Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Locked
Hakiz

#62601 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Hakiz »

Puf wrote: 03/12/2022 15:16 Ma nista koliko ja vidim najbolje vratiti zelene kmere da nastave sa pljackanjem i unistavanjem, jel tako?
Ne, griješiš.

Treba se riješiti zelenih.

Crveno-bijeli i plavi mogu bez straha nastaviti.
Athlon64

#62602 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Athlon64 »

Hakiz wrote: 03/12/2022 15:19
palermo wrote: 03/12/2022 15:04

Ti Hakize ameriku otkrio :mrgreen: . Pa zar ima.nesto ljepse od biti kum/hadjija u svojoj maloj nahiji.
Vidiš da ljudima treba objasniti kontradikciju :wink:
Hvala puno na pojasnjenju, ali ja se nadam da nisi u pravu i da stranke trojke imaju dobre namjere prema ovoj drzavi te da ce iskorisiti priliku da izbace HDZ prvom prilikom.
Login77777

#62603 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Login77777 »

Vaya wrote: 03/12/2022 15:13
plavi_E wrote: 03/12/2022 15:00 Evo napokon neko ko zna kako se odlucuje u DN. Pa da cujemo!
Pa ako se potvrdi cinjenica koju Dino kaze da je ne bitno hoce li SDA i DF imati 13 u klubu Bosnjaka, jer je presudna vecina u ZD, onda ako mozes tako zaobici SDA, mislim da bi u ovim okolnostima puno bolje bilo zaobici HDZ, nego SDA, jer je ne moguce u ovom trenutku istovremeno zaobici i HDZ i SDA...

Sad zaobidjes uzp-ovce, i zapnes maksimalno da uradis sto vise posla na nivou FBiH...u toj matematici neka Osmorka bude korektiv SDA da im ne puste da prave gluposti... Napravis opet dobar rezultat na izborima 2026, nek NiP uzme sto vise glasova SDA, nek SDP, DF i NS poredaju sto vise Srba i Hrvata po listama, te uz pomoc ove buranije tog hrvatskog Pomaka i 90-ke i tako 2026 nabijes i HDZ i SDA u guzicu...

Evo govore zakonom da je Svhmidt ukinuo zloupotrebu VNI, te sa ovim brojevima ti je dovoljno da imas prostu vecinu u DN i svi dobri zakoni prolaze od zabrane hidrocentrala do oporezivanja kladionica i razvijaj onda Federaciju...

Strpis se oko drzavnog nivoa, da tamo neces nista napraviti...a tamo svakako ne bi nista ni ovako uradio, jer HDZ i SNSD imaju 8 od 15 u DN...

Eto prenesite Osmorki matematiku...
Na stranici OHRa ne pise sta se desava ukoliko se prijedlog jednog kluba DN ne usvoji. Jel opet treba 11 ili ide na 7.
tamo samo rokovi pisu i nista vise.
Misljenja sam da je idiot samo jos vise izkomplikovao stvar.
Athlon64

#62604 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Athlon64 »

Student_u_Ostavci wrote: 03/12/2022 15:19 Sve sem SDA :lol:
Nazalost onda ispade SDA najbolja za drzavu, ja sam bgmi mislio da trojka ima dobre namjere i da nece prodavati jeftino drzavu kao SDA. Nadam se da nije tako i da su barem nesto naucili iz SDA gresaka.
kluz franjo

#62605 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by kluz franjo »

sarlo wrote: 03/12/2022 14:02
kluz franjo wrote: 03/12/2022 12:12 O tezi da se Bošnjaci i država BiH od rata nisu nalazili u lošijoj situaciji bi se sigurno dalo agrumentovano razgovarati.
Čudno je samo da najveća kuknjava dolazi iz redova članova, glasača i simpatizera SDA i DF. Dakle onih stranaka koje su imale značajan utjecaj upravo na današnji položaj Bošnjaka i države BiH.
Sada, kada računi trgovačkih koalicija SDA/DF dolaze i Bošnjacima i državi BiH na naplatu, isti se paradoksalno žele fakturisati Trojki.
Mene svakako raduje mogućnost i nada da će kvalitetniji ljudi zamjeniti hurmašice i osmice (što i nije teško).
Ali u državi i društvu u kojem glasači SDA/SNSD/HDZ/DF na izborima nagrade te stranke ponovnom većinom za rezultate iz prošlog mandata se svakako ništa senzacionalno dobro, racionalno i pozitivno i ne može očekivati.
Sa ili bez novih koalicija.
Teza je rasomon kazes. Kad ne zelis nesto da vidis, onda veoma lahko ocitu cinjenicu mozes da negiras.

