Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
-
plavi_E
#62676 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Mislim da ovdje nisu nesuglasice da li treba smjeniti SDA ili ne. Ovdje su nesuglasice okto toga ko to treba smijeniti SDA tj. da li su ovi sto planiraju smijeniti SDA dovoljno sposobni za to. Jedni svoju sumnju u Osmorku baziraju na izjavama nekih clanova Osmorke i na tome sto je dobar dio Osmorke politicku skolu ucili u SDA. Docim drugi vjeruju da su bivsi clanovi SDA aktom napustanja te stranke oprali sve svoje grijehe i da su sad u rangu jednog Gandija koji ga je shukno Englezima na jedan fin nacin.
-
sajber87
#62677 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Imas pravo na svoje misljenje ali stvarnost te demantuje, smit je nametnuo sta je nametnuo blokadama ces vjerovatno dobiti tumacenje a ne nova nametanja, tako da eventualne blokade sda nece nista promijeniti jedino sto ce im ohr reci gospodo 2 plus 2 je 4 ne pravite se da je 2 plus 2 je 5Athlon64 wrote: ↑03/12/2022 17:23A to nije istina, to sam isto procitao na fasistickom forumu Herceg-Bosne, svi Hrvati u BiH su uvijek glasali za HDZ, od prvih izbora 1990. Tad sam imao prijatelja Hrvata koji je bio sa mnom u stranci "Reformista" koji je bio bas raja, presao u HDZ i HVO, cak i ucestvovao u zlocinima kasnije.sajber87 wrote: ↑03/12/2022 17:18
Da nije komsiceve kandidature ne bi doslo do homogenizacije hrvata , hdz bi bio mnogo slabiji nego sad jer dobar dio hrvata u bih ne voli hdz i smitovim izmjenama sad bi imao vlast u federaciji bez sda i hdz a.
A ako sda politickom korupcijom i kuglicom dobije kojim slucajem 13 delegata u klubu bosnjaka i nakon sto im ne prodje taj kanditat u perdstavnickom domu ,pokusaju da blokiraju proces uspostave vlasti pretpostavljam da ce dobiti brzo odgovor ohr a za te postupke
Tako da Zeljko Komsic je posljedica toga, nije uzrok.
Blokada od SDA bi bila cak dobra ako bi OHR nakon toga ukinuo mogucnost blokade - jer onda bi se obje stranke mogle izbaciti iz vlasti i SDA i secesionisti iz HDZa.
-
laik1981
#62678 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Na slijedecim lokalnim ili opcim izborima narod neka kaznjava i nagradjuje.. Do tad uciniti sve sto je na raspolaganju da se SDA sahrani.. Sa SDA nema nikakve price..
-
Vaya
#62679 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
SDA se nece moci ni za 10 godina sahranit do kraja, a ako ti pocnu da se vracaju na lokalu KS, a da se ne lazemo pored tuhljavog Mandica ili nepostejeceg Tanovica to i nece biti nemoguce, mislim da ti eto duplog belaja u najavi...
-
dragan53
#62680 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Jel ko upratio šta se ovaj američki ambasador nagovori.
Doslovno je rekao da je ovo u BiH scena iz filmova o mafiji, govorio o krađi izbora i sl
https://avaz.com/americki-ambasador ... ne-izbore/
Doslovno je rekao da je ovo u BiH scena iz filmova o mafiji, govorio o krađi izbora i sl
https://avaz.com/americki-ambasador ... ne-izbore/
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#62681 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ko o ćemu kurava o postenju.SDA optužila SDP da su uz četvrtog delegata Dodiku isporučili i Pokret za državu
-
laik1981
#62682 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Raspasce se oni u roku pola godine ako se izbace iz vlasti.. SDA je preskup aparat za odrzavanje.. Ovisni o vlasti i budzetskim milionima.. Kada im se uskrati finansiranje oni ce se samounistiti poprilicno brzo jer ce brzo presusiti resursi koji mogu nahraniti to gladno i bahato cudoviste.. Samo im iz ruku izbiti budzet i direktorske pozicije u javnim preduzecima.. To ce biti isto kako kad ribi uskratis vodu.. A kada im se izbiju poluge moci i kontrole u pravosudju onda ce oni sami lajati jedni na druge pokusavajuci da spase vlastite guzove.. Bez vlasti ce sami sebe pojesti i izgubiti vlast i na lokalima na kojima je trenutno imaju..
