Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Ateista

#51 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"

Post by Ateista »

mali_balon wrote: 08/11/2022 11:29
Ateista wrote: 08/11/2022 11:07 Promijenio bih skolski sistem iz temelja, ne da mi se ici u detalje ali trenutni sistem je tu da zaglupljuje djecu, pravi od njih robote i slicno, umjesto da postice kreativnost, kriticko razmisljanje...
Ali valja ocijeniti kreativnost, nisu sva djeca kreativna isto....kako ces ocijeniti ko je vise kreativan a ko manje nije fer.....ako se dijete trudilo a po tvojim kriterijima nije za dobre ocjene onda sjeba djetetu samopouzdnje.....trud je vec druga prica....zmisli da necije zlato ne zn ad acrta pa dze ces to rec.....ovako sutine talasaj.........ali stoji da je ovo sad sto imamo smijurija i nakarada od obrazovnog sistema komplet
Nije lako, ali ne mora se ni sve ocijeniti, niti ono sto se ocjenjuje mora svako moci imati sve petice. Treba promijeniti upravo to da ne mozes imati petice iz svega i da petice imaju streberi, treba nagraditi talenat, treba i trud ali ako neko nije talenat za crtanje a trudi se cetvorka je sasvim ok.
laik1981

#52 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"

Post by laik1981 »

Didier wrote: 08/11/2022 11:50 Mi smo cijeli sedmi i osmi razred unosili ugalj u školu, tako smo se grijali.

Chloe
Photo mod

#53 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"

Post by Chloe »

mali_balon wrote: 08/11/2022 11:42
konektovan wrote: 08/11/2022 11:31

Al' fakat.. :lol: :thumbup:
Ali najgore mi je sto nema nekih jasnih uputa, eto moze, eto ne mora, moze vako nako...dijete uradi kako misli da treba i onda ide pa moglo je ovo malo bolje moglo je vako nako kako je amar to fino na hameru nacrtao naljepio slikice poljepio pizde mterne...reko od sada stik i power point....
A pitanje je da li je Amar to uradio ili roditelj, jer nekim roditeljima je lakše/brže da oni naprave zadatak djetetu nego dati smjernice i upute ako dijete ne zna ili nije najbolje razumjelo nastavnika.
laik1981

#54 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"

Post by laik1981 »

Djeca su pretrpana.. Za pocetak im olaksati ruksake da ne krive kicme od malih nogu..
tap3ah75

#55 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"

Post by tap3ah75 »

laik1981 wrote: 08/11/2022 12:07 Djeca su pretrpana.. Za pocetak im olaksati ruksake da ne krive kicme od malih nogu..
Meni je vrh kad pred početak školske godine ministar obrazovanja kaže .... dječije torbe su preteške.
I?
I?
Ništa .., to je to .,. on rekao i ništa se iz godine u godinu ne radi po tome.
crveni_makovi

#56 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"

Post by crveni_makovi »

Chloe wrote: 08/11/2022 12:06 A pitanje je da li je Amar to uradio ili roditelj, jer nekim roditeljima je lakše/brže da oni naprave zadatak djetetu nego dati smjernice i upute ako dijete ne zna ili nije najbolje razumjelo nastavnika.
Ja sam sve sama radila uz smjernice roditelja po potrebi i danas imam strpljenje objasnjavati kako se sta radi, ulaziti u detaljna upustva, citati, grijesiti, ispravljati.
Moja skolska drugarica kojoj su roditelji pomagali sve, otac masinac pravio savrsene predmete za tehnicko i danas svaki dan trazi neku pomoc od roditelja za neke svakodnevne aktivnosti i obaveze za koje bi bilo prirodno da ih moze sama obavljati u ovoj zivotnoj dobi.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#57 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"

Post by Chmoljo »

ne da mi se sve čitati, ali zbog tih šupljina u znanju i priče "nikad mi neće trebati" imamo armiju glupana koji povjeruju svakoj teoriji zavjere.

a ono, nije da je glup (skroz), nije da je neobrazovan. ali nije mu trebalo, pa sad vjeruje svakoj poluistini i navučenoj argumentaciji.
tap3ah75

#58 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"

Post by tap3ah75 »

Dođe "naredba" iz Ministarstva da se ubaci još jedan čas fizičkog vaspitanja djeci kod učiteljice/učitelja. Jer su djeca neaktivna, troma, debela ......
Onda kod nas kad dođe vrijeme za taj dodatni čas fizičkog vaspitanja djeca sjede u učionici i pišu zadaću, vježbaju matematiku, ponavljaju ....

