Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Locked
sarlo

#62851 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by sarlo »

Vlast ce formirati hadeze, snsd i osmorka. To je ocito. Osmorci ja zbog toga ne zamjeram nista. Stranke se i bore za vlast.

Glede esdea, imao sam uzasno misljenje o njima. Cak su pokazali i nesto dostojanstva u porazu. Poneko.

Sdp je vec 2 puta bio na vlasti. Izborio se, dobio glasove i uprskao.

U proteklih 8 godina dfovo ucesce u vlasti je jedan ministar u vijecu miniustara i nesto u Kantonu Tuzla. Svi drugi su na raznim nivoima imali vise ministara i vise vlasti. Kidisanje na df i vrijedjanje Komsica je naruceno od strane Covica (ili samo ulizivanje). Nenadano je dobio veliki broj glasova.

Govorim o konkretnim stvarima u svojim postovima. Ne sporim punu odgovornist esdea (df nigdje ne vidim) za proslost. I ta proslost ce nam se obijati u buducnosti.
zabit_mehmedov

#62852 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by zabit_mehmedov »

saimidin wrote: 04/12/2022 00:18
zabit_mehmedov wrote: 03/12/2022 23:46 ovo je smitov tekst koji se odnosi na izbor predsjednika i potpredsjednika Federacije:

Predsjednik i dopredsjednici Federacije BiH

Članak 9.13

(1) Bilo koja skupina od jedanaest delegata iz svakog od klubova konstitutivnih naroda u Domu naroda može predložiti kandidata iz reda odgovarajućeg konstitutivnog naroda. Svi kandidati mogu biti izabrani u skladu s člancima 9.15 do 9.19 ovog Zakona ili na mjesto predsjednika ili na mjesto dopredsjednika Federacije.

(2) Ukoliko u roku od 30 dana od dana potvrđivanja rezultata za izbor delegata u Dom naroda, potreban broj delegata u jednom ili više klubova konstitutivnih naroda ne predloži kandidata za mjesta predsjednika i dva dopredsjednika Federacije u skladu sa stavkom (1) ovog članka, onda će to učiniti bilo koja skupina od sedam delegata iz kluba ili klubova konstitutivnih naroda u Domu naroda koji kandidate nisu predložili.

(3) Ukoliko u roku od 50 dana od dana potvrđivanja rezultata za izbor delegata u Dom naroda, potreban broj delegata u jednom ili više klubova konstitutivnih naroda ne predloži kandidata za mjesta predsjednika i dva dopredsjednika Federacije u skladu sa stavcima (1) i (2) ovog članka, onda će to učiniti bilo koja skupina od četiri delegata iz kluba ili klubova konstitutivnih naroda u Domu naroda koji kandidate nisu predložili.

Dakle vrlo jasno receno ukoliko nema, prijedloga tek onda se spusta prag na 7 pa na 4. Dakle ako nemas 11 minimalno, a, neko drugi ima 11 ili vise, samo on moze predlagati, sve dok predlaze prag se ne spusta na 7,i to je ta garancija kljucna koju su hrvati dobili, a sad sda moze iskoritit.

A, sad dio sta u situacije da npr, sda predlozi, a osmorka i hdz ne podrze u parlamentu gdje imaju vecinu:

"Ukoliko se lista kandidata ne odobri u skladu s člancima 9.15 do 9.17 ovog Zakona, postupak se ponavlja. U ponovljenom postupku, Zastupnički dom će glasovati za novu listu u roku od 15 dana od dana glasovanja kojim je lista kandidata odbijena. Ukoliko je Zastupnički dom iscrpio sve moguće liste kandidata predloženih u skladu s člankom 9.13 ovog Zakona, postupak predviđen u člancima 9.13 do 9.15 ovog Zakona se ponavlja, pod uvjetom da će se rokovi u kojima odgovarajući klub predlaže kandidate predviđeni u članku 9.13 ovog Zakona prepoloviti i da će početi da teku od dana odbijanja posljednje liste u Domu."

