A brate sta sve napisa za Njemacku, evo sad mi dodje da se u BiH vratim
Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- skafiskafsnjak
#1951 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
@Didier
- n+1
#1952 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Njemačka će biti ekonomsko srce Evrope sve i da se dogodi apokalipsa. Najmanje to veze ima sa ljudima.Didier wrote: ↑11/12/2022 00:34Svi smo mi država. Kakvi smo mi, država je super. Ipak, nismo ništa gori od Nijemaca, samo su oni na vrijeme skontali, između svako malo kada pokušaju osvojiti svijet i pobiti Boga oca, da mogu i ekonomski porobiti zemlje koje im se sviđaju, i to je upravo ono šta sada rade.elcaliente wrote: ↑10/12/2022 12:56
Samim tim to toj drzavi ne smeta.
A ako drzava ne brine za ljude sto bi se ljudi birinuli za nju.
Ljudi odose i mogu zivjeti bolje gdje hoce i nece se nikada vratiti a drzava je svakako apstratktna pa neka ostane bez ljudi ako misli da je to uredu. Who the fuck cares, pametan zivi gdje mu je bolje.
- Didier
#1953 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ja kad dođem u Njemačku, vidim samo nedostatke. Na sjeveru klima kurac, gora nego u Holandiji i Belgiji, a na jugu gužva, skupo i ljudi nacisti.elcaliente wrote: ↑10/12/2022 13:00
Zbog sistema, pravde, mogucnosti itd.
Ja razumijem tebe, ti si se na to dole navikao ja kada dodjem u BiH vidim samo nedostatke, treci dan se pocnem nervirati i jedva cekam taj sedmi dan da se krene.
Ali postujem naravno tvoj stav i naviku.
Pravda koju spominješ vrijedi samo za Nijemce. Ostali rade manje plaćene poslove iako su pametniji od Švaba.
Svi su neljubazni i odvratni.
Mogućnosti nisu ništa posebno, više ih imaš u drugim zemljama koje su ljepše za život.
Kafane su im kurac, noćni život još gori.
Nemaš dobrog njemačkog restorana u kojem nije samo klempo na meniju.
Ljudi ne žele da pričaju engleski ni sa turistima, nego moraš im se obraćati na onom nacističkom govnetu od jezika koje zvuči kao da nekom jebeš mater.
Za sve ti treba jebeni "termin", ništa ne možeš riješiti spontano.
Na festivalima se oleše i to im je sva zabava, skupa i loša piva, svinjske kobasice, odvratna muzika, i ružne žene s velikim sisama.
U starosti se udebljaju kao svinje, jer samo svinje i jedu. Starost provedu u domovima gdje niko ne želi da ih obiđe, ali ih Meho iz Prijedora pazi i pere im guzice.
Većina ih nema svoju nekretninu, i od penzije ne mogu živjeti u Njemačkoj. Na korak su od siromaštva ako izgube posao. Itakodalje.
Ne znam kako da ti ovo drugačije kažem, ali... jebala te Njemačka.
- Didier
#1954 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Zašto misliš da bi nekom bosanskom djetetu bilo bolje u Njemačkoj? Dječija sreća ne zavisi ni od para, ni od mogućnosti, nego od topline doma, dobrih prijatelja i familije, a mogućnosti se stvore gdje god ako želiš da radiš.elcaliente wrote: ↑10/12/2022 13:34
Naravno, podpuno postujem to, ja sam mislio vise na djecu da im je bolje ovdje. Ali kao sto rekoh najvaznije je da se zadovoljan.
Pa to je cinjenicno stanje sta to ima veze sa pravdom.
Vecina dolazi da radi te poslove. A sto je najvaznije sretni i zadovoljni su sto rade te poslove.
