KJKP TOPLANE Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
neki

#1726 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by neki »

plin se subvencionira (i treba da se dubvencionira) zato što je ekološki čisto gorivo... struja (kod nas), drva, ćumur itd, nisu..
Dakle što jeftiniji plin manje će ljudi prelaziti na alternativna goriva koja više zagađuju
vjeshalica

#1727 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by vjeshalica »

neki wrote: 14/11/2022 14:45 plin se subvencionira (i treba da se dubvencionira) zato što je ekološki čisto gorivo... struja (kod nas), drva, ćumur itd, nisu..
Dakle što jeftiniji plin manje će ljudi prelaziti na alternativna goriva koja više zagađuju
Ne objasnjavaj bezveze kad likovi hoce da to pretvore u jalovu raspravu o politici.
drug_profi

#1728 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by drug_profi »

A ne, necemo tako.
Vi bi da se vas komfor subvencionira.
Zasto niste predlozili da cijena ostane stara, ali da se skrate termini grijanja ili snizi temperatura?
Kao sto rade svi oni koji sami nabavljaju ogrijev.
Kurko. Daj da se bahatimo na tudji racun.
Ateista

#1729 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by Ateista »

Realno, subvencije na plin treba uvesti, ali i kotlovnice toplana trebaju malo smanjiti grijanje, svakako se pretjeruje i razbacuje energija.
neki

#1730 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by neki »

drug_profi wrote: 14/11/2022 14:59 A ne, necemo tako.
Zasto niste predlozili da cijena ostane stara, ali da se skrate termini grijanja ili snizi temperatura?
Naravno..grijanje na plin treba da bude jeftinije jego grijanje na drva, ćumur i ostalo smeće..
Bolje danas subvencionirati ekološki čisto gorivo nego za par godina 5x više ulagati u liječenje resporatornih bolesnika
Last edited by neki on 14/11/2022 15:10, edited 1 time in total.
Trappist

#1731 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by Trappist »

drug_profi wrote: 14/11/2022 14:59 A ne, necemo tako.
Za sam da se snizi temperatura. Termini grijanja se vala vise ne mogu skratiti nikako, jedino da griju samo par sati dnevno :lol:
drug_profi

#1732 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by drug_profi »

Bravo. Tu smo dosli do poente.
Ekolosko grijanje je i ono na LPG, pa i ono na loz ulje, na pelet takodjer. Struju.
Kad sve to bude imalo istu cijenu po kW energije onda ce biti fer.
Ali bojim se da bi tek onda mi sa centralnim trazili da nam smanje temperature.
neki

#1733 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by neki »

drug_profi wrote: 14/11/2022 15:14 Bravo. Tu smo dosli do poente.
Ekolosko grijanje je i ono na LPG, pa i ono na loz ulje, na pelet takodjer. Struju.
Koliko ložišta na LPG ima u kantonu? mislim da se na prste jedne ruke mogu nabrojati..
Lož ulje nije ekološki čisto
Struja, kod nas, takođe nije, jer 70% dolazi iz TE na ćumur.
Nisam protiv da se temp centralnog grijanja spuste, ali sve koji se direktno ili indirektno griju na plin treba subvencionirati
Jel treba možda subvencionirati drva pa da debili pred haustorima počnu cijepat i slagat drva
drug_profi

#1734 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by drug_profi »

Kotlovnice na loz ulje imaju svoje standarde. Kotlovnice na pelet takodjer. LPG rezervoari se dobijali na koristenje uz potpis ugovora i to bum bio prije godinu-dvije kad je to bio jeftiniji energent. I sigurniji od zemnog plina.
Prestanite traziti da neko drugi placa vase racune.
Ovo za struju necu ni komentarisati.
elk

#1735 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by elk »

Nama u srijedu dolazi majstor, onda plin do proljeca zdravo... od prekosutra cumur, imai nesto i drva i sta god da gori bacam u kotao. Plin je bez dileme gospodska, prakticna i vrlo cista varijanta (ko lozi zna o cemu pricam), ali nema druge :( . Ne zivim na brdu. Zgrade oko mene. Kuca sa svim dozvolama. Nije cak ni na klizistu.
vjeshalica

#1736 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by vjeshalica »

drug_profi wrote: 14/11/2022 15:24 Kotlovnice na loz ulje imaju svoje standarde. Kotlovnice na pelet takodjer. LPG rezervoari se dobijali na koristenje uz potpis ugovora i to bum bio prije godinu-dvije kad je to bio jeftiniji energent. I sigurniji od zemnog plina.
Prestanite traziti da neko drugi placa vase racune.
Ovo za struju necu ni komentarisati.
Ko se to grije na LPG? :lol:
Nije poenta u placanju vec u necemu drugom. Ekonomska kretanja su problem. Problem je inflacija i ogroman budzet a povrata iz budzeta da se olaksaju inflacijski problemi nema.
drug_profi

#1737 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by drug_profi »