Izvrsena je izmjena Ustava Federacije Bosne i Hercegovine i izmjena izbornog zakona. Mozda si cuo za to.

U predmetnom izmjenjenom Ustavu (koji je vec bio apsurdan, diskriminatorski i dijelom neprovodiv) upisano je da od sad pa do sudnjeg dana hadeze (8,65 % glasova, a moze i manje) na vlasti. Smrtonosan problem za Bosnu i Hercegovinu.

Covic i Dodik su nikad jaci. Mile je prije par dana rekao da ce iskljucivo Srbi i Hrvati u Bosni odlucivati. Zapravo odlucuju i odlucivace Dragan, Andrej, Milorad i Aleksandar. A ostali ce biti pod nogama.

Kad vec pominjes stranke, niije uredu da stranka koja je dobila 5,% glasova (ns) ima predsjedavajuceg Zastupnicke skupstine F BiH Nije to demokratija, nije to odluka gradjana. I znakovito je da predsjednik i niti jedan zamjenik predsjednika Zastupnicke skupstine nije Bosnjak, a Bosnjaka ima preko 70 % populacije. U drzavi gdje su sve funkcije nacionalno izdjeljenje. I da su to neka jaka imena i da je neko drugo vrijeme.
Protestuju (konstatuju) novinari, gradjani,
Ne shvatam najbolje šta sam ja to navodno negirao.

Spomenute izmjene Ustava FBiH, iz pera VP su samo još jedan konkretan primjer i činjenica o posljedicama (ne)činjenja u zadnjih 12 godina od kada je problematika popunjavanja i funkcionisanja Doma naroda u FBiH eskalirala.
Umjesto deklerativno zagovaranih "briselskijih" izmjena, dobili smo "dejtonskije".
Stranka koja u SBK/HNK i ZHK osvoji dominantan broj skupštinskih zastupnika Hrvata, tj.
Stranka koja u KS/TK i ZeDo osvoji dominantan broj skupštinskih zastupnika Bošnjaka, tj.
Stranka koja u KS i LK osvoji dominantan broj skupštinskih zastupnika Srba automatski dobija značajne poluge u procesu formiranja i funkcionisanja vlasti u FBiH. Bez obzira na ukupno ostvareni ukupni rezultat od 5, 8, 13 ili 25%.

Još jednom. Sve to su vrlo konkretni i opipljivi rezultati (ne)činjenja. To (ne)činjenje su glasači SDA i DF na zadnjim izborima nagradili ponovnim velikim povjerenjem, baš kao što su to uradili i glasači HDZ i SNSD.
Ne može sada npr. HDZ/HNS fakturisati rezultate "Mostarskog sporazuma" HRS-u, baš kao što ni SDA/DF to ne mogu SBiH, NiP ili NS.

Što se tiče osnovnih pravila reprezentativne demokratije i ko je "legitiman", a ko "nelegitiman" da vodi sjednice parlamenta... To ne bih ni komentarisao.
Hakiz

#62606 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Hakiz »

Athlon64 wrote: 03/12/2022 15:21
Hakiz wrote: 03/12/2022 15:19

Vidiš da ljudima treba objasniti kontradikciju :wink:
Hvala puno na pojasnjenju, ali ja se nadam da nisi u pravu i da stranke trojke imaju dobre namjere prema ovoj drzavi te da ce iskorisiti priliku da izbace HDZ prvom prilikom.
Nadam se i ja.

Doduše, takođe se nadam dobitku na lutriji.
sajber87

#62607 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by sajber87 »

Athlon64 wrote: 03/12/2022 14:46
sajber87 wrote: 03/12/2022 14:41
Spoiler
Show

Naravno da odobrava, zastupnicki dom je uvijek bio najvazniji a narocito sad nakon smitovog nametanja kad je uveo da dom naroda sa dvije trecine u klubu ne moze sve proglasiti za vitalni nacionalni interes. Davno sam rekao da je hdz dugorocno najvise izgubio i da ce morati totalno da promjeni ponasanje i rad. Brutalno medijsko spinovanje od onih koji gube telekome elektroprivrede autoceste tendere fotelje itd dovelo je do toga da ljudi misle da ako imas 13 u klubu imas sve a nemas, sve imas ako imas 50 u predstavnickom domu i 41 u domu naroda. Od 80 u domu naroda gradjanske stranke uvijek same mogu imati 40+. Zapadni saveznici ce zavrsiti posao koji su zapoceli , smitove odluke su samo pocetak. Sad je najveci pritisak na hdz u a bakinackom kapitalcu ne bi bio u kozi ne bude li jaaaaako kooperativan ;-)
Postavljaju se ovdje 2 pitanja onda:

