Sta vas najvise nervira kod vozaca

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

kakaljin

#41276 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kakaljin »

NediM17 wrote: 06/11/2022 18:21 Kad propustis sva vozila koja se krecu putem sa pravom prvenstva.
PA eto kada ce se to desiti kada su to dvije glavne ulice u gradu gdje saobracaj nikada ne miruje!!!
laik1981

#41277 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by laik1981 »

Kad bi se kruzni tokovi pokrili video nadzorom i kada bi se pocelo kaznjavati 90% raje bi prestalo voziti kroz njih.. Vazda se neka nauka pravi, a u kruznom toku vaze ista pravila kao i u svakoj raskrsnici.. Postoje znakovi da se nailazi na put sa pravom prventsva prolaza i opet ljudi misle da imaju pravo da oduzimaju prvenstvo i da kroje neke svoje teorije.. Ima znak, postuj ga i 90% gluposti rijeseno..
kakaljin wrote: 06/11/2022 18:17
NediM17 wrote: 06/11/2022 18:12 Ne govori "on", to ti kaze clan 49, stav 4 ZOBS BiH.
Grijesis profesore.
Ali ti meni nisi odgovorio na pitanje, kada cu se onda ja ukljuciti na Titovu i Zmaja od Bosne ulice kada bi radio to sto ti govoris i tumacis iz clana 49.?
Ukljucices se onda kada je bezbjedno i kada budes siguran da nikoga neces omesti u voznji prilikom ukljucivanja ili kada te neko pusti da se ukljucis..
kakaljin

#41278 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kakaljin »

laik1981 wrote: 06/11/2022 18:23 Kad bi se kruzni tokovi pokrili video nadzorom i kada bi se pocelo kaznjavati 90% raje bi prestalo voziti kroz njih.. Vazda se neka nauka pravi, a u kruznom toku vaze ista pravila kao i u svakoj raskrsnici.. Postoje znakovi da se nailazi na put sa pravom prventsva prolaza i opet ljudi misle da imaju pravo da oduzimaju prvenstvo i da kroje neke svoje teorije.. Ima znak, postuj ga i 90% gluposti rijeseno..

Ali ti meni nisi odgovorio na pitanje, kada cu se onda ja ukljuciti na Titovu i Zmaja od Bosne ulice kada bi radio to sto ti govoris i tumacis iz clana 49.?
Ukljucices se onda kada je bezbjedno i kada budes siguran da nikoga neces omesti u voznji prilikom ukljucivanja..
Znam ja to nego on govori tek kada svi prodju tek onda ja imam pravo se ukljuciti, bez obzira koliko traka ima i da je prva desna traka slobodna i nema auta u toj traci
Seawolf

#41279 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Seawolf »

NediM17 wrote: 06/11/2022 18:12 Ne govori "on", to ti kaze clan 49, stav 4 ZOBS BiH.
Grijesis profesore.
Iz koje konkretno ulice se uključuješ?

Velika je razlika kada se uključuješ na glavnu cestu na kojoj su saobraćajne trake prije raskrsnice međusobno odvojene punim linijama i na kojoj nije dopušteno prestrojavanje neposredno prije raskrsnice i kada se uključuješ u kružni tok u kojem je dopušteno prestrojavanje cijelim obimom.
laik1981

#41280 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by laik1981 »

kakaljin wrote: 06/11/2022 18:25
laik1981 wrote: 06/11/2022 18:23 Kad bi se kruzni tokovi pokrili video nadzorom i kada bi se pocelo kaznjavati 90% raje bi prestalo voziti kroz njih.. Vazda se neka nauka pravi, a u kruznom toku vaze ista pravila kao i u svakoj raskrsnici.. Postoje znakovi da se nailazi na put sa pravom prventsva prolaza i opet ljudi misle da imaju pravo da oduzimaju prvenstvo i da kroje neke svoje teorije.. Ima znak, postuj ga i 90% gluposti rijeseno..