Svjesni su oni toga jako dobro.. Zato se i koprcaju ovoliko..
- Athlon64
#62683 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Slazem se, ali onda se to odnosi i na HDZ, mislim, znam da si ti HDZ glasac, ali ja ti upravo govorim kakva je moja stvarnost od 1990 pa do 2022.sajber87 wrote: ↑03/12/2022 17:27Imas pravo na svoje misljenje ali stvarnost te demantuje, smit je nametnuo sta je nametnuo blokadama ces vjerovatno dobiti tumacenje a ne nova nametanja, tako da eventualne blokade sda nece nista promijeniti jedino sto ce im ohr reci gospodo 2 plus 2 je 4 ne pravite se da je 2 plus 2 je 5Athlon64 wrote: ↑03/12/2022 17:23
A to nije istina, to sam isto procitao na fasistickom forumu Herceg-Bosne, svi Hrvati u BiH su uvijek glasali za HDZ, od prvih izbora 1990. Tad sam imao prijatelja Hrvata koji je bio sa mnom u stranci "Reformista" koji je bio bas raja, presao u HDZ i HVO, cak i ucestvovao u zlocinima kasnije.
Tako da Zeljko Komsic je posljedica toga, nije uzrok.
Blokada od SDA bi bila cak dobra ako bi OHR nakon toga ukinuo mogucnost blokade - jer onda bi se obje stranke mogle izbaciti iz vlasti i SDA i secesionisti iz HDZa.
- Athlon64
#62684 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ja se iskreno nadam da ce se to cudoviste cim prije sahraniti, nadam se da je i za HDZ neki slican plan? Volio bih da cujem.laik1981 wrote: ↑03/12/2022 17:45Raspasce se oni u roku pola godine ako se izbace iz vlasti.. SDA je preskup aparat za odrzavanje.. Ovisni o vlasti i budzetskim milionima.. Kada im se uskrati finansiranje oni ce se samounistiti poprilicno brzo jer ce brzo presusiti resursi koji mogu nahraniti to gladno i bahato cudoviste.. Samo im iz ruku izbiti budzet i direktorske pozicije u javnim preduzecima.. To ce biti isto kako kad ribi uskratis vodu.. A kada im se izbiju poluge moci i kontrole u pravosudju onda ce oni sami lajati jedni na druge pokusavajuci da spase vlastite guzove.. Bez vlasti ce sami sebe pojesti i izgubiti vlast i na lokalima na kojima je trenutno imaju..
Svjesni su oni toga jako dobro.. Zato se i koprcaju ovoliko..
- Leverage
#62685 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Eno ih, krenuli su u konačni obračun.
Nermine i Dino, samo đonom na njih, uništit ih po svaku cijenu.
Nermine i Dino, samo đonom na njih, uništit ih po svaku cijenu.
- Student_u_Ostavci
#62686 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Nermin može đonom jedino na sebe. Prodavač magle koji je sa Dodarom dogovorio blokadu države u naredna 4 ljeta. Sve po receptu SDA. Vjerujem da mu je Bake onomad podrobno objasnio kako se to radi. 
-
sajber87
#62687 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Znas da sam ja hdz glasacAthlon64 wrote: ↑03/12/2022 17:47Slazem se, ali onda se to odnosi i na HDZ, mislim, znam da si ti HDZ glasac, ali ja ti upravo govorim kakva je moja stvarnost od 1990 pa do 2022.sajber87 wrote: ↑03/12/2022 17:27
Imas pravo na svoje misljenje ali stvarnost te demantuje, smit je nametnuo sta je nametnuo blokadama ces vjerovatno dobiti tumacenje a ne nova nametanja, tako da eventualne blokade sda nece nista promijeniti jedino sto ce im ohr reci gospodo 2 plus 2 je 4 ne pravite se da je 2 plus 2 je 5
-
Vaya
#62688 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Na sta mislis tacno ovo?