- n+1
- Didier
#1956 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Koje je to naselje? Možeš i na pp ako ne želiš javno.anelsol wrote: ↑10/12/2022 14:15Pa evo, ima prostora i mimo te politike da unaprijedis svoj zivot i zivot svojih sugrađana. Evo konkretno u nasem naselju smo prije osam godina formirali udruzenje građana. Kroz to udruzenje mi smo proveli sedam acija posumljavanja, desetine akcija ciscenja otpada/smeća, u skolskom dvoristu koje je bilo neiskoristeno napravili djeciji park, rekonstruisli malonogometni teren u naselju, finansirali nabavku kabineta hemije i fizike uosnovnoj skoli, posadili u naselju 150 sadnica platana, lipe i cempresa, putem peticija osigurali asfaltiranje 13 ulica i djelomicnu rekonstrukciju vodovodne mreze, izgradili spomenik sehidima i civilnim zrtvama rata a u planu je jos mnogo toga. Moze se ako se hoce i mimo zvanicne politike rijesiti puno stvari. Najlakse je pljuvati kako sistem ne valja i ne raditi nista. To moze svako.Avetinho wrote: ↑10/12/2022 14:02
Problem u ovom motu gore je sto su ga uglanom puna usta onima koji itekako dobro iskoristavaju drzavu a vrlo malo ili nista joj daju zauzvrat. Lip service, sto bi rekli, suplja.
U mirnodopskim uslovima drzavu ima smisla podrzavati samo ako svojim subjektima obezbjedjuje uslove za dostojanstven zivot.
- Didier
#1957 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ti onda "nigdje u svijetu" nisi bio. Skoro svaka zapadna država ima mnogo više beskućnika nego BiH.
Otiđi malo u Ameriku i Kanadu da vidiš kako kapitalizam i "šanse za sve" maze svoje narkomane po metroima, stanicama, zabačenim ulicama i sl., pa ako se vratiš živ, ispričaj nam kako je bilo. Evo prođi malo napuštenim dijelom Detroita. Pola grada izgleda sablasno.
- Didier
#1958 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Znači Njemačka ne treba postojati.Hakiz wrote: ↑10/12/2022 16:23Država koja razmišlja "Dat ćemo male penzije penzionerima, imaju djecu da im pomognu" i na tome gradi "sistem", ne treba postojati. Ne samo zato što nemaju svi penzioneri djecu.anelsol wrote: ↑10/12/2022 16:11
Oko toga da je pravilo se nećemo sloziti. Obicno pomazu djeca i rodbina, pa se nekako to zakrpi. Ali upravo je to jedan od razloga zasto je bitno da BiH zadrzi svoje stanovnistvo i privuce mozda novo. Sto vise ljudi, veći protok novca, vise ubranih poreza i doprinosa, pa samim tim i veće penzije.
https://www.iamexpat.de/expat-info/germ ... nsion-2020
Ili misliš da dvoje može živjeti sa 1961 euro bilo gdje u Švabiji?
Šta misliš kako je samcima, pogotovo s obzirom da ih preko 60% nemaju ni jednu pišljivu nekretninu?
Ja ih do triestsedme kupio pet, četiri u Bosni i jednu u Briselu, i samo je ova belgijska još u kreditu.
Last edited by Didier on 11/12/2022 01:03, edited 2 times in total.
- Didier
#1959 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Cijene svega podjednake?Avetinho wrote: ↑10/12/2022 17:07
S parama je lakse biti siromasan, mislim da je rekao Grunf iz Alana Forda. 1,000 EUR mnogo mnogo vise nego 200-300 u Bosni. Cijene SVEGA su podjednake.
Volio bih da su penzije svugdje u svijetu vise nego sto jesu, pa i u Njemackoj. A zamisli sveopste srece u Bosni da su sada bosanske penzije barem priblizne njemackim.
Pa na kojoj planeti ti živiš.
Hajde nađi mi stan u Njemačkoj za 150 eura, pa da ih uzmem odmah trideset u najam.
U Sarajevu u skoro svakom naselju možeš naći stan za 300-400 KM i dalje, i to neloš. O drugim gradovima da ne pričam.
