KJKP TOPLANE Sarajevo
- vjeshalica
#1626 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
Zanimljivo misljenje pojedinaca. Penzosi su duzni da se isele iz grada samo zato jer su postali penzosi. Nemaju vise razloga ni prava da zive u gradu, a kamoli da zive u nekom stancini od 50m2, za njih je kavez 2x2 i da cekaju smrt u njemu. Umjesto da uzivaju u trecoj dobi i da drustvo pomogne najugrozeniji sloj i da im se dostojanstvena starost omoguci, radije im treba predloziti socijalnu izolaciju i iseljavanje na periferiju jer bi tu da zive novokomponovani koji i sami od sebe imaju iako rade imaju manju mogucnost da placaju bezobrazno visoke rezije. Najlakse je biti bezobrazno glup.Treba povladjivati kriminalcima na nacin da se penzosi isele na periferiju Kantona, a da se niko ne zapita zasto poslovanje Toplana i njihov bezobrazan obracun troskova vrijedja ljudsku inteligenciju vec unazad barem 20 godina.
- Qler
#1627 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
vjeshalica wrote: ↑07/11/2022 10:15 Zanimljivo misljenje pojedinaca. Penzosi su duzni da se isele iz grada samo zato jer su postali penzosi. Nemaju vise razloga ni prava da zive u gradu, a kamoli da zive u nekom stancini od 50m2, za njih je kavez 2x2 i da cekaju smrt u njemu. Umjesto da uzivaju u trecoj dobi i da drustvo pomogne najugrozeniji sloj i da im se dostojanstvena starost omoguci, radije im treba predloziti socijalnu izolaciju i iseljavanje na periferiju jer bi tu da zive novokomponovani koji i sami od sebe imaju iako rade imaju manju mogucnost da placaju bezobrazno visoke rezije. Najlakse je biti bezobrazno glup.Treba povladjivati kriminalcima na nacin da se penzosi isele na periferiju Kantona, a da se niko ne zapita zasto poslovanje Toplana i njihov bezobrazan obracun troskova vrijedja ljudsku inteligenciju vec unazad barem 20 godina.
- Ateista
#1628 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
Ja sam cuo za dosta slucajeva da se ljudi zale da je gore nakon uvodjenja mjeraca, postavlja se pitanje da li je i to bezobrazluk toplana i da li je trenutni racun prema trenutnoj realnoj potrosnji. Ako nakon uvodjenja mjeraca drzis grijanje na maksimumu i nikad ne gasis, logicno je da dobijes priblizno isti racun kao prije, nevezano za to kakva je izolacija, jer kad ti se ugradi mjerac mozes samo smanjiti, ne mozes pojacati grijanje u odnosu na ono sto je prije bilo.VladaFBiH wrote: ↑07/11/2022 09:22Ateista wrote: ↑07/11/2022 08:13
![]()
Ovo si u potpunosti u pravu.
Donekle razumijem one koji su navikli da zive na nekoj lokaciji, u svom stanu u kojem su godinama i slicno, ali treba biti praktican i takvom promjenom stariji ljudi sebi mogu povecati kvalitet zivota.
To je u svijetu sasvim normalno.
To sve ne mijenja cinjenicu da su toplane preskupe, da se energija rasipa bezveze jer je u vecini stanova zimi prevruce, da vecina nema mjerace pa samim tim ni motiv da ustede i slicno.
ovdje bi tek bilo "plakanje" jer većina stanova u Sarajevu nema nikakve izolacije (npr. cijelo Alipašino) + dodaj još faktor loše stolarije... još uvijek nismo mi za obračuna po količini isporučene toplotne energije. Znam da nekoga ko ima stan u novijoj gradnji nije briga za ovo ali taj isto tako može, o svom trošku, staviti kalorimetar i sam regulisati potrošnju ako misli da će tako uštediti + neke nove zgrade ga već imaju i ugrađenog.
Jedino ako oni zavisno od izolacije negdje salju vise a negje manje, a fakturisu prosjek ali opet koliko ja znam vecini je vruce u stanu, tako da mislim da je do toplana i da su cijene sa mjeracima nerealne, te da tu love u mutnom i da za manju isporucenu toplotu naplacuju vise.