Ukljucices se onda kada je bezbjedno i kada budes siguran da nikoga neces omesti u voznji prilikom ukljucivanja..
Znam ja to nego on govori tek kada svi prodju tek onda ja imam pravo se ukljuciti, bez obzira koliko traka ima i da je prva desna traka slobodna i nema auta u toj traci
Pa neces cekati onoga sto je 200 metara udaljen.. Ukljucis se da nikoga ne ometas.. Ako se ukljucis u desnu koja je slobodna, a onaj iz srednje ili lijeve se prestroji u tom momentu i dodje do nezgode, onda si ti kriv.. Ne desava se u praksi ali je u teoriji tako.. I u kruznim je identicno.. Nema moje i tvoje trake.. Onaj ko je u kruznom ima prednost u odnosu na onoga ko se ukljucuje.. Neces cekati da kruzni bude prazan, nego ces uci kada je situacija takva da nikog ko je vec u kruznom ne ometas.. Ono sto je ateista uradio u primjeru koji je naveo je cisto oduzimanje prvenstva..
kakaljin

#41281 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kakaljin »

Seawolf wrote: 06/11/2022 18:27

Velika je razlika kada se uključuješ na glavnu cestu na kojoj su saobraćajne trake prije raskrsnice međusobno odvojene punim linijama i na kojoj nije dopušteno prestrojavanje neposredno prije raskrsnice i kada se uključuješ u kružni tok u kojem je dopušteno prestrojavanje cijelim obimom.
Kaptol ulica na Titovu, Pruščakova na Titovu, Đoke Mazalića na Titovu, Magribija na Titovu, Robreta Frasurea na Zmaja od Bosne, Parking importane na Zmaja od Bosne, Eto to su samo neke koje sam se sjetio a nemaju semafora na Titovu i Zmaja od Bosne.
Seawolf

#41282 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Seawolf »

kakaljin wrote: 06/11/2022 18:36
Seawolf wrote: 06/11/2022 18:27

Kaptol ulica na Titovu, Pruščakova na Titovu, Đoke Mazalića na Titovu, Magribija na Titovu, Robreta Frasurea na Zmaja od Bosne, Parking importane na Zmaja od Bosne, Eto to su samo neke koje sam se sjetio a nemaju semafora na Titovu i Zmaja od Bosne.
Koliko znam, na svim tim uključivanjima su saobraćajne trake na glavnoj cesti međusobno odvojene isprekidanim linijama.

Dakle, moraš ih propustiti bez obzira u kojoj su saobraćajnoj traci, jer bi ih u protivnom, mogao omesti u dopuštenom prestrojavanju.
Ateista

#41283 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

Malo sam pogledao bolje taj clan zakona, idioti su to tako definisali da ispada da moras svakog pustiti, ukljucujuci i onog koji ide unutrasnjom trakom. U tom slucaju bi bila obostrsna odgovornost jer onaj nije dao zmigavac, i opet dolazimo do price o solidarnosti zbog normalnog funkcionisanja saobracaja.
Kada bi idioti davali zmigavac u tim situacijama ne bi bilo problema i moglo bi se normalno ukljuciti i kad je samo prva traka slobodna, kako u kruznom toku tako i kod ukljucenja na cestu sa vise traka.
NediM17

#41284 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by NediM17 »

Ti kazes nije dao zmigavac, on kaze dao je
Krivica je samo tvoja, oduzimanje prvenstva prolaza. .
Proosvjetni_uhljeb

#41285 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Proosvjetni_uhljeb »

laik1981 wrote: 06/11/2022 18:34
kakaljin wrote: 06/11/2022 18:25

Pa neces cekati onoga sto je 200 metara udaljen.. Ukljucis se da nikoga ne ometas.. Ako se ukljucis u desnu koja je slobodna, a onaj iz srednje ili lijeve se prestroji u tom momentu i dodje do nezgode, onda si ti kriv.. Ne desava se u praksi ali je u teoriji tako.. I u kruznim je identicno.. Nema moje i tvoje trake.. Onaj ko je u kruznom ima prednost u odnosu na onoga ko se ukljucuje.. Neces cekati da kruzni bude prazan, nego ces uci kada je situacija takva da nikog ko je vec u kruznom ne ometas.. Ono sto je ateista uradio u primjeru koji je naveo je cisto oduzimanje prvenstva..
Stvar je u tome što u članu 49. nije dodana tačka kad se uključenje na put sa prvenstvom prolaza ne smatra ometanjem, a kako sam ja u prijašnjim komentarima pisao (mislio sam da to piše u ZOBS-u). Onako kako je napisan član 49. tačka 1. zaista bi se moralo čekati da put sa prvenstvom prolaza bude prazan, što je glupo.

Sa ovako napisanim članom 49. ZOBS-a bi ti morao da čekaš vozilo koje sa rastojanja 500 m prilazi brzinom 40 km/h (oko 11,11 m/s) iako bi tom vozilu do mjesta uključenja trebalo oko 45 s. Za mnogo manje od 45 s prosječno vozilo može da se uključi i ubrza do 40 km/h i time ne ometa ovog na putu sa prvenstvom prolaza.

