Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
elcaliente

#2426 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

Didier wrote: 14/12/2022 11:03
skafiskafsnjak wrote: 14/12/2022 10:52
Pa vise mi je Njemacka dala za 4 godine nego BiH za 30 :skoljka:

Sve nesto govore, kao nizi si sloj, stranac .... pa jebote bio sam stranac u svojoj drzavi. Samo ako nisi neka stranka, stranac si, nema te nigdje.
Jesi li siguran da ti je Njemačka više dala?

Ako izuzmemo ratne godine, u BiH si završio osnovnu i srednju školu potpuno besplatno, možda i fakultet, ili si ga platio mizerno.

Imao si zdravstvenu zaštitu.

Imao si vjerovatno neki stan naslijeđen iz doba Jugoslavije (možda ne samo tvoj, ali tvojih roditelja) u kom ste živjeli i koji ti je Bosna omogućila da otkupiš za certifikate.

Imao si svu infrastrukturu države koja spada u možda lošije evropske države, ali itekako u prvoj četvrtini svjetskih država po svemu.

Za četiri godine Njemačke, platio si trećinu poreza onoga što si zaradio, i ustvari si više ti dao Njemačkoj nego ona tebi, jer si radio stvari za koje oni nisu mogli naći radnika, vjerovatno isto i tvoja žena. Vaša djeca će tek biti korisni za Njemačku jer su generalno jugoslovenski imigranti najbolji na svijetu, i uklapaju se bukvalno gdje god da dođu. Sve su to oni pomno izračunali i odlučili da te ukradu jednoj maloj Bosni. Tebe i još dva - tri miliona takvih koji dolaze iz Jugoslavije. I svi ste vi mnogo više dali Njemačkoj nego ona vama, a Bosni realno vjerovatno niste dali mnogo jer je ipak mnogo više nezaposlenih otišlo nego onih koji su radili.

Sve ovo može biti malo različito konkretno u tvom slučaju, ali generalno se svodi na slično kod većine novopečenih useljenika u Njemačku.
Cekaj zar skolovanje nije obavezno u BiH?
Ako je obavezno on je faktcki natjeran da ide u skolu. Nije mu niko nista dao, mozda on uopste nije htio ici u skolu ali to uradio pod prisilom. Njega bi Njemacka uzela i bez skole da npr razvozi pakete u DHL ili Amazonu.
skafiskafsnjak

#2427 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

Ma vidis da gluposti valja.
Nesto govori za velike dadzbine u Deu, a u BiH jos vece. Samo niko ne spominje brutto pa se i ne zna
PaulTracy

#2428 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PaulTracy »

skafiskafsnjak wrote: 14/12/2022 11:13

Ako izuzmemo ratne godine, u BiH si završio osnovnu i srednju školu potpuno besplatno, možda i fakultet, ili si ga platio mizerno.

Imao si vjerovatno neki stan naslijeđen iz doba Jugoslavije (možda ne samo tvoj, ali tvojih roditelja) u kom ste živjeli i koji ti je Bosna omogućila da otkupiš za certifikate.

Imao si svu infrastrukturu države koja spada u možda lošije evropske države, ali itekako u prvoj četvrtini svjetskih država po svemu.

Za četiri godine Njemačke, platio si trećinu poreza onoga što si zaradio, i ustvari si više ti dao Njemačkoj nego ona tebi, jer si radio stvari :D za koje oni nisu mogli naći radnika, vjerovatno isto i tvoja žena. Vaša djeca će tek biti korisni za Njemačku jer su generalno jugoslovenski imigranti najbolji na svijetu, i uklapaju se bukvalno gdje god da dođu. Sve su to oni pomno izračunali i odlučili da te ukradu jednoj maloj Bosni. Tebe i još dva - tri miliona takvih koji dolaze iz Jugoslavije. I svi ste vi mnogo više dali Njemačkoj nego ona vama, a Bosni realno vjerovatno niste dali mnogo jer je ipak mnogo više nezaposlenih otišlo nego onih koji su radili.

Sve ovo može biti malo različito konkretno u tvom slučaju, ali generalno se svodi na slično kod većine novopečenih useljenika u Njemačku.
E sto me nasmija :D
Znaci, moji roditelji nista to nisu zaradili, sve im je to drzava zabadava dala?
Kao prvo, moj stan je zaradjen u Jugoslaviji, a mi o BiH pricamo. To su dva razlicita svijeta.

Moji roditelji su placali porez i ja sam se, izmedju ostalog, od toga skolovao
.

