Cijene stanova All about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
moonca

#11701 Re: Cijene stanova All about

Post by moonca »

a, nosish li svoju dasku, na GO kad odsjedash u hotelu. :oops: :lol:
forumskivojnik

#11702 Re: Cijene stanova All about

Post by forumskivojnik »

Haft wrote: 20/11/2022 15:13
forumskivojnik wrote: 18/11/2022 22:43 Jos jednom da ti ponovim!
Da, ja mogu sa svojim novcem, legalno stecenim, ustedjenim, koji se nalazi na mom bankovnom racunu raditi sta ja hocu, kako hocu i kada hocu, podignuti ga, izvrsiti transakciju sa mog bankovnog racuna u inostranstvu na moj bankovnin racun u BiH ili bilo gdje drugo, uplatiti eto na racun moje sestre (ne na zetov :D ) sumu novca koju god zelim a kojom raspolazem i niko mi nikada nece nista kontrolisati jer moj novac ima svoje porijeklo, podignuti ga i na vec opisan nacin prebaciti u BiH na racun ako se radi o iznosu vecem od 10.000 eura ( cak ni ovaj dio nisi razumio) . :) :) :D :D

Jedino sto ce banka uraditi, prije nego sto i konacno izvrsi transakciju novca, je nazvati mene, 2-3 dana nakon sto sam ja dala nalog za transakciju novca bilo online, bilo na salteru te iste banke banke, na moj broj telefona koji oni odranije imaju u svojoj bazi i jos jednom provjeriti da li sam ja doista izvrsila tu transakciju jer na taj nacin nastoje sprijeciti mogucu zloupotrebu i mogucu kradju mojih licnih podataka (neko me prisilio / prevario da mu prebacim novac sa mog racuna) ako je u pitanju veca suma novca.
Vidim da se o ovom aktivno pricalo, pa da pitam. Da li mi neko moze dati odgovor vezano za slanje vece sume novca iz zemlje EU u BiH, za kupovinu stana, konkretno me zanima transakcija na devizni racun u BiH? Dodatni uslov je da ne prebacuje ista osoba na svoj racun u BiH, nego da osoba A koja je EU drzavljanin salje novac (koji je legalan i ima ga na racunu) osobi B u BiH? Pod kojim uslovima je to moguce uraditi na potpuno legalan nacin, i kakva je provizija? Negdje sam citao da to moze u najgorem slucaju biti do 2% od ukupnog iznosa (nesto ispod 1% uzima EU banka, i nesto ispod 1% uzima BiH banka). Moze li mi neko dati provjerene informacije, ako se susretao sa slicnim situacijama?

Unaprijed hvala i sorry za off topic, ako ima prikladniji podforum za ovo, proslijedite pa cu poslati upit tamo.
Najlegalniji moguci nacin je transakcija novca sa jednog racuna u EU na devizni racun u BiH (ti znas koliko ti je ta osoba pouzdana).

I ja sam u potrazi za stanom koji bih kupila u BiH tako da sam novac za taj stan prebacila iz moje banke u EU na moj devizni racun u BiH koji sam za tu priliku otvorila skupa sa ziralnim racunom koji mi je potreban za placanje svih dadzbina koje iz toga proizadju a i za konverziju eura u KM-ove za isplatu stana.
Otputovala sam u BiH, otvorila devizni i ziralni racun, vratila se nazad u zemlju boravka i rada, otisla u moju banku i lijepo im rekla da mi treba pomoc i savjet za transakciju prvo polovine novca na moj devizni racun u BiH zbog kupovine stana.
Sluzbenica na salteru mi donese formular, objasni kako da ga ispunim (moram ja svojerucno da ga ispunim ne oni jer za moguce greske tipa pogresan devizni racun ne snose odgovornost), objasni mi i pokaza tabelu koje su njihove cijene, upita me da li ja zelim platiti kompletan iznos transakcije tako da moja banka u BiH od tog iznosa ne mora nista uzimati na ime transakcije (ta varijanta je za mene bila jeftinija).

Ja sam jos u cekaonici banke ispunila taj formular, moras navesti pored svojih licnih podataka i ime osobe na ciji broj deviznog racuna saljes novac, njenu adresu i adresu banke u kojoj je otvoren taj racun u BiH.