Sa dodanom tačkom 7. u članu 49., koja bi definisala u kojim slučajevima se uključenje na put sa prvenstvom prolaza ne smatra oduzimanjem prvenstva prolaza, i zakonski bi na vozaču koji se uključuje bilo da procijeni da li će nekoga ometati. To vozači ionako rade, ali bi ovako sve bilo jasnije. I opet, u slučaju pogrešne procjene idu zakonom predviđene sankcije.
kakaljin

#41286 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kakaljin »

Seawolf wrote: 06/11/2022 18:45

Koliko znam, na svim tim uključivanjima su saobraćajne trake na glavnoj cesti međusobno odvojene isprekidanim linijama.

Dakle, moraš ih propustiti bez obzira u kojoj su saobraćajnoj traci, jer bi ih u protivnom, mogao omesti u dopuštenom prestrojavanju.
PA po tome znaci nikada se niko nece ukljuciti jer uvijek ima neko ko dolazi glavnom.

Ali praksa govori drugacije.
kakaljin

#41287 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kakaljin »

Proosvjetni_uhljeb wrote: 06/11/2022 19:05
laik1981 wrote: 06/11/2022 18:34
Stvar je u tome što u članu 49. nije dodana tačka kad se uključenje na put sa prvenstvom prolaza ne smatra ometanjem, a kako sam ja u prijašnjim komentarima pisao (mislio sam da to piše u ZOBS-u). Onako kako je napisan član 49. tačka 1. zaista bi se moralo čekati da put sa prvenstvom prolaza bude prazan, što je glupo.

Sa ovako napisanim članom 49. ZOBS-a bi ti morao da čekaš vozilo koje sa rastojanja 500 m prilazi brzinom 40 km/h (oko 11,11 m/s) iako bi tom vozilu do mjesta uključenja trebalo oko 45 s. Za mnogo manje od 45 s prosječno vozilo može da se uključi i ubrza do 40 km/h i time ne ometa ovog na putu sa prvenstvom prolaza.

Sa dodanom tačkom 7. u članu 49., koja bi definisala u kojim slučajevima se uključenje na put sa prvenstvom prolaza ne smatra oduzimanjem prvenstva prolaza, i zakonski bi na vozaču koji se uključuje bilo da procijeni da li će nekoga ometati. To vozači ionako rade, ali bi ovako sve bilo jasnije. I opet, u slučaju pogrešne procjene idu zakonom predviđene sankcije.
PA otome govorim kada bi se striktno drzali tog clana onda se nebi nikada ukljucili sa sporednih ulica jer uvijek ima neko ko bi dolazio glavnom ulicom.
BadBoy

#41288 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by BadBoy »

Koji je ovo put ateisti da krši zakon i žali se na sve druge umjesto da koriguje svoje ponašanje. Nepopravljiv je :D
kabal1337

#41289 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by kabal1337 »

dok ga ne udari pajero sa bull barom u kruznom i posalje ga za Vlakovo
HelaS

#41290 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by HelaS »

Pa baš i ne moraš tako drastično tumačiti ovaj 49. član ZOBS-a, jer je djelomično čak i besmislen. Npr. kod mog uključivanja u Titovu iz Mazalićeve ulice, ako je tamo u trećoj traci vozilo u blizini Pivnice, besmisleno mi je čekati da prođe, da bih se ja uključio. Pa čak i da je to vozilo u drugoj traci, ako želi da se prebaci u "moju" traku u koju ja namjeravam da se uključim, taj vozač mora prethodno da se uvjeri da to može učiniti bez opasnosti po druge učesnike u saobraćaju (Član 36. ZOBS-a).

Slično vrijedi i za saobraćaj u kružnom toku, kada vozilo iz unutrašnje trake namjerava da se prestroji u vanjsku - vozač prethodno mora da se uvjeri da to može učiniti bez opasnosti po druge učesnike u saobraćaju
ZoomZoomKiwi

#41291 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by ZoomZoomKiwi »

HelaS wrote: 06/11/2022 23:56

Pa baš i ne moraš tako drastično tumačiti ovaj 49. član ZOBS-a, jer je djelomično čak i besmislen. Npr. kod mog uključivanja u Titovu iz Mazalićeve ulice, ako je tamo u trećoj traci vozilo u blizini Pivnice, besmisleno mi je čekati da prođe, da bih se ja uključio. Pa čak i da je to vozilo u drugoj traci, ako želi da se prebaci u "moju" traku u koju ja namjeravam da se uključim, taj vozač mora prethodno da se uvjeri da to može učiniti bez opasnosti po druge učesnike u saobraćaju (Član 36. ZOBS-a).

