Cijene stanova All about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
John Cleese

#11551 Re: Cijene stanova All about

Post by John Cleese »

crveni_makovi wrote: 11/11/2022 09:16 Ne znam jesu li to prednosti puno armiranog betona u odnosu na siporeks i sve drugo sto ulazi u izgradnju zidova danas, ali negdje su stanovi s puno tog armiranog betona kao bunkeri. Ne cujes nikakvu buku niti osjetis pokrete ljudi u drugim stanovima. U nekim stanovima je nepodnosljivo odakle sve moras slusati buku, kao da zivis u svim tim stanovima.
Od armiranog betona je uglavnom samo konstrukcija. Osim u bunkerima, naravno :D
U dobrim rjesenjima izmedju stanova su nosivi, dakle AB, a ne pregradni zidovi i to znacajno limitira prenos zvuka srednje i visoke frekvencije.
Kroz konstrukciju se, medjutim, prenose zvuci niske frekvencije (tupi udarci, kojekakva brujanja i tome slicno) i to se rjesava zvucnom izolacijom sto se u praksi uglavnom odnosi(lo) (jer to danas nerijetko "graditelji" izbjegavaju) na AB ploce na kojima je radjen tzv. plivajuci pod, sloj ekspandiranog polistirena (kakav god mu bio komercijalni naziv i obogacujuci sastojci) i cementni estrih preko tog sloja.
U zgradama gdje je tako radjeno, neces cuti ili ces barem znacajno manje cuti prije svega zvuke koje ljudi proizvode pri kretanju u stanu iznad i komunikacijskim prostorima, a i druge zvuke.
A ako su "graditelji" to "zaboravili" uraditi (ili nisu ni znali da je neophodno) i jos stanove odijele pregradnim zidovima - desavat ce se to sto si opisala.
crveni_makovi

#11552 Re: Cijene stanova All about

Post by crveni_makovi »

Hvala za kvalitetno objašnjenje :)
John Cleese

#11553 Re: Cijene stanova All about

Post by John Cleese »

crveni_makovi wrote: 11/11/2022 10:30 Hvala za kvalitetno objašnjenje :)
:thumbup: :-D
VladaFBiH

#11554 Re: Cijene stanova All about

Post by VladaFBiH »

John Cleese wrote: 11/11/2022 10:14
crveni_makovi wrote: 11/11/2022 09:16 Ne znam jesu li to prednosti puno armiranog betona u odnosu na siporeks i sve drugo sto ulazi u izgradnju zidova danas, ali negdje su stanovi s puno tog armiranog betona kao bunkeri. Ne cujes nikakvu buku niti osjetis pokrete ljudi u drugim stanovima. U nekim stanovima je nepodnosljivo odakle sve moras slusati buku, kao da zivis u svim tim stanovima.
Od armiranog betona je uglavnom samo konstrukcija. Osim u bunkerima, naravno :D
U dobrim rjesenjima izmedju stanova su nosivi, dakle AB, a ne pregradni zidovi i to znacajno limitira prenos zvuka srednje i visoke frekvencije.
Kroz konstrukciju se, medjutim, prenose zvuci niske frekvencije (tupi udarci, kojekakva brujanja i tome slicno) i to se rjesava zvucnom izolacijom sto se u praksi uglavnom odnosi(lo) (jer to danas nerijetko "graditelji" izbjegavaju) na AB ploce na kojima je radjen tzv. plivajuci pod, sloj ekspandiranog polistirena (kakav god mu bio komercijalni naziv i obogacujuci sastojci) i cementni estrih preko tog sloja.
U zgradama gdje je tako radjeno, neces cuti ili ces barem znacajno manje cuti prije svega zvuke koje ljudi proizvode pri kretanju u stanu iznad i komunikacijskim prostorima, a i druge zvuke.
A ako su "graditelji" to "zaboravili" uraditi (ili nisu ni znali da je neophodno) i jos stanove odijele pregradnim zidovima - desavat ce se to sto si opisala.
ovo i jeste problem jer niko neće primijetiti da su taj dio "zaboravili" uraditi a ušteda je ogromna
John Cleese

#11555 Re: Cijene stanova All about

Post by John Cleese »

VladaFBiH wrote: 11/11/2022 11:30 ovo i jeste problem jer niko neće primijetiti da su taj dio "zaboravili" uraditi a ušteda je ogromna
Hoce, ali prekasno - kad budu svakodnevno slusali stampedo komsiluka kroz hodnike i culi razgovjetno svaki njihov korak i to od zadnje etaze do prizemlja, kao i svaki iole glasniji razgovor u stanu iznad i ispod i razne druge zvuke koje ne bi trebali cuti :D

Doduse, vecina nesretnika nece znati zasto se to desava.

