Nemam pojma brateBullet Tooth Tony wrote: ↑10/11/2022 08:32A sport+ ?skafiskafsnjak wrote: ↑10/11/2022 07:49
Ukljucio ja sport mode i prebacio mijenjac u sport![]()
Ja ono ne bih znao voziti![]()
![]()
Taknes gas, ode u pm....
Moderators: _BataZiv_0809, anex
Nemam pojma brateBullet Tooth Tony wrote: ↑10/11/2022 08:32A sport+ ?skafiskafsnjak wrote: ↑10/11/2022 07:49
Ukljucio ja sport mode i prebacio mijenjac u sport![]()
Ja ono ne bih znao voziti![]()
![]()
Pa po tome su i C 220 d i C 300 d mild hibridi (a nisu).ElRe wrote: ↑10/11/2022 08:2911 KS, 48V starter-generator
https://www.topgear.com/car-news/electr ... ild-hybrid
Naslućujem.sime_cipol wrote: ↑10/11/2022 09:11Ovako kad postavis pitanje, imam osjećaj kao da vec znas odgovor![]()
Kao neko ko se profesionalno bavi planiranjem održavanja saobraćajnih sredstava, tvrdim da niti jedna komponenta na svijetu nije toliko pametna da će se pokvariti kada proizvođač komponente, ili proizvođač sistema u kojem je komponenta, to odluči.Evolution_IV wrote: ↑10/11/2022 09:13koliko sam skontao, odredjena komponenta nakon odredjenog broja sati prestaje da radi i trazi zamjenu, popravka nije moguca, a cijena je naravno astronomska
Da, samo što će se određeni broj komponenti pokvariti prije isteka životnog vijeka, a većina će ih biti ispravna na isteku životnog vijeka.
Pa niko ni ne kaže da su to HEV, nego MHEV, odnosno mild hybrid. I tako ih se naziva.Seawolf wrote: ↑10/11/2022 08:57Pa po tome su i C 220 d i C 300 d mild hibridi (a nisu).ElRe wrote: ↑10/11/2022 08:29
11 KS, 48V starter-generator
https://www.topgear.com/car-news/electr ... ild-hybrid
Oni imaju još i duplo snažniji elektromotor/starter/alternator.
Više se ne smatra hibridom vozilo sa kombinovanim starterom/alternatorom koji povremeno služi da svoju snagu doda prilikom ubrzavanja i koji sam pogoni vozilo kada održava konstantnu brzinu dok se vozilo kreće inercijom.
Pa i Captur koji sam nedavno kupio ima kombinovani elektromotor/starter/alternator, a SUS motor mu se zaustavi kada se kreće inercijom i taj kombinovani elektromotor/alternator preuzme na sebe pogon vozila za održavanje konstantne brzine, pa niko taj auto zvanično ne vodi kao hibrid.
Tako ih, komercijalno, nazivaju neki proizvođači.EFD22 wrote: ↑10/11/2022 09:47Pa niko ni ne kaže da su to HEV, nego MHEV, odnosno mild hybrid. I tako ih se naziva.Seawolf wrote: ↑10/11/2022 08:57
Pa po tome su i C 220 d i C 300 d mild hibridi (a nisu).
Oni imaju još i duplo snažniji elektromotor/starter/alternator.
Više se ne smatra hibridom vozilo sa kombinovanim starterom/alternatorom koji povremeno služi da svoju snagu doda prilikom ubrzavanja i koji sam pogoni vozilo kada održava konstantnu brzinu dok se vozilo kreće inercijom.
Pa i Captur koji sam nedavno kupio ima kombinovani elektromotor/starter/alternator, a SUS motor mu se zaustavi kada se kreće inercijom i taj kombinovani elektromotor/alternator preuzme na sebe pogon vozila za održavanje konstantne brzine, pa niko taj auto zvanično ne vodi kao hibrid.
Nije tačno. Sad sam provjerio aktuelni cjenovnik Captura za Hrvatsku. Ista je stopa PPMV-a za vozila proizvedena nakon sredine maja ove godine, kada je uz sve četvorocindrične motore u Capturu (140 TCe i 160 TCe) uveden ovaj "mikro hibridni" pogon.EFD22 wrote: ↑10/11/2022 10:06 https://en.m.wikipedia.org/wiki/Mild_hybrid
U Hrvatskoj taj Captur ima manju trošarinu od onog koji nije MH. Svi Volvoi sa B oznakom također. Mazda eSkyActiv-X također. A isti im je sistem kao na Capturu.
MHEV je tačno to, i svako će auto ubuduće vjerovatno biti MHEV.
Kome ćeš ga prodati?
Trebaš provjeriti u dokumentaciji na koliko mu je kilometara / mjeseci / radnih sati programiran kvar.
Zamjena staro za novo
https://m.facebook.com/story.php?story_ ... 0835634956Seawolf wrote: ↑10/11/2022 09:19Kao neko ko se profesionalno bavi planiranjem održavanja saobraćajnih sredstava, tvrdim da niti jedna komponenta na svijetu nije toliko pametna da će se pokvariti kada proizvođač komponente, ili proizvođač sistema u kojem je komponenta, to odluči.Evolution_IV wrote: ↑10/11/2022 09:13
koliko sam skontao, odredjena komponenta nakon odredjenog broja sati prestaje da radi i trazi zamjenu, popravka nije moguca, a cijena je naravno astronomska
Pouzdanost, odnosno kvarljivost komponenti je stvar vjerovatnoće.
Joj kaze , nakon isteka garancije mi crklo... Tako namjesteSeawolf wrote: ↑10/11/2022 09:19Kao neko ko se profesionalno bavi planiranjem održavanja saobraćajnih sredstava, tvrdim da niti jedna komponenta na svijetu nije toliko pametna da će se pokvariti kada proizvođač komponente, ili proizvođač sistema u kojem je komponenta, to odluči.Evolution_IV wrote: ↑10/11/2022 09:13
koliko sam skontao, odredjena komponenta nakon odredjenog broja sati prestaje da radi i trazi zamjenu, popravka nije moguca, a cijena je naravno astronomska
ako imaš fizički kvar, šta je onda programirano?Evolution_IV wrote: ↑10/11/2022 18:44https://m.facebook.com/story.php?story_ ... 0835634956Seawolf wrote: ↑10/11/2022 09:19
Kao neko ko se profesionalno bavi planiranjem održavanja saobraćajnih sredstava, tvrdim da niti jedna komponenta na svijetu nije toliko pametna da će se pokvariti kada proizvođač komponente, ili proizvođač sistema u kojem je komponenta, to odluči.