Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Ozimician

#1976 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

konoplja wrote: 11/12/2022 02:28
Ozimician wrote: 11/12/2022 02:13

Slažem se da postoje objektivni testovi, ali uzmi PISA 2022 - pa ćeš vidjeti da su Slovenija i Poljska imale bolje rezultate od Njemačke. Dok je npr. jedna Norveška imala lošije.

U školama još uvijek koriste grafoskope, škole su dobro opremljene, ali ako si ulazio i u naše škole u zadnjih par godina, osjeti se napredak u opremljenosti (nemoj gledati vrijeme kad smo ti i ja išli u te škole).

Omjer učitelja i nastavnika, iskreno ne znam kakav je, ali bgmi i kod nas su se odjeljenja drastično smanjila i smanjuju se stalno, u nekim ruralnim školama je omjer 1:1 xD

Ono što u BiH nećeš pročitati kao vijest a tamo hoćeš: borba za mjesto u školi, u vrtiću, nedostatak odgajateljica, nedostatak nastavnika...

https://www.sueddeutsche.de/muenchen/la ... -1.5638023

Evo ti jedna relativno svježa vijest - u Minhenu 27 djece ne može poći u vrtić jer odgajateljice iz Bosne nisu dobile termin za vizu xD

Dakle upis djeteta u vrtić ti zavisi od toga hoće li neko iz "treće zemlje" (kako oni to vole nazivati) - dobiti vizu.
Sve je to super, evo Kina najbolja, ali nije relevantno za nas. Mi razgovaramo o Bosni i Njemackoj. To sto su djeca iz Poljske i Slovenije ostvarila bolje rezultate od Njemacke, a Norveska losije nije tema.

Meni je drago da se kod nas osjeti napredak u opremljenosti skola, ali jos uvijek kaskaju za Njemackim.

Ha jebi ga tu su se zajebali sa odgajateljicama. Nije Njemacka savrsena. Ja to ne tvrdim. Dovoljno je samo dokazati da je obrazovanje u Njemackoj bolje od obrazovanja u Bosni.
Pa znaš kako - obrazovanje svakako jeste bolje općenito kad gledaš i Njemačka je naravno po svim mjerljivim parametrima bolja od BiH - to nije upitno.

Ali uz ovo sve, postavlja se pitanje - DOSTUPNOSTI tog dobrog obrazovanja.

Evo vidiš za odgajateljice, vidiš da je borba za mjesta u dobrim školama, da imigrantska djeca imaju manje šanse da se upišu na fakultet, a posebno na neki prestižniji, itd. Dakle na papiru ti imaš super obrazovanje, a vrlo je upitno koliko od tog "dobrog obrazovanja" tvoje dijete može da dobije u konačnici.

Jbg. to su objektivni hendikepi za djecu migranata (odnosi se na ove koji govore da idu vani radi djece). Poznajem čak nekoliko "djece" iz dijaspore koja studiraju u Sarajevu, i šta onda reći - da su im roditelji otišli u Njemačku, da bi djeca studirala u Sarajevu? xD
konoplja

#1977 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konoplja »

Ozimician wrote: 11/12/2022 02:36
konoplja wrote: 11/12/2022 02:28

Sve je to super, evo Kina najbolja, ali nije relevantno za nas. Mi razgovaramo o Bosni i Njemackoj. To sto su djeca iz Poljske i Slovenije ostvarila bolje rezultate od Njemacke, a Norveska losije nije tema.

Meni je drago da se kod nas osjeti napredak u opremljenosti skola, ali jos uvijek kaskaju za Njemackim.

Ha jebi ga tu su se zajebali sa odgajateljicama. Nije Njemacka savrsena. Ja to ne tvrdim. Dovoljno je samo dokazati da je obrazovanje u Njemackoj bolje od obrazovanja u Bosni.
Pa znaš kako - obrazovanje svakako jeste bolje općenito kad gledaš i Njemačka je naravno po svim mjerljivim parametrima bolja od BiH - to nije upitno.

Ali uz ovo sve, postavlja se pitanje - DOSTUPNOSTI tog dobrog obrazovanja.

Evo vidiš za odgajateljice, vidiš da je borba za mjesta u dobrim školama, da imigrantska djeca imaju manje šanse da se upišu na fakultet, a posebno na neki prestižniji, itd. Dakle na papiru ti imaš super obrazovanje, a vrlo je upitno koliko od tog "dobrog obrazovanja" tvoje dijete može da dobije u konačnici.

