Ukrajina

Dimu1927

#135676 Re: Ukrajina

Post by Dimu1927 »

eyesburn wrote: 20/11/2022 01:38 šta se desilo s tobom generale, na samom početku ruske agresije bio si manje-više korektan spram dešavanja, ali onda si odjednom zaokret napravio :roll:
cuj sta se desilo, pa ne pade kijev za 72 sata, propadose snovi o srpskom svetu

sad ide kmecanje i guslanje, a sve uzalud, jada od zivota i njega i ostalih zabrinutih salonaca
DonieBrasco

#135677 Re: Ukrajina

Post by DonieBrasco »

Zar se raja stvarno lozi da bi srbi uporedo poceli svoje specijalne operacije da su rusi uzeli tamo kako su planirali za desetak dana ? :lol:

I sta to bi svijet samo tako posmatrao, kako srbi na Kosovu, CG, u BiH, mozda i po Hrvaskoj rade sranja ? Prave svoje svetove ?
Ironmen

#135678 Re: Ukrajina

Post by Ironmen »

DonieBrasco wrote: 20/11/2022 15:33 Zar se raja stvarno lozi da bi srbi uporedo poceli svoje specijalne operacije da su rusi uzeli tamo kako su planirali za desetak dana ? :lol:

I sta to bi svijet samo tako posmatrao, kako srbi na Kosovu, CG, u BiH, mozda i po Hrvaskoj rade sranja ? Prave svoje svetove ?
Pa pravili su svoje svetove 90 godina pa eto svijet ih je zaustavio odma ili ??
zateznistub

#135679 Re: Ukrajina

Post by zateznistub »

DonieBrasco wrote: 20/11/2022 15:33 Zar se raja stvarno lozi da bi srbi uporedo poceli svoje specijalne operacije da su rusi uzeli tamo kako su planirali za desetak dana ? :lol:

Hladno uz čaj, pogotovo ako je BiH u pitanju... Mozda bi bili par puta javno zabrinuti za eskalaciju i poslali par prosvijednih nota... Ostalo ni malim prstom ne bi mrdnuli... Za hrvatsku nisam siguran...
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#135680 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

Ukrajinsko ažuriranje: Zima dolazi u Ukrajinu, a samim tim i dodatni nivo bijede za one koji se bore
Mark Sumner, Dnevni Kos Staff

Subota 19. novembar 2022 · 17:21

Zima definitivno dolazi u Ukrajinu, a sa sobom će donijeti promjenu u tempu i stilu ratovanja. Za one koji imaju toplo sklonište, dobro održavanu opremu, zimske uniforme i zimsku kamuflažu i za muškarce i za mašine, ova promjena bi mogla biti dobrodošla. Za one koji spavaju u plastičnoj foliji, ili u mokraći natopljenim ostacima razbijenog šatora, čiju su opremu i uniforme prodali korumpirani viši službenici, a čija je oprema posljednji put pregledana negdje oko 1945. godine, promjena godišnjeg doba može biti nešto manje dobrodošla.

U međuvremenu, taktika koja se koristi u Bakhmutu – u kojoj artiljerija puca iznad snaga kako napreduju – stara je koliko i bilo koja taktika na zemlji. Sumerani su to radili lukovima i kočijama. Englezi su to radili dugim lukovima i oklopljenim vitezovima. Obje strane su to činile u Američkom građanskom ratu sa topovima i pješadijom. Ali da bi se to uradilo dobro, potrebna je koordinacija snaga koju Rusija do sada nije uspostavila, uprkos svim tim mjesecima pokušaja i umiranja.

Cijena ove neuspješne ofanzive za Rusiju je najmanje jednaka gubicima u bilo kojoj kontraofanzivi koju je do sada pokrenula Ukrajina. Kako se gubitak Hersona približavao, Rusija je očito postala još očajnija za nekakvom pobjedom na istoku, a tempo napada na Bahmut (zajedno s drugim gradovima na toj liniji) se povećao. Ti dani u kojima je u Ukrajini prijavljena smrt 700, 800, 900 ili više ruskih vojnika, obilježili su i dane najočajnijeg guranja na ovim lokacijama.