Vece su sanse da je u starijoj gradnji podna zvucna izolacija uradjena propisno. (Ne odvec staroj nego onoj od vremena kad je ta praksa pocela pa nadalje, naravno. Uzgred receno, to je, uzevsi u obzir svojstva ekspandiranog polistirena, istodobno i termicka izolacija)

A razlog je vrlo jednostavan - tadasnja gradnja je bila drustvena, a ne privatna svojina, kao i graditeljska preduzeca, pa nije bilo smisleno praviti takve "ustede".
crveni_makovi

#11556 Re: Cijene stanova All about

Post by crveni_makovi »

Ne znam tacno iz kojeg su perioda zgrade u kojima sam imala posebne zvucne ugodjaje, vjerujem da su gradjene nekad sezdesetih. Na balkonu je jedna pregrada bila od azbesta ako to moze dati ikakvu vremensku odrednicu.
Uglavnom, mnostvo nakrcanih stanova u malom prostoru i vrlo cudne putanje zvucnih sadrzaja. Desavalo se da niko ne zivi u stanu ispod, da u stanu iznad zivi samo mirni muskarac, u stanu desno stariji bracni par a u stanu lijevo jedan mladi muzicar. Pa ipak, jedan duzi period u svako doba dana su dopirali zvuci porodice koja se jako dugo svadja. Zenski glas, koji je djelovao jako uznemireno, je djeci psovao sve uzasavajuce psovke, ponekad bi se cuo i muski glas kojem bi se placljivim glasom pravdala a kad nije bilo njih dvoje cuo se zamor i skakutanje djece. Nikad nigdje blizu tog sprata nisam upratila jednu takvu porodicu a culi su se svakodnevno u svako doba dana i noci.
John Cleese

#11557 Re: Cijene stanova All about

Post by John Cleese »

Nisam siguran kad su tacno poceli raditi plivajuce podove u zgradama, vjerojatno sedamdesetih.
Nazalost i tad su jos koristili azbest cementne ploce - oni neboderi u Kolodvorskoj (bivsa Darovalaca krvi) su, cini mi se, gradjeni sedamdesetih i imaju (ili su barem imali) takve ploce na fasadi.

A od starije gradnje - fasade nekih zgrada na Cengic Vili i fasade nebodera na Grbavici lociranih uz Miljacku, od nekadasnjeg Strojorada uzvodno bile su potpuno pokrivene azbest cementnim plocama.

(Sjetih se kako su pri sanaciji skidali ploce s tih nebodera koju godinu nakon rata i "idilicnog" prizora - radnici bez ikakve zastitne opreme sjede na tim polomljenim plocama i blazeno doruckuju. Ko zna ko se sve i koliko nagutao i naudisao azbestnih vlakana tih dana - radnici, komsiluk, prolaznici...)
BadBoy

#11558 Re: Cijene stanova All about

Post by BadBoy »

John Cleese wrote: 11/11/2022 12:54
VladaFBiH wrote: 11/11/2022 11:30 ovo i jeste problem jer niko neće primijetiti da su taj dio "zaboravili" uraditi a ušteda je ogromna
Hoce, ali prekasno - kad budu svakodnevno slusali stampedo komsiluka kroz hodnike i culi razgovjetno svaki njihov korak i to od zadnje etaze do prizemlja, kao i svaki iole glasniji razgovor u stanu iznad i ispod i razne druge zvuke koje ne bi trebali cuti :D

Doduse, vecina nesretnika nece znati zasto se to desava.

Vece su sanse da je u starijoj gradnji podna zvucna izolacija uradjena propisno. (Ne odvec staroj nego onoj od vremena kad je ta praksa pocela pa nadalje, naravno. Uzgred receno, to je, uzevsi u obzir svojstva ekspandiranog polistirena, istodobno i termicka izolacija)

A razlog je vrlo jednostavan - tadasnja gradnja je bila drustvena, a ne privatna svojina, kao i graditeljska preduzeca, pa nije bilo smisleno praviti takve "ustede".
Kakva je situacija sa ovom zvučnom izolacijom u Sarajevo Tower-u znaš li slučajno :D
citroen xm

#11559 Re: Cijene stanova All about

Post by citroen xm »

sabanss wrote: 11/11/2022 08:47
70-tih su imali znatno lošije materijale na raspolaganju i tu je novogradnja uglavnom bolja. Betoni, stolarija, bravarija, izolacije, keramika... To je bolje u novogradnji i ne može se osporiti ali interijer i eksterijer zgrada i naselja je bio puno bolje projektovan. Tužno je da smo poslije rata propustili šansu da to napravimo još boljim i otišli u drugu krajnost.