1. Sta se desi ukoliko Dom naroda u roku od 30 dana obavi glasanje i rezulat bude: NE ?
2. Ako je ovako kao sto si ti napisao, sta sprjecava bosnjacke stranke (mimo SDA i DF) da izbace HDZ iz vlasti ili da uzmu dio ministarstava iz hrvatske kvote ?
Nista ne spjecava mogu to uraditi ali to je politicki katastrofalno iz razloga sto je 70%+ hrvata glasalo za hdz i sto nijedna druga stranka sa hrvatskim predznakom ne bi usla u takvu vlast u ovom izbornom ciklusu. E sad dolazimo do toga zasto, ponovicu ponovo izborna kradja je prvi a drugi je homogenizacija radi komsiceve kandidature. Kad ljudima objasnjavas da je komsiceva kandidatura najvise problema donijela ovoj tkz bosnjackoj strani ljudi kazu izdajnik si i pocnu ti lijepiti razne etikete. Bosnjaci vec dugo vremena ne zele sda na vlasti i jedina sansa za sda je bila da nadje stranke koje su prije izbora protiv njih a poslije izbora te anti sda birace isporuce za sda mandate nakon izbora, klasicna politicka korupcija u prevodu. Drugi nacin je da hdz bude dominantan u hrvatskom birackom tijelu sto je takodje do sada bio garant opstanka sda na vlasti jer niko drugi nije smio sa hdz jer bi medijska masina reagovala na nacin proglasenja izdajnika itd itd. Da zakljucim komsic i hdz su do sada bili kljucevi opstanka sda na vlasti. Politika sda podmetanjem komsica na kraju se njima samima obila o glavu jer ce u opoziciju a na drugoj strani dala izborni rezultat hdz u koji ce uci u vlast i dobiti sansu da se reformisu iz pozicije vlasti sto ce lukavi covic iskoristiti a sda u u opoziciji sleduju nadam se reforme ali sa potpuno drugim ljudima u sta sumnjam bez ogromnih unutrasnjih sukoba
Za ovo prvo, pretpostavljam da bi ohr mogao dati neko tumacenje ukoliko dodje do novih pokusaja blokada, ohr nece vise dozvoliti blokade
Last edited by sajber87 on 03/12/2022 15:37, edited 1 time in total.
Login77777

#62608 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Login77777 »

sarlo wrote: 03/12/2022 14:02
kluz franjo wrote: 03/12/2022 12:12 O tezi da se Bošnjaci i država BiH od rata nisu nalazili u lošijoj situaciji bi se sigurno dalo agrumentovano razgovarati.
Čudno je samo da najveća kuknjava dolazi iz redova članova, glasača i simpatizera SDA i DF. Dakle onih stranaka koje su imale značajan utjecaj upravo na današnji položaj Bošnjaka i države BiH.
Sada, kada računi trgovačkih koalicija SDA/DF dolaze i Bošnjacima i državi BiH na naplatu, isti se paradoksalno žele fakturisati Trojki.
Mene svakako raduje mogućnost i nada da će kvalitetniji ljudi zamjeniti hurmašice i osmice (što i nije teško).
Ali u državi i društvu u kojem glasači SDA/SNSD/HDZ/DF na izborima nagrade te stranke ponovnom većinom za rezultate iz prošlog mandata se svakako ništa senzacionalno dobro, racionalno i pozitivno i ne može očekivati.
Sa ili bez novih koalicija.
Teza je rasomon kazes. Kad ne zelis nesto da vidis, onda veoma lahko ocitu cinjenicu mozes da negiras.

Izvrsena je izmjena Ustava Federacije Bosne i Hercegovine i izmjena izbornog zakona. Mozda si cuo za to.

U predmetnom izmjenjenom Ustavu (koji je vec bio apsurdan, diskriminatorski i dijelom neprovodiv) upisano je da od sad pa do sudnjeg dana hadeze (8,65 % glasova, a moze i manje) na vlasti. Smrtonosan problem za Bosnu i Hercegovinu.

