Ali mi se drzimo zajedno. Nase unutrasnje nesuglasice rijesavamo sami medjusobno. Nemogu oni nama nista. Ili mozda mogu.
Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
-
plavi_E
#60326 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
-
Vaya
#60327 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Svako konkretno pitanje koje sam postavio odgovor je bio u formi sbb-kbb...A_A_AKCIJA wrote: ↑21/11/2022 22:04Sigurno je već prije odgovoreno ali evo opet.Vaya wrote: ↑21/11/2022 21:08 ovdje ljudi, a prvenstveno simpatizeri Osmorke pretstavljaju slijedecu stvar, a to je da ce ova 2 iz SDS, za svaki zakon koji dodje do DN glasati identicno kao sto budu glasali delegati iz kluba Bosnjaka - sto je naravno vhunski idiotizam. Kada je u pitanju relacija RS - BiH, ta sutrasnja 2 delegata iz SDS ce imati 95% isti sistem glasanja kao i Dodikovi. To ce biti tako, prvo zato sto izmedju SDS i SNSD za mene isti, a druga stvar ukoliko slucajno se desi da bude prevelikog odstupanja u glasanju, Dodik ce navedene avanturiste da razguli u NSRS, kao Srbe koji su izabrali muslimani i koji rade kontra interesa RS.
Ako opozicija bude u VM, imaće cilj participaciju u vlasti. To znači izglasavanje određenih zakona, počevši sa budžetom. Njihovi ministri će predlagati inicijative za komisije pri DN. Pojednostavljeno, biće u koaliciji sa Osmorkom i HDZ.
U interesu im je da se određene stvari izglasaju, da se dokažu svojim glasačima. Šarović je to radio sa poljoprivrednicima, jer su većinom iz RS. Sutra to mogu biti akcije, diferencirana stopa PDV-a...
Zato je nužno da imaju makar dva u DN, da bi sve bilo teoretski moguće.
Bez toga nije.
Opet konkretno pitanje, na cemu baziras optimizam da ce Covic prevarit Dodika i uzeti partnera SDS&PDP?
Osim ako nisi iz NS, pa se eto samo nadas, da bi mogli imati nesto ciscu savjest zbog koalicije sa nacionalistima?
Last edited by Vaya on 21/11/2022 22:10, edited 1 time in total.
- Styling
#60328 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Neće. Ne bih ih ni ja u ovakvom raspadnom stanju. Samo što se za vratove nisu pofatali.Vaya wrote: ↑21/11/2022 22:07Svako konkretno pitanje koje sam postavio odgovor je bio u formi sbb-kbb...A_A_AKCIJA wrote: ↑21/11/2022 22:04
Sigurno je već prije odgovoreno ali evo opet.
Ako opozicija bude u VM, imaće cilj participaciju u vlasti. To znači izglasavanje određenih zakona, počevši sa budžetom. Njihovi ministri će predlagati inicijative za komisije pri DN. Pojednostavljeno, biće u koaliciji sa Osmorkom i HDZ.
U interesu im je da se određene stvari izglasaju, da se dokažu svojim glasačima. Šarović je to radio sa poljoprivrednicima, jer su većinom iz RS. Sutra to mogu biti akcije, diferencirana stopa PDV-a...
Bez toga nije.
Opet konkretno pitanje, na cemu baziras optimizam da ce Covic prevarit Dodika i uzeti partnera SDS&PDP?
-
plavi_E
#60329 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
@Vaya
Pa kad ti cijelo vrijeme pitas za konkretne stvari. De upitaj malo za sebijinu diplomu.
Pa kad ti cijelo vrijeme pitas za konkretne stvari. De upitaj malo za sebijinu diplomu.
-
Vaya
#60330 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Dobro, ako se drzimo toga da ce onda Dodik biti u vlasti ispred RS, sto je onda toliko epohalno imati 2 iz SDS, a ne 4 iz SNSD-a? Jel imas makar jos jedan konketan razlog, a da nije kvorum DN?
