Čitalac wrote: ↑18/11/2022 10:06
Wolfgang Schäuble, veteran koji je u politici od 1972. godine, kaže da u karijeri ne pamti veću političku i svaku drugu krizu. Ističe da se i u doba Kubanske krize moglo računati na određenu racionalnost aktera. Sa Putinom je, međutim, drugačije. Na pitanje da li je ljut na sebe zbog ranijeg odnosa Berlina prema ruskom lideru, odgovara – „Naravno”.
„Kancelar Olaf Scholz rekao je to u svom stilu komunikacije: Putin ne smije pobijediti. Nije rekao: Putin mora izgubiti. Budući da ne znamo što će se dogoditi ako Putin izgubi, teško je to predvidjeti...Ono što me malo umiruje: Amerikanci su dobro reagirali, signalizirali su Rusima: Vaša vojska je toliko jadna da je možemo uništiti konvencionalnim oružjem u roku od nekoliko dana. Zato dobro razmislite što radite. Je li to upalilo? Očigledno postoji i zajedničko razumijevanje s Kinom o ovom pitanju. Sve što šteti SAD-u je u interesu Kine. Ali ni Peking ne želi nekontroliranu nuklearnu eskalaciju. Dakle, svijet nije bez nade...
Kad sam bio ministar unutarnjih poslova, razgovarao sam s ruskim kolegom o tome kako se možemo zajedno boriti protiv islamističkog terora. Mogao sam vidjeti što Rusija radi u Čečeniji. Ili poslušajte tadašnjeg poljskog predsjednika Lecha Kaczynskog. Nakon ruskog napada na Gruziju, u govoru je upozorio: Prvo dolazi Gruzija, zatim Ukrajina, zatim Moldavija, zatim baltičke zemlje i onda Poljska. Bio je u pravu...Nismo to htjeli vidjeti. To važi za sve nas...
Nije samo Merkel htjela jeftini plin iz Rusije. Gospodarstvo, građani, svi su to rado prihvatili! Uvijek sam mislio da su Sjeverni tok 1 i 2 pogrešni. Rekao sam to kao član federalne vlade, iako to nije naišlo na oduševljenje. Ali velika većina nije mogla zamisliti prije veljače 2022. da će Putin doista napasti Ukrajinu. Moglo se znati. Putin je javno rekao da je raspad Sovjetskog Saveza najveća katastrofa i da je želi preokrenuti..."
https://www.handelsblatt.com/politik/de ... 14044.html
Za moje shvatanje Putin je mnogo predvidljiviji od Sholz-a. Putin je klasicni macho man koji se konstantno tako ponasa. Kad je jaci to pokazuje, kad skonta da nije jaci prihvati to muski i povuce se. Vidi se da trazi svoje mjesto pod suncem. Navalio na Kijev, mislio da je jaci, popusio, povukao se i idemo dalje. Onda ga stukli himarsima, prihvatio to i povukao skladista na 70 km od fronta, roknuli mu krimski most, pizdio malo al povukao vojsku iz Hersona. Medjutim, kad mu se ukazala prilika da uzme Krim, uzeo ga, da uzme Sjeverodonjeck i Lugansk oblast, uzeo ih. Vrlo prosta jednacina. Sta mogu uzmem, sta ne mogu podvucem rep i prihvatim kako jeste. Ja ne mislim da ce on koristiti atomsko oruzje sve i da mu ukrajinci uzmu Krim. Naravno, pod uslovom da je u pitanju iskljucivo ukrajinska vojska. Ako se ko drugi umjesa onda se moze osjetiti ugrozenim i tad ce se vagati situacija ponovo.
S druge strane, Scholzu se nikako ne moze vjerovati. Prodace te za dva litra prirodnog gasa. Lik koji nema nikakvog moralnog komasa i koji se jedino vodi materijalnim interesom. Kad je jaci muze te, kad skonta da nije jaci prilagodi se tako sto okrene supak prema onome ko je jaci. I tu je razlika Putina i Scholza. Putin nikada nece okrenuti supak. On ce prihvatiti samar ali ce te zato osamariti kad mu se pruzi prilika. Scolz ce okrenuti supak da ga ne samaras i musti te kada mu se ukaze prilika.
Za moje shvatanje, Putin je mnogo predvidljiviji. Ako ukrajinska vojska bude oslobodila svoju teritoriju, on ce to prihvatiti, a ako ne budu mogli da je oslobode on ce jednostavno uzeti to sto je zauzeo. Klasicni nasilnik. Kao djeca u skoli. Uzece ti sendvic i pojesti ga, ako moze. Ako ne moze, hodace gladan ili ce uzeti od onoga od koga moze.