Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Bodkin

#101 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"

Post by Bodkin »

Hakiz wrote: 08/11/2022 16:01
Bodkin wrote: 08/11/2022 15:13 Kad vec moraju znati sta je flopi, pretpostavljam da tako moraju znati sta je modem konekcija pa sta je isdn pa dsl jer je glupo samo znati danas sta je starlink.

Cuj moraju znati sta je izumrla tehnologija. Sta djeca uce se nije promijenilo 20 godina jer profesori kad jednom dobiju stolicu nemaju nikakav pritisak da se nastave razvijati

Flopi :-)
Da nije bilo vakuumske cijevi koja se zove dioda, danas ne bi bilo Intel, AMD i drugih procesora.

Ako ne znaš princip rada te vakuumske cijevi, nećeš znati napraviti te procesore.

A ako ne znaš tu diodu, ni oni koji kažu da ih to ne interesuje, interesuje ih da znaju koristiti a ne šta je bilo nekada, neće imati šta da koriste.

Jer se zasniva na toj diodi. A ti je ne znaš. Pa ne znaš ni napraviti.

Dakle: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Vacuum_tube
Jeben argument. Niko nije spominjao nekakve vakumske cijevi koje ne znam ni sta su.
Ali tvojom logikom moras znati sta je konjska zaprega da mi bio autoinzinjer.
Naslovnica

#102 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"

Post by Naslovnica »

Šta ćemo sa predmetima kao što su fizičko, likovno, muzičko?
Nisu sva djeca podjednako nadarena niti se može očekivati da postignu odlične rezuiltate, koliko god se trudili.
Školska matematika se može nabubati haman napamet (znam po sebi kada sam išao na popravni u srednjoj, nisam nabubao napamet, nego vježbao cijeli raspust), ali crtanje, pjevanje, pa i petica iz fizičkog nije isto kao i matematika.
Ja sam nekada imao opisne ocjene iz tih predmeta, uvijek imao "ističe se", i nisu ulazile u prosjek.
Image
n+1

#103 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"

Post by n+1 »

Bodkin wrote: 08/11/2022 16:11
n+1 wrote: 08/11/2022 15:56

Možeš li znati šta je Starlink, ako ne znaš šta je modem?
Moram li znati sta je isdn da znam sta je starlink?

Stvarno argumentiras da djeca moraju znati sta je flopi disk danas? Pretpostavljam da to uce i na top stranim skolama?
Da, moraš. Ako ne razumiješ kako su komunikacijski standardi evoluirali od telefonske mreže do satelita, ne razumiješ ni kako Starlink radi.

I da, djeca danas moraju znati šta je floppy. Baš kao što moraju znati šta je ENIAC. To je stvar općeg znanja i vjerujem da ne postoji nijedan udžbenik informatike, bilo gdje na svijetu, koji ne spominje oboje. To što vi dvije rečenice u kojima se ovi spominju uzimate kao reprezentative za cjelokupan kurikulum možda je prije vaš problem.
¤ jelena ¤

#104 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"

Post by ¤ jelena ¤ »

Ako vas nešto zanima iz informatike, saaamo pitajte dijete da vam svojim bogatim rječnikom objasni to što vas zanima.

Nemojte se prepasti kad shvatite da rođeno dijete ne razumijete i to ne zato što koristi strane riječi i što vi ne poznajete materiju, nego zato što pola dana provede....programirajući, a ne zna osnovne stvari.
Naslovnica

#105 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"

Post by Naslovnica »

n+1 wrote: 08/11/2022 16:20
Bodkin wrote: 08/11/2022 16:11

Moram li znati sta je isdn da znam sta je starlink?

Stvarno argumentiras da djeca moraju znati sta je flopi disk danas? Pretpostavljam da to uce i na top stranim skolama?
Da, moraš. Ako ne razumiješ kako su komunikacijski standardi evoluirali od telefonske mreže do satelita, ne razumiješ ni kako Starlink radi.