Jbg. to su objektivni hendikepi za djecu migranata (odnosi se na ove koji govore da idu vani radi djece). Poznajem čak nekoliko "djece" iz dijaspore koja studiraju u Sarajevu, i šta onda reći - da su im roditelji otišli u Njemačku, da bi djeca studirala u Sarajevu? xD
Aha, znaci ustanovili smo da je obrazovanje bolje u Njemackoj i sada potezemo pitanje o dostupnosti tog obrazovanja.
Pa ne znam... Je li bitno? Koliko je dostupno kvalitetno obrazovanje u Bosni?
Spit_fire

#1978 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Spit_fire »

Otisao bih iz teske nevolje il neke ponude koja se ne odbija ..u ovom slucaju da mi je plata oko 100k eura godisnje..a i tad bi vjerovatno gledo da se vratim

Ljudi u BiH u kojoj je stanje lose, mnoge stvari uzimaju zdravo za gotovo i tek kad odu vide da im fali dosta toga na sta nisu ovracali paznju

Da ljudi u BiH zive stilom zivota kojim zive u njemackoj ne bi im lose ni bilo. Ovdje frajer ima 1000KM odma racuna, subota cugat, kafa svako dan, kladionica ovo ono..i to su mu sve esencijalni troskovi :lol: Tamo moze bez svega, moze i bez zraka

Najveca ubleha koju prosjecan dijapsorac prosipa je ta da je on gospoda sa low level poslom :lol: krampa je krampa svugdje u svijetu

Da ne duljim, ako cu birat izmedju normalnog prosjecnof zivota u BiH i prosjecnof zivota vani, biram BiH, makar se tu dusevno bolje osjecam ..svoj na svom :bih:
Nierika

#1979 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Nierika »

Bilo bi dobro i da ne počne rat u regiji. :D
Snake Eyes

#1980 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Snake Eyes »

Didier wrote: 11/12/2022 00:39
elcaliente wrote: 10/12/2022 13:00

Zbog sistema, pravde, mogucnosti itd.
Ja razumijem tebe, ti si se na to dole navikao ja kada dodjem u BiH vidim samo nedostatke, treci dan se pocnem nervirati i jedva cekam taj sedmi dan da se krene.
Ali postujem naravno tvoj stav i naviku.
Ja kad dođem u Njemačku, vidim samo nedostatke. Na sjeveru klima kurac, gora nego u Holandiji i Belgiji, a na jugu gužva, skupo i ljudi nacisti.

Pravda koju spominješ vrijedi samo za Nijemce. Ostali rade manje plaćene poslove iako su pametniji od Švaba.

Svi su neljubazni i odvratni.

Mogućnosti nisu ništa posebno, više ih imaš u drugim zemljama koje su ljepše za život.

Kafane su im kurac, noćni život još gori.

Nemaš dobrog njemačkog restorana u kojem nije samo klempo na meniju.

Ljudi ne žele da pričaju engleski ni sa turistima, nego moraš im se obraćati na onom nacističkom govnetu od jezika koje zvuči kao da nekom jebeš mater.

Za sve ti treba jebeni "termin", ništa ne možeš riješiti spontano.

Na festivalima se oleše i to im je sva zabava, skupa i loša piva, svinjske kobasice, odvratna muzika, i ružne žene s velikim sisama.

U starosti se udebljaju kao svinje, jer samo svinje i jedu. Starost provedu u domovima gdje niko ne želi da ih obiđe, ali ih Meho iz Prijedora pazi i pere im guzice.

Većina ih nema svoju nekretninu, i od penzije ne mogu živjeti u Njemačkoj. Na korak su od siromaštva ako izgube posao. Itakodalje.

Ne znam kako da ti ovo drugačije kažem, ali... jebala te Njemačka.
Nedavno napisah, jeb'o Njemacku kako je u Bosni fino ako imas para.
skafiskafsnjak

#1981 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by skafiskafsnjak »

@Didier

Ja bas imam suprotno iskustvo, u mnooogooo slucajeva sam vidio da pricaju sa ljudima eng i to bas ono tecno ... a u pitanju su npr malo stariji ljudi od kojih mozda nisam ocekivao. Najcesce u javnom prevozu kada stranci ne mogu da se snadju.

Navodis minus svinjski meni i to sto ljudi jedu to? Pa de skontaj se malo jbt :run: U BiH sve muslimani , a loce se jeftina i kvalitetna piva ... ono, necu svinjetinu jer sam musliman , a piva moze :lol:

Mislim vecina sto si naveo je subjektivan osjecaj. Mene ne zanima sto zderu krmetinu, ima dosta nasih ljudi koji imaju restorane . Kad mi je cejf odem. A u svim normalnim restoranima imas izbora puno ...a da nije krmetina. Izbor je mali samo u njihovim tradicionalnim restoranima.

