Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
torbica

#176 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"

Post by torbica »

Sve što navodite odnosi se na idealizirano društvo. Može osnovna škola u Monaku podijeliti djecu na inženjere, doktore i umjetnike kad će oni sebi uvesti komunalaca, zidara i bravara koliko im bude trebalo.
I treba djecu samo forsirati na sport, ko je vidio hajra od škole. U lopti su pare, svakako kad dijete sa 20 shvati da mu je Stupčanica vrhunac karijere može fino upisati privatni fakultet i učlaniti se u stranku. Ako ne u toku, makar po završetku sportske karijere.
Sanjarko

#177 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"

Post by Sanjarko »

Joj koliko su nas u moje vrijeme tjerali da bubamo sve skoro. Ja bio nadaren za matematiku, Engleski jezik, i informatiku. Nisu nam skoro ni dali upaliti kompjutere. Poslije se nisam mogao na informatiku upisati. A sad kukaju kako nemaju informaticara.

Sve doslovno bubanje bilo. A nemoze svako napamet nauciti. Nego s primjerom, ono pokusaj-greska pa jovo nanovo. Cudno bilo jednoj nastavnici kako ja imam 4/5 iz ovih predmeta, cak bio jedno vrijeme jedan od boljih u razredu, a kako iz tih predmeta gdje je se trazilo bubanje nisam bio dobar.

Izasao jednom iz fizike, javio se da odgovaram, niko iz razreda nije htio, dobrovoljno znaci. Odradim kolo s malom greskom, ispricam sta je taj nastavnik ispricao prosli put, i dadne mi 2 s tackom. Citav razred ostao zabezeknut. Ubio mi volju za ucenjem fizike.

Inace me je skola dosta ujebala i tad sam imao sizofreniju vjerovatno jos nastava katastrofa s ovim bubanjem jos sam bio i zrtva, cesto podsmjehavanja i sl.

Ove nase skole su prije bile katastrofa, neznam sad jesu li, i ko god ima uslove u privatne skole da upise djecu.

Pa svi velikani su vecinom privatne skole pozavrsavali i sl.
tindbe

#178 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"

Post by tindbe »

Naslovnica wrote: 08/11/2022 23:14 Meni dalo keca iz fizičkog u prvom srednje.
Stoj na rukama.
De ba, odjebi, kakav stoj na rukama, nisam Cerar, a očito i ne planiram da postanem.
Uvijek sam mrzio fizičko osim kada smo sa djevojčicama igrali između dvije vatre.
8-)
:lol:

Nas na fizičkom gonili kao da smo u legiji stranaca.
Došli onda časovi atletike, gdje se jedna drugarica polomila na skoku u vis k'o p....
Od tad smo sve do kraja školovanja samo odbojku i košarku igrali.
Digla_da_kreci

#179 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"

Post by Digla_da_kreci »

Ovo su bile isusove muke :(
Image

nisam ga nikad preskocila :cry:
¤ jelena ¤

#180 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"

Post by ¤ jelena ¤ »

Ja jesam samo jednom.

I dan-danas pamtim taj dan, genijalnog profesora koji me psihički pripremio, objasnio mi kako da izvedem to čudo i ja uspjela!

To se ne zaboravlja do kraja života.
Osmi Socrates

#181 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"

Post by Osmi Socrates »

Kad sam ja iz naših "nabubaj boga oca za ocjenu" sistema došao u Kanadu na njihov sistem, počeo je moj odmor u školi. :lol:

Bio sam u tolikoj prednosti da do kraja srednje škole ništa nisam morao posebno učiti. :lol:

Jedan dan dođem se pohvaliti mami da sam u Kanadi genijalac u izgradnji, jer ovi ostali pojma nemaju ni o čemu :lol: , a ona me spusti na zemlju. Ne valja tako pričati o svojim drugovima, a i njihov sistem ima svoje racionalne razloge i djeci podešene stvari.

