Vaya wrote: ↑18/11/2022 21:47
palermo wrote: ↑18/11/2022 21:34
A bogati drug sto te Ivo tako nazivcirao. Pa Ivo samo ponavljq ono sto vecina ovog foruma pise evo vec danima. Pa ovdje su ljudi proglaseni kadirovcima bez imalo ustrucavanja. Uz sveoopsto klicanje. Zasto Ivo ne bi imao pravo da kaze ono sto govori onaj koji ce sutra biti tvoj predstavnik. Samo zato sto je Hrvat.?Ne vidim zaista razloga da se na njega toliko ljutis. Covjek je samo, sto bi se narodski reklo, u folu ilitiga diru
Pa kako se necu nanervirat... Druze od mene neces u ovoj drzavi ni lupom naci ni jednog Srbina ili Hrvata koji vise liberalan, demokratican ili europeiziran po pitanju drustvenih, politickih ili bilo kakvih drugih shvatanja - ja to garantujem i znam...
I meni Ivo, koji je trebao da bude reper za intelekt i razmisljanje u ovoj drzavi, mi kaze da sa dugorocnu opstojnost ove drzave je problem u meni, jer Bosnjaci moraju da odluce hoce li Europu ili u rusko-srpski svijet...
Problem su Bosnjaci jer kritikuju Schmidtov zakon, ali nije problem Schmidt koji sa tim zakonom ugradi HDZ u ustav malte ne, onaj HDZ koji em sto je visoko kriminalna i koruptivna stranka, nego otvoreno radi na rusenju drzave...
Koji kurac ba?
Nije Ivo Komsic uopste govorio da au bosnjaci problem nego je cak odao i priznanje bosnjacima i rekao je sda, odnosno rekao je da cak ni cijela sda, nego njihov lider izetbegovic odmice bosnjake od zapada i neki intelektualci. Ne treba covjeku imputirati nesto sto nije rekao.
Navodeci primjer reufa bajrovica rekao je i istinu, zaista ima takvih koji su svojim kontinuiranim izjavama i radom pretjerivali i kod normalnih hrvata stvorili strah da bosnjaci pricom o gradjanskoj drzavi zapravo pokusavaju dekonstituisati hrvate ko narod
moramo biti svjesni da je nasa strateska politicka greska bila taj pokusaj dekonstituisanje hrvata izborom hrvatskog clana predsjednistva i prijetnjama da ce im se izborom sest delegata u federalnom domu narodu onemoguciti da se pitaju uopste u formiranju vlasti
moramo biti realni a to i komsic ivo kaze, pa dobro ljudi kako da se ne pitamo, jesmol rekli da je bih drzava ravnopravnih naroda, ako je hrvata manje jel to znaci da su nacionalna manjina il ravnopravni narod, nijd hdz isto sto i hrvatski narod
smit i zapad zato su i reagovali jer su nasi strucnjaci zaista brat bratu otvoreno prijetili dekonstituisanjem hrvata i tako narusavajuci osnovni princip dejtonske ali i zavnobihske bih.
to sto su hrvati se homogenizirali oko hdz jeste zaista i do nasih pogresnih strateskih politika, prije izbora zeljka komsica bilo je pluralizma, nekog kod hrvata, znamo da je alijansa jos i uspjela praviti vlast sa lijabovicam, ragužem il s kim vec, bilo je i matematike i da nije bilo komsica vjerovatno bi s vremenom kod njih pluralizam, mozda bio i jaci i hdz slabiji, no sta je tu je.
smitova odluka nije aprthejd ja mislim i nije korak unazad ka evropskim vrijesnostima, prije ce biti da je korak unazad bilo ono insistiranje da se hrvati dekonstituisu. Iako ovo sto kazem na prvu zvuci nelogicno, po samoj prirodi konstitutivnost i gradjanska drzava ne idu zajedno i logicno je zapitati se kako ce se cuvanjem konstituticnosti jednog naroda ici, prema normalnoj gradjanskoj drzavi? E pa mislim da ipak hoce jer ovdje su ipak u pitanju tri a ne dva naroda i ako jedan narod drugom svojom brojnoscu uzima konstitutivnost na jednom dijelu zemlje, a treci narod svojom brojnoscu oduzima konstituvnost od druga dva naroda na drugom dijelu zemlje, onda to nije pravi put ka gradjanskoj normalnoj drzavi.
ovo zaista jeste nasa situacija i iako s ovim oduzimanjima konstitutivnost po nekoj logici manje konstituvnosti znaci vise gradjanske drzave, ipak je ovo potpuno pogresam smijer koji vodi u probleme.
ovo podsjeca na ratni period i 93. godinu, i onda amerikanci, sad preko smita izgleda da rjesavaju problem po slicnom principu, prvo izmiruju bosnjake i hrvate, hrvate razdvajaju od srba, a time indirektno i od rusa i guraju ih u savez s bosnjacima, pa onda, kasnije ide pritisak na srbe
mi s hrvatima zaista moramo biti oprezni jer nas historija i belaj tako uče i nije im vjerovati uopste, i da ih nismo posli dekonstituisati pitanje je bi li se isto ponasali, a, mozda jos i gore, no ipak ne trebamo im, davati ocigledne neke povode se da se homogeniziraju dodatno zbog nase politike i da se priblizavaju srbima
mislim da je pravo pitanje sta bi bilo kad bi bilo da komsic u predsjednistvo nikad nije izabran i da smo imali u ovom proteklom vremenu pismeniju, posteniju i sposobniju vlast koja bi ocigledno odudarala od hdz ovih politicara i njihovih lopovluka, da smo imali ocitiji razvoj dijela zemlje gdje hdz nema uticaja, mislite da hrvati normalni ne bi to vidjeli i da ne bi poceli prozivati hdz zbog kriminala i nerada kad bi vidjeli kako ovamo bosnjaci napreduju, a ne prijete hrvatima nicim