ulice, para 30/40 godina i onda je the end, nema više Bosne i Hercegovine, ostale su samo prazme zgrade, kuće, škole, bolnice...
Otvoriš hrvatski portal, oni tamo skaču od sreće što su EU, što dobiju milijare iz fondova.
Vide li ti ljudi šta su izgubili, da ih je 20% manje u posljednjih 10 godina otkako su ušli EU? Ne može tih 10/20 milijardi koje su dobili da nadoknadi 20% stanovništva kojeg su izgubili.
Šta mislite za koliko bi Austrijanci dali 2 miliona ili Nijemci 17 miliona mladih ljudi što je otprilike 20% njihovog stanovništva???
Ti si podpuno u pravu sve sto pises.
Ali to se nije problem onoga ko odlazi nego drzave koja ne radi nista da zadrzi te ljude.
Ima milion mali stavri koje se se mogle poboljsati.
elcaliente

#2462 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

Ozimician wrote: 14/12/2022 12:51
elcaliente wrote: 14/12/2022 12:14

U Njemackoj sam 7 mjeseci, u BiH 5 mjeseci - otprilike - porez na platu i doprinose placam u Njemackoj, u BiH trosim netto platu kad sam tu, placam putarinu na autoputu, placam akcize na gorivo, placam PDV na sve. Kad sam u Njemackoj, isto to placam tamo osim putarine.
A najvecu korist od mene imaju Austrija i Slovenija jer im placam godisnju vinjetu xD a prodjem kratko kroz njih i to vrlo cesto idem.
Naravno, referisem se na poreze i doprinose od plate.
skafiskafsnjak

#2463 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

Didier wrote: 14/12/2022 11:03
Za četiri godine Njemačke, platio si trećinu poreza onoga što si zaradio,
Pa de brate odluci se, jel porez trecina ili dadzbine?

Vidis da gluposti valjas.
I zaboli mene briga gdje se kako odbija.
Meni se odbija od brutta sve. Koji k ubacujes u pricu dr drzave?
Didier

#2464 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

skafiskafsnjak wrote: 14/12/2022 13:10
Didier wrote: 14/12/2022 11:03
Za četiri godine Njemačke, platio si trećinu poreza onoga što si zaradio,

Hajde malo pomiješaj konverzacije, pa izvuci iz konteksta.

Nema frke, ja sve vrijeme razgovaram fino s tobom, a ti si nadobudan. Nećemo više, idi nastavi prati guze ili redati cigle, i pričaj svima da ti je ljepše tamo.
skafiskafsnjak

#2465 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

Didier wrote: 14/12/2022 13:21
skafiskafsnjak wrote: 14/12/2022 13:10

Hajde malo pomiješaj konverzacije, pa izvuci iz konteksta.

Nema frke, ja sve vrijeme razgovaram fino s tobom, a ti si nadobudan. Nećemo više, idi nastavi prati guze ili redati cigle, i pričaj svima da ti je ljepše tamo.
Pa ti meni spocitavas da ne znam, a sam mijesas :thumbup:
Jah odoh prati guzice ... mozda i cigle redati.

Ta recenica vise govori o tebi nego o meni :thumbup:
Dope_Man

#2466 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Dope_Man »

Dobri moj, to ukratko znaci - Firma polako propada.

A sta mene briga za firmu koja propada, jer ja sam otisao u onu koja ne propada vec raste obim poslovanja. Neko je presao iz te firme u drugu zbog para, neko zbog odnosa rukovodstva prema radniku, al uglavnom svak je iz svog razloga i pronasao se u firmi u kojoj mu je njegov zivot bolji.

Za 50 godina kada pogleda nazad, reci ce "e drago mi je sto promijenih firmu" umjesto da govori "eh da sam k'o sto nisam".
PaulTracy

#2467 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PaulTracy »

elcaliente wrote: 14/12/2022 12:55

Ali to se nije problem onoga ko odlazi nego drzave koja ne radi nista da zadrzi te ljude.
Razumijem ljude koji su otišli, bili su nezaposleni, imali loše radno mjesto, loša primanja... Ali mislim da je nedopustivo da druga država dođe u tvoju državu i dijeli vize, uzima ti ono najvrijednije što imaš.
Evo primjer jedan. Kćerka mog komšije je završila medicinski fakultet. Zet,njen muž, završio je mašinski fakulltet. Njih dvoje su u Sarajevu mogli zajedno mjesečno da zarade bar 4500KM što je i više nego dovoljno za kvalitetan život.
ALI tu u igru ulazi jedna skandinavska zemlja i kaže "dođite kod nas, zajedno ćete da zaradite 9000€.
I oni normalno pakuju kofere uz obrazlozenje "neću da mi dijete odrasta ovdje" i odlaze.
Jednostavno zapad je napravio sistem koji njemu pogoduje i koji mu omogućava da ubire tuđe poslove.
Danas bar 80% djece ni ne pomišlja da ostane u BiH, sami roditelji ih forsiraju "ćeri upiši ti medicinsku školu i hajd u Njemačku, nema ovdje budućnosti". Kao što neko napisa, ovdje visokoškolske ustanove mame studente sa natpisima "naša diploma je priznata i u Njemačkoj".
Zar je to normalno, jasno je svima gdje vodi.
Qwertz84