Ako ce Niksic biti taj koji ce rusit SDA, bolje je da nista ne dira...nek se potrudi da udje makar u kantonalnu skupstinu, ako vece ne moze preko kompenzacije u drzavni parlament...
-
konami666
#62689 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Znaci tebi je okej status quo zauvijek dok mladi i obrazovani odlaze a ostaju penzioneri. Kada je popis stanovništva, koliko je ljudi napustilo BiH od 2013?Athlon64 wrote: ↑03/12/2022 15:51Ja sam ovu pricu o nekoj "Rahat patnji" prvi put procitao na fasistickom forumu Herceg Bosne, par godina poslije sam naisao na upise na ovom forumu, ali svakako vidim da dosta glasaca (mozda i clanova) HDZ-a pise po ovom forumu.
Naravno da treba odrzavati pluralizam i na ovom forumu, i meni je zapravo drago da su glasaci HDZ-a aktivno ukljuceni u diskusiju, iako je moje poimanje drzave dijametralno suprotno njihovom.
-
Hakiz
#62690 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Možda.
A to, opet, znači da treba biti u strahu da se HDZ ne naljuti.
Bolje onda postati član HDZ-a, nego se folirati da sam vodiš svoju politiku, a ne smjeti uraditi šta hoćeš da ne naljutiš poštovaoce UZP-a.
Čojstvo i junaštvo, nema šta
- Idemedosumom
#62691 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ako osmorka bude imala 11 delegata u bošnjačkom klubu, sda se bez problema može izbaciti. Otkud ti koalicija od 11 hr delegata da hdz izbaciš?
-
Vaya
#62692 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Naravno, Zeljko od 2006 kojeg je lansirao u orbitu SDP sa tom mantrom na kojoj jase i dan danas je kriv sto skutori zapadne Hercegovine ustase po politickom ubjedjenju i kriminalci po ekonomskom ubjedjenju. Jer da nema Zeljka oni bi se utrkivali sa NS i SDP u postenju, pravdi i europskim vrijednostima, ali samo da nema Zeljka...
Tada bi procvjetao politicki pluralizam, a mi bi u drzavi glavu razbijali u razmisljanju kojeg Europejca da izaberemo, Lidiju Bradaru, Slavena Raguza ili Iliju Cvitanovica....
Ovo me podsjeti na Zvonku Marica i Paralele i njegov famozni - Kada ne bude Sadama...
Moglo bi i mi napraviti - Kada ne bude Zeljke...
-
Vaya
#62693 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Na osnovu Dinine i Coviceve tvrdnje, da uopce nije bitno koliko ce SDA imati u klubu Bosnjaka u DN FBiH (moze biti da budu imali i 13), ali da to uopce nece utjecati na pravljenje vlasti izmedju Osmorke i HDZ-a...Idemedosumom wrote: ↑03/12/2022 18:17Ako osmorka bude imala 11 delegata u bošnjačkom klubu, sda se bez problema može izbaciti. Otkud ti koalicija od 11 hr delegata da hdz izbaciš?
Cekamo tumace i gatare iz OHR-a sta ce reci, ako ze desi da SDA&DF budu imali 13...
- Styling
#62694 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Smiješni su vam prijedlozi. Nema vlasti s SDA. U rno su nas zavili, vrijeme je za penziju.Athlon64 wrote: ↑03/12/2022 16:40Ovo je odlican prijedlog @StihNaAsfaltu i mislim da ovo zele svi oni kojima je stalo do ove drzave, cak i nebosnjaci.Vaya wrote: ↑03/12/2022 16:38
Konacno glas razuma...
U ovom trenutku, ne mogu Osmorka i SDA dozvoliti da se ovako glodju oko vlasti, jednostavno ne mogu...
Trenutak je gadan, a oni jedni drugim jebu mater, ko ce biti Coviceva konkubina...nek rade sta hoce, neg izmisljaju modele i nacine, ali se moraju pokazati zubi sada prema Covicu i Dodiku, jer su hijene namirisale krv, a generalno nam svjetske okolnosti ne idu na ruku, ma da ja ne bih rekao ni da su okolnosti, s obzirom da je pro-BiH strana maksimalno trebala iskoristiti situaciju u Ukrajini, ali ove sve stvari od non-papera, pa do izmjena IZ je rezultat lobiranja Beograda i Zagreba...