i dalj nema, nikakvog rjesenja, samo da, se sve opet ponavlja, dakle opet sda predlozi bosnjaka sama i vrti se u krug sve i nema rjesenja

eh sad ima samo djelimicno rjesenje, ono o cemu je govorio campara, da osmorka i hdz izaberu sda ovog potpredsjednika jer druge opcije nama

u toj varijanti predsjednik iz hdz predlaze mandatara, potpredsjednik srbin potpise, a potpredsjednik bosnjak nece da potpise, i sta onda, za, imenovanje mandatara i vlade trebaju svih troje potpisati, a, ovaj nece da potpise, i nema tu nikakvog rjesenja ni po starom ni po, novom zakonu

znaci moliti Boga da kuglica u livnu bude za, osmorku, onda da svih tih 11 osmorke glasa za kadidata osmorke kod predlaganja, da nikog ne kupe u medjuvremenu, i kad se to odradi sve je otkoceno, parlament u oba doma ce potvrditi i to je to.

ako kuglica u livnu bude za sda, onda valja izvrsit pritisak na njihovih 11,ili jedng iz df da podrze osmorkin prijedlog, jedna ruka treba, e tu ce biti raznoraznih karika i interesdzija i vjerovatno da ce neko popustit pod pritiskom i podici sebi cijenu time sto je on licno deblokirao sve, znaju i ti delegati da je deblokada tu isplativija nego suluda misija da se blokadom sda uvede u vlast i vjerujem da ce neko popustiti i izdati sda ov suludi plan, a ima, tu i materijala dosta za zatvora i kazni i mozda, neko pred prijetnjom stranaca popusti, npr siljo iz, tuzle preletac

ako ne izda, onda osmorka neka izabere potpredsjednika i onda sav pritisak ide na, njega, eh tu onda opet visoki predstavnik moze zaprijetiti drasticnom kaznom itd, u medjunarodnim okvira, sda ce ispasti teroristicka organizacija, a jos, im je otezavajuce to sto su kupovine i kuglice odlucile da imaju vecinu u klubu bosnjaka, nije to situacija kao kod hrvata gdje hdz uzme 70 posto njihovih glasova, sda u bosnjaka uzme 25-30 posto i onda svaka blokada je, cisto izivljavanje nemaju se na sta pozvati.

moze se izvrsiti i pritisak na komsica da ovaj njegov iz, srednje bosne odblokira, kao sto je prije 4 godine sdp sa nekoliko svojih glasova izabrao dunovica iz df i dzentlmenski odblokirao

nije kraj svijeta i nece ugroziti osmorku u krajnjem, slucaju ako sda dobije ovog u livnu, najbitnije u svemu je da je covic jasno porucio da koalicija, ide bez, obzira na brojeve, nema dakle sanse da se hdz predomisli

al mnogo je tu zahebancija i usporavanja, samo da u livnu kuglica bude za 'osmorku i da svih tih 11 ispostuju i onda ce biti lagano
I ja sam ovako shvatio proceduru, ali sta prica onaj ademovic je sasvim drugacije, tj nije mi jasno jel on stvarno doktor ustavnog prava, jer govori da ce ako se na prijedlog sda ne nadje ukupna vecina u domu naroda, prag pasti na 7, pa 4 delegata iz kluba bosnjaka

A sto bi znacilo da se moze I bez sda I bez hdz, ali ne istovremeno, ili ademovic jednistavno prica suplju I nije se dobro pripremio za izlaganje, ili imaju neke cake koje meni kao laiku za ustavno I izborno pravo nisu poznate
ma nije se pripremio i stvarno se obrukao i osramotio u emisiji, i ja ne mogu da vjerujem kakva budala ispade covjek, a, smatro, sam ga i ja vrhunskim strucnjakom

pogotovo mi cudno to sto je kad su tek objavljene smitov izmjene on je to vise puta javno komentarisao i osudjivao, a sad kako prica ispade da nam je smit gradjansku drzavu nametnuo, uvijek smo imali po 4-5 hrvata probosanskih za federalni dom naroda, nikad se nije doslo do sestog sto bi po starim, pravilima znacilo da mozes, formirati vladu

sad bi lagano sa hrvatima iz tz, sa, zenice, bihaca i gorazda trebalo samo osaburati 50 dana, odbiti dva hdz prijedloga i kad se spusti na 4 izabrati svog, tako dekonstituisati hrvate i stvoriti gradjansku drzavu
Sanjarko

#62853 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Sanjarko »

Novak20 wrote: 03/12/2022 23:58
Vaya wrote: 03/12/2022 23:53

:lol:
Gledaj uljudnog Latina sto skida Djuru iz Nadrealista dok drzi predavanje iz morala i etike... :lol:

Cuj statisticke greske, kaze se gospodin Covic i gospodin Schmidt...jao ko vas ne zna... :lol:

Jesu odlezali, ali svaka vasa buduca pokoljenja su preuzela amanet da taj UZP prema BiH nastavite da li politicki, ekonomski i svaki drugi moguci nacin. Trenutno ste nafatali ovih par matorih gestapovaca koji vuku vodu na vas mlin, ali nece ni to do vijeka...
Pa sada mi je jasan tvoj srpski mentalitet. Ni oni ne opraštaju UZP od prije 400-500 godina pa nećeš ni ti Hrvatima.

Kada si kod amaneta, ima jedan rahmetlija koji nas je sve ostavio Erdoganu. :D Eto koliko je taj amanet jak u politici.

:run:
Amanet znaci na povjerenje, brigu, ne u vlasnistvo, ostavstinu ako nisi znao.
Login77777

#62854 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Login77777 »

sarlo wrote: 03/12/2022 22:26
Login77777 wrote: 03/12/2022 15:32

Pa upravo si dao odgovor zasto stranka sa 8,65% glasova ima jednako pozicija kao stranka sa 24%. Jer je sve po nacionalnoj kvoti. To je nazalost neko tako isao u Dayton i to potpisao.
A ovo sto se NS tice. Zasto to nije korektno? Ljudi su dio koalicije i tu su brojke nebitne. Ako imaju vecinu za vlast onda mogu te pozicije po dogovoru podjeliti.
Demokratija je da vecina odlucuje a ne jedna stranka.
Post ti je primjer manipulacija sa cinjenicama. Izvrtanje.

Cinjenica da je stranka koja je osvojila 8,65% glasaca (moze i manji) pobjednik izbora i da je to sistemsko rjesenje zapisano u kamen je primjer diskrimacije, aparthejd zasnovan na nacionalnoj pripadnosti. Pa feudalaca je bilo 10% populacije! Ovo kod nas je gore.
I to konstatujes da je to "Bogom dano". "Nazalost tako je".
Ne treba da je tako i treba, primjenom presuda evropskog suda, to promjeniti. Svi glasovi trebaju jednako vrijediti. To je trebao uraditi Smit.

I to ne izmjenom izbornih pravila tokom izborne noci! To se nije smjelo dogoditi.
Moj glas treba vrijediti kao i svakog drugog gradjanina. Treba da imamo jednaku priliku da biramo i budemo birani. Svaki indirektni izbor je ogranicenje demokratije.

Nasa stranka se ponasa kao ispostava hadezea. To je, za razumom obdarene, jasna cinjenica. Dobili su 5% glasova u FBiH, u pciju ih nema. Nemaju izborni legitimitet, glasove gradjana, da budu vlast. Zato moraju glasati za taksistu Cavaru, trgovkinju Blazicu, prikrivati ratne zlocine i zlocince, izvrtati cinjenice.

Za mene je nasa stranka najvece razocarenje izbora. Sdaovce i bivse sdaovce posmatram kao jednu kategoriju politicara. Ne vise jedinstvenu. Ali ns je pricao drugu pricu.
Pa nisam rekao da se ne slazem s tobom. Ja samo kazem da je to sve 95 tako potpisano. Nije Smit izmislio da Hrvati koji je 20% u FBiH imaju jednako pozicija u vlast kao Bosnjaci koji je 70% u FBiH.
To se moze promjeniti dogovorom u parlamentu ili ratom. Trece nema. A sad koliko je realno sam procjeni.
Smit cak da nije nista dirao imao bi stvar tako da nema vlast bez HDZ.
Zato kazem da krivce treba traziti u majstorima koji su isli potpisati sve to tako a ne u Smitu. Ali cim to kazes eto armije zeleni botina da te napadaju. Jer oni su to omogucili HDZu.

