Xiaomi mobiteli

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
fortaleza

#20251 Re: Xiaomi mobiteli

Post by fortaleza »

Quaresma wrote: 10/12/2022 23:23
fortaleza wrote: 10/12/2022 22:48
IOS I Android system su dva razlicita svijeta, to sto Kinezi kopiraju look I izgled skina me znaci bas puno
kako bolan ne znaci puno, pa sve su iskopirali, ui, ux. sta nisu iskopirali?

bukvalno prvi miui custom rom nastao jer su htjeli prenijeti ios na android. i onda mi dodju i kazu pa to je samo ui.

kamo srece da je sa ui, a sta je sa ostalim stvarima? ima li sta da nisu iskopirali? Mozda je industrija pratila Xiaomi zapravo u kopiranju notcha, izbacivanje headphone jacka? Dizajn telefona, imena telefona, recimo iPhone izbaci iPhone SE naravno, eto i Xiaomi Mi 9 SE? (Citaj Xiaomi Mi 8 pored ostalih) Control Centre?

Moze se nabrojavati u nedogled. Citav brand su izgradili kopiranjem Applea. Do te mjere kao recimo kod Mi 8, bukvalno nakon izlaska iPhonea X, Mi 8 cisti copy - paste.

Nije tu samo Xiaomija za prozivati, tu je i Samsung, koji ne zna napraviti reklamu bez da proziva Apple. Jedne godine ih prozivaju kako njihov telefon ima headphone jack a iduce godine ga izbace. Isto tako i za punjace, pa ih onda godinu kasnije izbace.

Apple je taj koji najvise prednjaci u industriji sto se tice postavljanja trendova i to je cinjenica. I to nije samo tako u mobilnom svijetu, nego i u PC svijetu. Prvi su poceli gurati type A usb port (kao sto su i to uradili sa type - c na macbookovima ). Ko je prvi poceo izbacivati floppy disk, cd drive?

Pa i headphone jack, kad su izbacili, niko nije pratio taj trend kad je Oppo to uradio nego Apple. Niko nije kopirao odmah onaj notch od essential phonea ili od sharpa.

mislim, ne znam zasto se uopste upustam u ove stvari da raspravljam.
Pričamo o samom UIu, u ostalo neću ulaziti. IOS i Android su dva svijeta različita. Ispod haube drugačije funkcioniraju.

Najlakše je u frontendu izjednačiti ikone I control centar, kod je ipak drugačiji. I općenito otvorenost sustava, funkcije, sinkronizacija s drugim uređajima.
sasajev

#20252 Re: Xiaomi mobiteli

Post by sasajev »

elq wrote: 11/12/2022 12:09
sasajev wrote: 11/12/2022 11:26

Ovaj nas kralj je nedavno presao u pravi tabor, i osjetio sta je kvalitet i kvalitetno korisnicko iskustvo. :-D Zna covjek o cemu prica :izet:
Cuj kvalitetno iskustvo a ios ogranicen ko balkon :skoljka:
Ogranicen? Sta to tebi treba, a da je na ios-u ograniceno?
Jedna stvar je sto na androidu moras drkati hiljadu stvari da bi sve radilo kako treba (i opet je to kako treba upitno), a ovamo iz kutije sve radi kako treba.
Koja su to konkretno ogranicenja ios-a koja tebi smetaju? Konkretno?
Last edited by sasajev on 11/12/2022 12:42, edited 2 times in total.
Quaresma

#20253 Re: Xiaomi mobiteli

Post by Quaresma »

fortaleza wrote: 11/12/2022 12:11
Pričamo o samom UIu, u ostalo neću ulaziti. IOS i Android su dva svijeta različita. Ispod haube drugačije funkcioniraju.

Najlakše je u frontendu izjednačiti ikone I control centar, kod je ipak drugačiji. I općenito otvorenost sustava, funkcije, sinkronizacija s drugim uređajima.
Kakav kod? Ko spominje kod ispod haube?
sasajev

#20254 Re: Xiaomi mobiteli

Post by sasajev »