I da, djeca danas moraju znati šta je floppy. Baš kao što moraju znati šta je ENIAC. To je stvar općeg znanja i vjerujem da ne postoji nijedan udžbenik informatike, bilo gdje na svijetu, koji ne spominje oboje. To što vi dvije rečenice u kojima se ovi spominju uzimate kao reprezentative za cjelokupan kurikulum možda je prije vaš problem.
Dobijaju li "glupi amerikanci" u osnovnoj školi loše ocjene zato što me znaju izbiflati "Bosnu pod Osmanlijama" sa svim turcizmima, zato što ne znaju koja su najstarija gorja u Evropi, ako ne znaju sabrati dva broja na 8 način, ili ako ne znaju kako se tačno razmnožavaju žabe?!
Mislim, ovo nije zajebancija nego sam bukvalno imao situaciju sa svojom djecom kada smo radili matematiku, ja popizdio čime zamaraju djecu samo da popune fond časova, a i onaj dodatni razred koji su im ubacili bez ikakve potrebe.
A tek istorija, geografija, bilogija...tačno da ti zgade školu, fuj.
Onakvo SMEĆE od udžbenika bih i ja mogao napisati, bukvalno copy/paste tekstovi sa Google, i za takvo smeće uzimaju velike pare.
n+1

#106 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"

Post by n+1 »

Naslovnica wrote: 08/11/2022 17:22

Dobijaju li "glupi amerikanci" u osnovnoj školi loše ocjene zato što me znaju izbiflati "Bosnu pod Osmanlijama" sa svim turcizmima, zato što ne znaju koja su najstarija gorja u Evropi, ako ne znaju sabrati dva broja na 8 način, ili ako ne znaju kako se tačno razmnožavaju žabe?!
Mislim, ovo nije zajebancija nego sam bukvalno imao situaciju sa svojom djecom kada smo radili matematiku, ja popizdio čime zamaraju djecu samo da popune fond časova, a i onaj dodatni razred koji su im ubacili bez ikakve potrebe.
Onakvo SMEĆE od udžbenika bih i ja mogao napisati, bukvalno copy/paste tekstovi sa Google, i za takvo smeće uzimaju velike pare.
Ako ćemo pravo, kod nas je Historija uglavnom predmet za rekreaciju i druženje. Amerikanci istoj pridaju daleko veći značaj.

A i ovaj mit da se na časovima Geografije forsira pamćenje tonaže mrkog uglja u Rusiji i broj ovaca na Novom Zelandu manje-više univerzalno spominju svi. Jedina je istina da su ti podaci zaista bili navedeni u udžbenicima, te da djeca sama sebe forsiraju da zapamte te detalje, jer uče napamet, te nikada ne savladaju vještinu razlikovanja suštinskog znanja od onog čisto referentnog.

I onda deset godina poslije ide priča "tjerali nas profesori".
Osmi Socrates

#107 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"

Post by Osmi Socrates »

Informatika je specifična, i slažem se da treba podučavati teorijske osnove informatike, bez obzira koliko se nekima činilo uzaludno. Jedino je pitanje načina na koji se podučava.

Ne treba ići ni u drugu krajnost, da svako učenje teorije proglašavamo nepotrebnim. Ali, ima toliko gradiva koje je nepotrebno u najranijem uzrastu.

Što se tiče ovog fizičkog, muzičkog, likovnog, whatever. Fizičkom se mora posvetiti najviše pažnje, ali prilagoditi pojedinačno svakom djetetu. Ne treba ni pretjerivati da od svakog djeteta pravimo nasilu Lanu Pudar, ali treba insistirati na nekim standardima od početka školovanja. Nije to toliko teško ako se napravi dobar program. Kamo sreće da svugdje postoje uslovi da djeca zaista, recimo, nauče plivati, a ne održavati se na vodi, kao što je slučaj sa većinom odraslih ljudi.

Likovno whatever. Od mene nikad nije mogao postati slikar ili vajar, ali sam barem naučio osnove istorije umjetnosti i osnovne koncepte.

Muzičko... :? Tu ne znam šta misliti. Lijepo je znati svirati instrument, ali to zavisi i od utjecaja oko djeteta i od uslova u školama. "Svirati instrument" je uslovno rečeno.
Bodkin

#108 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"

Post by Bodkin »

Osmi Socrates wrote: 08/11/2022 17:44 Informatika je specifična, i slažem se da treba podučavati teorijske osnove informatike, bez obzira koliko se nekima činilo uzaludno. Jedino je pitanje načina na koji se podučava.

Ne treba ići ni u drugu krajnost, da svako učenje teorije proglašavamo nepotrebnim. Ali, ima toliko gradiva koje je nepotrebno u najranijem uzrastu.