Tu neku neljubaznost jos nisam osjetio na svojoj kozi ... bar po javnim institucijama. Jeste jebiga, treba termin, puno ljudi ima i tako je kako je. Sta ti znaci spontano zavrsiti? Koverta ovo ono? :skoljka:

Meni je prednost BiH jedino sto sam dole odrastao, sto su mi familija i prijatelji dole .... sto pozelim otici , prohodati .... i tu staje svaka prednost. Naravno, to je subjektivno.
Ti si se snasao, ali shvati da si manjina ... vecina ljudi zeli zavrsiti skolu, raditi mjesecno za neku normalnu platu i ziviti normalan zivot. Ali to je postalo vrlo tesko bez stranke, skoro pa nemoguce.

Ne znam kako drugacije da ti kazem .... ali jebo te tvoj subjektivni osjecaj :lol:
Ecci
Vozim: Biciklam

#1982 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ecci »

Ne moze meni biti dobro i lijepo ako moj komsija nema sta jesti. Ne moze biti dobro ako je bolestan a ne moze da se lijeci, ako mu djeca ne rade. Kakvo je to drustvo? Ovo je nekad davno bila lijepa zemlje gdje je postojao sistem koji je pazio i one koji ne mogu, nemaju, pa je i njima davano.

To u Bosni vise ne postoji, ljudi ne postoje osim pred izbore, vlada zakon jacega, slabijeg pregazi, vrati se natrag da ga dokrajcis. Ne moze u takvom drustvu i takvoj atmosferi covjeku biti dobro da ima petnaest stanova i 20 auta

U zapadnoj Evropi postoji socijalna drzava, pa ako nema/ne moze/nece, da mu drzava da ne bude gladan, bos i da mu je toplo. U bolnici dobije isti tretman kao i svako drugi, ima ista prava kao i drugi i ne smijes mu ih krsiti. Covjecnije drustvo.

I bas naprotiv, ljubazni su, uljudni, korektni, sa osmijehom. Ako moze pomoci, pomoci ce.
Last edited by Ecci on 11/12/2022 10:42, edited 1 time in total.
zubi

#1983 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by zubi »

Didier wrote: 11/12/2022 00:39 Ne znam kako da ti ovo drugačije kažem, ali... jebala te Njemačka.
:lol:
Ozimician

#1984 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

konoplja wrote: 11/12/2022 02:51 Aha, znaci ustanovili smo da je obrazovanje bolje u Njemackoj i sada potezemo pitanje o dostupnosti tog obrazovanja.
Gdje sam ja rekao da je obrazovanje u BiH bolje nego u Njemačkoj ? - rekao sam da je teška tema (i da je svakako treba dublje analizirati).

NIje sve crno-bijelo.

Ali eto, kao što sam naveo - neko kaže da je vani "zbog djece" - a pošalje dijete u Sarajevo na fakultet, kako onda to objasniti. Očito je da mu je u BiH dostupnije nego tamo.
anelsol

#1985 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by anelsol »

Ozimician wrote: 11/12/2022 10:43
konoplja wrote: 11/12/2022 02:51 Aha, znaci ustanovili smo da je obrazovanje bolje u Njemackoj i sada potezemo pitanje o dostupnosti tog obrazovanja.
Gdje sam ja rekao da je obrazovanje u BiH bolje nego u Njemačkoj ? - rekao sam da je teška tema (i da je svakako treba dublje analizirati).

NIje sve crno-bijelo.

Ali eto, kao što sam naveo - neko kaže da je vani "zbog djece" - a pošalje dijete u Sarajevo na fakultet, kako onda to objasniti. Očito je da mu je u BiH dostupnije nego tamo.
Nisam baš nešto posebno upoznat sa temom obrazovanja u Njemačkoj, ali mi se definitivno sviđa sistem dualnog obrazovanja. Nadam se da će i kod nas zaživiti nešto slično. Mislim da su Goražde i Sarajevu u tom dijelu najviše uradili, ali ide to polako i na ostale kantone.
Ozimician

#1986 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

anelsol wrote: 11/12/2022 10:51
Ozimician wrote: 11/12/2022 10:43

NIje sve crno-bijelo.

Nisam baš nešto posebno upoznat sa temom obrazovanja u Njemačkoj, ali mi se definitivno sviđa sistem dualnog obrazovanja. Nadam se da će i kod nas zaživiti nešto slično. Mislim da su Goražde i Sarajevu u tom dijelu najviše uradili, ali ide to polako i na ostale kantone.
Da, to je nešto najbolje što postoji u njemačkom obrazovanju. Jako puno konkretne prakse.
Didier

#1987 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

konoplja wrote: 11/12/2022 01:24 Cuj nije nista slagao. Prva recenica u ovom lancu gluposti sto je napisao je laz. :D

"Njemacko obrazovanje nije nista bolje od naseg obrazovanja." :lol:
Jesi li išao u školu ili na fakultet u obje zemlje, pa možeš porediti?
Didier

#1988 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

skafiskafsnjak wrote: 11/12/2022 01:26
Didier wrote: 11/12/2022 01:01

Evo ti iznad još jedan, malo širi post :D :D :D

Idi bolan u Sloveniju, normalniji ljudi, a primanja fina. Zemlja lijepa, sve kao u Bosni, samo kako treba. Bosna blizu. Ne moraš pricati naci jezik.
Pretjerujes.
Ako si se ti vratio i ako je tebi dobro, ne moras "kenjati" po Njemackoj. Ne mozes ti bolje znati od nekoga ko je duze tu.

