Sta vas najvise nervira kod vozaca
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Qler
#41526 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Samo fizički odvojiti trake u kružnom, eno Mostar je to dobro odradio. I nema debila da prave krugove vanjskom... Ne ide mi u glavu kako je narod glup...
- ZoomZoomKiwi
#41527 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
To je skroz drugi problem, i to je ono oduzimanje prava prvenstva što smo spominjali nekoliko stranica unazad. Misle debili da to što je vanjska prazna znači da mogu ući, a ne razmišljaju da time ometaju moguće prestrojavanje ovog što je već u kružnom iz unutrašnje u vanjsku.TLOP wrote: ↑19/11/2022 10:29 Kod nas ljudi izbjegavaju vozit unutarnjom jer su ljudi koji trebaju uc u kruzni kreteni
Das zmigavac da se prestrojis i on se u tom trenutku uvaljuje u kruzni tok i smeta ti pa se ne mozes prestrojit
Il ovaj iza na ulazu 2 udje tek u kruzni i ne mozes se od njega prestrojit
Uglavnom ovi sto ulaze ne prate signalizaciju i naprave problem ljudima
- ZoomZoomKiwi
- phillie
#41529 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Jedno lokalno pitanje za @EFD22
KT Radkovo-Crkvice, ukljucenje iz Radakova ima dvije trake i na objema je dozvoljeno iskljucenje prema Crkvicama (iskljucenje - jedna traka) ako sam ja u lijevoj traci, i usao sam u unutrasnji prsten, trebao bih se prestrojiti u vanjski da bih mogao izaci prema Crkvicama, jel tako? Na relativno malom KT to je akrobatika
Misljenja sam da su lijevu traku trebali ostaviti samo za treci izlaz (prema gradu) a desnu za B.Rijeku i Crkvice.
Isto tako, na temi Kruzni Tok, postavljen je video sa objasnjenjem kretanja u KT Slavija (Beograd), pa strucni analiticar rece da nema zakona koji bi zabranio vozacu da vanjskom napravi cijeli krug ako to zeli (bar po njihovom zakonu). Dakle kruzni tok se posmatra kao hajde da kazemo pravac Sivi dom - SCC
kad hoces izaci moras se prestrojiti u vanjsku desnu (bez ugrozavanja ostalih koji su vec u toj traci) i onda napustiti KT. E sad vjerovatno razlika kod beogradskog i ovih nasih kruznih tokova sto kod njih mozda nema horizontalne signalizacije o obaveznom pravcu iskljucivanja.
Isto tako, na temi Kruzni Tok, postavljen je video sa objasnjenjem kretanja u KT Slavija (Beograd), pa strucni analiticar rece da nema zakona koji bi zabranio vozacu da vanjskom napravi cijeli krug ako to zeli (bar po njihovom zakonu). Dakle kruzni tok se posmatra kao hajde da kazemo pravac Sivi dom - SCC
- ZoomZoomKiwi
#41530 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
To je greška prilikom iscrtavanja ulaznih traka. Jer na izlazu koji je samo jedna traka, možeš se isključiti samo vozeći vanjskom trakom. Tu je trebalo biti nacrtano na ulazu - desna traka prvi i drugi izlaz, lijeva traka treći izlaz.phillie wrote: ↑19/11/2022 11:54 Jedno lokalno pitanje za @EFD22KT Radkovo-Crkvice, ukljucenje iz Radakova ima dvije trake i na objema je dozvoljeno iskljucenje prema Crkvicama (iskljucenje - jedna traka) ako sam ja u lijevoj traci, i usao sam u unutrasnji prsten, trebao bih se prestrojiti u vanjski da bih mogao izaci prema Crkvicama, jel tako? Na relativno malom KT to je akrobatika
Misljenja sam da su lijevu traku trebali ostaviti samo za treci izlaz (prema gradu) a desnu za B.Rijeku i Crkvice.
Ma i kod nas je tako kad se već nalazimo unutar KT, jer je zakon nedorečen.phillie wrote: ↑19/11/2022 11:54Isto tako, na temi Kruzni Tok, postavljen je video sa objasnjenjem kretanja u KT Slavija (Beograd), pa strucni analiticar rece da nema zakona koji bi zabranio vozacu da vanjskom napravi cijeli krug ako to zeli (bar po njihovom zakonu). Dakle kruzni tok se posmatra kao hajde da kazemo pravac Sivi dom - SCCkad hoces izaci moras se prestrojiti u vanjsku desnu (bez ugrozavanja ostalih koji su vec u toj traci) i onda napustiti KT. E sad vjerovatno razlika kod beogradskog i ovih nasih kruznih tokova sto kod njih mozda nema horizontalne signalizacije o obaveznom pravcu iskljucivanja.
Ali je moja poenta ulazak u kružni tok, ako je već označeno, onda se valja i pravilno prestrojiti prije KT.
Na kraju krajeva, imaš primjer kada iz pravca Travničke ulaziš u KT kod Rudara, dvije trake ulaze, a imaš i onu treću koja se prije odvaja ko hoće desno da skroz zaobiđe KT.