Što se tiče ovog fizičkog, muzičkog, likovnog, whatever. Fizičkom se mora posvetiti najviše pažnje, ali prilagoditi pojedinačno svakom djetetu. Ne treba ni pretjerivati da od svakog djeteta pravimo nasilu Lanu Pudar, ali treba insistirati na nekim standardima od početka školovanja. Nije to toliko teško ako se napravi dobar program. Kamo sreće da svugdje postoje uslovi da djeca zaista, recimo, nauče plivati, a ne održavati se na vodi, kao što je slučaj sa većinom odraslih ljudi.

Likovno whatever. Od mene nikad nije mogao postati slikar ili vajar, ali sam barem naučio osnove istorije umjetnosti i osnovne koncepte.

Muzičko... :? Tu ne znam šta misliti. Lijepo je znati svirati instrument, ali to zavisi i od utjecaja oko djeteta i od uslova u školama. "Svirati instrument" je uslovno rečeno.
Informatika jeste specificna ali reci da je bitno sve sto se ikad desilo i svi stadiji proizvoda u informatici je smijesno
Naslovnica

#109 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"

Post by Naslovnica »

n+1 wrote: 08/11/2022 17:37
Ako ćemo pravo, kod nas je Historija uglavnom predmet za rekreaciju i druženje. Amerikanci istoj pridaju daleko veći značaj.

A i ovaj mit da se na časovima Geografije forsira pamćenje tonaže mrkog uglja u Rusiji i broj ovaca na Novom Zelandu manje-više univerzalno spominju svi. Jedina je istina da su ti podaci zaista bili navedeni u udžbenicima, te da djeca sama sebe forsiraju da zapamte te detalje, jer uče napamet, te nikada ne savladaju vještinu razlikovanja suštinskog znanja od onog čisto referentnog.

I onda deset godina poslije ide priča "tjerali nas profesori".
Jedno mi je još uvijek u osnovnoj, drugo se kutarisalo.
Ja rekoh šta sam prolazio sa njima, a ti možda imaš drugačija iskustva.
Nije nikakav mit nabrajanje imena najstarijih gorja u Evropi, svih turcizama kojih je pun Q u Bosni pod Osmanlijama, kao i 8 načina kombinovanja operacija sabiranja i oduzimanja.
Udžbenici su k*rina na kvadrat, smeće, pogotovu za starije razrede.
Svako ko tvrdi drugačije brani taj zagnojeni sistem.
Osmi Socrates

#110 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"

Post by Osmi Socrates »

Pa gledaj sad, ja informatiku posmatram kao ključni predmet, a nisam iz te struke. Ako (zdravu) komunikaciju među ljudima i razumijevanje svijeta oko sebe vidim kao osnovni zadatak (ne znam koju drugu riječ upotrijebiti) svakog ljudskog bića, onda smatram i da je informatika ključna.

Eto ne znam da li da je nazovem naukom ili ne. Ja bih je prije nazvao jezikom. Dakle, što se mene tiče, komunikacija ljudske vrste i razumijevanje svijeta ovisi od jezika koji koristimo (maternji i engleski u današnje doba), matematike (takođe jezik koji smo izmislili da bolje razumijemo svijet) i informatike.

Ovo su osnove. Njih moramo izučavati u detalje od početka školovanja, s tim što ja nisam grammar nazi, pa da baš svakome prigovaram što piše gramatički neispravno. :lol:
Piaty

#111 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"

Post by Piaty »

Naslovnica wrote: 08/11/2022 16:16 Školska matematika se može nabubati haman napamet (znam po sebi kada sam išao na popravni u srednjoj, nisam nabubao napamet, nego vježbao cijeli raspust
Ohooo kolega.
I ja sam bio padavičar iz tog predmeta u II srednje.

Bubao cijeli raspust da sam mogao kasnije davati instrukcije onima koji su imali možda neku trojku.
Al popravni je bio ludilo, pola škole došlo na taj popravni, kao da je školska godina počela. Zajeban profesor.