Na kraju sluzbenica jos jednom sve lijepo isprovjeravala da li sam sve ispravno popunila osim deviznog racuna u BiH ( tvoja odgovornost ne njena ako pogresno napises i novac ode na pogresan racun).
Imas rubriku u koju upises za sta je novac namijenjen i tu svojerucno napises u koju svrhu se vrsi transakcija (to moras i za svaki banalni racun da napises), iskopirala mi jedan primjerak tog formulara i objasnila da ce transakcija biti tek izvrsena kada me neko iz banke pozove (nije znala reci cak ni za koliko dana ce uslijediti poziv), na broj telefona koji oni od ranije imaju u svojoj bazi, iz sigurnosnih razloga (tipa sprecavanje zloupotrebe da je mene neko prisilio ili prevario da mu prebacim novac na njegov racun sto se nerijetko dogadja).

Ako se ne javim na prvi poziv dobicu drugi i ako se ni na njega ne javim transakcija se prekida i novac ostaje na mom racunu.
Kod mene se javili treci dan provjerili samo da li sam ja izvrsila ovu transakciju i da li je banka smije izvrsiti.
Za nekih 5 dana od tog poziva novac legao na moj devizni racun u BiH.

Prije nekih 2 godine posudila sam clanu familije 15.000 eura za renoviranje nekretnine da ne podize kredit i na isti ovaj nacin, samo na njegov devizni racun, uplatila novac.
I kod njega sam ja platila kompletnu proviziju tako da on u svojoj banci nije nista dodatno placao a mi smo sav dug obracunali u eurima a koji ce mi on sada vratiti u KM-ovima kada mi zatreba za stan.
I zbog ovoga nikada nisam imala nikakvih "problema" ni od koga.

Koliku ces proviziju platiti zavisi od tvoje banke jer svaka banka ima svoj cjenovnik.
Kod mene je cak sve bilo ispod 1% za obadvije provizije ( i u mojoj banci vani i u mojoj banci u BiH), a transakciju druge polovice novca sam nedavno uradila na isti nacin.
Za konverziju eura u KM platicu 0,6% jer cu to obaviti putem online bankarstva kada kupim stan.

Ja licno sam imala odlicno iskustvo i sa mojoj bankom vani a i sa onom u BiH jer su si uzeli vremena i sve mi potanko objasnili sta i kako da uradim a da bude po mene najjeftinije.

Isto tako imala sam i odlicno iskustvo sa nasom granicnom sluzbom i sa Upravom za indirektno oporezivanje kada sam ih nazvala da provjerim kako mogu unijeti gotovinu u BiH a da je banka primi na racun koji planiram otvoriti (i to mi je bila jedna od opcija).
Cak me korak po korak "vodili" do linka sa kojeg mogu skinuti obrazac za prenos novca i upustvo kako da popunim taj obrazac.
Prosli sa mnom svaku stavku i objasnjavali kako da popunim a da nemam problema jer se je radilo o vecoj sumi novca.

Zato sam i napisala opsirno moje iskustvo jer je pozitivno bilo a ono sto se ovdje skraba obicne dezinformacije i lazi.

Ali sam zato u BiH kod prvog stana koji sam bila spremna kupiti naisla na agente 2 agencije i vlasnika stana koji su insistirali iskljucivo na isplati stana u gotovini, sav iznos 120.000KM na ruke vlasniku i agentu.
Nista transakcija sa racuna na racun jer su banke "mafijaske organizacije" kako mi u sms naskraba agentica jedne od tih agencija za nekretnine.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#11703 Re: Cijene stanova All about

Post by Truba »

uzmeš stan s namještajem preguraš mjesec dva prvu ratu onda kasnije nabavljaš polako što te zanima i što je htino a staroga se rješavaš

svi bismo voljeli u 100% novo ući i na namještaj i krevet leći ali ne može
citroen xm

#11704 Re: Cijene stanova All about

Post by citroen xm »

E baš je problem prečistiti stan i uraditi dubinsko čišćenje namještaja. :-) De da ne idemo u krajnost.