Sestra je išla u privatnu školu. Rodila se na vrijeme. Ja sam ratno dijete, i pomalo bezobrazan.
skrbavi-admin

#182 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"

Post by skrbavi-admin »

crveni_makovi wrote: 09/11/2022 13:30 Ja definitivno nisam bila dijete koje zna sta zeli postati u zivotu. Ali ima djece koja znaju. Imam rodjaka kojem sam kupovala mikroskop dok je jos bio u predskolskom uzrastu. Iduce sedmice izlaze rad o nekim lijekovima koje razvija na nekom medjunarodnom skupu u SAD-u. Samoinicijativno se javio raznim laboratorijama jos dok je bio u srednjoj trazeci da mu omoguce da kod njih pod odredjenim uslovima radi istrazivanja. Niko mu nista nije pomagao ni govorio sta da radi. U srednjoj je imao napisane naucne radove i zadnjih puno godina je jednostavno nezaustavljiv u tom svijetu. Od djetinjstva zna sta zeli. Po cijele noci cita, pise, istrazuje, nabavlja materijal za laboratoriju.

Koliko se sjecam, njemu nijedna skola u kojoj se skolovao nije bila previse od pomoci ni stimulativna za obrazovanje. Uglavnom su mu stajali na putu i navodili zasto nesto ne moze. Mislim da skole nikada nece ni imati uslove ni mogucnosti da se bave takvom djecom.
:thumbup:
skrbavi-admin

#183 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"

Post by skrbavi-admin »

Sanjarko wrote: 09/11/2022 14:00 Joj koliko su nas u moje vrijeme tjerali da bubamo sve skoro. Ja bio nadaren za matematiku, Engleski jezik, i informatiku. Nisu nam skoro ni dali upaliti kompjutere. Poslije se nisam mogao na informatiku upisati. A sad kukaju kako nemaju informaticara.

Sve doslovno bubanje bilo. A nemoze svako napamet nauciti. Nego s primjerom, ono pokusaj-greska pa jovo nanovo. Cudno bilo jednoj nastavnici kako ja imam 4/5 iz ovih predmeta, cak bio jedno vrijeme jedan od boljih u razredu, a kako iz tih predmeta gdje je se trazilo bubanje nisam bio dobar.

Izasao jednom iz fizike, javio se da odgovaram, niko iz razreda nije htio, dobrovoljno znaci. Odradim kolo s malom greskom, ispricam sta je taj nastavnik ispricao prosli put, i dadne mi 2 s tackom. Citav razred ostao zabezeknut. Ubio mi volju za ucenjem fizike.

Inace me je skola dosta ujebala i tad sam imao sizofreniju vjerovatno jos nastava katastrofa s ovim bubanjem jos sam bio i zrtva, cesto podsmjehavanja i sl.

Ove nase skole su prije bile katastrofa, neznam sad jesu li, i ko god ima uslove u privatne skole da upise djecu.

Pa svi velikani su vecinom privatne skole pozavrsavali i sl.
:thumbup:
senturk

#184 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"

Post by senturk »

Pa nije problem da djeca imaju " sve predmete " jos dok su mladi,, nego je problem obim i sadržaj tih predmeta,,pobogu ja se jos sjećam Bostonske cajanke iz historije,,a 95 % Amerikanaca nema pojma sta je to,, ili svih južnoameričkih država i njihovog položaja,, reljefa i po čemu su poznati,, pa ko jos to u svijetu uci osim naše djece i nas svojevremeno,,bespotrebne informacije koje malo čemu da služe u stvarnom životu, a o nastavnicima i profesorima da ne govorim,,ja jos ne mogu da vjerujem da je kod nas u Gračanici škola odgođena tj bila i biće Online ova 3 dana zbog vašara,,da mi je samo znati ko donese takvu odluku i na osnovu čega... :? :skoljka:
Sanjarko

#185 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"