Covic i Dodik su nikad jaci. Mile je prije par dana rekao da ce iskljucivo Srbi i Hrvati u Bosni odlucivati. Zapravo odlucuju i odlucivace Dragan, Andrej, Milorad i Aleksandar. A ostali ce biti pod nogama.

Kad vec pominjes stranke, niije uredu da stranka koja je dobila 5,% glasova (ns) ima predsjedavajuceg Zastupnicke skupstine F BiH Nije to demokratija, nije to odluka gradjana. I znakovito je da predsjednik i niti jedan zamjenik predsjednika Zastupnicke skupstine nije Bosnjak, a Bosnjaka ima preko 70 % populacije. U drzavi gdje su sve funkcije nacionalno izdjeljenje. I da su to neka jaka imena i da je neko drugo vrijeme.
Protestuju (konstatuju) novinari, gradjani,
Pa upravo si dao odgovor zasto stranka sa 8,65% glasova ima jednako pozicija kao stranka sa 24%. Jer je sve po nacionalnoj kvoti. To je nazalost neko tako isao u Dayton i to potpisao.
A ovo sto se NS tice. Zasto to nije korektno? Ljudi su dio koalicije i tu su brojke nebitne. Ako imaju vecinu za vlast onda mogu te pozicije po dogovoru podjeliti.
Demokratija je da vecina odlucuje a ne jedna stranka.
Vaya

#62609 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Vaya »

A_A_AKCIJA wrote: 03/12/2022 15:09
Vaya wrote: 03/12/2022 14:59 okupi sve od NS do SDA...
:D

Ovako se mogu samo na nekoj dženazi okupiti.

Ja nemam nikakvih kompleksa da kažem: jedan od osnovnih ciljeva jeste otjerati SDA u opoziciju.

Neće niko sa SDA! Milion je razloga.

Pljačka naroda se mora zaustaviti.
Ne može se ništa raditi sa likovima koji će izraditi i zajebati sve zbog ličnog interesa.
Krenulo bi kao koalicija, a SDA bi polako gušila jednu po jednu stranku, dok na kraju ne bi ostali samo oni i poslušnici. Viđeno već sa SBB, Boss, SD, DF...

Sa takvim likovima okupljenim u SDA se ne može apsolutno ništa raditi. Kako vam to nije jasno.

Ne da nisu materijal za neku probosansku koaliciju, nego su sve suprotno od toga.

Prestanite više smarati sa SDA. Nema, penzija, klupa, makar četiri godine.
Znaci SDA je ono ultimativno zlo bez kojeg se mora po pitanju zivota ili smrti, pa i pod cijenu da ga moram podanicki pusit Covicu slijedecih 100 godina?

Izvini druze, ali ne da se slazem sa tobom...nego totalno dijametralno suprotno gledamo po ovom pitanju...

Ja se apsolutno slazem da postoji jedan opci koncenzus koji ja prihvatam da su nacionalne stranke - jedno generalno ZLO. SDS, sada SNSD i HDZ su od 92 do danas nanijeli toliko zla ovoj drzavi i ljudima, da se to ne moze izmjeriti. Od 1995 do dana danasnjeg, SDA je toliko puta zloupotrijebila povjerenje Bosnjaka kao njihovog dominantnog glasackog tijela kroz lopovluk, kriminal, nepotizam i to pogotovo u onim dijelovima BiH gdje su samostalno vladali, te zbog toga grijesi njihovog vladanja imaju jednu specificnu i zasebnu tezinu, koja bi se trebala posebno suditi i kaznjavati. Ja sam stava, da smo mi nakon rata uspjeli izgraditi modernu stabilnu drzavu sa jakim institucijama i vladavinom zakona - ja bih bio prvi koji bi se ponudio da iskopam grob SDA i da je njeg zakopam.

Medjutim, posto je zivot i realnost nesto totalno drugo...nikad necu ni reci ni pomisliti, da je SDA jednako ili kao sto ovdje ima koji kazu i cak vece zlo od stranaka kao sto su HDZ i SNSD...

Ako se rijesavamo dusmana ove zemlje, ako se rijesavamo krimanala, korupcije, namjestenih tendera i svega ostalog, ako su to ti parametri koji definisu koje politicke elemente treba izbaciti ili eliminisati u BiH:

1. SDS, SNSD i svaka stranka koja ima isti ili slican opis djelovanja
2. HDZ i svi njegovi poslusni derivati...

2 stepenice, pa onda SDA...
Athlon64

#62610 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Athlon64 »

Vaya wrote: 03/12/2022 15:32 Znaci SDA je ono ultimativno zlo bez kojeg se mora po pitanju zivota ili smrti, pa i pod cijenu da ga moram podanicki pusit Covicu slijedecih 100 godina?