Koliko ovo košta Ukrajinu nije poznato. U posljednjih nekoliko dana, čini se da je Rusija stekla poziciju, iako je većina te zemlje ista oblast koju je izgubila kada ju je Ukrajina potisnula prije nekoliko sedmica. Nema sumnje da oni koji brane Bakhmut pate na način koji možda nijedan vojnik nije doživio od užasa Prvog svjetskog rata, boreći se iz dana u dan na bojnom polju uzoranom eksplozijama, uz vrisak granata uvijek iznad glave.

I nisu jedini. Za sada… Bakhmut drži.

--
Jedan od komentara...

Ne. Rusija neće moći potpuno uništiti Ukrajinu. Naravno, Rusija će biti potpuno izbačena 2023. godine, to je sada vrlo realna prognoza nekoliko stručnjaka. Ukrajina je naučila da brzo popravlja svoju ključnu infrastrukturu i to će morati činiti neko vrijeme, više puta. To je žalosno, ali prijetnja koja je Rusija (iako u opadanju) i dalje je jaka.

Ukrajina će sve više moći da zaštiti svoj vazdušni prostor. Rusiji je potrebno sve više i više granata da bi mali dio njih pogodio ciljeve. Očigledno je da će im ponestati resursa.

Mislim da je Ukrajina veoma uporediva sa Izraelom nakon njenog osnivanja 1948. Zapamtite, njegovi susjedi Arapi bili su odlučni da unište Izrael sa planete Zemlje, počevši od prvog dana. Nije se dogodilo. Izrael je pobijedio; prvo je to bila prava borba i jedino je podrška izvana osigurala opstanak Izraela. Arapi su pokušali još nekoliko puta, bilo im je sve gore i gore. Izrael je naučio da se zaštiti i, naravno, sada je najjača nacija u svom regionu. Naravno, danas postoje ozbiljni problemi sa tretmanom Palestinaca. To je za drugu raspravu.

Vrlo očigledna sličnost sa današnjom Rusijom - kao nesretni Arapi u ono vrijeme, grčevito se grcaju, precjenjuju sebe i potcjenjuju mali Izrael. Glavna poenta je: Najveći neprijatelji koji žele potpuno uništiti Izrael to NE mogu učiniti. Uopšte. Ikad. A jedna od nacija na Bliskom istoku je daleko najprosperitetnija: Izrael.

Pogledaj sada Rusiju, pogledaj Ukrajinu danas! Jedna od njih će za deset godina biti prosperitetna nacija, a druga neće. Nije ni blizu.

Ukrajina bi uskoro mogla biti najmlađa, najmodernija zemlja u Evropi. Mladi kao mladi u srcu sigurno i volio bih da mladi ljudi odu i žive tamo (ja bih, ali tada bih već bio penzioner). Ukrajina bi mogla postati mjesto gdje se želi biti.

:thumbup:
Dimu1927

#135681 Re: Ukrajina

Post by Dimu1927 »

bio bi svijet zauzet rusijom na granici sa poljskom, ne bi se pocesali zbog nas, a iz vise izvora je bilo iscurilo kako su se pravili neki scenariji o otcjepljenju rs-a i slicno

kako god hvala Bogu pa necemo nikad saznati, srusi se i ruski i srpski svet, ostade samo kmecanje salonaca, zabrinuti postovi, i guslanje, i postavljanje memeova
Leopard_SA

#135682 Re: Ukrajina

Post by Leopard_SA »

doox wrote: 20/11/2022 14:57 Džamijaši naginju Rusima, ali samo prateći stav sultana i Arapa, ali to je manji procenat. Slobodno mogu reći da bar 80% Bošnjaka podržava Ukrajinu u ratu protiv Rusa, ovih 20ak% su pogubljeni
Jel te stid to napisati?
Awakened

#135683 Re: Ukrajina

Post by Awakened »

Ti mora da si prespavao taj period.
DonieBrasco

#135684 Re: Ukrajina

Post by DonieBrasco »

Pa sto im sad ne zazmiri zapad i eu, da prave sranje na Kosovu, a dali bi im tada u jeku ruske agresije i na Kosovu plus BiH, CG, djelovi Hrvatske, ne znam za granice sa Mkd, Rum, Bug.