Problem je inace ugradnja mjeraca kad ima vise vertikala kao kod mene pa bih ja morao 5 da ih ugradim.
- Ateista
#1629 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
Da, tek poslije sam vidio novije postove gdje si to navela.crveni_makovi wrote: ↑07/11/2022 10:13 Pa to i ja tvrdim, sad je pravo vrijeme za radno sposobne poput tebe i mene da mislimo o tome i napravimo plan. To se ne radi kad si teško sposoban i za najjednostavnije svakodnevne aktivnosti.
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#1630 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
ovo za penziće samo da dodam
nisu svi penzići na selu odrasli ili živjeli veći dio života
kolega sa bivšeg posla, pred penziju kupio stan u novogradnji za penzije
i tako ja sa njim u priču, on bukvalno i ne želi vikendice, livade, šume i ostale objekte takvog tipa
jbt, muka im je kad mora 1000m do ambulante, a šta kad je u nekom brdu iznad ilijaša, kuda će u kurac?
nekome odmor i penzija nije čuvanje kokoši i ostale živine, cijepanje drva, košenje trave, da ne nabrajam ostale poslove.
i tako ja sa njim u priču, on bukvalno i ne želi vikendice, livade, šume i ostale objekte takvog tipa
jbt, muka im je kad mora 1000m do ambulante, a šta kad je u nekom brdu iznad ilijaša, kuda će u kurac?
nekome odmor i penzija nije čuvanje kokoši i ostale živine, cijepanje drva, košenje trave, da ne nabrajam ostale poslove.
- vjeshalica
#1631 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
Samo kod Toplana je isti racun kad u mjesecu imas 15 dana temperaturu vanjsku oko npr.12 stepeni, i kad imas oko -10. Kojim objasnjenjem je isti utrosak energenta na -10 i 12 stepeni i isti racun? Pogledajte oktobar i sad novembar koji ce temperaturno sigurno biti solidan u smislu da se nece mnogo morati grijati.Ali ce se platiti ko da je napolju uzastopno bilo 30 dana -15 stepeni.
Visegodisnja pljacka i kriminal u Toplanama kojem mjere nema.
Ljudi su pokusali na plin da povoljno prodju pa su vec unazad 15 godina kurce popusili i smrzli se po kucama jer su lopurde nasle nacina da opljackaju i ucine plin neekonomicnim iako on to nije. Ovdje se samo placa pausal i fixni obracun kako je Toplanama ceif a ne kako je tehnicki stvaran utrosak energenta. I hocemo neku ekologiju kurcologiju.
Ljudi su pokusali na plin da povoljno prodju pa su vec unazad 15 godina kurce popusili i smrzli se po kucama jer su lopurde nasle nacina da opljackaju i ucine plin neekonomicnim iako on to nije. Ovdje se samo placa pausal i fixni obracun kako je Toplanama ceif a ne kako je tehnicki stvaran utrosak energenta. I hocemo neku ekologiju kurcologiju.
- VladaFBiH
#1632 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
pročitaj iskustva građana Zagreba poslije uvođenja "obračuna po utrošenom" - svi redom su više trošili a manje se ugrijali + pojavila se vlaga zbog "štednje" na grijanju. Nije baš sve u postavljanju "mjerača" jer treba prije toga dovesti sve zgrade u red ili barem većinu (fasada i stolarija).Ateista wrote: ↑07/11/2022 10:21Ja sam cuo za dosta slucajeva da se ljudi zale da je gore nakon uvodjenja mjeraca, postavlja se pitanje da li je i to bezobrazluk toplana i da li je trenutni racun prema trenutnoj realnoj potrosnji. Ako nakon uvodjenja mjeraca drzis grijanje na maksimumu i nikad ne gasis, logicno je da dobijes priblizno isti racun kao prije, nevezano za to kakva je izolacija, jer kad ti se ugradi mjerac mozes samo smanjiti, ne mozes pojacati grijanje u odnosu na ono sto je prije bilo.VladaFBiH wrote: ↑07/11/2022 09:22 [/b]
ovdje bi tek bilo "plakanje" jer većina stanova u Sarajevu nema nikakve izolacije (npr. cijelo Alipašino) + dodaj još faktor loše stolarije... još uvijek nismo mi za obračuna po količini isporučene toplotne energije. Znam da nekoga ko ima stan u novijoj gradnji nije briga za ovo ali taj isto tako može, o svom trošku, staviti kalorimetar i sam regulisati potrošnju ako misli da će tako uštediti + neke nove zgrade ga već imaju i ugrađenog.
