INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
dječak sa šibicama

#8951 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by dječak sa šibicama »

Manje vise jedemo smece, ko da je ono povrce i voce koje kupimo u marketu, 100% zdravo. Pola toga je tretirano hemikalijama, prskano, gmo i tako dalje. Zemlja na kojoj raste je zatrovana pesticidima, ne treba dalje.

Mesne preradjevine i rostilj su glavni uzrocnici raka debelog crijeva, ali mi to jedemo jer smo poguzije. I cijene ti diktiraju sta ces jesi, volio bi ja jedan dan losos i pire od marokanskog korjenastog povrca, drugi dan dimljenu pastrmku sa skoljkama sa Galapagosa, treci dan kavijar od kaspijske jesetre i gulas od njufaundlenskog muflona, ali nekako uvijek zavrsim na sniclama od madi piletine punjenim hormonima rasta i riza kao prilog.
citroen xm

#8952 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by citroen xm »

_BataZiv_0809 wrote: 13/11/2022 11:22

Nisam fkt... mislim ne jedem pastete, salame, hrenovke pa mi to i nije interesantno. Doduse volim suhovinu :D
:mrgreen:

Ista stvar. I ja suvo meso volim i jedem često. Paštete, nareske i hrenovke baš, baš rijetko.
vjeshalica

#8953 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by vjeshalica »

citroen xm wrote: 13/11/2022 11:22
Black swan wrote: 13/11/2022 11:18 Dajte ba ljudi
Covjek je umirao od istih bolesti kao i danas a tad je sve prirodno i svjeze bilo
Ne kazem da je zdravo to ali nije ni otrovno kao sto se prica
Ima istine i u ovome. Treba samo vidjeti kakva govna sve pojede jedan prosječan amerikanac u toku svog života i opet živi kao i mi, ako ne i duže. A tovi se kolom, brzom hranom sačinjenom od McDonaldsa i piletine napunjene svim i svačim u toku uzgoja.
Pa ako se ameri tove steroidnim mesom i piju govna,ne znaci da im je kvalitet zivota bolji i da im je zdravlje kvalitetno, a znamo kakav je njihov zdravstveni sistem usran. Prema tome ne znaci da ako amer moze da zivi od govana da moramo i mi i da to bude ugledno pravilo opstanka
dječak sa šibicama

#8954 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Niko ne jede pastete i hrenovke, a ne mozes ugrabiti kad je neko snizenje :D

Ja najvise volim pikantnu pastetu, a dobro svjestan da je pikantna zato jer joj zacinima ubiju mirise i okuse pilecih kljunova i nogica.

Sto je najsmjesnije, pastetu mogu i u kuci napraviti, od jetrice mesa i zacina. Ali ko ce poslije prati nutribulet :roll:
SmokingMan

#8955 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by SmokingMan »

Definitnvo se može reći da smo sada u ovome periodu. Zato me i povrat robe ne čudi. Zato se i traži riješenje od bogatih zemalja da se od bankrota spase 53 države. Prva je stradala Šri Lanka....

Image
dječak sa šibicama

#8956 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

vjeshalica wrote: 13/11/2022 11:25

Ima istine i u ovome. Treba samo vidjeti kakva govna sve pojede jedan prosječan amerikanac u toku svog života i opet živi kao i mi, ako ne i duže. A tovi se kolom, brzom hranom sačinjenom od McDonaldsa i piletine napunjene svim i svačim u toku uzgoja.
Pa ako se ameri tove steroidnim mesom i piju govna,ne znaci da im je kvalitet zivota bolji i da im je zdravlje kvalitetno, a znamo kakav je njihov zdravstveni sistem usran. Prema tome ne znaci da ako amer moze da zivi od govana da moramo i mi i da to bude ugledno pravilo opstanka
To o amerikancima su samo predrasude, uostalom neko pusi 80 godina i dozivi stotu, a neko umre od raka pluca u 50oj. Ne postoji pravilo, samo veci rizik.

Amerikanac koji zivi negdje u istocnom texasu, uzgaja krave i ima farmu, pije svoje mlijeko i jede svoje meso, sigurno je zdraviji od Kaishe iz njujorka koja roka mekdonaldse i kokakole, ima guzicu metar u precniku i zasladi sa 12 krofni raznoraznih.