Ne bih baš rekao "nabubati", ali se može naučiti i to 10X lakše nego što sam mislio.
n+1

#112 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"

Post by n+1 »

Odnosno, rješenja zadataka se mogu šablonizirati.
Naslovnica

#113 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"

Post by Naslovnica »

n+1 wrote: 08/11/2022 19:47 Odnosno, rješenja zadataka se mogu šablonizirati.
Išao na popravni u drugom srednje, vježbao, vježbao i vježbao, Venea naučio "napamet" 🤣, odradio zadatke za cca 10min, kasnije nisam imao problema, upisao ETF kao 11-ti na prijemnom.
Nažalost, neke se stvari nisu posložile u životu... 🥺
n+1

#114 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"

Post by n+1 »

Naslovnica wrote: 08/11/2022 19:56
n+1 wrote: 08/11/2022 19:47 Odnosno, rješenja zadataka se mogu šablonizirati.
Išao na popravni u drugom srednje, vježbao, vježbao i vježbao, Venea naučio "napamet" 🤣, odradio zadatke za cca 10min, kasnije nisam imao problema, upisao ETF kao 11-ti na prijemnom.
Posložilo se u nekom drugom tajmlajnu. :D
ZuzuTop

#115 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"

Post by ZuzuTop »

Treba im diplome podjeliti u Travniku i neka rahat Robloxaju.Ionako 75% roditelja ima slicne diplome.
Nikad roditelji da shvate da sama skola nece odgojit i obrazovati djecu.
Naslovnica

#116 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"

Post by Naslovnica »

ZuzuTop wrote: 08/11/2022 20:07 Treba im diplome podjeliti u Travniku i neka rahat Robloxaju.Ionako 75% roditelja ima slicne diplome.
Sa današnjim obrazovnim kadrom (čast izuzecima), naravno da ih sama škola neće ni odgojiti ni obrazovati, ni u pokušaju.
To niko normalan i ne bi trebalo da očekuje.
Meni djeca počela razvlačiti teleeevizor i one druge seljačke naglaske kada su krenula u školu, kada smo skontali kako učiteljice govore sve nam je bilo jasno.
Da su bogdo travničke diplome...
Bježi ba.
Kada sam ja išao u školu postojalo je poštivanje, haman pa strahopoštovanje. Sjećam se svih svojih, od učitelja, razredne, nastavnika, profesora...
Prije svega ljudi i pedagozi na svom mjestu, školovani u sistemu gdje se bodovalo i cijenilo znanje a ne pripadnost stranci. Ljudi zarađivali penzije u istoj školi, danas se djeci nastavnik matematike promijeni 3 puta u toku jedne godine.
Sranje ba.
Naslovnica

#117 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"

Post by Naslovnica »

n+1 wrote: 08/11/2022 20:06
Naslovnica wrote: 08/11/2022 19:56
Posložilo se u nekom drugom tajmlajnu. :D
Nikad neću prežaliti što nisam završio ETF i što sam krenuo za parama, jbga, prošao rat, kokuz, 900KM prva plata, Vajzović, Fatkić, Paja, Cizi...zdraoooo.... 🥹🥺🥹🥺
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#118 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"

Post by Truba »

Piaty wrote: 08/11/2022 19:42
Naslovnica wrote: 08/11/2022 16:16 Školska matematika se može nabubati haman napamet (znam po sebi kada sam išao na popravni u srednjoj, nisam nabubao napamet, nego vježbao cijeli raspust
Ohooo kolega.
I ja sam bio padavičar iz tog predmeta u II srednje.

Bubao cijeli raspust da sam mogao kasnije davati instrukcije onima koji su imali možda neku trojku.
Al popravni je bio ludilo, pola škole došlo na taj popravni, kao da je školska godina počela. Zajeban profesor.

Ne bih baš rekao "nabubati", ali se može naučiti i to 10X lakše nego što sam mislio.
Ooo kolege ja sam.bio na granici padanja ali nikad nisam pao 2 ili 3 maks...fizika i matez 2 3 ostalo sve pet...
Odlican
Nama profa iz amerike
Rekla gledajuci dnevnik da sve predmete poslije fizike treba ukinuti...svi petice...bas se ucilo po 13 14 petica ostalo 2 3 4 ...nabesalo se 17 18 predmeta
Informatika u rangu vjeronauka da nabija prosjek
Hakiz

#119 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"

Post by Hakiz »

Bodkin wrote: 08/11/2022 16:12
Hakiz wrote: 08/11/2022 16:01

Da nije bilo vakuumske cijevi koja se zove dioda, danas ne bi bilo Intel, AMD i drugih procesora.