Sinhronizacija? Hajde da pricamo o tome… U Apple-ovom ekositemu sve radi kao jedan uredjaj, sve kao jedan!
Da zanemarimo to, da vidimo sta je sa uredjajima drugih proizvodjaca…
Neki dan, kod jedne drugarice nesto namjestamo oko TV, i hajde da joj pustimo EON preko mobilne aplikacije, posto nema Smart Tv app (Samsungiv TV je u pitanju), ja sa svog telefona (iPhone) castujem sadrzaj sa aplikacije bez najmanje zajebancije, ona sa svog telefona (Xiaomi) ne moze kastovati, samo ona seljacka varijanta da preslikas ekran sa nekom niskom rezolucijom da ne mozes razaznati sta se desava na TV.
Svi uredjaji rade najbolje u svom ekosistemu, ali Xiaomi ne radi ni sa kim kako treba :-D
I to je ta sinhronizacija sa drugim uredjajima? :D
_someone

#20255 Re: Xiaomi mobiteli

Post by _someone »

Ja ni na jednom androidu nisam morao drkati hiljadu stvari da sve radi kako treba, takvu budalastinu mogu samo zadrti apple fanovi napisati. Jos malo cete osnovati sektu i ici ljudima od vrata do vrata te ih nagovarati da predju na ios.
Tananarive

#20256 Re: Xiaomi mobiteli

Post by Tananarive »

Quaresma wrote: 10/12/2022 23:23
fortaleza wrote: 10/12/2022 22:48
IOS I Android system su dva razlicita svijeta, to sto Kinezi kopiraju look I izgled skina me znaci bas puno
kako bolan ne znaci puno, pa sve su iskopirali, ui, ux. sta nisu iskopirali?

bukvalno prvi miui custom rom nastao jer su htjeli prenijeti ios na android. i onda mi dodju i kazu pa to je samo ui.

kamo srece da je sa ui, a sta je sa ostalim stvarima? ima li sta da nisu iskopirali? Mozda je industrija pratila Xiaomi zapravo u kopiranju notcha, izbacivanje headphone jacka? Dizajn telefona, imena telefona, recimo iPhone izbaci iPhone SE naravno, eto i Xiaomi Mi 9 SE? (Citaj Xiaomi Mi 8 pored ostalih) Control Centre?

Moze se nabrojavati u nedogled. Citav brand su izgradili kopiranjem Applea. Do te mjere kao recimo kod Mi 8, bukvalno nakon izlaska iPhonea X, Mi 8 cisti copy - paste.

Nije tu samo Xiaomija za prozivati, tu je i Samsung, koji ne zna napraviti reklamu bez da proziva Apple. Jedne godine ih prozivaju kako njihov telefon ima headphone jack a iduce godine ga izbace. Isto tako i za punjace, pa ih onda godinu kasnije izbace.

Apple je taj koji najvise prednjaci u industriji sto se tice postavljanja trendova i to je cinjenica. I to nije samo tako u mobilnom svijetu, nego i u PC svijetu. Prvi su poceli gurati type A usb port (kao sto su i to uradili sa type - c na macbookovima ). Ko je prvi poceo izbacivati floppy disk, cd drive?

Pa i headphone jack, kad su izbacili, niko nije pratio taj trend kad je Oppo to uradio nego Apple. Niko nije kopirao odmah onaj notch od essential phonea ili od sharpa.

mislim, ne znam zasto se uopste upustam u ove stvari da raspravljam.

Ja, i?
skafiskafsnjak

#20257 Re: Xiaomi mobiteli

Post by skafiskafsnjak »

Moram priznati, potrudio si se :lol:
Tabijat

#20258 Re: Xiaomi mobiteli

Post by Tabijat »

Kao korisnik oba sistema, mogu reci da i jedan i drugi imaju svoje prednostI.
Ios je neprevazidjen kod stabinosti, kvalitete izrade, jednostavnosti koristenja
Ali i dalje koristim android telefon. E tu se malo razmimoilazimo jer je Nexus bio savrsen telefon softverski sa svojim čistim Andoidom,mada jadan hardverski. Ovaj MIUI je….kako da kazem, a da se neko ne uvrijedi.
IOS meni ne bi mogao zamijeniti cisti android, ali MIUI…bi mozda mogao.
Postavlja se pitanje sto onda nosim Xiaomi telefon, pa jednostavno je, nemam para za Pixel a svi ostali su katastrofa.
Last edited by Tabijat on 11/12/2022 15:38, edited 1 time in total.
skafiskafsnjak

#20259 Re: Xiaomi mobiteli

Post by skafiskafsnjak »

elq wrote: 11/12/2022 15:08
skafiskafsnjak wrote: 11/12/2022 14:57 Moram priznati, potrudio si se :lol:
Ma ajfon je idalje bolji jel tako
Nije zbog toga, nego stvarno mislim. Meni se ne bi dalo tipkati toliko.
Ajfon je stvarno top, ali da je neka razlika u odnosu na android - nije. Cak mi na zeninom s21 fludnije rade aplikacije, tj ovih 120hz se vise vidi. Valjda aplikacije za iphone nisu dobro optimizovane, nemam pojma.