Sad sumnjam da se grije iko, ali kad bi dobili subvencije grijali bi se zasto ne.
Ako vsm je covjek rekao da para nema, onda ih nema.
Jer do sad je za svaki prijelog i zahtjev odgovor bio pozitivan. Prve zime su sami uveli subvencije bez zahtjeva.
vjeshalica

#1738 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by vjeshalica »

drug_profi wrote: 14/11/2022 15:14 Bravo. Tu smo dosli do poente.
Gdje ce imati istu cijenu energenti koji se iz razlicitih sirovina i postupaka tehnoloskih dobijaju? :lol:
vjeshalica

#1739 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by vjeshalica »

drug_profi wrote: 14/11/2022 15:45 Sad sumnjam da se grije iko, ali kad bi dobili subvencije grijali bi se zasto ne.
Ako vsm je covjek rekao da para nema, onda ih nema.
Jer do sad je za svaki prijelog i zahtjev odgovor bio pozitivan. Prve zime su sami uveli subvencije bez zahtjeva.
Ima para pogotovo ako se uzme u obzir na inflacijski budzet
drug_profi

#1740 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by drug_profi »

Pa dobro ako ima para smo pokazite gdje su te pare.
Ja ne znam sto uopste trosim vrijeme na ljude koji i da im neko drugi placa njihov komfor.
Moze ba i bez centralnog grijanja.
Malo grijalica, malo dzemper i papuce, malo dekica i prođe zacas zima.
A trosak minimalan.

I pri tom i ja placam centralno, i svjestan sam komfora kojeg mi daje jer sam kao dijete zivio u kuci na Bjelavama gdje je moj posao bio da cistim pec.
I nikad se nisam ugrijao kako treba.
I sad placam 90 maraka mjesecno cijelu godinu. I zivim u malom stanu.
Neko bi veliki stan, da je toplo da s emoze u gacama, i da ti jos drzava plati 20-30% racuna.

Ekstra!
vjeshalica

#1741 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by vjeshalica »

drug_profi wrote: 14/11/2022 16:11 Pa dobro ako ima para smo pokazite gdje su te pare.
Ja ne znam sto uopste trosim vrijeme na ljude koji i da im neko drugi placa njihov komfor.
A trosak minimalan.

I pri tom i ja placam centralno, i svjestan sam komfora kojeg mi daje jer sam kao dijete zivio u kuci na Bjelavama gdje je moj posao bio da cistim pec.
Neko bi veliki stan, da je toplo da s emoze u gacama, i da ti jos drzava plati 20-30% racuna.

Ekstra!
U jednom momentu kazes moze i bez centralnog i komfora, u drugom momentu pricas o grijalicama. Ti ako smatras da trebas placati pljacku,bujrum,pitaj da ti posalju uduplo vece racune nek bude "od tebe". Za stan od 54 m2 racun je cca 170KM. Prema tome dobro se presaberi sta pricas. Ako je to veliki stan, onda to u cemu ti zivis je šifonjer.drzava i treba da vrati novac koji svakodnevno krade, a grijanje za KS je minorno izdvajanje u kakve se budzetske kurvadanluke i pedericare skikutave sto puše mikrofon, trosi.
teskeredzic_22
Grijem se na: Toplane
Vozim: Peugeot

#1742 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by teskeredzic_22 »

drug_profi wrote: 14/11/2022 16:11 Pa dobro ako ima para smo pokazite gdje su te pare.
A trosak minimalan.

Ekstra!
Ti si potpuno u pravu.

Ali ipak imamo dvije kategorije ljudi.
Recimo (vječiti primjer :mrgreen: ) ljudi koji voze jedno ili dva (ili tri) auta u okviru jednog stana ili kuće , bez obzira na vrijednosti tih auta (male ili velike) trebaju platiti grijanje jer je sam trošak registracije , održavanja i goriva tih automobila jasan (ima gradova ili naselja u gradovima gdje je javni prevoz loš , kapitalisti ne praštaju kašnjenja i jasno je da su i ova auta kud i kamo potreba i ne generalizujem stvari) kao i svi ljudi razumnih primanja.

Ima veliki broj ljudi skromnog znanja i obrazovanja koji su stanove dobili od Juge , to su već ljudi pred penzijom ili u penziji i njima je svaka marka velika kao pogača a nemaju ništa osim tih stanova.

Znam da ćeš reći da se stan može prodati da ljudi mogu živjeti drugačije ali jebi ga...siromašni smo uglavnom prijatelju , od rata na ovamo ne proizvodimo ništa , ni proizvode ni pamet ni tehnologiju , zato smo jako siromašni.

Istina je na pola puta , država mora pomoći onima koji nemaju a ne mogu da rade zbog bolesti ili starosti.
Svi ostali neka rade i plaćaju svoje obaveze i kod ovog dijela se u potpunosti slažem s tobom.

