zavrzlama wrote: ↑20/11/2022 15:52
Na patnji BIH je Kosovo dobilo nezavisnost i brzu i odlucnu pomoc zapada ....
Sto se tice BIH i kakav rasplet u Ukrajini nama odgovara,nama prvi put u povijesti odgovara i potpuna pobjeda Ukrajine i Ukrajinski Dejton(stvaranje malih rs_ova na istoku Ukrajine)
Ako Ukrajina vrati sve okupirane teritorije ,to ce znaciti slom ruske federacije i to iznutra,gdje rusija nece imati nikakvog uticaja u MZ tako da ce zapad bez problema unistit velikosrpski uticaj na balkanu,sto ce biti BIH u
Nato ,Kosovo u UN,a rs trajno zacementiran u BIH i prestanak ideje podjeli BIH....
Opet ako MZ da rusima rs- ove na okupiranin dijelovima Ukrajine,to ce opet biti kompezovano zahtjevima zapada za duga podrucja u svijetu,gdje ce opet ici protiv velikosrpskih ciljeva...nama je win win situacija...
Mada bi izabrao prvi scenario tj totalni slom ruskog agresora...zbog ove cinjenice je u ocaju salon ekipa,i mentori im preko Drine....too bad
Ja sam ovo isto rekao cim je pocelo u februaru, rijecima: Pusti Putin Srbe niz vodu, jer nikako nije moglo i jare i pare.
Istina nisam vjerovao da ce Ukrajina da se odbrani. Vise sam mislio da Rusi imaju neki realan cilj. I da ce onda stati.
I da jesu isli samo na ovo sto sad drze, tu se ukopali sa 180K prof. vojnika, Ukrajina tesko da bi mogla ista uciniti, a mozda ne bi bilo ni ovakve reakcije zapada. Sve bi zaista trajalo 3 dana.
Međutim Rusi bi za priznanje tih osvajanja morali prepustiti Balkan (za skidanje sankcija i ubjeđivanje Ukrajine).
Ili bi Ukrajina bila naoruzana do zuba u primirju, a osvajanja ne bi bila priznata (ostaju sankcije).
Time bi se Zeljezna zavjesa postavila opet ali istocnije nego prije.
Bice i sad ali na samoj granici sa Rusijom.
Srbija se gusi u svojim iluzijama i sad bi im najbolje bilo da okrenu plocu i traze NATO clanstvo i priznaju Kosovo. Ali ne ide to sad. Valja prvo pokusat zakuhano.