Zato jer je sala zauzeta - a ne daj Bože da učiteljica izvede djecu ispred škole da se igraju bilo šta.
crveni_makovi

#59 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"

Post by crveni_makovi »

Ja svako jutro prije kretanja u skolu pretumbavam ruksak da provjerim jos jedanput moze li se nesto izbaciti i uvijek zavrsim s preteskim ruksakom u rukama. Posebnu ljutnju mi izaziva kad vidim ogromnu kajdanku s debelim koricama.
sumirprimus

#60 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"

Post by sumirprimus »

ma vala od pocetka im dosta toga i ne treba,ide se na kvantitet umjesto na kvalitet, a sta je kvalitet. djeci se slabo sta objasni da usvoje pojmove, znanje, ovaj ram i rom je tipican primjer naseg skosltva, rade novu lekciju, uce nove pojmove i dodju kuci i pitaju sta je to, dakle nisu naucili, nisu shvatili nego su poslani kuci ocu i materi da uce s njima :lol: :(
Chloe
Photo mod

#61 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"

Post by Chloe »

crveni_makovi wrote: 08/11/2022 12:13
Chloe wrote: 08/11/2022 12:06 A pitanje je da li je Amar to uradio ili roditelj, jer nekim roditeljima je lakše/brže da oni naprave zadatak djetetu nego dati smjernice i upute ako dijete ne zna ili nije najbolje razumjelo nastavnika.
Ja sam sve sama radila i danas imam strpljenje objasnjavati kako se sta radi, ulaziti u detaljna upustva, citati, grijesiti, ispravljati.
Moja skolska drugarica kojoj su roditelji pomagali sve, otac masinac pravio savrsene predmete za tehnicko i danas svaki dan trazi neku pomoc od roditelja za neke svakodnevne aktivnosti i obaveze za koje bi bilo prirodno da ih moze sama obavljati u ovoj zivotnoj dobi.
:thumbup: Takav roditelj pravi štetu svom djetetu, ali i drugoj djeci.
duh_sa_sjekirom

#62 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"

Post by duh_sa_sjekirom »

tap3ah75 wrote: 08/11/2022 12:10
laik1981 wrote: 08/11/2022 12:07 Djeca su pretrpana.. Za pocetak im olaksati ruksake da ne krive kicme od malih nogu..
Meni je vrh kad pred početak školske godine ministar obrazovanja kaže .... dječije torbe su preteške.
I?
I?
Ništa .., to je to .,. on rekao i ništa se iz godine u godinu ne radi po tome.
To je lahko riješiti-preporuči se roditeljima da kupuju kvalitetnije i izdržljivije ruksake :D
Nego, ovo me podsjeti na ono kad nekakvi uredi za reviziju konstatuju kako su institucije trošile više novca nego što im je odobreno. I šta sad? Pa ništa, eto oni su to konstatovali... :lol:
laik1981

#63 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"

Post by laik1981 »

Chmoljo wrote: 08/11/2022 12:14 ne da mi se sve čitati, ali zbog tih šupljina u znanju i priče "nikad mi neće trebati" imamo armiju glupana koji povjeruju svakoj teoriji zavjere.

a ono, nije da je glup (skroz), nije da je neobrazovan. ali nije mu trebalo, pa sad vjeruje svakoj poluistini i navučenoj argumentaciji.
Pa upravo je nacin na koji funkcionise nase obrazovanje kumovalo toj lakovjernosti..

Bitnije od onoga sta se uci je na koji nacin se to uci.. Uvijek je 90% ucenja kod nas bilo zasnovano na bubanju.. Uradis dobro test, dobijes dobru ocjenu, a za mjesec dana 95% onoga sto si bubao ispari.. To vazi od osnovne, preko srednje, pa do faxa.. Ne radi se na razvijanju logike i kriticke misli.. Sve je po sablonima.. Masa neke teorije, a prakse nigdje..
muha_sa

#64 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"

Post by muha_sa »

:thumbup:

Od drugog pa evo do petog nosim ruksak od unuke--sjeba meni kicmu a kamli mojoj pahuljici :-)
U drugom razredu pitam uciteljicu šta rade od djece-zašto su im ovako teški ruksaci--kao da je pun kamenja :-) :-) Blijedo me pogledala i na prvom roditeljskom se žalila roditeljima kako se dedo buni za težinu ruksaka :-) :-)
Naši idioti ako ne znaju nek prepišu program iz zemlje koja je jedno 200 godina ispred nas-ŠveCke
sumirprimus