A NS ima izborni legimitet. Presli su potrebni procebat da budu parlamentarni. I ako imaju partnere sa kojima rade i tako inaju dovoljno za vlast onda inaju pravo biti vlast.
Ko ima potrebnu vecinu taj je vlast. Sve ostalo nije demokratija.
Evo uzmi izborni rezultat za 2018. SDP ima vise glasova od HDZ i od DF. SDP nije vladt a HDZ i DF jesu. Znaci po tvom HDZ i DF nemaju legitimitet a vlast su. Ne ide to tako.
laik1981

#62855 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by laik1981 »

zabit_mehmedov wrote: 04/12/2022 00:31 ma nije se pripremio i stvarno se obrukao i osramotio u emisiji, i ja ne mogu da vjerujem kakva budala ispade covjek, a, smatro, sam ga i ja vrhunskim strucnjakom

pogotovo mi cudno to sto je kad su tek objavljene smitov izmjene on je to vise puta javno komentarisao i osudjivao, a sad kako prica ispade da nam je smit gradjansku drzavu nametnuo, uvijek smo imali po 4-5 hrvata probosanskih za federalni dom naroda, nikad se nije doslo do sestog sto bi po starim, pravilima znacilo da mozes, formirati vladu

sad bi lagano sa hrvatima iz tz, sa, zenice, bihaca i gorazda trebalo samo osaburati 50 dana, odbiti dva hdz prijedloga i kad se spusti na 4 izabrati svog, tako dekonstituisati hrvate i stvoriti gradjansku drzavu
S kim stvoriti gradjansku drzavu? Ko bi ucestvovao u toj parlamentarnoj vecini?

A o ovim nejasnocama smo i prije par dana pricali.. Ako jedan pravnik, koji se predstavlja za eksperta ustavnog prava, nije skontao sta je Smit nametnuo i to tumaci kako tumaci, onda cisto sumnjam da je bilo ko siguran.. Sutra Smit moze izaci sa nekim novim tumacenjem ovoga sto je nametnuo..
konami666

#62856 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by konami666 »

Vaya wrote: 03/12/2022 16:12
konami666 wrote: 03/12/2022 15:47

Kratko rečeno, da :) i to je najbolja opcija koja bi se mogla da desi. Najgora je nastavak ove rahat patnje, status quo.
Vidi, izuzetno cijenim tvoju iskrenost. Upoznao sam jako puno ljudi sa kojim apsolutno ne dijelim nista zajednicko ni po kojem osnovu, ali generalno imam neki ljudski respekt prema njima, bez obzira koliko je mozda moj stav objektivno i cinjenicno ispravniji od njihovog, medjutim ljudi razmisljaju drugacije i to je kraj.

Kada se sagleda generalno atmosfera u drzavi i drustvu, da se 25 godina poslije rata i dalje nateze oko istih stvari, imam jednu blagu dozu rezumijevanja prema tvom stavu, da se konacno "razrahatimo" i da mozda konacno dozivimo, da moje dijete sutra ne doceka rat, medjutim zastanem na sekund, udari me neki fles, u sekundi se sjetim svega sto naucio direktno na svojoj kozi, sto sam naucio sa drugim ljudima, komsijama poznanicima, prijateljima, sto sam naucio u knjigama i kazem sebi da ne bih nikada pristao na to - pa makar glava sa ramena pala. Nikad se necu odreci, ni pustiti ni Trebinja, ni Visegrada, ni Foce, Srebrenice, Zvornika, Bijeljine, Doboja, Banja Luke, Prijedora, Duvna, Ljubuskog, Citluka, Capljine, Stoca....to je sve moje, isto kao sto je i tvoje i svakog dobronamjernog covjeka koji zivi u ovoj zemlji i koje je dozivljava svojom.

Pristanak na to, je moj poraz, a pobjeda mojih dusmana i neprijatelja koji historijski mene ne vole i mrze...to bi za mene bila izdaja i mog oca kao i svakog drugog covjeka koji je drzao pusku u rovu 4 godine, da bih ja mogao danas biti ziv i slobodno hodati ovom zemljom...ne bih to ostavio za hiljadu europskih standarda, ni za jedan Bec, Paris, Brisel ili London.

Otkako se pise historija na ovom brdovitom Balkanu i nesretnoj Bosni, sve se isto ponavlja i sve je isto...ne od 1995, nego od 1095...

Tako da, ako treba rahat patnja do kijametskog dana, neka i bude - ali ja na to licno necu pristati...

Najbolje mi je Selim Beslagic rekao 92, kada mu Pracer preko telefona govori da Tuzla proglasi autonomiju, a Selim na to - necu, ovaj opet - onda je rat, a Selim - neka je rat...

