Pa znaš kako - obrazovanje svakako jeste bolje općenito kad gledaš i Njemačka je naravno po svim mjerljivim parametrima bolja od BiH - to nije upitno.konoplja wrote: ↑11/12/2022 02:28Sve je to super, evo Kina najbolja, ali nije relevantno za nas. Mi razgovaramo o Bosni i Njemackoj. To sto su djeca iz Poljske i Slovenije ostvarila bolje rezultate od Njemacke, a Norveska losije nije tema.Ozimician wrote: ↑11/12/2022 02:13
Slažem se da postoje objektivni testovi, ali uzmi PISA 2022 - pa ćeš vidjeti da su Slovenija i Poljska imale bolje rezultate od Njemačke. Dok je npr. jedna Norveška imala lošije.
U školama još uvijek koriste grafoskope, škole su dobro opremljene, ali ako si ulazio i u naše škole u zadnjih par godina, osjeti se napredak u opremljenosti (nemoj gledati vrijeme kad smo ti i ja išli u te škole).
Omjer učitelja i nastavnika, iskreno ne znam kakav je, ali bgmi i kod nas su se odjeljenja drastično smanjila i smanjuju se stalno, u nekim ruralnim školama je omjer 1:1 xD
Ono što u BiH nećeš pročitati kao vijest a tamo hoćeš: borba za mjesto u školi, u vrtiću, nedostatak odgajateljica, nedostatak nastavnika...
https://www.sueddeutsche.de/muenchen/la ... -1.5638023
Evo ti jedna relativno svježa vijest - u Minhenu 27 djece ne može poći u vrtić jer odgajateljice iz Bosne nisu dobile termin za vizu xD
Dakle upis djeteta u vrtić ti zavisi od toga hoće li neko iz "treće zemlje" (kako oni to vole nazivati) - dobiti vizu.
Meni je drago da se kod nas osjeti napredak u opremljenosti skola, ali jos uvijek kaskaju za Njemackim.
Ha jebi ga tu su se zajebali sa odgajateljicama. Nije Njemacka savrsena. Ja to ne tvrdim. Dovoljno je samo dokazati da je obrazovanje u Njemackoj bolje od obrazovanja u Bosni.
Ali uz ovo sve, postavlja se pitanje - DOSTUPNOSTI tog dobrog obrazovanja.
Evo vidiš za odgajateljice, vidiš da je borba za mjesta u dobrim školama, da imigrantska djeca imaju manje šanse da se upišu na fakultet, a posebno na neki prestižniji, itd. Dakle na papiru ti imaš super obrazovanje, a vrlo je upitno koliko od tog "dobrog obrazovanja" tvoje dijete može da dobije u konačnici.
Jbg. to su objektivni hendikepi za djecu migranata (odnosi se na ove koji govore da idu vani radi djece). Poznajem čak nekoliko "djece" iz dijaspore koja studiraju u Sarajevu, i šta onda reći - da su im roditelji otišli u Njemačku, da bi djeca studirala u Sarajevu? xD