Izvini druze, ali ne da se slazem sa tobom...nego totalno dijametralno suprotno gledamo po ovom pitanju...

Ja se apsolutno slazem da postoji jedan opci koncenzus koji ja prihvatam da su nacionalne stranke - jedno generalno ZLO. SDS, sada SNSD i HDZ su od 92 do danas nanijeli toliko zla ovoj drzavi i ljudima, da se to ne moze izmjeriti. Od 1995 do dana danasnjeg, SDA je toliko puta zloupotrijebila povjerenje Bosnjaka kao njihovog dominantnog glasackog tijela kroz lopovluk, kriminal, nepotizam i to pogotovo u onim dijelovima BiH gdje su samostalno vladali, te zbog toga grijesi njihovog vladanja imaju jednu specificnu i zasebnu tezinu, koja bi se trebala posebno suditi i kaznjavati. Ja sam stava, da smo mi nakon rata uspjeli izgraditi modernu stabilnu drzavu sa jakim institucijama i vladavinom zakona - ja bih bio prvi koji bi se ponudio da iskopam grob SDA i da je njeg zakopam.

Medjutim, posto je zivot i realnost nesto totalno drugo...nikad necu ni reci ni pomisliti, da je SDA jednako ili kao sto ovdje ima koji kazu i cak vece zlo od stranaka kao sto su HDZ i SNSD...

Ako se rijesavamo dusmana ove zemlje, ako se rijesavamo krimanala, korupcije, namjestenih tendera i svega ostalog, ako su to ti parametri koji definisu koje politicke elemente treba izbaciti ili eliminisati u BiH:

1. SDS, SNSD i svaka stranka koja ima isti ili slican opis djelovanja
2. HDZ i svi njegovi poslusni derivati...

2 stepenice, pa onda SDA...
Pa dobro, moras stvari posmatrati i iz perspektive glasaca HDZ-a. Naravno da nekome ko se izjasnjava kao Bosnjak, Bosanac i ko iskreno voli ovu zemlju - ne moze nikada SDA biti ista ili gora nego pomenute stranke.

Ali ako si Hrvat koji glasa za HDZ - onda je naravno drugacija perspektiva, jer oni ovu zemlju ne smatraju svojom i otvoreno joj zele zlo.

Ali uglavnom ja kao Bosnjak se slazem sa ovim tvojim postom.
Prpa.ba

#62611 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Prpa.ba »

HDZ je nezaobilazan jer ima puno delegata u Domu naroda FBiH, ali SDA je zaobilazna jer ima jos vise delegata u Domu naroda FBiH.

:mrgreen:
Athlon64

#62612 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Athlon64 »

sajber87 wrote: 03/12/2022 15:32
Athlon64 wrote: 03/12/2022 14:46

Postavljaju se ovdje 2 pitanja onda:

1. Sta se desi ukoliko Dom naroda u roku od 30 dana obavi glasanje i rezulat bude: NE ?
2. Ako je ovako kao sto si ti napisao, sta sprjecava bosnjacke stranke (mimo SDA i DF) da izbace HDZ iz vlasti ili da uzmu dio ministarstava iz hrvatske kvote ?
Nista ne spjecava mogu to uraditi ali to je politicki katastrofalno iz razloga sto je 70%+ hrvata glasalo za hdz i sto nijedna druga stranka sa hrvatskim predznakom ne bi usla u takvu vlast u ovom izbornom ciklusu. E sad dolazimo do toga zasto, ponovicu ponovo izborna kradja je prvi a drugi je homogenizacija radi komsiceve kandidature. Kad ljudima objasnjavas da je komsiceva kandidatura najvise problema donijela ovoj tkz bosnjackoj strani ljudi kazu izdajnik si i pocnu ti lijepiti razne etikete. Bosnjaci vec dugo vremena ne zele sda na vlasti i jedina sansa za sda je bila da nadje stranke koje su prije izbora protiv njih a poslije izbora te anti sda birace isporuce za sda mandate nakon izbora, klasicna politicka korupcija u prevodu. Drugi nacin je da hdz bude dominantan u hrvatskom birackom tijelu sto je takodje do sada bio garant opstanka sda na vlasti jer niko drugi nije smio sa hdz jer bi medijska masina reagovala na nacin proglasenja izdajnika itd itd. Da zakljucim komsic i hdz su do sada bili kljucevi opstanka sda na vlasti. Politika sda podmetanjem komsica na kraju se njima samima obila o glavu jer ce u opoziciju a na drugoj strani dala izborni rezultat hdz u koji ce uci u vlast i dobiti sansu da se reformisu iz pozicije vlasti sto ce lukavi covic iskoristiti a sda u u opoziciji sleduju nadam se reforme ali sa potpuno drugim ljudima u sta sumnjam bez ogromnih unutrasnjih sukoba
Za ovo prvo, pretpostavljam da bi ohr mogao dati neko tumacenje ukoliko dodje do novih pokusaja blokada, ohr nece vise dozvoliti blokade
Nisam bas najbolje razumio ovaj post i kakve veze ima Komsic sa mogucnoscu izbacivanja HDZ-a iz vlasti i zasto je to politicki katastrofalno ?

