mahalas505 wrote: ↑19/11/2022 08:40
EFD22 wrote: ↑19/11/2022 00:46
Pročitaj i quote-aj moj post do kraja. Pravilno prestrojavanje prije kružnog, i izbjegla bi se situacija koja se desila. SIgnalizacija baš na to upućuje, da uđeš lijevom trakom u kružni ako planiraš koristiti drugi ili treći (ili svaki sljedeći) izlaz.
Ali ne govori izričito kojom trakom ćeš napustiti kružni tok, to se rješava unutar kružnog toka.
ZOBS clan 50 stav (3) Vozac je duzan da pred raskrsnicom vozilom zauzme polozaj na dovoljnoj udaljenosti, na onoj saobracajnoj traci kojom mora da prode kroz raskrsnicu.
Primjer sto je naveo @Seawolf , kaze da je cim je usao u kruzni tok odmah je promjenio traku, znaci i prije prvog izlaza, on je vec bio u vanjskoj traci, i tako kruzio do 3 izlaza (mogao je da hoce izaci odmah i na prvom). I ti hoces da kazes da u ovom primjer, on zadovoljava ovaj clan sto si naveo? Koristio onu saobracajnu traku koju je zauzeo prije ulaska u kruzni tok? Ti rece da je to pravilno.
Meni je zasmetalo, i zato sam i sve ovo do sada pisao, nepravilno postavljanje prije ulaska u kružni tok. Ukoliko u kružnom toku ima dovoljno prostora, prestrojavanje unutar njega mi ne smeta sve dok ne ometa normalno odvijanje saobraćaja (znači prestrojavanje bez puno usporavanja ili zaustavljanja). I po svim mogućim pravilima on je imao pravo odmah po ulasku u kružni tok, kada uđe u potpunosti u unutrašnju traku, odmah početi sa prestrojavanjem u vanjsku, naravno ako u njoj nema nikoga al' to u ovom momentu podrazumijevamo. On time nikako ne bi ugrozio pravilan tok saobraćaja unutar kružnog toka, niti bi omeo mene koji sam iza njega. Nigdje u zakonu prestrojavanje unutar kružnog toka nije zabranjeno. Štaviše, da je ovaj njegov treći izlaz imao samo jednu traku, on bi se svakako morao prestrojiti. Pošto je ovaj njegov treći izlaz imao dvije trake, realno on se ne bi morao ni prestrojavati u vanjsku, mogao bi izaći iz unutrašnje. To je pravilna upotreba kružnog toka.
Ponovo se vraćamo na ovu sliku
Znači on ovo prestrojavanje u putanji broj 3. što se zakona i logike tiče može početi čim uđe u unutrašnju cijelom svojom dužinom, bitno je samo da prije nailaska na drugi izlaz (na kojem ne namjerava izaći iz KT) ugasi žmigavac kako ne bi pogrešno pokazao namjeru izlaska na drugom izlazu, zbog vozača koji na tom mjestu žele da uđu u KT.
Uostalom, ovaj kružni o kojem je sada riječ, je svakako gabaritima takav da bi on dok se prestroji već prošao prvi izlaz i bio taman negdje pred drugim.
Znači nije problem vožnja vanjskom per se, nego je problem totalna neupotreba unutrašnje, i pogrešan ulazak u KT. Jer, opet ponavljam, da bi se pravilnim prstrojavanjem prije KT, ovakva situacija kakva se dešava svakodnevno izbjegla, i to je istina složit ćeš se.
Jer ulaskom lijevom trakom u kružni, svi oni koji su u lijevoj a hoće na drugi izlaz, po logici stvari moraju biti ili ispred ili iza tebe, nikako pored tebe, i samim tim se konflikt putanja izbjegava.
Znači, opet, da je BUS ušao lijevom trakom u kružni, ja bih bio iza njega, i ništa se od ovog ne bi desilo, bez obzira na njegovo daljnje prestrojavanje unutar kružnog. (osim u slučaju da sam glumio budalu pa ubrzao do te mjere da ga pokušam prestići unutar kružnog toka, što je besmisleno - uostalom u Zenici je u svakom KT ograničenje 30 km/h).
Leon16v wrote: ↑19/11/2022 08:26
@EFD22 Priča se da planiraš kupit yamahu r1, samo ga oboriš u kružnom ko Marc Marquez
Ma kakvi R1, to je neudobno, nešto ćemo lakše i udobnije, za lagane vožnje

Što opet ne znači da ga neću obarat k'o Biaggi