Post by Sanjarko »

senturk wrote: 09/11/2022 21:51 Pa nije problem da djeca imaju " sve predmete " jos dok su mladi,, nego je problem obim i sadržaj tih predmeta,,pobogu ja se jos sjećam Bostonske cajanke iz historije,,a 95 % Amerikanaca nema pojma sta je to,, ili svih južnoameričkih država i njihovog položaja,, reljefa i po čemu su poznati,, pa ko jos to u svijetu uci osim naše djece i nas svojevremeno,,bespotrebne informacije koje malo čemu da služe u stvarnom životu, a o nastavnicima i profesorima da ne govorim,,ja jos ne mogu da vjerujem da je kod nas u Gračanici škola odgođena tj bila i biće Online ova 3 dana zbog vašara,,da mi je samo znati ko donese takvu odluku i na osnovu čega... :? :skoljka:
SDA
Sanjarko

#186 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"

Post by Sanjarko »

Osmi Socrates wrote: 09/11/2022 18:20 Kad sam ja iz naših "nabubaj boga oca za ocjenu" sistema došao u Kanadu na njihov sistem, počeo je moj odmor u školi. :lol:

Bio sam u tolikoj prednosti da do kraja srednje škole ništa nisam morao posebno učiti. :lol:

Jedan dan dođem se pohvaliti mami da sam u Kanadi genijalac u izgradnji, jer ovi ostali pojma nemaju ni o čemu :lol: , a ona me spusti na zemlju. Ne valja tako pričati o svojim drugovima, a i njihov sistem ima svoje racionalne razloge i djeci podešene stvari.

Sestra je išla u privatnu školu. Rodila se na vrijeme. Ja sam ratno dijete, i pomalo bezobrazan.
Po pričama tada, sva naša djeca koja su otišla u ratu ili malo iza rata su bila uspješna u školama po dijaspori.

Valjda ovdje opsežno gradivo i učenje napamet dok u inostranstvu više praktična nastava.

Ali kažem nije za svakoga učenje napamet. Bio sam i iz historije veoma uspješan, 4/5.

Po PISA testovima sve su nam po primjenjenom znanju gori i gori učenici.

Balans, ali teško je to. Uvijek. Naći granicu između i jednog i drugog.
Ateista

#187 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"

Post by Ateista »

Zanimljiva je jos jedna pojava u skolama, a to je da ima nekoliko strebera u svakom razredu koji se uvijek trude oko svega, ali ne mogi biti u svemu dobri, na primjer fizicko, muzicko, likovno, tu trebaju neki talenti i fizicke predispozicije, a ti streberi uvijek imaju sve petice ukljucujuci i te predmete. Cak i kad dodje do nastavnika oni se medjusobno dogovore da te strebere pripaze i na predmetima koji im realno ne idu.
Osim toga, ucenici koji nemaju bas neke ocjene generalbo a dobro im ide jedan ili dva predmeta, na primjer sportisti koji razvaljuju na fozickom, imjetnici na likovnom ili muzickom, cesto ne dobiju ni tu ocjenu koju zasluzuju jer imaju generalno lose ocjene.
Ne znam da li se to sta sad promijenilo ali tako je nekad bilo, toliko demotivisuce za mnogu djecu i guranje iskljucivo strebera.
Better Man

#188 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"

Post by Better Man »

Digla_da_kreci wrote: 09/11/2022 14:58 Ovo su bile isusove muke :(
Image

nisam ga nikad preskocila :cry:
Super stvar u osnovnoj školi. naučio i redovno preskako, pa vježbe na vratilu, pa skok uvis itd. nema važnijeg i boljeg predmeta za razvoj djece od fiskulture.
Hakiz

#189 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"

Post by Hakiz »

Ateista wrote: 10/11/2022 08:43 Zanimljiva je jos jedna pojava u skolama, a to je da ima nekoliko strebera u svakom razredu koji se uvijek trude oko svega, ali ne mogi biti u svemu dobri, na primjer fizicko, muzicko, likovno, tu trebaju neki talenti i fizicke predispozicije, a ti streberi uvijek imaju sve petice ukljucujuci i te predmete. Cak i kad dodje do nastavnika oni se medjusobno dogovore da te strebere pripaze i na predmetima koji im realno ne idu.
Osim toga, ucenici koji nemaju bas neke ocjene generalbo a dobro im ide jedan ili dva predmeta, na primjer sportisti koji razvaljuju na fozickom, imjetnici na likovnom ili muzickom, cesto ne dobiju ni tu ocjenu koju zasluzuju jer imaju generalno lose ocjene.
Ne znam da li se to sta sad promijenilo ali tako je nekad bilo, toliko demotivisuce za mnogu djecu i guranje iskljucivo strebera.
Pretpostavljam da je zbog toga što se misli da su ljekari ili inžinjeri važniji i potrebniji društvu od fudbalera ili glumaca?