Sve ima prednosti i mana, kupujemo sta nam je cejf. Bar ja..... cejf mi je bio da probam iphone , a i zelim duze vrijeme sad jedan tel da nosam. Smatram da je tu iphone bolji jer duze nude apdejte i podrsku. Da ne govorim da ga mogu prodati brzinom munje ako odlucim.

Et tak, realno :D
zippoo87

#20260 Re: Xiaomi mobiteli

Post by zippoo87 »

skafiskafsnjak wrote: 11/12/2022 11:12
elq wrote: 11/12/2022 11:08
Sta je tebi momak?De ohladi malo, sta si uzjaho xiaomi
A i vi branite ko da vam je cacevina :lol:
Probao lik jedan model sa 1-2 problema i kao da ih koristi godinama,sve zna kako se ponasaju.
De ti druze jos neki probaj,vidi pa onda sudi objektivno.

To je kao da probas samo jednu zenu i ne svidi ti se,sve druge ti se zgade 😂

Evo hoces li moj telefon,ako mu nadjes bug,dobijes nagradu?
zippoo87

#20261 Re: Xiaomi mobiteli

Post by zippoo87 »

Tabijat wrote: 11/12/2022 15:37 Kao korisnik oba sistema, mogu reci da i jedan i drugi imaju svoje prednostI.
Ios je neprevazidjen kod stabinosti, kvalitete izrade, jednostavnosti koristenja
Ali i dalje koristim android telefon. E tu se malo razmimoilazimo jer je Nexus bio savrsen telefon softverski sa svojim čistim Andoidom,mada jadan hardverski. Ovaj MIUI je….kako da kazem, a da se neko ne uvrijedi.
IOS meni ne bi mogao zamijeniti cisti android, ali MIUI…bi mozda mogao.
Postavlja se pitanje sto onda nosim Xiaomi telefon, pa jednostavno je, nemam para za Pixel a svi ostali su katastrofa.
Nije ovo prica sta je bolje,jer je tehnologija toliko napredovala da sada sve leti i u nizim cjenovnim razredima.
Ali ne treba neobjektivno ni pljuvati nesto.
Meni recimo MIUI lezi a nemam nikakvih problema koje ne mogu rijesiti...bukvalno u 2 klika sve zavrsim i postavim i nema da kasne notifikacije,da ne radi zvono,poziv ili nesto deseto.
Ja mogu sve brzo i lako naci i prilagoditi ali razumijem da neki koji dodju sa drugog skina,ne ocekuju da moraju u startu uraditi to,to i to i vise ne diras nista,sve radi.

Svaki sistem ili skin imaju i svoje prednosti i mane.
Miui od verzije 12 i evo sada 13 je ispravio haman pa sve bugove i tu sada sve radi,nema musica kao prije.

Meni recimo iphone tj.ios ne lezi toliko ali vjerovatno bi se dalo navici za par dana na sami sistem ali zatvorenost sistema mi ne godi nikako.
Ne godi mi ni cijena...jer za jedan jaci iphone,mogu pola zivota kupovati midrange telefone i koristiti po 2 godine.
Ne odgovaraju mi ni apple fanboysi,oni najmanje 😂
skafiskafsnjak

#20262 Re: Xiaomi mobiteli

Post by skafiskafsnjak »

zippoo87 wrote: 11/12/2022 15:42
skafiskafsnjak wrote: 11/12/2022 11:12

A i vi branite ko da vam je cacevina :lol:
Probao lik jedan model sa 1-2 problema i kao da ih koristi godinama,sve zna kako se ponasaju.
De ti druze jos neki probaj,vidi pa onda sudi objektivno.