Meni tuži namještaj nije nikakav problem što se higijene tiče. Uradim dubinsko garniture, dušeke na krevetima zamjenim ako treba. Problem mi je u većini slučajeva stil jer obično stanovi nisu opremljeni vizuelno onako kako bi ih ja sebi opremao. Evo iz stana u oglasu bi pola stvari promjenio.
moonca

#11705 Re: Cijene stanova All about

Post by moonca »

:-) Vechina stanova, na oglasima prezentirani su u stanju... kao da imaju dojavu za zemljotres.. sve ostavljneno. na podu ..policama ... uzasne slike.. kupatila... lichna odjecha itd..
VladaFBiH

#11706 Re: Cijene stanova All about

Post by VladaFBiH »

shape of despair wrote: 19/11/2022 23:01
Truba wrote: 19/11/2022 22:59 https://www.olx.ba/artikal/49890405/tro ... -sarajevo/

Dobar namjestaj i raspored za 53 kvadara
Gdje jedeš ovdje?
za šankom :) a možeš odmah i nešto popiti :)
VladaFBiH

#11707 Re: Cijene stanova All about

Post by VladaFBiH »

crveni_makovi wrote: 20/11/2022 15:36
John Cleese wrote: 20/11/2022 14:07

Generalno - prijeratna gradnja iz sedamdesetih i osamdesetih i u originalnom stanju bi trebala imati barem relativno dobru, ako ne i odlicnu zvucnu izolaciju, ako izuzmemo vanjsku stolariju, naravno.

U zgradama iz sezdesetih i starijim, kao i u novogradnji mozes ocekivati svasta.

A precizniju i zaista tacnu informaciju mozes dobiti samo od nekoga ko zivi ili je zivio u zgradi koja te zanima, pa to zna iz iskustva.

Kao ovaj rahmetlija sto je pohvalio zagrobnu zvucnu izolaciju - nadam se da mu je i hidroizolacija dobra tamo gdje lezi, da ne povuce vlagu, gluho bilo :D
Vrlo je korisno razgovarati s trenutnim stanarima ako se može naći iko ko će objektivno reći prednosti i mane zgrade. Buka, starosna i obrazovna struktura, koliko i kako se dobro održava sve u zgradi, plaća li se održavanje. Pregledati sve polako. Raspitati se ima li stan svoj podrum ili tavansku ostavu (ovo drugo je relevantno za stanare u neboderima obicno spratovi iznad desetog). Poznajem više ljudi kojima su stanovi prodati bez podruma pa su oni prodali nekom drugom a podrum postoji u ZK i koristi ga neko drugi.
u svoj novogradnji posebno kupuješ "ostave" (nisu više podrumi i šupe :D) i one imaju svoj poseban ZK dok u starogradnji nekad budu na ZK a nekada nisu ni uknjižene.

Ukoliko ti u ZK stoji da si vlasnik podruma/šupe to i jesi i to je neosporivo bez obzira što je "neko to prodao".
_Reds_

#11708 Re: Cijene stanova All about

Post by _Reds_ »

forumskivojnik wrote: 20/11/2022 18:11
Haft wrote: 20/11/2022 15:13

Vidim da se o ovom aktivno pricalo, pa da pitam. Da li mi neko moze dati odgovor vezano za slanje vece sume novca iz zemlje EU u BiH, za kupovinu stana, konkretno me zanima transakcija na devizni racun u BiH? Dodatni uslov je da ne prebacuje ista osoba na svoj racun u BiH, nego da osoba A koja je EU drzavljanin salje novac (koji je legalan i ima ga na racunu) osobi B u BiH? Pod kojim uslovima je to moguce uraditi na potpuno legalan nacin, i kakva je provizija? Negdje sam citao da to moze u najgorem slucaju biti do 2% od ukupnog iznosa (nesto ispod 1% uzima EU banka, i nesto ispod 1% uzima BiH banka). Moze li mi neko dati provjerene informacije, ako se susretao sa slicnim situacijama?

Unaprijed hvala i sorry za off topic, ako ima prikladniji podforum za ovo, proslijedite pa cu poslati upit tamo.
Najlegalniji moguci nacin je transakcija novca sa jednog racuna u EU na devizni racun u BiH (ti znas koliko ti je ta osoba pouzdana).