Ispade da je obrazovanje i zdravstvo isto u BiH i u Deu.
Odvadi .....
Evo ja ti odgovorno tvrdim da nije tako !
I obrazovanje i zdravstvo je bolje u Deu
Ja se nisam vratio iz Njemačke, ja sam godinama živio u dvije zemlja malo sjeverozapadno, a bio sam kratko i u Austriji, koja je osim jezika, drugi svijez za Njemačku. Teško ću šta reći protiv Austrije.

Međutim, sve ove stvari o kojima mi pričamo su individualno posmatrane. Naravno da Njemačka ima bolju opremu u bolnicama, ali njihovi doktori uopšte nisu bolji od naših. Ja imam milion primjera gdje su ljudi u Bosni završili sve vrlo brzo i efikasno kad je zdravlje u pitanju, dok su u inostranstvu čekali mjesecima, nisu mogli doći do specijaliste itd. Sve zavisi kako to gledaš. Da ne kradu nama doktore, kurac bi bili na ovom nivou.

Obrazovanje... Meni bolje obrazovanje od našeg KŠC-a i Druge gimnazije apsolutno ne treba. To su sjajne škole s kojima se možeš snaći svugdje u svijetu. Možda ima nešto slično i u Švabiji, ali da je mnogo bolje, ne vjerujem.

Igrom slučaja sam studirao i u Bosni i u Holandiji, znam vrlo dobro porediti neke stvari. Super je holandski sistem, zato što ima mnogo para, ali da su ti profesori nešto više načitani od naših, da se više nauči, iskreno nije tako.
Didier

#1989 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

Ozimician wrote: 11/12/2022 01:28
konoplja wrote: 11/12/2022 01:24 Cuj nije nista slagao. Prva recenica u ovom lancu gluposti sto je napisao je laz. :D

"Njemacko obrazovanje nije nista bolje od naseg obrazovanja." :lol:
Huh, teška i široka tema.

Zavisi vjeruj od grada do grada, od škole do škole - kao i kod nas.

Ono što se meni kod njih sviđa jeste Ausbuildung - stručno obrazovanje, doduše i to je samo primjenjivo za njemačko tržište rada kad skontaš.
Što se studija tiče, nema tu neke razlike, plusevi i minusi - ali što se znanja tiče - opipljive razlike nisam primjetio. Naravno drugi par rukava jeste što su njihovi fakulteti priznatiji u svijetu samo jer dolaze iz Njemačke, pa to niko i ne propituje. A ima sad i kod njih fakulteta kao kod nas Travnik - gdje online završiš fakultet i dobiješ diplomu.

Što se škola tiče, tu ima svega, bio je slučaj nedavno gdje je nastavnica rekla da je predavala engleski - iako ne zna uopšte engleski, nego nije bilo nastavnika, pa je ona predavala (inače predaje neki drugi predmet). Tako da...

Ono što sam čuo na njihovim medijma jeste priča kako se diskriminiraju imigrantska djeca za ocjene, posebno iz njemačkog, što im kasnije smanjuje mogućnost studiranja.
Isto se ovo dešava i u Holandiji. U Belgiji malo manje, moram priznati, valjda jer tamo ima ipak više jezičnih razlika.

Bukvalno ima slučajeva gdje imigrantska djeca još od malih nogu budu šikanirana, i onda im se to odrazi na srednju školu, a kasnije i na život.

Kod nas kakav god da si bio u školi, možeš na kraju upisati neki fakultet, platiti prvu godinu, pa možda i drugu ili se prebaciti na redovno. Imaš veće šanse do osamnaeste godine, dok je tamo sistem napravljen tako da te odmah gurne prema dnu. Okej, treba neko biti i bravar, varilac i sl., ali ta djeca nemaju ni šansu da se poboljšaju, osim ako krv propišaju i idu u školu mnogo duže nego vršnjaci, kako bi mogli ispolagati razlike do univerziteta.