#65 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"

Post by sumirprimus »

fali i prakse, prakticne nastave, recimo iz informatike da djeci za pocetak pokazes i upalis kompjuter :lol:
no_sikiriki

#66 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"

Post by no_sikiriki »

laik1981 wrote: 08/11/2022 12:20
Chmoljo wrote: 08/11/2022 12:14 ne da mi se sve čitati, ali zbog tih šupljina u znanju i priče "nikad mi neće trebati" imamo armiju glupana koji povjeruju svakoj teoriji zavjere.

Pa upravo je nacin na koji funkcionise nase obrazovanje kumovalo toj lakovjernosti..

Bitnije od onoga sta se uci je na koji nacin se to uci.. Uvijek je 90% ucenja kod nas bilo zasnovano na bubanju.. Uradis dobro test, dobijes dobru ocjenu, a za mjesec dana 95% onoga sto si bubao ispari.. To vazi od osnovne, preko srednje, pa do faxa.. Ne radi se na razvijanju logike i kriticke misli.. Sve je po sablonima.. Masa neke teorije, a prakse nigdje..
Upravo. Je li ja stvarno treba da znam koliko ima ovaca u Australiji? Sjećam se da smo to učili na času geografije. Ljudi su znali to, a nisu mogli pokazati zemlju na mapi. :mrgreen:
laik1981

#67 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"

Post by laik1981 »

muha_sa wrote: 08/11/2022 12:23
:thumbup:

Od drugog pa evo do petog nosim ruksak od unuke--sjeba meni kicmu a kamli mojoj pahuljici :-)
U drugom razredu pitam uciteljicu šta rade od djece-zašto su im ovako teški ruksaci--kao da je pun kamenja :-) :-) Blijedo me pogledala i na prvom roditeljskom se žalila roditeljima kako se dedo buni za težinu ruksaka :-) :-)
Naši idioti ako ne znaju nek prepišu program iz zemlje koja je jedno 200 godina ispred nas-ŠveCke
Ma isti sam ti.. Skola mu na deset minuta setnje od kuce, a kad ima likovno ili tjelesni idem po njega.. To za likovno pribora kao u prici.. Tempere, vodene, kistova kao da su Mikelandjelo, vostanih, flomastera, kecelja, zastita da ne isprljaju klupe, onih paleta za mijesanje tempera, papir ovaj, papir onaj.. Ludilo.. Cetvrti razred.. I svaki put nose sve jer im se ne kaze unaprijed sta ce taj cas koristiti.. Djeca izgledaju kao da su u izbjeglistvo krenuli..
crveni_makovi

#68 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"

Post by crveni_makovi »

no_sikiriki wrote: 08/11/2022 12:32 Upravo. Je li ja stvarno treba da znam koliko ima ovaca u Australiji? Sjećam se da smo to učili na času geografije. Ljudi su znali to, a nisu mogli pokazati zemlju na mapi. :mrgreen:
Ne bi mi smetao broj ovcica ili bilo cega u Australiji da je iskazan kao zanimljivost a ne kao neki podatak koji moras znati. Ne sjecam se da li su ti brojevi ikad dolazili kao pitanja pri provjeri znanja ali je suludo ako se po poznavanju tih brojeva ocjenjivalo. Nemam nikakvo jasno sjecanje na traume o tim brojevima.
no_sikiriki

#69 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"

Post by no_sikiriki »

crveni_makovi wrote: 08/11/2022 12:37 Ne bi mi smetao broj ovcica ili bilo cega u Australiji da je iskazan kao zanimljivost a ne kao neki podatak koji moras znati. Ne sjecam se da li su ti brojevi ikad dolazili kao pitanja pri provjeri znanja ali je suludo ako se po poznavanju tih brojeva ocjenjivalo. Nemam nikakvo jasno sjecanje na traume o tim brojevima.
Naravno, ali ovdje se ne radi o zanimljivosti, takve brojke smo morali znati i za druge zemlje. I tačan broj stanovnika na kilometar kvadratni i slično. I ulazilo je u provjeru znanja. Ne znam kakva je sad situacija, ali sumnjam da je puno bolja.
klaki

#70 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"

Post by klaki »

Nije pametno ici iz ekstrema u ekstrem
Svi su ovdje pomalo u pravu, ali ja moram reći da imamo debilan plan i program, debilne definicije i suhoparno gradivo. Tog sam misljena bio krajem osnovne, ali kroz citavu srednju.
Ovo dolazi od odlicnog ucenika koji se takmicio (i osvajao prva mjesta).