I ja sam u potrazi za stanom koji bih kupila u BiH tako da sam novac za taj stan prebacila iz moje banke u EU na moj devizni racun u BiH koji sam za tu priliku otvorila skupa sa ziralnim racunom koji mi je potreban za placanje svih dadzbina koje iz toga proizadju a i za konverziju eura u KM-ove za isplatu stana.
Otputovala sam u BiH, otvorila devizni i ziralni racun, vratila se nazad u zemlju boravka i rada, otisla u moju banku i lijepo im rekla da mi treba pomoc i savjet za transakciju prvo polovine novca na moj devizni racun u BiH zbog kupovine stana.
Sluzbenica na salteru mi donese formular, objasni kako da ga ispunim (moram ja svojerucno da ga ispunim ne oni jer za moguce greske tipa pogresan devizni racun ne snose odgovornost), objasni mi i pokaza tabelu koje su njihove cijene, upita me da li ja zelim platiti kompletan iznos transakcije tako da moja banka u BiH od tog iznosa ne mora nista uzimati na ime transakcije (ta varijanta je za mene bila jeftinija).

Ja sam jos u cekaonici banke ispunila taj formular, moras navesti pored svojih licnih podataka i ime osobe na ciji broj deviznog racuna saljes novac, njenu adresu i adresu banke u kojoj je otvoren taj racun u BiH.

Na kraju sluzbenica jos jednom sve lijepo isprovjeravala da li sam sve ispravno popunila osim deviznog racuna u BiH ( tvoja odgovornost ne njena ako pogresno napises i novac ode na pogresan racun).
Imas rubriku u koju upises za sta je novac namijenjen i tu svojerucno napises u koju svrhu se vrsi transakcija (to moras i za svaki banalni racun da napises), iskopirala mi jedan primjerak tog formulara i objasnila da ce transakcija biti tek izvrsena kada me neko iz banke pozove (nije znala reci cak ni za koliko dana ce uslijediti poziv), na broj telefona koji oni od ranije imaju u svojoj bazi, iz sigurnosnih razloga (tipa sprecavanje zloupotrebe da je mene neko prisilio ili prevario da mu prebacim novac na njegov racun sto se nerijetko dogadja).

Ako se ne javim na prvi poziv dobicu drugi i ako se ni na njega ne javim transakcija se prekida i novac ostaje na mom racunu.
Kod mene se javili treci dan provjerili samo da li sam ja izvrsila ovu transakciju i da li je banka smije izvrsiti.
Za nekih 5 dana od tog poziva novac legao na moj devizni racun u BiH.

Prije nekih 2 godine posudila sam clanu familije 15.000 eura za renoviranje nekretnine da ne podize kredit i na isti ovaj nacin, samo na njegov devizni racun, uplatila novac.
I kod njega sam ja platila kompletnu proviziju tako da on u svojoj banci nije nista dodatno placao a mi smo sav dug obracunali u eurima a koji ce mi on sada vratiti u KM-ovima kada mi zatreba za stan.
I zbog ovoga nikada nisam imala nikakvih "problema" ni od koga.

Koliku ces proviziju platiti zavisi od tvoje banke jer svaka banka ima svoj cjenovnik.
Kod mene je cak sve bilo ispod 1% za obadvije provizije ( i u mojoj banci vani i u mojoj banci u BiH), a transakciju druge polovice novca sam nedavno uradila na isti nacin.
Za konverziju eura u KM platicu 0,6% jer cu to obaviti putem online bankarstva kada kupim stan.

Ja licno sam imala odlicno iskustvo i sa mojoj bankom vani a i sa onom u BiH jer su si uzeli vremena i sve mi potanko objasnili sta i kako da uradim a da bude po mene najjeftinije.

Isto tako imala sam i odlicno iskustvo sa nasom granicnom sluzbom i sa Upravom za indirektno oporezivanje kada sam ih nazvala da provjerim kako mogu unijeti gotovinu u BiH a da je banka primi na racun koji planiram otvoriti (i to mi je bila jedna od opcija).
Cak me korak po korak "vodili" do linka sa kojeg mogu skinuti obrazac za prenos novca i upustvo kako da popunim taj obrazac.
Prosli sa mnom svaku stavku i objasnjavali kako da popunim a da nemam problema jer se je radilo o vecoj sumi novca.