U Holandiji je posebno diskiminirajuće jer te bukvalno pošalju na tzv. MBO, i da bi došao do univerziteta, moraš proći četiri godine raznih polaganja razlika, a ko za to ima vremena, ko to želi u šesnaestoj godini...
Didier

#1990 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

Rugafet wrote: 11/12/2022 01:34
Didier wrote: 11/12/2022 00:48

Ti onda "nigdje u svijetu" nisi bio. Skoro svaka zapadna država ima mnogo više beskućnika nego BiH.

Otiđi malo u Ameriku i Kanadu da vidiš kako kapitalizam i "šanse za sve" maze svoje narkomane po metroima, stanicama, zabačenim ulicama i sl., pa ako se vratiš živ, ispričaj nam kako je bilo. Evo prođi malo napuštenim dijelom Detroita. Pola grada izgleda sablasno.
Wow kakvo poredjenje, Amerika sa koliko ono miliona stanovnika? Cca sto puta vise nego BiH. Pa bas je čudno da ima vise homlessa nego u BiH…I to 99% posto njih neće da rade, bas neće, kad bi ga pendrekom tjerao, kolica iz walmarta unutra nešto kartona i pet deka i njemu tako super. Nema to veze sa BiH i ekonomskom situacijom
Pa i procentualno ih ima sto puta više nego u Bosni, ne samo u apsolutnim brojevima.

Recimo država Vašington je sada počela beskućnike paziti više nego druge države, pa dođu tokom ljeta sa cijele zapadne obale da tamo prose i žive na ulicama. Kroz Sijetl više nije sigurno proći čak ni tokom dana.

Javni prevoz je bukvalno krcat tim likovima, htio ne htio, moraš s njima ponekad komunicirati, a smrde toliko da im ne možeš prići.

Moguće je da neće da rade, ali pitanje je šta su razlozi za to, i kako se došlo do toga. Moj odgovor je da tamo kapitalizam mnogo duže vlada nego u Evropi, i da će jednog dana tako biti i kod nas.
Ozimician

#1991 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

@Didier

Moje lično mišljenje jeste da će najhladniji tuš doživjeti oni koji su "otišli radi djece", a trenutno ili nemaju djecu ili imaju jako malu djecu.

Iskreno mislim da nisu ni svjesni koliko će im teže biti odgojiti djecu u pravcu u kojem oni žele da ih odgajaju i koliko će biti problema kroz školovanje, od vrtića pa nadalje.

Ja sam se pitao npr. zašto 80% žena u Njemačkoj koje imaju porodicu i malu djecu rade "Teilzeit" - tj. dio radnog vremena. Kasnije mi neko reče da vrtići rade samo do 16:30h i da žena, ako radi puno radno vrijeme, a nema nikog od familije tu da joj pripomogne - ne može stići po dijete u vrtić i zato, htjela-ne htjela, mora da radi manje.

S ovim nemam lična iskustva, to sam čuo od poznanika, moguće da se situacija razlikuje od grada do grada.
Didier

#1992 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

skafiskafsnjak wrote: 11/12/2022 10:27 @Didier

Ja bas imam suprotno iskustvo, u mnooogooo slucajeva sam vidio da pricaju sa ljudima eng i to bas ono tecno ... a u pitanju su npr malo stariji ljudi od kojih mozda nisam ocekivao. Najcesce u javnom prevozu kada stranci ne mogu da se snadju.

Navodis minus svinjski meni i to sto ljudi jedu to? Pa de skontaj se malo jbt :run: U BiH sve muslimani , a loce se jeftina i kvalitetna piva ... ono, necu svinjetinu jer sam musliman , a piva moze :lol:

Mislim vecina sto si naveo je subjektivan osjecaj. Mene ne zanima sto zderu krmetinu, ima dosta nasih ljudi koji imaju restorane . Kad mi je cejf odem. A u svim normalnim restoranima imas izbora puno ...a da nije krmetina. Izbor je mali samo u njihovim tradicionalnim restoranima.

Tu neku neljubaznost jos nisam osjetio na svojoj kozi ... bar po javnim institucijama. Jeste jebiga, treba termin, puno ljudi ima i tako je kako je. Sta ti znaci spontano zavrsiti? Koverta ovo ono? :skoljka:

Meni je prednost BiH jedino sto sam dole odrastao, sto su mi familija i prijatelji dole .... sto pozelim otici , prohodati .... i tu staje svaka prednost. Naravno, to je subjektivno.
Ti si se snasao, ali shvati da si manjina ... vecina ljudi zeli zavrsiti skolu, raditi mjesecno za neku normalnu platu i ziviti normalan zivot. Ali to je postalo vrlo tesko bez stranke, skoro pa nemoguce.