- hatemondays
#60331 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Sve ovo u zadnjih 30 godina je u pet deka. Velike rijeci a onda kad uzmu fotelje u parlamentima, vladama ide rastaljivanje po upravnim odborima i direktorskim pozicijama. Tako prodje prva godina, onda u drugoj i trecoj se krve ko je veci Bosnjak. Srbin ili Hrvat i usput nista ne rade. U cetvrtoj uzivaju u plati i pripremaju se za nove izbore a narode odlazi i odlazice. Sve uz pomoc tzv. medjunarodne zajednice dok se ti isti ne dokopaju svega iole vrijednog u ovoj drzavi. I tako ukrug dok hrcak ne crkne...n+1 wrote: ↑21/11/2022 21:36 Hebote, kad slušaš Konakovića dok priča o "programskoj koaliciji", kao nečemu neviđenom u historiji koaliranja BiH, čovjek bi rekao da nam dolaze bolji dani. Onda pročitaš ovaj sporazum koji su potpisali sa HDZ, i skontaš da se pobrajaju bukvalno iste stvari koje je svaka vlast od 1996. isticala kao svoj program.
Euroatlantske integracije, reforma javne uprave, reforma pravosuđa, povećanje penzija, razvoj putne infrastrukture...![]()
-
A_A_AKCIJA
#60332 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ne znam onda. Probaj sa vidovitom Džemilom za više detalja koje očekuješ.Vaya wrote: ↑21/11/2022 22:07Svako konkretno pitanje koje sam postavio odgovor je bio u formi sbb-kbb...A_A_AKCIJA wrote: ↑21/11/2022 22:04
Sigurno je već prije odgovoreno ali evo opet.
Bez toga nije.
Ne gajim optimizam.
To je mogućnost. Treba odraditi sve preduslove da se to desi. U ovom sportu nema garancija.
HDZ sebe može lako upucati u koljeno ako bude insistirao na SNSD. Prije ili kasnije će se i kod nas povući crta sa Rusima lijevo, a ostalima desno. HDZ lako može ostati sa Rusima i izgubiti sve.
-
Vaya
#60333 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Pa zato sto ga i nema...i u takvim okolnostima vama bi draze bilo da SNSD dobije 4-og, jer bi onda imali da okrivite SDA da je opet zajebala...A_A_AKCIJA wrote: ↑21/11/2022 22:13Ne znam onda. Probaj sa vidovitom Džemilom za više detalja koje očekuješ.
Ne gajim optimizam.
To je mogućnost. Treba odraditi sve preduslove da se to desi. U ovom sportu nema garancija.
HDZ sebe može lako upucati u koljeno ako bude insistirao na SNSD. Prije ili kasnije će se i kod nas povući crta sa Rusima lijevo, a ostalima desno. HDZ lako može ostati sa Rusima i izgubiti sve.
A imat ce te Dodikove ministre u vlasti koji od sebe nece nista inicirati, a opet ce vecina zakona svakako padati u DN, kako Srba, tako i od Hrvata...i nista neces imati drugacije u odnosu na prethodne 4 godine...
Ali onda se valja opravdati glasacima sto je se islo u koaliciju, ako je tako bilo...
-
A_A_AKCIJA
#60334 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ti ili trolaš ili se baviš nečim za šta nemaš dovoljno znanja, da ne upotrijebim grublju formulaciju.
Ako ne kontaš važnost kvoruma u DN, i zašto je bitan za donošenje odluka, onda si, momak dobro zalutao.
Nekoliko puta sam ti odgovorio.
Za početak, budžet države je Zakon. Da bi ga donio mora proći DN. Ako nema kvoruma, u dužoj proceduri ga je moguće izglasati sa dva člana opozicije.
Slična je procedura i sa radom komisija.
Na kraju, imaš poslovnik na njihovoj stranici, 54 strane, objašnjeno šta i kako.
Ako ti ovo nije dovoljno konkretno, prebaci se na ljubav i sex, nije ovo za tebe, fakat.
-
palermo
#60335 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ma ne može HDZ nikako sebe upucati u koljeno. HDZ BIH nije nikakav samostalan subjekt, on je samo ispostava hrvatske državne politike. Jedini koji mogu upucati HDZ smo mi, dakle pro-BiH politika. I to preko Zagreba, jednostavno da mu pokažeš da insistiranje na ovakvoj politici HDZ-a spram BiH nije u interesu hrvatske države. Al mi to nećemo niti želimoA_A_AKCIJA wrote: ↑21/11/2022 22:13Ne znam onda. Probaj sa vidovitom Džemilom za više detalja koje očekuješ.
Ne gajim optimizam.
A HDZ i europejac Čović da ostanu sa one strane zavjese, pa ne mahnitajte, pa zaboravljate da su oni već u EU.