Ko hoće pravo, tj. drugi izlaz iz KT, ide desnom trakom na ulaz u KT, jer je taj drugi izlaz samo jedna traka (putanja 2.). Ko hoće na treći izlaz prema Aska Borića i Tenu, taj u KT ulazi lijevom trakom u unutrašnju, i on se može unutar kružnog prestrojiti u vanjsku (putanja 3. b), a i ne mora (putanja 3. a), ja to radim u ovisnosti da li ću na sljedećem kružnom (onaj kod Tena) koji je za nekih 300injak metara izaći na prvom ili trećem izlazu. Znači pravovremeno prestrojavanje i nema problema.
- ZoomZoomKiwi
#41531 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Kad malo bolje pogledam, ovaj KT kod Rudara je idealan da se proba s jednostavnim produženjem ovih ostrva stvoriti neka vrsta turbo rotora.

S tim da bi se ove desne trake na GGM trebale označiti kao samo za prvi izlaz, a lijeve za drugi i treći.

S tim da bi se ove desne trake na GGM trebale označiti kao samo za prvi izlaz, a lijeve za drugi i treći.
- phillie
#41532 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Obicno izbjegavam prestrojavanje u kruznom (na nacin koji si ti opisao 3b), jedino na KT na Carini, kad hocu na parking kod pozorista, jer se nema poslije KT kad prestrojavati. Inace cekam da prodjem KT, pa onda prestrojavanje.EFD22 wrote: ↑19/11/2022 12:08
Na kraju krajeva, imaš primjer kada iz pravca Travničke ulaziš u KT kod Rudara, dvije trake ulaze, a imaš i onu treću koja se prije odvaja ko hoće desno da skroz zaobiđe KT.
Ko hoće pravo, tj. drugi izlaz iz KT, ide desnom trakom na ulaz u KT, jer je taj drugi izlaz samo jedna traka (putanja 2.). Ko hoće na treći izlaz prema Aska Borića i Tenu, taj u KT ulazi lijevom trakom u unutrašnju, i on se može unutar kružnog prestrojiti u vanjsku (putanja 3. b), a i ne mora (putanja 3. a), ja to radim u ovisnosti da li ću na sljedećem kružnom (onaj kod Tena) koji je za nekih 300injak metara izaći na prvom ili trećem izlazu. Znači pravovremeno prestrojavanje i nema problema.
- ZoomZoomKiwi
#41533 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Kad smo već kod stoke od naroda, pitam se da li ćemo kod nas, u slučaju nekog udesa na A1, ikad doživjeti ovo:

-
sahbazzz
#41534 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Bukvalno mi se svaki dan to desava. Hajd sto se desava, ali sto je njima krivo pa granaju nesto rukama i vidim da psuje i pametuje.TLOP wrote: ↑19/11/2022 10:29 Kod nas ljudi izbjegavaju vozit unutarnjom jer su ljudi koji trebaju uc u kruzni kreteni
Das zmigavac da se prestrojis i on se u tom trenutku uvaljuje u kruzni tok i smeta ti pa se ne mozes prestrojit
Il ovaj iza na ulazu 2 udje tek u kruzni i ne mozes se od njega prestrojit
Uglavnom ovi sto ulaze ne prate signalizaciju i naprave problem ljudima
Tacno zbog toga auto sve manje vozim. Posebno opasan kruzni mi je ovaj na Cvili/AM kad kamikaze iz Buca Potoka krenu uletat u kruzni, nemam rijeci.
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#41535 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
To je odprilike to, X u licnoj i vozacka
A bez X, posebna sorta što bi rekli poluusmenih ljudi
- Evolution_IV
- Vozim: 3 Leša
#41536 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
ma samo retrovizori i gasEFD22 wrote: ↑19/11/2022 09:42Kažem ti, nije problem unutar kružnog toka, ali ovo prestrojavanje prije je hronični problem kod nas. I sve ove situacije nalik mojoj bi se izbjegle pravilnim prestrojavanjem prije KT, unutra radi šta hoćeš naravno po pravilima.Evolution_IV wrote: ↑19/11/2022 09:40 sve pada u vodu jer se gleda pravilo desne strane sto je apsurd totalni, zakona i govana![]()
-
mali_balon
-
Proosvjetni_uhljeb
#41538 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ne. On predlaže da se krajnja desna traka završava na izlazu iz kružnog toka. Imaš takve slučajeve u Sarajevu i za krajnju desnu i za krajnu lijevu. Kod turbo kružnog ne možeš kružiti vanjskog iz prostog razlo9ga što se ona završava na prvom ili drugom izlazu. Ne presijeca onaj iz unutrašnje ongo iz vanjske nego onaj iz vanjske mora da izađe iz kružnog jer mu je tu kraj trake.
- Ateista
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#41540 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
nekoliko ??
-
mahalas505
#41541 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
@phillie zakon ovdje i u Srbiji je veoma slican, tako da ni ovdje nema clana zakona koji bi ti zabranio da vanjskom trakom napravis cijeli krug u vecini kruznih tokova u BiH. Dok god je vertikalna signalizacija prije kruznog i horizontalna signalizacija unutar samog kruznog ne sihronizuju, moci ce se kruziti vanjskom trakom. Ko kod tvrdi drugacije u ozbilnoj je zabludi.
Izuzetak su ovi novi kruzni tokovi u Mostaru, gdje su trake i fizicki odvojene.
- Laplace
#41542 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
- Laplace
#41543 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Da,po ZOBS-u ti možeš kružiti vanjskom dok ti ne nestane goriva. To obesmišljava kružne tokove sa dvije trake, ali tako je. Zato našim vozačima nije ni trebalo ostaviti izbor.mahalas505 wrote: ↑20/11/2022 18:53 @phillie zakon ovdje i u Srbiji je veoma slican, tako da ni ovdje nema clana zakona koji bi ti zabranio da vanjskom trakom napravis cijeli krug u vecini kruznih tokova u BiH. Dok god je vertikalna signalizacija prije kruznog i horizontalna signalizacija unutar samog kruznog ne sihronizuju, moci ce se kruziti vanjskom trakom. Ko kod tvrdi drugacije u ozbilnoj je zabludi.
Moglo se shvatiti da su fulali kod prvog i drugog kružnog,ono nisu znali psihologiju naših vozača (a trebali su) pa nisu pretpostavili (a trebali su) na šta će to izaći. Ali, svaki sljedeći je morao biti turbo kružni sa fizičkim barijerama koje bi spriječile kruženjevanjskom. Nema te vozačke solidarnosti nititih linija koje bi spriječile prosječnog ex-yu vozača dakruži vanjskom. Naprotiv, on prisiljava i ono malo normalnih da kruže vanjskom inače će zaglaviti u kružnom ili rizikovati sudar u kojem će oni biti krivi.
- Laplace
#41544 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Nije poenta u napuštanju BiH per se. Poenta je u dolasku u normalnu i uređenu državu, ili makar drržavu. Jer, što prije shvatiš da BiH nikad neće biti normalna i uređena država veće su ti šanse da pobjegneš u neku normalnu i uređenu državu.PaulTracy wrote: ↑18/11/2022 13:52Gdje želiš,ja ti kartu platim? Nudim ti Albaniju, Afganistan, Bangladeš, Indiju, Pakistan, Somaliji, Nigeriju, Angolu, Kolumbiju, Peru, Meksiko.
Treba u bubanj stavit kuglice sa imenima svih zemalja planete i kad neko želi da ide iz Bosne poslat ga tamo gdje mu bubanj izbaci a ne bagru puštat u Austriju, Njemačku, Švedsku i ostale civilizovane zemlje. Obzirom da Indija ima 130x više stanovnika od Švicarske u bubnju bi trebalo 130x više kuglica Indija od kuglica Švicarska.
- Laplace
#41545 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ovo "uvijek može gore" je jedan od glavnih razloga što namje ovako kako nam je. Kad god se pokuša poboljšati svoj status javi se neko da kaže "a kako je rudarima?","kako je radnicima u Bingu?" itsl. Uvijek se nađe neko gori da se poredimo i ti se trebaš poklopiti i trpjeti jer - nekima je još gore.EFD22 wrote: ↑18/11/2022 14:09Izgleda da nam je u BiH ambicija da budemo bolji od Bangladeša i drugih kojekakvih vukojebina. To je ona logika, samo nek' ne puca, dobro je.
Takvima i ne treba bolja infrastruktura, niti autoputevi ne daj bože. Dao bog pa se vozali M17 još 500 godina u kolonama eto, jebaji ga, uvijek može gore. U Somaliji 70% cesta nema asfaltiranu podlogu, valjda nam je to benchmark.
Eto sad, nama treba biti sve super jer - kako je u Bangladešu?
- vjeshalica
-
Dzontra_Volta
#41547 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ni turbo rotor nije prepreka za naše vozače da uđu u vanjsku traku, a svejedno izađu na treći izlaz.
Prekjuče u Mostaru je lik ispred mene uradio ovu intervenciju:

- ZoomZoomKiwi
#41548 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Pa ja, čuj molim te da mora koristiti unutrašnju traku, gdje to ima.Dzontra_Volta wrote: ↑21/11/2022 08:45 Ni turbo rotor nije prepreka za naše vozače da uđu u vanjsku traku, a svejedno izađu na treći izlaz.
![]()
Vanjska traka je amin, ima da kruži pet krugova njom. Čuj mi njemu da to branimo, da postavljamo ivičnjake. On ima prednos' ba
Mi smo stoka nepismena i nama treba zabraniti svaki saobraćaj. To je ala ono kad na Stupu seljačine krenu prelaziti po tri trake mimo pješačkog, i onda uz to još preskakati ogradu.
Znači džabe i ivičnjaci, i signalizacija i ograda. Stoka...
- Ateista
#41549 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Nekoliko u minuti.
- Logovan