INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
dječak sa šibicama

#8926 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by dječak sa šibicama »

konektovan wrote: 12/11/2022 23:33 Generalno, još uvijek ima dosta proizvoda na policama koji su zadrzali povoljnu cijenu, a i ako su neki poskupili, to je minimalno. Mlijeko, i mliječni proizvodi prednjače u zadnje vrijeme sa poskupljenjima.
Tacno, postoje poskupljenja u normalnoj mjeri, tu nemam sta reci jer ako je inflacija onda ne mozes ostati na istoj cijeni.

Ovi sto su cijene digli po 50-60-70% da mi se kurca napuse, i dabogda propali u dugovima i bankrotu.
dječak sa šibicama

#8927 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Dosadno mii wrote: 12/11/2022 23:42
tap3ah75 wrote: 12/11/2022 23:20

Ja ne vjerujem da će se bacati.
Vrati .... rastopi ... oboji .... napravi topljeni sir ili neki drugi klinac i prodaji kao novo
Bas
Ja sam isto primijetila u bingu puretina
Istek roka taj dan al nije snizena bila
Ko zna sta rade s tim mesom sigurno ne bacaju
Uglavnom ide povrat, pa se onda to preradjuje, baca u kiselinu i slicno, prave pastete i kobasice od mesa, truju narod.

Mada sam cuo da je Ovako poceo negodovati oko povrata robe, nedavno su odlucili da ne primaju povrat pa su opet ovih dana poceli primati, ne znaju vise sta da rade. Ocito im se previse mesa vraca nazad, ali smanjiti cijene jok. Poskupljuju i dalje.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#8928 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Truba »

Kad su njegove pare u pitanju nije narod blecak
HelaS

#8929 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by HelaS »

dječak sa šibicama wrote: 12/11/2022 23:46
Dosadno mii wrote: 12/11/2022 23:42 Bas
Ja sam isto primijetila u bingu puretina
Istek roka taj dan al nije snizena bila
Ko zna sta rade s tim mesom sigurno ne bacaju
Uglavnom ide povrat, pa se onda to preradjuje, baca u kiselinu i slicno, prave pastete i kobasice od mesa, truju narod.

Mada sam cuo da je Ovako poceo negodovati oko povrata robe, nedavno su odlucili da ne primaju povrat pa su opet ovih dana poceli primati, ne znaju vise sta da rade. Ocito im se previse mesa vraca nazad, ali smanjiti cijene jok. Poskupljuju i dalje.
Ne razumijem zašto ikako i prihvataju neprodanu robu nazad. Neka trgovci snize maloprodajne cijene, neka snize svoje marže, promet će čak i porasti, a ne vraćati neprodano :-)
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#8930 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by konektovan »

HelaS wrote: 12/11/2022 23:50

Ne razumijem zašto ikako i prihvataju neprodanu robu nazad. Neka trgovci snize maloprodajne cijene, neka snize svoje marže, promet će čak i porasti, a ne vraćati neprodano :-)
Neće niko da se odrekne dijela profita, posebno trgovci, koji bi smanjenjem svojih marži bsr malo pomogli gradjanima.
Rothmans

#8931 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Rothmans »

I meni nije jasan povrat robe dobavljacu i zasto neki lijepe npr 1+1 ,a neki ni feninga nize iako robi istice rok ?
dječak sa šibicama

#8932 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Trgovci nece smanjiti marzu, konzum je dobrih dvije sedmice ili duze prosto prestao uzimati Ovako piletinu, nije je bilo na policama.

Sad je opet na policama. Po meni, ucjena.