E haj sad izguglaj koliko dadzbina platis drzavi npr ako imas platu 2000. Iznenadit ces se .....
Moji roditelji su ga vise plati u BiH nego cu ja u Deu. A ja od toga imam npr zdravstvenu karticu s kojom svugdje prolazim, nema koverti da se daje. Da ne napominjem druge stvari.
OK, ali da li stvarno misliš da je to što su oni plaćali bilo dovoljno za tvoje školovanje, da ono nije finansirano i od ljudi koji rade, nemaju djecu i plaćaju poreze i doprinose??
Recimo da je bilo dovoljno, ako su tvoji roditelji plaćali porezom tvoje školovanje onda bi ti trebao da platiš njihovu penziju svojim porezom i doprinosima.
Ali nešto mi se čini da će penziju tvojim roditeljima da plaćaju ljudi koji su ostali u BiH dok ti uživaš u blagodatima neokolonijalističke sile u kojoj su plaće 3/4 puta veće od svvjetskog prosjeka jer izrabljuje sirotinju širom svijeta i plaćaš porez Scholzu a penziju Holgeru i Brigitte🤔🤔
elcaliente

#2429 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

Za četiri godine Njemačke, platio si trećinu poreza onoga što si zaradio, i ustvari si više ti dao Njemačkoj nego ona tebi, jer si radio stvari :D za koje oni nisu mogli naći radnika, vjerovatno isto i tvoja žena. Vaša djeca će tek biti korisni za Njemačku jer su generalno jugoslovenski imigranti najbolji na svijetu, i uklapaju se bukvalno gdje god da dođu. Sve su to oni pomno izračunali i odlučili da te ukradu jednoj maloj Bosni. Tebe i još dva - tri miliona takvih koji dolaze iz Jugoslavije. I svi ste vi mnogo više dali Njemačkoj nego ona vama, a Bosni realno vjerovatno niste dali mnogo jer je ipak mnogo više nezaposlenih otišlo nego onih koji su radili.

Znaci, moji roditelji nista to nisu zaradili, sve im je to drzava zabadava dala?
Kao prvo, moj stan je zaradjen u Jugoslaviji, a mi o BiH pricamo. To su dva razlicita svijeta.

Moji roditelji su placali porez i ja sam se, izmedju ostalog, od toga skolovao.

E haj sad izguglaj koliko dadzbina platis drzavi npr ako imas platu 2000. Iznenadit ces se .....
Moji roditelji su ga vise plati u BiH nego cu ja u Deu. A ja od toga imam npr zdravstvenu karticu s kojom svugdje prolazim, nema koverti da se daje. Da ne napominjem druge stvari.
Ne znam koliki je porez na platu u BiH ali u Njemackoj je savim uredu taj iznos.
Ljudi misle da je u Njemackoj porez na platu ogroman sto ne stima uopste.
Npr na brutto platu od 2000 eur platis 148 eur poreza.
skafiskafsnjak

#2430 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

PaulTracy wrote: 14/12/2022 11:22

Moji roditelji su placali porez i ja sam se, izmedju ostalog, od toga skolovao
.

OK, ali da li stvarno misliš da je to što su oni plaćali bilo dovoljno za tvoje školovanje, da ono nije finansirano i od ljudi koji rade, nemaju djecu i plaćaju poreze i doprinose??
Recimo da je bilo dovoljno, ako su tvoji roditelji plaćali porezom tvoje školovanje onda bi ti trebao da platiš njihovu penziju svojim porezom i doprinosima.
Ali nešto mi se čini da će penziju tvojim roditeljima da plaćaju ljudi koji su ostali u BiH dok ti uživaš u blagodatima neokolonijalističke sile u kojoj su plaće 3/4 puta veće od svvjetskog prosjeka jer izrabljuje sirotinju širom svijeta i plaćaš porez Scholzu a penziju Holgeru i Brigitte🤔🤔
Sad samo majku imam.
Njoj pomazem , kupujem sta treba i uplatim. Ona ce to u BiH da potrosi. Svaki put kada odem 10 dana dole mislim da minimalno 700 do 1000 eura potrosim.

Hmmmmmmm ......koliko ono dijaspora "ulozi" u BiH?
Last edited by skafiskafsnjak on 14/12/2022 11:26, edited 1 time in total.
skafiskafsnjak

#2431 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

elcaliente wrote: 14/12/2022 11:24

Moji roditelji su placali porez i ja sam se, izmedju ostalog, od toga skolovao.

Ne znam koliki je porez na platu u BiH ali u Njemackoj je savim uredu taj iznos.
Image
broj dva

#2432 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by broj dva »

Hakiz wrote: 13/12/2022 15:44
konoplja wrote: 13/12/2022 14:51

Ne slazem se. Mozda mislimo na razlicite stvari. Pojasni ako ti nije mrsko.
Korporacije, novac, postaju bitniji od ljudi. Vidi Njemačku i penzionisanje sa 70.
Postaju ? Postale su ima decenija...
Na primjer, ti i ja ne smijemo ubiti niti jedno djete. A Nestle, e to je ved druga prica, oni smiju...
I
Dope_Man

#2433 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Dope_Man »

skafiskafsnjak wrote: 14/12/2022 11:22 Ma vidis da gluposti valja.
Nesto govori za velike dadzbine u Deu, a u BiH jos vece. Samo niko ne spominje brutto pa se i ne zna
Mislim da jedno 80% radnika u BiH ne bi znalo reci sta je razlika izmedju neto i bruto, a kamoli da znaju bruto iznos plate.