Eh i ja isto tako, neka je rat, neka je i rahat patnja - ali ne moze...barem ono dokle se ja pitam...
I ja poštujem tvoje mišljenje i izbor, jednostavno se ne slažemo oko ovoga i to je skroz ok :)
Vidiš, i ja sam kao dijete bio u ratu opkoljenom Sarajevu dok su padale granate, tek sam nakon visokog obrazovanja napustio BiH, davne 2010 godine. I ne mogu ti opisati koliko je drugačiji sklop tih ljudi koji nisu ratovali generacijama, koliko nisu opterećeni.
Rat je nešto najgore sto se može desiti, toliko nevinih života izgubljenih, zato sam i mišljenja da problem treba riješiti sto prije i posvetiti se bitnijim stvarima. U protivnom, druga opcija je bijela kuga jer svi odoše vani, druga i treća generacija neće ni znati odakle su.
Ali, budući da živimo u demokratiji, ako većina želi nastavak statusa quo onda je tako kako je :) na duže staze će se doći do rješenja naravno, i Švicarska ima 26 kantona pa su se dogovorili, samo sto su njima trebale stotine godina. Pitanje je ko će ovdje živjeti za 100-200 godina, ako uzmemo u obzir migracije i iz kojih dijelova svijeta.
Login77777

#62857 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Login77777 »

laik1981 wrote: 04/12/2022 09:19
zabit_mehmedov wrote: 04/12/2022 00:31 ma nije se pripremio i stvarno se obrukao i osramotio u emisiji, i ja ne mogu da vjerujem kakva budala ispade covjek, a, smatro, sam ga i ja vrhunskim strucnjakom

S kim stvoriti gradjansku drzavu? Ko bi ucestvovao u toj parlamentarnoj vecini?

A o ovim nejasnocama smo i prije par dana pricali.. Ako jedan pravnik, koji se predstavlja za eksperta ustavnog prava, nije skontao sta je Smit nametnuo i to tumaci kako tumaci, onda cisto sumnjam da je bilo ko siguran.. Sutra Smit moze izaci sa nekim novim tumacenjem ovoga sto je nametnuo..
Ne moze niko znati ni tumaciti to jer ne pise sta se desava ako se odbije prijedlog jednog kluba. Nigdje ne pise jel opet ide sa 11 ili na 7.
Samo je jasno sta se desava ako u roku se ne dostavi prijedlog.
Prpa.ba

#62858 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Prpa.ba »

Rat se ne desava, rat neko zapocne napadom na drugog.

Mnogi dijelovi svijeta su iskusili masovno iseljavanje, opet neko ostane da zivi na svojoj zemlji.

Nista od navedenog nije vrijedno historijske greske i gubitka drzave i statusa politickog naroda. Nikakvi tramvaji, porodiljske naknade i adventi u Sarajevu. Taman postali kandahar bez struje, ne smijemo uciniti niti jedan ustupak katolickim i pravoslavnim manjinama.
Styling

#62859 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Styling »

zabit_mehmedov wrote: 04/12/2022 00:08 mozemo pricati sta hocemo, al matori smit je samo sda u pogodovao ako kuglica u livnu ode za sda

s tim u vezi, ako se to desi, smit lagano moze i sve otkociti samo jednim dodatkom na svoju odluku, a to je da doda to da pravila oko potrebnog broja za kadidovanje vrijede tek od narednih izbora

hdz u ne znaci to nista jer rezultati su takvi da njima za ove izbore i rezultate smit nije donio nista sto ne bi imali i po starim pravilima, osmorki bi donio da sa jedno trecinom od ukupnog broja kao sto je prije bilo, a ne sa 11 mogu predlagati, dakle trecina od 23 bi bila 8 a ne 11, il da i broj delegata ukupni vrati na 18,a trecina za predlaganje potrebna da bude kao i prije 6

a sda i df su se ionako bunili najvise zbog odluka pa evo prilike da i njima smit malo ugodi

a i posteno bi bilo, jer najgore u svemu vezano za, smitove odluke je moment donosenja, tu je najeklatantija nepravda jer mijenjao je pravila u toku utakmice i imo bi jako opravdanje da to ispravi

to ne bi bilo komplikovano ni sprovesti, ako bi bilo 8 od 23 onda nista se ne treba ponovo raditi, ako bi bilo 6 od 18 onda samo treba ponoviti izbor u kantonalnim skupstinama za delegate u federalni dom naroda, sedmica posla pa ajd
Rekao je Dino da ovo ide u korist SDA, ali niko nije vjerovao. Svi progutali SDA udicu da će isključivu korist imati HDZ.
Styling