Mislim da su jedina prepreka tome neki licni ego-i, najvise Bakira, a ima bgmi i Niksica tu.
- Athlon64
#62695 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Naravno, nekima - vjerovao ili ne - drzava nema alternativu. Svako kome ne odgovara, slobodan je da je napusti, barem nikad nije bilo lakse nego sad.konami666 wrote: ↑03/12/2022 18:06Znaci tebi je okej status quo zauvijek dok mladi i obrazovani odlaze a ostaju penzioneri. Kada je popis stanovništva, koliko je ljudi napustilo BiH od 2013?Athlon64 wrote: ↑03/12/2022 15:51
Ja sam ovu pricu o nekoj "Rahat patnji" prvi put procitao na fasistickom forumu Herceg Bosne, par godina poslije sam naisao na upise na ovom forumu, ali svakako vidim da dosta glasaca (mozda i clanova) HDZ-a pise po ovom forumu.
Naravno da treba odrzavati pluralizam i na ovom forumu, i meni je zapravo drago da su glasaci HDZ-a aktivno ukljuceni u diskusiju, iako je moje poimanje drzave dijametralno suprotno njihovom.
-
StihNaAsfaltu
#62696 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Bacaju bombe. Lijepo piše ukoliko pojedini klub NE PREDLOŽI u roku od mjesec dana broj se smanjuje na 7, a ukoliko ni u roku od 50 ne predloži onda je granica 4.Vaya wrote: ↑03/12/2022 18:27Na osnovu Dinine i Coviceve tvrdnje, da uopce nije bitno koliko ce SDA imati u klubu Bosnjaka u DN FBiH (moze biti da budu imali i 13), ali da to uopce nece utjecati na pravljenje vlasti izmedju Osmorke i HDZ-a...Idemedosumom wrote: ↑03/12/2022 18:17
Ako osmorka bude imala 11 delegata u bošnjačkom klubu, sda se bez problema može izbaciti. Otkud ti koalicija od 11 hr delegata da hdz izbaciš?
Cekamo tumace i gatare iz OHR-a sta ce reci, ako ze desi da SDA&DF budu imali 13...
SDA ako bude imala 12+1 uvijek će predložiti, a ovi sa 10 dok god ima 12 ili 13 koji predlože ne mogu predlagati.
Taj prijedlog zajedno sa kandidatima koje je predložio klub Hrvata i Srba ide zajedno na potvrđivanje prostom većinom.
Ako HDZ ne digne ruke, ne samo da obaraju SDA-ov prijedlog, nego i svoj.
Padne odluka, ide se ponovo, opet SDA predlaže, opet HDZ i opet sve isto.
Ključ je u dogovoru SDA, SDP-a i HDZ-a, jer su te tri stranke uz eventualnu podršku nekih manjih jedine u mogućnosti da omoguće izbor sva tri predsjednika/potpredsjednika.
- Athlon64
#62697 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Odlicno objasnjeno, mislio sam upravo ovako da i ide. Nije mi jasno samo kome ne odgovara ovakav rasplet situacije ?StihNaAsfaltu wrote: ↑03/12/2022 18:45Bacaju bombe. Lijepo piše ukoliko pojedini klub NE PREDLOŽI u roku od mjesec dana broj se smanjuje na 7, a ukoliko ni u roku od 50 ne predloži onda je granica 4.Vaya wrote: ↑03/12/2022 18:27
Na osnovu Dinine i Coviceve tvrdnje, da uopce nije bitno koliko ce SDA imati u klubu Bosnjaka u DN FBiH (moze biti da budu imali i 13), ali da to uopce nece utjecati na pravljenje vlasti izmedju Osmorke i HDZ-a...
SDA ako bude imala 12+1 uvijek će predložiti, a ovi sa 10 dok god ima 12 ili 13 koji predlože ne mogu predlagati.
Taj prijedlog zajedno sa kandidatima koje je predložio klub Hrvata i Srba ide zajedno na potvrđivanje prostom većinom.
Ako HDZ ne digne ruke, ne samo da obaraju SDA-ov prijedlog, nego i svoj.