-
A_A_AKCIJA
#60336 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ne, odgovaralo bi mi da imamo opoziciju, jer su u prošlom sazivu bili kooperativniji od SNSD.
A SDA će zajebati ako izglasa, tu nemoj bacati pijesak u oči.
-
Vaya
#60337 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Aha...izglasat ces budzet, jel? Hoces li ti 2 SDS-ova delegata pomoci da izglasas uvecan drzavni budzet, u kojem ce imati nekog hajra na kraju za odredjene drzavne institucije? - Ne bih rekao da hoce...A_A_AKCIJA wrote: ↑21/11/2022 22:21Ti ili trolaš ili se baviš nečim za šta nemaš dovoljno znanja, da ne upotrijebim grublju formulaciju.
Ako ne kontaš važnost kvoruma u DN, i zašto je bitan za donošenje odluka, onda si, momak dobro zalutao.
Nekoliko puta sam ti odgovorio.
Za početak, budžet države je Zakon. Da bi ga donio mora proći DN. Ako nema kvoruma, u dužoj proceduri ga je moguće izglasati sa dva člana opozicije.
Slična je procedura i sa radom komisija.
Na kraju, imaš poslovnik na njihovoj stranici, 54 strane, objašnjeno šta i kako.
Ako ti ovo nije dovoljno konkretno, prebaci se na ljubav i sex, nije ovo za tebe, fakat.
U proslom mandatu SNSD je svaki put budzet drzao na privremenom finansiranju i na kraju je svaki put usvajao budzet...a ni jednom drzava nije propala...
Ali kazem opet, ne mogu duse grijesit...ako budu 2 SDS-a, postoji mogucnost, nije zagarantovano, ali postoji mogucnost da bude bolje jedno 5%, u odnosu ako bude Dodik imao 4...
-
plavi_E
#60338 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
@Vaya
Pa Vojin je priznao da su ih zvali iz skoro svih tih zapadnih ambasada da daju taj jedan glas opoziciji u manjem entitetu. Znaci oni to traze jer im ocigledno nesto znaci. To nema veze sa Osmorkom. Oni to ne smiju ni pomenuti niti ce oni izbacivati Dodika iz VM. A kako Vojin prica drugi glas ide opoziciji i to je to. A jasno je i to sto kazes da nista opozicija nece izglasati sti nece i Dodik.U stvari opozicija od straha za izdaju ce jos manje izglasati od njega. Sva dogadjanja oko toga glasa su potpuno nebitni za bosnjacko pleme.
Pa Vojin je priznao da su ih zvali iz skoro svih tih zapadnih ambasada da daju taj jedan glas opoziciji u manjem entitetu. Znaci oni to traze jer im ocigledno nesto znaci. To nema veze sa Osmorkom. Oni to ne smiju ni pomenuti niti ce oni izbacivati Dodika iz VM. A kako Vojin prica drugi glas ide opoziciji i to je to. A jasno je i to sto kazes da nista opozicija nece izglasati sti nece i Dodik.U stvari opozicija od straha za izdaju ce jos manje izglasati od njega. Sva dogadjanja oko toga glasa su potpuno nebitni za bosnjacko pleme.
- Prpa.ba
#60339 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Svaka generacija ima svoje iluzije, ovi mladi lavovi ocito imaju svoje, pa cemo ovako morati propratiti spaljivanje istih. Valjda ne zavrsimo kao narod na lomaci istih.palermo wrote: ↑21/11/2022 22:23 Ma ne može HDZ nikako sebe upucati u koljeno. HDZ BIH nije nikakav samostalan subjekt, on je samo ispostava hrvatske državne politike. Jedini koji mogu upucati HDZ smo mi, dakle pro-BiH politika. I to preko Zagreba, jednostavno da mu pokažeš da insistiranje na ovakvoj politici HDZ-a spram BiH nije u interesu hrvatske države. Al mi to nećemo niti želimo
A HDZ i europejac Čović da ostanu sa one strane zavjese, pa ne mahnitajte, pa zaboravljate da su oni već u EU.
Zamisli price, zajednicki program sa HDZ-om, mrtvi ozbiljni, jos spremili dokument na tecnom jeziku dijela bh katolika...
-
A_A_AKCIJA
#60340 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Super, 5% je više nego dovoljan razlog da budu oni umjesto Mileta.