To mi je jedna od vecih razlika, jer u Evropi koliko vidim nigdje niko ne prica o neto, samo bruto, pa kad saberes sta si stvarno dobio imas puno jasniju sliku o porezima. Naravno, i u BiH uredjene firme ti daju svaki mjesec platnu listu kako drzava zapovjeda, al puno cesce daj pare i to je to.
elcaliente

#2434 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

skafiskafsnjak wrote: 14/12/2022 11:25
elcaliente wrote: 14/12/2022 11:24

Image
Ovi je neko nepismen pravio.
Nisu ni u BiH porezi veliki 189KM na dvije hiljade maraka.
Ovaj koji je ovo pravio i osiguranja zove porezima iako je direktni korisnik samo radnik.
Last edited by elcaliente on 14/12/2022 11:32, edited 1 time in total.
Blixen

#2435 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Blixen »

PaulTracy wrote: 14/12/2022 10:31 A ne moraš ni na izbore
Ne moram, ali mogu
Imam njihov pasoš
Ecci
Vozim: Biciklam

#2436 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ecci »

skafiskafsnjak wrote: 14/12/2022 11:24
PaulTracy wrote: 14/12/2022 11:22

Sad samo majku imam.
Njoj pomazem , kupujem sta treba i uplatim. Ona ce to u BiH da potrosi. Svaki put kada odem 10 dana dole mislim da minimalno 700 do 1000 eura potrosim.

Oko 5 milijardi godisnje. Novac iz dijaspore je jedino sto jos drzi Bosnu iznad vode :thumbup: :bih:
skafiskafsnjak

#2437 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

elcaliente wrote: 14/12/2022 11:29
skafiskafsnjak wrote: 14/12/2022 11:25

Image
Ovaj koji je pravio i osiguranja zove porezima iako je direktni korisnik samo radnik.
Sve dadzbine su ovo, nije samo porez. nije ni u Njemackoj porez 30% nego sve zajedno
skafiskafsnjak

#2438 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

Ecci wrote: 14/12/2022 11:30
skafiskafsnjak wrote: 14/12/2022 11:24

Sad samo majku imam.

Oko 5 milijardi godisnje. Novac iz dijaspore je jedino sto jos drzi Bosnu iznad vode :thumbup: :bih:
Ne znam da li je to sto ih drzi. Moja poenta je da ne radim samo za Hansa. Ostavi se para u BiH takodjer...... i ostavljat ce se
broj dva

#2439 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by broj dva »

skafiskafsnjak wrote: 14/12/2022 10:52
PaulTracy wrote: 14/12/2022 10:31

A ne moraš ni na izbore. Idealna država za Balkanca koji misli da će država sama da se uredi. Gore su to za njega Nijemci uradili i jedva čekaju da im Balkanjeros dođe.
Pa vise mi je Njemacka dala za 4 godine nego BiH za 30 :skoljka:

Sve nesto govore, kao nizi si sloj, stranac .... pa jebote bio sam stranac u svojoj drzavi. Samo ako nisi neka stranka, stranac si, nema te nigdje.

Zar nije bolje biti gradjanin druge klase u njemackoj nego gradjanin druge klase u BiH ?
I da se ne lazemo, ko nije u straci i u bogomolji i "patriota" je gradjanin druge klase,a da ne pricamo o nacionalnim manjinama po manjim mjestima...
elcaliente

#2440 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

skafiskafsnjak wrote: 14/12/2022 11:31
elcaliente wrote: 14/12/2022 11:29

Ovaj koji je pravio i osiguranja zove porezima iako je direktni korisnik samo radnik.
Sve dadzbine su ovo, nije samo porez. nije ni u Njemackoj porez 30% nego sve zajedno
Dazbine nisu porez! To su podpuno dva razlicita termina, od dazbina drzava nema nista, to uzimaju osiguranja.
Krajni korisnik osiguranja je radnik dok poreza nije.
Dazbine se placaju na osnovu visine plate a porez na osonvu porezne klase.
To su totalno dvije razlicite stvari, meni nije jasno zato ljudi u Bosni to mjesaju i sve im spada pod isto.

Evo tacno koliko je porez na 2000 eur.

https://www.brutto-netto-rechner.info/
Blixen

#2441 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Blixen »

...
skafiskafsnjak

#2442 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

elcaliente wrote: 14/12/2022 11:37
skafiskafsnjak wrote: 14/12/2022 11:31

Dazbine nisu porez! To su podpuno dva razlicita termina, od dazbina drzava nema nista, to uzimaju osiguranja.
To su totalno dvije razlicite stvari, meni nije jasno zato ljudi u Bosni to mjesaju i sve im spada pod isto.

