KJKP TOPLANE Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
vjeshalica

#1751 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by vjeshalica »

Pa ovdje se odavno prica o losoj energetskoj politici koju Toplane prave na stetu gradjana. Bilo kakav oblik ustede je neprihvatljiv, pogotovo kad je u pitanju korisnik koji hoce da ustedi.
Cijena gasa skoro pada u neki deseti plan price ako se ravnamo po njihovog 30togodisnjoj idiotskoj politici rasipanja energenta itd. Kome je u interesu to osim preprodavacima i njima. 8-)
drug_profi

#1752 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by drug_profi »

vjeshalica wrote: 14/11/2022 20:41 Pa ovdje se odavno prica o losoj energetskoj politici koju Toplane prave na stetu gradjana. Bilo kakav oblik ustede je neprihvatljiv, pogotovo kad je u pitanju korisnik koji hoce da ustedi.
Cijena gasa skoro pada u neki deseti plan price ako se ravnamo po njihovog 30togodisnjoj idiotskoj politici rasipanja energenta itd. Kome je u interesu to osim preprodavacima i njima. 8-)
Po meni bi toplane prvo morale na svaki haustor staviti kalorimetar.
Drugo smanjiti bar jedan stepen temperaturu u stanovima.
Pa ako je mjesec bio topao, neka se i na racunu vidi.
Neka postoji pausal, ali jasno izrazen za koliku kolicinu gasa i toplotne energije je ta cijena. Pa ako se u maju ispostavi da je potroseno manje, pisi svima preplatu, ili ako je trebalo vise, pisi svima korekciju racuna.

Ovako svi placamo isto, bilo toplo jal hladno. Bila sezona 6 ili 7 mjeseci.
Ja stanujem kraj kotlovnice i bos hodam (jer ne smijem ruzno pogledati ventile inace cu zvati intervenciju radi curenja), a onaj na drugom kraju naselja u priglavkama mora da hoda. A isto placamo.
Previse je sve pausalno. Ne stimulise se nikakakva stednja.
Haris.ba

#1753 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by Haris.ba »

drug_profi wrote: 14/11/2022 21:21
vjeshalica wrote: 14/11/2022 20:41 Pa ovdje se odavno prica o losoj energetskoj politici koju Toplane prave na stetu gradjana. Bilo kakav oblik ustede je neprihvatljiv, pogotovo kad je u pitanju korisnik koji hoce da ustedi.
Neka postoji pausal, ali jasno izrazen za koliku kolicinu gasa i toplotne energije je ta cijena. Pa ako se u maju ispostavi da je potroseno manje, pisi svima preplatu, ili ako je trebalo vise, pisi svima korekciju racuna.

Ja stanujem kraj kotlovnice i bos hodam (jer ne smijem ruzno pogledati ventile inace cu zvati intervenciju radi curenja), a onaj na drugom kraju naselja u priglavkama mora da hoda. A isto placamo.
Kako ce se stimulisati stednja kada je bila rasprava o individualnim mjeracima, i kaze se nece se meni po stanu ista razvaljivat?

Nego, bila je obaveza Toplana podavno pred svaki ulaz odraditi kolektivni mjerac (ko za vodu). Ne znam jesu li to uradili.
Ako jesu, sutra se moze uvesti naplata po potrosnji (po zgradi).
vjeshalica

#1754 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by vjeshalica »

O tome i govorimo cijelo vrijeme. Obracunska politika je nerealna a i utrosak gasa. Jedino to odgovara toplanama i distributerima goriva.
Haris.ba

#1755 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by Haris.ba »

vjeshalica wrote: 14/11/2022 21:35 O tome i govorimo cijelo vrijeme. Obracunska politika je nerealna a i utrosak gasa. Jedino to odgovara toplanama i distributerima goriva.
Ima i dosta gradjana kojima odgovara.
vjeshalica

#1756 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by vjeshalica »

Haris.ba wrote: 14/11/2022 21:55
vjeshalica wrote: 14/11/2022 21:35 O tome i govorimo cijelo vrijeme. Obracunska politika je nerealna a i utrosak gasa. Jedino to odgovara toplanama i distributerima goriva.
Odgovara im pausal, jer je obracun sa kalorimetrom isti za manje grijanja, odnosno vise za manje. Sto je diskutabilno.
drug_profi

#1757 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by drug_profi »

Haris.ba wrote: 14/11/2022 21:29

Kako ce se stimulisati stednja kada je bila rasprava o individualnim mjeracima, i kaze se nece se meni po stanu ista razvaljivat?