Jedino ako oni zavisno od izolacije negdje salju vise a negje manje, a fakturisu prosjek ali opet koliko ja znam vecini je vruce u stanu, tako da mislim da je do toplana i da su cijene sa mjeracima nerealne, te da tu love u mutnom i da za manju isporucenu toplotu naplacuju vise.
Problem je inace ugradnja mjeraca kad ima vise vertikala kao kod mene pa bih ja morao 5 da ih ugradim.
-
toska
#1633 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
to bi sa ljetnim paušalom došlo oko 1,500KM godišnje.
trenutno su sve cijene energenata van uobičajenih normi i usporedba je problematična, a cijene centralnog drže isti nivo i tempo povećanja kao i prije krize tj. dobili bi ovu cijenu i da je sve kao prije.
jedna kotlovnica centralnog grije i po nekoliko stotina stanova ušuškanih jedan do drugog (čuveno, griju vas zidovi od komšija) i bilo bi interesantno kad bi neko mogao izvršiti približni proračun opravdanosti tih 1,500 za 53 kvadrata.
grijanje kuće je puno zahtjevnije pa da li je iko trošio prošle godine te pare za te kvadrate?
- VladaFBiH
#1634 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
pa ugradi kalorimetar pa sebi zavrči i manje plaćaj - osim ako nisi u novoj zgradi na*ebala sivjeshalica wrote: ↑07/11/2022 10:27 Samo kod Toplana je isti racun kad u mjesecu imas 15 dana temperaturu vanjsku oko npr.12 stepeni, i kad imas oko -10. Kojim objasnjenjem je isti utrosak energenta na -10 i 12 stepeni i isti racun? Pogledajte oktobar i sad novembar koji ce temperaturno sigurno biti solidan u smislu da se nece mnogo morati grijati.Ali ce se platiti ko da je napolju uzastopno bilo 30 dana -15 stepeni.
bio sam u zgradi sa solidnom izolacijom i ako hoćeš da se ugriješ moraš potrošiti najmanje isto kao što bi i sada platila - od ovoga se mogu izuzeti nove zgrade u kojima već imaš kalorimetar pa i plaćaš po utrošku.
- vjeshalica
#1635 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
Ne mora neko zivjeti na selu u periferiji. Moze i stan u periferiji imati u nekim zgradama. Ali zbog cega? Da proda stan i odseli u drugi ostane mu u dzepu 50.000 da trosi po stare dane placajuci bezobrazno visoke cijene zivota i stvari dok tranzicijski tajkuni imaju para da ne znaju ni sami sta ce od njih.mk ultra wrote: ↑07/11/2022 10:25 ovo za penziće samo da dodam
I zivot na selu u kuci ima svoju tezinu. Treba polupat drva treba pomalo raduckat oko kuce, kuca nije isto sto i iz stana iznijeti smece do hajfisa. Ima tu posla, onda ti ljudi su mahom sami a djeca se sjete samo kad trebaju pohlepu da provedu u ostavinskoj raspravi poslije smrti. Ti ljudi zasluzuju lijepu ugodnu starost, neku zanimaciju druzenje, da izadju medju druge ljude popiju kafu,caj, a ne da ih neko iseljava na periferiju jer ocito je da kvare drustvenu sliku novokomponovanih sadista.