Zato sam i napisala opsirno moje iskustvo jer je pozitivno bilo a ono sto se ovdje skraba obicne dezinformacije i lazi.

Ali sam zato u BiH kod prvog stana koji sam bila spremna kupiti naisla na agente 2 agencije i vlasnika stana koji su insistirali iskljucivo na isplati stana u gotovini, sav iznos 120.000KM na ruke vlasniku i agentu.
Nista transakcija sa racuna na racun jer su banke "mafijaske organizacije" kako mi u sms naskraba agentica jedne od tih agencija za nekretnine.
Koliko je znam, stan kešom ne možeš kupiti.
Možeš neki manji procenat.

Imam sada neku rodbinu koja hoće kupiti stan, i tako čitav život samo u keš vjerovali, i hoće kćerki kupiti stan, kao ono ne može baš, mora sa računa, a na račun veći novac ne dozvoljava položiti banka. Ne vrijedi baš to, eto to je naša 25 godišnja štednja.
azdralovic

#11709 Re: Cijene stanova All about

Post by azdralovic »

forumskivojnik wrote: 18/11/2022 22:56
azdralovic wrote: 18/11/2022 10:12
sve ok, ali da udjes u trezor vala ne udjes ... isplate te u kancelariji da ti ne broje milion na pultu, ali mimo toga svejedno je, ti ako hoces mozes i na salter
U kojoj kancelariji te isplate :? :? ?
Na salteru ce ti, naravno, isplatiti manje sume novca, vece NE.
Gdje ti banka cuva tvoje vrijednosti (vrijednosne papire, nakit i sl.) koje im das na cuvanje ako kuci nemas sef? Sigurno ne u nekakvoj kancelariji nego opet u za to predvidjenim prostorima u koje ulazis sa sluzbenikom banke uz prethodnu provjeru i dobiveni termin.

Ovdje sve neki sveznalice, bankari, predstavnici kojekakvih sigurnosnih agencija, tvorci algoritama, svi kupuju ili imaju nekretnine..... a na racunu ni cenera da ga mogu prebaciti sa jednog racuna na drugi :P .
Pitam se kako su platili te nekretnine, kupili auto,...ili niko nista od toga nema a ovdje se svi izdaju za imucne, bogate i najbogatije.
Evo da ti pojasnim
1. To o cemu ti pricas za nakit i vrijednosti je safe deposit box, koji nema veze sa isplatom novca... iznajmljujes kutiju od banke u koju mozes staviti sta god hoces (u skladu sa ugovorom) i tu te uvedu, otkljucaju jednu bravu sa svojim kljucem, a ti sa svojim otkljucavas drugu i to je to, stavis sta trebas, uzmes sta trebas i vidimo se. U taj prostor ulaze iskljucivo osobni bankari koji se bave sa rentanjem sefova i klijenti koji imaju zakupljen isti. Druga opcija je da banka ima robotizirani sistem, onda samo udjes u malu sobicu ubacis karticu u citac, i robot ti dofura tvoju kutiju.

2. Centralni trezor banke (mjesto gdje banka drzi vecu kolicinu novca za distribuciju) ne postoji u svakoj bozijoj poslovnici, nego obicno u centrali banke, ili eventualno na jos 1-2 lokacije. Ulaz u taj prostor je strogo kontrolisan tako samo mali broj ljudi ovlastenih za ulazak u trezor (trezoristi jelte) zapravo mogu boraviti u toj prostoriji. To ti je obicno neka veca prostorija sa jednim ili vise malo vecih sefora, sa blindiranim vratima, blindiranim prozorom, i ladicom za manipulaciju kroz koji se razmjenjuje novac, tako da niko zapravo ne ulazi unutra.

3. je sama poslovnica i njihov trezor, gdje je to obicno neki spajz u kojem stoji manji/srednji trezor dovoljan za novac koji poslovnica ima u manipulaciji iza blindiranih vrata.