Nego, bila je obaveza Toplana podavno pred svaki ulaz odraditi kolektivni mjerac (ko za vodu). Ne znam jesu li to uradili.
Kalorimetar po haustoru bi bio napredak.
Prvi korak.
A ako toplane kao i vodovod hoce da kupci svakih 5-7 godina kupuju nove mjerace za po 400-500 maraka po komadu, malo su se zajebali.
Nek uvedu odrzavanje brojila 4-5 maraka, kao i elektropirvrede i sarajevogas, i nek onda iz toga prave fond za ugradnju individualnih mjeraca. Kad ih skinu za 5-7 godina na servis i bazdarenje, nece ih baciti, vec ce ih nakon reparacija i umjeravanja opet monitrati.
VladaFBiH

#1758 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by VladaFBiH »

- stavljanje na haustor bi bilo ravno katastrofi jer bi plaćalo nečije loše prozore, otvoren prozor na "kant" i sl. gluposti + išle bi tužbe i to osnovane jer ne mjeri tvoju potrošnju već haustora a nije ti omogućio da se "odvojiš" uz neki razuman trošak.
- sve ventile možeš uredno zamijenti van grijne sezone tako da...
VladaFBiH

#1759 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by VladaFBiH »

nije samo stan u pitanju već bi morali napraviti nove instalacije u haustoru što pravi barem tri problema:
1. Iste nisu predviđene u haustorima što bi stvorilo haos pogotovo u haustorima gdje se jedva okreneš i sad zamisli da još dodaš kutije sa intalacijama od toplana pa cijevi koje idu do svakog stana
2. Šta sa starim instalacijama npr. ako ih ukloniš ostaju rupe između stanova :D pa ćeš moći komšinicu ispod da "viriš" :D - dodatni trošak sanacije
3. Pravljenje novih istalacija košta i to baš košta
VladaFBiH

#1760 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by VladaFBiH »

Haris.ba wrote: 14/11/2022 21:55
usudio bih se reči - svima čije su zgrade izgrađene prije 1980.godine
Haris.ba

#1761 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by Haris.ba »

VladaFBiH wrote: 15/11/2022 08:57

nije samo stan u pitanju već bi morali napraviti nove instalacije u haustoru što pravi barem tri problema:
1. Iste nisu predviđene u haustorima što bi stvorilo haos pogotovo u haustorima gdje se jedva okreneš i sad zamisli da još dodaš kutije sa intalacijama od toplana pa cijevi koje idu do svakog stana
2. Šta sa starim instalacijama npr. ako ih ukloniš ostaju rupe između stanova :D pa ćeš moći komšinicu ispod da "viriš" :D - dodatni trošak sanacije
1. Prosao sam uvodjenje instalacija Sarajevogasa u staru zgradu. I nikakav problem to nije.

2. Zamisli radikalne ideje. Cementiras rupu.

3. U staroj zgradi Sarajevogas je nedavno zamjenio kompletnu instalaciju do seta. Sarajevogas moze, ali Toplane eto ne mogu.
VladaFBiH

#1762 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by VladaFBiH »

Haris.ba wrote: 15/11/2022 09:18
VladaFBiH wrote: 15/11/2022 08:57
1. Prosao sam uvodjenje instalacija Sarajevogasa u staru zgradu. I nikakav problem to nije.

2. Zamisli radikalne ideje. Cementiras rupu.

3. U staroj zgradi Sarajevogas je nedavno zamjenio kompletnu instalaciju do seta. Sarajevogas moze, ali Toplane eto ne mogu.
Poređenje cijevi za plin i nekoliko puta širih izoliranih cijevi za grijanje?!? stvarno? ili bi samo onako provukao cijevi kao do radijatora uz ogromne gubitke koje niko ne bi plaćao?

zamisli parket sa zacementiranom rupom i tako u svakoj sobi po barem 2x... ili misliš da se uradi samo zakrpa koja neće ni na šta ličiti?
Haris.ba

#1763 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by Haris.ba »

VladaFBiH wrote: 15/11/2022 09:41 Poređenje cijevi za plin i nekoliko puta širih izoliranih cijevi za grijanje?!? stvarno? ili bi samo onako provukao cijevi kao do radijatora uz ogromne gubitke koje niko ne bi plaćao?

zamisli parket sa zacementiranom rupom i tako u svakoj sobi po barem 2x... ili misliš da se uradi samo zakrpa koja neće ni na šta ličiti?
Kakvi gubici? Cijev provlacis u stubistu uz zid i cijevi horizontalno ulaze u stanove sa glavne cijevi. Ta cijev horizontalno grije stan svakako. Nema tu nikakvih gubitaka.