Ovdje je prica o svim dadzbinama. Ko je rekao da je sve porez? Cca 30% placam u Deu. I kao on je rekao da je to puno. Kada se izracuna u BiH , dodje isto ili vise.

Ako sam i napisao negdje da je porez sve, znam da nije, mislio sam na sve dadzbine. Ono odnos brutto - netto.

Ja od tih 30% sto uplatim imam hebeni autoput na svakom koraku, dzabe. Sa zdravstvenom karticom mogu gdje zelim, bez koverte doktorima. Itd itd
elcaliente

#2443 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

skafiskafsnjak wrote: 14/12/2022 11:43
elcaliente wrote: 14/12/2022 11:37

Ovdje je prica o svim dadzbinama. Ko je rekao da je sve porez? Cca 30% placam u Deu. I kao on je rekao da je to puno. Kada se izracuna u BiH , dodje isto ili vise.

Ako sam i napisao negdje da je porez sve, znam da nije, mislio sam na sve dadzbine. Ono odnos brutto - netto.

Ja od tih 30% sto uplatim imam hebeni autoput na svakom koraku, dzabe. Sa zdravstvenom karticom mogu gdje zelim, bez koverte doktorima. Itd itd
Ok, ja sam referisao na to jer je didier rekao porez i ova aplikacija sumira i doprinose i porez pod poreze i ljudima totalno daje pogresnu sliku o porezima.
Ugavnom niti u BiH niti u Njemackoj porezi na primanja nisu veliki.
skafiskafsnjak

#2444 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

elcaliente wrote: 14/12/2022 11:49
skafiskafsnjak wrote: 14/12/2022 11:43

Ok, ja sam referisao na to jer je didier rekao porez i ova aplikacija sumira i doprinose i porez pod poreze i ljudima totalno daje pogresnu sliku o porezima.
Ugavnom niti u BiH niti u Njemackoj porezi na primanja nisu veliki.
Ma rekao je kao puno se placa u Deu, 30%. A vecina ljudi ne zna da je u BiH to cak i veci postotak.
Blixen

#2446 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Blixen »

skafiskafsnjak wrote: 14/12/2022 11:22 Ma vidis da gluposti valja.
Uzbudio se šlager dok je pisao dugi post 🤣
Ozimician

#2447 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

skafiskafsnjak wrote: 14/12/2022 11:24 Sad samo majku imam.

Predstavljati ulaganje dijaspore u BiH kao nesto pozitivno je isto kad imas stan i prodas ga za 150 000 KM - dakle imas svakih 10 god. 15 000 KM dodatno da trosis i tebi super - ali sta nakon tih 10 god. Tako je i sa dijasporom, ulagat ce dok su roditelji zivi i to je to.
Blixen

#2448 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Blixen »

Ozimician wrote: 14/12/2022 12:02
skafiskafsnjak wrote: 14/12/2022 11:24 Sad samo majku imam.

Predstavljati ulaganje dijaspore u BiH kao nesto pozitivno je isto kad imas stan i prodas ga za 150 000 KM - dakle imas svakih 10 god. 15 000 KM dodatno da trosis i tebi super - ali sta nakon tih 10 god. Tako je i sa dijasporom, ulagat ce dok su roditelji zivi i to je to.
Ili ću sestri otvoriti stom.ordin. Ili frizersku radnju
Ili rođaku apoteku ili autopraonicu
Ozimician

#2449 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Blixen wrote: 14/12/2022 12:04
Ozimician wrote: 14/12/2022 12:02

Koliko je takvih - ako ima 1% - dobro je.
Evo ja prvi ne bih ni rodjaku ni sestri bilo sta otvarao - jer imaju jednake sanse da dodju ovamo i da zarade, kao i ja sto imam.
Ako bih ikome otvarao sta u BiH - otvarao bih sebi.
Blixen

#2450 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Blixen »

Ozimician wrote: 14/12/2022 12:06
Blixen wrote: 14/12/2022 12:04

Koliko je takvih - ako ima 1% - dobro je.
Evo ja prvi ne bih ni rodjaku ni sestri bilo sta otvarao - jer imaju jednake sanse da dodju ovamo i da zarade, kao i ja sto imam.
Ako bih ikome otvarao sta u BiH - otvarao bih sebi.
Svako ko zivi u Skandinaviji je, pod jedan ponudio nekome svome da se doseli
Pod dva, ako taj neko ne želi, onda mu je pomogao da se snađe u BiH
Zašto stalno pare slati

Ja ih znam more
Bar 50% je na ova dva načina poguralo svoje
Post Reply