Tako da u kojem god slucaju, ako dodjes u banku i isplacujes novac mozes stati na salter i traziti da te isplate (naravno za vece cifre si najavljen) i izbrojat ce ti ih na salteru ako ti to tako hoces.
Ako vec nisi ok sa tim da ti broje na salteru, onda odes u kancelariju, sto ti je obicno kancelarija nekog od osobnih bankara, i tu te isplate.
Ne postoji scenario u kojem te vode u trezor da ti bilo sta isplate. Svi prostori banke su podjeljeni na one koji su dostupni klijentima i one koji su restriktrirani. A prostor za manipulaciju novcem ne bi smio biti dostupan klijentima.
Ci-Nick

#11710 Re: Cijene stanova All about

Post by Ci-Nick »

Iz mog iskustva,.. a imam ga,.. sve gotovinske isplate preko 10.000 KM treba najaviti dan ranije ( tako je bilo nekad, taj iznos ). Jednostavno zato što banke ne drže neograničene količine novca nego par desetina hijada i to im je za dnevnve potrebe. Može se desiti da su imali pologa 50.000 KM do 12 sati i da u tom trenutku mogu isplatiti nekog i 30.000 KM bez najave ali neće ga isplatiti ni 15.000 ako u sefu imaju samo 20.000 KM.
Isplata se radi na šalteru ali se uvijek može insistirati (kod većih iznosa), da se to odradi u prostorijama banke u četiri oka. Ne moraju ostali klijenti banke vidjeti da si iznio iz banke 30.000 maraka.
Kod većih iznosa normalno je da da te pitaju da li želiš isplatu van šaltera.
crveni_makovi

#11711 Re: Cijene stanova All about

Post by crveni_makovi »

VladaFBiH wrote: 21/11/2022 08:23 u svoj novogradnji posebno kupuješ "ostave" (nisu više podrumi i šupe :D) i one imaju svoj poseban ZK dok u starogradnji nekad budu na ZK a nekada nisu ni uknjižene.

Ukoliko ti u ZK stoji da si vlasnik podruma/šupe to i jesi i to je neosporivo bez obzira što je "neko to prodao".
Hvala. Nisam nikada gledala novogradnju za sebe. Skromno iskustvo boravka u novogradnji u zgradama u nekoliko gradova i gradića u BiH me navelo na zaključke da mi se to ne sviđa, bez obzira na neka naizgled lijepa estetska rješenja.

Ja sam detaljista kad su moja prava i obaveze u pitanju, pa ovi detalji koje navodim za nove i neiskusne kupce su za njihovo dobro. Imaš i po Sarajevu podruma u kojima se kiseli neko smeće kako tvrde još iz devedesetih (tvrdnja nekoliko firmi koje su radile dezinsekciju) a za koje se "ne zna" čiji su a predstavnik stanara ili neko ko ga je nekad davno zauzeo se prave ludi. Ulazila sam u zaključan tavanski prostor u jednom neboderu. Neka naizgled zeznuta Hudini brava i navodno samo stanari imaju kopiju ključa a tamo sve devastirano ponavljanim pljačkama, tek poneka vrata stoje na svom mjestu. Brojevi iznad vrata koji bi objasnili koji prostor pripada kojem stanu uglavnom ne postoje. Kome bi se ti obratio da ti protumači šta je čiji ZK prostor ako vlasnik stana koji prodaje stan ne zna, predstavnik stanara, upravitelj još manje?
bumerangss

#11712 Re: Cijene stanova All about

Post by bumerangss »

Najskuplji stan u Sa je u Kosevska Hills
900000 KM 126 kvadrata
7145 KM/m2 :-)

:run:
sale07

#11713 Re: Cijene stanova All about

Post by sale07 »

bumerangss wrote: 22/11/2022 09:13 Najskuplji stan u Sa je u Kosevska Hills
900000 KM 126 kvadrata

To mozda u oglasima sto se moze naci.
3.5k eura pa i nije strasno.
forumskivojnik

#11714 Re: Cijene stanova All about

Post by forumskivojnik »

...
Last edited by forumskivojnik on 22/11/2022 12:24, edited 1 time in total.
forumskivojnik

#11715 Re: Cijene stanova All about

Post by forumskivojnik »

...
Last edited by forumskivojnik on 22/11/2022 12:28, edited 1 time in total.
nekome

#11716 Re: Cijene stanova All about

Post by nekome »

900000 KM 126 kvadrata

papagajka i obala 8000
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#11717 Re: Cijene stanova All about