Na kraju se opet sve te ucjene slamaju preko ledja kupaca, ali bojim se da su se malo zajebali, ako kupci ne kupuju robu onda je mogu samo frljaknuti u kontejner. A on ne placa ni 1 pf.
n+1

#8933 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by n+1 »

Samljet će se ponovo pa prepakovati. :lol:
HelaS

#8934 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by HelaS »

Rothmans wrote: 12/11/2022 23:56 I meni nije jasan povrat robe dobavljacu i zasto neki lijepe npr 1+1 ,a neki ni feninga nize iako robi istice rok ?
Ma i trgovci ucjenjuju. Konkurencija je pretjerano velika, ima jako puno roba iz uvoza, a novac je u maloprodaji. Veletrgovci, ili proizvođači, da bi prodali svoje proizvode moraju pristajati i na te ucjene :(

Nekad prije, maloprodajni su pristajali na sve uslove proizvođača, sada je obrnuto :-)
dječak sa šibicama

#8935 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Matijevica iz Srbije je isfurao njegov radnik, lik snimio poduzi video iz proizvodnog pogona gdje se moze vidjeti usmrdjeno meso sa isteklim rokom potopljeno u bacve kiseline, kasnije to melju u kobasice.

Cijenim da i kosti melju, ako vec idu pileci kljunovi i nogice, kad samelju i uzegle pokvarene batake i prsa, mogu udariti reklamu kako u njihovim (polu)trajnim proizvodima ima puno mesa. Kupuj domace :bih: kod kralja dobrih cijena.
tap3ah75

#8936 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by tap3ah75 »

Imal gdje da se vidi video
HelaS

#8937 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by HelaS »

dječak sa šibicama wrote: 13/11/2022 00:02 Matijevica iz Srbije je isfurao njegov radnik, lik snimio poduzi video iz proizvodnog pogona gdje se moze vidjeti usmrdjeno meso sa isteklim rokom potopljeno u bacve kiseline, kasnije to melju u kobasice.

Cijenim da i kosti melju, ako vec idu pileci kljunovi i nogice, kad samelju i uzegle pokvarene batake i prsa, mogu udariti reklamu kako u njihovim (polu)trajnim proizvodima ima puno mesa. Kupuj domace :bih: kod kralja dobrih cijena.
Ako je bakteriološki ispravno, ide na tržište
zippoo87

#8938 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by zippoo87 »

Kada bi ljudi znali sta jedu i sta se sve ubacuje u preradjevine od mesa ...mislim da vise nikada u zivotu ne bi pojeli ni narezak ni pastetu ni kobasicu,hrenovku ni nista sto nije cijeli komad mesa :D

Prije par godina sam procitao da se u mesnoj industriji od cijelog goveda kada se zakolje,4 kosti samo ne prerade,jer su pretvrde a sve ostalo nadje put do stomaka :lol: :lol:
Kosti se melju normalno i ubacuju u sve preradjevine...meni nista gadnije nije nego kada naletim na komadic kosti u kobasici recimo,zgadi mi se sve ono.
Iako ne jedem puno te preradjevine,opet pojedem 2-3 kg na godisnjem nivou tog smeca
dječak sa šibicama

#8939 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

tap3ah75 wrote: 13/11/2022 00:06 Imal gdje da se vidi video
HelaS

#8940 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by HelaS »

dječak sa šibicama wrote: 13/11/2022 00:02 Matijevica iz Srbije je isfurao njegov radnik, lik snimio poduzi video iz proizvodnog pogona gdje se moze vidjeti usmrdjeno meso sa isteklim rokom potopljeno u bacve kiseline, kasnije to melju u kobasice.

dječak sa šibicama wrote: 13/11/2022 00:49
tap3ah75 wrote: 13/11/2022 00:06 Imal gdje da se vidi video
"Eto ljudi, sada znate šta jedete", je završna rečenica glasa koji prati video iz neke hladnjače, tokom kojeg nas uvjerava da je meso neispravno, itd.
Možda jeste, možda je sve tako kako neko priča, ali kako da mi vjerujemo ovom narativu :-)

Taman da je sve ovako kako neko govori, ako je meso bakteriološki ispravno, njegovi proizvodi u preradi idu na tržište.
elcaliente

#8941 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by elcaliente »

Preradjeno meso je najveci uzrocnik tumora, pogotovo crveno meso.
Sve preradjeno , dimljeno i obradjeno nitratima treba izbaciti iz upotrebe.
Pazite se ljudi. Izbacite kobasice, hrenovke, pastete, narezke i suho meso iz jelovnika.
Last edited by elcaliente on 13/11/2022 02:42, edited 1 time in total.
xoklix

#8942 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by xoklix »

