Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Locked
dr_Evil

#60501 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by dr_Evil »

plavi_E wrote: 22/11/2022 13:32 @dr_Evil

Nisam ni ja advokat niti bi mogao biti. Ali tezina izjave sa "zagovarajuci" je u rangu "jeduci cevape". Nece se mjenjati ustav na osnovu ove stavke. A posto su sad priznali da imaju i ono sto je SDA potpisala prosli put nek ga stav cijelog pa nek javnost svojim ocima vidi to "do sad nevidjeno"

Ti rece da vjerujes da u "SDP ima stare garde" i meni je ta stara garda nada. Vjerujem da na pertijskim sastancima mnogi pitaju Niksica "Druze Niksicu zbog cega bi postavljac tramvajske pruge iz sarajevske zupanije trebao biti premijer a ti ne?". Pogotovo sto je Niksic bio Premijer i imao odlicne rezultate i onda je SDA svojim mafijaskim metodama oborila vladu jer su se prepali da rezultati ne budu predobri i da ih SDP ne pomete na sljedecim izborima.

Ustav se ne moze mjenjati bez podrske SDA, tacka. SDA to nije potpisala prosli put, ova dva teksta koja si ti kopirao su dijametralno suprotna. Ostalo kopiraj tj. postavi pa cemo diskutovat o tome.

Mislim da Niksic ne bi trebao biti premijer, niti iko od ovih predsjednika partija. Nek postave nekoga ko zna ponesto o ekonomiji tipa Faruk Hadzic ili ljudi slicni njemu. Niko od ovih stranackih pulena nema dovoljno znanja da bi vodio drzavu u ovako teskom trenutku. Ako moram da biram izmedju njih onda Niksic, ali nek se dogovore, ideje su vaznije od stolica.

Sto se tice svega potpisanog to je samo papir za javnost. Prava podjela i dogovori su oni koje mi ne vidimo dok se ne izglasaju. Moramo cekat da vidimo sta ce biti. Ja ne mislim da ce ova koalicija docekat sljedece izbore.
Sanjarko

#60502 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Sanjarko »

seksi_ideje wrote: 22/11/2022 13:33
Sanjarko wrote: 22/11/2022 12:55

Berina ima pasos i drzavljanstvo Hrvatske kao i njen otac. To samo odabrani od strane HDZa i samo katolici su Hrvati tj Hrvatice?
Evo, imam i ja. Jesam li sada Hrvat po nacionalnosti?
Jesi. To nisi? Po narodnosti nisi, ustvari ne znam, jer te ne znam. Jel to bogati trolu vozaš.
Prpa.ba

#60503 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Prpa.ba »

dr_Evil wrote: 22/11/2022 13:37 Sto se tice svega potpisanog to je samo papir za javnost. Prava podjela i dogovori su oni koje mi ne vidimo dok se ne izglasaju. Moramo cekat da vidimo sta ce biti. Ja ne mislim da ce ova koalicija docekat sljedece izbore.
Mozda docekaju proljece. :mrgreen:
dulekrele

#60504 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by dulekrele »

Katastrofalnu gresku ce ovi iz pokreta za drzavu uradii ako dopuste da dodik ima 4 u DN. Medutim ja na to ne mogu uticati kao ni svi mi. Kajat ce se kasnije a mi cemo ispastati.
zabit_mehmedov

#60505 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by zabit_mehmedov »

ono sto je trebala biti slamka spasa za sda, klub bosnjaka u domu naroda, i gdje su vec bili objavili dr imaju 13 i da biz njih ne moze nista, pretvori se u suprotnost.

trenutna situacija 10:8 u korit osmorke heh, jos jedan za, osmorku vrlo blizu u gorazdu, a kako stvari stoje cak 4 delegata bice određena zrijebanjem (tk, sbk, pk i k10)

ako bude sreca u zrijebanju pola pola, imace osmorka 13 i sda nema na mapi
plavi_E

#60506 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by plavi_E »

@dr_Evil
Nemam ja uvid u prosli sporazum. To su ovi uzeli ovu stavku da dokazu nesto sasvim novo. Nove su i zupanije pa nikom nista. Ja polazim da ce oni dijeliti tal izmedjuse. A ako bi za ministre postavili nestranacke strucne ljude e to bi bas bilo nesto novo i do sad nevidjeno. Sta mislis ti kolike su sanse za takvo nesto?
plavi_E

#60507 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by plavi_E »