Slično vrijedi i za saobraćaj u kružnom toku, kada vozilo iz unutrašnje trake namjerava da se prestroji u vanjsku - vozač prethodno mora da se uvjeri da to može učiniti bez opasnosti po druge učesnike u saobraćaju
Član 39. podrazumijeva da gledaš u retrovizor i ne uzimaš prednost nekom ko ide uporedo s tobom na istoj cesti. Jer to je po definiciji prestrojavanje.

Baš zato što se u tom momentu moraš fokusirati na paralelni saobraćaj, ovaj što se uključuje mora da sačeka. Član 49. je itekako smislen. Samo ga vi eto proizvoljno tumačite.

Ne smiješ se uključiti na cestu s pravom prvenstva bez da propustiš sva vozila koja se njome kreću.

Naravno da nećeš čekati da bude potpuno prazna, nego ćeš procijeniti i na siguran način se uključiti u saobraćaj na navedenoj cesti bez da ikome oduzmeš pravo prvenstva prolaza
Seawolf

#41292 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Seawolf »

E, to se zove subjektivno tumačenje člana 36.

Ispade da je on opasnost po tebe, jer krene najnormalnije da se prestroji u drugu traku dok se kreće ulicom sa pravom prvenstva, a ti nisi opasnost po njega jer mu oduzimaš prvenstvo i ometaš ga u prestrojavanju.

Je li to znači da ako bih ja, krečući se srednjom trakom Titovom, namjerio da se prestrojim u krajnju lijevu traku i dao lijevi žmigavac, kako bih, brzinom od 60 km/h prošao puzače u srednjoj i desnoj traci, trebao odustati od te namjere, kada ugledam tebe kako iz ulice Đoke Mazalića namjeravaš da se uključiš na Titovu?
Ateista

#41293 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

NediM17 wrote: 06/11/2022 19:02 Ti kazes nije dao zmigavac, on kaze dao je
Krivica je samo tvoja, oduzimanje prvenstva prolaza. .
Ne znam da li bih mogao dokazati i sta bi ispalo pred policijom i sudom, ali ako govorimo o realnoj krivici ona je njegova, jer da je dao zmigavac ja bih sacekao.
U konkretnom slucaju, on bi bio kriv i pred policijom jer bi me udario sa ledja, ali to je druga prica.
Ateista

#41294 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

BadBoy wrote: 06/11/2022 20:42 Koji je ovo put ateisti da krši zakon i žali se na sve druge umjesto da koriguje svoje ponašanje. Nepopravljiv je :D
Ovaj je taj koji je prvi prekrsio zakon jer nije dao zmigavac, da ga je on dao sve bi bilo ok. :D
phillie

#41295 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by phillie »

Mislim da taj koji se prestrojava u traku u koju se ti zelis ukljuciti mora paziti na prestojavanje samo zbog onih koji su vec u toj traci, a ne na tebe koji jos nisi stupio na put. Za tebe vazi onaj okrenuti trokut, pa kad bude bezbjedno da se ukljucis onda to mozes uraditi.

"Ovo vezano za Seawolf-Helas prepisku" :D

Ateista, ne oslanjaj se ti toliko na zmigavac kod drugih auta, sta ti znas sto je on njega upalio ili nije :D :D
Ateista

#41296 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

Seawolf wrote: 07/11/2022 01:32

E, to se zove subjektivno tumačenje člana 36.

Ispade da je on opasnost po tebe, jer krene najnormalnije da se prestroji u drugu traku dok se kreće ulicom sa pravom prvenstva, a ti nisi opasnost po njega jer mu oduzimaš prvenstvo i ometaš ga u prestrojavanju.