- Ateista
#1636 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
Niko ne kaze da su duzni to da rade zbog nekog drugog, vec da bi to za njih bila pametna odluka da sebi smanje troskove zivota i povecaju kvalitet zivota, nevezano za toplane, makar bilo besplatno grijanje ima drugih racuna koji su veci u vecem stanu, nevezano i za rezije razliku para mogu potrositi na sebe i slicno.vjeshalica wrote: ↑07/11/2022 10:15 Zanimljivo misljenje pojedinaca. Penzosi su duzni da se isele iz grada samo zato jer su postali penzosi. Nemaju vise razloga ni prava da zive u gradu, a kamoli da zive u nekom stancini od 50m2, za njih je kavez 2x2 i da cekaju smrt u njemu. Umjesto da uzivaju u trecoj dobi i da drustvo pomogne najugrozeniji sloj i da im se dostojanstvena starost omoguci, radije im treba predloziti socijalnu izolaciju i iseljavanje na periferiju jer bi tu da zive novokomponovani koji i sami od sebe imaju iako rade imaju manju mogucnost da placaju bezobrazno visoke rezije. Najlakse je biti bezobrazno glup.Treba povladjivati kriminalcima na nacin da se penzosi isele na periferiju Kantona, a da se niko ne zapita zasto poslovanje Toplana i njihov bezobrazan obracun troskova vrijedja ljudsku inteligenciju vec unazad barem 20 godina.
Naravno da im treba pomoci ako ima ko moze, naravno i da su toplane bezobrazno preskupe, samo se govori sta penzioneri mogu uraditi po tom pitanju.
- vjeshalica
#1637 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
I sta ti je to dokaz? Hoces da podmetnes teoriju da je isplativije rasipati energent nego stediti? To je vasa teorija iz Toplana. Za Nobela.VladaFBiH wrote: ↑07/11/2022 10:32
pa ugradi kalorimetar pa sebi zavrči i manje plaćaj - osim ako nisi u novoj zgradi na*ebala si
bio sam u zgradi sa solidnom izolacijom i ako hoćeš da se ugriješ moraš potrošiti najmanje isto kao što bi i sada platila - od ovoga se mogu izuzeti nove zgrade u kojima već imaš kalorimetar pa i plaćaš po utrošku.
- VladaFBiH
#1638 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
većina u kućama grije 1 ili 2 prostorije to na jako niskim temperaturama pa ti je teško uporediti - ne možeš upoređivati novu kuću sa vrhunskom izolacijom i njenu potrošnju sa grijanjem na toplane jer onda trebaš uporediti i novogradnju koja ima kalorimetar sa tom kućom.toska wrote: ↑07/11/2022 10:32to bi sa ljetnim paušalom došlo oko 1,500KM godišnje.
trenutno su sve cijene energenata van uobičajenih normi i usporedba je problematična, a cijene centralnog drže isti nivo i tempo povećanja kao i prije krize tj. dobili bi ovu cijenu i da je sve kao prije.
jedna kotlovnica centralnog grije i po nekoliko stotina stanova ušuškanih jedan do drugog (čuveno, griju vas zidovi od komšija) i bilo bi interesantno kad bi neko mogao izvršiti približni proračun opravdanosti tih 1,500 za 53 kvadrata.
grijanje kuće je puno zahtjevnije pa da li je iko trošio prošle godine te pare za te kvadrate?
- Ateista
#1639 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
Ds, cuo sam za to, time se postavlja pitanje ovoga stosam vec naveo, kolilo su te cijene realne ako su im racuni veci sa manjom toplotom, nevezano za izolaciju tu nesto ne stima.VladaFBiH wrote: ↑07/11/2022 10:29pročitaj iskustva građana Zagreba poslije uvođenja "obračuna po utrošenom" - svi redom su više trošili a manje se ugrijali + pojavila se vlaga zbog "štednje" na grijanju. Nije baš sve u postavljanju "mjerača" jer treba prije toga dovesti sve zgrade u red ili barem većinu (fasada i stolarija).Ateista wrote: ↑07/11/2022 10:21
Ja sam cuo za dosta slucajeva da se ljudi zale da je gore nakon uvodjenja mjeraca, postavlja se pitanje da li je i to bezobrazluk toplana i da li je trenutni racun prema trenutnoj realnoj potrosnji. Ako nakon uvodjenja mjeraca drzis grijanje na maksimumu i nikad ne gasis, logicno je da dobijes priblizno isti racun kao prije, nevezano za to kakva je izolacija, jer kad ti se ugradi mjerac mozes samo smanjiti, ne mozes pojacati grijanje u odnosu na ono sto je prije bilo.