- Didier
#1960 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Evo ti iznad još jedan, malo širi postskafiskafsnjak wrote: ↑11/12/2022 00:35 @Didier
A brate sta sve napisa za Njemacku, evo sad mi dodje da se u BiH vratim![]()
Idi bolan u Sloveniju, normalniji ljudi, a primanja fina. Zemlja lijepa, sve kao u Bosni, samo kako treba. Bosna blizu. Ne moraš pricati naci jezik.
- konoplja
#1961 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Evo ublehasa Didija mora da je koju rakiju vise popio pa zaspamao temu glupostima i lazima. 
- Ozimician
#1962 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
@Didier
Stvarno si svašta napisao za Njemačku xD
Što je najgore - nisi ništa slagao. Doduše to je jedna perspektiva svakako. Svako ima svoju.
Ono što mene posebno nervira - kad neko napiše "to samo ima kod nas" - znaš da nije mrdno iz svoje avlije.
Prođi druže malo Frankfurtom oko Bahnhofa, malo po Dortmundu, a da ne pričam po Berlinu. Zimi ispod svakog mosta postoji doslovno jedan "beskućnički stan", gdje ljudi dovuku sebi kauč i još kojekakvog smeća.
Ja kad sam to prvi put vidio, nisam mogao sebi doći.
Stvarno si svašta napisao za Njemačku xD
Što je najgore - nisi ništa slagao. Doduše to je jedna perspektiva svakako. Svako ima svoju.
Ono što mene posebno nervira - kad neko napiše "to samo ima kod nas" - znaš da nije mrdno iz svoje avlije.
Prođi druže malo Frankfurtom oko Bahnhofa, malo po Dortmundu, a da ne pričam po Berlinu. Zimi ispod svakog mosta postoji doslovno jedan "beskućnički stan", gdje ljudi dovuku sebi kauč i još kojekakvog smeća.
Ja kad sam to prvi put vidio, nisam mogao sebi doći.
- konoplja
#1963 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Cuj nije nista slagao. Prva recenica u ovom lancu gluposti sto je napisao je laz.
"Njemacko obrazovanje nije nista bolje od naseg obrazovanja."
"Njemacko obrazovanje nije nista bolje od naseg obrazovanja."
- skafiskafsnjak
#1964 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pretjerujes.Didier wrote: ↑11/12/2022 01:01Evo ti iznad još jedan, malo širi postskafiskafsnjak wrote: ↑11/12/2022 00:35 @Didier
A brate sta sve napisa za Njemacku, evo sad mi dodje da se u BiH vratim![]()
![]()
![]()
![]()
Idi bolan u Sloveniju, normalniji ljudi, a primanja fina. Zemlja lijepa, sve kao u Bosni, samo kako treba. Bosna blizu. Ne moraš pricati naci jezik.
Ako si se ti vratio i ako je tebi dobro, ne moras "kenjati" po Njemackoj. Ne mozes ti bolje znati od nekoga ko je duze tu.
Ispade da je obrazovanje i zdravstvo isto u BiH i u Deu.
Odvadi .....
Evo ja ti odgovorno tvrdim da nije tako !
I obrazovanje i zdravstvo je bolje u Deu
- konoplja
#1965 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ma ponjela ga rakija kakve nema u Njemackoj za kupiti.skafiskafsnjak wrote: ↑11/12/2022 01:26Pretjerujes.
Ako si se ti vratio i ako je tebi dobro, ne moras "kenjati" po Njemackoj. Ne mozes ti bolje znati od nekoga ko je duze tu.
Ispade da je obrazovanje i zdravstvo isto u BiH i u Deu.
Odvadi .....
- Ozimician
#1966 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Huh, teška i široka tema.
Zavisi vjeruj od grada do grada, od škole do škole - kao i kod nas.
Ono što se meni kod njih sviđa jeste Ausbuildung - stručno obrazovanje, doduše i to je samo primjenjivo za njemačko tržište rada kad skontaš.