#62860 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Styling »

zabit_mehmedov wrote: 04/12/2022 00:31
saimidin wrote: 04/12/2022 00:18

I ja sam ovako shvatio proceduru, ali sta prica onaj ademovic je sasvim drugacije, tj nije mi jasno jel on stvarno doktor ustavnog prava, jer govori da ce ako se na prijedlog sda ne nadje ukupna vecina u domu naroda, prag pasti na 7, pa 4 delegata iz kluba bosnjaka

A sto bi znacilo da se moze I bez sda I bez hdz, ali ne istovremeno, ili ademovic jednistavno prica suplju I nije se dobro pripremio za izlaganje, ili imaju neke cake koje meni kao laiku za ustavno I izborno pravo nisu poznate
ma nije se pripremio i stvarno se obrukao i osramotio u emisiji, i ja ne mogu da vjerujem kakva budala ispade covjek, a, smatro, sam ga i ja vrhunskim strucnjakom

Pošto Osmorka ima kontrolu u Klubu Srba, samo ne trebaju dostaviti listu u roku i ide se u drugi krug.
ReymondReddington

#62861 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by ReymondReddington »

Styling wrote: 04/12/2022 09:28
zabit_mehmedov wrote: 04/12/2022 00:31

Pošto Osmorka ima kontrolu u Klubu Srba, samo ne trebaju dostaviti listu u roku i ide se u drugi krug.
Ide al samo u klubu Srba. Shvatite Schmidt je izmjenama onemogucio blokiranje izbora predsjednika i 2 potpredsjednika. Time ce ona stranaka koja ima 11 delegata u nekom klubu 100 posto dobiti potpredsjednika fbih. Taj potpredsjednik onda moze blokirati formiranje vlade fbih jer se oba potpredsjednika i predsjednik moraju sloziti oko toga.

Na ovaj nacin je HDZ neizbježan sve dok moze skupiti 11 ljudi. Isto vazi i za SDA.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#62862 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by pici »

cim se rat spominje i niz vraca silaze, sdO botovi na malima rspiratorima
Styling

#62863 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Styling »

ReymondReddington wrote: 04/12/2022 10:21

Ide al samo u klubu Srba. Shvatite Schmidt je izmjenama onemogucio blokiranje izbora predsjednika i 2 potpredsjednika. Time ce ona stranaka koja ima 11 delegata u nekom klubu 100 posto dobiti potpredsjednika fbih. Taj potpredsjednik onda moze blokirati formiranje vlade fbih jer se oba potpredsjednika i predsjednik moraju sloziti oko toga.

Na ovaj nacin je HDZ neizbježan sve dok moze skupiti 11 ljudi. Isto vazi i za SDA.
ok. onda SDA dobiha potpredsjednika. da vidimo kako će to ići.
Ali, da sačekamo izvlačenje kuglica za preostalog delegata.
plavi_E

#62864 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by plavi_E »

SDA mora blokirati izabir Premijera tj. vlade Federacije kako bi Shmit bio primoran da izmjeni Ustav/zakon kako bi se ta blokada otklonila. Kad SDA blokira izabir vlade citava politicka i ostala javnost se moraju zajednicki okomiti na Shmita i javno ismijavati njegovu "deblokadu" Federacije.
plavi_E

#62865 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by plavi_E »

Cesto se pominje izdaja SDA u Dejtonu. Mislim da je veci problem moguca izdaja u sadasnje vrijeme. U Dejtonu je ipak pored svih izdaja omoguceno, svjesno ili nesvjesno, da proBiH strana ima dva clana Presjednistva. U koalicionom ugovoru se moze naslutiti da ce se to mijenjati. Sad se postavlja pitanje da li ce Osmorka biti izdajnik ako popusti i omoguci Hrvatskoj da ponovo dobije svoj glas i pravo veta u Presjednistvu BiH. Ili ce se opravdanje traziti u SDA. Iako se ja i dalje nadam da ce Osmorka shuknuti Covicu ko Hitler sto ga shuknu Staljinu za onaj njihov ugovor.
sajber87