Nemogućnost ulaganja u štedne i penzione fondove, dionice zbog nepostojeće industrije, državne obveznice čine ulaganje u nekretnine jedinim prihvatljivim oblikom ulaganja. Dodaj tu dijasporu koja zarađuje na zapadu i ulaže kod nas i imaš odgovor na zadnji pasus. Također nije baš istina da bi četveročlana porodica na zapadu mogla živjeti u 50 kvadrata. Doseljenicima se gleda i broj kvadrata po osobi mimo zajedničkih prostorija da bi uopšte mogli prijaviti adresu tako da je minimalna kvadratura bliže 70 nego 60 kvadrata.

Na naredne decenije sam se osvrnuo jer imamo masovno iseljavanje što će sigurno dovesti do smanjene potražnje i generaciju dijaspore koja će biti blizu biološkog kraja. Djeca rođena u dijaspori se neće sigurno vratiti ovdje da žive. Što znači da se sadašnji trend lako može obrnuti.
Ja sam i davno prije jedno vrijeme živio u stanu iz stare gradnje, baš starom koji je takođe imao isti broj prostorija u nekih 54-55 m2. Jedina razlika je što su tu spavaće sobe bile veće znatno, a dnevni boravak sa kuhinjom i trpezarijom značajno manji. Dakle svakakve gradnje je bilo i tada i sada. Meni su u odnosu na sada, tadašnja naselja bila humanija za život samo zbog više parkova i zelenila oko zgrada.

Da li će i kada doći do smanjenja potražnje, to je već drugo pitanje. Možda će se graditi zbog nekih useljenika, vidiš kakvo je stanje sa migracijama stanovništva pa ništa nije isključeno. Ne znam, čini mi se da nikada nije bilo teže gledati i zamišljati budućnost. A i ekonomija i njeni zakoni su vrlo jasni. Kada stane potražnja, staće i gradnja tako da će odnos ostati isti. Slažem se da bi državu trebalo decentralizovati i uložiti u razvoj i naseljavanje manjih sredina, ali daleko smo mi decenijama od toga. I ja bih rado tako živio, ali da sam krenem u takvu avanturu, ostala bi samo avantura.
beco

#11560 Re: Cijene stanova All about

Post by beco »

Mi smo kupili stan Hrasno starogradnja.

Pri renoviranju smo vidjeli da su svi zidovi osim pregradnog zida između kuhinje i kupatila armirani beton. Čak zid tanki (6 cm) od ostave kad smo rušili da napravimo ormar americki je armirani beton sa maleckom armaturom.

Napatili se ko išta dok smo ishiltali dodatne prekidače za struju i utičnice.

Zvučna izolacija onako osrednje, ponekad se nešto čuje od komšije ali ako je neka drama kod njih :mrgreen:

Sad je li to dobra grandnja ili nije ne znam, ima frljavih djelova sa krivim zidovima.

Kao što je neko rekao gore spavaća je ogromna bespotrebno, mi smo razmišljali da izmajmunisemo nekako da napravimo trosobni ali nije se dalo.
moonca

#11561 Re: Cijene stanova All about

Post by moonca »

Spavacha soba, shto vecha to bolja. .. vishe zraka.. jos.... ako su visoki plafoni :thumbup: :sleep:
beco

#11562 Re: Cijene stanova All about

Post by beco »

moonca wrote: 11/11/2022 17:06 Spavacha soba, shto vecha to bolja. .. vishe zraka.. jos.... ako su visoki plafoni :thumbup: :sleep:
To da se možemo ganjati po sobi :mrgreen: :mrgreen:
moonca

#11563 Re: Cijene stanova All about

Post by moonca »

beco wrote: 11/11/2022 17:10
moonca wrote: 11/11/2022 17:06 Spavacha soba, shto vecha to bolja. .. vishe zraka.. jos.... ako su visoki plafoni :thumbup: :sleep:
To da se možemo ganjati po sobi :mrgreen: :mrgreen:
. ne bi ti palo napamet..😏
John Cleese

#11564 Re: Cijene stanova All about

Post by John Cleese »