Ploca se cementira, ne cementira se parket. Rupa u parketu se popuni parketom.

Kada se ne zeli nesta uraditi, sve je problem. Nemam ja iluzija da ce se desiti neki napredak. Vec, samo ta prica da ne moze nije tacna.
VladaFBiH

#1764 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by VladaFBiH »

Haris.ba wrote: 15/11/2022 09:52
VladaFBiH wrote: 15/11/2022 09:41 Poređenje cijevi za plin i nekoliko puta širih izoliranih cijevi za grijanje?!? stvarno? ili bi samo onako provukao cijevi kao do radijatora uz ogromne gubitke koje niko ne bi plaćao?

Kakvi gubici? Cijev provlacis u stubistu uz zid i cijevi horizontalno ulaze u stanove sa glavne cijevi. Ta cijev horizontalno grije stan svakako. Nema tu nikakvih gubitaka.

Ploca se cementira, ne cementira se parket. Rupa u parketu se popuni parketom.

Kada se ne zeli nesta uraditi, sve je problem. Nemam ja iluzija da ce se desiti neki napredak. Vec, samo ta prica da ne moze nije tacna.
kako nema gubitaka ako vodiš neizolovane cijevi od grijanja (ako se uradi u svim haustorima tako skontaj koliko je to neizolovanih kilometara cijevi u cijelom gradu i koliko "have" griješ koju niko ne plaća + moraš dovući grijanje do svakog stana što je opet nekoliko vertikala)? ko u tom slučaju plaća grijanje haustora na ovaj način? ko snosi sve ove troškove izrade?

Da li se treba uraditi - treba ali na način da nas dođe skuplja pita nego tepsija. I kad bi zanemarili sve ove "probleme" najveća prepreka ovome je cijena koštanja koju neko mora platiti.

I da stanovao sam u zgradi gdje je centralno bilo riješeno na ovaj način gdje su išle cijevi kroz haustor i svaki stan je imao svjoju "vertikalu" odnosno dijelili su je susjedni i nije baš samo da pružiš cijevi jer zahtijeva prilagođavanje svakog stana pojedinačno kao i pružanje kompletne nove instalacije u stanu.
Haris.ba

#1765 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by Haris.ba »

VladaFBiH wrote: 15/11/2022 10:09 kako nema gubitaka ako vodiš neizolovane cijevi od grijanja (ako se uradi u svim haustorima tako skontaj koliko je to neizolovanih kilometara cijevi u cijelom gradu i koliko "have" griješ koju niko ne plaća + moraš dovući grijanje do svakog stana što je opet nekoliko vertikala)? ko u tom slučaju plaća grijanje haustora na ovaj način? ko snosi sve ove troškove izrade?
Vertikalne cijevi ne moraju biti bez izolacije.
VladaFBiH wrote: 15/11/2022 10:09 I da stanovao sam u zgradi gdje je centralno bilo riješeno na ovaj način gdje su išle cijevi kroz haustor i svaki stan je imao svjoju "vertikalu" odnosno dijelili su je susjedni i nije baš samo da pružiš cijevi jer zahtijeva prilagođavanje svakog stana pojedinačno kao i pružanje kompletne nove instalacije u stanu
I postavlja li tu ko pitanje ko ce placati zagrijavanje stubista?

Mijenjaju li se prozori na stanovima, ulazna vrata, plocice....

Pa ne mozemo ostati na onome sto je bilo prije 50 godina. Valjda neki napredak treba?
drug_profi

#1766 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by drug_profi »

VladaFBiH wrote: 15/11/2022 08:53
Ma mijenjao vec dva puta u zadnjih 10 tak godina. Govna obicna stave koja pocnu kapat i jebat parket a da ti i ne vidis dok ne ode sve u helac.
Sad ih vise ne diram. Lakse mi je otvoriti prozor.
vjeshalica

#1767 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by vjeshalica »