Uvijek se od necega umiralo, ali i statistike govore da sve vise ljudi umire od raka. Ili od srcanih i krvozilnih bolesti, svakoj toj smrti hrana je bitna stavka kao uzrocnik. Danas skoro niko ne umire od starosti, ono da se organizam umori i uvene u dubokoj starosti. Pogledas smrtovnice, 90% umrlih su u dobrim godinama, koliko ih umre od starosti toliko i mladosti umire.
n+1

#8957 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by n+1 »

Pa dobro, to baš i nije tačno, prosječan životni vijek se konstantno produžava, što znači da ljudi umiru sve stariji, a time je povećan i rizik od raznih bolesti. Dio razloga zašto danas imamo više dijagnoza je i u boljoj dijagnostici i pristupu zdravstvenim uslugama.
vjeshalica

#8958 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by vjeshalica »

dječak sa šibicama wrote: 13/11/2022 11:26 Niko ne jede pastete i hrenovke, a ne mozes ugrabiti kad je neko snizenje :D

Ja najvise volim pikantnu pastetu, a dobro svjestan da je pikantna zato jer joj zacinima ubiju mirise i okuse pilecih kljunova i nogica.

Sto je najsmjesnije, pastetu mogu i u kuci napraviti, od jetrice mesa i zacina. Ali ko ce poslije prati nutribulet :roll:
Pravi od ribe hhh
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#8959 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by _BataZiv_0809 »

citroen xm wrote: 13/11/2022 11:24
_BataZiv_0809 wrote: 13/11/2022 11:22

Nisam fkt... mislim ne jedem pastete, salame, hrenovke pa mi to i nije interesantno. Doduse volim suhovinu :D

Ista stvar. I ja suvo meso volim i jedem često. Paštete, nareske i hrenovke baš, baš rijetko.
Tuko sam haše kao student..
Nisam nikad zelio da saznam sta je to :lol: :run:
Mate_Miso_Kovac

#8960 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Mate_Miso_Kovac »

Meni se i okus i miris ribe u svim mogucim varijantama gadi... Ako bih imao opciju da jedem ribetinu i zivim 100 godina ili jedem normalno meso i zivim jos 10, izabrao bih ovo drugo :D :D :D :D
Dosadno mii

#8961 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Dosadno mii »

fortaleza wrote: 13/11/2022 06:53
elcaliente wrote: 13/11/2022 02:43

Treba se paziti tih sranja, samo covjek sebi nazao ucini.
Kod nas ljudi bas jedu te stvari pretjerano a ne bi trebali nikako.
Masu puta sam vidio da ljudi uzimaju paštete, nareske, a samo prođu pored dijela sa ribom i slično. Jednostavno, crveni se cijena, a to je glavni faktor.

Uopće ne razmišljaju kako se pravi i šta se uopće nalazi u tim poluproizvodima.
Neki ljudi vole pastete i salame.
Lakse kupit hljeb i pastetu nego meso isprzit.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#8962 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Truba »

Black swan wrote: 13/11/2022 11:18 Dajte ba ljudi
Covjek je umirao od istih bolesti kao i danas a tad je sve prirodno i svjeze bilo
Ne kazem da je zdravo to ali nije ni otrovno kao sto se prica
otkriven je skelet 3500 godina umro momak od moderne bolesti kojoj ne volim navoditi ime... maligno

takodjer ljudi su prije u prosjeku manje živjeli pa nisu mogle doći do izražaja bolesti ko danas

još se na to doda stvar da je danas dijagnostika bolja od lijeka za te bolesti pa ti fino kažu u dan kada ćeš umrijeti

a prije su ljudi umirali od "misterioznih bolesti"...žuti plavi zeleni...puštali im krv... i tako te barbarske metode

loša nam je hrana ali oko mene sve kornjače od 100 godina

muški su oduvijek umirali mlađi i ranije
citroen xm

#8963 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by citroen xm »

_BataZiv_0809 wrote: 13/11/2022 11:40
Ja sam jeo i kada sam znao šta je. :D Nisam toliko gadljiv. Ako ima neko iz hercegovine, zna šta je podrobac. Meni nije bilo ukusnije hrane, kada odem kod rodbine na selo. I generalno uvijek sam više volio ukus domaće hrane sa naših prostora nego bilo šta kupovno ili iz kuhinja nekih drugih naroda.
oldtajmer

#8964 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by oldtajmer »

:lol:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#8965 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by _BataZiv_0809 »

Mate_Miso_Kovac wrote: 13/11/2022 11:42 Meni se i okus i miris ribe u svim mogucim varijantama gadi... Ako bih imao opciju da jedem ribetinu i zivim 100 godina ili jedem normalno meso i zivim jos 10, izabrao bih ovo drugo :D :D :D :D
E kad to kaze Mate Miso Kovac :D
dječak sa šibicama

#8966 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Nije ni riba zdrava, tuna puna zive a sve morske ribe jedu smece kojim su ljudi napunili oceane :D
teskeredzic_22
Grijem se na: Toplane
Vozim: Peugeot

#8967 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by teskeredzic_22 »

Dosadno mii wrote: 13/11/2022 11:51
fortaleza wrote: 13/11/2022 06:53

Masu puta sam vidio da ljudi uzimaju paštete, nareske, a samo prođu pored dijela sa ribom i slično. Jednostavno, crveni se cijena, a to je glavni faktor.