#2468 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Qwertz84 »

Hrvatska nije ni punih 10 godina u EU i ako su brojke tačne koje hrvati imaju za svoje stanovništvo nisu izgubili ni više od 10% svoga stvanovništva od 2011 do 2021 godine.
elcaliente

#2469 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

PaulTracy wrote: 14/12/2022 13:24

Razumijem ljude koji su otišli, bili su nezaposleni, imali loše radno mjesto, loša primanja... Ali mislim da je nedopustivo da druga država dođe u tvoju državu i dijeli vize, uzima ti ono najvrijednije što imaš.
Evo primjer jedan. Kćerka mog komšije je završila medicinski fakultet. Zet,njen muž, završio je mašinski fakulltet. Njih dvoje su u Sarajevu mogli zajedno mjesečno da zarade bar 4500KM što je i više nego dovoljno za kvalitetan život.
ALI tu u igru ulazi jedna skandinavska zemlja i kaže "dođite kod nas, zajedno ćete da zaradite 9000€.
I oni normalno pakuju kofere uz obrazlozenje "neću da mi dijete odrasta ovdje" i odlaze.
Jednostavno zapad je napravio sistem koji njemu pogoduje i koji mu omogućava da ubire tuđe poslove.
Danas bar 80% djece ni ne pomišlja da ostane u BiH, sami roditelji ih forsiraju "ćeri upiši ti medicinsku školu i hajd u Njemačku, nema ovdje budućnosti". Kao što neko napisa, ovdje visokoškolske ustanove mame studente sa natpisima "naša diploma je priznata i u Njemačkoj".
To je ralnost. Od kada znam sa sebe stanovnici i vlada BiH su htjeli u EU.
Znaci svjesno se islo prema tome da se konkurise velikim ekonomijama. 30 godina je bilo vremena da se pripremi na to.
To ti je isto kada 30 godina igras kvalifikacije za SP u fudbalu, igras jer zelis na SP. I svi govore da nam je se samo kvalifikovati. Kada to konacno uspijes tamo te doceka Njemacka i onda se momacki boris, nema plakanja. Sam si to htio a na tebi je da se najbolje sto je moguce pripremis za turnir.
Ne ides bez kurca u svatove.
Eh eto doslo je ono cemu se tezilo, sada sto BIH nije spremna ko joj je kriv.
Ostati ce manje ljudi koji ce morati placati vise poreza ici ce se ljeciti u Tursku preko donacija.
Nije da nisu znali da ce tako biti. Nazad nema.
Last edited by elcaliente on 14/12/2022 13:43, edited 2 times in total.
PaulTracy

#2470 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PaulTracy »

Dope_Man wrote: 14/12/2022 13:24

Dobri moj, to ukratko znaci - Firma polako propada.

A sta mene briga za firmu koja propada, jer ja sam otisao u onu koja ne propada vec raste obim poslovanja. Neko je presao iz te firme u drugu zbog para, neko zbog odnosa rukovodstva prema radniku, al uglavnom svak je iz svog razloga i pronasao se u firmi u kojoj mu je njegov zivot bolji.

Za 50 godina kada pogleda nazad, reci ce "e drago mi je sto promijenih firmu" umjesto da govori "eh da sam k'o sto nisam".
Država nije firma niti je granap da prelaziš kako hoćeš i kupuješ gdje i kako hoćeš. Da je tako ti bi došao u BiH na odmor, kupio 35 šteka Marlbora za 1050 € jer bi iste u Njemačkoj koštale 2450 €. Ali tu onda nastupa država i kaže "prijatelju, to tako ne može, švercaš cigare, nanosiš štetu BRD-u, sad ćeš da platiš kaznu a cigare ćemo da ti zaplijenimo".
Bosna i Hercegovina a i ostale države regiona su dopustile da im zapad kojem je zatrebalo radne snage u posljednjih 10g uđe u državu i uzima si ono što mu treba, doktor medicinska sestra, stolar, električar, vozač...
Da država nije firma koju mijenjaš kako hoćeš ti svaki dan pokazuju migranti koje viđaš, jer da jeste kupili bi avionsku kartu za 500€ i za par sati bili u Berlinu, ne bi za 5000€ mjesecima se goli i bosi probijali do EU.
Suzie Q