Sto se mene tice vec veceras neka krenu ako je zapad/eu odborio, sta veceras eto za sat neka pocne ako je takva odluka.
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#135685 Re: Ukrajina

Post by Bobi »

Ovu rupu da napravi raketa s300..nema šanse , koje mučke su ovo?
zavrzlama

#135686 Re: Ukrajina

Post by zavrzlama »

Na patnji BIH je Kosovo dobilo nezavisnost i brzu i odlucnu pomoc zapada ....

Sto se tice BIH i kakav rasplet u Ukrajini nama odgovara,nama prvi put u povijesti odgovara i potpuna pobjeda Ukrajine i Ukrajinski Dejton(stvaranje malih rs_ova na istoku Ukrajine)

Ako Ukrajina vrati sve okupirane teritorije ,to ce znaciti slom ruske federacije i to iznutra,gdje rusija nece imati nikakvog uticaja u MZ tako da ce zapad bez problema unistit velikosrpski uticaj na balkanu,sto ce biti BIH u

Nato ,Kosovo u UN,a rs trajno zacementiran u BIH i prestanak ideje podjeli BIH....

Opet ako MZ da rusima rs- ove na okupiranin dijelovima Ukrajine,to ce opet biti kompezovano zahtjevima zapada za duga podrucja u svijetu,gdje ce opet ici protiv velikosrpskih ciljeva...nama je win win situacija...

Mada bi izabrao prvi scenario tj totalni slom ruskog agresora...zbog ove cinjenice je u ocaju salon ekipa,i mentori im preko Drine....too bad ;-)
Enko2727

#135687 Re: Ukrajina

Post by Enko2727 »

Počinje proizvodnja mitskih junaka, na krimski plažama,
Poslije na Mediteranu, pa Kanu, Monaku, Lisabonu.
Oslobođenje čovječanstva na vidiku.
mishic

#135688 Re: Ukrajina

Post by mishic »

zateznistub wrote: 20/11/2022 15:15
mishic wrote: 20/11/2022 14:52

Apsolutno netačno! Niko ko je istinski probosanski nastrojen nije niti može biti na ruskoj strani.
A koje su to probosanski nastrojene? Sda?
Lične frustracije me ne zanimaju. Moj stav o svim strankama u BiH je da su po načinu djelovanja sve u 10 dkg.
A to koje su samo deklarativno a koje istinski pro-BiH neka dokazuju i potvrđuju oni. I to je druga tema.
Ja tvrdim da je ogroman procenat Hrvata i Bošnjaka za Ukrajinu i da animozitet prema Rusiji sve više raste.
Čak ni ove kvalifikacije i kategorizacije nisu tačne jer jedni odnos prema Rusiji, tačno je, grade kroz odnos prema Erdoganu ali ih daleko više i Rusiju i Ameriku promatra kroz odnos prema islamskom svijetu generalno a onda napose prema pojedinim zemljama gdje su krvoprolića bila veća.
GandalfSivi

#135689 Re: Ukrajina

Post by GandalfSivi »

Medju Bosnjacima Ruse podrzavaju teoreticari zavjere, antivakseri, ovi sto se u mule kunu, a vjerovatno i dobar dio vehabija koje se na Cecene furaju.