Da nisu 90 puta ove godine platili Glovi dostavu , imali bi za grijanje barem jedan mjesec. (drugi primjer , praštajte Gloovci :D )
Last edited by teskeredzic_22 on 14/11/2022 16:39, edited 1 time in total.
vjeshalica

#1743 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by vjeshalica »

Prodaja imovine da bi se imao keš za kriminalce koji bezocno pljackaju,kako mudra :lol: i nadasve fascinantna ideja prosjecnog zitelja zemlje koja ima u srcu Evrope gori status nego neka Đibutija na kraju svijeta.I to ne samo u materijalnom smislu, nego u svakom pocev od intelektualnog,emocionalnog ljudskog itd. Kazu nova vremena modernija. :lol:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1744 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by Truba »

imovinu ne treba prodavat
ali racune treba izmiriti nasljednik
ovaj moj bivsi jaran nije platio 25 godina ništa što se ne može isključiti
to je 20 30 tisuća računa za grijanje upravitelja vodu i lift
frajko nema namjeru ženit se uživa putuje... stan će naslijediti sestrične... nek vala one izmiruju :D pošteno

nije u redu biti rob imovine...imati malu penziju i živjeti u stančugi a djeca se potucaju po podstanarima ili su vani
prodaj kupi manji živi od razlike ko gospodin

centralno je blagoslov... ispod mene niko ne grije iznad niko ne grije sa strana niko ne grije ništa
isto hotel propuh
užas... a da je centralno u zgradi grijalo bi se na maksimum sa svih strana jer bi morali placati pa bi razvili :D
Trappist

#1745 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by Trappist »

A trosak minimalan.

Ekstra!
ma moze se i bez tri obroka dnevno realno, jednom dnevno pojesti malo pastete i bijeli hljeb, dovoljan unos kalorija, ekstra ! Raja se razbacuje sa tri obroka, razbacuje se i da hoce da im je toplo u kuci/stanu, Boze sacuvaj kakvog sve svijeta ima...
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#1746 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by sime_cipol »

Hoce li subvencionirati lozenje guma i obuce :oops:
Ken_M

#1747 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by Ken_M »

sime_cipol wrote: 14/11/2022 17:54 Hoce li subvencionirati lozenje guma i obuce :oops:
U narednom periodu ide kuknjava kako je zrak zagađen i kako su bezobrazni ti što lože ugalj, gume i obuću.
drug_profi

#1748 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by drug_profi »

Trappist wrote: 14/11/2022 17:47
A trosak minimalan.

Ekstra!
ma moze se i bez tri obroka dnevno realno, jednom dnevno pojesti malo pastete i bijeli hljeb, dovoljan unos kalorija, ekstra ! Raja se razbacuje sa tri obroka, razbacuje se i da hoce da im je toplo u kuci/stanu, Boze sacuvaj kakvog sve svijeta ima...
Naravno da se moze. Uzimate zdravo za gotovo energiju kao da s neba pada.
Doduse sva je energija od sunca, na ovaj ili onaj nacin, ali je treba izvuci iz prirode. I to kosta. A neko ima koncesiju, neko ima monopol.
Ne mozete traziti da vam neko placa vas komfor, ne znam sta tu nije jasno? Izabrali ste kapitalizam, sjebali jednu divnu zemlju radi toga i radi visestranacja, pa sad kukate za socijalizmom i ne izlazite na izbore.

O subvencijama ugrozenim kategorijama se slazem. To bi zaista moralo da bude praksa, a ne stihijski.

@vjesalica
Kazem placam cijelu godinu 90 maraka za 49 kvadrata jer je to neki otprilike prosjek cijene 7+5 mjeseci. U maju cu vidjeti sta treba doplatiti ili cu povecati sad na 100. Ali svakako mi je lakse ovako nego sezonski.
vjeshalica

#1749 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by vjeshalica »

drug_profi wrote: 14/11/2022 20:31
Doduse sva je energija od sunca, na ovaj ili onaj nacin, ali je treba izvuci iz prirode. I to kosta. A neko ima koncesiju, neko ima monopol.
Ne mozete traziti da vam neko placa vas komfor, ne znam sta tu nije jasno? Izabrali ste kapitalizam, sjebali jednu divnu zemlju radi toga i radi visestranacja, pa sad kukate za socijalizmom i ne izlazite na izbore.
Toplane svojim poslovanjem uzimaju zdravo za gotovo energent kojeg distribuiraju. Naravno nije im palo napamet da smanje tempeeaturu isporucene vode u sistemu. Da se mozda neko ne bi sjetio da trazi umanjenje racuna.
Druga stvar princip poslovanja i rasturanja energenta kako to Toplane rade je socijalisticki formular. ;)
drug_profi

#1750 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo

Post by drug_profi »

vjeshalica wrote: 14/11/2022 20:35
drug_profi wrote: 14/11/2022 20:31
Toplane svojim poslovanjem uzimaju zdravo za gotovo energent kojeg distribuiraju. Naravno nije im palo napamet da smanje tempeeaturu isporucene vode u sistemu. Da se mozda neko ne bi sjetio da trazi umanjenje racuna.
Druga stvar princip poslovanja i rasturanja energenta kako to Toplane rade je socijalisticki formular. ;)
E ovo se SVE sa tobom slazem 100%.
Ali na toj prici treba insisitrati jer je jedino ona konkretna i zasnovana na cistom racunu.
Post Reply