Pa se ne smije dozvoliti da se neki eventualni budući ljekar ili inžinjer zaustave u školovanju zbog nedostatka talenta ili predispozicija za sport ili umjetnost, dok ako neki budući bilder ili turbofolk pjevačica i ne završe školu zato što su nesposobni za matematiku ili biologiju i nije velika šteta.
Didier

#190 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"

Post by Didier »

mali jomu wrote: 10/11/2022 08:43 Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"
Za početak bih promijenio kondicional u ovoj prvoj rečenici.

Dakle, "šta biste vi promijenili"...
Last edited by Didier on 10/11/2022 12:44, edited 1 time in total.
crveni_makovi

#191 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"

Post by crveni_makovi »

Dakle, "šta biste vi promijemili"...
"Dakle" nam često probudi osjećaj nadmoći pa nam nestane energije za jednako snažan nastavak.
uglavnomja

#192 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"

Post by uglavnomja »

za osnovnoskolsko obrazovanje ne treba talenat niti neke predispozicije za mat i predmete koji se bubaju, svako to moze nauciti, samo je pitanje truda i vremena

za predmete za koje treba predispozicija - nastavnici cesto ocjenjuju trud, a ne rezultat

jednostavno postoje ljudi koji recimo nemaju sluha i tu ne postoji sila i trud koja moze to popraviti
Hakiz

#193 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"

Post by Hakiz »

crveni_makovi wrote: 10/11/2022 11:44
Dakle, "šta biste vi promijemili"...
"Dakle" nam često probudi osjećaj nadmoći pa nam nestane energije za jednako snažan nastavak.
Dakle ( :mrgreen: ) svi mi, na ovoj temi, smo nepismeni.

:-D
crveni_makovi

#194 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"

Post by crveni_makovi »

Pa Hakize, ako izuzmem iz poređenja horor nepismenih hordi čije komentare odavno ne čitam, sebe smatram umjereno do solidno nepismenom osobom. Različiti faktori su doprinosili i doprinose tome.
Hakiz

#195 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"

Post by Hakiz »

crveni_makovi wrote: 10/11/2022 11:53 Pa Hakize, ako izuzmem iz poređenja horor nepismenih hordi čije komentare odavno ne čitam, sebe smatram umjereno do solidno nepismenom osobom. Različiti faktori su doprinosili i doprinose tome.
Mi smo nepismeni pa nismo primijetili i reagovali na kondicional u naslovu, on je nepismen kako si ti primijetila.

Ergo :mrgreen:
Ateista

#196 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"

Post by Ateista »

Hakiz wrote: 10/11/2022 11:39
Ateista wrote: 10/11/2022 08:43 Zanimljiva je jos jedna pojava u skolama, a to je da ima nekoliko strebera u svakom razredu koji se uvijek trude oko svega, ali ne mogi biti u svemu dobri, na primjer fizicko, muzicko, likovno, tu trebaju neki talenti i fizicke predispozicije, a ti streberi uvijek imaju sve petice ukljucujuci i te predmete. Cak i kad dodje do nastavnika oni se medjusobno dogovore da te strebere pripaze i na predmetima koji im realno ne idu.
Pretpostavljam da je zbog toga što se misli da su ljekari ili inžinjeri važniji i potrebniji društvu od fudbalera ili glumaca?