Koalicija ima garancije 6 mjeseci dok se ne zavrsi IZ na drzavnom nivou. Tj dok Zagreb ponovo ne dobije svog predstavnika u Presjednistvu BiH. Poslije toga je sve moguce.
omega369

#60508 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by omega369 »

Meni ovo djeluje da je cervrta ruka za dodika, covicev uslov za koaliciju sa sda.
Zivi bili pa vidjeli
plavi_E

#60509 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by plavi_E »

Osmorka da nije potpisala Covicu da ce najkasnije za 6 mjeseci dobiti IZ je to mogla razvlaciti citav mandat kao garanciju opstanka koalicije. Mada ne znam sta Covic moze i ako ga slazu. Sta im moze? Ali opet imaju izjave Osmorke gdje javno izjavljuju da nece slagati.
A_A_AKCIJA

#60510 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by A_A_AKCIJA »

Ovo najbolje opisuje situaciju koju SDA želi da stvori.

Dino nešto izjavio. Izdajaaaaa, prodaće nas, uaaa!

SDA proda Miletu dvije ruke i da mu apsolutnu vlast nad državom da nas može jebati četiri godine. Hm, ali Osmorkaaaaaa!
dr_Evil

#60511 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by dr_Evil »

plavi_E wrote: 22/11/2022 13:42 @dr_Evil
Nemam ja uvid u prosli sporazum. To su ovi uzeli ovu stavku da dokazu nesto sasvim novo. Nove su i zupanije pa nikom nista. Ja polazim da ce oni dijeliti tal izmedjuse. A ako bi za ministre postavili nestranacke strucne ljude e to bi bas bilo nesto novo i do sad nevidjeno. Sta mislis ti kolike su sanse za takvo nesto?
Nema sanse, do sad su i u Sarajevu postavili nestrancke, a zapravo strancke ljudi, ali su ipak dobar posao odradili. Vidit cemo ljudi, polahko.

Meni jos nije jasno da HDZ izbacuje SDA. Sve mi jos uvije mirise na dizanje cijene, ako ne odmah, onda za koji mjesec. Zato kazem nece dugo, vjerujem da ce se HDZ i SDA opet dogovoriti.
plavi_E

#60512 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by plavi_E »

Nije ista liga sarajevska zupanija i entitet. Sasvim drugaciji odnosi snaga.
Vaya

#60513 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Vaya »

dr_Evil wrote: 22/11/2022 13:52
plavi_E wrote: 22/11/2022 13:42 @dr_Evil
Nema sanse, do sad su i u Sarajevu postavili nestrancke, a zapravo strancke ljudi, ali su ipak dobar posao odradili. Vidit cemo ljudi, polahko.

Meni jos nije jasno da HDZ izbacuje SDA. Sve mi jos uvije mirise na dizanje cijene, ako ne odmah, onda za koji mjesec. Zato kazem nece dugo, vjerujem da ce se HDZ i SDA opet dogovoriti.
A to bi znacilo da neko iz Osmorke mora zajebat... SDP? SBiH? NES? Svi?
neon-x

#60514 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by neon-x »

Roccohljup wrote: 22/11/2022 13:29
dr_Evil wrote: 22/11/2022 13:27

Treba ih sve postrojit iz svih stranaka i samarat danima ako daju Dodiku 4 ruke, a hoce. Nema tu apsolutno nikakvoh opravdanja.
kažu na raportu da je pao dogovor sa dodikom uz zamjenu za mjesto potpredsjednika nsrs i jedno ministartsvo u vladi.
E jesu puno i isposlovali u pm.. Oduzmi Dodiku cetvrtog, a onda ga uslovljavaj za ulazak uopste u vlast umjesto opozicije na nivou BiH sa tim da mora PzD uvesti u vlast u RS. Kakvi nas mazlumi vode nije ni cudo sta smo sve prezivjeli i sta cemo tek dozivjeti.

Svi ovdje osim Nase stranke snose krivicu jer precutno se svi slazu s ovim. Svima se zuri formiranje vlasti i s proBiH strane i zato im odgovara SNSD jer racunaju da Zeljka imenuje odmah HDZ mandatara da ne bi bilo komplikacija i zbog Komsica kojeg ne zele moliti poslije itd.. U sustini to je sve jad i cemer od politike.
Vaya

#60515 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Vaya »

neon-x wrote: 22/11/2022 13:56

kažu na raportu da je pao dogovor sa dodikom uz zamjenu za mjesto potpredsjednika nsrs i jedno ministartsvo u vladi.
E jesu puno i isposlovali u pm.. Oduzmi Dodiku cetvrtog, a onda ga uslovljavaj za ulazak uopste u vlast umjesto opozicije na nivou BiH sa tim da mora PzD uvesti u vlast u RS. Kakvi nas mazlumi vode nije ni cudo sta smo sve prezivjeli i sta cemo tek dozivjeti.