Posto je ovo RAM i ROM moj fah: Ne treba djecu gnjaviti tako rano. Prvo se trebaju nauciti prakticne osnove ili ti ga kako koristiti racunar. Nisu svi istog intelektualnog kapaciteta i ne zanimaju racunari sve ucenike. Znaci od starta se djeca moraju usmjeravati.

A onda kad se uzme učiti o tome sta je RAM i ROM treba otvoriti racunar na stolu i pokazati djeci sto prostije moguce, bez nekih retardiranih i apstraktnih definicija.
Djeci prvo objasnis da su to skraćenice na engleskom, da iz RAMa mozes citati a i pisati u njeg, i da se podaci gube kada se ugasi racunar. Pokazes da racunar ne moze upaliti bez RAM plocice i malo se dotaknes toga kako rade procesor i RAM u tandemu, ali sto jednostavnije da djecu zainteresujea za buduce skolovanje (jer ovo je tema za fakulteta)

Pa kazes isto za ROM, kako drzi podatke, kako se ne gube. Pokazes na maticnoj firmware chip koji je ustv. ROM i objasnis djeci usput sta je firmware (softver koji kontrolise hardver, bez kojeg nasi djelovi ne mogu funkcionisati)

Al ja kad god sam pokusao ukazati profesoru na to da previse komplikuje, i da na kraju krajeva nema pojma, bio sam usutkan ili moja definicija nije bila "okej'. To neko detaljisanje treba ostaviti za fakulteta.

Srecom izgleda da imamo sve vise mladih i boljih profesora barem sto se tice informatike.

EDIT: mozes i na upaljenom racunaru pokazivati djeci stvari vezane za RAM i mozda simulirati preopterecenje RAM-a i krahiranje tako da onda to sve ima vise smisla. sve se ovo moze za cas odraditi samo treba malo pripreme
sumirprimus

#71 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"

Post by sumirprimus »

jeste mozes al to kad upale racunar :lol:
klaki

#72 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"

Post by klaki »

mene vise brine koliko odrasle raje znam koji pisu neznam i apsolutno ih boli briga :lol:
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#73 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"

Post by Bobi »

klaki wrote: 08/11/2022 12:50 da iz RAMa mozes citati a i pisati u njeg
Reci to jednom 70-o godišnjaku otjerao bi te u mp3 :D. Djeca koriste logiku ali i odrasli, ovo je skroz pogrešno objašnjenje. Meni su kao malom govorili da se u MF transformatorima nalaze mali ljudi koji pjevaju i pričaju, ja sam to shvatio ozbiljno, jel...daidža mi objašnjavao :D.
dr_Evil

#74 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"

Post by dr_Evil »

sumirprimus wrote: 08/11/2022 12:25 fali i prakse, prakticne nastave, recimo iz informatike da djeci za pocetak pokazes i upalis kompjuter :lol:
Ko da je jucer bilo kad je prije nekih 20 i kusur godina profa na tehnickom nam izdiktirao tajnu sifru koju treba ukucati na tastaturu da se ugasen kompjuter upali. To su bila vremena :D

I svi smo je morali znati napamet. Ebi ga, nikad nikome nije uspjelo da upali preko nje, ali znat se morala :D
dr_Evil

#75 Re: Šta bi vi promijenili...? "Djeca su nam ubijena u pojam i mrze školu"

Post by dr_Evil »

Bobi wrote: 08/11/2022 13:17
klaki wrote: 08/11/2022 12:50 da iz RAMa mozes citati a i pisati u njeg
Reci to jednom 70-o godišnjaku otjerao bi te u mp3 :D. Djeca koriste logiku ali i odrasli, ovo je skroz pogrešno objašnjenje. Meni su kao malom govorili da se u MF transformatorima nalaze mali ljudi koji pjevaju i pričaju, ja sam to shvatio ozbiljno, jel...daidža mi objašnjavao :D.
Ja zamisljao malog ciku u tranzistoru koji kad ti okrenes onaj krug da pojacas, ima mala zica i vise mu otvori usta :D

eh jah, fin vakat bio :)
Post Reply