Takodjer, ovim postom mi apsolutno nisi odgovorio na postavljena pitanja. Svakako se nadam da OHR nece vise omoguciti blokade i da nam se otvara historijska sansa da HDZ bude konacno opozicija.
Athlon64

#62613 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Athlon64 »

Prpa.ba wrote: 03/12/2022 15:40 HDZ je nezaobilazan jer ima puno delegata u Domu naroda FBiH, ali SDA je zaobilazna jer ima jos vise delegata u Domu naroda FBiH.

:mrgreen:
Upravo sam pitao da mi neko objasni ovu kontradiktornost i onda dobijem od jednog clana foruma (@sajber87) kilometarski post koji mi nije odgovorio ni priblizno na pitanje.

@Hakiz ima opet svoje teorije zavjere kako trojka navodno radi protiv drzave BiH zajedno sa HDZ-om - i ja se najiskrenije nadam da to nije istina i da ce se iskoristiti sansa da se HDZ izbaci iz vlasti gdje god moze.
Last edited by Athlon64 on 03/12/2022 15:44, edited 1 time in total.
seksi_ideje

#62614 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by seksi_ideje »

Kako ovdje ljudi ne vide da su korupcija i institucijalni kriminal doveli drzavu do toga da se ne moze boriti protiv seceonista? Kako je moguce da su neki toliko glupi ili misle da nas prave glupima?

Pa upravo kada ti likovi poput Osmice i Sultanije sjednu na vrh piramide a nemaju niti strucnosti niti volje, a o svima ostalima koji su daleko nize u toj piramidi u opcinama, bolnicama, policiji, skolama i vrticima da ne govorim, takva drzava se iznutra urusavala od onih koji se, eto kunu u nju i najbrojniji narod.
A sve to su placali oni jadnici koji su placali porez, ne za sveopce dobro nego za njihovo dobro.
Kako neke od vas nije sramota? To niti su Covic ni Dodik nama ovdje radili. Oni su samo ucili od SDA.
meridiyan

#62615 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by meridiyan »

Hakiz wrote: 03/12/2022 14:49
Styling wrote: 03/12/2022 14:45

Kako? I zašto?
Hajde pitanje kako.

Ali pitati zašto izbjeći HDZ :shock:

Evo zasto! I isti ovi ce nam kapu krojiti

Image
konami666

#62616 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by konami666 »

Vaya wrote: 03/12/2022 13:10
konami666 wrote: 03/12/2022 13:03

Zašto bi trolao? To je najbolja opcija koja bi se mogla da desi, zamisli samo sloboda kretanja i života unutar čitave EEA zone, putovanje bez vize u preko 170 zemalja svijeta a da ne spominjem financijsku injekciju od strane zapada. Imas li ti bolju ideju kako se riješiti luđačke košulje zvane dejton?
Nista, nista...sve ok...samo pitam...
Znaci ti bi potpisao da budes neka pokrajina Hrvatske, a pretpostavljam da onaj dio Bosne koji se zove RS, bi pustio da ide i da radi sta mu je volja?
Kratko rečeno, da :) i to je najbolja opcija koja bi se mogla da desi. Najgora je nastavak ove rahat patnje, status quo.
Prpa.ba

#62617 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Prpa.ba »

Logika je da je SDA opasnija po drzavu od HDZ-a i SNSD-a, i da retorika i politicki nastup SDA "izazivaju njihov radikalizam".

Ludnica. :run:
Athlon64

#62618 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Athlon64 »

seksi_ideje wrote: 03/12/2022 15:44 Kako ovdje ljudi ne vide da su korupcija i institucijalni kriminal doveli drzavu do toga da se ne moze boriti protiv seceonista? Kako je moguce da su neki toliko glupi ili misle da nas prave glupima?