Kako god, i jedan je previse, a ne toliko…
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#135690 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

Image
drndalo

#135691 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

Ironmen wrote: 20/11/2022 13:55 Jednostavno prikazivati da Ukrajina uziva u ratu dok u Rusiji narod nema za smokika i cipsa je obicno mlacenje koprive sa tudjim k..., svatam ja tu pricu da slabljenjem Rusije svaki dan je nama u BiH bolje jer Dodika, Orbani i Milanovici ostaju kratkih ruku ali brat bratu ovde najvise krvari Ukrajina koja ce ovim tempom ostati skroz bez svoje infrastrukture a price o obnovi Ukrajine posle rata gledat cete kao u Libiji i Iraku.
Kakav glup i relativizirajuci, zabrinut za Ukrajinu takoreci komentar...

Ko kaze da Ukrajina uziva u ratu? Rusi nemaju ? Jos imaju. Ako se nastavi sve i sankcije, imace sve manje, pa dokle im se svidi. Nece umrijeti od gladi, ali zapadnih rahatluka na koje se svijet navikne, nece bas biti osim na crnom trzistu. Ukrajina krvari ? Jok, uzivaju u studentskim orgijama... Znamo i ko je kriv za krvarenje, onaj koji pusta krv, a u UKR znamo ko je dosao da pusti krv. Ako Ukrajinci nece jalove pregovore za legalizaciju NJIHOVE zemlje u Ruske ruke, ko smo mi da ih zaustavljamo? Ako im necemo/ne mozemo pomoci, posteno je da im bar ne odmazemo. Odmaganjem njima, POMAZEMO agresoru koji je dosao u komsiluk ubijati. Sve mimo toga je kamilica-sranje...
Last edited by drndalo on 20/11/2022 16:30, edited 1 time in total.
Enko2727

#135692 Re: Ukrajina

Post by Enko2727 »

Junačka djela muškarčine Putlera:

toska

#135693 Re: Ukrajina

Post by toska »

PM72 wrote: 20/11/2022 14:24 Ja ni u bližoj ni daljoj okolini nisam čuo nekog da podržava ruse i njihova nedjela.Ja sam lično uvijek ruse gledao sa blagim gađenjem a sad ih ne mogu smislit.
sve ovo je malo komplikovanije,

baš niko ne podržava Ruse, ali dobar dio krivi Ameriku za rat, ne Rusiju, kao Rusi samo brane svoja prava.
ti isti Ukrajinu uopšte ne doživljavaju, tako da i ne mogu biti proukrajinski,
u njihovoj percepciji to bi značilo pro-američki, a to "nije dobro" i nastaje kuršluz u glavama.
zateznistub

#135694 Re: Ukrajina

Post by zateznistub »

mishic wrote: 20/11/2022 16:05
zateznistub wrote: 20/11/2022 15:15

A koje su to probosanski nastrojene? Sda?
Lične frustracije me ne zanimaju. Moj stav o svim strankama u BiH je da su po načinu djelovanja sve u 10 dkg.
A to koje su samo deklarativno a koje istinski pro-BiH neka dokazuju i potvrđuju oni. I to je druga tema.
Ja tvrdim da je ogroman procenat Hrvata i Bošnjaka za Ukrajinu i da animozitet prema Rusiji sve više raste.
Čak ni ove kvalifikacije i kategorizacije nisu tačne jer jedni odnos prema Rusiji, tačno je, grade kroz odnos prema Erdoganu ali ih daleko više i Rusiju i Ameriku promatra kroz odnos prema islamskom svijetu generalno a onda napose prema pojedinim zemljama gdje su krvoprolića bila veća.
Ma sve jasno! 😉
laik1981

#135695 Re: Ukrajina

Post by laik1981 »

Radikali i desnicari su na strani rusije.. Ni nasu drzavu to pravilo ne zaobilazi..
DonieBrasco

#135696 Re: Ukrajina

Post by DonieBrasco »

Sto birate rijeci i ne napsiete cetnici i ustase, kako i jeste, a znamo ko su ti ljudi, stranke da ne pricamo u BiH.