Ne znam kako drugacije da ti kazem .... ali jebo te tvoj subjektivni osjecaj :lol:
A pazi, jeste sve to moj subjektivni osjećaj, ali namjerno sam počeo pretjerivati jer drugi pretjeruju kad veličaju tu nacističku tvorevinu, kao da je sve tamo idealno, a realno daleko je od toga.

Ima svugdje ljubaznih i finih, ali ima i odvratnih. Problem je što je u društvima gdje ima više ljudi mnogo više ovih neljubaznih jer im se može. Recimo usluge u gradovima gdje turizam cvjeta su očajne, a tako postaje sve više i više na cijelom Zapadu jer to ljudi uvijek rade privremeno. Nema školovanih konobara, recepcionera, kuhara, sve je priučeno jer ih fali.

Od termina mi se diže kosa na glavi. Ja sam vozačku mijenjao osam sedmica jer sam morao napraviti termin da predam i termin da je podignem, a u međuvremenu mjesec dana rješavali. Kad sam to isto obrnuto radio u Sarajevu, trajalo tri dana. Nisam nikome kovertu dao, nikad u životu nisam kovertu nikome dao. Kad sam dijete prijavljivao u Sarajevu, isto sam sve završio za tri dana, samo sam lijepo zamolio da se ubrza jer nisam imao vremena. Tamo možeš moliti do prekosutra, ako nema termin, onda nema...

Itakodalje.

Sve ovo što drvimo su subjektivni osjećaji. Ljudi koji žele živjeti od prvog do prvog od plate će se bolje snaći u Njemačkoj. Tamo je malo lakše preživjeti, ali fali milion stvari koje mi u Bosni uzimamo zdravo za gotovo.

Kad dođe penzija, a nemaš svoju nekretninu, u Švabiji si najebao. Eno masovno sele u Bugarsku da tamo žive jer je nemoguće preživjeti u Njemačkoj, čak i u malim nebitnim gradovima.
Didier

#1993 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

Ozimician wrote: 11/12/2022 12:59 @Didier

Moje lično mišljenje jeste da će najhladniji tuš doživjeti oni koji su "otišli radi djece", a trenutno ili nemaju djecu ili imaju jako malu djecu.

Iskreno mislim da nisu ni svjesni koliko će im teže biti odgojiti djecu u pravcu u kojem oni žele da ih odgajaju i koliko će biti problema kroz školovanje, od vrtića pa nadalje.

Ja sam se pitao npr. zašto 80% žena u Njemačkoj koje imaju porodicu i malu djecu rade "Teilzeit" - tj. dio radnog vremena. Kasnije mi neko reče da vrtići rade samo do 16:30h i da žena, ako radi puno radno vrijeme, a nema nikog od familije tu da joj pripomogne - ne može stići po dijete u vrtić i zato, htjela-ne htjela, mora da radi manje.

S ovim nemam lična iskustva, to sam čuo od poznanika, moguće da se situacija razlikuje od grada do grada.

Znaš kako kaže Srđan Puhalo, djeca vole borce, a ne pizde...

Sve si u pravu. Nisam jednom vidio djecu koja pate za Bosnom, a rodili se na Zapadu. Pa eno Dario Šarić prvo što je uradio kad je došao u Sarajevo, otišao da se učlani u FK Željezničar. Slično iskustvo imam i sa svojim curicama.

U Holandiji su žene 40% manje plaćene za iste pozicije jer jednostavno ne skupe dovoljno iskustva da mogu dobro pregovarati o plati. Vrlo često ne rade nikako jer vrtić košta po 2.000 eura, od čega se oko pola dobije nazad preko poreza.

Sve su to problemi o kojima ih u ambasadama ne upozore nikad.
laserShow
Grijem se na: nacionalizam

#1994 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by laserShow »

Nacisticka tvorevina kazes? Zanimljivo je da u toj nacistickoj tvorevini ti mozes biti covjek, s pravima i obavezama.

Sta mozes u ovoj nasoj tvorevini? Sve ti je dobro, dok ti ne zatreba drzava, bilo zdravstvo, bilo sudstvo ili neki drugi organ. Onda vidis koliko mozes biti ponizen i koliko si bespomocan.

Odlaze ljudi i radi keša, ali i ljudi koji su vidjeli "svijeta" odlaze iz ove naše vukojebine jer ne mogu zivjeti zivot dostojanstvengo covjeka. Ne mogu se pouzdati da imaju prava i obaveze.

Negdje gdje si stranac imas vise prava, nego ovdje gdje si "domaci".