Padne odluka, ide se ponovo, opet SDA predlaže, opet HDZ i opet sve isto.
Ključ je u dogovoru SDA, SDP-a i HDZ-a, jer su te tri stranke uz eventualnu podršku nekih manjih jedine u mogućnosti da omoguće izbor sva tri predsjednika/potpredsjednika.
-
StihNaAsfaltu
- tandmand
#62699 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Rješenje je relativno jednostavno ali istovremeno vrlo složeno kada se uzme mentalitet Bošnjaka, egoizam, narcisoidnost ... manjak empatije prema narodu i nedostatak osjećaja dužnosti očuvanja države.Vaya wrote: ↑03/12/2022 16:38Konacno glas razuma...StihNaAsfaltu wrote: ↑03/12/2022 16:29
Nije problem HDZ u vlasti, Dayton je to napravio i tako je kako je. Problem je sto HDZ sa 7% ima 1/3 vlasti, odnosno 1/2 u FBiH.
Taj narativ je pogrešan, i ove ko biva probosanske strane su trebale biti jedinstvene i napraviti dogovor o zajedničkom nastupu gdje neće Covic moci nikoga nicim usloviti.
Ako neće dati osmorka, daće SDA i obratno, i to je najveći problem probosanske strane.
Hrvati i Srbi su prilično jedinstveni kad je u pitanju nacionalni interes, i to su podjednako dokazali i pozicija i opozicija u RS-u, a u Federaciji se takmiče ko će prije dobit naklonost jednih ili drugih.
Mohunu bi Čović tražio šta mu padne napamet da ispred sebe ima SDP, SDA, DF, SBiH. Preko 500 000 glasova, naspram njegovih 120. E tako se pravi promjena.
U ovom trenutku, ne mogu Osmorka i SDA dozvoliti da se ovako glodju oko vlasti, jednostavno ne mogu...
Trenutak je gadan, a oni jedni drugim jebu mater, ko ce biti Coviceva konkubina...nek rade sta hoce, neg izmisljaju modele i nacine, ali se moraju pokazati zubi sada prema Covicu i Dodiku, jer su hijene namirisale krv, a generalno nam svjetske okolnosti ne idu na ruku, ma da ja ne bih rekao ni da su okolnosti, s obzirom da je pro-BiH strana maksimalno trebala iskoristiti situaciju u Ukrajini, ali ove sve stvari od non-papera, pa do izmjena IZ je rezultat lobiranja Beograda i Zagreba...
Svaka stranka bi drugoj stranci trebala napraviti popis PRIGOVORA a zajedničko nastupanje na političkoj sceni bi samo od sebe nastupilo kada bi se ti PRIGOVORI riješili.
Evo recimo SDA. Dođe Osmorka i kaže problem je korumpirani Bakir, Sebija, Fadil ... taj i taj zbog izdaje. Sklonite ih u stranu i mi ćemo sa vama. Tako i SDA prema Osmorci i svi jedni prema drugima da nastupe, da očiste svoje redove od piljara ... i onda skupa.
Pa običan narod zna ko su ljigavci, kriminalci, prevaranti i nesposobnjakovići. Ukloniti ih i napraviti zajednički front.
Ali ...
Last edited by tandmand on 03/12/2022 18:52, edited 1 time in total.
- Styling
#62700 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ako SDA-DF bude imala 13 a Osmorka 10 onda će SDA imati svog potpredsjednika Federacije. On može na određeni način blokirati imenovanje vlade. Ukoliko budu to radili možemo očekivati još jednu intervenciju Šmita.Vaya wrote: ↑03/12/2022 18:27Na osnovu Dinine i Coviceve tvrdnje, da uopce nije bitno koliko ce SDA imati u klubu Bosnjaka u DN FBiH (moze biti da budu imali i 13), ali da to uopce nece utjecati na pravljenje vlasti izmedju Osmorke i HDZ-a...Idemedosumom wrote: ↑03/12/2022 18:17
Blokiranjem imenovanja vlade SDA će samo još jednom dokazati da su faktor opstrukcije i kočničari razvoja društva. Voljela bih da se to desi pa da svi vide sa kakvim skotovima imamo posla.