Post by Truba »

:lol:
možda ako mu vrati po 4000 ispod stola
obrnuto pranje novaca

legalni novac pretvaraš u sumnjivi :lol:
forumskivojnik

#11718 Re: Cijene stanova All about

Post by forumskivojnik »

azdralovic wrote: 21/11/2022 09:34
forumskivojnik wrote: 18/11/2022 22:56

U kojoj kancelariji te isplate :? :? ?
Na salteru ce ti, naravno, isplatiti manje sume novca, vece NE.
Gdje ti banka cuva tvoje vrijednosti (vrijednosne papire, nakit i sl.) koje im das na cuvanje ako kuci nemas sef? Sigurno ne u nekakvoj kancelariji nego opet u za to predvidjenim prostorima u koje ulazis sa sluzbenikom banke uz prethodnu provjeru i dobiveni termin.

Ovdje sve neki sveznalice, bankari, predstavnici kojekakvih sigurnosnih agencija, tvorci algoritama, svi kupuju ili imaju nekretnine..... a na racunu ni cenera da ga mogu prebaciti sa jednog racuna na drugi :P .
Pitam se kako su platili te nekretnine, kupili auto,...ili niko nista od toga nema a ovdje se svi izdaju za imucne, bogate i najbogatije.
Evo da ti pojasnim
1. To o cemu ti pricas za nakit i vrijednosti je safe deposit box, koji nema veze sa isplatom novca... iznajmljujes kutiju od banke u koju mozes staviti sta god hoces (u skladu sa ugovorom) i tu te uvedu, otkljucaju jednu bravu sa svojim kljucem, a ti sa svojim otkljucavas drugu i to je to, stavis sta trebas, uzmes sta trebas i vidimo se. U taj prostor ulaze iskljucivo osobni bankari koji se bave sa rentanjem sefova i klijenti koji imaju zakupljen isti. Druga opcija je da banka ima robotizirani sistem, onda samo udjes u malu sobicu ubacis karticu u citac, i robot ti dofura tvoju kutiju.

2. Centralni trezor banke (mjesto gdje banka drzi vecu kolicinu novca za distribuciju) ne postoji u svakoj bozijoj poslovnici, nego obicno u centrali banke, ili eventualno na jos 1-2 lokacije. Ulaz u taj prostor je strogo kontrolisan tako samo mali broj ljudi ovlastenih za ulazak u trezor (trezoristi jelte) zapravo mogu boraviti u toj prostoriji. To ti je obicno neka veca prostorija sa jednim ili vise malo vecih sefora, sa blindiranim vratima, blindiranim prozorom, i ladicom za manipulaciju kroz koji se razmjenjuje novac, tako da niko zapravo ne ulazi unutra.

3. je sama poslovnica i njihov trezor, gdje je to obicno neki spajz u kojem stoji manji/srednji trezor dovoljan za novac koji poslovnica ima u manipulaciji iza blindiranih vrata.

Tako da u kojem god slucaju, ako dodjes u banku i isplacujes novac mozes stati na salter i traziti da te isplate (naravno za vece cifre si najavljen) i izbrojat ce ti ih na salteru ako ti to tako hoces.
Ako vec nisi ok sa tim da ti broje na salteru, onda odes u kancelariju, sto ti je obicno kancelarija nekog od osobnih bankara, i tu te isplate.
Ne postoji scenario u kojem te vode u trezor da ti bilo sta isplate. Svi prostori banke su podjeljeni na one koji su dostupni klijentima i one koji su restriktrirani. A prostor za manipulaciju novcem ne bi smio biti dostupan klijentima.

Evo da i ja tebi repliciram ;-)

1. Eto da mi se ti, ovdje, ne ukaza i ne rastabiri sta je sef ne bih znala gdje cuvam to sto cuvam, kako izgleda taj prostor i koja je procedura u banci za to. Eto, gore sam i napisala.

2.U kojem od mojih postova sam ja spomenula centralni trezor centralne banke (drzavne banke)? Nigdje!
Opet tvoja insinuacija i tvoj izmisljeni scenirij.

3.Da, vece sume novca ne isplacuju se ni na salteru a ni u kancelarijama "bankarskih sluzbenika" nego opet u trezoru filijale tvoje banke (po tebi spajzu) uz prethodni termin za isplatu vece sume novca.