Dzabe ti ovdje i milion, kad ti zatreba zdrasvstvo, ili policija, a ne mozes do istih doci.
Didier wrote: 11/12/2022 13:00 ad sam dijete prijavljivao u Sarajevu, isto sam sve završio za tri dana, samo sam lijepo zamolio da se ubrza jer nisam imao vremena. Tamo možeš moliti do prekosutra, ako nema termin, onda nema...
Ovo je jedan primjer, ali kako ne shvatate da je ovo pogrešno? To što si ti "zamolio" da ti urade prije termina je koštalo MENE ili nekoga trećeg, čij je papir mogao biti završen. Ako nemaš termina, ako moraš čekati, to je iz jednostavnog razloga, jer ima neko prije tebe.

Kako moze biti problem što nema "urgiranja"? Kako ne shvataš da u BIH uvijek ima jači od jačeg? Šta da je došla neka jača kockasta glava s 5 prijava i kaze hajde ti moje odradi, ostale ko jebe, kada bi došao na red?

Mi nemamo sistema, a izgleda da vecina voli da nema sistem, jer su se prilagodili trenutnom stanju.
Ozimician wrote: 11/12/2022 12:59 Ja sam se pitao npr. zašto 80% žena u Njemačkoj koje imaju porodicu i malu djecu rade "Teilzeit" - tj. dio radnog vremena. Kasnije mi neko reče da vrtići rade samo do 16:30h i da žena, ako radi puno radno vrijeme, a nema nikog od familije tu da joj pripomogne - ne može stići po dijete u vrtić i zato, htjela-ne htjela, mora da radi manje.
Izgleda da vi gledate stvari samo kroz svoje primjere. Evo ti BIH primjer, gdje žena ne da ne može raditi pola vremena, nego ne može izaći ni kada završava smjena, sve dok "posao nije završen". O slobodnim danima da ne govorim. BOlovanje = Otkaz.

Sada ces reci neka napusti, pa napustit ce da u krugu od 50km ima priliku za drugim, ili drugacijm poslom i odnosom.

Zaboravljate jednu bitnu stvar. Mi nismo okruzeni nekom kupolom koja ce sprijeciti da kod nas dodje sve ono što je u "zapadnim mrskim zemljama". Malo po malo, za 5-10-15-20-50 godina i kod nas ce biti identično. Pa pogledajte samo današnju djecu, nemaju nikakve konekcije s vašim djetinjtvom.
Hakiz

#1995 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Hakiz »

laserShow wrote: 11/12/2022 13:08 Nacisticka tvorevina kazes? Zanimljivo je da u toj nacistickoj tvorevini ti mozes biti covjek, s pravima i obavezama.

Sta mozes u ovoj nasoj tvorevini? Sve ti je dobro, dok ti ne zatreba drzava, bilo zdravstvo, bilo sudstvo ili neki drugi organ. Onda vidis koliko mozes biti ponizen i koliko si bespomocan.

Odlaze ljudi i radi keša, ali i ljudi koji su vidjeli "svijeta" odlaze iz ove naše vukojebine jer ne mogu zivjeti zivot dostojanstvengo covjeka. Ne mogu se pouzdati da imaju prava i obaveze.

Negdje gdje si stranac imas vise prava, nego ovdje gdje si "domaci".

Dzabe ti ovdje i milion, kad ti zatreba zdrasvstvo, ili policija, a ne mozes do istih doci.
Didier wrote: 11/12/2022 13:00 ad sam dijete prijavljivao u Sarajevu, isto sam sve završio za tri dana, samo sam lijepo zamolio da se ubrza jer nisam imao vremena. Tamo možeš moliti do prekosutra, ako nema termin, onda nema...
Ovo je jedan primjer, ali kako ne shvatate da je ovo pogrešno? To što si ti "zamolio" da ti urade prije termina je koštalo MENE ili nekoga trećeg, čij je papir mogao biti završen. Ako nemaš termina, ako moraš čekati, to je iz jednostavnog razloga, jer ima neko prije tebe.

Kako moze biti problem što nema "urgiranja"? Kako ne shvataš da u BIH uvijek ima jači od jačeg? Šta da je došla neka jača kockasta glava s 5 prijava i kaze hajde ti moje odradi, ostale ko jebe, kada bi došao na red?

Mi nemamo sistema, a izgleda da vecina voli da nema sistem, jer su se prilagodili trenutnom stanju.
Ozimician wrote: 11/12/2022 12:59 Ja sam se pitao npr. zašto 80% žena u Njemačkoj koje imaju porodicu i malu djecu rade "Teilzeit" - tj. dio radnog vremena. Kasnije mi neko reče da vrtići rade samo do 16:30h i da žena, ako radi puno radno vrijeme, a nema nikog od familije tu da joj pripomogne - ne može stići po dijete u vrtić i zato, htjela-ne htjela, mora da radi manje.
Izgleda da vi gledate stvari samo kroz svoje primjere. Evo ti BIH primjer, gdje žena ne da ne može raditi pola vremena, nego ne može izaći ni kada završava smjena, sve dok "posao nije završen". O slobodnim danima da ne govorim. BOlovanje = Otkaz.