Što se studija tiče, nema tu neke razlike, plusevi i minusi - ali što se znanja tiče - opipljive razlike nisam primjetio. Naravno drugi par rukava jeste što su njihovi fakulteti priznatiji u svijetu samo jer dolaze iz Njemačke, pa to niko i ne propituje. A ima sad i kod njih fakulteta kao kod nas Travnik - gdje online završiš fakultet i dobiješ diplomu.
Što se škola tiče, tu ima svega, bio je slučaj nedavno gdje je nastavnica rekla da je predavala engleski - iako ne zna uopšte engleski, nego nije bilo nastavnika, pa je ona predavala (inače predaje neki drugi predmet). Tako da...
Ono što sam čuo na njihovim medijma jeste priča kako se diskriminiraju imigrantska djeca za ocjene, posebno iz njemačkog, što im kasnije smanjuje mogućnost studiranja.
- Rugafet
#1967 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Wow kakvo poredjenje, Amerika sa koliko ono miliona stanovnika? Cca sto puta vise nego BiH. Pa bas je čudno da ima vise homlessa nego u BiH…I to 99% posto njih neće da rade, bas neće, kad bi ga pendrekom tjerao, kolica iz walmarta unutra nešto kartona i pet deka i njemu tako super. Nema to veze sa BiH i ekonomskom situacijomDidier wrote: ↑11/12/2022 00:48Ti onda "nigdje u svijetu" nisi bio. Skoro svaka zapadna država ima mnogo više beskućnika nego BiH.
Otiđi malo u Ameriku i Kanadu da vidiš kako kapitalizam i "šanse za sve" maze svoje narkomane po metroima, stanicama, zabačenim ulicama i sl., pa ako se vratiš živ, ispričaj nam kako je bilo. Evo prođi malo napuštenim dijelom Detroita. Pola grada izgleda sablasno.
- Ozimician
#1968 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Što se zdravstva tiče - njemačko zdravstvo na visokom nivou je još uvijek svjetlosnim godinama ispred BH zdravstva.
Što se tiče ambulantnog nivoa (dakle sve ono što možete završiti bez da ležite u bolnici) - bolje ćete proći sa BH privatnim ordinacijama nego u Njemačkoj. U BIH ćete vrlo brzo, lahko i jednostavno i za relativno malo para doći do vrhunskog specijaliste iz te oblasti. U Njemačkoj ćete dugo čekati na to.
A preko sestre znam da im zdravstvo ide nizbrdo zadnjih par godina. Tj. ranije je bilo mnogo bolje.
Hronični nedostatak kadra svih vrsta, praktično od čistačice od specijaliste, liste čekanja se produžuju, boravak u bolnicama skraćuje. Sve bolnice imaju manjak osoblja. Mnogi odjeli u bolnicama su se zatvorili samo zato jer nema ko na njima da radi.
Što se tiče ambulantnog nivoa (dakle sve ono što možete završiti bez da ležite u bolnici) - bolje ćete proći sa BH privatnim ordinacijama nego u Njemačkoj. U BIH ćete vrlo brzo, lahko i jednostavno i za relativno malo para doći do vrhunskog specijaliste iz te oblasti. U Njemačkoj ćete dugo čekati na to.
A preko sestre znam da im zdravstvo ide nizbrdo zadnjih par godina. Tj. ranije je bilo mnogo bolje.
Hronični nedostatak kadra svih vrsta, praktično od čistačice od specijaliste, liste čekanja se produžuju, boravak u bolnicama skraćuje. Sve bolnice imaju manjak osoblja. Mnogi odjeli u bolnicama su se zatvorili samo zato jer nema ko na njima da radi.
- konoplja
#1969 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Sto je teska i siroka tema? Nema razloga da bude.Ozimician wrote: ↑11/12/2022 01:28Huh, teška i široka tema.
