Pričamo o samom UIu, u ostalo neću ulaziti. IOS i Android su dva svijeta različita. Ispod haube drugačije funkcioniraju.Quaresma wrote: ↑10/12/2022 23:23kako bolan ne znaci puno, pa sve su iskopirali, ui, ux. sta nisu iskopirali?
bukvalno prvi miui custom rom nastao jer su htjeli prenijeti ios na android. i onda mi dodju i kazu pa to je samo ui.
kamo srece da je sa ui, a sta je sa ostalim stvarima? ima li sta da nisu iskopirali? Mozda je industrija pratila Xiaomi zapravo u kopiranju notcha, izbacivanje headphone jacka? Dizajn telefona, imena telefona, recimo iPhone izbaci iPhone SE naravno, eto i Xiaomi Mi 9 SE? (Citaj Xiaomi Mi 8 pored ostalih) Control Centre?
Moze se nabrojavati u nedogled. Citav brand su izgradili kopiranjem Applea. Do te mjere kao recimo kod Mi 8, bukvalno nakon izlaska iPhonea X, Mi 8 cisti copy - paste.
Nije tu samo Xiaomija za prozivati, tu je i Samsung, koji ne zna napraviti reklamu bez da proziva Apple. Jedne godine ih prozivaju kako njihov telefon ima headphone jack a iduce godine ga izbace. Isto tako i za punjace, pa ih onda godinu kasnije izbace.
Apple je taj koji najvise prednjaci u industriji sto se tice postavljanja trendova i to je cinjenica. I to nije samo tako u mobilnom svijetu, nego i u PC svijetu. Prvi su poceli gurati type A usb port (kao sto su i to uradili sa type - c na macbookovima ). Ko je prvi poceo izbacivati floppy disk, cd drive?
Pa i headphone jack, kad su izbacili, niko nije pratio taj trend kad je Oppo to uradio nego Apple. Niko nije kopirao odmah onaj notch od essential phonea ili od sharpa.
mislim, ne znam zasto se uopste upustam u ove stvari da raspravljam.
Najlakše je u frontendu izjednačiti ikone I control centar, kod je ipak drugačiji. I općenito otvorenost sustava, funkcije, sinkronizacija s drugim uređajima.