Srecom pa je i ovaj dio zakonski regulisan tako da mene ni kakav bankarski narcisoidni psihopata ne moze izloziti riziku da budem zbog podignute gotovine verbalno i fizicki napadnuta i opljackana i upravo zbog toga nisam ni imala "iskustvo posebne vrste" da me u banci tretiraju po scenariju koji mi ti opisa (ho´´s pare na salteru, neces, "hodi ´vamo" u kancelariju :P :lol: ) .

Ako je to tvoj fetis,..... :skoljka: :lol: :lol: gologuzi, dlakavi bankarski sluzbenik u kancelariji koji ti broji pare dok ti "dozivljavas nirvanu" ili obrnuto ti brojis pare a on ti,... :D :D ?
Sid the sloth

#11719 Re: Cijene stanova All about

Post by Sid the sloth »

forumskivojnik wrote: 22/11/2022 12:32
azdralovic wrote: 21/11/2022 09:34

Evo da ti pojasnim

Evo da i ja tebi repliciram ;-)

1. Eto da mi se ti, ovdje, ne ukaza i ne rastabiri sta je sef ne bih znala gdje cuvam to sto cuvam, kako izgleda taj prostor i koja je procedura u banci za to. Eto, gore sam i napisala.

2.U kojem od mojih postova sam ja spomenula centralni trezor centralne banke (drzavne banke)? Nigdje!
Opet tvoja insinuacija i tvoj izmisljeni scenirij.

3.Da, vece sume novca ne isplacuju se ni na salteru a ni u kancelarijama "bankarskih sluzbenika" nego opet u trezoru filijale tvoje banke (po tebi spajzu) uz prethodni termin za isplatu vece sume novca.

Srecom pa je i ovaj dio zakonski regulisan tako da mene ni kakav bankarski narcisoidni psihopata ne moze izloziti riziku da budem zbog podignute gotovine verbalno i fizicki napadnuta i opljackana i upravo zbog toga nisam ni imala "iskustvo posebne vrste" da me u banci tretiraju po scenariju koji mi ti opisa (ho´´s pare na salteru, neces, "hodi ´vamo" u kancelariju :P :lol: ) .

Ako je to tvoj fetis,..... :skoljka: :lol: :lol: gologuzi, dlakavi bankarski sluzbenik u kancelariji koji ti broji pare dok ti "dozivljavas nirvanu" ili obrnuto ti brojis pare a on ti,... :D :D ?
Lupas gluposti koje si gledala na filmovima. Prodji se teme zivota ti.
moonca

#11720 Re: Cijene stanova All about

Post by moonca »

900000 KM 126 kvadrata

jel to ova zgrada. :-) vidi fasade i 'zujalica' vjerovatno uz spavachu sobu :-)

Image
Beli belcan

#11721 Re: Cijene stanova All about

Post by Beli belcan »

https://www.olx.ba/artikal/47773964/luk ... eva-154m2/

Evo i ovaj je lijep stan, pogotovo što se namještaja tiče, samo je isto poskup.
moonca

#11722 Re: Cijene stanova All about

Post by moonca »

. :-) neki Arapi opremili. :-) namjestaj. ne.

. .. pozicija .losha... Kulina .. . buka. drugi sprat. sunce cijeli dan przi..

za te novce. moze se bolje kupiti..
crveni_makovi

#11723 Re: Cijene stanova All about

Post by crveni_makovi »

Beli belcan wrote: 22/11/2022 15:03 https://www.olx.ba/artikal/47773964/luk ... eva-154m2/

Koja je svrha ovog ogledala iznad kreveta na fotki 11?
Rockefeller

#11724 Re: Cijene stanova All about

Post by Rockefeller »

crveni_makovi wrote: 22/11/2022 15:48
Beli belcan wrote: 22/11/2022 15:03 https://www.olx.ba/artikal/47773964/luk ... eva-154m2/

Za sens.
sale07

#11725 Re: Cijene stanova All about

Post by sale07 »

crveni_makovi wrote: 22/11/2022 15:48

i mene interesuje koja je fora s ovim spavacim krevetom na slici 19
Post Reply