#2471 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Suzie Q »

otkad je svijeta i vijeka ljudi su se kretali i migrirali. Bilo je vremena kad su i germani naseljavali Bosnu. Tek cemo vidjeti sta ce sve i kako biti. Nedavno je premijerka Filipina jasno upozorila da nas u narednih 30 godina cekaju velike migracije radi klimatskih promjena. Jos cemo vidjeti kako ce tada i kome biti BiH atraktivna za zivot, ako do tada nasi politicari ne sjebu i prirodno bogatstvo koje imamo.

meni je ruzno sto se stvara neki animozitet izmedju onih koji su otisli i onih koji su ostali. I stalno se vrtimo oko toga. Davno sam napisala da svaka familija u BiH mora imati nekoga vani, koji ce pomagati i slati ostalima da prezive. To je cinjenica.

Nadalje, svijet je otvoren za sve koji ga zele istraziti. Migriraju i Nijemci, idu rade po Americi, Skandinaviji, Spanjolskoj...zive zivot, uzivaju. samo se kod nas spocitava nekome sto je otisao.
Jucer mi kaze kolegica njemica, sin joj sad zavrsava za kuhara i rekao je kad zavrsi namjerava otici u SAD kupiti onaj pokretni gril i prodavati Burgere. Je li mu rekla nemoj sine, fali Njemackoj radne snage, fali mladih ljudi? nije naravno, drago joj je da mali prozivi zivot.

Pri tome je sve toliko napredovalo, tehnologija, medicina...pa pozeli covjek ici u korak s vremenom. Kod nas se jos koriste pisace masine u sluzbama!
PaulTracy

#2472 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PaulTracy »

elcaliente wrote: 14/12/2022 13:37

To je ralnost. Od kada znam sa sebe stanovnici i vlada BiH su htjeli u EU.
Znaci svjesno se islo prema tome da se konkurise velikim ekonomijama. 30 godina je bilo vremena da se pripremi na to.
To ti je isto kada 30 godina igras kvalifikacije za SP u futbalu, igras jer zelis na SP. I svi govore da nam je se samo kvalifikovati. Kada to konacno uspijes tamo te doceka Njemacka i onda se momacki boris, nema plakanja. Sam si to htio a na tebi je da se najbolje sto je moguce pripremis za turnir.
Ne ides bez kurca u svatove.
Eh eto doslo je ono cemu se tezilo, sada sto BIH nije spremna ko joj je kriv.
Ostati ce manje ljudi koji ce morati placati vise poreza ici ce se ljeciti u Tursku preko donacija.
Nije da nisu znali da ce tako biti. Nazad nema.
Upravo to. U uslovima u kojim je prosječna bruto plata u državama kao što su Hrvatska, Bugarska, Rumunija, Srbija,BiH 1200/1000/900/800 eura a u drzavama kao što su Švedska,Njemačka, Austrija,Holandija prosječne bruto plate 4200/4100/4000/3900 € i gdje su firme prvih poznate samo u užem regionu a firme drugih svjetski brendovi svima je jasno (trebalo bi biti) gdje vodi pravilo o slobodnom kretanju radne snage, roba i usluga.
Neće doktor Hans iz Frankfurta koji ima 5000€ platu otići da radi u Zagreb, Sarajevo ili Sofiju da radi za manje od 2500€, ali će zato Ivica, Amer i Grigor da odu u Frankfurt.
Isto tako Nicky iz Amsterdama neće da kupi Karlovačko ili Zvijezda kečap za koje nikad nije čuo kad ima svoj Heineken i Heinz kečap. Ali mnogi Hrvati će da kupe Heineken i Heinz jer su ih 100x vidjeli na televiziji,reklamu na fudbalskoj utakmici.
Zapad je svjestan svoje dominantne pozicije i to koristi. Moraš da igraš po njihovim pravilima, trguješ s njima iako je to negativno po tebe, dopustiš njihovim bankama, telekomima, osiguravajućim društvima, trgovačkim lancima da uđu u tvoju državu jer inače nema novca od MMF-a, Svjetske banke, zatvaraju ti granice i ideš u izolaciju.
Ecci
Vozim: Biciklam

#2473 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ecci »