BadBoy wrote: 11/11/2022 15:02 Kakva je situacija sa ovom zvučnom izolacijom u Sarajevo Tower-u znaš li slučajno :D
Ne znam stvarno.
Niti sam cuo bilo kakvu informaciju o tome niti sam ikad i usao u tu zgradu :D
John Cleese

#11565 Re: Cijene stanova All about

Post by John Cleese »

beco wrote: 11/11/2022 16:50 Kao što je neko rekao gore spavaća je ogromna bespotrebno, mi smo razmišljali da izmajmunisemo nekako da napravimo trosobni ali nije se dalo.
Daj tlocrt nekome ko se time profesionalno bavi da pogleda - mozda i nije neizvodljivo :D
beco

#11566 Re: Cijene stanova All about

Post by beco »

Ma gdje ćeš trosoban od 53 kvadrata to bi bio cirkus.
crveni_makovi

#11567 Re: Cijene stanova All about

Post by crveni_makovi »

Vidjala sam u starogradnji 53 kvadrata sa 2 pristojne spavaće sobe ali se iz mini hodnika odmah ulazi u prostor koji je kuhinja i dnevni boravak. To nije trosoban po starim mjerilima mada ja odavno više ne gledam stanove po bilo kakvom broju soba.
YouAreMyDestiny

#11568 Re: Cijene stanova All about

Post by YouAreMyDestiny »

Sada je 37 kvadrata dvosoban. :-)
citroen xm

#11569 Re: Cijene stanova All about

Post by citroen xm »

Pa odavno u klasifikaciji stanova nemaš ono "iposoban". Nekada je bio stan dvoiposoban sa dvije spavaće sobe ako je jedna dječija mala. Sada je svaka prostorija za boravak soba, bez obzira na veličinu pa su nekadašnji dvoiposobni sada trosobni. Ali ne kupuješ valjda stan po klasifikaciji i papiru već uđeš, vidiš da li ti odgovara i ako je to-to, onda kupiš. Papir i klasifikacije su samo smjernice.
Didier

#11570 Re: Cijene stanova All about

Post by Didier »

citroen xm wrote: 12/11/2022 16:25 Pa odavno u klasifikaciji stanova nemaš ono "iposoban". Nekada je bio stan dvoiposoban sa dvije spavaće sobe ako je jedna dječija mala. Sada je svaka prostorija za boravak soba, bez obzira na veličinu pa su nekadašnji dvoiposobni sada trosobni. Ali ne kupuješ valjda stan po klasifikaciji i papiru već uđeš, vidiš da li ti odgovara i ako je to-to, onda kupiš. Papir i klasifikacije su samo smjernice.
Postojao je i jednoipoiposoban :).

Moja tetka u Beogradu živi u 44 kvadrata, i umjesto jedne velike spavaće, ima dvije male, i malo manji dnevni boravak s kuhinjom. Idealno za iznajmljivati na dan, a i kad joj dođem u Beograd, imam sobu za sebe. Iako je mala, u nju je stao bračni od 140 cm i američki plakar, doduše malo plići.
citroen xm

#11571 Re: Cijene stanova All about

Post by citroen xm »

:thumbup:

Meni je to sasvim ok zato sam i kupio jedan takav. Samo ga ne smiješ pretrpati glomaznim stvarima
Didier

#11572 Re: Cijene stanova All about

Post by Didier »

citroen xm wrote: 12/11/2022 16:30 :thumbup:

Meni je to sasvim ok zato sam i kupio jedan takav. Samo ga ne smiješ pretrpati glomaznim stvarima
Upravo to. Ona je starija žena i naravno da se nije mogla odreći svoje singerice, neke glupe prastare vitrine itd., tako da izgleda pretrpano, ali realno se može super iskoristiti ako imaš ukusa i znaš šta radiš. Kad nje ne bude, rodica će to srediti kako treba. Čak ima i prostor za galeriju, jer je plafon četiri i po metra, da izgleda preslatko, i vrlo funkcionalno.
moonca

#11573 Re: Cijene stanova All about

Post by moonca »

Problem je.. da su manji stanovi . precijenjeni.. naravno. zna se i razlog ... :-)
Didier

#11574 Re: Cijene stanova All about

Post by Didier »

Podsjećaš me na Livadića sa Sa-X foruma.
moonca

#11575 Re: Cijene stanova All about

Post by moonca »

:zoka: izvuche bash jak argument. ad hominem :thumbup:
Post Reply