-
Vaya
#60341 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Kao i svaka stvar. Price na pretek, sustine i konkretnog ni na vidiku...plavi_E wrote: ↑21/11/2022 22:27 @Vaya
-
Spit_fire
#60342 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
A cujes bice rjesenja... malo sa crne liste, malo genetski predodredjenih, a i maknuce rifeta iz kuhinje
-
Vaya
#60343 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ne kazem da nije i da ne treba...A_A_AKCIJA wrote: ↑21/11/2022 22:28 Super, 5% je više nego dovoljan razlog da budu oni umjesto Mileta.
Samo mislim da ne treba podastirati pricu, da ako ne bude tako da ce biti raspad sistema, da ce sve otici u helac, te mi ne treba podastirati kao dokaz cetnika Vukana u kojim on napada Pokret za drzavu da ce biti izdajnici drzave, ako ne budemo glasali za SDS-ovog ili PDP-ovog cetnika...treba barem imati makar toliko dostoojanstva i ne vrijedjati inteligenciju svom narodu...
-
plavi_E
#60344 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
@Vaya
Ni ja ne kontam zbog cega se digla tolika buka i galama oko toga. Ocigledno neko to zeli prdstaviti kao ogroman uspijeh a u stvari je to nista. Stranci to sad traze prosli put nisu trazili. Mozda su prosli put trazili da mu se da taj 4. glas. Ko ce ga znati.
Ni ja ne kontam zbog cega se digla tolika buka i galama oko toga. Ocigledno neko to zeli prdstaviti kao ogroman uspijeh a u stvari je to nista. Stranci to sad traze prosli put nisu trazili. Mozda su prosli put trazili da mu se da taj 4. glas. Ko ce ga znati.
-
Hakiz
#60345 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
I to u isto vrijeme u kojem HDZ učvršćuje koaliciju sa SNSD.Prpa.ba wrote: ↑21/11/2022 22:28Svaka generacija ima svoje iluzije, ovi mladi lavovi ocito imaju svoje, pa cemo ovako morati propratiti spaljivanje istih. Valjda ne zavrsimo kao narod na lomaci istih.palermo wrote: ↑21/11/2022 22:23 Ma ne može HDZ nikako sebe upucati u koljeno. HDZ BIH nije nikakav samostalan subjekt, on je samo ispostava hrvatske državne politike. Jedini koji mogu upucati HDZ smo mi, dakle pro-BiH politika. I to preko Zagreba, jednostavno da mu pokažeš da insistiranje na ovakvoj politici HDZ-a spram BiH nije u interesu hrvatske države. Al mi to nećemo niti želimo
Zamisli price, zajednicki program sa HDZ-om, mrtvi ozbiljni, jos spremili dokument na tecnom jeziku dijela bh katolika...![]()
To je spas za
-
Vaya
#60346 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ma Bog sami zna sta je u pitanju...
Sta god bilo, samo da ovi nasi u ovom kurslusu ne zaseru previse negdje...jer su Covic i Dodik namirisali krv...
- tramvajtrojka
#60347 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)

vasa prica zadnjih mjesec i po dana kme kme kme nestace Bosna kad je sda sletila sa vlasti
a jeste se navukli na budžet kao na zuto pa kad vas je neko skinuo s njega kmecanje i kriziranje do neba
razvodnite to loma imate četiri godine da se hladiti na opozicionoj klupici
-
Vaya
#60348 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Evo jos jednog...tramvajtrojka wrote: ↑21/11/2022 22:37
vasa prica zadnjih mjesec i po dana kme kme kme nestace Bosna kad je sda sletila sa vlasti
a jeste se navukli na budžet kao na zuto pa kad vas je neko skinuo s njega kmecanje i kriziranje do neba![]()
![]()
razvodnite to loma imate četiri godine da se hladiti na opozicionoj klupici,nemoj da pregorite u desetoj minuti
![]()
-
plavi_E
#60349 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
A bas sam se upitao gdje je nestala Kme-Kme frakcija. Ipak prate raspravu.
-
guruguru95
#60350 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ko god HDZ ili SNSD ne smatra neprijateljem, nego su im čak i poželjni koalicioni partneri, od mene ne može dobiti nikakvu podršku. Budite onda pošteni i prestanite pričati o "epohalnim promjenama kakve još nisu viđene od Dejtona". Ne vrijeđajte ljudima inteligenciju