#62866 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by sajber87 »

ReymondReddington wrote: 04/12/2022 10:21

Ne 11 nego 13 da bi imao predsjednika(potpredsjednika) jer ako imas 11 druga strana ima 12 pa moze i ona predloziti, potpredsjednicka funkcija ne znaci previse. Neizbjezan je samo onaj koji ima 50 +1 u predstavnickom domu i 40+1 u domu naroda. Opet kao i za izbore koji su pokradeni, korupcijom se rjesavaju poslanici i to se slavi kao uspjeh. Opet trebao bi ohr dati tumacenje ako bi nastupile blokade tog tipa
Haris.ba

#62867 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Haris.ba »

sajber87 wrote: 04/12/2022 11:01 potpredsjednicka funkcija ne znaci previse.
Sta ako potpredsjednik FBiH nece da potpise za mandatara vlade?
Officer Crabtree

#62868 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Officer Crabtree »

Sve OK, razumijem potrebu za promjenu vlasti pod hitno i jedva čekam da se to desi.

Al gledam sinoć Čamparu, znači u slučaju da SDA ima 13:10 to je nebitno jer ko će biti kurban koji neće potpisati.

A s druge strane HDZ mora biti u vlasti jer kontroliše hrvatski dom.

Mislim...
plavi_E

#62869 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by plavi_E »

Odmah nakon objavljenja Shmitovih promjena bilo je onih koji su tvrdili da se time jaca etnicki princim a slabi gradjanski u BiH. Naravno zakvi su bili ismijani i popljuvani. Upravo ova situacija govori da se je bilo u pravu kad se je govorilo o tome. Kreteni uz Zagreba su se prevarili kad su mislili da mogu jacati etnicki uticaj kod bh. Hrvata a pritom jacati gradjansku opciju Bosnjaka, koja im je iz nekog razloga postala bliza i pozeljnija.
Login77777

#62870 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Login77777 »

Haris.ba wrote: 04/12/2022 11:03
sajber87 wrote: 04/12/2022 11:01 potpredsjednicka funkcija ne znaci previse.
Onda nema vlade. Odnosno ostaje ova u tehnickom.
Haris.ba

#62871 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Haris.ba »

Login77777 wrote: 04/12/2022 11:13
Haris.ba wrote: 04/12/2022 11:03

Sto li gosp.Smit nije otklonio tu blokadu? Bas me zanima.
plavi_E

#62872 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by plavi_E »

Znaci nasli smo se u situaciji da se vlast ne moze uspostaviti bez opozicije.
:-)
Login77777

#62873 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Login77777 »

plavi_E wrote: 04/12/2022 10:57 Cesto se pominje izdaja SDA u Dejtonu. Mislim da je veci problem moguca izdaja u sadasnje vrijeme. U Dejtonu je ipak pored svih izdaja omoguceno, svjesno ili nesvjesno, da proBiH strana ima dva clana Presjednistva. U koalicionom ugovoru se moze naslutiti da ce se to mijenjati. Sad se postavlja pitanje da li ce Osmorka biti izdajnik ako popusti i omoguci Hrvatskoj da ponovo dobije svoj glas i pravo veta u Presjednistvu BiH. Ili ce se opravdanje traziti u SDA. Iako se ja i dalje nadam da ce Osmorka shuknuti Covicu ko Hitler sto ga shuknu Staljinu za onaj njihov ugovor.
Dzaba ti dva kad bez treceg nema nista. A do treceg ne mozes jer imas dvije izborne jedinice.
Login77777

#62874 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Login77777 »

Haris.ba wrote: 04/12/2022 11:16
Login77777 wrote: 04/12/2022 11:13

Sto li gosp.Smit nije otklonio tu blokadu? Bas me zanima.
Prvo treba Smit reci sta ako se prijedlog od 11 ne usvoji. Jer nigdje ne pise jel se opet ide sa 11 il pada na 7.
Haris.ba

#62875 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Haris.ba »

plavi_E wrote: 04/12/2022 11:16 Znaci nasli smo se u situaciji da se vlast ne moze uspostaviti bez opozicije.
:-)
Zato sto je Smit crtao amandmane kako Hdz odgovaraju. I usud zivota - zalomi se da Sda moze da glumi Hdz. :D
Locked