Haris.ba wrote: 15/11/2022 10:15
VladaFBiH wrote: 15/11/2022 10:09 kako nema gubitaka ako vodiš neizolovane cijevi od grijanja (ako se uradi u svim haustorima tako skontaj koliko je to neizolovanih kilometara cijevi u cijelom gradu i koliko "have" griješ koju niko ne plaća + moraš dovući grijanje do svakog stana što je opet nekoliko vertikala)? ko u tom slučaju plaća grijanje haustora na ovaj način? ko snosi sve ove troškove izrade?
VladaFBiH wrote: 15/11/2022 10:09 I da stanovao sam u zgradi gdje je centralno bilo riješeno na ovaj način gdje su išle cijevi kroz haustor i svaki stan je imao svjoju "vertikalu" odnosno dijelili su je susjedni i nije baš samo da pružiš cijevi jer zahtijeva prilagođavanje svakog stana pojedinačno kao i pružanje kompletne nove instalacije u stanu

Pa ne mozemo ostati na onome sto je bilo prije 50 godina. Valjda neki napredak treba?
Nema u stubistima grijnih tijela a tu su gubici, kod nas npr na Dobrinji je solidno toplo u hausoru nije vjrtrometina ne znam ko binuopce isao na to da grijr jebeno stubiste
Haris.ba

#1768 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by Haris.ba »

drug_profi wrote: 15/11/2022 10:27
VladaFBiH wrote: 15/11/2022 08:53
Ma mijenjao vec dva puta u zadnjih 10 tak godina. Govna obicna stave koja pocnu kapat i jebat parket a da ti i ne vidis dok ne ode sve u helac.
Ja sam u svojoj reziji postavio ventile, i nakon njih regulatore.

Posto i van grijne sezone ima vode u sistemu, nije to laganini odvrni, zavrni za zamjeniti.

Nesta ovako.

Image
Hakiz

#1769 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by Hakiz »

Haris.ba wrote: 15/11/2022 10:39
drug_profi wrote: 15/11/2022 10:27

Ja sam u svojoj reziji postavio ventile, i nakon njih regulatore.

Posto i van grijne sezone ima vode u sistemu, nije to laganini odvrni, zavrni za zamjeniti.

Nesta ovako.

Image
Pa, odeš, kupiš sebi Kovina ventile i daš majstoru da njih montira. Ne daš njemu da donese ventil koji on hoće.

Kovina ventili jesu skupi, dat ćeš 25-30 KM za ventil umjesto da ti majstor donese kineski ili turski koji košta 10-15 KM, ali su možda i najbolji koji se kod nas mogu nabaviti.
VladaFBiH

#1770 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by VladaFBiH »

Haris.ba wrote: 15/11/2022 10:15

apsolutno, ali mi se čini da je pravljenje novih instalacija najteža i najskuplja opcija koja postoji... najlakše bi bilo ovo započeti u noboderima gdje je puno stanova

ne znam da li postoji neka opcija gdje bi se mjerila potrošnja na samom radijatoru jer bi i to bilo jedno od rješenja (samo ne kao u Zg jer se pokazalo kao katastrofa). Ovo je s druge strane problematično zbog manipulacija koje bi bilo teško riješiti.
Hakiz

#1771 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by Hakiz »

VladaFBiH wrote: 15/11/2022 10:49 ne znam da li postoji neka opcija gdje bi se mjerila potrošnja na samom radijatoru jer bi i to bilo jedno od rješenja...
Tu imaš drugi problem. Recimo, na Alipašinom Polju, osoba je dala veliki novac za novu stolariju, ulazna vrata itd, radijatori griju, vreli su, a u stanu opet hladno. Zbog toga što su je zgrada loše napravljena. Trebalo bi utopliti zgradu, raditi izolaciju na fasadi, ali za to stanari nemaju novca. Imaš 6 ulaza sa po 12 spratova i 4 stana na svakom spratu. Ako pola, ili trećina ne može platiti rad na fasadi, neće se ni raditi. Ne možeš uradili samo jedan ulaz, pogotovo samo jedan stan.

I onda ti stave klaorimetar na sam radijator, platiš puno grijanje, a hladno ti. A nije tvoja krivica što ti je stan hladan, ti bi platio utopljavanje, ali ne zavisi od tebe.

Ima puno problema sa grijanjem, nije samo pitanje hoće li neko ili neće sebi finansirati. Neke stvari ne mogu uraditi ni oni koji mogu i žele platiti da se poravi stanje, ne zavisi samo od njih.
Haris.ba

#1772 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by Haris.ba »

VladaFBiH wrote: 15/11/2022 10:49
apsolutno, ali mi se čini da je pravljenje novih instalacija najteža i najskuplja opcija koja postoji... najlakše bi bilo ovo započeti u noboderima gdje je puno stanova
Pa krenuti. Mozda raditi rejone po kotlovnicama, mozda samo nebodere. Imaju koji to znaju na terenu sta je bolje.