Ako ne znaš princip rada te vakuumske cijevi, nećeš znati napraviti te procesore.

A ako ne znaš tu diodu, ni oni koji kažu da ih to ne interesuje, interesuje ih da znaju koristiti a ne šta je bilo nekada, neće imati šta da koriste.

Jer se zasniva na toj diodi. A ti je ne znaš. Pa ne znaš ni napraviti.

Dakle: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Vacuum_tube
Jeben argument. Niko nije spominjao nekakve vakumske cijevi koje ne znam ni sta su.
Ali tvojom logikom moras znati sta je konjska zaprega da mi bio autoinzinjer.
Pa, kako ćeš inače znati šta je KS :mrgreen:
tap3ah75

#120 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"

Post by tap3ah75 »

Osmi Socrates wrote: 08/11/2022 17:44

Kod mojih u školi
FIZIČKO:
Klinka uči teoriju .... pravila rukometa kod kuće, uči raspored igrača u košarci i kako se koji zove. A u sali i dalje ono da se moraju popeti uz metalnu šipku i špagu. I naravno da mi djeca dođu kući - dobili trojku iz fizičkog. Jer se ne mogu popeti uz šipku

MUZIČKO:
Ubiše ih sa učenjem pjesmica napamet. Imaju redovno kontrolne iz muzičkog. Samo teorija o nekim likovima kompozitorima, ko je šta napisao ... i o vrsti nota i taktovima.

LIKOVNO
Ono mi je najbezbolnije ali i tu ima budalaština. Zadnje je bilo da se nacrta nešto koristeći samo tačkice

I naravno da treba ukinuti brojčano ocjenjivanje ovih predmeta.

+ Korona i online škola je uništila djeci jednu godinu obrazovanja i učenja. Djeca nisu savladala neka gradiva koja su im samo dostavljana tokom online škole a nastavnici sad idu dalje i prave se da je sve ok
Hakiz

#121 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"

Post by Hakiz »

¤ jelena ¤ wrote: 08/11/2022 16:53 Ako vas nešto zanima iz informatike, saaamo pitajte dijete da vam svojim bogatim rječnikom objasni to što vas zanima.

Nemojte se prepasti kad shvatite da rođeno dijete ne razumijete i to ne zato što koristi strane riječi i što vi ne poznajete materiju, nego zato što pola dana provede....programirajući, a ne zna osnovne stvari.
https://youtu.be/fWqBmmPQP40
Hakiz

#122 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"

Post by Hakiz »

Osmi Socrates wrote: 08/11/2022 17:44 Informatika je specifična, i slažem se da treba podučavati teorijske osnove informatike, bez obzira koliko se nekima činilo uzaludno. Jedino je pitanje načina na koji se podučava.

Nije poenta muzičkog ni bila da naučiš svirati. Nego da razlikuješ folk od popa, da kada ih čuješ znaš u kojem taktu je "Great balls of fire" a u kojem "Uči me majko, karaj me", da naučiš šta je preludij, šta je sonata, šta je simfonijski a šta komorni orkestar itd.

Da sutra na kvizu ne kažeš da je temerin udaraljka.
Osmi Socrates

#123 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"

Post by Osmi Socrates »

Tu se ne slažemo. Poenta muzičkog obrazovanja bi upravo trebala biti da vježbaš sviranje instrumenta, poželjno u grupi, i da ga uzimaju samo djeca koja su za to zainteresirana i imaju uslove. Pjevanje je opet nešto drugo i zahtjeva posebnu obuku, pa možda nije za osnovnu školu.

Muzička teorija se može lagano obrađivati uz to. S tim da i neke lekcije iz istorije se mogu (lagano i neobavezno) dotaći muzike.

Sa kolegom se slažem da ocjene iz svih ovih predmeta ne trebaju utjecati na završnu ocjenu nikako.
Edin H.

#124 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"

Post by Edin H. »

Sa jedne strane tačno, sa druge pamteći i besmislene informacije razvijaš radne navike i memoriju.
Bodkin

#125 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"

Post by Bodkin »

ZuzuTop wrote: 08/11/2022 20:07 Treba im diplome podjeliti u Travniku i neka rahat Robloxaju.Ionako 75% roditelja ima slicne diplome.
Sigurno. Pogotovo sto je mama koja je ovo napisala profesor na univerzitetu
Post Reply