- VladaFBiH
#1640 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
ja ne znam da li si ti samo ***** ili se tako češljaš? Naravno da nije ali nije ni rješenje da se uvedu kalorimetri u ovakve zgrade jer bi većina ljudi ili se smrzla ili plaćala više + štednja na grijanju donosi vlagu (pogotovo u zgradama bez fasade)vjeshalica wrote: ↑07/11/2022 10:34I sta ti je to dokaz? Hoces da podmetnes teoriju da je isplativije rasipati energent nego stediti? To je vasa teorija iz Toplana. Za Nobela.VladaFBiH wrote: ↑07/11/2022 10:32
pa ugradi kalorimetar pa sebi zavrči i manje plaćaj - osim ako nisi u novoj zgradi na*ebala si
Last edited by VladaFBiH on 07/11/2022 10:38, edited 1 time in total.
- vjeshalica
#1641 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
Penzosi su dobrim dijelom krivi za svoje stanje. Niko se nije sjetio da pretrese PIO fond da vidimo kako se dolazilo i dolazi do te penzije. Siroka je to tema, samo upuceniji znaju koji je to kriminal visegodisnji nevidjenih razmjera. Cilj je najosjetljiviji sloj smanjiti kroz male penzije, jer mala penzija znaci los kvalitet zivota koji vrlo brzo ishodi smrt i manji je teret na fond. Sto penzosi vani mogu da hodaju i uzivaju bolje nego neki od 20,30 godina zivota?Ateista wrote: ↑07/11/2022 10:34
Niko ne kaze da su duzni to da rade zbog nekog drugog, vec da bi to za njih bila pametna odluka da sebi smanje troskove zivota i povecaju kvalitet zivota, nevezano za toplane, makar bilo besplatno grijanje ima drugih racuna koji su veci u vecem stanu, nevezano i za rezije razliku para mogu potrositi na sebe i slicno.
Naravno da im treba pomoci ako ima ko moze, naravno i da su toplane bezobrazno preskupe, samo se govori sta penzioneri mogu uraditi po tom pitanju.
- Ateista
#1642 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
Ne mora ni na periferiju ili selo, ni ja nisam taj tip, ali bi mi bilo ok da pod stare dane odem u manji stan u gradu.mk ultra wrote: ↑07/11/2022 10:25 ovo za penziće samo da dodam
- VladaFBiH
#1643 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
ne znam, meni se čini skupo ali opet kad vidim alternative ne znam šta da ti kažem - trenutno imam 25C u stanu i skoro svi radijatori su zavrnuti (termoglave) i teško bi se s nečim drugim tako ugrijao... možda inverteri ali opet komfor radijatora i invertera se ne može porediti.Ateista wrote: ↑07/11/2022 10:36Ds, cuo sam za to, time se postavlja pitanje ovoga stosam vec naveo, kolilo su te cijene realne ako su im racuni veci sa manjom toplotom, nevezano za izolaciju tu nesto ne stima.VladaFBiH wrote: ↑07/11/2022 10:29
pročitaj iskustva građana Zagreba poslije uvođenja "obračuna po utrošenom" - svi redom su više trošili a manje se ugrijali + pojavila se vlaga zbog "štednje" na grijanju. Nije baš sve u postavljanju "mjerača" jer treba prije toga dovesti sve zgrade u red ili barem većinu (fasada i stolarija).
Last edited by VladaFBiH on 07/11/2022 10:40, edited 1 time in total.
- vjeshalica
#1644 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
Taj propali pokusaj komunikacije SDA mentalitetom ostavi za Toplana. Rjesenje je realan obracun a ne sadasnji kao sto Toplane podmecu kriminal u saradnji sa dilerima plina. Nije poenta vise ni u kalorimetru vec u pausalu i obracunu koji je nelogican.VladaFBiH wrote: ↑07/11/2022 10:36ja ne znam da li si ti samo ***** ili se tako češljaš? Naravno da nije ali nije ni rješenje da se uvedu kalorimetri u ovakve zgrade jer bi većina ljudi ili se smrzla ili plaćala više + štednja na grijanju donosi vlagu (pogotovo u zgradama bez fasade)vjeshalica wrote: ↑07/11/2022 10:34
I sta ti je to dokaz? Hoces da podmetnes teoriju da je isplativije rasipati energent nego stediti? To je vasa teorija iz Toplana. Za Nobela.