Fazon je sto se nista ne radi, kik d kan.
Hakiz wrote: 15/11/2022 11:00 Tu imaš drugi problem. Recimo, na Alipašinom Polju, osoba je dala veliki novac za novu stolariju, ulazna vrata itd, radijatori griju, vreli su, a u stanu opet hladno. Zbog toga što su je zgrada loše napravljena.
I sta sad? Nista raditi na drugim zgradama jer je neka zgrada lose napravljena?
Ateista

#1773 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by Ateista »

Hakiz wrote: 15/11/2022 11:00
VladaFBiH wrote: 15/11/2022 10:49 ne znam da li postoji neka opcija gdje bi se mjerila potrošnja na samom radijatoru jer bi i to bilo jedno od rješenja...
Tu imaš drugi problem. Recimo, na Alipašinom Polju, osoba je dala veliki novac za novu stolariju, ulazna vrata itd, radijatori griju, vreli su, a u stanu opet hladno. Zbog toga što su je zgrada loše napravljena. Trebalo bi utopliti zgradu, raditi izolaciju na fasadi, ali za to stanari nemaju novca. Imaš 6 ulaza sa po 12 spratova i 4 stana na svakom spratu. Ako pola, ili trećina ne može platiti rad na fasadi, neće se ni raditi. Ne možeš uradili samo jedan ulaz, pogotovo samo jedan stan.

I onda ti stave klaorimetar na sam radijator, platiš puno grijanje, a hladno ti. A nije tvoja krivica što ti je stan hladan, ti bi platio utopljavanje, ali ne zavisi od tebe.

Ima puno problema sa grijanjem, nije samo pitanje hoće li neko ili neće sebi finansirati. Neke stvari ne mogu uraditi ni oni koji mogu i žele platiti da se poravi stanje, ne zavisi samo od njih.
Po meni je jos veci problem sto i kad imas solidnu izolaciju, znaci trenutno ti je bas vruce u stanu, kada bi se uveli kalorimetri i kad bi ti bila u prosjeku manja tempetatura, opet postoji mogucnost da ti budu veci racuni, sto znaci da sistem mjerenja ne valja ako sa manje energije platis vise.
Realno bi bilo da maksimalnosto mozes platiti je isto kso i pausal kad je uvijek ukljuceno grijanje, osim ako uvedu i grijanje nocu.
Haris.ba

#1774 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by Haris.ba »

Ateista wrote: 15/11/2022 14:09 Po meni je jos veci problem sto i kad imas solidnu izolaciju, znaci trenutno ti je bas vruce u stanu, kada bi se uveli kalorimetri i kad bi ti bila u prosjeku manja tempetatura, opet postoji mogucnost da ti budu veci racuni, sto znaci da sistem mjerenja ne valja ako sa manje energije platis vise.
Realno bi bilo da maksimalnosto mozes platiti je isto kso i pausal kad je uvijek ukljuceno grijanje, osim ako uvedu i grijanje nocu.
Znaci, da u biti Toplane na najbolji nacin trenutno griju stanove. Najjeftinije za gradjane, fakticki niko ne zavrce radijatore, otvaraju se prozori.
Ateista

#1775 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by Ateista »

Haris.ba wrote: 15/11/2022 20:09
Ateista wrote: 15/11/2022 14:09 Po meni je jos veci problem sto i kad imas solidnu izolaciju, znaci trenutno ti je bas vruce u stanu, kada bi se uveli kalorimetri i kad bi ti bila u prosjeku manja tempetatura, opet postoji mogucnost da ti budu veci racuni, sto znaci da sistem mjerenja ne valja ako sa manje energije platis vise.
Znaci, da u biti Toplane na najbolji nacin trenutno griju stanove. Najjeftinije za gradjane, fakticki niko ne zavrce radijatore, otvaraju se prozori.
U principu dobro griju, ali to nije nsjbolja opcija za nas ner nam ne oreskupo, placamo za rasipanje toplote umjesto da se optimizuje i bude neka normalna temperatura i manji racuni, ili jos bolje da budu mjeraci pa da svako sebi odredi koliko ce pottositi, ali sa realnom cijenom.
Post Reply