Sve davno izbacio iz jelovnika. Možda 3x godišnje nešto od toga pojedem osim suhog mesa.
To zimi jedem malo češće :mrgreen:
elcaliente

#8943 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by elcaliente »

xoklix wrote: 13/11/2022 02:35 Sve davno izbacio iz jelovnika. Možda 3x godišnje nešto od toga pojedem osim suhog mesa.
Treba se paziti tih sranja, samo covjek sebi nazao ucini.
Kod nas ljudi bas jedu te stvari pretjerano a ne bi trebali nikako.
fortaleza

#8944 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by fortaleza »

elcaliente wrote: 13/11/2022 02:43
xoklix wrote: 13/11/2022 02:35 Sve davno izbacio iz jelovnika. Možda 3x godišnje nešto od toga pojedem osim suhog mesa.
Treba se paziti tih sranja, samo covjek sebi nazao ucini.
Kod nas ljudi bas jedu te stvari pretjerano a ne bi trebali nikako.
Masu puta sam vidio da ljudi uzimaju paštete, nareske, a samo prođu pored dijela sa ribom i slično. Jednostavno, crveni se cijena, a to je glavni faktor.

Uopće ne razmišljaju kako se pravi i šta se uopće nalazi u tim poluproizvodima.
ElRe

#8945 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by ElRe »

Ovako je jedno veliko smeće od proizvoda. Parira im Milkos u mliječnoj industriji.

Generalno su sada veletrgovci u nezgodnoj poziciji. Konkurencija je velika, trgovački lanci imaju svoje marže, a narod ne može da istrpi baš svaku promjenu cijene.
Bingo je otvorio firmu u Turskoj i preko nje direktno uvozi dosta proizvoda iz Turske (masline, maslinovo ulje, odjeću, plastiku...)

Lactalis sada dosta preradjevina od mlijeka uvozi iz svojih mljekara iz Turske (labhne, puter, još jedan bijeli sir...) u Gradačcu se sada radi Dukat i Domaće blago jogurt i mlijeko. Dulatela namaz koji ja uzimam dolazi iz Hrvatske.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#8946 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by _BataZiv_0809 »

Kud procitah ovo u pm...
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#8947 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Truba »

Dajte ba ljudi
Covjek je umirao od istih bolesti kao i danas a tad je sve prirodno i svjeze bilo
Ne kazem da je zdravo to ali nije ni otrovno kao sto se prica
citroen xm

#8948 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by citroen xm »

Čudi me da nisi čuo, to je bila baš velika afera. Mediji su brujali o tome danima. Na kraju je ta mafija na ovaj ili onaj način ućutkala tog radnika, primorali ga ko zna kako da na kraju povuče svoje izjave i kaže kako je lagao sve. I što bi rekli, pojeo vuk magarca. Matijević i dalje truje ljude svojim otpadom i prolazi bez ikakvih sankcija.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#8949 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by _BataZiv_0809 »

citroen xm wrote: 13/11/2022 11:20 Čudi me da nisi čuo, to je bila baš velika afera. Mediji su brujali o tome danima. Na kraju je ta mafija na ovaj ili onaj način ućutkala tog radnika, primorali ga ko zna kako da na kraju povuče svoje izjave i kaže kako je lagao sve. I što bi rekli, pojeo vuk magarca. Matijević i dalje truje ljude svojim otpadom i prolazi bez ikakvih sankcija.
Nisam fkt... mislim ne jedem pastete, salame, hrenovke pa mi to i nije interesantno. Doduse volim suhovinu :D
citroen xm

#8950 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by citroen xm »

Black swan wrote: 13/11/2022 11:18 Dajte ba ljudi
Covjek je umirao od istih bolesti kao i danas a tad je sve prirodno i svjeze bilo
Ne kazem da je zdravo to ali nije ni otrovno kao sto se prica
Ima istine i u ovome. Treba samo vidjeti kakva govna sve pojede jedan prosječan amerikanac u toku svog života i opet živi kao i mi, ako ne i duže. A tovi se kolom, brzom hranom sačinjenom od McDonaldsa i piletine napunjene svim i svačim u toku uzgoja.
Post Reply