Je li to znači da ako bih ja, krečući se srednjom trakom Titovom, namjerio da se prestrojim u krajnju lijevu traku i dao lijevi žmigavac, kako bih, brzinom od 60 km/h prošao puzače u srednjoj i desnoj traci, trebao odustati od te namjere, kada ugledam tebe kako iz ulice Đoke Mazalića namjeravaš da se uključiš na Titovu?
Po nekoj logici, ti ne trebas gledati da li neko zeli da se ukljuci vec da li je neko poceo da se ukljucuje prije nego sto si ti dao zmigavac, ako je vec ktenuo sa ukljucivanjem onda je on vec na cesti a ti nisi ni dao zmigavac i sacekas ga, desila mi se dosta puta ovakva situacija i uvijek pustim te da se ukljuce ako su krenuli prije mog zmigavca, ne sviram im i ne blicam. Ovaj koji se ukljucuje treba da gleda ako mu je traka prazna da li neko saje zmigavac i ima namjeru da se prestroji.
To je neko logicno ponasanje u ovim situacijama da bi se ubrzao saobracaj, isto se odnosi i na kt, u suprotnom bismo imali jos veci haos i guzve na cesti.
Ateista

#41297 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

phillie wrote: 07/11/2022 08:24 Mislim da taj koji se prestrojava u traku u koju se ti zelis ukljuciti mora paziti na prestojavanje samo zbog onih koji su vec u toj traci, a ne na tebe koji jos nisi stupio na put. Za tebe vazi onaj okrenuti trokut, pa kad bude bezbjedno da se ukljucis onda to mozes uraditi.

"Ovo vezano za Seawolf-Helas prepisku" :D

Ateista, ne oslanjaj se ti toliko na zmigavac kod drugih auta, sta ti znas sto je on njega upalio ili nije :D :D
Tacno je da mora paziti na druge koji su na istoj cesti, ali ako je neko vec krenuo da se ukljucuje i on hoce da se prestroji i nije jos dao zmigavac onda bi i na njega trebao paziti. Zakonski to mozda i nije tako jer su zakoni u nekim stvarima nakaradbi, ali to je neko logicno ponasanje na cesti.
Ne oslanjam se ja 100% i uvijek sam na oprezu sa mogu odreagovati, ali moram i to pratiti inace bih duplo duze cekao da se negdje ukljucim. Tom logikom se ne treba oslanjati ni na to kad te neko pusta da se ukljucis jer moze krenuti i upiti te. :D
phillie

#41298 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by phillie »

Koliko vidim, ovdje je rijec o dvije situacije. U jednoj Ateista jos nije stupio na Titovu a u drugoj je vec u procesu ukljucenja (pola auta vec na Titovoj), Mislim da u drugoj situaciji niko normalan ne bi se krenuo prestrojavati (ako vec prije nije krenuo u proces prestrojavanja, a vjerovatno nije jer ne bi Ateist izlazio na put), jer koja je svrha prestojavanja.
mahalas505

#41299 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by mahalas505 »

Ateista wrote: 07/11/2022 08:27 Po nekoj logici, ti ne trebas gledati da li neko zeli da se ukljuci vec da li je neko poceo da se ukljucuje prije nego sto si ti dao zmigavac, ako je vec ktenuo sa ukljucivanjem onda je on vec na cesti a ti nisi ni dao zmigavac i sacekas ga, desila mi se dosta puta ovakva situacija i uvijek pustim te da se ukljuce ako su krenuli prije mog zmigavca, ne sviram im i ne blicam. Ovaj koji se ukljucuje treba da gleda ako mu je traka prazna da li neko saje zmigavac i ima namjeru da se prestroji.
Ne valja ti logika :D , fulio si u oba slucaja, i za kruzni i za ovo kad se ukljucuje na glavnu. Jos kad bi nekako nadosao logicki da su to u biti isti slucajevi, gdje vaze ista pravila... :roll:
Ateista

#41300 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

mahalas505 wrote: 07/11/2022 08:56
Ateista wrote: 07/11/2022 08:27 Po nekoj logici, ti ne trebas gledati da li neko zeli da se ukljuci vec da li je neko poceo da se ukljucuje prije nego sto si ti dao zmigavac, ako je vec ktenuo sa ukljucivanjem onda je on vec na cesti a ti nisi ni dao zmigavac i sacekas ga, desila mi se dosta puta ovakva situacija i uvijek pustim te da se ukljuce ako su krenuli prije mog zmigavca, ne sviram im i ne blicam. Ovaj koji se ukljucuje treba da gleda ako mu je traka prazna da li neko saje zmigavac i ima namjeru da se prestroji.
Ne valja ti logika :D , fulio si u oba slucaja, i za kruzni i za ovo kad se ukljucuje na glavnu. Jos kad bi nekako nadosao logicki da su to u biti isti slucajevi, gdje vaze ista pravila... :roll:
Sta mi ne valja u logici?
Slazem se da su ista pravila, to nije sporno.
Post Reply