Svi ovdje osim Nase stranke snose krivicu jer precutno se svi slazu s ovim. Svima se zuri formiranje vlasti i s proBiH strane i zato im odgovara SNSD jer racunaju da Zeljka imenuje odmah HDZ mandatara da ne bi bilo komplikacija i zbog Komsica kojeg ne zele moliti poslije itd.. U sustini to je sve jad i cemer od politike.
Bravo...ja sam mislio da ce PzD stisnut opoziciju da podrzi Vojina, a da Osmorka stisne zahtjev da se izbaci Dodik iz vlasti...medjutim sipak i jedno i drugo..
plavi_E

#60516 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by plavi_E »

Pa nije HDZ izbacio SDA iz vlasti nego neke ambasade. Zbog cega? Mozda saznamo a mozda i ne. Zbog kriminala i pljacke nije sigurno jer se kosi sa sutnjom na kriminal i kradju od strane Dodika. Podrska ambasada nije nikakva milostinja nego se mora zasluziti. To Dodik najbolje zna.
dr_Evil

#60517 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by dr_Evil »

Vaya wrote: 22/11/2022 13:56
A to bi znacilo da neko iz Osmorke mora zajebat... SDP? SBiH? NES? Svi?
Ne znamo sta ce zajebat, jer ne znamo sta su se dogovorili i zasto iko mora zajebati.

Stalno govorim mi pojma nemamo sta se prica, pa nam je sva prica sta bi bilo kad bi bilo. Evo situacija kako ja zamisljam u svojoj mahnitoj tintari:

Sjedne osmorka i hdz-ova 10-rka i potpisu koaliciju tih 18 stranaka. Kuku Baketu odose mu pare i budzet. Zovne Covic, i kaze:" Slusaj pajdo, evo vratim ja tebe na ovaj budzet, de mi samo potpisi onaj IZ kako ja hocu".

Kao sto rekoh maloprije kad nisi u vlasti imas mrkvu, a kad si u vlasti nema mrkve. Prirodan partner HDZu je uvijek SDA. Ovo je koalicija preko neke stvari. Mislim da nece potrajat. Koliko mi znamo mogao je COvic osmorki ispricat bajke i basne, i oni njemu isto. DOk ne vidimo nemamo sta govorit.
Roccohljup

#60518 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Roccohljup »

Za ovo što se dešava najveću krivicu (po meni) snosi SDP jer su dopustili mahnitom vojinu da šuruje i pravi dilove sa SDAovcima bratićem, ramićem i ostalim koji su već jednom dodiku isporučili 4 delegata u DN nakon prošlih izbora. Da je SDP (tj nikšić i ostatak rukovodstva) imao hrabrosti da se suprostavi vojinovim bolesnim i nerealnim ambicijama, i da sa ostatkom pro-bosanskih stranaka stane iza arifagića i zajedničke liste za NSRS siguran sam da bi prvo imali više poslanika u NSRS a vjerovatno i bolji omjer u klubu bošnjaka koji se neće više moći baviti pitanjima vitalnog nac interesa jer im je dodik ugurao 3 svoja delegata i više nemaju 2/3. Kako je nikšić krenuo, vjerovatno će biti upamćen kao veći grobar SDP i od samog lagumdžije.
plavi_E

#60519 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by plavi_E »

Potpredsjednik entiteta RS Ćamil Duraković rekao je da kandidati opozicije u RS-u niti jednom svojom porukom, pozivom, inicijativom, nisu pokazali da su spremni realno saslušati zahtjeve bošnjačke i hrvatske povratničke zajednice u RS-u.
"Izražavam punu podršku izabranim zastupnicima Pokreta za državu u njihovom glasanju po savjesti i po prinicipima, te pozivam sve aktere da se suzdrže od pritisaka da se donose odluke koje neće donijeti ništa dobro Bošnjacima i Hrvatima u ovom bh. entitetu", rekao je Duraković.