Ono što se meni kod njih sviđa jeste Ausbuildung - stručno obrazovanje, doduše i to je samo primjenjivo za njemačko tržište rada kad skontaš.
Što se studija tiče, nema tu neke razlike, plusevi i minusi - ali što se znanja tiče - opipljive razlike nisam primjetio. Naravno drugi par rukava jeste što su njihovi fakulteti priznatiji u svijetu samo jer dolaze iz Njemačke, pa to niko i ne propituje. A ima sad i kod njih fakulteta kao kod nas Travnik - gdje online završiš fakultet i dobiješ diplomu.
Što se škola tiče, tu ima svega, bio je slučaj nedavno gdje je nastavnica rekla da je predavala engleski - iako ne zna uopšte engleski, nego nije bilo nastavnika, pa je ona predavala (inače predaje neki drugi predmet). Tako da...
Ono što sam čuo na njihovim medijma jeste priča kako se diskriminiraju imigrantska djeca za ocjene, posebno iz njemačkog, što im kasnije smanjuje mogućnost studiranja.
Dovoljno je pogledati rezultate na standardizovanim testovima. To je objektivno mjerilo. Sta vise treba?
Pogledati kako su skole opremljene? Omjer ucitelja i ucenika?
Je li potrebno gledati rank univerziteta? Broj objavljenih naucni radova i citata?
-
Avetinho
#1970 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
@Didier zasto si zapjenio? Obrati malo paznju na tekst na koji odgovaras. Govorilo se o penzionerima, ne o narkomanima, dvije vrlo razlicite kategorije stanovnistva. Ne mogu vjerovati da ne vidis razliku.Didier wrote: ↑11/12/2022 00:48Ti onda "nigdje u svijetu" nisi bio. Skoro svaka zapadna država ima mnogo više beskućnika nego BiH.
Last edited by Avetinho on 11/12/2022 02:07, edited 1 time in total.
-
Hakiz
#1971 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Promašio si.Didier wrote: ↑11/12/2022 00:51Znači Njemačka ne treba postojati.
https://www.iamexpat.de/expat-info/germ ... nsion-2020
Ili misliš da dvoje može živjeti sa 1961 euro bilo gdje u Švabiji?
Šta misliš kako je samcima, pogotovo s obzirom da ih preko 60% nemaju ni jednu pišljivu nekretninu?
Ja ih do triestsedme kupio pet, četiri u Bosni i jednu u Briselu, i samo je ova belgijska još u kreditu.
-
Avetinho
#1972 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Sta kazes 300-400 KM za stan? Evo pretrazi sad internet, kolike su minimalne penzije u BiH. Taman toliko. Porvrh toga treba platiti struju, vodu, grijanje. Eto hranu ne moras (ima u kontejnerima).Didier wrote: ↑11/12/2022 00:56Cijene svega podjednake?Avetinho wrote: ↑10/12/2022 17:07
S parama je lakse biti siromasan, mislim da je rekao Grunf iz Alana Forda. 1,000 EUR mnogo mnogo vise nego 200-300 u Bosni. Cijene SVEGA su podjednake.
Volio bih da su penzije svugdje u svijetu vise nego sto jesu, pa i u Njemackoj. A zamisli sveopste srece u Bosni da su sada bosanske penzije barem priblizne njemackim.
Pa na kojoj planeti ti živiš.
Hajde nađi mi stan u Njemačkoj za 150 eura, pa da ih uzmem odmah trideset u najam.
U Sarajevu u skoro svakom naselju možeš naći stan za 300-400 KM i dalje, i to neloš. O drugim gradovima da ne pričam.
Uzimas li trideset stanova u najam u Bosni? Mislim, kad se vec ima.
- Ozimician
#1973 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Slažem se da postoje objektivni testovi, ali uzmi PISA 2022 - pa ćeš vidjeti da su Slovenija i Poljska imale bolje rezultate od Njemačke. Dok je npr. jedna Norveška imala lošije.konoplja wrote: ↑11/12/2022 01:52Sto je teska i siroka tema? Nema razloga da bude.Ozimician wrote: ↑11/12/2022 01:28
Huh, teška i široka tema.