Pa upravo kada ti likovi poput Osmice i Sultanije sjednu na vrh piramide a nemaju niti strucnosti niti volje, a o svima ostalima koji su daleko nize u toj piramidi u opcinama, bolnicama, policiji, skolama i vrticima da ne govorim, takva drzava se iznutra urusavala od onih koji se, eto kunu u nju i najbrojniji narod.
A sve to su placali oni jadnici koji su placali porez, ne za sveopce dobro nego za njihovo dobro.
Kako neke od vas nije sramota? To niti su Covic ni Dodik nama ovdje radili. Oni su samo ucili od SDA.
Da, ja se apsolutno slazem s tobom jer SDA je uvijek prodavala drzavu za jeftine pozicije, tako su odrzavali secesioniste na vlasti.

Zato mi sad nikako nije jasno da trojka zeli da radi iste stvari kao SDA zajedno sa secesionistima i da ih ne zeli izbaciti iz vlasti, ako vec moze.

Nazalost, ne bih volio da se teorije zavjere koje prica clan foruma @Hakiz pokazu istinitim, jer onda smo dzaba krecili.
Athlon64

#62619 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Athlon64 »

konami666 wrote: 03/12/2022 15:47
Vaya wrote: 03/12/2022 13:10

Nista, nista...sve ok...samo pitam...
Znaci ti bi potpisao da budes neka pokrajina Hrvatske, a pretpostavljam da onaj dio Bosne koji se zove RS, bi pustio da ide i da radi sta mu je volja?
Kratko rečeno, da :) i to je najbolja opcija koja bi se mogla da desi. Najgora je nastavak ove rahat patnje, status quo.
Ja sam ovu pricu o nekoj "Rahat patnji" prvi put procitao na fasistickom forumu Herceg Bosne, par godina poslije sam naisao na upise na ovom forumu, ali svakako vidim da dosta glasaca (mozda i clanova) HDZ-a pise po ovom forumu.

Naravno da treba odrzavati pluralizam i na ovom forumu, i meni je zapravo drago da su glasaci HDZ-a aktivno ukljuceni u diskusiju, iako je moje poimanje drzave dijametralno suprotno njihovom.
tramvajtrojka

#62620 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by tramvajtrojka »

Prpa.ba wrote: 03/12/2022 15:47 Logika je da je SDA opasnija po drzavu od HDZ-a i SNSD-a, i da retorika i politicki nastup SDA "izazivaju njihov radikalizam".

Image

mole se Prpe da usaglase svoje stavove jer je ovo ocigledno susramlje :oops: :oops: :lol: :lol: :lol:
Athlon64

#62621 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Athlon64 »

Prpa.ba wrote: 03/12/2022 15:47 Logika je da je SDA opasnija po drzavu od HDZ-a i SNSD-a, i da retorika i politicki nastup SDA "izazivaju njihov radikalizam".

Pa upravo sam u prethodnom postu napisao da je za jednog glasaca HDZ-a sasvim opravdano ocekivati takav narativ jer oni brane svoje pozicije, tako da im ne treba zamjeriti, a evo primjecujem da je ovdje na ovom forumu bas dosta tih glasaca, sto me malo iznenadilo.
Vaya

#62622 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Vaya »

Login77777 wrote: 03/12/2022 15:22
Vaya wrote: 03/12/2022 15:13

Pa ako se potvrdi cinjenica koju Dino kaze da je ne bitno hoce li SDA i DF imati 13 u klubu Bosnjaka, jer je presudna vecina u ZD, onda ako mozes tako zaobici SDA, mislim da bi u ovim okolnostima puno bolje bilo zaobici HDZ, nego SDA, jer je ne moguce u ovom trenutku istovremeno zaobici i HDZ i SDA...

Sad zaobidjes uzp-ovce, i zapnes maksimalno da uradis sto vise posla na nivou FBiH...u toj matematici neka Osmorka bude korektiv SDA da im ne puste da prave gluposti... Napravis opet dobar rezultat na izborima 2026, nek NiP uzme sto vise glasova SDA, nek SDP, DF i NS poredaju sto vise Srba i Hrvata po listama, te uz pomoc ove buranije tog hrvatskog Pomaka i 90-ke i tako 2026 nabijes i HDZ i SDA u guzicu...