To je kao da probas samo jednu zenu i ne svidi ti se,sve druge ti se zgade 😂

Evo hoces li moj telefon,ako mu nadjes bug,dobijes nagradu?
Caomi necu da mi pokloni neko :thumbup: nije bilo 1-2 bug-a. Bilo je mnogo vose, ali istina je da je sranje sa senzorom najgore. A najgore od svega je da nije prihvaceno u garanciji tj nisam mogao reklamirati.
Cao mi
Last edited by skafiskafsnjak on 11/12/2022 16:03, edited 1 time in total.
zippoo87

#20263 Re: Xiaomi mobiteli

Post by zippoo87 »

Pa ne bi ti ni ga poklonio,jer ne bi nasao bug 😂😂
Uzivaj sada u iOSu i placaj po 20+ eurica aplikacije 😂
skafiskafsnjak

#20264 Re: Xiaomi mobiteli

Post by skafiskafsnjak »

zippoo87 wrote: 11/12/2022 16:02 Pa ne bi ti ni ga poklonio,jer ne bi nasao bug 😂😂
Uzivaj sada u iOSu i placaj po 20+ eurica aplikacije 😂
Buhahahaha eto bas ocekujem da mi ti poklanjas :lol:

Sve apk koristim kao na Androidu, do sad 0eur potrosio. Tak da, ne kenjaj bezze :lol:

Ok, mozda ja pretjerujem jer su me iznervirali banalnom stvari, ali koliko god ja srao po njima, jednako tako ti pretjerujes u pohvalama. Procitao sam na bajtbox yt kanalu , ovdje .... ko zna gdje jos. Odvadi :skoljka:
Last edited by skafiskafsnjak on 11/12/2022 16:08, edited 1 time in total.
xoklix

#20265 Re: Xiaomi mobiteli

Post by xoklix »

Nikad Android neće biti fluidniji od iOS-a. Aplikacije za iOS optimiziraju se za par modela dok se aplikacije za Android optimiziraju za hiljade modela.
Svejedno, razlika je minorna spram slobode koju pruža Android.
iOS je potreban onima čiji je telefon na meti hakera jer imaju osjetljive informacije na telefonu. To im omogućava zatvoreni iOS sistem.
E da, influenserima je potreban također :mrgreen:
Imaju najbolje optimiziranu IG/TikTok aplikaciju.
Većina iOS korisnika u mojoj okolini koristi IG kao primarnu aplikaciju za kameru.
zippoo87

#20266 Re: Xiaomi mobiteli

Post by zippoo87 »

xoklix wrote: 11/12/2022 16:06 Nikad Android neće biti fluidniji od iOS-a. Aplikacije za iOS optimiziraju se za par modela dok se aplikacije za Android optimiziraju za hiljade modela.
iOS je potreban onima čiji je telefon na meti hakera jer imaju osjetljive informacije na telefonu. To im omogućava zatvoreni iOS sistem.
Većina iOS korisnika u mojoj okolini koristi IG kao primarnu aplikaciju za kameru.
Potpisujem.
Samo mislim da je taj bug ispravljen,gdje su slike na iOSu na IG bile puno bolje nego na drugim platformama.
skafiskafsnjak

#20267 Re: Xiaomi mobiteli

Post by skafiskafsnjak »

xoklix wrote: 11/12/2022 16:06 Nikad Android neće biti fluidniji od iOS-a. Aplikacije za iOS optimiziraju se za par modela dok se aplikacije za Android optimiziraju za hiljade modela.
Ja ti garantujem da su na zeninom s21 fluidnije apk nego na mom 14pm. To ne znaci da nisu fluidne u mene, ali kao da je u mene 90hz, a u nje 120hz.
Tabijat

#20268 Re: Xiaomi mobiteli

Post by Tabijat »

zippoo87 wrote: 11/12/2022 15:55
Nije ovo prica sta je bolje,jer je tehnologija toliko napredovala da sada sve leti i u nizim cjenovnim razredima.
Ali ne treba neobjektivno ni pljuvati nesto.
Meni recimo MIUI lezi a nemam nikakvih problema koje ne mogu rijesiti...bukvalno u 2 klika sve zavrsim i postavim i nema da kasne notifikacije,da ne radi zvono,poziv ili nesto deseto.
Ja mogu sve brzo i lako naci i prilagoditi ali razumijem da neki koji dodju sa drugog skina,ne ocekuju da moraju u startu uraditi to,to i to i vise ne diras nista,sve radi.

Svaki sistem ili skin imaju i svoje prednosti i mane.
Miui od verzije 12 i evo sada 13 je ispravio haman pa sve bugove i tu sada sve radi,nema musica kao prije.

Meni recimo iphone tj.ios ne lezi toliko ali vjerovatno bi se dalo navici za par dana na sami sistem ali zatvorenost sistema mi ne godi nikako.
Ne godi mi ni cijena...jer za jedan jaci iphone,mogu pola zivota kupovati midrange telefone i koristiti po 2 godine.
Ne odgovaraju mi ni apple fanboysi,oni najmanje 😂
Ma znam i ja riješiti problem, ali zašto ga uopšte moram rješavati? Permisije, npr? Sa svakim updateom sistema ili aplikacije, permisije se vraćaju na defaultne postavke. I svaki put Jovo nanovo....? Ima tu još masa stvari...ali se ostalo slažem. Ne pada mi na pamet da dajem 2000+ km za bilo šta što nosim u džepu, a ne donosi mi novac na ovaj ili onaj način.