Kod bosnjaka sto neko napisa radilalmo krilo vehabija, bliski poganim cecenima.
Rothmans

#135697 Re: Ukrajina

Post by Rothmans »

zavrzlama wrote: 20/11/2022 15:52 Na patnji BIH je Kosovo dobilo nezavisnost i brzu i odlucnu pomoc zapada ....

Sto se tice BIH i kakav rasplet u Ukrajini nama odgovara,nama prvi put u povijesti odgovara i potpuna pobjeda Ukrajine i Ukrajinski Dejton(stvaranje malih rs_ova na istoku Ukrajine)

Ako Ukrajina vrati sve okupirane teritorije ,to ce znaciti slom ruske federacije i to iznutra,gdje rusija nece imati nikakvog uticaja u MZ tako da ce zapad bez problema unistit velikosrpski uticaj na balkanu,sto ce biti BIH u

Nato ,Kosovo u UN,a rs trajno zacementiran u BIH i prestanak ideje podjeli BIH....

Opet ako MZ da rusima rs- ove na okupiranin dijelovima Ukrajine,to ce opet biti kompezovano zahtjevima zapada za duga podrucja u svijetu,gdje ce opet ici protiv velikosrpskih ciljeva...nama je win win situacija...
Druze izvini, ja ne kazem da si ti glup, al' ovo je najveca kamara gluposti koju sam iscitao od kako pratim ovu temu. Kakvim li si logickim vratolomijama dosao do ovakvih zakljucaka ostace za mene misterija do kraja zivota.
Dupli_skalp

#135698 Re: Ukrajina

Post by Dupli_skalp »

sumirprimus wrote: 20/11/2022 07:59
Spoiler
Show
Orci su genocidlije!
ne samo to, nego i fašistička država.
Handbanana

#135699 Re: Ukrajina

Post by Handbanana »

Isprike za long djelimicno off-topic..

Ja mislim da se stanje nesto popravilo nakon nekoliko vojnih poraza rusa u Ukr i da puno vise Bosnjaka skontalo ko su i sta su rusi ali problem je puno dublji i ozbiljniji. Citava BiH se polako topi i nestaje kako demografski tako i kroz politicku (ne)volju. Da napomenem da ova erozija se dogadja i drugim narodima u okruzenju ali ne kao kod nas. Nijedan narod se ne peca vise na nalazenje izgovora i jadikovanja umjesto akcije i jedinstva. Niko nije manje zainteresiran za Bosnu i njen opstanak nego mi Bosnjaci i to se ocituje totalnom pasivnoscu i politickoj apatiji. BiH kao drzava se otvoreno razbucava ima vec zadnje dvije godine a da ni jedan veci protest nije zabiljezen. Premijer Federacije ukrade 10 miliona iz siromasne drzave i nista. Kao ovce melju i lajkuju po fejsbuku dok opet ne udju u klaonicu.
Moji stari iz familije su cesto govorili da 'vlasi' prodaju komad zemlje Bosnjaku, za te novce skoluju djecu koja se uguraju na upravna mjesta (tako kazu za vrijeme ex-Yu). Taj Bosnjak svojoj djeci odredi da rade na tom komadu zemlje, idu u mejtef, i nikad dalje se ne maknu. Da ne pricam u fakultetskom obrazovanju. Problem nisu lideri Bosnjaka, nego narod koji se bacio na razne hafize, odbacio knjigu i vise obrazovanje i ceka... Iz tog naroda proizlaze razni Bakiri i Fadili.
Islam je dodatni kamen oko vrata. Ta vjera nalaze trpljenje statusa kvo i koci nas vec 500 godina. Za pustinjska plemena koje trpe +50'C u hladu dusu dala. Za nas - pa pogledajte komentar Zumbul2 o "gejevima" i slicno. Primjetan trend vec godinama. Usput, smijesni su mi Bosnjaci koji su za 'gradjansku' BiH ali kad so 'gejevi' u pitanju onda ide "boze sacuvaj to treba...".
Generalno govoreci religije su kamenje oko vrata citavom covjecanstvu ali ipak cinjenica je da se Islam teze nosi sa modernim vremenima i zemlje gdje je vecinska vjera su po pravilu siromasne i nazadne. Naravno, par iznimaka ali samo ako je vjera marginalizirana u tom drustvu.