Evo govore zakonom da je Svhmidt ukinuo zloupotrebu VNI, te sa ovim brojevima ti je dovoljno da imas prostu vecinu u DN i svi dobri zakoni prolaze od zabrane hidrocentrala do oporezivanja kladionica i razvijaj onda Federaciju...

Strpis se oko drzavnog nivoa, da tamo neces nista napraviti...a tamo svakako ne bi nista ni ovako uradio, jer HDZ i SNSD imaju 8 od 15 u DN...

Eto prenesite Osmorki matematiku...
Na stranici OHRa ne pise sta se desava ukoliko se prijedlog jednog kluba DN ne usvoji. Jel opet treba 11 ili ide na 7.
tamo samo rokovi pisu i nista vise.
Misljenja sam da je idiot samo jos vise izkomplikovao stvar.
Ovu sam matematiku naveo kao primjer, ako uspostavi da je tacno ono sto Dino govori, a to da je bitan samo broj 11, a sve preko toga je nebitno, da li imao 12 ili 20 ukoliko nemas vecinu u ZD da potvrdi.

Ukoliko ovo bude konacno tumacenje izmjena IZ (a iskreno sumnjam da ce biti tako), ja cu platiti svim medijima u drzavi da dodju na press konferenciju na kojoj cu Schmidta javno u dupe da poljubim i pokrenut cu akciju da se proglasi blazenim svecem.

Jer ako to bude tako tumacenje, u takvim okolnostima SDA postaje opasnost 3 kategorije, koju ce malo bolji rezultat NiP-a i SDP-a automatski izbaciti iz vlasti, ali ce se onda moci UZP-ovski HDZ isto tako izbaciti iz vlasti, pa makar imao 20 delegata u DN.

Medjutim, vracam se na to, da je prijedlog zakona dosao od gestapovca iz Bavarske, a da je napisan na Pantovacaku, cisto sumnjam da ce se ostaviti takva mogucnost tumacenja...
seksi_ideje

#62623 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by seksi_ideje »

Athlon64 wrote: 03/12/2022 15:48
seksi_ideje wrote: 03/12/2022 15:44 Kako ovdje ljudi ne vide da su korupcija i institucijalni kriminal doveli drzavu do toga da se ne moze boriti protiv seceonista? Kako je moguce da su neki toliko glupi ili misle da nas prave glupima?

Da, ja se apsolutno slazem s tobom jer SDA je uvijek prodavala drzavu za jeftine pozicije, tako su odrzavali secesioniste na vlasti.

Zato mi sad nikako nije jasno da trojka zeli da radi iste stvari kao SDA zajedno sa secesionistima i da ih ne zeli izbaciti iz vlasti, ako vec moze.

Nazalost, ne bih volio da se teorije zavjere koje prica clan foruma @Hakiz pokazu istinitim, jer onda smo dzaba krecili.

Neka radi, eto ja cu njima sve halaliti samo nek mi maknu krkane iz centra moci. Jebe mi se iskreno, samo necu vise da mi seoske varalice tipa Fadila, Osmice i crnogorske Sultanije vrijedjaju inteligenciju.

A samo usput, nisu ni poceli da rade a neki od vas vec znaju ishod.

Niko od vas i ne zeli promijene koji se bunite, jer vi ne znate zivjeti sa promjenama. Covjek ne moze ne napraviti odluku a mnogi su ovdje donijeli odluku da eto SDA opet nije tako losa. Ma fuj, bljuje mi se!
Last edited by seksi_ideje on 03/12/2022 15:57, edited 1 time in total.
Athlon64

#62624 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Athlon64 »

seksi_ideje wrote: 03/12/2022 15:55
Athlon64 wrote: 03/12/2022 15:48

Neka radi, eto ja cu njima sve halaliti samo nek mi maknu krkane iz centra moci. Jebe mi se iskreno, samo necu vise da mi seoske varalice tipa Fadila, Osmice i crnogorske Sultanije vrijedjaju inteligenciju.

A samo usput, nisu ni poceli da rade a neki od vas vec znaju ishod.

Niko od vas i ne zele promijene koji se bunite, jer vi ne znate zivjeti sa promjenama. Covjek ne moze ne napraviti odluku a mnogi su ovdje donijeli odluku da eto SDA opet nije tako losa. Ma fuj, bljuje mi se!
Ovdje te nisam nista razumio.
Student_u_Ostavci

#62625 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Student_u_Ostavci »

Čuj pitanja zašto izbjeći HDZ :lol:

Od narativa 'ne može se izbjeći' su došli do 'zašto izbjeći'.
Locked