Meni je samo žao što Xiaomi više nema Android One telefona. A2 je bio super, i sad je, tata ga koristi. Znači živ i zdrav evo čini mi se petu godinu.
Hakiz

#20269 Re: Xiaomi mobiteli

Post by Hakiz »

Kod mene je Note 7, Android 10, MIUI 12.5.3, global, 4/64 GB.

Počeo je štekati kada koristim Firefox.
Tabijat

#20270 Re: Xiaomi mobiteli

Post by Tabijat »

A iPadOS....sve u svemu, covjek bi rekao savršena igračka, da nije file managementa. Nikada ne znaš gdje ti je šta.
Evo pola sata se patim da nađem fotografije skinute sa fotoaparata, ima Nikon aplikacija naravno, i sve radi, i downloadao je fotke al bog zna gdje.
JelBistro
Grijem se na: kratkih rukava
Vozim: isključivo VW, Audi

#20271 Re: Xiaomi mobiteli

Post by JelBistro »

Ispade da se (mi) JA sa Xiaomi telefonima patimo a u stvari sa svojom F trojkom pržim sve po labrnji.
Za cijenu koju je plaćen stid me ukazati na ikakav bug ili problem!
sasajev

#20272 Re: Xiaomi mobiteli

Post by sasajev »

elq wrote: 11/12/2022 15:08
skafiskafsnjak wrote: 11/12/2022 14:57 Moram priznati, potrudio si se :lol:
Ma ajfon je idalje bolji jel tako
Pa naravno da je bolji.
Da ti odmah ovde odgovorim i za par stavi iz prethodnog posta. Prvo vidi se koliko pojma nemas ni o cemu.
Nema aplikacija za ajfon? Ne mozes brisati aplikacije sa ajfon?
O cemu ti pricas frajeru?
Nista od ovoga sto si napisao nije tacno.
Treba uzeti telefon i instalirati tamo neke romove, icon pacove i neke lancere?
O cemu pricas ti??????? Pa kupi sebi telefon da ga ko covjek mozes koristiti, a ne da se moras ovako boriti s njim kao lav za sve zivo :D
Izadji malo, idi na kafu negdje ….pusti flesivanje romova, ikonica ….kafu popij :D

PS
Da se ova normalna raja ne naljuti i ne primi na ovu budalstu pricu, ali nekad ima frikova koji ne znaju sta pricaju i tacno traze da mu se ovako i odgovara.
Nisam zaludjenik, ali ovakvi bude najgore u meni pa pretjeram :D
Oprostite mi na karikiranju u komentarima, naravno da nije sve crno i bijelo. Uzivajte
skafiskafsnjak

#20273 Re: Xiaomi mobiteli

Post by skafiskafsnjak »

JelBistro wrote: 11/12/2022 17:31 Ispade da se (mi) JA sa Xiaomi telefonima patimo a u stvari sa svojom F trojkom pržim sve po labrnji.
Najbolji omjer ulozeno/dobijeno. Jos kad se na to doda da od toga Ciaomi ima 5% . Vrh.
sasajev

#20274 Re: Xiaomi mobiteli

Post by sasajev »

skafiskafsnjak wrote: 11/12/2022 17:38
JelBistro wrote: 11/12/2022 17:31 Ispade da se (mi) JA sa Xiaomi telefonima patimo a u stvari sa svojom F trojkom pržim sve po labrnji.
Najbolji omjer ulozeno/dobijeno. Jos kad se na to doda da od toga Ciaomi ima 5% . Vrh.
Hhahahaa
Dobar dobar
Zovi kafu da pijemo kad budes ovamo :izet:
bogata_sirotinja

#20275 Re: Xiaomi mobiteli

Post by bogata_sirotinja »

Xiaomi-jevci, kakavo je stanje sa velikim Android nadogradnjama na Redmi Note telefonima?
Koliko Xiaomi ovim telefonima daje velike Android nadogradnje? RN 10 Pro je sada na Android 12? Hoće li dobiti 13-ku?

Ima li ko RN 9/9 Pro? Koja je verzija Androida na njemu?
Post Reply