Pa se ne smije dozvoliti da se neki eventualni budući ljekar ili inžinjer zaustave u školovanju zbog nedostatka talenta ili predispozicija za sport ili umjetnost, dok ako neki budući bilder ili turbofolk pjevačica i ne završe školu zato što su nesposobni za matematiku ili biologiju i nije velika šteta.
Da,ali im ne valja logika jer ne moraju biti bilder ili turbofolk pjevac, moze biti vrhunski sportista koji ce biti cijenjen i kasnije trener koji ce obucavati mlade sportiste, vrhunski muzicar i slicno.
Takvi nisu manje bitni od inzinjera i doktora, a ne znaci ni da ce streber biti dobar recimo inzinjer, i oni moraju razmisljati, ne samo strebati.
Last edited by Ateista on 10/11/2022 12:06, edited 1 time in total.
Seyfo

#197 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"

Post by Seyfo »

DakleM,
treba vratiti autoritet i dostojanstvo učiteljima, nastavnicima i profesorima.
Da se ne boje roditelja, koji previše sebi daju za pravo i da im prolazi.
Da ne može neki političar/kriminalac/mesar nogom otvarati vrata od škole i završavati ocjene. Da se maltretiranje ignoriše.

Mada će to ići teško. U čitavom svijetu je takav trend, zaglupljivanje masa između ostalog i školskim sistemom.
Ateista

#198 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"

Post by Ateista »

uglavnomja wrote: 10/11/2022 11:46 za osnovnoskolsko obrazovanje ne treba talenat niti neke predispozicije za mat i predmete koji se bubaju, svako to moze nauciti, samo je pitanje truda i vremena

za predmete za koje treba predispozicija - nastavnici cesto ocjenjuju trud, a ne rezultat

jednostavno postoje ljudi koji recimo nemaju sluha i tu ne postoji sila i trud koja moze to popraviti
I za matematiku i fiziku trebaju odredjeni talenti ako se pravilno uce a ne strebanjem, pa i bosanski mozes imati one koji imaju talenat da pisu, ni to se ne moze nastrebati, ali to se ne podrzava kao strebanje.
Istorija, geografija, tu vec tesko da moze biti talenta, tu jeste strebanje.
Ja bih uveo da se na trud na nekim prednetima moze dobiti 4 maksimum, 5 da dobijaju oni koji su talentovani za to i trude se, a ne da istu ocjenu dobija onaj ko je talentovan i onaj koji se trudi, ili jos gore da ovaj sto se trudi dobije i bolju ocjenu.
crveni_makovi

#199 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"

Post by crveni_makovi »

Ergo :mrgreen:
Pa skoro svaki naslov je sličan i ne mislim da je nepismen zbog greške u kucanju, samo mi je bilo smiješno u tom trenutku.
Hakiz

#200 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"

Post by Hakiz »

Ateista wrote: 10/11/2022 12:05
Hakiz wrote: 10/11/2022 11:39

Da,ali im ne valja logika jer ne moraju biti bilder ili turbofolk pjevac, moze biti vrhunski sportista koji ce biti cijenjen i kasnije trener koji ce obucavati mlade sportiste, vrhunski muzicar i slicno.
Takvi nisu manje bitni od inzinjera i doktora, a ne znaci ni da ce streber biti dobar recimo inzinjer, i oni moraju razmisljati, ne samo strebati.
Onaj budući sportista ili umjetnik koji savlada i druge predmete, kao i onaj budući inžinjer ili ljekar koji imaju malo smisla za umjetnost i fizičkih predispozicija za sport neće imati problem jer će sve savladati. Dovoljno dobro da im se ne moraju pokloniti prolazne ocjene iz onih oblasti za koje nisu vrhunski sposobni. A to je većina.

Problem su oni koji zbog nesposobnosti za jednu oblast trebaju biti oboreni, pa ih se tako zaustavi i u onome u čemu bi bili dobri.

A u tom slučaju, za društvo je bolje da u školi prolaze, da im se pokloni prolaz, budući inžinjeri ili ljekari koji su nesposobni za sport ili umjetnost, a da propadaju budući umjetnici i sportisti koji su nesposobni za nauku. Bolje nego obrnuto. Ima dovoljno onih sa početka ovog mog reagovanja da kompenzuju.
Post Reply