Nama kao da je neko branio da napravimo funkcionalnu i normalnu drzavu pa da raja ostaje, da ne bjezi, bar polufunkcionalnu, eto. A mi uredili jednu od najgorih, po korupciji smo u vrhu, to se ne iskorijenjuje ni brzo ni lahko, zagadjeno je tlo, vazduh, voda.
Ili smo krivi mi sto nismo znali napraviti bar jedan polufunkcionalni sistem ili je kriva Skandinavija sto je napravila dobar :D
Nama uvijek neko drugi kriv a sami sebe pljackamo i lazemo. Nas su opljackali ljudi sa imenom i prezimenom bosanskim, nisu ni Dzordz ni Erik.
A da je svima jasno, ne gdje vodi, nego dokle je dovelo, jeste, moralo je jednom. Ljudi smo :thumbup:
PaulTracy

#2474 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PaulTracy »

Suzie Q wrote: 14/12/2022 13:45 otkad je svijeta i vijeka ljudi su se kretali i migrirali. Bilo je vremena kad su i germani naseljavali Bosnu. Tek cemo vidjeti sta ce sve i kako biti. Nedavno je premijerka Filipina jasno upozorila da nas u narednih 30 godina cekaju velike migracije radi klimatskih promjena. Jos cemo vidjeti kako ce tada i kome biti BiH atraktivna za zivot, ako do tada nasi politicari ne sjebu i prirodno bogatstvo koje imamo.

meni je ruzno sto se stvara neki animozitet izmedju onih koji su otisli i onih koji su ostali. I stalno se vrtimo oko toga. Davno sam napisala da svaka familija u BiH mora imati nekoga vani, koji ce pomagati i slati ostalima da prezive. To je cinjenica.

Nadalje, svijet je otvoren za sve koji ga zele istraziti. Migriraju i Nijemci, idu rade po Americi, Skandinaviji, Spanjolskoj...zive zivot, uzivaju. samo se kod nas spocitava nekome sto je otisao.
Jucer mi kaze kolegica njemica, sin joj sad zavrsava za kuhara i rekao je kad zavrsi namjerava otici u SAD kupiti onaj pokretni gril i prodavati Burgere. Je li mu rekla nemoj sine, fali Njemackoj radne snage, fali mladih ljudi? nije naravno, drago joj je da mali prozivi zivot.

Pri tome je sve toliko napredovalo, tehnologija, medicina...pa pozeli covjek ici u korak s vremenom. Kod nas se jos koriste pisace masine u sluzbama!
To su dvije različite vrste migracija. Jedne bih nazvao "avanturističe" migracije, dečku iz Berlina koji živi u uređenoj državi se iz određenog razloga sviđa USA, Španija, ili Švedska i tako iz Njemačke godišnje iseli u druge zemlje 200 000 (ili koliko već) Nijemaca. Ali i iz pravca USA, Španije, Finske i drugih zapadnih zemalja u Njemačku doseli 150 000 ljudi,avanturista koji nisu zbog novca tu jer ga ima i u njihovim državama,migracije su dvosmjerne.
Ovo što se kod nas dešava su čisto ekonomske migracije, ljudi iz jedne siromašne europske države sele u najbogatije europske države,migracije su jednosmjerne i za posljedicu imaju depopulaciju, totalni kolaps sistema, države.
Last edited by PaulTracy on 14/12/2022 14:11, edited 1 time in total.
skafiskafsnjak

#2475 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

PaulTracy wrote: 14/12/2022 14:09
Suzie Q wrote: 14/12/2022 13:45 otkad je svijeta i vijeka ljudi su se kretali i migrirali. Bilo je vremena kad su i germani naseljavali Bosnu. Tek cemo vidjeti sta ce sve i kako biti. Nedavno je premijerka Filipina jasno upozorila da nas u narednih 30 godina cekaju velike migracije radi klimatskih promjena. Jos cemo vidjeti kako ce tada i kome biti BiH atraktivna za zivot, ako do tada nasi politicari ne sjebu i prirodno bogatstvo koje imamo.

To su dvije različite vrste migracija. Jedne bih nazvao "avanturističe" migracije, dečku iz Berlina koji živi u uređenoj državi se iz određenog razloga sviđa USA, Španija, ili Švedska i tako iz Njemačke godišnje iseli u druge zemlje 200 000 (ili koliko već) Nijemaca. Ali i iz pravca USA, Španije, Finske i drugih zapadnih zemalja u Njemačku doseli 150 000 ljudi,avanturista koji nisu zbog novca tu jer ga ima i u njihovim državama,migracije su dvosmjerne.
Ovo što se kod nas dešava su čisto ekonomske migracije, ljudi iz jedne siromašne europske države sele u najbogatije europske države,migracije su jednosmijerne i za posljedicu imaju depopulaciju, totalni kolaps sistema, države.
Ne sekiram se ja za BiH ....
Ev Didier ima par firmi.... koliko takvih ima. Masala.
Uvest ce se radna snaga .... ima Banglades, jebaji ga :run:

Jer po njihovoj prici, tu je to negdje, Njemacka i BiH ...
Post Reply