Naposlijetku, od Feb 24-tog da li je ikom ostala u pamcenju bilo kakva akcija medju domacim politicarima, usmjerena ka iskoristavanju ove Ukrajinske situacije? Otvorena podrska najvecem neprijetelju Zapada od domacih/regionalnih politicara i takav zicer se nije mogao iskoristiti? Pa jebemu i Dzeko ovaj put ne bi promasio. Pa raja da je imala vise javnih akcija podrske Ukrajini, upamtilo bi se, stekli bi vaznog (buduceg) prijatelja Ukrajinu a zasto ne i balticke zemlje, Poljsku - clanice sa pravom veta! Nevjerovatno, najbolje sto su nasi politicari mogli se sjetiti je politcko okretanje Turskoj i Rusiji! Istoj zemli negatoru genocida, bez koje ne bio Dejton koji je bolje bilo kapitulirati nego potpisati. Popisali se na 3 godine borbe i osigurali tihu, mucnu smrt BiH. A sta kao NATO je htio bombardovati kasarnu u Bihacu da se nije stalo jel? Nije se moglo strpiti kao da nas nisu vec tri godine bombardovali? Pa Srbi su kao bili 'bombardovani' i nista od toga.
Uostalom, potpisalo se isto i jos gore nego Lisabonski, s'tim da je Bosnjacima zadat moguce fatalni udarac kroz genocid, osipanje mozgova, dijaspora i unistena zemlja.
Bez obrazovanih, voljnih, zainteresiranih za buducnost koji bi mogli zaustaviti eroziju nista se nece promjeniti. Ovako, rijeka istorije nosi nas nizvodu - u sta niko ne zna.
Ne kazem da nema izlaza - ne znam iskreno. Ali na nasu zalost, ne vidim znacajnog napretka kad Ukrajina eventualno is iskobelja iz rata kao pobjednica. Bosnu se ne atakuje i rastura toliko zbog Rusa, nego zbog nedostatka unutarnjeg otopra pod broj jedan. Sve ostalo, ukljucujuci i prestanak podrske iz EU je izravna posljedica toga. Ironicno je (ne, nisam pro-rus lol) da bi ta Rusija pruzila konkretniju podrsku jedinstvenoj BiH, naravno, i cijena bi bila svrstavanje u ruski svet. Samo kazem da je i dalje najvise do nas, ali nam nije dovoljno stalo. Trenutno nam odgovara pobjeda Ukrajine kao pasivni igrac/promatrac. Medjutim, koliko znam ni jedan kamion pomoci nije poslan u Ukrajinu. Pa neka i jedan simbolicni, sa nasom zastavom na haubi nek se pojavi u Kijevu - ljudi u teskoj situaciji nece nam zabovariti.

Sori za longacki post :|
mishic

#135700 Re: Ukrajina

Post by mishic »

Ogromna eksplozija u centru Moskve, vatra izazvala urušavanje stambene zgrade

Nevjerovatna ruska razaranja ukrajinske infrastrukture dobijaju svoj odjek i na teritoriji Rusije.
Bez daljnjeg, ona će biti sve intezivnija. Hoće li to putleristan konačno shvatiti ili ne, nije ni bitno.
Njihovo nalaženje opravdanja u vidu "paljenja cigaretama" već smo imali priliku ismijati.
Kada postane dovoljno učestalo i narodu razumljivo režim će uzaludno pokušavati da to maskira izmišljotinama.
Post Reply