Uopće ne razmišljaju kako se pravi i šta se uopće nalazi u tim poluproizvodima.
Neki ljudi vole pastete i salame.
Lakse kupit hljeb i pastetu nego meso isprzit.
Ma šta će pržit' , glovo i korpa aplikacije , sve prati đe je i najeb'o je oho ako zakasni šta ja znam 2 minuta ili se ne popne na dvan'esti a lift ne radi jer ja znam šta mogu za svoje pare :oops:
teskeredzic_22
Grijem se na: Toplane
Vozim: Peugeot

#8968 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by teskeredzic_22 »

dječak sa šibicama wrote: 13/11/2022 12:30 Nije ni riba zdrava, tuna puna zive a sve morske ribe jedu smece kojim su ljudi napunili oceane :D
Nažalost za ovo potonje si upravu :(
dječak sa šibicama

#8969 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

teskeredzic_22 wrote: 13/11/2022 12:31
dječak sa šibicama wrote: 13/11/2022 12:30 Nije ni riba zdrava, tuna puna zive a sve morske ribe jedu smece kojim su ljudi napunili oceane :D
Nažalost za ovo potonje si upravu :(
Na zalost, jos mi jedna doktorica, imunolog radi u Japanu kontam valjda je strucna, rekla da su japanci sokirani tom cinjenicom vec godinama. Posto jedu jako puno ribe, a oceani su jednostavno prljavi. Ribe su cistacice.
Avetinho

#8970 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Avetinho »

Mozes misliti koliko je sve drugo u nasoj blizini "cisto", ako je riba iz okeana "prljava". Riba barem sama bira sebi hranu, za razliku od stoke koju svjesno hrane hemijom i hormonima.
Sanjarko

#8971 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Sanjarko »

_BataZiv_0809 wrote: 13/11/2022 11:40
citroen xm wrote: 13/11/2022 11:24

Iznutrice tj., crijeva i sad ponekad ja i stara to jedemo. Jb-ga. Znam nezdrava hrana itd. Ali šta ćemo.
Sanjarko

#8972 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Sanjarko »

Black swan wrote: 13/11/2022 12:04

otkriven je skelet 3500 godina umro momak od moderne bolesti kojoj ne volim navoditi ime... maligno

takodjer ljudi su prije u prosjeku manje živjeli pa nisu mogle doći do izražaja bolesti ko danas

još se na to doda stvar da je danas dijagnostika bolja od lijeka za te bolesti pa ti fino kažu u dan kada ćeš umrijeti

a prije su ljudi umirali od "misterioznih bolesti"...žuti plavi zeleni...puštali im krv... i tako te barbarske metode

loša nam je hrana ali oko mene sve kornjače od 100 godina

muški su oduvijek umirali mlađi i ranije
Bilo je i onda kornjača. Problem bio preživit kao dijete i ratove. Muškadija umire svuda mlađahnija od žena.

Puna DE baba. Mislim skoro duplo više baba ima iznad 80 od muških.
Mate_Miso_Kovac

#8973 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Mate_Miso_Kovac »

To je jednostavno cijena napretka. Selektivno krizanje biljki, GMO, pesticidi, herbicidi, tovljena stoka, antibiotici - to je sve omogucilo da nas ima koliko nas ima, da ne umiremo od gladi i da se mozemo baviti drugim stvarima u zivotu, ganjat umjetnost, tehnologiju i slicne stvari... to je jednostavno tako 8)
Sanjarko

#8974 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Sanjarko »

Mate_Miso_Kovac wrote: 13/11/2022 13:26 To je jednostavno cijena napretka. Selektivno krizanje biljki, GMO, pesticidi, herbicidi, tovljena stoka, antibiotici - to je sve omogucilo da nas ima koliko nas ima, da ne umiremo od gladi i da se mozemo baviti drugim stvarima u zivotu, ganjat umjetnost, tehnologiju i slicne stvari... to je jednostavno tako 8)
Upitno i s tim može li se nahraniti svijet. 11 milijardi će nas bit na kraju stoljeća, a onda ide padanje populacije svuda po svijetu.

Zadnja utvrda će biti Čad. S VI od 2,00.

Ne žive svuda ljudi duže prosječno. Mi u BiH živimo u prosjeku 74 god., a u DE 82. Afrika ima niži prosječan životni vijek. Ali zato VI samo takav da će im se utrostručiti skoro populacija.

Slažem se, cijena svega tj., preživljavanja koju nažalost plaćamo.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#8975 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Truba »

Ubija nas ono sto je zivotni vijek s 35 na 75 pomjerilo

Ponavljam ovdje sam 10 godina nijedna baba nije umrla...zagadjenje vlaga siromastvo...namladja ne 1948 15 godina udovica...najstarija ima 86 oba muza pokopala

Istina je umiru mladi ljudi...al one su babe otpor je dzabe
Post Reply