Dovoljno je pogledati rezultate na standardizovanim testovima. To je objektivno mjerilo. Sta vise treba?
Je li potrebno gledati rank univerziteta? Broj objavljenih naucni radova i citata?
U školama još uvijek koriste grafoskope, škole su dobro opremljene, ali ako si ulazio i u naše škole u zadnjih par godina, osjeti se napredak u opremljenosti (nemoj gledati vrijeme kad smo ti i ja išli u te škole).
Omjer učitelja i nastavnika, iskreno ne znam kakav je, ali bgmi i kod nas su se odjeljenja drastično smanjila i smanjuju se stalno, u nekim ruralnim školama je omjer 1:1 xD
Ono što u BiH nećeš pročitati kao vijest a tamo hoćeš: borba za mjesto u školi, u vrtiću, nedostatak odgajateljica, nedostatak nastavnika...
https://www.sueddeutsche.de/muenchen/la ... -1.5638023
Evo ti jedna relativno svježa vijest - u Minhenu 27 djece ne može poći u vrtić jer odgajateljice iz Bosne nisu dobile termin za vizu xD
Dakle upis djeteta u vrtić ti zavisi od toga hoće li neko iz "treće zemlje" (kako oni to vole nazivati) - dobiti vizu.
- Ozimician
#1974 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ja sam napisao prethodno već da 1/3 Njemaca ima penziju ispod 1000€ - i kad se tom istom logikom vodiš, i njima onda penzija taman poklopi kiriju. xD Taman kolika je penzija.
EDIT: Njemački penzioneri u ca. 40% slučajeva imaju vlastitu nekretninu, BH penzioneri 90+ %.
- konoplja
#1975 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Sve je to super, evo Kina najbolja, ali nije relevantno za nas. Mi razgovaramo o Bosni i Njemackoj. To sto su djeca iz Poljske i Slovenije ostvarila bolje rezultate od Njemacke, a Norveska losije nije tema.Ozimician wrote: ↑11/12/2022 02:13Slažem se da postoje objektivni testovi, ali uzmi PISA 2022 - pa ćeš vidjeti da su Slovenija i Poljska imale bolje rezultate od Njemačke. Dok je npr. jedna Norveška imala lošije.konoplja wrote: ↑11/12/2022 01:52
Sto je teska i siroka tema? Nema razloga da bude.
U školama još uvijek koriste grafoskope, škole su dobro opremljene, ali ako si ulazio i u naše škole u zadnjih par godina, osjeti se napredak u opremljenosti (nemoj gledati vrijeme kad smo ti i ja išli u te škole).
Omjer učitelja i nastavnika, iskreno ne znam kakav je, ali bgmi i kod nas su se odjeljenja drastično smanjila i smanjuju se stalno, u nekim ruralnim školama je omjer 1:1 xD
Ono što u BiH nećeš pročitati kao vijest a tamo hoćeš: borba za mjesto u školi, u vrtiću, nedostatak odgajateljica, nedostatak nastavnika...
https://www.sueddeutsche.de/muenchen/la ... -1.5638023
Evo ti jedna relativno svježa vijest - u Minhenu 27 djece ne može poći u vrtić jer odgajateljice iz Bosne nisu dobile termin za vizu xD
Dakle upis djeteta u vrtić ti zavisi od toga hoće li neko iz "treće zemlje" (kako oni to vole nazivati) - dobiti vizu.
Meni je drago da se kod nas osjeti napredak u opremljenosti skola, ali jos uvijek kaskaju za Njemackim.
Ha jebi ga tu su se zajebali sa odgajateljicama. Nije Njemacka savrsena. Ja to ne tvrdim. Dovoljno je samo dokazati da je obrazovanje u Njemackoj bolje od obrazovanja u Bosni.