Sada ces reci neka napusti, pa napustit ce da u krugu od 50km ima priliku za drugim, ili drugacijm poslom i odnosom.

Zaboravljate jednu bitnu stvar. Mi nismo okruzeni nekom kupolom koja ce sprijeciti da kod nas dodje sve ono što je u "zapadnim mrskim zemljama". Malo po malo, za 5-10-15-20-50 godina i kod nas ce biti identično. Pa pogledajte samo današnju djecu, nemaju nikakve konekcije s vašim djetinjtvom.
:thumbup:
Hakiz

#1996 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Hakiz »

Didier wrote: 11/12/2022 11:59
Rugafet wrote: 11/12/2022 01:34

Wow kakvo poredjenje, Amerika sa koliko ono miliona stanovnika? Cca sto puta vise nego BiH. Pa bas je čudno da ima vise homlessa nego u BiH…I to 99% posto njih neće da rade, bas neće, kad bi ga pendrekom tjerao, kolica iz walmarta unutra nešto kartona i pet deka i njemu tako super. Nema to veze sa BiH i ekonomskom situacijom
Pa i procentualno ih ima sto puta više nego u Bosni, ne samo u apsolutnim brojevima.

Recimo država Vašington je sada počela beskućnike paziti više nego druge države, pa dođu tokom ljeta sa cijele zapadne obale da tamo prose i žive na ulicama. Kroz Sijetl više nije sigurno proći čak ni tokom dana.

Javni prevoz je bukvalno krcat tim likovima, htio ne htio, moraš s njima ponekad komunicirati, a smrde toliko da im ne možeš prići.

Moguće je da neće da rade, ali pitanje je šta su razlozi za to, i kako se došlo do toga. Moj odgovor je da tamo kapitalizam mnogo duže vlada nego u Evropi, i da će jednog dana tako biti i kod nas.
:shock:
Nierika

#1997 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Nierika »

Doživljaj svijeta kroz čulo mirisa. :D
Ozimician

#1998 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

laserShow wrote: 11/12/2022 13:08

Ako ćeš iskreno - iz mojih primjera - ja sam daleko više vidio takvih slučajeva da se ne može izaći kad završava smjena, nego "kad je posao završen" u Njemačkoj, nego u BiH. To je čak pisao i @elcaliente koji je totalno na strani Njemačke i ne može se načuditi zašto svi ne presele tamo iz BiH.

U BiH sam takve uslove sreo jedino kod žena koje se bave nekom karijerom, rade kao komercijalisti i sl. i posao im zavisi od putovanja/ terena - e one nemaju radnog vremena. Za ostale još nisam sreo nijedan slučaj u BIH.

Što se tiče bolovanje = otkaz - to pretjeruješ, u BiH je zakonom zabranjeno dati otkaz radniku dok je na bolovanju. U Njemačkoj postoje slučajevi kad radnik može dobiti otkaz na bolovanju, npr. ako je u probnom periodu ili ako u određenom periodu namiri 1,5 god. bolovanja, poslodavac ga može otpustiti i to se dešava, radnik je i dalje na bolovanju, ali obaveze preuzima Arbeitsamt (Zavod za zapošljavanje), poslodavac nema više ništa s njim.

U BIH imaš slučajeve gdje su ljudi po 7 god. na bolovanju, kolege zaboravile da i postoji ta osoba. U Njemačkoj se to ne može desiti, jer će dobiti otkaz, u BiH niko mu ne smije dati otkaz za to.

I da - moj primjer su bili vrtići, koji rade samo do 16:30h - do koliko sati rade vrtići u BiH? A nemoj misliti da su njemački poslodavci merhametli pa da gledaju blagonaklono na majke s malom djecom i na izostajanje s posla radi toga. Vjeruj da ja, kao muškarac, samac i bez djece, na svakom oglasu za posao ću prije dobiti posao nego neka žena koja ima djecu i prijavi se na isti posao (taman da je ona 5x bolja u tom poslu od mene).

Tako je svugdje, samo što ćeš u Njemačkoj dobiti kluturnu odbijenicu, neće te krkanski otresti kao u BiH zbog toga. To jeste razlika.
ibizza

#1999 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ibizza »

@Ozimician brate, ti se trebaš u BiH vratiti. :thumbup:
Ozimician

#2000 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

ibizza wrote: 11/12/2022 13:51 @Ozimician brate, ti se trebaš u BiH vratiti. :thumbup:
Radim Home Office svakako (hvala koroni), pa sam 5 mjeseci u BiH, 7 u Njemačkoj. - kad se sve sabere i oduzme, tako da mogu podnijeti. :-D
Post Reply