- Ateista
#1645 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
Ne samo skupo nego i nerealno, jer opet kazem - ako je nekom sa pausalom bilo vruce a sa mjeracem se smrzava i dobija veci racun, to znaci da nesto dobro ne stima. Toplane bi to trebale urediti da se bar onima sa solidnom izolacijom to bar malo isplati.
- vjeshalica
#1646 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
Mene bas zanima, na Alipasinom su radili utopljavanje onih nebodera, da li je neko upucen koliki su sada troskovi grijanja ?
Taj sistem gdje je pausal prihvatljiv je tako osmisljen da Toplane ne budu na gubitku, a i u slucaju mjeraca je korisnik na gubitku, a oni dobijaju. Sa koje god strane okrenes oni dobijaju a korisnik gubi. Neko kroz cijenu grijanja, neko kroz grijanje.
-
toska
#1647 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
fora je u "kolektivnom grijanju", kako to da taj način nije, ne malo, već ubjedljivo najjeftiniji?VladaFBiH wrote: ↑07/11/2022 10:34većina u kućama grije 1 ili 2 prostorije to na jako niskim temperaturama pa ti je teško uporediti - ne možeš upoređivati novu kuću sa vrhunskom izolacijom i njenu potrošnju sa grijanjem na toplane jer onda trebaš uporediti i novogradnju koja ima kalorimetar sa tom kućom.SpoilerShowtoska wrote: ↑07/11/2022 10:32
to bi sa ljetnim paušalom došlo oko 1,500KM godišnje.
- Ateista
#1648 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
Da, oni su to tako uredili da sebe na svaki nacin osiguraju.vjeshalica wrote: ↑07/11/2022 10:44Mene bas zanima, na Alipasinom su radili utopljavanje onih nebodera, da li je neko upucen koliki su sada troskovi grijanja ?
Taj sistem gdje je pausal prihvatljiv je tako osmisljen da Toplane ne budu na gubitku, a i u slucaju mjeraca je korisnik na gubitku, a oni dobijaju. Sa koje god strane okrenes oni dobijaju a korisnik gubi. Neko kroz cijenu grijanja, neko kroz grijanje.
- vjeshalica
#1649 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
Toplane ne misle tako. Nije isto grijati se u januaru ili aprilu/oktobru. Imas ljudi koji grijna tijela drze i zatvorena tokom sezone radi konfiguracije/orjentacije objekta. Pricala sam za svoj slucaj. I opet Toplane cijenom ubijede da tako moze i da je svaka solucija sa ciljem ustede neprihvatljiva za njihov sistem poslovanja. Samo sluze za izvlacenje para.
Logicno bi bilo da pausalni sistem bude i skuplji kad vec hajcaju nemilice dakle trose energent. Kod nas je obratno ,sa kalorimetrom ne hajcas al se smrznes i izadje te skuplje. To samo kod nas ima.Ustedis,smrznes se i to platis skuplje u odnosu na nekoga ko hajca nemilice.
- Ateista
#1650 Re: KJKP TOPLANE Sarajevo
vjeshalica wrote: ↑07/11/2022 10:51Toplane ne misle tako. Nije isto grijati se u januaru ili aprilu/oktobru. Imas ljudi koji grijna tijela drze i zatvorena tokom sezone radi konfiguracije/orjentacije objekta. Pricala sam za svoj slucaj. I opet Toplane cijenom ubijede da tako moze i da je svaka solucija sa ciljem ustede neprihvatljiva za njihov sistem poslovanja. Samo sluze za izvlacenje para.
Logicno bi bilo da pausalni sistem bude i skuplji kad vec hajcaju nemilice dakle trose energent. Kod nas je obratno ,sa kalorimetrom ne hajcas al se smrznes i izadje te skuplje. To samo kod nas ima.Ustedis,smrznes se i to platis skuplje u odnosu na nekoga ko hajca nemilice.
To je to, logicno je da pausalni sistem bude skuplji, bar u prosjeku, a da se sa mjeracima moze ustediti.