Kako je rekao, čitao je dostupne dokumente vezane za programsko koaliranje u FBiH.

"Potpuno su ignorisani i preskočene sve inicijative koje sam uputio prema političkim subjektima u FBiH, koje sam zamolio da ih uvrste u taj sporazum. Ni riječi o 'povratničkoj karti', o zakonu o službenim jezicima, o fondu za mobilnost stručnjaka prema izoliranim zajednicama, o komisiji za preporuke protiv diskriminacije u obrazovanju, od uspostave koordinacije načelnika, ministara i premijera u FBiH za razvojne podrške povratku", rekao je on.

Previse on trazi. To mu niko iz Federacije ne moze dati. Moraju gledati da se sami vade iz problema. Zalosno ali istinito.
Styling

#60520 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Styling »

Roccohljup wrote: 22/11/2022 14:09

Za ovo što se dešava najveću krivicu (po meni) snosi SDP jer su dopustili mahnitom vojinu da šuruje i pravi dilove sa SDAovcima bratićem, ramićem i ostalim koji su već jednom dodiku isporučili 4 delegata u DN nakon prošlih izbora. Da je SDP (tj nikšić i ostatak rukovodstva) imao hrabrosti da se suprostavi vojinovim bolesnim i nerealnim ambicijama, i da sa ostatkom pro-bosanskih stranaka stane iza arifagića i zajedničke liste za NSRS siguran sam da bi prvo imali više poslanika u NSRS a vjerovatno i bolji omjer u klubu bošnjaka koji se neće više moći baviti pitanjima vitalnog nac interesa jer im je dodik ugurao 3 svoja delegata i više nemaju 2/3. Kako je nikšić krenuo, vjerovatno će biti upamćen kao veći grobar SDP i od samog lagumdžije.
Meni je Vojin, a sa njim i onaj Durakovic, ubleha zesca.
laik1981

#60521 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by laik1981 »

DonieBrasco wrote: 22/11/2022 13:23
Ured EU u Sarajevu: Žao nam je što BiH nije osudila upotrebu sile nad ženama i djecom u Iranu

https://www.klix.ba/vijesti/bih/ured-eu ... /221122075
A ko je glasao protiv ovoga ko se nije usaglasio, sta seru ovi stranci, ko je dao SAGLASNOST da se glasa neutralno ?

Pitam opet sta seru stranci kad znaju oni bolje od nas da su to HDZ i SNSD.
Naravno da su HDZ i SNSD krivi, kao i svaki put do sada kada se glasalo u UN :-) Jedina drzava u evropi koja nije podrzala rezoluciju.. Kada sutra bude neko glasanje u vezi nas bice kmecanje kako nas zapad mrzi..
plavi_E

#60522 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by plavi_E »

Osmorka je mnogo jaca nego sto neki misle. Znaju oni dobro da se ovakva prilika ne dobija cesto. Opasnost da nekima od njih stranke ne prezive sljedece izbore nije bas zanemarljiva. Kod njih vazi da cilj opravdava sredstva pa cak ako je u pitanju i krsenje ustava.
Jordan1961

#60523 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by Jordan1961 »

laik1981 wrote: 22/11/2022 14:18
DonieBrasco wrote: 22/11/2022 13:23

A ko je glasao protiv ovoga ko se nije usaglasio, sta seru ovi stranci, ko je dao SAGLASNOST da se glasa neutralno ?

Pitam opet sta seru stranci kad znaju oni bolje od nas da su to HDZ i SNSD.
Naravno da su HDZ i SNSD krivi, kao i svaki put do sada kada se glasalo u UN :-) Jedina drzava u evropi koja nije podrzala rezoluciju.. Kada sutra bude neko glasanje u vezi nas bice kmecanje kako nas zapad mrzi..
Mada mislim da se moralo glasati, ovo pod bold nije tacno.
plavi_E

#60524 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by plavi_E »

Pa kako je doslo do toga da se bude uzdrzano?
dr_Evil

#60525 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

Post by dr_Evil »

plavi_E wrote: 22/11/2022 14:21 Osmorka je mnogo jaca nego sto neki misle. Znaju oni dobro da se ovakva prilika ne dobija cesto. Opasnost da nekima od njih stranke ne prezive sljedece izbore nije bas zanemarljiva. Kod njih vazi da cilj opravdava sredstva pa cak ako je u pitanju i krsenje ustava.
Ko, kako i kada je prekrsio ustav?
Locked